Philips HD6107/72 Instrukcja obsługi

Kategoria
Frytownice
Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

70

Gratulujemy zakupu i witamy wśród użytkowników produktów Philips! Aby w pełni skorzystać z
oferowanej przez rmę Philips pomocy, zarejestruj swój produkt na stronie www.philips.com/
welcome.

A Kosz frytownicy
B Pokrywka
C Wskaźniki napełnienia „MIN” i „MAX”
D Schowek na przewód sieciowy
E Przewód sieciowy
F Uchwyty ułatwiające przenoszenie
G Oddzielny zegar cyfrowy
H Wyłącznik
I Regulacja temperatury
J Funkcja PreClean
K Wskaźnik temperatury
L Przycisk zwalniający pokrywkę
M Misa wewnętrzna
N Dziobek ułatwiający wylewanie
O Pojemnik na olej

Przed rozpoczęciem korzystania z urządzenia zapoznaj się dokładnie z jego instrukcją obsługi.
Instrukcję warto też zachować na przyszłość.

- Nigdy nie zanurzaj ani nie myj pod bieżącą wodą obudowy, w której znajdują się części
elektryczne i element grzejny.

- Przed podłączeniem urządzenia upewnij się, że napięcie podane na urządzeniu jest zgodne z
napięciem w sieci elektrycznej.
- Nie używaj urządzenia, jeśli uszkodzona jest wtyczka, przewód sieciowy lub samo urządzenie.
- Ze względów bezpieczeństwa wymianę uszkodzonego przewodu sieciowego należy zlecić
autoryzowanemu centrum serwisowemu rmy Philips lub odpowiednio wykwalikowanej
osobie.
- Urządzenie nie jest przeznaczone do użytku przez osoby (w tym dzieci) o ograniczonych
zdolnościach zycznych, sensorycznych lub umysłowych, a także nieposiadające wiedzy lub
doświadczenia w użytkowaniu tego typu urządzeń, chyba że będą one nadzorowane lub zostaną
poinstruowane na temat korzystania z tego urządzenia przez opiekuna.
- Nie pozwalaj dzieciom bawić się urządzeniem.
- Ułóż przewód sieciowy w miejscu niedostępnym dla dzieci. Nie pozwól, aby przewód sieciowy
zwisał z krawędzi stołu czy blatu, na którym ustawione jest urządzenie.
- Podłączaj urządzenie wyłącznie do uziemionego gniazdka elektrycznego.
- Podczas smażenia przez ltr w pokrywce uchodzi gorąca para. Chroń ręce i twarz przed
oparzeniem. Uważaj także na parę w trakcie otwierania pokrywki.
- Urządzenia nie należy podłączać do zewnętrznego włącznika czasowego lub oddzielnego układu
zdalnego sterowania.


- Konieczność przeglądu lub naprawy urządzenia zawsze zgłaszaj do autoryzowanego centrum
serwisowego rmy Philips. Nie próbuj naprawiać urządzenia samodzielnie, gdyż spowoduje to
unieważnienie gwarancji.
- Ustaw urządzenie na poziomej, równej i stabilnej powierzchni.
- Nie dotykaj okienka umożliwiającego obserwację procesu, ponieważ podczas smażenia
nagrzewa się ono do wysokiej temperatury.
- Urządzenie to jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego. Używanie go w
profesjonalnych lub półprofesjonalnych punktach gastronomicznych bądź w sposób niezgodny z
niniejszą instrukcją spowoduje unieważnienie gwarancji. Firma Philips nie ponosi
odpowiedzialności za uszkodzenia powstałe w takich przypadkach.
- Smaż jedzenie na kolor złotożółty, a nie ciemny lub brązowy i usuwaj spalone resztki. Nie smaż
produktów o dużej zawartości skrobi, zwłaszcza ziemniaczanych i zbożowych, w temperaturze
powyżej 175°C (aby zminimalizować wytwarzanie akryloamidu).
- Nie dopuść do zetknięcia się wody i/lub lodu z olejem lub tłuszczem, gdyż może to
spowodować silne rozpryskiwanie lub gwałtowne bulgotanie oleju lub tłuszczu. Aby temu
zapobiec, przed smażeniem usuń nadmiar lodu z zamrożonych składników i dokładnie je wysusz.
Nie przepełniaj kosza. Po umyciu dokładnie wysusz wszystkie części urządzenia przed wlaniem
oleju lub tłuszczu do frytownicy.
- Nie smaż w tym urządzeniu ciasteczek ryżowych (lub podobnej żywności). Może to
spowodować silne rozpryskiwanie lub gwałtowne bulgotanie oleju lub tłuszczu.
- Aby zapobiec przegrzaniu lub przelaniu, frytownica powinna być zawsze wypełniona olejem lub
tłuszczem do poziomu pomiędzy wskaźnikami „MIN” i „MAX” znajdującymi się w środku misy
wewnętrznej.
- Nie należy włączać urządzenia przed wlaniem oleju lub tłuszczu, gdyż można je w ten sposób
uszkodzić.

