Russell Hobbs 18036-56 Classics Instrukcja obsługi

Kategoria
Maszyny do wypieku chleba
Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

146
Instrukcję naly przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli odstępujemy
urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem.
A WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi:
1 Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do użytkowania przez
osoby ( w tym dzieci) o ograniczonej zdolnci fizycznej,
czuciowej lub psychicznej, lub osoby nie mające doświadczenia
lub znajomości sprzętu, chyba że odbywa się to pod nadzorem
lub zgodnie z instrukcją użytkowania sprzętu, przekazanej przez
osoby odpowiadające za ich bezpieczeństwo. Należy zwracać
uwagę na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem.
2 Nie podłączaj urządzenia za pomocą regulatora czasowego lub
zdalnego sterowania.
¬ Powierzchnie urządzenia rozgrzewają się.
3 Jeżeli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, powinien być
wymieniony przez producenta, jego serwis techniczny lub
specjalistyczny zakład naprawczy w celu uniknięcia zagrożenia.
H Nie zanurzaj urządzenia w cieczy.
4 Nie używaj urządzenia w pobliżu materiałów łatwopalnych (np. firanek).
5 Nie przykrywaj urządzenia i niczego na nim nie stawiaj.
6 Jeśli urządzenie nie jest używane, przed przestawieniem w inne miejsce i przed
czyszczeniem, wyjmij wtyczkę zasilania.
7 Nie używaj innych akcesoriów niż te, które są dostarczone z urdzeniem.
8 Nigdy nie używaj urządzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem określonym w niniejszej
instrukcji.
9 Nigdy nie używaj uszkodzonego urządzenia lub jeśli zaczęło wadliwie działać.
10 Aby wyłączyć urządzenie, naciśnij przycisk I i przytrzymaj go przez 2 sekundy.
tylko do użytku domowego
U PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Oczyść urządzenie, aby usunąć zanieczyszczenia produkcyjne, itp.
C JAK TO DZIAŁA - W SKRÓCIE
1 Wybierz przepis.
2 Do pojemnika do wypieku włóż w odpowiedniej kolejności składniki - kolejność jest istotna.
3 Umieść pojemnik do wypieku w urządzeniu i zamknij pokrywę.
4 Za pomocą przycisku MENU Z wybierz żądany program (1-12).
5 Za pomocą przycisku poziomu przyrumienienia ghh przesuń strzałkę na górze ekranu,
aby wybrać poziom słaby g , średni h lub mocny h .
6 Za pomocą przycisku wagi chleba FGH przesuń strzałkę na dole ekranu na mały F (500g),
średni G (750g), lub duży H (1kg).
7 Za pomocą przycisków + i – nastaw regulator czasowy (opcjonalnie).
8 Naciśnij przycisk I aby uruchomić program.
9 Na wyświetlaczu będzie odliczany pozostały czas, a po zakończeniu rozlegnie się sygnał
dźwiękowy.
147
instrukcja
, Po sygnale, urządzenie jeszcze przez godzinę utrzymuje ciepło, na programach 1, 2, 3, 5, 8, 9,
10 i 11.
C PRZYGOTOWANIE
10 Ustaw urdzenie na stabilnej, równej i termoodpornej powierzchni.
11 Ze wszystkich stron urządzenia należy pozostawić, co najmniej 50mm wolnej przestrzeni.
12 Otwórz pokrywę.
13 Chwytając za uchwyt wyciągnij pojemnik do wypieku z urządzenia.
14 Osadź łopatkę mieszającą na trzpień w dolnej części pojemnika do wypieku.
15 Trzpień i otwór w łopatce mają kształt litery D.
16 Przygotuj tackę z drutu (na chleb), podkładkę żaroodporną (na pojemnik do wypieku) i
rękawice kuchenne.
18 Bardzo ważne jest dokładne odmierzanie ilości składników.
19 Odmierzaj wszystkie składniki za pomocą tych samych łyżek pomiarowych.
20 Wyrównaj nożem poziom składnika na łyżce.
21 Nie używaj naczyń pomiarowych - wagi elektroniczne są znacznie bardziej doadne, wodę
należy ważyć.
22 1 mililitr wody waży 1 gram, w przepisach podajemy wodę w gramach (g), a nie mililitrach
(ml).
23 Jeśli chcesz jednak używać naczynia pomiarowego, 1 mililitr wody waży 1 gram; można
zastąpić gramy "g" mililitrami "ml", ale wyniki mogą nie być dokładne.
24 Jeśli masz inny przepis, dla doadności zamień mililitry (ml) wody na gramy (g).
25 Ważne, aby składniki były dodawane w odpowiedniej kolejności.
26 Dla ułatwienia, ponumerowaliśmy je.
27 Najpierw, wlewaj płyn.
28 Zazwyczaj jest to woda, ale może być z mlekiem i/lub jajami.
29 Woda/mleko powinny być ciepłe (20°C-25°C/68°F-7F).
30 Zarówno gorąca jak i zimna woda hamują działanie droży.
31 Dodaj cukier i sól, jeśli trzeba.
32 Dodaj mokre składniki - miód, syrop, melasę ...
33 Dodaj suche składniki - mąkę, mleko w proszku, zioła, przyprawy ...
34 Dopiero na końcu - dodaj drożdże (lub proszek do pieczenia/sodę oczyszczoną).
35 Drożdże powinny znaleźć się na górze, nie naly ich moczyć, bo swoją pracę rozpoczną za
szybko.
, Jeśli zastosujesz regulator czasowy, jest bardzo ważne, aby drożdże i woda były
odseparowane.
36 Orzechy, rodzynki, itp. są zazwyczaj dodawane podczas drugiego zagniatania.
C ŁADOWANIE
36 Oczyść pojemnik do wypieku z pozostałości.
37 Włóż pojemnik do wypieku.
38 Można trochę obrócić napędem, żeby go dopasować do pojemnika.
39 Zamknij pokrywę.
C WŁĄCZENIE
40 óż wtyczkę w gniazdko sieciowe.
41 Urządzenie wyemituje sygnał dźwiękowy.
rysunki
1 pokrywa
2 uchwyt
3 okienko
4 odpowietrzniki
5 zawiasy
6 napęd
7 zatrzask sprężynowy
8 lampka
9 regulator czasowy
10 łopatka mieszająca
11 pojemnik do wypieku
12 trzpień
u waga
d poziom przyrumienienia
148
42 Wyświetlacz pokazuje 1P (program 1, średnie przyrumienienie), oraz 3:20 (czas trwania
programu).
43 Za pomocą przycisku MENU Z wybierz żądany program (1-12).
C POZIOM PRZYRUMIENIENIA
44 Za pomocą przycisku poziomu przyrumienienia ghh przesuń strzałkę na górze ekranu,
aby wybrać poziom słaby g , średni h lub mocny h .
, aby g (wyświetlacz = L ), średni h (wyświetlacz = P ), mocny h (wyświetlacz = H )
45 Funkcja ta działa tylko w programach 1, 2, 3 i 5.
C WAGA
46 Za pomocą przycisku wagi chleba FGH przesuń strzałkę na dole ekranu na mały F (500g),
średni G (750g), lub duży H (1kg).
47 Podane wagi są przybliżone - należy traktować je jako małe, średnie i duże.
48 Funkcja ta działa tylko w programach 1, 2, 3, 5 i 8.
C REGULATOR CZASOWY
49 Jeśli nie używasz regulatora czasowego, przejdź do punktu 63.
50 Maksymalny czas ustawienia regulatora czasowego wynosi 13 godzin (w tym czas
przygotowania przepisu).
51 Funkcja ta działa tylko w programach 1, 2, 3 i 5.
52 Nie używaj regulatora czasowego w przepisach zawierających mleko, jogurt, ser, jaja, owoce,
cebulę, lub inne składniki, które pozostawione na kilka godzin w ciepłym wilgotnym
środowisku mogłyby zmienić swoje właściwości.
53 Pozostawienie zmieszanych składników przez dłuższy okres czasu, nieuchronnie prowadzi do
ich interakcji, szczególnie w dni ciepłe i wilgotne.
54 Nie używaj składników wilgotnych, takich jak owoce.
55 Orzechy lub rodzynki dodawaj po mące.
56 Ustal, kiedy chleb ma być gotowy, np. 1800.
57 Sprawdź , jaki teraz jest czas, np. 0700.
58 Oblicz różnicę pomiędzy tymi czasami, np. 11 godzin.
59 Za pomocą przycisków + i - zmień czas pokazywany na wyświetlaczu na czas obliczony (np.
11 godzin).
60 Każde naciśnięcie przycisku będzie się zmniejszać - lub zwiększać + wwietlany czas o 10
minut
61 Nie można zmniejszyć czasu na krótszy niż czas programu.
62 Maksymalny czas, który może być pokazany na wwietlaczu wynosi 13 godzin.
C URUCHOMIENIE URZĄDZENIA
63 Naciśnij przycisk I aby uruchomić program.
64 Urządzenie wyemituje sygnał dźwiękowy.
65 Na wyświetlaczu będzie odliczany pozosty czas, a po zakończeniu rozlegnie się sygn
dźwiękowy.
66 W programie 3, zagniatanie ciasta nie uruchomi się przez 30 minut, podczas gdy składniki
są podgrzewane.
67 Obejrzyj ciasto (przez okienko) po 30 minutach zagniatania.
68 Jeśli do ścianek pojemnika do wypieku przykleiły się jakieś składniki, należy otworz
pokrywę, zeskrobać je do ciasta łopatką, a następnie zamknąć pokrywę.
69 Można zeskrobywać tylko ze ścianek pojemnika, nie z łopatki mieszającej.
C SKOŃCZONE?
70 Aby wyłączyć urządzenie, naciśnij przycisk I i przytrzymaj go przez 2 sekundy.
71 Najlepiej jest wyjmować chleb od razu po upieczeniu.
72 Jeśli nie zatrzymasz urządzenia, pieczywo będzie ciepłe jeszcze przez godzinę.
149
73 Po tym czasie rozlegnie się 10 sygnałów dźwiękowych i urządzenie się wyłączy.
74 Wyjąć wtyczkę z gniazdka.
, Po podniesieniu pokrywy ujdzie para i gorące powietrze.
75 Zakładaj rękawice kuchenne.
76 Otwórz pokrywę.
77 Chwytając za uchwyt wyciągnij pojemnik do wypieku z urządzenia.
78 Obróć pojemnik do wypieku do góry nogami i potrząśnij nim, aż chleb wypadnie.
79 Jeśli nie chce wypaść, do oderwania pieczywa od ścianki pojemnika możesz użyć łopatki z
żaroodpornego tworzywa lub drewna.
80 Na 20-30 minut przed krojeniem połóż chleb do schłodzenia na tacce z drutu.
81 Pojemnik do wypieku połóż na żaroodpornej podkładce.
82 Sprawdź, czy łopatka mieszająca znajduje w pojemniku do wypieku.
83 Jeśli łopatka mieszająca została wewnątrz chleba, wyciągnij ją za pomocą łopatki z tworzywa
lub drewna.
84 Przed ponownym użyciem trzeba urządzenie ostudzić i oczyścić.
85 Jeżeli urządzenie jest zbyt gorące, na wyświetlaczu pojawi się komunikat o błędzie.
C orzechy, rodzynki, itp.
86 Orzechy, rodzynki, itp. są zazwyczaj dodawane podczas drugiego zagniatania.
87 Urządzenie wyemituje 15 sygnałów dźwiękowych, gdy jest pora, aby je dodać.
88 Sygnały dźwiękowe rozlegną się około 22 minut po rozpoczęciu programów 1 i 5, oraz 47
minut po rozpocciu programu 3.
89 Funkcja ta działa tylko w programach 1, 3 i 5.
90 Jeśli dodajesz świeże owoce lub warzywa, osusz je papierowym ręcznikiem.
91 Urządzenie wyemituje 15 sygnałów dźwiękowych, gdy jest pora, aby składniki dodać.
92 Otwórz pokrywę.
93 Wysyp te nowe składniki na wierzch ciasta.
94 Zamknij pokrywę.
C PROGRAMY
1 podstawowy (basic)
Do przygotowania białego pieczywa lub przepisów na bazie białego ciasta chlebowego.
2 ciasto francuskie (French)
Do przygotowywania szczególnie lekkiego kruchego białego pieczywa. W przepisach do tego
programu, zwykle nie używa się masła (lub margaryny) ani mleka. Pieczywo zachowuje
świeżość przez kilka godzin.
3 pieczywo razowe (wholewheat/wholemeal)
Cięższe mąki wymagają podgrzewania przez około 30 minut przed zagniataniem. Bochenki są
mniejsze i cięższe. Pieczywo nie udaje się przy stosowaniu regulatora czasowego.
4 ciasta (cake)
Do przygotowywania ciast, zwykle przy użyciu proszku do pieczenia lub sody, jako środka
spulchniającego, zamiast drożdży.
5 słodkie pieczywo (sweet)
Do przygotowywania słodszego pieczywa, przepisy często zawierają owoce lub suszone owoce.
6 ciasto chlebowe (dough)
Urządzenie jest w tym programie wykorzystywane tylko do mieszania/zagniatania ciasta
chlebowego.
Wyjmij ciasto zaraz po zakończeniu programu.
Ugnieć ciasto, przykryj i pozwól mu odpocząć przez dziesięć minut, przed formowaniem/
cięciem.
150
7 em (jam)
Składniki są podgrzewane i następnie gotowane. W pojemniku do wypieku powinno być sporo
wolnego miejsca, dżem zwiększa objętość w trakcie gotowania. Jeśli dżem przedostanie się do
wnętrza urządzenia, będzie trudno je wyczyścić.
, Uważaj - gorący dżem może paskudnie poparzyć.
8 kanapki (sandwich)
Do przygotowywania pieczywa o luźnej konsystencji z cienką skórką, idealnego na kanapki.
9 bezglutenowe (gluten-free)
W pieczywie bezglutenowym do nadania ciastu elastyczności używane są inne składniki. Chleb
jest gęstszy i twardszy niż chleb z pełnej mąki.
10 szybki I (fastbake I)
11 szybki II (fastbake II)
Odmiany programu podstawowego do szybkiego przygotowania pieczywa ze skróconymi
czasami ugniatania, wzrostu i wypieku.
Czasy programu są krótsze odpowiednio o 55 i 80 minut.
Bochenki będą mniejsze, gęstsze i twardsze niż normalnie, a dodatkowe składniki (rodzynki,
orzechy, itp.) mogą okazać się zmielone i nierównomiernie rozłożone.
12 specjalność (speciality)
Program ten jest specjalnie zaprojektowany do pieczywa słodowego.
C SKŁADNIKI
mąka
Ważny jest rodzaj użytej mąki. Do wypieku chleba nie należy używać "zwykłej" mąki. Mąki
powinny być określone jako “wysoka zawartość glutenu" lub "chlebowa". Najczęściej jest
sprzedawana mąka pszenna wysokoglutenowa. Mąki wysokoglutenowe lub chlebowe zawierają
więcej glutenu niż zwyczajne mąki. Gluten jest białkiem, które nadaje pieczywu strukturę i
konsystencję. Gluten zatrzymuje dwutlenek węgla produkowany przez drożdże, nadając ciastu
elastyczność.
inne mąki na chleb
Są to mąki razowe, pełnoziarniste i razowe chlebowe. Zawartość glutenu jest w nich niższa niż w
mące pszennej wysokoglutenowej. Bochenki są brązowe, mniejsze i bardziej gęste niż w
chlebach białych. Generalnie, jeśli w przepisie mąkę pszenną wysokoglutenową zastąpić w
połowie mąką razową, można uzyskać ciemniejszy chleb o konsystencji chleba białego.
drożdże
1 Drożdże są organizmem żywym. W warunkach wilgotności i ciepła drożdże uwalniają
dwutlenek węgla, który sprawia, że ciasto rośnie.
2 Zaleca się stosować "suszone drożdże" aktywne, znane również "aktywne suche drożdże",
"drożdże instant" lub " prostą mieszankę suszonych drożdży". Zwykle drożdże są sprzedawane
w 7 gramowych torebkach i nie wymagają wcześniejszego rozpuszczenia w wodzie.
3 Jeśli nie wykorzystasz wszystkich drożdży z torebki, wyrzuć pozostałość.
4 Nie używaj drożdży świeżych lub z puszki - nie zadziałają w urdzeniu.
5 Sprawdź datę "najlepiej spyć przed" na torebce.
6 Istnieją także drożdże szybko działające lub do wypiekacza do chleba - są to naprawdę silne
drożdże, które mogą spowodować nawet o 50% szybszy wzrost ciasta. Jeśli masz drożdże
tego rodzaju, należy poeksperymentować dla znalezienia najlepszych ustawień. Można
zacząć od próby w programach 10 i 11.
płyny
1 Składnikiem płynnym jest zwykle woda lub mleko, albo ich mieszanina.
2 Woda sprawia, że skórka jest bardziej chrupiąca. Mleko sprawia, że skórka jest bardziej
miękka.
3 Woda/mleko powinny być ciepłe (20°C-25°C/68°F-77°F).
151
4 Niektóre przepisy, aby przyspieszyć proces, wymagają wody w temperaturze skóry ręki (to
jest 35°C-50°C/95°F-122°F). W tej temperaturze dobrze się zachowują tylko drożdże szybko
działające.
5 W przypadku stosowania regulatora czasowego, nie należy używać mleka.
masło/tłuszcz
Sprawiają one, że ciasto jest delikatne, poprawiają smak i zatrzymują wilgoć, co sprawia, że
chleb zachowuje dłużej świeżość. Zamiast masła można użyć margaryny lub oliwy, ale są one
mniej skuteczne.
Nie używaj niskotłuszczowych mas do smarowania.
cukier
Cukier oywia drożdże, dodaje smaku, struktury i wpływa na brązowienie skórki. Niektóre
drożdże do aktywacji nie potrzebują cukru.
Można używać miód, syrop lub melasę, zamiast cukru, pod warunkiem odpowiedniego
zrównoważenia składników płynnych.
Nie używaj słodzików.
sól
Sól dodaje smaku, reguluje tempo działania drożdży, zapobiega zjawisku, że ciasto rośnie zbyt
szybko i potem opada.
jaja
Jaja czynią pieczywo bogatsze i pożywniejsze, dodają koloru i dobrze wpływają na jego
strukturę i konsystencję. Jeśli dodajesz jaja, dostosuj pozostałe płynne składniki.
zioła i przyprawy
Mogą być dodawane na początku, razem z głównymi składnikami.
Suszone cynamon, imbir, oregano, pietruszka i bazylia dodają smaku i charakteru. Stosuj je w
małych ilościach (łyżeczka).
Świeże zioła, takie jak czosnek i szczypiorek mogą zawierać wystarczającą ilość płynu, aby
zakłócić równowagę receptury. Dostosuj zawartość płynu.
orzechy, rodzynki, itp.
Suszone owoce i orzechy powinny być drobno posiekane, ser powinien być starty; czekolada w
postaci wiórków nie grudek. Nie dodawaj za dużo, mogą powstrzymać wzrost ciasta.
Jeśli dodajesz świeże owoce i orzechy, odpowiednio zrównoważ składniki płynne.
C PRZECHOWYWANIE CHLEBA
Chleb może być przechowywany w temperaturze pokojowej przez kilka dni, w torbie
polietylenowej, z której usunięto powietrze.
Aby zamrozić chleb, ostudź go, umieść w torbie polietylenowej, wyssij całe powietrze z torby, a
następnie zamknij .
Nie wkładaj chleba do lodówki. Reakcje chemiczne powodujące czerstwienie chleba zachodzą
najszybciej w temperaturze lodówki.
C TEMPERATURA W KUCHNI
Urządzenie działa najlepiej w kuchni o temperaturze 15-34°C (59-93°F).
C PRZERWA W ZASILANIU
Jeśli przerwa w zasilaniu trwa krócej niż 7 minut, urządzenie samo koryguje czas i kontynuuje
działanie.
Jeśli przerwa w zasilaniu trwa dłużej niż 7 minut, program nie zadziała.
Odłącz, opróżnij i oczyść urządzenie.
C KOMUNIKATY BŁĘDU
Jeżeli urządzenie jest zbyt gorące, na wyświetlaczu pojawi się komunikat o błędzie.
Mają postać wyrazów z liter i/lub cyfr.
Aby wączyć urządzenie, naciśnij przycisk I i przytrzymaj go przez 2 sekundy.
152
Pozwól urządzeniu ostygnąć i uruchom ponownie.
Jeśli to nie zadziała, znaczy, że urządzenie nie przegrzewa się, jest zepsute.
C KONSERWACJA I OBSŁUGA
1 Wyjmij wtyczkę z gniazdka i ostudź urządzenie.
2 Jeśli łopatka mieszająca utkła na trzpieniu, napełnij pojemnik do wypieku ciepłą wodą, aby
rozmiękczyć resztki ciasta i umożliwić wyjęcie łopatki. Nie należy łopatki pozostawiać w
pojemniku do wyschnięcia.
3 Jeśli w otworze łopatki nagromadziła się mąka, namocz łopatkę w ciepłej wodzie, a następnie
przepchaj drewnianą wykałaczką.
4 Wytrzyj wszystkie powierzchnie czystą wilgotną szmatką.
5 Umyj pod kranem pojemnik do wypieku, łopatkę, wypłucz i osusz.
` Te części można myć w zmywarce.
6 Łopatkę mieszającą umieść oddzielnie w przedziale koszyka na sztućce.
7 Środki używane w zmywarkach mogą źle wynąć na wykończenie powierzchni urządzenia.
8 Szkody po wyjęciu ze zmywarki mogą być tylko kosmetyczne i nie powinny wpływać na
działanie urządzenia.
C PRZEPISY KULINARNE
1 Na strukturę i smak pieczywa wpływa wiele czynników zewnętrznych (np. rodzaj drożdży,
typ mąki, rodzaj cukru, temperatura w kuchni, nawet ciśnienie powietrza i wysokość nad
poziomem morza).
2 Dostarczone przepisy zostały opracowane specjalnie dla tego urdzenia.
3 Jeśli chcesz eksperymentować, korzystać z przepisów jako przewodnika, smakuj i rób notatki.
4 Najlepiej jest zmieniać tylko jeden element na raz, wtedy można wyodrębnić czynnik, który
wpływa na rezultat.
5 Jeśli masz już swoje przepisy na chleb, lub znajdujesz przepisy w innych publikacjach,
porównaj je z przepisami podanymi tutaj, aby ustalić, który program zastosować najpierw, a
następnie w drodze eksperymentu znaleźć najlepszy smak.
6 Jeśli korzystasz z innych przepisów, zwróć uwagę na ilości. W pierwszej próbie nie napełniaj
pojemnika do wypieku więcej jak w jednej czwartej, a na pewno nie więcej jak w jednej
trzeciej. Jeśli masa składników będzie za duża, ciasto może się wylać na grzałkę, spalić się i
zablokować napęd.
7 Ważne, aby składniki były dodawane w odpowiedniej kolejności.
8 Dla ułatwienia, ponumerowaliśmy je.
C PROBLEMY
chleb opadł
Ciasto zbyt wilgotne. Zmniejsz trochę ilość płynu w przepisie. Jeśli użyto owoce, moy nie
zostać odpowiednio osuszone.
Pozostawienie upieczonego chleba w pojemniku do wypieku, aby ostygł, może spowodować,
że uwalniana w trakcie pieczenia wilgoć przejdzie z powrotem do chleba.
Mąka może być zbyt grubo mielona. Spróbuj użyć mąki drobniejszej.
chleb nie rośnie
Nieodpowiednie ilości składników - niezbędna jest dokładność.
Drożdże są przeterminowane - sprawdź datę "najlepiej spyć przed".
chleb jest zbyt wilgotny w środku
Ciasto było zbyt wilgotne.
Mąka mogła być zbyt grubo mielona. Problem może wystąpić przy pieczywie z żyta, otrębów i
razowej mąki. Zastąp część mąki razowej białą mąką.
153
chleb wyrósł na bardzo
Mogło być za dużo drożdży, zmniejsz trochę ilość drożdży.
Nadmiar cukru może powodować, że drożdże pracują zbyt szybko i chleb za bardzo rośnie.
Należy zmniejszyć ilość cukru. Jeśli dodajesz słodkie składniki, takie jak suszone owoce, miód
lub melasa, zmniejsz dla zrównoważenia ilość cukru.
Ciasto zbyt wilgotne. Zmniejsz trochę ilość płynu w przepisie. Jeśli użyto owoce, moy nie
zostać odpowiednio osuszone.
Zastosuj grubszą mąkę. Do białej mąki dodajemy mniej drożdży niż do mąki grubo mielonej
tego samego rodzaju.
chleb smakuje mo
Spróbuj zwiększyć ilość soli nawet o ¼ łeczki.
W
OCHRONA ŚRODOWISKA
Zużyte urządzenie oddaj do odpowiedniego punktu składowania, gdyż znajdujące się w
urządzeniu niebezpieczne składniki elektryczne i elektroniczne mogą być zagrożeniem dla
środowiska. Nie wyrzucaj wraz z odpadami komunalnymi.
154
1
podstawowy (basic)
i j k
1
ciepła woda
190g 260g 360g
2
oliwa z oliwek
1 T 1 T + 1 t 2 T
3
sól
1 t 1½ t 2 t
4
cukier
1 T 1 T + 1 t 2 T
5
mleko w proszku
1 T 1½ T 2 T
6
mąka pszenna typ 600-650
350g 500g 650g
7
suszone drożdże
1½ t 1¼ t 2 t
4 ciasta (cake)
1
sok z cytryny
1 t
2
jajo, małe (do 53g)
2
3
ekstrakt z wanilii
¼ t
4
masło, stopione
50g
5
mieszanka suszonych owoców (namoczona)
175g
6
mąka pszenna
250g
7
cukier
150g
8
mielony cynamon
¼ t
9
gałka muszkatołowa zmielona
¼ t
10
proszek do pieczenia
2 t
11
brandy (opcjonalnie)
3 d
W tym przepisie masło musi być stopione.
6 ciasto chlebowe (dough)
1
ciepła woda
250g
2
oliwa z oliwek
1 T
3
sól
1 t
4
cukier
2 T
5
mąka pszenna typ 600-650
400g
6
suszone drożdże
1 t
7
suszone zioła
1 t
Uformuj ciasto w kulę na powierzchni posypanej mąką. Pozostaw na 15
minut. Rozwałkuj na koła ma powierzchni posypanej mąką. Ułóż na
nieprzylegającej blasze. Rozłóż na cieście sos na bazie pomidorów i
dodatki. Piec w piekarniku nagrzanym do 19C przez 15-20 minut.
Powierzchnia ciasta powinna być koloru złotego.
2
ciasto francuskie (French)
i j k
1
ciepła woda
200g 300g 400g
2
sól
1 t 1½ t 2 t
3
mąka pszenna typ 600-650
360g 545g 725g
4
suszone drożdże
1 t 1½ t 1 S
5
odkie pieczywo (sweet)
i j k
1
mleko
200g 300g 400g
2
oliwa z oliwek
1 T 1½ T 2 T
3
sól
1 t 1½ t 2 t
4
cukier
2 T 3 T 4 T
5
ekstrakt z wanilii
½ t ¾ t 1 t
6
mąka pełnoziarnista
300g 450g 600g
7
kakao w proszku
25g 40g 50g
8
suszone drożdże
1½ t 2 t 1 S
9
posiekane orzechy laskowe
7 T 5 T 3 T
3
pieczywo razowe (wholewheat/
wholemeal)
i j k
1
ciepła woda
200g 300g 400g
2
oliwa z oliwek
1 T 1 T 2 T
3
sól
¾ t 1¼ t 2 t
4
cukier
2 t 1 T
T
5
mleko w proszku
1 T 1½ T 2 T
6
mąka pełnoziarnista
150g 220g 300g
7
mąka pszenna typ 600-650
150g 220g 300g
8
suszone drożdże
½ t ¾ t
1 t
T
łyżka stołowa (15ml)
t
łyżeczka (5 ml)
d
kropla
g
gramy
S
torebka (7g)
155
9 bezglutenowe (gluten-free)
1
ciepła woda
350g
2
oliwa z oliwek
1½ T
3
sól
½ t
4
cukier
1 T
5
mieszanka na chleb bezglutenowy
400g
6
suszone drożdże
1 t
8
kanapki (sandwich)
i j k
1
mleko
250g 300g 400g
2
oliwa z oliwek
1 T 1½ T 2 T
3
sól
1 t 1½ t 2 t
4
cukier
1½ T 2 T 3 T
5
mąka pszenna typ 600-650
370g 450g 600g
6
suszone drożdże
1½ t 2 t 1 S
7 dżem (jam)
1
truskawki
500g
2
sok z cytryny
2 T
3
cukier
100g
4
ekstrakt z wanilii
¼ t
5
mielony cynamon
¼ t
6
likier (opcjonalnie)
3 d
Zmieszaj wszystkie składniki i przełóż do formy na chleb.
12 specjalność (speciality)
1
ciepła woda
270g
2
oliwa z oliwek
1 T
3
sól
1 t
4
mleko w proszku
1 T
5
mąka pszenna
450g
6
suszone drożdże
1½ t
7
rodzynki sułtańskie
200g
8
miód
1 T
9
ekstrakt słodowy
2 T
10
czarna melasa
1½ T
11 szybki II (fastbake II)
1
ciepła woda
400g
2
oliwa z oliwek
2 T
3
sól
2 t
4
cukier
2 T
5
mąka pszenna typ 600-650
630g
6
mleko w proszku
2 T
7
suszone drożdże
1 S
10 szybki I (fastbake I)
1
ciepła woda
300g
2
oliwa z oliwek
1 T + 1 t
3
sól
1½ t
4
cukier
1 T + 1 t
5
mąka pszenna typ 600-650
470g
6
mleko w proszku
1 T + 1 t
7
suszone drożdże
2 t
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184
  • Page 185 185
  • Page 186 186
  • Page 187 187
  • Page 188 188
  • Page 189 189
  • Page 190 190
  • Page 191 191
  • Page 192 192
  • Page 193 193
  • Page 194 194
  • Page 195 195
  • Page 196 196
  • Page 197 197
  • Page 198 198
  • Page 199 199
  • Page 200 200
  • Page 201 201
  • Page 202 202
  • Page 203 203
  • Page 204 204
  • Page 205 205
  • Page 206 206
  • Page 207 207
  • Page 208 208
  • Page 209 209
  • Page 210 210
  • Page 211 211
  • Page 212 212

Russell Hobbs 18036-56 Classics Instrukcja obsługi

Kategoria
Maszyny do wypieku chleba
Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla