Electrolux EOB3410AOX Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
EOB3410
.................................................. ...............................................
PL PIEKARNIK INSTRUKCJA OBSŁUGI 2
SL PEČICA NAVODILA ZA UPORABO 27
SPIS TREŚCI
INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
OPIS URZĄDZENIA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
CODZIENNA EKSPLOATACJA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
FUNKCJE ZEGARA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9
DODATKOWE FUNKCJE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19
CO ZROBIĆ, GDY… . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
DANE TECHNICZNE . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24
INSTALACJA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
OCHRONA ŚRODOWISKA . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25
Z MYŚLĄ O TOBIE
Dziękujemy za zakup urządzenia Electrolux. Jest ono owocem dziesięcioleci doświadczeń i innowacji. To
pomysłowe i stylowe urządzenie zaprojektowano z myślą o Tobie. Użytkując je masz zawsze pewność uzyskania
wspaniałych efektów.
Witamy w świecie marki Electrolux!
Odwiedź naszą witrynę internetową, aby uzyskać:
Wskazówki dotyczące użytkowania, broszury, pomoc w rozwiązywaniu problemów oraz informacje
dotyczące serwisu:
www.electrolux.com
Zarejestruj swój produkt, aby uprościć jego obsługę serwisową:
www.electrolux.com/productregistration
Kupuj akcesoria, materiały eksploatacyjne i oryginalne części zamienne do swojego urządzenia:
www.electrolux.com/shop
OBSŁUGA KLIENTA
Zalecamy stosowanie oryginalnych części zamiennych.
Kontaktując się z serwisem, należy przygotować poniższe dane.
Informacje można znaleźć na tabliczce znamionowej. Model, numer produktu, numer seryjny.
Ostrzeżenie/przestroga – informacje dotyczące bezpieczeństwa.
Informacje i wskazówki ogólne
Informacje dot. ochrony środowiska
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego powiadomienia.
2
www.electrolux.com
INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed instalacją i rozpoczęciem eksploatacji
urządzenia należy dokładnie przeczytać dołączo‐
ną instrukcję obsługi. Producent nie odpowiada
za uszkodzenia i obrażenia ciała spowodowane
nieprawidłową instalacją i eksploatacją. Należy
zachować instrukcję wraz z urządzeniem do wy‐
korzystania w przyszłości.
BEZPIECZEŃSTWO DZIECI I OSÓB
O OGRANICZONYCH
ZDOLNOŚCIACH RUCHOWYCH,
UMYSŁOWYCH LUB
SENSORYCZNYCH
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie uduszeniem lub
odniesieniem obrażeń mogących skut‐
kować trwałym kalectwem.
Nie wolno pozwalać obsługiwać tego urządze‐
nia osobom, w tym również dzieciom, o ogra‐
niczonych zdolnościach ruchowych, senso‐
rycznych lub umysłowych albo osobom bez
odpowiedniego doświadczenia lub wiedzy.
Osoby te mogą obsługiwać urządzenie wy‐
łącznie pod nadzorem lub po odpowiednim
poinstruowaniu przez osobę odpowiedzialną
za ich bezpieczeństwo.
Nie należy pozwalać, aby dzieci bawiły się
urządzeniem.
Wszystkie materiały opakowaniowe należy
przechowywać poza zasięgiem dzieci.
Podczas pracy i stygnięcia urządzenia dzieci i
zwierzęta powinny znajdować się z dala od
niego. Łatwo dostępne elementy urządzenia
mocno się nagrzewają.
Jeśli urządzenie jest wyposażone w blokadę
uruchomienia, zaleca się jej włączenie.
INSTALACJA
OSTRZEŻENIE!
Urządzenie może zainstalować wyłącz‐
nie wykwalifikowana osoba.
Usunąć wszystkie elementy opakowania.
Nie instalować ani nie używać uszkodzonego
urządzenia.
Postępować zgodnie z instrukcją instalacji do‐
starczoną wraz z urządzeniem.
Zachować ostrożność podczas przenoszenia
urządzenia, ponieważ jest ono ciężkie. Za‐
wsze używać rękawic ochronnych.
Nigdy nie ciągnąć urządzenia za uchwyt.
Zachować minimalne odstępy od innych urzą‐
dzeń i mebli.
Należy zadbać o to, aby meble itp. znajdujące
się obok urządzenia i nad nim spełniały odpo‐
wiednie wymogi bezpieczeństwa.
Boki urządzenia powinny sąsiadować z urzą‐
dzeniami lub meblami o tej samej wysokości.
Podłączenie do sieci elektrycznej
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie pożarem i pora‐
żeniem prądem elektrycznym.
Wykwalifikowany elektryk powinien wykonać
wszystkie połączenia elektryczne.
Urządzenie musi być uziemione.
Należy upewnić się, że informacje o podłącze‐
niu elektrycznym podane na tabliczce znamio‐
nowej są zgodne z parametrami instalacji za‐
silającej. W przeciwnym razie należy skontak‐
tować się z elektrykiem.
Należy zawsze używać prawidłowo zamonto‐
wanych gniazd elektrycznych z uziemieniem.
Nie stosować rozgałęźników ani przedłużaczy.
Należy zwrócić uwagę, aby nie uszkodzić
wtyczki ani przewodu zasilającego. Wymianę
uszkodzonego przewodu zasilającego należy
zlecić przedstawicielowi serwisu lub wykwalifi‐
kowanemu elektrykowi.
Przewody zasilające nie mogą dotykać drzwi
urządzenia, zwłaszcza gdy drzwi są mocno
rozgrzane.
Zarówno w przypadku elementów znajdują‐
cych się pod napięciem, jak zaizolowanych
części zabezpieczenie przed porażeniem prą‐
dem należy zamocować w taki sposób, aby
nie można go było odłączyć bez użycia narzę‐
dzi.
Podłączyć wtyczkę do gniazda elektrycznego
dopiero po zakończeniu instalacji. Należy za‐
dbać o to, aby po zakończeniu instalacji urzą‐
dzenia wtyczka przewodu zasilającego była
łatwo dostępna.
Jeśli gniazdo elektryczne jest obluzowane, nie
wolno podłączać do niego wtyczki.
POLSKI 3
Przy odłączaniu urządzenia nie ciągnąć za
przewód zasilający. Zawsze ciągnąć za wtycz‐
kę.
Konieczne jest zastosowanie odpowiednich
wyłączników obwodu zasilania: wyłączników
automatycznych, bezpieczników topikowych
(typu wykręcanego – wyjmowanych z opraw‐
ki), wyłączników różnicowo-prądowych (RCD)
oraz styczników.
W instalacji elektrycznej należy zastosować
wyłącznik obwodu umożliwiający odłączenie
urządzenia od zasilania na wszystkich biegu‐
nach. Wyłącznik obwodu musi mieć rozwarcie
styków wynoszące minimum 3 mm.
OBSŁUGA
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie odniesieniem obrażeń, opa‐
rzeniem lub wybuchem.
Z urządzenia należy korzystać w warunkach
domowych.
Nie zmieniać parametrów technicznych urzą‐
dzenia.
Upewnić się, że otwory wentylacyjne nie są
zablokowane.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia bez
nadzoru.
Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Podczas pracy urządzenia jego wnętrze moc‐
no się nagrzewa. Nie dotykać elementów
grzejnych w urządzeniu. Podczas wyjmowania
i wkładania akcesoriów lub naczyń należy za‐
wsze używać rękawic kuchennych.
Podczas pracy urządzenia należy zachować
ostrożność przy otwieraniu jego drzwi. Może
dojść do uwolnienia gorącego powietrza.
Nie obsługiwać urządzenia mokrymi rękoma
lub jeśli ma ono kontakt z wodą.
Nie opierać się na otwartych drzwiach urzą‐
dzenia.
Nie używać urządzenia jako powierzchni robo
czej ani miejsca do przechowywania przed‐
miotów.
Gdy urządzenie jest wyłączone, jego drzwi po
winny być zamknięte.
Należy ostrożnie otwierać drzwi drzwi urzą‐
dzenia. Stosowanie składników zawierających
alkohol może spowodować powstanie mie‐
szanki alkoholu i powietrza.
Podczas otwierania drzwi urządzenia nie wol
no zbliżać do niego iskrzących przedmiotów
ani otwartego płomienia.
Nie umieszczać łatwopalnych produktów lub
przedmiotów nasączonych łatwopalnymi pro‐
duktami w urządzeniu, na nim lub w jego po‐
bliżu.
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie uszkodzenia
urządzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwieniu
się emalii:
– Nie należy kłaść naczyń ani innych przed‐
miotów bezpośrednio na dnie urządzenia.
– Nie należy kłaść folii aluminiowej bezpośred‐
nio na dnie urządzenia.
– Nie należy wlewać wody bezpośrednio do
rozgrzanego urządzenia.
– Nie należy pozostawiać wilgotnych naczyń
ani potraw w urządzeniu po zakończeniu pie‐
czenia.
– Należy zachować ostrożność podczas wy‐
jmowania i wkładania akcesoriów.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na działa‐
nie urządzenia. Nie stanowi to wady w rozu‐
mieniu warunków gwarancji.
Do pieczenia wilgotnych ciast należy używać
głębokiej blachy. Sok z owoców może trwale
zaplamić emalię.
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie odniesieniem ob‐
rażeń, pożarem lub uszkodzeniem urzą‐
dzenia.
Przed przystąpieniem do konserwacji należy
wyłączyć urządzenie i wyjąć wtyczkę przewo‐
du zasilającego z gniazda elektrycznego.
Upewnić się, że urządzenie ostygło. Występu‐
je zagrożenie pęknięcia szyb w drzwiach urzą‐
dzenia.
W przypadku pęknięcia szyb należy je nie‐
zwłocznie wymienić. Należy skontaktować się
z punktem serwisowym.
Przy zdejmowaniu drzwi urządzenia należy
zachować ostrożność. Drzwi są ciężkie!
Aby zapobiec uszkodzeniu powierzchni urzą‐
dzenia, należy regularnie ją czyścić.
Pozostałości tłuszczu lub potraw w urządzeniu
mogą stać się przyczyną pożaru.
Czyścić urządzenie za pomocą wilgotnej
szmatki. Stosować wyłącznie neutralne środki
czyszczące. Nie używać produktów ściernych,
4
www.electrolux.com
myjek do szorowania, rozpuszczalników ani
metalowych przedmiotów.
W przypadku stosowania aerozolu do piekar‐
ników należy przestrzegać wskazówek doty‐
czących bezpieczeństwa umieszczonych na
opakowaniu.
Nie używać do czyszczenia emalii katalitycz‐
nej (jeśli dotyczy) żadnych detergentów.
WEWNĘTRZNE OŚWIETLENIE
PIEKARNIKA
Żarówka zwykła lub halogenowa zastosowana
w tym urządzeniu jest przeznaczona wyłącz‐
nie do urządzeń domowych. Nie należy uży‐
wać jej do oświetlania pomieszczeń.
OSTRZEŻENIE!
Niebezpieczeństwo porażenia prądem.
Przed przystąpieniem do wymiany żarówki na‐
leży odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
Używać wyłącznie żarówek tego samego ty‐
pu.
UTYLIZACJA
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie odniesieniem ob‐
rażeń lub uduszeniem.
Odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
Odciąć przewód zasilający i wyrzucić go.
Wymontować zatrzask drzwi, aby uniemożli‐
wić zamknięcie się dziecka lub zwierzęcia w
urządzeniu.
POLSKI 5
OPIS URZĄDZENIA
WIDOK URZĄDZENIA
7
6
11
10
9
5
4
1
2
3
3 52 41
8
1
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
2
Kontrolka zasilania
3
Sterowanie elektroniczne
4
Pokrętło regulacji temperatury
5
Wskaźnik temperatury
6
Grill elektryczny
7
Oświetlenie piekarnika
8
Wentylator
9
Prowadnice blach, wyjmowane
10
Tabliczka znamionowa
11
Poziomy umieszczenia potrawy
AKCESORIA PIEKARNIKA
Ruszt
Do ustawiania naczyń, foremek do ciast oraz
do pieczenia mięs.
Duża blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Duża głęboka blacha do grillowania/pieczenia
mięsa
Do pieczenia mięsa lub ciasta oraz do zbiera‐
nia skapującego tłuszczu.
6
www.electrolux.com
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
OSTRZEŻENIE!
Zapoznać się z rozdziałem „Informacje
dotyczące bezpieczeństwa”.
CZYSZCZENIE WSTĘPNE
Wyjąć wszystkie akcesoria i wyjmowane pro‐
wadnice blach (jeśli dotyczy).
Przed pierwszym użyciem należy wyczyścić
urządzenie.
Patrz rozdział „Konserwacja i czyszcze‐
nie”.
USTAWIANIE CZASU
Przed użyciem piekarnika należy usta‐
wić czas.
Po podłączeniu urządzenia do źródła zasilania
lub po wystąpieniu przerwy w zasilaniu będzie
migał wskaźnik funkcji zegara.
Nacisnąć przycisk + lub -, aby ustawić prawidło‐
wy czas.
Po upływie około pięciu sekund miganie ustanie,
a na wyświetlaczu będzie widoczna ustawiona
aktualna godzina.
Nacisnąć kilkakrotnie , aż zacznie
migać wskaźnik żądanej funkcji zegara.
Nie można ustawiać w tym samym cza‐
sie funkcji Czas
ani Koniec .
WSTĘPNE NAGRZEWANIE
Należy wstępnie nagrzać puste urządzenie w ce‐
lu wypalenia pozostałości smaru.
1.
Wybrać funkc i ustawić maksymalną
temperaturę.
2.
Pozostawić włączone urządzenie na jedną
godzinę.
3.
Wybrać funkc i ustawić maksymalną
temperaturę.
4.
Pozostawić włączone urządzenie na dzie‐
sięć minut.
5.
Wybrać funkc i ustawić maksymalną
temperaturę.
6.
Pozostawić włączone urządzenie na dzie‐
sięć minut.
Akcesoria mogą rozgrzać się mocniej niż zwykle.
Z urządzenia może wydobywać się nieprzyjemny
zapach i dym. Jest to normalne zjawisko. Należy
zapewnić wystarczający dopływ świeżego powie‐
trza.
POLSKI 7
CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE!
Zapoznać się z rozdziałem „Informacje
dotyczące bezpieczeństwa”.
Aby użyć urządzenia, należy nacisnąć pokrętło.
Pokrętło wysunie się.
WŁĄCZANIE I WYŁĄCZANIE
URZĄDZENIA
1.
Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika
na żądaną funkcję.
Gdy urządzenie jest włączone, świeci się
wskaźnik zasilania.
2.
Obrócić pokrętło regulacji temperatury na
żądaną temperaturę.
Wskaźnik temperatury włącza się, gdy roś‐
nie temperatura w urządzeniu.
3.
Aby wyłączyć urządzenie, należy obrócić
pokrętło funkcji piekarnika i pokrętło tempe‐
ratury do położenia wyłączenia.
FUNKCJE PIEKARNIKA
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Położenie wyłą‐
czenia
Urządzenie jest wyłączone.
Oświetlenie
Umożliwia oświetlenie wnętrza piekarnika, gdy nie jest włączo‐
na funkcja pieczenia.
Pieczenie tra‐
dycyjne
Do pieczenia mięsa lub ciasta na jednym poziomie. Jedno‐
cześnie działa górna i dolna grzałka.
Tylko górna
grzałka
Do wykańczania potraw. Działa tylko górna grzałka.
Dolna grzałka
Do pieczenia ciast z kruchym spodem. Działa tylko dolna
grzałka.
Grillowanie
Do grillowania płaskich potraw w niewielkich ilościach, ułożo‐
nych na środku rusztu. Do przyrządzania tostów.
Szybkie grillo‐
wanie
Do grillowania płaskich potraw w dużych ilościach. Do przyrzą‐
dzania tostów. Działa cała grzałka grilla.
Turbo grill
Do pieczenia dużych kawałków mięsa. Grzałka grilla i wentyla‐
tor piekarnika działają naprzemiennie, zapewniając obieg go‐
rącego powietrza wokół potrawy.
Termoobieg/
Rozmrażanie
Do pieczenia mięsa lub do pieczenia mięsa i ciast wymagają‐
cych jednakowej temperatury, na więcej niż jednym poziomie,
bez przenikania zapachów. /Do rozmrażania potraw. Pokrętło
regulacji temperatury musi znajdować się w położeniu wyłą‐
czenia.
Pizza
Do pieczenia pizzy, quiche i placków. Grzałki grilla i dolna za
pewniają bezpośredni dopływ ciepła, natomiast wentylator wy‐
musza obieg gorącego powietrza wspomagający pieczenie
dodatków lub nadzienia.
8
www.electrolux.com
FUNKCJE ZEGARA
STEROWANIE ELEKTRONICZNE
345
2 11
1
Kontrolki funkcji
2
Wyświetlacz zegara
3
Przycisk +
4
Przycisk wyboru
5
Przycisk -
Funkcja zegara Zastosowanie
Aktualny czas Ustawianie, zmienianie lub sprawdzanie aktualnego czasu.
Minutnik Odliczanie ustawionego czasu. Funkcja ta nie ma wpływu na
działanie piekarnika.
Czas Ustawianie czasu pracy urządzenia.
Czas zakończenia Ustawianie czasu wyłączenia urządzenia.
Można jednocześnie użyć funkcji Czas
i Koniec , jeśli urządzenie ma
się włączyć i wyłączyć automatycznie w
późniejszym czasie. Najpierw należy
ustawić funkcję Czas
, a następnie
funkcję Koniec
.
USTAWIANIE FUNKCJI ZEGARA
1.
Dla funkcji Czas i Koniec należy us‐
tawić funkcję piekarnika oraz temperaturę.
Nie jest to konieczne przy korzystaniu z
funkcji minutnika
.
2.
Nacisnąć kilkakrotnie przycisk wyboru, aż
zacznie migać wskaźnik żądanej funkcji ze‐
gara.
3.
Nacisnąć + lub -, aby ustawić czas dla wy‐
maganej funkcji zegara.
Na wyświetlaczu pojawi się wskaźnik usta‐
wionej funkcji zegara. Gdy upłynie ustawio‐
ny czas, wskaźnik zacznie migać i przez
dwie minuty będzie emitowany sygnał
dźwiękowy.
Jeśli została włączona funkcja Czas
lub Koniec , urządzenie wyłączy się
automatycznie.
4.
Nacisnąć przycisk, aby wyłączyć sygnał
dźwiękowy.
5.
Ustawić pokrętło funkcji piekarnika i pokrętło
temperatury w położeniu wyłączenia.
POLSKI 9
ANULOWANIE FUNKCJI ZEGARA
1.
Naciskać przycisk wyboru, aż zacznie mi‐
gać wskaźnik żądanej funkcji.
2.
Nacisnąć i przytrzymać przycisk -.
Funkcja zegara wyłączy się po kilku sekun‐
dach.
10
www.electrolux.com
DODATKOWE FUNKCJE
WENTYLATOR CHŁODZĄCY
Podczas pracy urządzenia wentylator chłodzący
włącza się automatycznie, aby utrzymać po‐
wierzchnie urządzenia w niskiej temperaturze.
Po wyłączeniu urządzenia wentylator chłodzący
może nadal działać, do czasu schłodzenia urzą‐
dzenia.
TERMOSTAT BEZPIECZEŃSTWA
Nieprawidłowe działanie urządzenia lub uszko‐
dzone podzespoły mogą spowodować niebez‐
pieczne przegrzanie urządzenia. Aby temu zapo‐
biec, piekarnik wyposażono w termostat bezpie‐
czeństwa, który w razie potrzeby wyłącza zasila‐
nie. Po obniżeniu temperatury piekarnik automa
tycznie włączy się ponownie.
POLSKI 11
PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
Potrawy można umieszczać w urządzeniu na
pięciu różnych poziomach. Poziomy umie‐
szczania potraw są liczone od dołu.
Urządzenie jest wyposażone w specjalny
układ obiegu powietrza oraz stałej recyrkulacji
pary. System ten, dzięki obecności pary,
umożliwia przygotowanie potraw delikatnych
wewnątrz oraz chrupkich z wierzchu. Zmniej‐
sza on do minimum czas pieczenia i zużycie
energii.
Wewnątrz urządzenia lub na szybach drzwi
może skraplać się wilgoć. Jest to normalne
zjawisko. Otwierając drzwi podczas pieczenia,
należy zawsze odsunąć się od urządzenia.
Aby ograniczyć zjawisko skraplania pary wod‐
nej, należy uruchamiać urządzenie na 10 mi‐
nut przed rozpoczęciem pieczenia.
Wycierać nadmiar wilgoci po każdym użyciu
urządzenia.
Podczas pieczenia nie należy kłaść przedmio‐
tów bezpośrednio na dnie urządzenia ani nie
zakrywać jego elementów folią aluminiową.
Może to wpłynąć na efekty pieczenia i spowo‐
dować uszkodzenie emaliowanej powłoki.
PIECZENIE CIAST
Drzwi piekarnika nie należy otwierać przed
upływem co najmniej 3/4 ustawionego czasu
pieczenia.
Wykorzystując dwie blachy do pieczenia jed‐
nocześnie, należy pozostawić jeden pusty po‐
ziom między nimi.
PIECZENIE MIĘSA I RYB
Do pieczenia bardzo tłustych potraw należy
używać głębokiej blachy, aby nie dopuścić do
zabrudzenia piekarnika, które może okazać
się trwałe.
Po upieczeniu mięsa należy odczekać około
15 minut przed jego pokrojeniem, aby nie wy‐
ciekły soki.
Aby uniknąć nadmiaru dymu w piekarniku
podczas pieczenia, należy do głębokiej blachy
wlać nieco wody. Aby ograniczyć zjawisko
skraplania, należy dolewać wody po trochu,
za każdym razem, gdy wyparuje.
CZASY PIECZENIA
Czasy pieczenia zależą od rodzaju potrawy, jej
konsystencji oraz ilości.
W początkowym okresie należy kontrolować wy‐
niki pieczenia. Pozwoli to odnaleźć najlepsze us‐
tawienia (intensywności grzania, czasu pieczenia
itp.) dla posiadanych naczyń, przepisów i ilości
potraw pieczonych przy użyciu omawianego
urządzenia.
TABELA PIECZENIA
CIASTA
RODZAJ PO‐
TRAWY
Pieczenie trady‐
cyjne
Termoobieg
Czas pie‐
czenia [mi‐
nuty]
Uwagi
Poziom
piekar‐
nika
Tem‐
peratu
ra [°C]
Po‐
ziom
piekar‐
nika
Tem‐
peratu
ra [°C]
Ciasta uciera‐
ne
2 170 3 (2 i
4)
160 45 - 60 W foremce do ciasta
Kruche ciasto 2 170 3 (2 i
4)
160 20 - 30 W foremce do ciasta
Sernik 1 170 2 165 60 - 80 W foremce do ciasta 26
cm
12
www.electrolux.com
RODZAJ PO‐
TRAWY
Pieczenie trady‐
cyjne
Termoobieg
Czas pie‐
czenia [mi‐
nuty]
Uwagi
Poziom
piekar‐
nika
Tem‐
peratu
ra [°C]
Po‐
ziom
piekar‐
nika
Tem‐
peratu
ra [°C]
Jabłecznik
(szarlotka)
2 170 2 (po
lewej i
po pra‐
wej)
160 80 - 100 W dwóch foremkach do
ciasta 20 cm na ruszcie
1)
Strudel 3 175 2 150 60 - 80 Na blasze do pieczenia
Tarta z dże‐
mem
2 170 2 (po
lewej i
po pra‐
wej)
165 30 - 40 W foremce do ciasta 26
cm
Biszkopt 2 170 2 160 50 - 60 W foremce do ciasta 26
cm
Keks/ciasto
owocowe
2 160 2 150 90 - 120 W foremce do ciasta 20
cm
1)
Ciasto ze śliw‐
kami
1 175 2 160 50 - 60
W formie do chleba
1)
Małe ciastecz
ka – jeden po‐
ziom
3 170 3 140 -
150
20 - 30 Na blasze do pieczenia
Małe ciastecz
ka – dwa po‐
ziomy
- - 2 i 4 140 -
150
25 - 35 Na blasze do pieczenia
Małe ciastecz
ka – trzy pozio‐
my
- - 1, 3 i 5 140 -
150
30 - 45 Na blasze do pieczenia
Ciasteczka/
ciasta przekła‐
dane – jeden
poziom
3 140 3 140 -
150
30 - 35 Na blasze do pieczenia
Ciasteczka/
ciasta przekła‐
dane – dwa
poziomy
- - 2 i 4 140 -
150
35 - 40 Na blasze do pieczenia
Ciasteczka/
ciasta przekła‐
dane – trzy po‐
ziomy
- - 1, 3 i 5 140 -
150
35 - 45 Na blasze do pieczenia
Bezy – jeden
poziom
3 120 3 120 80 - 100 Na blasze do pieczenia
Bezy – dwa
poziomy
- - 2 i 4 120 80 - 100
Na blasze do pieczenia
1)
POLSKI 13
RODZAJ PO‐
TRAWY
Pieczenie trady‐
cyjne
Termoobieg
Czas pie‐
czenia [mi‐
nuty]
Uwagi
Poziom
piekar‐
nika
Tem‐
peratu
ra [°C]
Po‐
ziom
piekar‐
nika
Tem‐
peratu
ra [°C]
Bułeczki 3 190 3 190 12 - 20
Na blasze do pieczenia
1)
Eklery – jeden
poziom
3 190 3 170 25 - 35 Na blasze do pieczenia
Eklery – dwa
poziomy
- - 2 i 4 170 35 - 45 Na blasze do pieczenia
Tarty płaskie 2 180 2 170 45 - 70 W foremce do ciasta 20
cm
Ciasto owoco‐
we
1 160 2 150 110 - 120 W foremce do ciasta 24
cm
Biszkopt królo‐
wej Wiktorii
1 170 2 (po
lewej i
po pra‐
wej)
160 50 - 60 W foremce do ciasta 20
cm
1)
Rozgrzewać wstępnie przez 10 minut.
CHLEB I PIZZA
RODZAJ PO‐
TRAWY
Pieczenie trady‐
cyjne
Termoobieg
Czas pie‐
czenia [mi‐
nuty]
Uwagi
Poziom
piekar‐
nika
Tem‐
peratu
ra [°C]
Po‐
ziom
piekar‐
nika
Tem‐
peratu
ra [°C]
Biały chleb 1 190 1 190 60 - 70
1–2 sztuki po 500 g
1)
Chleb żytni 1 190 1 180 30 - 45 W formie do chleba
Bułki 2 190 2 (2 i
4)
180 25 - 40 6–8 bułek na głębokiej
blasze do pieczenia
1)
Pizza 1 230 -
250
1 230 -
250
10 - 20 Na blasze do pieczenia
lub głębokiej blasze do
pieczenia
1)
Drożdżówki 3 200 3 190 10 - 20
Na blasze do pieczenia
1)
1)
Rozgrzewać wstępnie przez 10 minut.
14
www.electrolux.com
ZAPIEKANKI
RODZAJ PO‐
TRAWY
Pieczenie trady‐
cyjne
Termoobieg
Czas pie‐
czenia [mi‐
nuty]
Uwagi
Poziom
piekar‐
nika
Tem‐
peratu‐
ra [°C]
Po‐
ziom
piekar‐
nika
Tem‐
peratu‐
ra [°C]
Zapiekanka
makaronowa
2 200 2 180 40 - 50 W formie
Zapiekanka
warzywna
2 200 2 175 45 - 60 W formie
Quiche 1 180 1 180 50 - 60
W formie
1)
Lazania 2 180 -
190
2 180 -
190
25 - 40
W formie
1)
Cannelloni 2 180 -
190
2 180 -
190
25 - 40
W formie
1)
1)
Rozgrzewać wstępnie przez 10 minut.
MIESO
RODZAJ PO‐
TRAWY
Pieczenie trady‐
cyjne
Termoobieg
Czas pie
czenia [mi‐
nuty]
Uwagi
Poziom
piekar
nika
Tem‐
peratu‐
ra [°C]
Po‐
ziom
piekar‐
nika
Tem‐
peratu‐
ra [°C]
Wołowina 2 200 2 190 50 - 70 Na jednym ruszcie
Wieprzowina 2 180 2 180 90 - 120 Na jednym ruszcie
Cielęcina 2 190 2 175 90 - 120 Na jednym ruszcie
Angielski rost
bef, krwisty
2 210 2 200 50 - 60 Na jednym ruszcie
Angielski rost
bef, średnio
wypieczony
2 210 2 200 60 - 70 Na jednym ruszcie
Angielski rost
bef, dobrze
wypieczony
2 210 2 200 70 - 75 Na jednym ruszcie
Łopatka wie‐
przowa
2 180 2 170 120 - 150 Ze skórą
Goleń wieprzo‐
wa
2 180 2 160 100 - 120 2 kawałki
Jagnięcina 2 190 2 175 110 - 130 Udziec
Kurczak 2 220 2 200 70 - 85 W całości
Indyk 2 180 2 160 210 - 240 W całości
POLSKI 15
RODZAJ PO‐
TRAWY
Pieczenie trady‐
cyjne
Termoobieg
Czas pie
czenia [mi‐
nuty]
Uwagi
Poziom
piekar
nika
Tem‐
peratu‐
ra [°C]
Po‐
ziom
piekar‐
nika
Tem‐
peratu‐
ra [°C]
Kaczka 2 175 2 220 120 - 150 W całości
Gęś 2 175 1 160 150 - 200 W całości
Królik 2 190 2 175 60 - 80 W kawałkach
Zając 2 190 2 175 150 - 200 W kawałkach
Bażant 2 190 2 175 90 - 120 W całości
RYBA
RODZAJ PO‐
TRAWY
Pieczenie trady‐
cyjne
Termoobieg
Czas pie‐
czenia [mi‐
nuty]
Uwagi
Poziom
piekar‐
nika
Tem‐
peratu
ra [°C]
Po‐
ziom
piekar‐
nika
Tem‐
peratu
ra [°C]
Pstrąg/dorada 2 190 2 175 40 - 55 3–4 ryby
Tuńczyk/łosoś 2 190 2 175 35 - 60 4–6 filetów
GRILLOWANIE
Przed rozpoczęciem pieczenia piekar‐
nik należy nagrzewać przez 10 minut.
Ilość Grillowanie Czas pieczenia [minuty]
RODZAJ POTRA‐
WY
Kawałki [g] Poziom pie‐
karnika
Tempera‐
tura [°C]
1. strona 2. strona
Steki 4 800 4 maks. 12-15 12-14
Befsztyki 4 600 4 maks. 10-12 6-8
Kiełbaski 8 - 4 maks. 12-15 10-12
Kotlety wieprzowe 4 600 4 maks. 12-16 12-14
Kurczak (połówki) 2 1000 4 maks. 30-35 25-30
Kebab 4 - 4 maks. 10-15 10-12
Pierś drobiowa 4 400 4 maks. 12-15 12-14
Hamburger 6 600 4 maks. 20-30 -
Filet rybny 4 400 4 maks. 12-14 10-12
Zapiekane kanapki 4-6 - 4 maks. 5-7 -
Tosty 4-6 - 4 maks. 2-4 2-3
16
www.electrolux.com
TURBO GRILL
Wołowina
RODZAJ POTRA‐
WY
Ilość
Poziom piekar‐
nika
Temperatura
[°C]
Czas [min.]
Rostbef lub filet,
krwisty
na każdy cm
grubości
1
190 - 200
1)
5 - 6
Rostbef lub filet,
średnio wypieczony
na każdy cm
grubości
1
180 - 190
1)
6 - 8
Rostbef lub filet, do‐
brze wypieczony
na każdy cm
grubości
1
170 - 180
1)
8 - 10
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
Wieprzowina
RODZAJ POTRA‐
WY
Ilość
Poziom piekar‐
nika
Temperatura
[°C]
Czas [min.]
Łopatka, karczek,
szynka
1–1,5 kg 1 160 - 180 90 - 120
Kotlet, żeberka 1–1,5 kg 1 170 - 180 60 - 90
Klops 750 g–1 kg 1 160 - 170 50 - 60
Golonka wieprzowa
(obgotowana)
750 g–1 kg 1 150 - 170 90 - 120
Cielęcina
RODZAJ PO‐
TRAWY
Ilość Poziom piekarni‐
ka
Temperatura [°C] Czas [min.]
Pieczeń cielęca 1 kg 1 160 - 180 90 - 120
Gicz cielęca 1,5–2 kg 1 160 - 180 120 - 150
Jagnięcina
RODZAJ PO‐
TRAWY
Ilość Poziom piekarni‐
ka
Temperatura [°C] Czas [min.]
Pieczeń jagnię‐
ca, udziec jag‐
nięcy
1–1,5 kg 1 150 - 170 100 - 120
Comber jagnięcy 1–1,5 kg 1 160 - 180 40 - 60
Drób
RODZAJ PO‐
TRAWY
Ilość Poziom piekarni‐
ka
Temperatura [°C] Czas [min.]
Kawałki drobiu po 200–250 g 1 200 - 220 30 - 50
Połówki kurcza‐
ka
po 400–500 g 1 190 - 210 35 - 50
POLSKI 17
RODZAJ PO‐
TRAWY
Ilość Poziom piekarni‐
ka
Temperatura [°C] Czas [min.]
Kurczak, pularda 1–1,5 kg 1 190 - 210 50 - 70
Kaczka 1,5–2 kg 1 180 - 200 80 - 100
Gęś 3,5–5 kg 1 160 - 180 120 - 180
Indyk 2,5–3,5 kg 1 160 - 180 120 - 150
Indyk 4–6 kg 1 140 - 160 150 - 240
Ryba (gotowanie na parze)
RODZAJ PO‐
TRAWY
Ilość Poziom piekarni‐
ka
Temperatura [°C] Czas [min.]
Cała ryba 1–1,5 kg 1 210 - 220 40 - 60
SUSZENIE – TERMOOBIEG
Umieścić pergamin na ruszcie piekarnika.
WARZYWA
RODZAJ PO‐
TRAWY
Poziom piekarnika
Temperatura [°C] Czas [godz.]
1 poziom 2 poziomy
Fasola 3 1/4 60 - 70 6 - 8
Papryka 3 1/4 60 - 70 5 - 6
Warzywa na zu‐
3 1/4 60 - 70 5 - 6
Grzyby 3 1/4 50 - 60 6 - 8
Zioła 3 1/4 40 - 50 2 - 3
OWOCE
RODZAJ PO‐
TRAWY
Poziom piekarnika
Temperatura [°C] Czas [godz.]
1 poziom 2 poziomy
Śliwki 3 1/4 60 - 70 8 - 10
Morele 3 1/4 60 - 70 8 - 10
Krojone jabłka 3 1/4 60 - 70 6 - 8
Gruszki 3 1/4 60 - 70 6 - 9
Informacja na temat akryloamidów
Ważne! Zgodnie ze stanem najnowszej wiedzy
naukowej akryloamidy powstające podczas
przyrumieniania potraw (zwłaszcza
zawierających skrobię) mogą stanowić
zagrożenie dla zdrowia. Z tego powodu zaleca
się pieczenie i smażenie potraw w jak
najniższych temperaturach oraz unikanie ich
nadmiernego przyrumieniania.
18
www.electrolux.com
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE!
Zapoznać się z rozdziałem „Informacje
dotyczące bezpieczeństwa”.
Przód urządzenia należy myć miękką ście‐
reczką zwilżoną ciepłą wodą z dodatkiem pły‐
nu do mycia naczyń.
Do czyszczenia powierzchni metalowych nale‐
ży używać zwykłego płynu do mycia naczyń.
Wnętrze piekarnika należy czyścić po każdym
użyciu. Dzięki temu można łatwiej usunąć za‐
brudzenia i uniknąć ich przypalenia.
Trudne do usunięcia zabrudzenia należy usu‐
wać za pomocą specjalnego środka do czy‐
szczenia piekarników.
Po każdym użyciu należy wyczyścić akcesoria
piekarnika i pozostawić je do wyschnięcia. Do
czyszczenia należy użyć miękkiej ściereczki
zwilżonej ciepłą wodą z dodatkiem płynu do
mycia naczyń.
Akcesoriów nieprzywierających nie wolno
czyścić agresywnymi środkami, ostrymi przed‐
miotami ani myć w zmywarce. Może to spo‐
wodować uszkodzenie powłoki nieprzywiera‐
jącej.
Urządzenia wykonane ze stali nie‐
rdzewnej lub aluminium:
Drzwi piekarnika należy czyścić wyłącz‐
nie za pomocą wilgotnej gąbki. Osuszyć
miękką ściereczką.
Nie należy używać myjek stalowych,
kwasów ani produktów ściernych, po‐
nieważ mogą one uszkodzić powierzch‐
nię piekarnika. Panel sterowania piekar‐
nika należy czyścić stosując się do tych
samych zaleceń.
CZYSZCZENIE USZCZELKI DRZWI
Należy regularnie sprawdzać uszczelkę drzwi.
Uszczelka drzwi jest założona wokół obramo‐
wania komory piekarnika. Nie wolno korzyst
z urządzenia, jeśli uszczelka drzwi jest uszko‐
dzona. Należy skontaktować się z punktem
serwisowym.
Aby wyczyścić uszczelkę drzwi, należy zapo‐
znać się z ogólnymi informacjami na temat
czyszczenia.
PROWADNICE BLACH
Prowadnice blach można wymontować, aby wy‐
czyścić ścianki boczne.
Demontaż prowadnic blach
1.
Odciągnąć przednią część prowadnic blach
od bocznej ścianki.
POLSKI 19
2
1
2.
Odciągnąć tylną część prowadnic blach od
bocznej ścianki i wyjąć je.
Montaż prowadnic blach
Zamontować prowadnice blach w odwrotnej ko‐
lejności.
Zaokrąglone końce prowadnic blach
muszą być skierowane do przodu.
GÓRNA ŚCIANKA PIEKARNIKA
Grill można wyjąć, aby ułatwić czyszczenie gór‐
nej ścianki piekarnika.
OSTRZEŻENIE!
Przed wyjęciem grilla należy wyłączyć
urządzenie. Upewnić się, że urządzenie
ostygło. Występuje zagrożenie poparze‐
niem.
1.
Odkręcić śrubę mocującą grill. Za pierw‐
szym razem użyć w tym celu śrubokręta.
2.
Ostrożnie opuścić grill.
3.
Umyć górną ściankę piekarnika miękką
szmatką zwilżoną ciepłą wodą z dodatkiem
środka czyszczącego, a następnie pozosta‐
wić do wyschnięcia.
4.
Zamontować grill w odwrotnej kolejności.
OSTRZEŻENIE!
Sprawdzić, czy grill jest dobrze zamoco‐
wany i nie opada.
OŚWIETLENIE PIEKARNIKA
OSTRZEŻENIE!
Zachować ostrożność podczas wymia‐
ny żarówki oświetlenia piekarnika. Wy‐
stępuje zagrożenie porażeniem prą‐
dem.
Przed wymianą żarówki oświetlenia piekarnika:
Wyłączyć piekarnik.
Wykręcić bezpieczniki ze skrzynki bezpieczni‐
ków lub wyłączyć wyłącznik obwodu.
Na dnie piekarnika umieścić szmatkę,
aby zapobiec uszkodzeniu żarówki i
szklanego klosza.
Aby uniknąć zabrudzenia żarówki halo‐
genowej tłuszczem, należy chwytać ją
przez szmatkę.
1.
Obrócić szklany klosz w kierunku przeciw‐
nym do ruchu wskazówek zegara, aby go
zdjąć.
2.
Wyczyścić klosz.
3.
Wymienić żarówkę na nową, odpowiednią
do piekarnika, odporną na działanie wyso‐
kich temperatur do 300°C.
Użyć żarówki tego samego typu.
4.
Zamontować klosz.
CZYSZCZENIE DRZWI PIEKARNIKA
W drzwiach piekarnika znajdują się dwie szyby.
Drzwi piekarnika i wewnętrzne szyby można wy‐
montować w celu ich wyczyszczenia.
Jeśli drzwi nie zostaną uprzednio zde‐
montowane, mogą się gwałtownie za‐
mknąć podczas wyjmowania z nich szy‐
by wewnętrznej.
20
www.electrolux.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52

Electrolux EOB3410AOX Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi