FT 850.1/HA
FT 850.1 IX/HA
FT 95V C.1/HA
FT 95V C.1 IX/HA
Spis treci
Instalacja, 24-25
Ustawienie
Pod³¹czenie do sieci elektrycznej
Tabliczka znamionowa
Opis urz¹dzenia, 26
Widok ogólny
Panel sterowania
Uruchomienie i u¿ytkowanie,27
Ustawienie godziny
Uruchomienie piekarnika
Programy, 28-30
Programy pieczenia
Planowanie pieczenia
Praktyczne porady dotycz¹ce pieczenia
Tabela pieczenia
Zalecenia i rodki ostro¿noci, 31
Ogólne zasady bezpieczeñstwa
Utylizacja
Oszczêdnoæ i ochrona rodowiska
Konserwacja i utrzymanie, 32
Od³¹czenie pr¹du elektrycznego
Mycie urz¹dzenia
Czyszczenie drzwiczek
Wymiana ¿arówki
Serwis Techniczny, 33
Instrukcja obs³ugi
P IEKARNIK
Polski, 23
PL
Deutsch, 12
Nederlands, 1
NL DE
24
PL
Nale¿y zachowaæ niniejsz¹ instrukcjê, aby móc z
niej skorzystaæ w ka¿dej chwili. W razie sprzeda¿y,
odst¹pienia lub przeniesienia urz¹dzenia, nale¿y siê
upewniæ, czy instrukcja zosta³a przekazana wraz z
nim, aby nowy w³aciciel piekarnika móg³ siê
zapoznaæ z jego dzia³aniem i z dotycz¹cymi go
ostrze¿eniami.
Nale¿y uwa¿nie przeczytaæ instrukcjê: zawiera ona
wa¿ne informacje dotycz¹ce instalacji, u¿ytkowania i
bezpieczeñstwa.
Ustawienie
Elementy opakowania nie zabawkami dla dzieci i
nale¿y je usun¹æ zgodnie z normami dotycz¹cymi
segregacji odpadów (patrz Zalecenia i rodki
ostro¿noci).
Instalacja powinna zostaæ wykonana zgodnie z
niniejszymi instrukcjami przez wykwalifikowany
personel. Niew³aciwe pod³¹czenie urz¹dzenia mo¿e
spowodowaæ szkody w stosunku do osób, zwierz¹t
lub przedmiotów.
Zabudowa
W celu zapewnienia prawid³owego dzia³ania
urz¹dzenia konieczne jest, aby mebel posiada³
odpowiednie cechy:
cianki przylegaj¹ce do piekarnika powinny byæ
wykonane z materia³u odpornego na ciep³o;
w przypadku mebli ze sklejki drewnianej, kleje
powinny byæ odporne na dzia³anie temperatury 100°C;
dla umo¿liwienia zabudowy piekarnika, zarówno w
przypadku umieszczenia go pod blatem (patrz
rysunek), jak i w pionie, mebel powinien posiadaæ
nastêpuj¹ce wymiary:
Po zabudowaniu urz¹dzenia nie powinien byæ
mo¿liwy kontakt z jego czêciami elektrycznymi.
Deklaracje na temat zu¿ycia pr¹du wskazane na
tabliczce znamionowej oparte na pomiarach
wykonanych dla tego typu instalacji.
Obieg powietrza
Aby zapewniæ odpowiedni obieg powietrza, nale¿y
usun¹æ tyln¹ ciankê komory. Najlepiej zainstalowaæ
piekarnik w taki sposób, aby wspiera³ siê na dwóch
listwach drewnianych lub na p³ycie z przewitem
przynajmniej 45 x 560 mm (patrz rysunki).
Centrowanie i mocowanie
1. Ustawiæ wsporniki Ana podstawie piekarnika
B tak, aby zaskoczy³y.
2. Ustawiæ stopki C we wspornikach A tak, aby
zaskoczy³y. Jeli gruboæ bocznej cianki mebla:
wynosi 16 mm: zamontowaæ stopkê w taki
sposób, aby umieszczona na niej liczba 16 by³a
zwrócona w stronê osoby wykonuj¹cej monta¿;
wynosi 18 mm: zamontowaæ stopkê w taki
sposób, aby jej czêæ bez napisów by³a zwrócona
w stronê osoby wykonuj¹cej monta¿;
wynosi 20 mm: nie montowaæ stopki.
3. Przymocowaæ wsporniki i stopki na brzegu
bocznej cianki mebla przy pomocy wkrêtów D.
4. Przymocowaæ piekarnik do mebla przy pomocy
wkrêtów i plastikowych podk³adek E.
Pod³¹czenie do sieci elektrycznej
Piekarniki wyposa¿one w trójbiegunowy przewód
zasilaj¹cy dostosowane do dzia³ania na pr¹d
zmienny, przy napiêciu i czêstotliwoci wskazanych
na tabliczce znamionowej (patrz poni¿ej).
595 mm.
595 mm.
24 m
m
.
545 m
m
.
5 mm.
567 mm.
23 mm.
593 mm.
45 mm.
558 mm.
547 m
m
. m
in.
560 m
m
.
45 m
m
.
Instalacja
E
E
D
A
B
D
D
1
6
1
6
1
6
1
6
C
C
C
25
PL
Monta¿ przewodu zasilaj¹cego
1. Otworzyæ skrzynkê
zaciskow¹, podwa¿aj¹c
rubokrêtem boczne
zatrzaski pokrywy:
poci¹gn¹æ i otworzyæ
pokrywê (patrz
rysunek).
2. Odkrêciæ rubê
zacisku kabla i
wyci¹gn¹æ go,
podwa¿aj¹c
rubokrêtem (patrz
rysunek).
3. Wyci¹gn¹æ ruby ze
styków L-N-
, a
nastêpnie przymocowaæ
pojedyncze przewody
pod ³bami rub zgodnie
z odpowiednimi
kolorami Niebieski (N), Br¹zowy (L) ¯ó³to-Zielony
(
).
Pod³¹czenie przewodu zasilaj¹cego do sieci
Zainstalowaæ na przewodzie znormalizowan¹
wtyczkê przystosowan¹ do obci¹¿eñ wskazanych na
tabliczce znamionowej (patrz obok).
W przypadku bezporedniego pod³¹czenia do sieci
konieczne jest zainstalowanie pomiêdzy
urz¹dzeniem a sieci¹ wy³¹cznika wielobiegunowego
z minimalnym otwarciem pomiêdzy stykami
wynosz¹cym 3 mm, dostosowanego do obci¹¿eñ i
odpowiadaj¹cego obowi¹zuj¹cym normom (przewód
uziemienia nie powinien byæ przerywany przez
wy³¹cznik). Przewód zasilaj¹cy powinien byæ
umieszczony tak, aby w ¿adnym punkcie jego
temperatura nie przekracza³a temperatury otoczenia
o 50° C.
Instalator odpowiada za prawid³owe wykonanie
pod³¹czenia elektrycznego i za zachowanie norm
bezpieczeñstwa.
Przed wykonaniem pod³¹czenia nale¿y siê upewniæ,
czy:
gniazdko posiada odpowiednie uziemienie i jest
zgodne z obowi¹zuj¹cymi przepisami;
gniazdko jest w stanie wytrzymaæ maksymalne
obci¹¿enie mocy urz¹dzenia, wskazane na
tabliczce znamionowej (patrz poni¿ej);
napiêcie zasilania zawiera siê w wartociach
wskazanych na tabliczce znamionowej (patrz
poni¿ej);
gniazdko jest kompatybilne z wtyczk¹ urz¹dzenia.
Jeli gniazdko nie jest kompatybilne, nale¿y
wymieniæ gniazdko lub wtyczkê; nie stosowaæ
przed³u¿aczy ani rozga³êziaczy.
Po zainstalowaniu urz¹dzenia kabel elektryczny i
gniazdko pr¹du powinny byæ ³atwo dostêpne.
Kabel nie powinien byæ pogiêty ani przygnieciony.
Kabel elektryczny musi byæ okresowo sprawdzany i
wymieniany wy³¹cznie przez autoryzowany personel
techniczny.
W przypadku nieprzestrzegania tych zasad,
produc ent nie
pon osi ¿adnej odpowiedzialnoci.
TABLICZKA ZNAMIONOWA
Wymiary
szerokoæ 43,5 cm
wysokoæ 32 cm
g³êbokoæ 40 cm
Pojemnoæ
l 56
Po³¹czenia
elektryczne
napiêcie 230 V ~ 50 Hz
maksymalny pobór mocy 2800 W
ENERGY
LABEL
Dyrektywa 2002/40/WE na etykiecie
piekarników elektrycznych
Norma EN 50304
Zu¿ycie energii konwekcja
Naturalna – funkcja ogrzewania:
=Tradycyjny;
Zu¿ycie energii deklaracja Klasy
konwekcja Wymuszona - funkcja
ogrzewania: KDo wypieku ciast.
Niniejsze urz¹dzenie zosta³o
wyprodukowane zgodnie z
nastêpuj¹cymi dyrektywami
unijnymi: 2006/95/EWG z dnia
12/12/06 (Niskie napiêcie) wraz z
póniejszymi zmianami -
89/336/EWG z dnia 03/05/89
(Kompatybilnoæ
elektromagnetyczna) wraz z
póniejszymi zmianami -
93/68/EWG z dnia 22/07/93 wraz z
póniejszymi zmianami.
2002/96/WE
26
PL
Opis urz¹dzenia
Widok ogólny
Panel sterowania
*
Tylko w niektórych modelach.
27
PL
Przy pierwszym w³¹czeniu, nale¿y uruchomiæ pusty
piekarnik na przynajmniej jedn¹ godzinê, z
termostatem ustawionym na maksimum i z
zamkniêtymi drzwiczkami. Nastêpnie wy³¹czyæ
urz¹dzenie, otworzyæ drzwiczki piekarnika i
przewietrzyæ pomieszczenie. Zapach, jaki siê
wytworzy, jest skutkiem parowania substancji
zastosowanych w celu zabezpieczenia piekarnika.
Ustawienie godziny
Nacisn¹æ pokrêt³o PROGRAMATORA i obracaæ nim
w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara,
a¿ do ustawienia bie¿¹cej godziny.
Ustawienie godziny mo¿liwe jest jedynie wówczas,
gdy piekarnik jest pod³¹czony do instalacji
elektrycznej. W przypadku braku pr¹du
PROGRAMATOR zatrzymuje siê: po przywróceniu
zasilania konieczna jest ponowna regulacja godziny.
Uruchomienie piekarnika
1. Wybraæ ¿¹dany program pieczenia obracaj¹c
pokrêt³em PROGRAMY.
2. Wybraæ odpowiedni¹ temperaturê obracaj¹c
pokrêt³em TERMOSTAT. Wykaz potraw z zalecanymi
dla nich temperaturami znajduje siê w Tabeli
pieczenia (patrz Programy).
3. W³¹czona kontrolka TERMOSTATU wskazuje fazê
nagrzewania do zaprogramowanej temperatury.
4. Podczas pieczenia mo¿na zawsze:
- zmieniæ program pieczenia pos³uguj¹c siê
pokrêt³em PROGRAMY;
- zmieniæ temperaturê pos³uguj¹c siê pokrêt³em
TERMOSTAT;
- przerwaæ pieczenie obracaj¹c pokrêt³o PROGRAMY
na pozycjê 0.
Nigdy nie nale¿y stawiaæ ¿adnych przedmiotów na
dnie piekarnika, gdy¿ grozi to uszkodzeniem emalii.
Naczynia do pieczenia stawiaæ zawsze na ruszcie
znajduj¹cym siê w wyposa¿eniu piekarnika.
Wentylacja ch³odz¹ca
W celu zmniejszenia temperatury zewnêtrznej
niektóre modele wyposa¿one w wentylator
ch³odz¹cy. Wytwarza on strumieñ powietrza, który
wydobywa siê pomiêdzy panelem sterowania a
drzwiczkami piekarnika
Po zakoñczeniu pieczenia wentylator pracuje
dopóki piekarnik wystarczaj¹co siê nie och³odzi.
Owietlenie piekarnika
W³¹cza siê je wybieraj¹c
& przy pomocy pokrêt³a
PROGRAMY. Pozostaje w³¹czone, gdy wybiera siê
program pieczenia.
Uruchomienie i
u¿ytkowanie
12
3
6
9
28
PL
Programy pieczenia
Dla wszystkich programów mo¿liwe jest ustawienie
temperatury w zakresie od 60 °C do MAKS, z
wyj¹tkiem:
BARBECUE (zaleca siê ustawienie jedynie na
MAKS);
GRATIN (zaleca siê, aby nie przekraczaæ
temperatury 200°C).
= Program PIEKARNIK TRADYCYJNY
Przy tym tradycyjnym sposobie pieczenia najlepiej
jest wykorzystywaæ tylko jedn¹ pó³kê: przy wiêkszej
liczbie pó³ek rozk³ad temperatur staje siê
niekorzystny.
M Program PIEKARNIK DO WYPIEKU CIAST
Ten program jest przeznaczony do pieczenia
delikatnych potraw (np. ciast dro¿d¿owych) i do
przygotowywania filetów mignon na trzech pó³kach
jednoczenie.
L Program FAST COOKING
Program ten jest szczególnie wskazany do
szybkiego pieczenia potraw wstêpnie
przygotowanych (mro¿onych lub podgotowanych).
Najlepsze rezultaty uzyskuje siê przy wykorzystaniu
tylko jednej pó³ki.
> Program MULTIPIECZENIE
Poniewa¿ temperatura jest sta³a w ca³ym piekarniku,
powietrze piecze i przyrumienia ¿ywnoæ w
równomierny sposób. Jednoczenie mo¿na u¿ywaæ
maksymalnie dwóch pó³ek.
M Program PIEKARNIK DO PIZZY
To po³¹czenie umo¿liwia szybkie nagrzanie
piekarnika z silnym dop³ywem ciep³a, zw³aszcza od
do³u. W przypadku, gdy wykorzystuje siê wiêcej ni¿
jedn¹ pó³kê równoczenie, konieczna jest ich
zamiana miejscami w po³owie pieczenia.
@ / ProgramBARBECUE
Wysoka temperatura, skierowana bezporednio na
ruszt, jest zalecana dla potraw wymagaj¹cych
wysokiej temperatury na powierzchni. Podczas
pieczenia nale¿y zamykaæ drzwiczki piekarnika.
A / N Program GRATIN
£¹czy wymuszon¹ cyrkulacjê powietrza wewn¹trz
piekarnika z jednokierunkowym promieniowaniem
cieplnym. Zapobiega to przypaleniu powierzchni
potraw, zwiêkszaj¹c moc penetracji cieplnej.
Podczas pieczenia nale¿y zamykaæ drzwiczki
piekarnika.
Ro¿en*
Aby uruchomiæ ro¿en
(patrz rysunek), nale¿y
wykonaæ nastêpuj¹ce
czynnoci:
1. umieciæ brytfannê w pozycji 1;
2. ustawiæ uchwyt ro¿na w pozycji 3, a nastêpnie
umieciæ ro¿en w odpowiednim otworze
znajduj¹cym siê w tylnej ciance piekarnika;
3. uruchomiæ ro¿en, wybieraj¹c funkcjê przy
pomocy pokrêt³a PROGRAMY
o N;
Planowanie pieczenia
Planowanie czasu trwania pieczenia z
natychmiastowym rozpoczêciem
1. Obracaæ pokrêt³em PROGRAMATORA w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, a¿ do
pojawienia siê w okienku ¿¹danego czasu trwania
pieczenia.
2. Poci¹gn¹æ pokrêt³o PROGRAMATORA i obracaæ
nim w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara a¿ ruchomy wskanik ustawi siê na bie¿¹cej
godzinie. Po zakoñczeniu tej czynnoci s³ychaæ
klikniêcie.
3. Wybraæ ¿¹dany program pieczenia obracaj¹c
pokrêt³em PROGRAMY. Piekarnik w³¹czy siê
natychmiast i bêdzie dzia³a³ przez ustawiony czas
trwania pieczenia.
4. Po up³ywie ustawionego czasu w³¹cza siê sygna³
dwiêkowy. Aby go przerwaæ, nale¿y obracaæ
pokrêt³em PROGRAMATORA w kierunku przeciwnym
do ruchu wskazówek zegara a¿ do pojawienia siê w
okienku symbolu '.
Programy
*
Tylko w niektórych modelach.
29
PL
5. Ustawiæ pokrêt³o PROGRAMÓW w pozycji 0.
Przyk³ad: jest godzina 9:00 i czas pieczenia
zostaje zaprogramowany na 1 godzinê i 15 minut.
Program zatrzyma siê automatycznie o godzinie
10:15.
Planowanie czasu trwania pieczenia z
opónionym rozpoczêciem
1. Obracaæ pokrêt³em PROGRAMATORA w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara a¿ do
pojawienia siê w okienku ¿¹danego czasu trwania
pieczenia.
2. Poci¹gn¹æ pokrêt³o PROGRAMATORA i obracaæ
nim w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara, a¿ ruchomy wskanik ustawi siê na ¿¹danej
godzinie rozpoczêcia pieczenia.
3. Wybraæ ¿¹dany program pieczenia obracaj¹c
pokrêt³em PROGRAMY. Piekarnik w³¹czy siê o
zaprogramowanej godzinie rozpoczêcia pieczenia i
bêdzie dzia³a³ przez ustawiony czas.
4. Po up³ywie ustawionego czasu w³¹cza siê sygna³
dwiêkowy. Aby go przerwaæ, nale¿y obracaæ
pokrêt³em PROGRAMATORA w kierunku przeciwnym
do ruchu wskazówek zegara, a¿ do pojawienia siê w
okienku symbolu <FONT ALBA1>9.
5. Ustawiæ pokrêt³o PROGRAMÓW w pozycji 0.
Przyk³ad: jest godzina 9:00, czas pieczenia
zostaje zaprogramowany na 1 godzinê i 15 minut,
a godzina 11:00 zostaje ustawiona jako godzina
rozpoczêcia pieczenia. Program rozpocznie siê
automatycznie o godzinie 11:00 i zakoñczy siê o
12:15.
Aby anulowaæ programowanie, nale¿y obracaæ
pokrêt³em PROGRAMATORA w kierunku przeciwnym
do ruchu wskazówek zegara, a¿ do pojawienia siê w
okienku symbolu '.
Praktyczne porady dotycz¹ce pieczenia
Podczas pieczenia z wentylatorem nie u¿ywaæ
pó³ek 1 i 5: gor¹ce powietrze dzia³a bezporednio na
nie, co mog³oby spowodowaæ przypalenie
delikatnych potraw.
Przy pieczeniach BARBECUE i GRATIN umieciæ
brytfannê w po³o¿eniu 1, aby zebraæ pozosta³oci po
pieczeniu (sosy i/lub t³uszcze).
MULTIPIECZENIE
Ustawiaæ pó³ki w pozycjach 2 i 4, umieszczaj¹c w
pozycji 2 potrawy wymagaj¹ce wy¿szej
temperatury.
Ustawiaæ brytfannê na dole, a ruszt na górze.
BARBECUE
Ustawiaæ ruszt w pozycji 3 lub 4, umieszczaj¹c
produkty na rodku rusztu.
Zaleca siê ustawiaæ poziom energii na wartoæ
maksymaln¹. Nie nale¿y siê niepokoiæ, jeli górny
grzejnik nie bêdzie stale w³¹czony: jego prac¹
steruje termostat.
PIEKARNIK DO PIZZY
U¿ywaæ blachy z lekkiego aluminium,
umieszczaj¹c na ruszcie znajduj¹cym siê w
wyposa¿eniu piekarnika.
Korzystanie z brytfanny wyd³u¿a czas pieczenia, a
pizza rzadko jest chrupi¹ca.
W przypadku pizzy z wieloma dodatkami zaleca
siê dodanie mozzarelli dopiero w po³owie
pieczenia.
30
PL
Tabela pieczenia
Pozycja³ek Programy Potrawy Waga (kg)
prowadnice
standardowe
prowadnice
przesuwne
Nagrzewanie
wstêpne
Zalecana
temperatura
(°C)
Czas
trwania
pieczenia
(minuty)
Piekarnik
tradycyjny
Kaczka
Kurczak
Pieczeñ cielêca lub wo³owa
Pieczeñ wieprzowa
Herbatniki (z kruchego ciasta)
Kruche ciasta
1,5
1,5
1
1
-
1
2
2
2
2
2
2
1
1
1
1
1
1
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
200-210
200-210
200
200-210
180
180
70-80
60-70
70-75
70-80
15-20
30-35
Piekarnik do
wypieku ciast
Kruche ciasta
Ciasto z owocami
Ciasto liwkowe
Ma³e ciastka na 2 pó³kach
Ciasto biszkoptowe
Ptysie na 3 pó³kach
Herbatniki na 3 pó³kach
Naleniki z farszem
Bezy na 3 pó³kach
S³one ciastka francuskie z serem
0,5
1
0,7
0,7
0,6
0,7
0,7
0,8
0,5
0,5
2 lub 3
2 lub 3
2 lub 3
2 i 4
2 lub 3
1 i 3 i 5
1 i 3 i 5
2
1 i 3 i 5
2
1 lub 2
1 lub 2
1 lub 2
1 i 3
1 lub 2
1 i 2 i 4
1 i 2 i 4
1
1 i 2 i 4
1
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
180
180
170-180
180-190
160-170
180-190
180
200
90
210
25-35
40-50
45-55
20-25
30-40
20-25
20-25
30-35
180
20-25
Mro¿onki
Pizza
Cukinie i raki w lanym ciecie
Tort wiejski ze szpinakiem
Panzerotti
Lasagne
Rumiane bu³eczki
Kawki kurczaka
0.3
0.4
0.5
0.3
0.5
0.4
0.4
2
2
2
2
2
2
2
1
1
1
1
1
1
1
-
-
-
-
-
-
-
250
200
220
200
200
180
220
12
20
30-35
25
35
25-30
15-20
Potrawy podgotowane
Zrumienione skrzyde³ka z kurczaka
0.4
2
1
-
200
20-25
Fast cooking
wie¿e potrawy
Herbatniki (z kruchego ciasta)
Ciasto liwkowe
S³one ciastka francuskie z serem
0.3
0.6
0.2
2
2
2
1
1
1
-
-
-
200
180
210
15-18
45
10-12
Multipieczenie
Pizza na 2 ³kach
Kruche ciasta na 2 pó³kach/ciasta na 2
pó³kach
Ciasto biszkoptowe na 2 pó³kach (na
brytfannie)
Kurczak pieczony + ziemniaki
Jagniêcina
Makrela
Lasagne
Ptysie na 2 pó³kach
Herbatniki na 2 pó³kach
S³one ciastka francuskie z serem na 2
pó³kach
S³one ciasta
1+1
1
1
1
2 i 4
2 i 4
2 i 4
1 i 2/3
2
1 lub 2
2
2 i 4
2 i 4
2 i 4
1 i 3
1 i 3
1 i 3
1 i 3
1 i 3
1
1
1
1 i 3
1 i 3
1 i 3
1 i 3
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
220-230
180
170
200-210
190-200
180
190-200
190
190
210
200
20-25
30-35
20-25
65-75
45-50
30-35
35-40
20-25
10-20
20-25
20-30
Piekarnik do
pizzy
Pizza
Podp³omyki
0,5
0,5
2
2
1
1
Tak
Tak
220
200
15-20
20-25
Barbecue
Makrele
Sole i twy
Szasz³yki z kalmarów i raw
Filet z dorsza
Warzywa z rusztu
Befsztyk cielêcy
Kie³baski
Hamburgery
Tosty (lub chleb opiekany)
Kurczak z ro¿na (jeli jest w danym
modelu)
Jagniêcina z ro¿na (jeli jest w danym
modelu)
1
0,7
0,7
0,7
0,5
0,8
0,7
4 lub 5 szt.
4 lub 6 szt.
1
1
4
4
4
4
3 lub 4
4
4
4
4
-
-
3
3
3
3
2 lub 3
3
3
3
3
-
-
nie
nie
nie
nie
nie
nie
nie
nie
nie
nie
nie
Maks
Maks
Maks
Maks
Maks
Maks
Maks
Maks
Maks
Maks
Maks
15-20
10-15
8-10
10-15
15-20
15-20
15-20
10-12
3-5
70-80
70-80
Gratin
Kurczak z rusztu
M¹twy
Kurczak z ro¿na (jeli jest w danym
modelu)
Kaczka z ro¿na (jeli jest w danym
modelu)
Pieczeñ cielêca lub wo³owa
Pieczeñ wieprzowa
Jagniêcina
1,5
1
1,5
1,5
1
1
1
2
2
-
-
2
2
2
2
2
-
-
2
2
2
nie
nie
nie
nie
nie
nie
nie
210
200
210
210
210
210
210
55-60
30-35
70-80
60-70
60-75
70-80
40-45
Wskazany czas trwania pieczenia ma charakter orientacyjny i mo¿e byæ zmieniany wed³ug osobistych upodobañ. Czas wspnego nagrzewania piekarnika zost
ustawiony fabrycznie i nie mo¿e byæ zmieniony rêcznie.
31
PL
Zalecenia i rodki ostro¿noci
Urz¹dzenie zosta³o zaprojektowane i wyprodukowane
zgodnie z miêdzynarodowymi normami bezpieczeñstwa.
Poni¿sze ostrze¿enia dotycz¹ zasad bezpieczeñstwa i
nale¿y je uwa¿nie przeczytaæ.
Ogólne zasady bezpieczeñstwa
Urz¹dzenie zosta³o zaprojektowane do u¿ytku
domowego o charakterze nieprofesjonalnym.
Nie nale¿y instalowaæ urz¹dzenia na otwartym
powietrzu, nawet jeli miejsce to pozostaje os³oniête,
gdy¿ wystawianie piekarnika na dzia³anie deszczu i burz
jest bardzo niebezpieczne.
Przenosz¹c urz¹dzenie nale¿y zawsze korzystaæ z
odpowiednich uchwytów umocowanych po bokach
piekarnika.
Nie dotykaæ urz¹dzenia stoj¹c przy nim boso lub maj¹c
mokre albo wilgotne rêce b¹d stopy.
Urz¹dzenie s³u¿y do gotowania potraw i powinno byæ
u¿ywane jedynie przez osoby doros³e, zgodnie ze
wskazówkami zawartymi w niniejszej instrukcji.
Podczas u¿ytkowania urz¹dzenia elementy grzejne
oraz niektóre czêci drzwiczek piekarnika mocno
siê nagrzewaj¹. Nale¿y uwa¿aæ, aby n ie do
t kn¹æ
t ych czêci i aby dzieci nie zbli¿a³y s iê do
piekarnika.
Nale¿y uwa¿aæ, aby przewody zasilaj¹ce pozosta³e
elektryczne urz¹dzenia domowe nie styka³y siê z
rozgrzanymi elementami piekarnika.
Nie zas³aniaæ otworów wentylacyjnych i
odprowadzaj¹cych ciep³o.
Przy otwieraniu drzwiczek nale¿y trzymaæ za rodkow¹
czêæ uchwytu: jego boki mog¹ byæ gor¹ce.
Do wyjmowania i wk³adania naczyñ do/z piekarnika
nale¿y zawsze u¿ywaæ rêkawic ochronnych.
Nie wyk³adaæ dna piekarnika foli¹ aluminiow¹.
Nie wk³adaæ do piekarnika materia³ów ³atwopalnych: jeli
urz¹dzenie zostanie niespodziewanie uruchomione,
mog³oby siê zapaliæ.
Kiedy urz¹dzenie nie jest u¿ywane, nale¿y zawsze
sprawdziæ, czy pokrêt³a znajduj¹ siê w pozycji
l/
¡;
Nie nale¿y wyci¹gaæ wtyczki z gniazdka trzymaj¹c za
kabel: nale¿y trzymaæ za wtyczkê.
Nie czyciæ urz¹dzenia ani nie wykonywaæ czynnoci
konserwacyjnych bez uprzedniego od³¹czenia wtyczki
od sieci elektrycznej.
W razie awarii nie nale¿y w ¿adnym wypadku ingerowaæ
w wewnêtrzne mechanizmy piekarnika w celu podjêcia
próby jego samodzielnej naprawy. Nale¿y skontaktowaæ
siê z Serwisem (patrz Serwis).
Nie stawiaæ ciê¿kich przedmiotów na otwartych
drzwiczkach piekarnika.
Nie jest przewidziane aby urz¹dzenie by³o u¿ywane
przez osoby (równie¿ dzieci) niesprawne fizycznie i
umys³owo, przez osoby bez dowiadczenia lub bez
znajomoci urz¹dzenia chyba, ze pod nadzorem osoby
odpowiedzialnej za jego bezpieczeñstwo jak równie¿
bez otrzymania instrukcji wstêpnych co do jego u¿ytku.
Nie dopuciæ aby dzieci bawi³y siê urz¹dzeniem.
Utylizacja
Utylizacja materia³ów opakowaniowych: stosowaæ siê do
lokalnych przepisów; w ten sposób opakowanie bêdzie
mog³o zostaæ ponownie wykorzystane.
Dyrektywa europejska 2002/96/WE w sprawie zu¿ytego
sprzêtu elektrycznego i elektronicznego (WEEE)
przewiduje, ¿e elektryczne urz¹dzenia gospodarstwa
domowego nie mog¹ byæ utylizowane w ramach
zwyk³ego zagospodarowywania sta³ych odpadów
miejskich. Zu¿yte urz¹dzenia powinny byæ gromadzone
oddzielnie, aby zoptymalizowaæ stopieñ odzysku i
recyrkulacji materia³ów, które zawieraj¹, oraz aby
zapobiec potencjalnym szkodom dla zdrowia i
rodowiska. Symbol przekrelonego kosza, umieszczony
na wszystkich produktach, ma przypominaæ o obowi¹zku
ich segregacji.
W celu uzyskania bli¿szych informacji dotycz¹cych
prawid³owego z³omowania elektrycznych urz¹dzeñ
gospodarstwa domowego u¿ytkownicy mog¹ siê
zwracaæ do w³aciwych s³u¿b miejskich lub do
sprzedawców tego sprzêtu.
Oszczêdnoæ i ochrona rodowiska
Korzystaj¹c z piekarnika w godzinach od pónego
popo³udnia do pierwszych godzin porannych mo¿na
przyczyniæ siê do zmniejszenia obci¹¿enia zak³adów
energetycznych.
Przy programach BARBECUE i GRATIN nale¿y pamiêtaæ,
aby drzwiczki by³y zawsze zamkniête: w ten sposób
mo¿na uzyskaæ zarówno lepsze wyniki pieczenia, jak i
znaczn¹ oszczêdnoæ energii elektrycznej (oko³o 10%).
Nale¿y dbaæ o sprawnoæ i czystoæ uszczelek, tak aby
dok³adnie przylega³y one do drzwiczek i nie powodowa³y
utraty ciep³a.
32
PL
Od³¹czenie pr¹du elektrycznego
Przed ka¿d¹ czynnoci¹ konserwacyjn¹ nale¿y
od³¹czyæ urz¹dzenie od sieci zasilania
elektrycznego.
Mycie urz¹dzenia
Do mycia urz¹dzenia nigdy nie nale¿y u¿ywaæ
oczyszczaczy parowych lub wysokocinieniowych.
Czêci zewnêtrzne emaliowane lub ze stali
nierdzewnej oraz uszczelki gumowe mog¹ byæ
myte przy pomocy g¹bki nas¹czonej letni¹ wod¹ i
neutralnym myd³em. Jeli plamy trudne do
usuniêcia, nale¿y stosowaæ specjalne produkty
przeznaczone do tego typu urz¹dzeñ. Zaleca siê
obficie sp³ukaæ i dok³adnie osuszyæ piekarnik po
umyciu. Nie nale¿y stosowaæ proszków ciernych
ani substancji wywo³uj¹cych korozjê.
Wnêtrze piekarnika powinno byæ czyszczone
najlepiej po ka¿dym u¿yciu, gdy jest jeszcze
letnie. Nale¿y je umyæ przy pomocy ciep³ej wody i
rodka czyszcz¹cego, sp³ukaæ i osuszyæ miêkk¹
szmatk¹. Unikaæ rodków ciernych.
Akcesoria mog¹ byæ myte jak zwyk³e sztuæce,
tak¿e w zmywarkach.
Czyszczenie drzwiczek
Szybê drzwiczek nale¿y czyciæ przy pomocy g¹bki
i rodków niezarysowuj¹cych powierzchni, a
nastêpnie osuszaæ miêkk¹ szmatk¹. Nie u¿ywaæ
szorstkich materia³ów ciernych lub ostrych,
metalowych skrobaków, które mog¹ zarysowaæ
powierzchniê i spowodowaæ pêkniêcie szyby.
Aby dok³adniej wyczyciæ piekarnik, mo¿na
zdemontowaæ drzwiczki:
1. ca³kowicie otworzyæ
drzwiczki (patrz rysunek);
2. podnieæ i obróciæ dwignie
znajduj¹ce siê w obu
zawiasach (patrz rysunek);
3. przytrzymaæ drzwiczki za
obie zewnêtrzne krawêdzie,
przymykaj¹c je powoli, lecz
nie ca³kowicie. Nastêpnie
poci¹gn¹æ drzwiczki do siebie
i wyj¹æ je z zawiasów (patrz
rysunek).
Zamontowaæ ponownie drzwiczki wykonuj¹c opisane
czynnoci w odwrotnej kolejnoci.
Szybê drzwiczek nale¿y czyciæ przy pomocy
g¹bki i rodków niezarysowuj¹cych powierzchni, a
nastêpnie osuszyæ miêkk¹ szmatk¹; nie nale¿y
u¿ywaæ szorstkich materia³ów ciernych lub ostrych,
metalowych skrobaków, które mog¹ zarysowaæ
powierzchniê i spowodowaæ pêkniêcie szyby.
Kontrola uszczelek
Sprawdzaæ okresowo stan uszczelek wokó³
drzwiczek piekarnika. W przypadku stwierdzenia
uszkodzenia uszczelki, nale¿y siê zwróciæ do
najbli¿szego Centrum Serwisowego. Zaleca siê nie
u¿ywaæ piekarnika do chwili zakoñczenia naprawy.
Wymiana ¿arówki
W celu wymiany
¿arówki w
piekarniku:
1. Odkrêciæ szklan¹ pokrywê obudowy ¿arówki.
2. Wykrêciæ ¿arówkê i wymieniæ na podobn¹: moc
25 W, trzonek E 14.
3. Ponownie za³o¿yæ pokrywê (patrz rysunek).
Konserwacja i utrzymanie
33
PL
Serwis Techniczny
Przed skontaktowaniem siê z Serwisem nale¿y:
Sprawdziæ, czy problemu nie mo¿na rozwi¹zaæ samodzielnie (patrz Nieprawid³owoci w dzia³aniu i sposoby ich
usuwania);
Ponownie uruchomiæ program i sprawdziæ, czy problem nie ust¹pi³;
W przeciwnym wypadku skontaktowaæ siê z Autoryzowanym Serwisem Technicznym.
Zwracaæ siê wy³¹cznie do autoryzowanych techników.
Podaæ:
Rodzaj problemu;
Model urz¹dzenia (Mod.)
Numer seryjny (S/N)
Te ostatnie informacje znajduj¹ siê na tabliczce znamionowej, umieszczonej na urz¹dzeniu.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36