• 400 ml mleka
• 10 g cukru
• 15 g soli
•1 jajko
• 100 g miękkiego masła
Składniki do wykończenia:
• 1 żółtko
• odrobina mleka
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę do miski, na środku zro‐
bić zagłębienie. Pokruszyć drożdże
i umieścić je w zagłębieniu. Wymieszać
z mlekiem, cukrem i częścią mąki z ob‐
rzeża miski, posypać mąką, odstawić w
ciepłe miejsce i poczekać, aż na war‐
stwie mąki na cieście pojawią się pęknię‐
cia. Do mąki dodać resztę cukru, sól, jaj‐
ko i masło. Ze wszystkich składników za‐
gnieść elastyczne ciasto drożdżowe. Po‐
zostawić ciasto do wyrośnięcia w cie‐
płym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
Podzielić ciasto na trzy równe części i z
każdej części uformować długi, cienki
wałek. Spleść trzy wałki w warkocz, two‐
rząc chałkę. Następnie przykryć i pozos‐
tawić na pół godziny. Posmarować
wierzch chałki mieszanką żółtka i mleka,
a następnie wstawić do piekarnika.
– Czas pieczenia: 50 minut
– Poziom umieszczenia potrawy: 3
Biały chleb
Składniki:
• 1000 g mąki
• 1 kostka świeżych drożdży lub 2 opa‐
kowania drożdży suszonych
• 650 ml mleka
• 15 g soli
Inne:
• Wysmarowana tłuszczem lub wyłożo‐
na pergaminem blacha do pieczenia
Sposób przygotowania:
Wsypać mąkę i sól do dużej miski. Roz‐
puścić drożdże w letnim mleku i dodać
do mąki. Ze wszystkich składników za‐
gnieść elastyczne ciasto. Zależnie od
właściwości mąki może być konieczne
dolanie niewielkiej ilości mleka w celu
uzyskania ciasta o odpowiedniej konsys‐
tencji. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia,
aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
Rozdzielić ciasto na dwie części, ufor‐
mować dwa długie bochenki i położyć je
na blasze do pieczenia ciasta wysmaro‐
wanej tłuszczem lub wyłożonej papierem
do pieczenia. Pozostawić chleb, aby wy‐
rósł jeszcze o połowę swojej wielkości.
Przed rozpoczęciem pieczenia posypać
bochenki niewielką ilością mąki i wyko‐
nać ostrym nożem 3–4 ukośne nacięcia
o głębokości co najmniej 1 cm.
– Czas pieczenia: 55 minut
– Poziom umieszczenia potrawy: 2
Chałka drożdżowa
Składniki do ciasta:
• 650 g mąki
• 20 g drożdży
• 200 ml mleka
• 40 g cukru
•5 g soli
• 5 żółtek
• 200 g miękkiego masła
Składniki do nadzienia:
• 250 g siekanych orzechów włoskich
• 20 g bułki tartej
• 1 łyżeczka mielonego imbiru
• 50 ml mleka
• 60 g miodu
• 30 g stopionego masła
• 20 ml rumu
Składniki do wykończenia:
• 1 żółtko
• odrobina mleka
• 50 g płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Przesiać mąkę do miski, na środku zro‐
bić zagłębienie. Pokruszyć drożdże i
włożyć do wgłębienia w mące, wymie‐
szać z mlekiem, odrobiną cukru i częścią
mąki z obrzeża miski, posypać mąką.
Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym
miejscu, aż na warstwie mąki pojawią się
pęknięcia. Wysypać pozostały cukier na
mąkę na obrzeżu. Ze wszystkich składni‐
ków zagnieść elastyczne ciasto drożdżo‐
we. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia w
ciepłym miejscu, aż podwoi swoją obję‐
tość. Wymieszać wszystkie składniki
nadzienia. Podzielić ciasto na trzy równe
części i rozwałkować na podłużne pros‐
tokąty. Nanieść jedną trzecią nadzienia
na każdą warstwę rozwałkowanego cias‐
ta, a następnie zrolować ciasto. Uformo‐
POLSKI 19