Zanussi ZCV560MX Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
PL
Instrukcja obsługi 2
Kuchenka
ZCV560M
Spis treści
Informacje dotyczące
bezpieczstwa _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 2
Opis urządzenia _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 5
Przed pierwszym użyciem _ _ _ _ _ _ _ _ 6
Płyta grzejna – codzienna
eksploatacja _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 6
Płyta grzejna – przydatne rady i
wskazówki _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 6
Płyta grzejna – konserwacja i
czyszczenie _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 7
Piekarnik – codzienna eksploatacja _ _ _ 7
Piekarnik – przydatne rady i
wskazówki _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 8
Piekarnik – konserwacja i
czyszczenie _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 13
Co zrobić, gdy… _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 15
Instalacja _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 16
Ochrona środowiska _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 16
Może ulec zmianie bez powiadomienia
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Ze względów bezpieczeństwa i w celu pra‐
widłowej obsługi urządzenia należy zapo‐
znać się z niniejszą instrukcją przed instala‐
cją i rozpoczęciem użytkowania urządzenia.
Instrukcja powinna być przechowywana ra‐
zem z urządzeniem, nawet w przypadku jego
sprzedaży lub przeprowadzki. Użytkownicy
powinni w pełni zapoznać się z obsługą oraz
funkcjami bezpieczeństwa tego urządzenia.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za
szkody powstałe w wyniku nieprawidłowej in‐
stalacji i użytkowania.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o
ograniczonych zdolnościach
ruchowych, sensorycznych lub
umysłowych
Urządzenie może być obsługiwane przez
dzieci powyżej 8 roku życia oraz osoby o
ograniczonych zdolnościach ruchowych,
sensorycznych lub umysłowych lub osoby
nieposiadające odpowiedniego doświad‐
czenia i wiedzy, jeżeli obsługa urządzenia
będzie przebiegać pod nadzorem lub po
udzieleniu instrukcji na temat używania
urządzenia w bezpieczny sposób i zrozu‐
mienia zagrożeń z tym związanych. Dzieci
nie mogą bawić się urządzeniem.
Wszystkie materiały opakowaniowe nale‐
ży przechowywać poza zasięgiem dzieci.
Istnieje ryzyko uduszenia.
Należy pilnować, aby dzieci nie zbliżały się
do urządzenia. Istnieje niebezpieczeństwo
obrażeń lub trwałych urazów.
Jeżeli urządzenie posiada blokadę uru‐
chomienia lub blokadę przycisków, należy
z niej korzystać. Zapobiega to przypadko‐
wemu włączeniu urządzenia przez dzieci i
zwierzęta.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Nie należy zmieniać parametrów ani mo‐
dyfikować urządzenia. W przeciwnym wy‐
padku istnieje niebezpieczeństwo obrażeń
lub uszkodzeń urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy usunąć
z urządzenia wszystkie elementy opako‐
wania, naklejki i folie.
Po każdym użyciu wyłączyć pola grzejne.
Użytkowanie
Urządzenie przeznaczone jest wyłącznie
do użytku domowego.
Nie wolno używać urządzenia jako po
wierzchni roboczej lub miejsca do prze‐
chowywania.
Włączonego urządzenia nie wolno pozos‐
tawiać bez nadzoru. W przypadku pożaru
należy wyłączyć urządzenie. Pożar ugasić
pokrywką do naczyń, nie stosować wody.
Ryzyko doznania poparzeń! Nie wolno
umieszczać metalowych przedmiotów, np.
sztućców lub pokrywek, na powierzchni
2
grzejnej, ponieważ mogą się mocno na‐
grzewać.
Powierzchnia płyty kuchennej może ulec
uszkodzeniu, jeżeli spadną na nią przed‐
mioty lub naczynia.
Przesuwanie naczyń wykonanych z żeli
wa, stopu aluminium lub naczyń ze zni‐
szczonym spodem po powierzchni płyty
kuchennej może doprowadzić do jej zary‐
sowania.
W razie zauważenia pęknięcia powierzch
ni odłączyć urządzenie od zasilania, aby
uniknąć porażenia prądem.
Nie dopuszczać nigdy do tego, aby zawar‐
tość naczyń wygotowała się do sucha,
gdyż mogłoby to spowodować uszkodze‐
nie naczyń oraz płyty kuchennej.
Nie wolno używać pól grzejnych bez na‐
czyń ani z pustymi naczyniami.
Odbarwienia emalii nie wpływa na wydaj‐
ność urządzenia. Nie powoduje to unie‐
ważnienia gwarancji.
Nie wolno naciskać ani obciążać otwartych
drzwi urządzenia.
W trakcie pracy wnętrze urządzenia silnie
się nagrzewa. Istnieje niebezpieczeństwo
poparzenia. Należy stosować rękawice
kuchenne do wkładania lub wyjmowania
akcesoriów i naczyń.
Należy zawsze odsunąć się od urządzenia
w przypadku otwierania drzwi podczas je‐
go pracy (szczególnie w przypadku goto‐
wania na parze). Umożliwi to wydostanie
się nagromadzonej pary lub gorącego po‐
wietrza.
Aby uniknąć uszkodzenia lub odbarwienia
emalii:
nie wolno umieszczać żadnych przed‐
miotów bezpośrednio na dnie urządze‐
nia oraz nie wolno zakrywać dna folią
aluminiową
nie wolno wlewać gorącej wody bezpo‐
średnio do urządzenia
nie wolno pozostawiać wilgotnych na‐
czyń ani potraw w urządzeniu po zakoń‐
czeniu pieczenia
Zabrania się korzystania z urządzenia, je‐
śli ma ono kontakt z wodą. Zabrania się
obsługi urządzenia mokrymi rękoma.
Nie należy pozostawiać wilgotnych naczyń
ani potraw w urządzeniu po zakończeniu
pieczenia, ponieważ wilgoć może uszko‐
dzić emaliowane powłoki piekarnika lub
przedostać się do wnętrza podzespołów.
Nie wolno umieszczać ani przechowywać
łatwopalnych cieczy i materiałów lub
przedmiotów z topliwych tworzyw (plastiku
lub aluminium) na urządzeniu lub w jego
pobliżu.
W szufladzie pod piekarnikiem można
umieścić jedynie żaroodporne akcesoria.
Nie wolno do niej wkładać żadnych pal‐
nych materiałów.
Należy zadbać, aby otwór wentylacyjny
piekarnika znajdujący się pośrodku tylnej
części płyty zawsze pozostawał nie zasło‐
nięty co umożliwi prawidłową wentylację.
Konserwacja i czyszczenie
Przed przeprowadzeniem konserwacji na‐
leży wyłączyć urządzenie i wyjąć wtyczkę
przewodu zasilającego z gniazdka. Upew‐
nić się, że urządzenie ostygło.
Urządzenie należy zawsze utrzymywać w
czystości Osad tłuszczu lub resztek po‐
traw może stać się przyczyną pożaru.
Regularne czyszczenie pozwala utrzymać
powierzchnie urządzenia w dobrym stanie.
Urządzenie należy czyścić wyłącznie wo‐
dą z mydłem. Ostre przedmioty, środki do
szorowania, ostre gąbki i odplamiacze mo‐
gą spowodować uszkodzenia urządzenia.
Zabrania się czyszczenia urządzenia myj‐
kami parowymi i myjkami wysokociśnie‐
niowymi.
Nie czyścić drzwi piekarnika ściernymi
środkami czyszczącymi ani skrobakami
metalowymi. Może dojść do pęknięcia i
roztrzaskania szyby wewnętrznej o ter‐
moodpornej powierzchni.
Należy upewnić się, że szyby są chłodne
przed przystąpieniem do ich czyszczenia.
Istnieje zagrożenie pęknięcia szyby.
3
Podczas odczepiania drzwi należy zacho‐
wać ostrożność. Drzwi są ciężkie!
Jeżeli szyby drzwi zostaną uszkodzone,
ulegają osłabieniu i mogą pęknąć. W takim
przypadku należy je wymienić. Więcej in
formacji na ten temat można uzyskać w lo‐
kalnym punkcie serwisowym.
W przypadku stosowania aerozolu do pie‐
karników, należy przestrzegać instrukcji
producenta. Nie wolno rozpryskiwać żad‐
nych środków na filtr tłuszczu (jeśli jest za‐
instalowany), grzałki ani czujnik termosta‐
tu.
Trudne do usunięcia zabrudzenia mogą
powodować odbarwienia powierzchni
podczas czyszczenia pirolitycznego (jeżeli
dostępne).
Nie wolno czyścić emalii katalitycznej (je‐
żeli występuje).
Należy zachować ostrożność podczas wy‐
miany żarówki piekarnika. Istnieje zagro‐
żenie porażenia prądem!
Instalacja
Instalacje, podłączenie lub naprawy urzą‐
dzenia mogą być wykonywane wyłącznie
przez pracownika autoryzowanego serwi‐
su.
Należy w pełni przestrzegać przepisów
prawnych, rozporządzeń, dyrektyw oraz
norm obowiązujących w kraju użytkowania
urządzenia (zasad i przepisów dotyczą‐
cych bezpieczeństwa, recyklingu, bezpie‐
czeństwa elektrycznego i/lub gazowego,
itp.)!
Nieprzestrzeganie instrukcji instalacji po‐
woduje unieważnienie gwarancji w przy‐
padku powstania jakichkolwiek uszko‐
dzeń.
Należy upewnić się, że urządzenie nie
zostało uszkodzone w czasie transportu.
Nie należy podłączać uszkodzonego urzą‐
dzenia do źródła zasilania. W razie ko‐
nieczności należy skontaktować się z do‐
stawcą
Urządzenia nie należy instalować w pobli‐
żu materiałów łatwopalnych (np. zasłon,
ręczników kuchennych, itp.).
Przed pierwszym użyciem usunąć wszyst‐
kie materiały opakowaniowe.
Urządzenie jest ciężkie. Podczas jego
przenoszenia należy zachować ostroż‐
ność. Należy zawsze stosować rękawice.
Nie wolno ciągnąć urządzenia za uchwyt
lub płytę kuchenną.
Zachować minimalne odstępy od innych
urządzeń i mebli!
Ważna uwaga! Nie umieszczać kuchni na
dodatkowym cokole, ani na żadnych in‐
nych elementach, które powodują jej pod‐
niesienie. Może to zwiększyć ryzyko prze‐
wrócenia się urządzenia!
Podłączenie elektryczne
Urządzenie musi zostać uziemione.
Należy upewnić się, że informacje o pod‐
łączeniu elektrycznym podane na tablicz‐
ce znamionowej zgodne z parametrami
domowej instalacji zasilającej.
Należy zawsze używać prawidłowo zain‐
stalowanych gniazd sieciowych z uziemie‐
niem.
Nie używać rozgałęziaczy, łączników ani
przedłużaczy. Istnieje ryzyko pożaru.
Nie wolno samodzielnie wymieniać lub
modyfikować przewodu zasilania. W tym
celu należy skontaktować się z lokalnym
punktem serwisowym.
W instalacji elektrycznej należy zastoso‐
wać rozłącznik, umliwiający odcięcie
wszystkich faz od zasilania, o rozwarciu
styków wynoszącym minimum 3 mm.
Należy upewnić się, że wtyczka przewodu
zasilającego i przewód nie zostały przy‐
gniecione ani uszkodzone przez tylną
ściankę urządzenia.
Należy zadbać, żeby wtyczka przewodu
zasilającego była dostępna po zakończe‐
niu instalacji.
Podczas odłączania urządzenia nigdy nie
ciągnąć za przewód zasilający. Należy za‐
wsze ciągnąć za wtyczkę sieciową.
Konieczne jest również zastosowanie od‐
powiednich urządzeń odcinających zasila‐
nie, takich jak: wyłączniki automatyczne,
4
bezpieczniki topikowe (typu wykręcanego
- wyjmowane z oprawki), wyłączniki różni‐
cowo-prądowe (RCD) i styczniki.
Informacje dotyczące napięcia znajdują
się na tabliczce znamionowej.
Serwis
Urządzenie może być naprawiane wyłącz‐
nie przez pracownika autoryzowanego
serwisu. Należy używać wyłącznie orygi‐
nalnych części zamiennych. Należy skon‐
taktować się z autoryzowanym punktem
serwisowym.
Opis urządzenia
Widok urządzenia
1
11
3 4 5 6
7
8
9
10
12
1
2
3
4
2
1 Panel sterowania
2 Wskaźniki pól grzejnych
3 Pokrętło regulacji temperatury piekarni‐
ka
4 Kontrolka temperatury
5 Wskaźnik zasilania
6 Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
7 Poktła sterująceytą grzejną
8 Grill
9 Oświetlenie piekarnika
10 Wentylator
11 Tabliczka znamionowa
12 Prowadnice blach
Układ powierzchni gotowania
180
mm
180
mm
140
mm
140
mm
5 4
1 2
3
1 Pojedyncze pole grzejne o mocy 1200 W
2 Pojedyncze pole grzejne o mocy 1800 W
3 Pojedyncze pole grzejne o mocy 1200 W
4 Kontrolka ciepła resztkowego
5 Pojedyncze pole grzejne o mocy 1800 W
5
Akcesoria piekarnika
Płytka blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Ruszt piekarnika
Do naczyń, form do ciast, oraz do piecze‐
nia mięsa i grillowania
Płytka blacha do pieczenia z powłoką alu‐
miniową
Do pieczenia ciast i ciastek.
Schowek
Pod komorą piekarnika znajduje się scho‐
wek na przybory kuchenne.
Aby dostać się do schowka, należy unieść
dolne przednie drzwi, a następnie pociąg
nąć je w dół.
Ostrzeżenie! Podczas pracy
urządzenia schowek może się
nagrzewać.
Przed pierwszym użyciem
Przed pierwszym użyciem urządzenia
należy usunąć z urządzenia całe opa‐
kowanie, zarówno wewnętrzne, jak i zew‐
nętrzne. Nie usuwać tabliczki znamionowej.
Uwaga! W celu otwarcia drzwi należy
zawsze trzymać za uchwyt na środku.
Czyszczenie wstępne
Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyś‐
cić urządzenie.
Uwaga! Nie stosować ściernych
środków czyszczących! Może to
uszkodzić powierzchnię. Zapoznać się z
rozdziałem "Konserwacja i czyszczenie".
Rozgrzewanie wstępne
Ustawić oraz maksymalną temperaturę i
rozgrzewać pusty piekarnik przez 45 minut,
aby wypalić wszelkie pozostałości z powierz‐
chni komory piekarnika. Akcesoria mogą
ulec silniejszemu nagrzaniu, niż w przypadku
normalnego użytkowania. W tym czasie mo‐
że się również wydzielać charakterystyczny
zapach. Jest to normalne zjawisko. Upewnić
się, że pomieszczenie jest dobrze wietrzone.
Płyta grzejna – codzienna eksploatacja
Moc grzania
Pokrętło Funkcja
0 Położenie wyłączenia
1-9
Moc grzania
(1 = najniższa moc grza‐
nia; 9 = najwyższa moc
grzania)
1. Obracając pokrętło sterujące, ustawić żą‐
dany poziom mocy grzania.
2. Aby zakończyć proces gotowania, usta‐
wić pokrętło sterujące na "0".
Lampka kontrolna ciepła resztkowego
Wskaźnik ciepła resztkowego włącza się,
gdy pole grzejne jest gorące.
Ostrzeżenie! Niebezpieczeństwo
poparzenia ciepłem resztkowym!
Płyta grzejna – przydatne rady i wskazówki
Naczynia kuchenne
Dno naczynia powinno być jak najbar‐
dziej grube i płaskie.
Naczynia wykonane ze stali emaliowanej
lub z dnem aluminiowym lub miedzianym
mogą pozostawiać przebarwienia na pły‐
cie ceramicznej;
6
Oszczędność energii
W miarę możliwości zawsze przykry‐
wać naczynie pokrywką.
Naczynie do gotowania postawić na polu
grzejnym przed jego włączeniem.
Wyłączyć pola grzejne na kilka minut
przed zakończeniem gotowania, aby wy‐
korzystać ciepło resztkowe.
Rozmiar dna naczynia powinien być do‐
brany do wielkości pola grzejnego.
Płyta grzejna – konserwacja i czyszczenie
Urządzenie należy czyścić po każdym uży‐
ciu.
Zawsze używać naczyń z czystym dnem.
Zarysowania lub ciemne plamy na płycie
ceramicznej nie mają wpływu na działa‐
nie urządzenia.
Usuwanie zabrudzeń:
1. Usunąć natychmiast: stopiony plastik,
folię oraz potrawy zawierające cukier.
Użyć specjalnego skrobaka do po‐
wierzchni ceramicznych. Skrobak na‐
leży przyłożyć pod kątem do powierz‐
chni płyty ceramicznej i przesuwać po
niej ostrzem.
Przed przystąpieniem do czyszczenia
wyłączyć urządzenie i odczekać, os‐
tygnie: ślady kamienia i wody, plamy z
tłuszczu, odbarwienia metaliczne. Uży‐
wać specjalnego środka czyszczącego
do płyt ceramicznych lub stali nie‐
rdzewnej.
2. Wytrzeć urządzenie wilgotną szmatką z
dodatkiem detergentu.
3. Na koniec wytrzeć urządzenie do sucha
czystą ściereczką.
Przód urządzenia myć miękką ściereczką
zamoczoną w ciepłej wodzie z dodatkiem
detergentu.
Jeżeli przód urządzenia jest metalowy, na‐
leży stosować detergent przeznaczony do
stali nierdzewnej.
Nie należy używać środków ściernych ani
szorstkich gąbek.
Piekarnik – codzienna eksploatacja
Włączanie i wyłączanie piekarnika
1. Obrócić pokrętło funkcji piekarnika na żą‐
daną funkcję.
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury na
żądaną temperaturę.
Wskaźnik zasilania włącza się podczas
pracy piekarnika.
Wskaźnik temperatury włącza się gdy
wzrasta temperatura piekarnika.
3. Aby wyłączyć piekarnik, należy obrócić
pokrętło funkcji piekarnika oraz pokrętło
temperatury na pozycję wyłączenia.
Termostat bezpieczeństwa
Aby zapobiec niebezpiecznemu przegrzaniu
(w wyniku nieprawidłowego użycia urządze‐
nia lub wad komponentów), piekarnik został
wyposażony w termostat bezpieczeństwa,
który w razie potrzeby wyłącza zasilanie. Pie‐
karnik włącza się z powrotem automatycznie
po obniżeniu temperatury.
Funkcje piekarnika
Funkcje piekarnika Zastosowanie
Piekarnik jest wyłączony
7
Funkcje piekarnika Zastosowanie
Pieczenie tradycyjne
Ciepło dochodzi zarówno z grzałki górnej, jak i do‐
lnej. Do pieczenia mięsa lub ciasta na jednym po‐
ziomie.
Duży grill
Włączenie całej rnej grzałki. Do grillowania pła‐
skich potraw w dużych ilościach. Do przyrządza‐
nia tostów. Maksymalna temperatura dla tej funk‐
cji wynosi 210°C
Dolna grzałka
Ciepło rozchodzi się tylko z dolnej części piekar‐
nika. Do pieczenia ciast z kruchym spodem.
Termoobieg
Do pieczenia mięsa lub mięs i ciast, wymagają‐
cych jednakowej temperatury, na kilku pozio‐
mach, bez przenikania zapachów.
Pizza ekonomiczna
Do szybkiego pieczenia potraw na jednym pozio‐
mie przy użyciu grilla i dolnej grzałki z jednoczes‐
nym nawiewem powietrza.
Piekarnik – przydatne rady i wskazówki
Ostrzeżenie! Podczas korzystania z
piekarnika jego drzwiczki muszą być
zawsze zamknięte, nawet w trakcie
grillowania.
Nie umieszczać blach do pieczenia,
garnków itp. na dnie piekarnika, aby nie
uszkodzić emalii piekarnika.
Zachować ostrożność podczas wyjmo‐
wania lub wkładania akcesoriów do pie‐
karnika, aby zapobiec uszkodzeniu emalii.
Piekarnik posiada cztery poziomy piecze‐
nia. Poziomy liczy się od dołu piekarnika.
Istnieje możliwość równoczesnego pie‐
czenia potraw na dwóch różnych pozio‐
mach. Umieścić potrawy na poziomie 1 i 3.
Piekarnik jest wyposażony w specjalny
system zapewniający ciągły obieg powie‐
trza i ponowne przetwarzanie pary. Umoż‐
liwia on przyrządzanie potraw przy wyko‐
rzystaniu pary, co czyni je miękkimi w środ‐
ku i chrupiącymi na zewnątrz. Skraca on
również do minimum czas pieczenia i
zmniejsza zużycie energii.
Wilgoć może skraplać się wewnątrz urzą‐
dzenia lub na szklanych drzwiach. Jest to
normalne zjawisko. Podczas otwierania
drzwi piekarnika w trakcie lub pod koniec
przygotowywania potrawy należy się za‐
wsze cofnąć. W celu ograniczenia zjawi‐
ska kondensacji należy zawsze włączyć
piekarnik na 10 minut przed rozpoczęciem
pieczenia.
Po każdorazowym użyciu piekarnika nale‐
ży go wytrzeć do sucha, aby usunąć wil‐
goć.
Pieczenie ciast
Optymalna temperatura do pieczenia ciast
mieści się w przedziale od 150 °C do 200
°C.
Przed rozpoczęciem pieczenia należy na‐
grzewać piekarnik przez ok. 10 minut.
Nie otwierać drzwi piekarnika przed upły‐
wem 3/4 ustawionego czasu pieczenia.
W przypadku równoczesnego pieczenia
na dwóch blachach należy zachować po‐
między nimi jeden pusty poziom.
Pieczenie mięsa i ryb
Nie piec mięsa o wadze poniżej 1 kg. W
przypadku pieczenia zbyt małych ilości
mięsa staje się ono zbyt suche.
8
Aby czerwone mięso było dobrze wypie‐
czone na zewnątrz, ale soczyste w środku,
należy ustawić temperaturę w zakresie
200 °C-250 °C.
W przypadku białego mięsa, drobiu i ryb
temperaturę należy ustawić na
150°C-175°C.
Użycie ociekacza w przypadku pieczenia
bardzo tłustych potraw zapobiega powsta‐
waniu trudnych do usunięcia plam w pie‐
karniku.
Po upieczeniu mięsa, doradza się odcze‐
kać co najmniej 15 minut przed jego po
krojeniem, aby nie wypłynęły z niego soki.
Aby nie dopuścić do powstawania nad‐
miernej ilości dymu w piekarniku podczas
pieczenia mięsa do ociekacza należy wlać
nieco wody. Aby ograniczyć zjawisko kon‐
densacji należy dolewać wody po trochu
za każdym razem, gdy wyparuje.
Czas pieczenia
Czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju
potrawy, jej konsystencji i ilości.
Na początku należy obserwować efekty pra‐
cy piekarnika. Należy znaleźć optymalne us‐
tawienia (ustawienie temperatury, czasu pie‐
czenia itp.) dla naczyń używanych w urzą‐
dzeniu, przepisów oraz ilości potraw.
Tabela pieczenia
CIASTA
RODZAJ PO‐
TRAWY
Pieczenie tra‐
dycyjne
Termoobieg
Czas pie‐
czenia
[minuty]
Uwagi
Po‐
ziom
Tem‐
peratu‐
ra [°C]
Po‐
ziom
Tem‐
peratu‐
ra [°C]
Ciasta ukręca‐
ne
2 170 2 (1 i
3)
160 45-60 W foremce do ciasta
Kruche ciasto 2 170 2 (1 i
3)
160 24-34 W foremce do ciasta
Sernik 1 170 2 160 60-80 W foremce do ciasta o
średnicy 26 cm
Jabłecznik
(szarlotka)
1 170 2 po
lewej i
po
prawej
160 100-120 2 foremki do ciasta o
średnicy 20 cm na rusz‐
cie piekarnika
Strudel 2 175 2 150 60-80 Na blasze do pieczenia
Tarta z dże‐
mem
2 170 2 160 30-40 W foremce do ciasta o
średnicy 26 cm
Ciasto z owo‐
cami
2 170 2 155 60-70 W foremce do ciasta o
średnicy 26 cm
Biszkopt (bisz‐
kopt bez tłusz‐
czu)
2 170 2 160 35-45 W foremce do ciasta o
średnicy 26 cm
Keks/ciasto z
bakaliami
2 170 2 160 50-60 W foremce do ciasta o
średnicy 20 cm
9
RODZAJ PO‐
TRAWY
Pieczenie tra‐
dycyjne
Termoobieg
Czas pie‐
czenia
[minuty]
Uwagi
Po‐
ziom
Tem‐
peratu‐
ra [°C]
Po‐
ziom
Tem‐
peratu‐
ra [°C]
Ciasto ze śliw‐
kami
2 170 2 160 50-60
W formie do chleba
1)
Małe ciasta 3 170 3 (1 i
3)
160 20-30 Na płytkiej blasze do pie‐
czenia
Kruche ciast‐
ka
3 150 3 150 20-30 Na płytkiej blasze do pie‐
czenia
1)
Bezy 3 100 3 100 90-120 Na płytkiej blasze do pie‐
czenia
Bułeczki 3 190 3 180 15-20 Na płytkiej blasze do pie‐
czenia
1)
Ciasto na pty‐
sie
3 190 3 180 25-35 Na płytkiej blasze do pie‐
czenia
1)
Tarty płaskie 3 180 2 170 45-70 W foremce do ciasta o
średnicy 20 cm
Biszkopt kró‐
lowej Wiktorii
1 lub 2 180 2 170 40-55 Po lewej i po prawej w
foremce do ciasta o
średnicy 20 cm
1) Rozgrzewać wstępnie piekarnik przez 10 minut.
CHLEB I PIZZA
RODZAJ PO‐
TRAWY
Pieczenie tra‐
dycyjne
Termoobieg
Czas pie‐
czenia
[minuty]
Uwagi
Po‐
ziom
Tem‐
peratu‐
ra [°C]
Po‐
ziom
Tem‐
peratu‐
ra [°C]
Biały chleb 1 190 1 190 60-70
1-2 sztuki po 500 g
1)
Chleb żytni 1 190 1 180 30-45 W formie do chleba
Bułki 2 190 2 (1 i
3)
180 25-40 6-8 bułek na płytkiej bla‐
sze do pieczenia
1)
Pizza 1 190 1 190 20-30 Na głębokiej blasze do
pieczenia
1)
Drożdżówki 3 200 2 190 10~20 Na płytkiej blasze do pie‐
czenia
1)
1) Rozgrzewać wstępnie piekarnik przez 10 minut.
10
ZAPIEKANKI
RODZAJ PO‐
TRAWY
Pieczenie tra‐
dycyjne
Termoobieg
Czas pie‐
czenia
[minuty]
Uwagi
Po‐
ziom
Tem‐
peratu‐
ra [°C]
Po‐
ziom
Tem‐
peratu‐
ra [°C]
Zapiekanka
makaronowa
2 180 2 180 40-50 W formie
Zapiekanka
warzywna
2 200 2 175 45-60 W formie
Quiche 1 190 1 190 40-50 W formie
Lazania 2 200 2 200 25-40 W formie
Cannelloni 2 200 2 190 25-40 W formie
Pudding York‐
shire
2 220 2 210 20-30 6 foremek do puddingu
1)
1) Rozgrzewać wstępnie piekarnik przez 10 minut.
MIĘSO
RODZAJ PO‐
TRAWY
Pieczenie trady‐
cyjne
Termoobieg
Czas pie‐
czenia
[minuty]
Uwagi
Po‐
ziom
Tem‐
peratu‐
ra [°C]
Po‐
ziom
Tem‐
peratu‐
ra [°C]
Wołowina 2 200 2 190 50-70 Na ruszcie piekarnika i
głębokiej blasze do pie‐
czenia
Wieprzowina 2 180 2 180 90-120 Na ruszcie piekarnika i
głębokiej blasze do pie‐
czenia
Cielęcina 2 190 2 175 90-120 Na ruszcie piekarnika i
głębokiej blasze do pie‐
czenia
Rostbef
(krwisty)
2 210 2 200 44-50 Na ruszcie piekarnika i
głębokiej blasze do pie‐
czenia
Rostbef (śred‐
nio wypieczo‐
ny)
2 210 2 200 51-55 Na ruszcie piekarnika i
głębokiej blasze do pie‐
czenia
11
RODZAJ PO‐
TRAWY
Pieczenie trady‐
cyjne
Termoobieg
Czas pie‐
czenia
[minuty]
Uwagi
Po‐
ziom
Tem‐
peratu‐
ra [°C]
Po‐
ziom
Tem‐
peratu‐
ra [°C]
Rostbef (do‐
brze wypie‐
czony)
2 210 2 200 55-60 Na ruszcie piekarnika i
głębokiej blasze do pie‐
czenia
Łopatka wie‐
przowa
2 180 2 170 120-150 Na głębokiej blasze do
pieczenia
Goleń wie‐
przowa
2 180 2 160 100-120 2 sztuki na głębokiej bla‐
sze do pieczenia
Jagnięcina 2 190 2 190 110-130 Udziec
Kurczak 2 200 2 200 70-85 W całości, na głębokiej
blasze do pieczenia
Indyk 1 180 1 160 210-240 W całości, na głębokiej
blasze do pieczenia
Kaczka 2 175 2 160 120-150 W całości, na głębokiej
blasze do pieczenia
Gęś 1 175 1 160 150-200 W całości, na głębokiej
blasze do pieczenia
Królik 2 190 2 175 60-80 W kawałkach
Zając 2 190 2 175 150-200 W kawałkach
Bażant 2 190 2 175 90-120 W całości, na głębokiej
blasze do pieczenia
RYBY
RODZAJ PO‐
TRAWY
Pieczenie tra‐
dycyjne
Termoobieg
Czas pie‐
czenia
[minuty]
Uwagi
Po‐
ziom
Tem‐
peratu‐
ra [°C]
Po‐
ziom
Tem‐
peratu‐
ra [°C]
Pstrąg / Dora‐
da
2 190 2 (1 i
3)
175 40-55 3-4 ryby
Tuńczyk / Ło‐
soś
2 190 2 (1 i
3)
175 35-60 4-6 filetów
Grillowanie
Przed rozpoczęciem pieczenia rozgrze‐
wać pusty piekarnik przez 10 minut.
12
Ilość Grillowanie Czas pieczenia w minu
tach
RODZAJ POTRA‐
WY
Kawałki g
poziom
Temp.
(°C)
1. strona 2. strona
Steki 4 800 3 210 12-15 12-14
Befsztyki 4 600 3 210 10-12 6-8
Kiełbaski 8 / 3 210 12-15 10-12
Kotlety wieprzowe 4 600 3 210 12-16 12-14
Kurczak (połówki) 2 1000 3 210 30-35 25-30
Kebab 4 / 3 210 10-15 10-12
Pierś drobiowa 4 400 3 210 12-15 12-14
Hamburger 6 600 3 210 20-30
Filet z ryby 4 400 3 210 12-14 10-12
Zapiekane kanap‐
ki
4-6 / 3 210 5-7 /
Tosty 4-6 / 3 210 2-4 2-3
Pizza ekonomiczna
Ostrzeżenie! Z tej funkcji należy
korzystać przy temperaturze maksimum
210°C
Poziom umie‐
szczenia potra‐
wy liczony od
dołu
Czas wstępne
go rozgrzewa
nia w minutach
Temperatura w
ºC
Czas pieczenia
(minuty)
Blacha emalio‐
wana
1 - 200º 20-30
Piekarnik – konserwacja i czyszczenie
Przód urządzenia należy myć miękką
szmatką zwilżoną ciepłą wodą z dodat‐
kiem środka do czyszczenia.
Powierzchnie metalowe należy czyścić
przy użyciu standardowego środka do czy‐
szczenia.
Wnętrze piekarnika należy czyścić po każ‐
dym użyciu. Ułatwi to usuwanie brudu i po‐
zwoli zapobiec przypaleniu resztek po‐
traw.
Trudne do usunięcia zabrudzenia usunąć
specjalnym środkiem do czyszczenia pie‐
karników.
Wszystkie akcesoria piekarnika należy
myć miękką szmatką zwilżoną ciepłą wodą
z dodatkiem środka do czyszczenia, po
każdym użyciu i pozostawić je, aż wysch‐
ną.
Akcesoriów pokrytych powłoką zapobie‐
gającą przywieraniu nie wolno czyścić ich
13
agresywnymi środkami, ostrymi przedmio‐
tami ani myć w zmywarce. Może to spo‐
wodować uszkodzenie powłoki zapobie‐
gającej przywieraniu!
Czyszczenie drzwi piekarnika
Drzwi piekarnika mają dwie szyby zamonto‐
wane jedna za drugą. W celu ułatwienia my‐
cia należy najpierw wymontować drzwi z pie‐
karnika, a następnie wyjąć szybę wewnętrz‐
ną.
Ostrzeżenie! Przy wyjmowaniu
wewnętrznej szyby z zamontowanych
drzwi może dojść do nagłego zamknięcia
drzwi.
Ostrzeżenie! Przed przystąpieniem do
czyszczenia szyb upewnić się, że drzwi
ostygły. Istnieje ryzyko pęknięcia szyby.
Ostrzeżenie! Uszkodzenia lub
zarysowania na szybach drzwi
powodują osłabienie szkła i ryzyko jego
pęknięcia. Aby tego uniknąć, należy
wymienić szyby. Więcej informacji na ten
temat można uzyskać w lokalnym punkcie
serwisowym.
Demontaż drzwi i szyby piekarnika
1
Otworzyć całko‐
wicie drzwi i chwycić
za oba zawiasy.
2
Podnieść i obró‐
cić dźwignie umie‐
szczone na obu za‐
wiasach.
3
Przymknąć drzwi
piekarnika do pierw‐
szej pozycji otwarcia
(do połowy). Na‐
stępnie pociągnąć
drzwi do siebie, wy‐
jmując je z mocowa‐
nia.
1
1
4
Umieścić drzwi
na stabilnej powierz‐
chni przykrytej mięk‐
ką szmatką.
Za pomocą śrubok‐
ręta wykręcić 2 śru
by z dolnej krawędzi
drzwi.
Ważne! Nie zgubić
śrub.
3
2
2
5
Za pomocą drew
nianej lub plastiko‐
wej łopatki otworzyć
wewnętrzne drzwi.
Przytrzymać zew‐
nętrzne drzwi, a na‐
stępnie przycisnąć
wewnętrzne do gór‐
nej krawędzi.
6
Unieść wew‐
nętrzne drzwi.
7
Wyczyścić wew‐
nętrzną stronę
drzwi.
Umyć szybę wodą z
dodatkiem mydła.
Starannie ją osu‐
szyć.
Ostrzeżenie! Szybę należy czyścić
wyłącznie wodą z mydłem. Ścierne
preparaty czyszczące, odplamiacze i ostre
przedmioty (np. noże lub skrobaki) mogą
spowodować uszkodzenie szkła.
Zakładanie drzwi i szyb
Po zakończeniu czyszczenia założyć drzwi
piekarnika. W tym celu opisane powyżej
czynności należy wykonać w odwrotnej ko‐
lejności.
14
4
4
5
5
6
Oświetlenie piekarnika
Ostrzeżenie! Niebezpieczeństwo
porażenia prądem!
Przed wymianą oświetlenia piekarnika:
Wyłączyć piekarnik.
Wyjąć bezpieczniki w skrzynce z bez‐
piecznikami lub wyłączyć zasilanie przy
pomocy wyłącznika głównego.
W celu ochrony żarówki piekarnika i
szklanego klosza na dnie komory pie‐
karnika należy położyć ściereczkę.
Wymiana żarówki piekarnika/czyszczenie
szklanego klosza
1. Obrócić szklany klosz w kierunku prze‐
ciwnym do ruchu wskazówek zegara, aby
go zdjąć.
2. Umyć szklany klosz.
3. Wymienić żarówkę na nową, odpowied‐
nią do piekarnika, odporną na działanie
wysokich temperatur do 300°C.
4. Zainstalować szklany klosz.
Co zrobić, gdy…
Problem Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Kontrolka ciepła resztkowe‐
go nie włącza się
Pole grzejne nie jest gorące,
ponieważ było używane
przez krótki czas
Jeżeli pole grzejne powinno
było się nagrzać, należy się
skontaktować się z serwi‐
sem
Urządzenie nie działa Zadziałał bezpiecznik w
skrzynce bezpieczników
Sprawdzić bezpiecznik. Je‐
żeli bezpiecznik zadziała
więcej niż jeden raz, należy
skontaktować się z wykwali‐
fikowanym elektrykiem.
Piekarnik nie nagrzewa się Piekarnik nie jest włączony Włączyć piekarnik
Piekarnik nie nagrzewa się Nie wprowadzono niezbęd‐
nych ustawień
Sprawdzić ustawienia
Nie działa oświetlenie pie‐
karnika
Oświetlenie piekarnika jest
uszkodzone
Wymienić żarówkę oświetle‐
nia piekarnika
Na potrawach i w komorze
piekarnika osiadają para i
skropliny
Potrawa pozostawała zbyt
długo w piekarniku
Nie należy pozostawiać po‐
traw w piekarniku na dłużej
niż 15-20 minut po zakoń‐
czeniu procesu pieczenia
Jeżeli rozwiązanie problemu we własnym za‐
kresie nie jest możliwe, należy skontaktować
się ze sprzedawcą lub lokalnym autoryzowa‐
nym serwisem.
Ostrzeżenie! Naprawy urządzenia
należy zlecać uprawnionemu
elektrykowi lub innej kompetentnej osobie.
15
Ważne! Jeżeli urządzenie było
nieprawidłowo użytkowane, interwencja
pracownika serwisu lub sprzedawcy może
być płatna nawet w okresie gwarancyjnym.
Jeżeli rozwiązanie problemu we własnym za‐
kresie nie jest możliwe, należy skontaktować
się ze sprzedawcą lub lokalnym autoryzowa‐
nym serwisem.
Poniższe dane są niezbędne dla serwisu,
aby pomoc była szybka i odpowiednia.
Informacje te są podane na tabliczce
znamionowej (patrz "Widok urządzenia")
Opis modelu ............
Numer produktu (PNC) ............
Numer seryjny (S.N.) ............
Wskazówki dotyczące urządzeń z me‐
talowym frontem:
Jeżeli drzwi zostaną otwarte w trakcie lub
wkrótce po zakończeniu pieczenia, na szkle
może pojawić się para.
Instalacja
Ważne! Najpierw uważnie przeczytać
rozdział pt. "Bezpieczeństwo".
Dane techniczne
Klasa urządzenia 2, podklasa 1 i klasa 1.
Wymiary
Wysokość 858 mm
Szerokość 500 mm
Głębokość 600 mm
Pojemność piekar‐
nika
53 l
Ostrzeżenie! Nie wolno ustawiać
urządzenia na cokole
Instalacja elektryczna
Ostrzeżenie! Instalacja elektryczna
może być wykonywana wyłącznie przez
wykwalifikowanego i kompetentnego
elektryka.
Producent nie ponosi żadnej odpowie‐
dzialności za nieprzestrzeganie tych za‐
leceń dotyczących bezpieczeństwa.
Urządzenie nie posiada przewodu zasilają‐
cego ani wtyczki.
Odpowiednie rodzaje przewodów: H07 RN-
F, H05 RN-F, H05 RRF, H05 VV-F, H05
V2V2-F (T90), H05 BB-F
Ochrona środowiska
Symbol na produkcie lub na opakowaniu
oznacza, że tego produktu nie wolno
traktować tak, jak innych odpadów
domowych. Należy oddać go do właściwego
punktu skupu surowców wtórnych
zajmującego się złomowanym sprzętem
elektrycznym i elektronicznym. Właściwa
utylizacja i złomowanie pomaga w eliminacji
niekorzystnego wpływu złomowanych
produktów na środowisko naturalne oraz
zdrowie. Aby uzyskać szczegółowe dane
dotyczące możliwości recyklingu niniejszego
urządzenia, należy skontaktować się z
lokalnym urzędem miasta, służbami
oczyszczania miasta lub sklepem, w którym
produkt został zakupiony.
Materiały opakowaniowe
Materiały, z których wykonano opako‐
wanie są przyjazne dla środowiska i nadają
się do recyklingu. Elementy plastikowe
oznaczone międzynarodowymi skrótami tj.
PE, PS, itp. Materiały opakowaniowe należy
utylizować wyrzucając je do odpowiedniego
pojemnika udostępnionego przez komunal
ny zakład utylizacji odpadów.
16
Ostrzeżenie! Przed utylizacją
urządzenia należy uniemożliwić jego
ponowne użycie, a tym samym zadbać o to
aby nie stwarzało ono zagrożenia.
W tym celu należy wyjąć wtyczkę z gniazdka
i usunąć z urządzenia przewód zasilający.
17
18
19
www.zanussi.pl
www.zanussi.com
892944083-A-012010
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Zanussi ZCV560MX Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi