Electrolux EVY5741AAX Recipe book

Typ
Recipe book
.......................................................... .......................................................
PL PIEKARNIK KSIĄŻKA KUCHARSKA
PROGRAMY AUTOMATYCZNE
Numer programu Nazwa programu
1 PIECZEŃ WOŁOWA
2 PIECZEŃ WIEPRZOWA
3 KURCZAK CAŁY
4 PIZZA
5 BABECZKI
6 QUICHE LORRAINE
7 BIAŁY CHLEB
8 ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA
9 LASAGNE
1 – PIECZEŃ WOŁOWA
Ustawienia:
Automatyczna termosonda. Temperatura wew‐
nątrz produktu:
Mięso średnio wypieczone: 65°C
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku, włożyć termosondę
i umieścić mięso w żaroodpornym naczyniu.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
2 – PIECZEŃ WIEPRZOWA
Ustawienia:
Programy automatyczne z wprowadzaniem
ciężaru. Ustawianie zakresu ciężaru 1000–
3000 g.
Sposób przygotowania:
Przyprawić mięso do smaku i umieścić w ża‐
roodpornym naczyniu. Dodać wody lub innego
płynu. Dno powinno być przykryte warstwą o
głębokości 20–40 mm.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
3 – KURCZAK CAŁY
Ustawienia:
Programy automatyczne z wprowadzaniem
ciężaru. Ustawianie zakresu ciężaru 900–
2100 g.
Sposób przygotowania:
Umieścić kurczaka w żaroodpornym naczyniu
i przyprawić do smaku. Po upływie około
30 minut obrócić pieczeń na drugą stronę. Na
wyświetlaczu pojawi się przypomnienie.
Poziom umieszczenia potrawy: 1
4 – PIZZA
Składniki do ciasta:
14 g drożdży
200 ml letniej wody
300 g mąki
3 g soli
1 łyżka oleju
Składniki na wierzch:
1/2 małej puszki posiekanych pomidorów
200 g startego sera ementaler
100 g salami
100 g szynki gotowanej
150 g pieczarek (z puszki)
150 g sera feta
oregano
Sposób przygotowania:
Pokruszyć drożdże do miski i rozpuścić w let‐
niej wodzie. Wymieszać sól z mąką i dodać
wraz z olejem do drożdży w misce. Zagniatać
składniki tak długo, aż ciasto nabierze elas‐
tyczności i przestanie przyklejać się od miski.
Następnie odstawić ciasto w ciepłe miejsce,
aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Roz‐
wałkować ciasto i ułożyć na wysmarowanej
tłuszczem blasze do pieczenia ciasta. Pona‐
kłuwać spód widelcem. Porozkładać kolejno
składniki na spodzie w podanej kolejności.
2
www.electrolux.com
Piec na wysmarowanej tłuszczem blasze do
pieczenia.
Czas pieczenia: 25 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
5 – BABECZKI
Składniki:
•150 g masła
•150 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (około 8 g)
1 szczypta soli
starta skórka z jednej niewoskowanej cytryny
•2 jajka
•50 ml mleka
25 g mąki kukurydzianej
•225 g mąki
10 g proszku do pieczenia
1 słoik wiśni (375 g)
225 g wiórków czekoladowych
Inne:
Foremki papierowe o średnicy ok. 7 cm
Sposób przygotowania:
Utrzeć na puszystą masę masło, cukier, cukier
waniliowy, sól i skórkę z jednej niewoskowanej
cytryny. Dodać jajka i śmietanę.
Wymieszać mąkę kukurydzianą, mąkę oraz pro‐
szek do pieczenia i dodać do ciasta z mlekiem.
Odcedzić wiśnie i dodać do ciasta razem z wiór‐
kami czekoladowymi.
Włożyć ciasto do papierowych foremek, postawić
je na blasze do pieczenia i wstawić do piekarni‐
ka.
Czas pieczenia: 40 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 2
6 – QUICHE LORRAINE
Składniki na ciasto:
•200 g mąki
•2 jajka
•100 g masła
1/2 łyżeczki soli
odrobina pieprzu
1 szczypta gałki muszkatołowej
Składniki na wierzch:
150 g startego sera
200 g gotowanej szynki lub chudego boczku
•2 jajka
250 g kwaśnej śmietany
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Umieścić mąkę, masło, jajka i przyprawy w
misce i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić cias‐
to na kilka godzin do lodówki. Następnie roz‐
wałkować ciasto i włożyć do wysmarowanej
tłuszczem czarnej formy do pieczenia. Pona‐
kłuwać spód widelcem. Rozłożyć boczek na
cieście. Na polewę zmieszać ze sobą jajka,
kwaśną śmietanę i przyprawy. Następnie do‐
dać ser.
Czarna forma do pieczenia o średnicy 28 cm,
wysmarowana tłuszczem
Czas pieczenia: 40 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
7 – BIAŁY CHLEB
Składniki:
1000 g mąki
40 g świeżych drożdży lub 20 g drożdży su‐
szonych
560 ml mleka
15 g soli
Inne:
Wysmarowana tłuszczem lub wyłożona perga‐
minem blacha do pieczenia
Sposób przygotowania:
Wsypać mąkę i sól do dużej miski. Rozpuścić
drożdże w letnim mleku i dodać do mąki. Ze
wszystkich składników zagnieść elastyczne
ciasto. Zależnie od właściwości mąki może
być konieczne dolanie niewielkiej ilości mleka
w celu uzyskania ciasta o odpowiedniej kon‐
systencji. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia,
aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Roz‐
dzielić ciasto na dwie części, uformować dwa
długie bochenki i położyć je na blasze do pie‐
czenia ciasta wysmarowanej tłuszczem lub
wyłożonej papierem do pieczenia. Przed upie‐
czeniem posypać bochenki niewielką ilością
mąki i wykonać ostrym nożem 3–4 ukośne na‐
cięcia o głębokości przynajmniej 1 cm.
Czas pieczenia: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
8 – ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA
Składniki:
1000 g ziemniaków
POLSKI 3
1 łyżeczka soli, pieprzu i gałki muszkatołowej
2 ząbki czosnku
200 g startego sera
•3 jajka
100 ml mleka
250 ml śmietany
4 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie plastry,
osuszyć i przyprawić. Natrzeć ząbkiem czosn‐
ku żaroodporną formę do zapiekanek i wy‐
smarować naczynie odrobiną masła. Rozłożyć
połowę przyprawionych plastrów ziemniaków
w naczyniu i posypać je startym serem. Uło‐
żyć pozostałe plastry ziemniaków na tej war‐
stwie i posypać resztą sera. Rozgnieść drugi
ząbek czosnku i rozmieszać go razem z jajka‐
mi, mlekiem i śmietaną. Polać tą mieszanką
ziemniaki i rozłożyć małe kawałki masła na
zapiekance.
Czas pieczenia: 65 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
9 – LASAGNE
Składniki do sosu mięsnego:
100 g przerośniętego boczku
1 cebula
1 marchew
100 g selera naciowego
2 łyżki oliwy z oliwek
400 g mieszanego mięsa mielonego (wołowo-
wieprzowego)
100 ml bulionu mięsnego
1 mała puszka posiekanych pomidorów (ok.
400 g)
oregano, tymianek, sól i pieprz
Składniki do sosu beszamelowego:
75 g masła
50 g mąki
500 ml mleka
sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Dodać:
3 łyżki masła
250 g zielonych płatów lasagne
50 g startego sera parmezan
50 g startego sera ementaler
Sposób przygotowania:
Ostrym nożem wykroić z boczku skórkę i
chrząstki, pokroić w drobną kostkę. Obrać ce‐
bulę i marchew, umyć seler, wszystkie jarzyny
pokroić w drobną kostkę. W rondlu podgrzać
oliwę, podsmażyć boczek i pokrojone w kost‐
kę warzywa, stale wszystko mieszając, a na‐
stępnie zalać bulionem mięsnym. Przypraw
sos mięsny pastą pomidorową, ziołami, solą i
pieprzem, gotować pod przykryciem na sła‐
bym ogniu przez około 30 minut. W między‐
czasie przygotować sos beszamelowy: rozto‐
pić masło w rondelku, dodać mąkę i podsma‐
żyć na złocisty kolor, stale mieszając. Dole‐
wać stopniowo mleko, nie przestając mieszać.
Doprawić sos solą, pieprzem i gałką muszka‐
tołową. Gotować około 10 minut na wolnym
ogniu bez przykrycia. Wysmarować dużą
prostokątną formę do zapiekanek 1 łyżką
masła. Ułożyć naprzemiennie warstwami płat
ki makaronu, sos mięsny, sos beszamelowy i
mieszankę serów. Na wierzchu powinna zna‐
leźć się warstwa sosu beszamelowego posy‐
panego serem. Pozostałe masło ułożyć w
drobnych płatkach na wierzchu potrawy.
Czas pieczenia: 55 minut
Poziom umieszczenia potrawy: 1
4
www.electrolux.com
POLSKI 5
6
www.electrolux.com
POLSKI 7
www.electrolux.com/shop 892956559-A-402012
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8

Electrolux EVY5741AAX Recipe book

Typ
Recipe book