To urządzenie rmy Philips spełnia wszystkie normy dotyczące pól elektromagnetycznych. Jeśli
użytkownik odpowiednio się z nim obchodzi i używa go zgodnie z zaleceniami zawartymi w
instrukcji obsługi, urządzenie jest bezpieczne w użytkowaniu, co potwierdzają wyniki aktualnych
badań naukowych.

1 Przedpierwszymużyciemwyczyśćurządzenie(patrzrozdział„Czyszczenie”).
Zanimnapełniszfrytownicęolejemlubroztopionymtłuszczem,upewnijsię,żewszystkiejej
częścisązupełniesuche.
2 Naciśnijprzyciskzwalniającypokrywkę,abyjąotworzyć(rys.2).
3 Ustalnapodstawietabeliilośćoleju/tłuszczupotrzebnegodosmażeniawefrytownicy(rys.3).
4 Napełnijfrytownicęolejem,płynnymtłuszczemdosmażenialubrozpuszczonymtłuszczemw
staniestałymdopoziomumiędzywskaźnikami„MIN”i„MAX”izamknijpokrywkę(rys.4).
Nienależywłączaćurządzeniaprzedwlaniemolejulubtłuszczu.

Nigdynienależymieszaćróżnychtypówolejulubtłuszczu.Nienależytakżedodawaćświeżego
olejulubtłuszczudojużużytego.
- Zalecamy używanie oleju lub innego płynnego tłuszczu do smażenia, najlepiej oleju roślinnego
lub innego bogatego w tłuszcze nienasycone (np. z dodatkiem kwasu linolowego), takiego jak
olej sojowy, olej z orzeszków ziemnych, olej kukurydziany lub słonecznikowy.
 71
- Ponieważ olej i tłuszcz dość szybko tracą swe cenne właściwości, należy wymieniać je regularnie
(po 10–12 smażeniach).
- Zawsze należy zmieniać olej lub tłuszcz, jeśli podczas podgrzewania na ich powierzchni zaczyna
pojawiać się piana, gdy mają intensywny zapach lub smak, gdy stają się ciemne lub gdy przybierają
konsystencję syropu.

Do smażenia można także używać tłuszczu w stanie stałym, jednak należy wówczas zastosować
dodatkowe środki bezpieczeństwa, aby zapobiec rozpryskiwaniu się tłuszczu oraz przegrzaniu lub
uszkodzeniu elementu grzejnego.
1 Świeżekostkitłuszczurozpuśćnamałymogniunazwykłejpatelni.
2 Przelejostrożnierozpuszczonytłuszczdofrytownicy.
3 Frytownicęzzastygłymwewnątrztłuszczemprzechowujwtemperaturzepokojowej.
4 Zbytmocnooziębionytłuszczmocnorozpryskujesiępodczassmażenia.Abydotegonie
dopuścić,zestalonytłuszcznakłujwkilkumiejscachwidelcem(rys.5).
Uważaj,abynakłuwająctłuszczwidelcem,niezniszczyćmisywewnętrznej.

1 Wyciągnijzeschowkacałyprzewódsieciowyiwłóżwtyczkędogniazdka
elektrycznego(rys.6).
2 Włączfrytownicę(rys.7).
, Zaświecisięwskaźniktemperatury(rys.8).
3 Ustawregulatortemperaturynawymaganątemperaturę(wskazówkimożnaznaleźćna
opakowaniużywnościprzeznaczonejdosmażenialubwtabeliprzyrządzaniapożywieniana
końcuinstrukcji).
4 Odczekaj,ażzgaśniewskaźniktemperatury(pook.10–15minutach).
5 Rozłóżuchwytkosza(rys.9).
6 Otwórzpokrywkę(rys.2).
7 Wyjmijkoszzfrytownicyiumieśćwnimproduktprzeznaczonydosmażenia(rys.10).
Nienależysmażyćbardzodużychilościnaraz.Nienależyprzekraczaćzalecanejilościskładników
wymienionejwtabelinakońcuniniejszejinstrukcjiobsługi(zalecaneilościoznaczono-).
8 Połóżkosznawsporniku,niezanurzającgojeszczewolejulubtłuszczu(rys.11).
9 Zamknijpokrywkę.
10 Naciśnijprzycisknauchwyciekoszaizegnijuchwytnadółwkierunkufrytownicy.Kosz
zostanieautomatyczniezanurzonywolejulubtłuszczu.(rys.12)
Podczas smażenia wskaźnik temperatury naprzemian zapala się i gaśnie, sygnalizując włączanie się i
wyłączanie elementu grzejnego w celu utrzymania właściwej temperatury.
Minutnik
Uwaga: Zegar ten można również używać do innych celów, np. jako minutnik kuchenny.

1 Naciskającprzyciskzegara,ustawczassmażeniawminutach.(rys.13)
, Kilkasekundpoustawieniuczasusmażeniazegarzacznieodliczaćczas.
72
, Podczasodliczaniaczasuprzezzegarnawyświetlaczumigaczaspozostałydozakończenia
smażenia.Ostatniaminutasmażeniawskazywanajestwsekundach.
, Poupływieustawionegoczasubędziesłychaćsygnałdźwiękowy.Po10sekundachsygnał
dźwiękowyzostaniepowtórzony.Naciśnijprzyciskzegara,abygowyłączyć.
Uwaga: Można skasować ustawienie zegara, naciskając i przytrzymując wciśnięty przez 2 sekundy
przycisk zegara (w tym czasie wartość na wyświetlaczu miga), aż pojawi się wartość „00”.

1 Rozłóżuchwytkosza(rys.9).
2 Otwórzpokrywkę(rys.2).
Uważajnagorącąparę.
3 Wyjmijkoszzfrytownicyiodsącznadmiarolejulubtłuszczu.
4 Włóżusmażonejedzeniedomiskilubcedzakawyłożonegopapierempochłaniającymtłuszcz,
np.papierowymręcznikiemkuchennym.
5 Daniejestgotowedospożycia.Smacznego.
Przed przystąpieniem do smażenia następnej partii pożywienia należy odczekać, aż zgaśnie wskaźnik
temperatury.
6 Naciśnijwyłącznik,abywyłączyćfrytownicę.
7 Włóżkoszdofrytownicy.
8 Zamknijpokrywkę.
9 Pozakończeniukorzystaniazurządzeniawyjmijwtyczkęzgniazdkaelektrycznego.
Uwaga: Jeśli frytownica nie jest używana regularnie, zaleca się przelanie oleju lub tłuszczu do szczelnie
zamykanego pojemnika i przechowywanie go w lodówce lub w chłodnym miejscu.

- Czasy i temperatury smażenia zamieszczono w tabeli na końcu niniejszej instrukcji.
- Z zamrożonego pożywienia przeznaczonego do smażenia strząśnij ostrożnie pozostałości lodu i
jak najlepiej go osusz.
- Nie należy smażyć dużych ilości na raz. Nie należy przekraczać zalecanej ilości składników
wymienionej na końcu niniejszej instrukcji obsługi (zalecane ilości oznaczono -).

Niektóre rodzaje żywności, szczególnie ryby, powodują, że olej lub tłuszcz nabierają podczas
smażenia nieprzyjemnego smaku. Aby smak ten zneutralizować:
1 Podgrzejolejlubtłuszczdotemperatury160°C.
2 Zanurzwolejudwiecienkiekromkichlebalubkilkagałązekpietruszki.
3 Odczekaj,ażprzestanąpojawiaćsiępęcherzykipowietrza,anastępniewyjmijłyżkąchlebi
pietruszkęzfrytownicy.
Olej i tłuszcz będą znów miały neutralny smak.

Najsmaczniejsze i najbardziej chrupiące frytki można przygotować w następujący sposób:
1 Twardeobraneziemniakipokrójwpaski.Opłuczjewzimnejwodzie.
Zapobiega to sklejaniu się pasków ziemniaków podczas smażenia.
 73
Uwaga: Osusz je dokładnie.
2 Frytkismażonesąwdwóchetapach:porazpierwszyprzez4–6minutwtemperaturze
160°Ciporazdrugiprzez5–8minutwtemperaturze175°C.
Przed drugim etapem smażenia frytki muszą całkiem ostygnąć.
3 Przełóżprzygotowanefrytkidomiskiipotrząśnijnią.

Doczyszczeniaurządzenianigdynieużywajczyścików,środkówściernychaniżrącychpłynów,
takichjakbenzynalubaceton.
1 Otwórzpokrywkę(rys.2).
2 Przedmyciemlubprzeniesieniemfrytownicynależyodczekaćconajmniej4godziny,ażolej
lubtłuszczostygną.
3 Pociągnijpokrywkędogóry,abyjąwyjąć(rys.14).
4 Wyjmijkoszykzfrytownicy(rys.10).
5 Wylejolejlubtłuszcz(rys.15).
Funkcja PreClean
Urządzenie wyposażone jest w funkcję PreClean, umożliwiającą namoczenie w wodzie misy
wewnętrznej, co ułatwia jej umycie.
Przedużyciemtejfunkcjinależyupewnićsię,żeolejlubtłuszczzostaływylanezmisy.
1 Napełnijwewnętrznąmisęzimnąwodądo3/4jejpojemnościidodajtrochępłynudomycia
naczyń.(rys.16)
2 Włóżwtyczkędogniazdkaelektrycznego.
3 Włączurządzenie(rys.7).
4 UstawregulatortemperaturynafunkcjęPreClean.(rys.8)
, Wodazostaniepodgrzanadotemperaturybliskiejtemperaturzewrzenia.
5 Po30minutachwyłączurządzenieiwyjmijjegowtyczkęzgniazdkaelektrycznego.
6 Wylejwodęzmisywewnętrznejiumyjjąwsposóbopisanyponiżej.

1 Umyjmisę,pokrywkęikoszfrytownicygorącąwodązdodatkiempłynudomycia,opłucz
czystąwodąidokładnieosusz.
Pokrywkę i kosz frytownicy można myć w zmywarce.
2 Obudowęumyćwilgotnąszmatką(zwilżonąpłynemdomycianaczyń)lubręcznikami
kuchennymi.
Zegar cyfrowy można wytrzeć wilgotną szmatką.
Nigdynienależyzanurzaćcałejfrytownicylubzegarawwodzie.
Zanimnapełniszfrytownicęolejemlubroztopionymtłuszczem,upewnijsię,żewszystkiejej
częścisązupełniesuche.
74

1 Przedodstawieniemfrytownicynależyodczekaćconajmniej4godziny,ażolejlubtłuszcz
ostygną.
2 Włóżponowniewszystkieczęścidofrytownicyizamknijpokrywkę.
3 Włóżprzewódsieciowydoschowka.(rys.6)
4 Przenieśfrytownicęnamiejsceprzechowywania,trzymajączauchwytywpodstawie(rys.17).

- Zużytego urządzenia nie należy wyrzucać wraz ze zwykłymi odpadami gospodarstwa
domowego — należy oddać je do punktu zbiórki surowców wtórnych w celu utylizacji.
Stosowanie się do tego zalecenia pomaga w ochronie środowiska (rys. 18).
- Baterie zawierają substancje szkodliwe dla środowiska naturalnego. Nie należy ich wyrzucać wraz
z innymi odpadami gospodarstwa domowego, tylko oddać je do punktu zbiórki surowców
wtórnych. Przed wyrzuceniem lub oddaniem zegara do punktu zbiórki surowców wtórnych
należy pamiętać o wyjęciu baterii.

1 Dozdjęciaosłonykomorybateriizegaraużyjmałegopłaskiegośrubokrętu(rys.19).
2 Wyjmijakumulator.
Gwarancja i serwis
W razie konieczności naprawy lub w przypadku jakichkolwiek pytań lub problemów prosimy
odwiedzić naszą stronę internetową www.philips.com lub skontaktować się z Centrum Obsługi
Klienta rmy Philips (numer telefonu znajduje się na ulotce gwarancyjnej). Jeśli w Państwa kraju
zamieszkania nie ma takiego Centrum, o pomoc należy zwrócić się do sprzedawcy produktów rmy
Philips.

W tym rozdziale opisano najczęstsze problemy, z którymi można się zetknąć, korzystając z
urządzenia. Jeśli poniższe wskazówki okażą się niewystarczające do rozwiązania problemu, należy
skontaktować się z lokalnym Centrum Obsługi Klienta.
Problem Prawdopodobnaprzyczyna Rozwiązanie
Smażone
pożywienie nie
ma
złotobrązowego
odcienia i nie jest
chrupiące.
Temperatura jest za niska
lub jedzenie nie smażyło się
wystarczająco długo.
Sprawdź na opakowaniu pożywienia lub w
tabeli znajdującej się na końcu niniejszej
instrukcji, czy wybrana została prawidłowa
temperatura i czas smażenia. Ustaw regulator
temperatury na prawidłowej wartości.
Zbyt duża ilość pożywienia
w koszu.
Nigdy nie smaż większej ilości pożywienia niż
podano w tabeli na końcu niniejszej instrukcji.
Frytownica nie
działa.
Zadziałał termiczny
wyłącznik bezpieczeństwa.
Skontaktuj się ze sprzedawcą rmy Philips lub
autoryzowanym centrum serwisowym rmy
Philips w celu wymiany bezpiecznika.
 75
Problem Prawdopodobnaprzyczyna Rozwiązanie
Z frytownicy
wydostaje się
silny, nieprzyjemny
zapach.
Stały ltr przeciwtłuszczowy
jest nasycony.
Zdejmij pokrywkę i umyj ją wraz z ltrem w
gorącej wodzie z dodatkiem środka do mycia
naczyń lub w zmywarce.
Olej lub inny tłuszcz nie jest
już świeży.
Zmień olej lub tłuszcz. Regularnie przecedzaj
olej lub tłuszcz.
Używany olej lub tłuszcz nie
nadaje się do głębokiego
smażenia.
Zawsze używaj oleju lub płynnego tłuszczu
dobrej jakości. Nie mieszaj różnych rodzajów
oleju lub tłuszczu.
Para wydostaje
się nie tylko przez
ltr.
Pokrywka jest
nieprawidłowo zamknięta.
Zamknij pokrywkę w prawidłowy sposób.
Stały ltr przeciwtłuszczowy
jest nasycony.
Zdejmij pokrywkę i umyj ją wraz z ltrem w
gorącej wodzie z dodatkiem środka do mycia
naczyń lub w zmywarce.
Podczas smażenia
olej lub tłuszcz
pryskają poza
frytownicę.
We frytownicy jest za dużo
oleju lub tłuszczu.
Upewnij się, że olej lub tłuszcz nie przekracza
poziomu oznaczonego „MAX”.
Pożywienie zawiera za dużo
wody.
Dokładnie osusz pożywienie przed
rozpoczęciem smażenia i smaż je zgodnie z tą
instrukcją obsługi.
Zbyt duża ilość pożywienia
w koszu.
Nigdy nie smaż większej ilości pożywienia niż
podano w tabeli na końcu niniejszej instrukcji.
Olej lub tłuszcz
pienią się mocno
podczas smażenia.
Pożywienie zawiera za dużo
wody.
Dokładnie osusz pożywienie przed smażeniem.
Używany olej lub tłuszcz nie
nadaje się do głębokiego
smażenia.
Zawsze używaj oleju lub płynnego tłuszczu
dobrej jakości. Nie mieszaj różnych rodzajów
oleju lub tłuszczu.
Możliwe, że misa
wewnętrzna została
niedokładnie wyczyszczona.
Umyj wewnętrzną misę (patrz rozdział
„Czyszczenie”).

76
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124

Philips HD6107/72 Instrukcja obsługi

Kategoria
Frytownice
Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla