Hotpoint Ariston FB 86.2 IX /HA instrukcja

Typ
instrukcja
FB 86 IX/HA
Spis treci
Instalacja, 22-23
Ustawienie
Pod³¹czenie do sieci elektrycznej
Tabliczka znamionowa
Opis urz¹dzenia, 24
Widok ogólny
Panel sterowania
Uruchomienie i u¿ytkowanie, 25
Uruchomienie piekarnika
Programy, 26-27
Programy pieczenia
Praktyczne porady dotycz¹ce pieczenia
Tabela pieczenia
Elektroniczny programator pieczenia, 28
Zalecenia i rodki ostro¿noci, 29
Ogólne zasady bezpieczeñstwa
Utylizacja
Oszczêdnoæ i ochrona rodowiska
Konserwacja i utrzymanie, 30
Od³¹czenie pr¹du elektrycznego
Mycie urz¹dzenia
Czyszczenie drzwiczek
Wymiana ¿arówki
Serwis Techniczny, 31
Instrukcja obs³ugi
Polski, 21
PL
P IEKARNIK
Deutsch, 11
Nederlands, 1
NL DE
PL
22
PL
Nale¿y zachowaæ niniejsz¹ instrukcjê, aby móc z
niej skorzystaæ w ka¿dej chwili. W razie sprzeda¿y,
odst¹pienia lub przeniesienia urz¹dzenia, nale¿y siê
upewniæ, czy instrukcja zosta³a przekazana wraz z
nim, aby nowy w³aciciel piekarnika móg³ siê
zapoznaæ z jego dzia³aniem i z w³aciwymi
ostrze¿eniami.
Nale¿y uwa¿nie przeczytaæ instrukcjê: zawiera ona
wa¿ne informacje dotycz¹ce instalacji, u¿ytkowania i
bezpieczeñstwa.
Ustawienie
Elementy opakowania nie zabawkami dla dzieci i
nale¿y je usun¹æ zgodnie z normami dotycz¹cymi
segregacji odpadów (patrz Zalecenia i rodki
ostro¿noci ).
Instalacja powinna zostaæ wykonana zgodnie z
niniejszymi instrukcjami przez wykwalifikowany
personel. Niew³aciwe pod³¹czenie urz¹dzenia mo¿e
staæ siê przyczyn¹ wypadku z udzia³em osób lub
zwierz¹t, mo¿e równie¿ spowodowaæ zniszczenie
znajduj¹cych siê w pobli¿u przedmiotów.
Zabudowa
W celu zapewnienia prawid³owego dzia³ania
urz¹dzenia konieczne jest, aby mebel posiada³
odpowiednie cechy:
cianki przylegaj¹ce do piekarnika powinny byæ
wykonane z materia³u odpornego na ciep³o;
w przypadku mebli ze sklejki drewnianej kleje
powinny byæ odporne na dzia³anie temperatury
100°C;
dla umo¿liwienia zabudowy piekarnika, zarówno w
przypadku umieszczenia go pod blatem (patrz
rysunek), jak i w pionie, mebel powinien posiadaæ
nastêpuj¹ce wymiary:
Po zabudowaniu urz¹dzenia nie powinien byæ
mo¿liwy kontakt z jego czêciami elektrycznymi.
Deklaracje na temat zu¿ycia pr¹du wskazane na
tabliczce znamionowej oparte na pomiarach
wykonanych dla tego typu instalacji.
Obieg powietrza
Aby zapewniæ odpowiedni obieg powietrza, nale¿y
usun¹æ tyln¹ ciankê komory. Najlepiej zainstalowaæ
piekarnik w taki sposób, aby wspiera³ siê na dwóch
listwach drewnianych lub na p³ycie z przewitem
przynajmniej 45 x 560 mm (patrz rysunki).
Centrowanie i mocowanie
Wyregulowaæ 4 stopki umieszczone po bokach
piekarnika, odpowiadaj¹ce 4 otworom na listwie
obwodowej, stosownie do gruboci cianki mebla:
gruboæ 20 mm: usun¹æ
ruchom¹ czêæ stopki (patrz
rysunek);
gruboæ 18 mm: wykorzystaæ
pierwszy rowek, zgodnie z
ustawieniem fabrycznym
(patrz rysunek);
gruboæ 16 mm: wykorzystaæ
drugi rowek (patrz rysunek).
Aby przymocowaæ urz¹dzenie do mebla: nale¿y
otworzyæ drzwiczki piekarnika i wkrêciæ 4 wkrêty do
drewna w 4 otwory umieszczone na listwie
obwodowej.
595 mm.
595 mm.
24 m
m
.
545 m
m
.
5 mm.
567 mm.
23 mm.
593 mm.
45 mm.
558 mm.
547 m
m
. m
in.
560 m
m
.
45 m
m
.
Instalacja
23
PL
Wszystkie czêci, które stanowi¹ zabezpieczenie,
powinny byæ zamocowane w taki sposób, aby nie
mo¿na by³o ich zdj¹æ bez u¿ycia narzêdzia.
Pod³¹czenie do sieci elektrycznej
Piekarniki wyposa¿one w trójbiegunowy przewód
zasilaj¹cy dostosowane do dzia³ania na pr¹d
zmienny, przy napiêciu i czêstotliwoci wskazanych
na tabliczce znamionowej (patrz poni¿ej).
Monta¿ przewodu zasilaj¹cego
1. Otworzyæ skrzynkê
zaciskow¹ podwa¿aj¹c
rubokrêtem boczne
zatrzaski pokrywy:
poci¹gn¹æ i otworzyæ
pokrywê (patrz
rysunek).
2. Odkrêciæ rubê
zacisku kabla i
wyci¹gn¹æ go,
podwa¿aj¹c
rubokrêtem (patrz
rysunek).
3. Wyj¹æ ruby ze
styków L-N-
, a
nastêpnie przymocowaæ
pojedyncze przewody
pod ³bami rub zgodnie
z odpowiednimi kolorami Niebieski (N), Br¹zowy (L)
¯ó³to -Zielony (
).
Pod³¹czenie kabla zasilaj¹cego do sieci
Zainstalowaæ na przewodzie znormalizowan¹
wtyczkê przystosowan¹ do obci¹¿eñ wskazanych na
tabliczce znamionowej (patrz obok).
W przypadku bezporedniego pod³¹czenia do sieci
konieczne jest zainstalowanie pomiêdzy urz¹dzeniem
a sieci¹ wy³¹cznika wielobiegunowego z minimalnym
otwarciem pomiêdzy stykami wynosz¹cym 3 mm,
dostosowanego do obci¹¿eñ i odpowiadaj¹cego
obowi¹zuj¹cym normom (przewód uziemienia nie
powinien byæ przerywany przez wy³¹cznik). Przewód
zasilaj¹cy powinien byæ umieszczony tak, aby w
¿adnym punkcie jego temperatura nie przekracza³a
temperatury otoczenia o 50° C.
Instalator odpowiada za prawid³owe wykonanie
pod³¹czenia elektrycznego i za zachowanie norm
bezpieczeñstwa.
Przed wykonaniem pod³¹czenia nale¿y siê upewniæ, czy:
gniazdko posiada odpowiednie uziemienie i jest
zgodne z obowi¹zuj¹cymi przepisami;
gniazdko jest w stanie wytrzymaæ maksymalne
obci¹¿enie mocy urz¹dzenia, wskazane na
tabliczce znamionowej (patrz poni¿ej);
napiêcie zasilania zawiera siê w wartociach
wskazanych na tabliczce znamionowej (patrz poni¿ej);
gniazdko jest kompatybilne z wtyczk¹ urz¹dzenia.
Jeli gniazdko nie jest kompatybilne, nale¿y
wymieniæ gniazdko lub wtyczkê; nie stosowaæ
przed³u¿aczy ani rozga³êziaczy.
Po zainstalowaniu urz¹dzenia kabel elektryczny i
gniazdko pr¹du powinny byæ ³atwo dostêpne.
Kabel nie powinien byæ pogiêty ani przygnieciony.
Przewód elektryczny musi byæ okresowo
sprawdzany i wymieniany wy³¹cznie przez
autoryzowany personel techniczny (patrz Serwis
Techniczny).
W przypadku nieprzestrzegania tych zasad,
produc ent
nie ponos i ¿a dnej odpowiedzialnoci.
TABLICZKA ZNAMIONOWA
Wymiary
Szerokoæ cm 43,5
wysokoæ cm 32
êbokoæ cm 40
pojemnoæ
l 56
Pod³aczenia
elektryczne
napiêcie 230V~ 50Hz maksymalna
moc pobierana
ENERGY LABEL
Dyrektywa 2002/40/CE na etykietce
piekarników elektrycznych
Norma EN 50304
Zu¿ycie energii konwencja Naturalna
– funkcja ogrzewania: tradycyjne
=
Tradycjnolanie.
Zu¿ycie energii deklaracja Klasa
konwekcji wymuszona – funkcja
ogrzewania:
K
Piekarnia.
Urz¹dzenie to jest zgodne z
nastêpuj¹cymi dyrektywami unijnymi:
2006/95/CEE z dnia 12/12/06 (niskie
napiêcie) z niejszymi zmianami -
89/336/CEE z dnia 3/05/89
(zgodnoc elektromagnetyczna) z
póniejszymi zmianami - 93/68/CEE
z dnia 22/07/93 z póniejszymi
zmianami.
2002/96/CE
24
PL
*
Tylko w niektórych modelach.
Opis urz¹dzenia
Widok ogólny
Panel sterowania
25
PL
Uruchomienie i
u¿ytkowanie
Przy pierwszym w³¹czeniu nale¿y uruchomiæ pusty
piekarnik na przynajmniej jedn¹ godzinê, z
termostatem ustawionym na maksimum i z
zamkniêtymi drzwiczkami. Nastêpnie wy³¹czyæ
urz¹dzenie, otworzyæ drzwiczki piekarnika i
przewietrzyæ pomieszczenie. Zapach, jaki siê
wytworzy, jest skutkiem parowania substancji
zastosowanych w celu zabezpieczenia piekarnika.
Aby skorzystaæ z elektrycznego piekarnika w
urz¹dzeniach wyposa¿onych w programator
elektroniczny, nale¿y nacisn¹æ przycisk
( (na
wywietlaczu pojawia siê wówczas symbol
m), a
nastêpnie wybraæ ¿¹dan¹ funkcjê pieczenia.
Uruchomienie piekarnika
1. Wybraæ ¿¹dany program pieczenia obracaj¹c
pokrêt³em PROGRAMY.
2. Wybraæ odpowiedni¹ temperaturê obracaj¹c
pokrêt³em TERMOSTAT. Wykaz potraw z zalecanymi
dla nich temperaturami znajduje siê w Tabeli
pieczenia (patrz Programy).
3. W³¹czona kontrolka TERMOSTATU wskazuje fazê
nagrzewania do zaprogramowanej temperatury.
4. Podczas pieczenia mo¿na zawsze:
- zmieniæ program pieczenia pos³uguj¹c siê
pokrêt³em PROGRAMY;
- zmieniæ temperaturê pos³uguj¹c siê pokrêt³em
TERMOSTAT;
- przerwaæ pieczenie obracaj¹c pokrêt³o PROGRAMY
na pozycjê 0.
Nigdy nie stawiaæ ¿adnych przedmiotów na dnie
piekarnika, gdy¿ grozi to uszkodzeniem emalii.
Naczynia do pieczenia stawiaæ zawsze na ruszcie.
znajduj¹cym siê w wyposa¿eniu piekarnika.
Wentylacja ch³odz¹ca
W celu zmniejszenia temperatury zewnêtrznej
niektóre modele wyposa¿one w wentylator
ch³odz¹cy. Wytwarza on strumieñ powietrza, który
wydobywa siê pomiêdzy panelem sterowania a
drzwiczkami piekarnika
Po zakoñczeniu pieczenia wentylator pracuje
dopóki piekarnik wystarczaj¹co siê nie och³odzi.
Owietlenie piekarnika
W³¹cza siê je wybieraj¹c
8 przy pomocy pokrêt³a
PROGRAMY. Pozostaje w³¹czone, gdy wybiera siê
program pieczenia.
26
PL
Programy
Programy pieczenia
Dla wszystkich programów mo¿liwe jest ustawienie
temperatury w zakresie od 60 °C do MAKS, z
wyj¹tkiem:
BARBECUE (zaleca siê ustawienie jedynie na
MAKS);
GRATIN (zaleca siê, aby nie przekraczaæ
temperatury 200°C).
= Program PIEKARNIK TRADYCYJNY
Uruchamiane dwa elementy grzejne: górny i dolny.
Przy tym tradycyjnym sposobie pieczenia najlepiej
jest wykorzystywaæ tylko jedn¹ pó³kê: przy wiêkszej
liczbie pó³ek rozk³ad temperatur staje siê
niekorzystny.
K Program PIEKARNIK DO WYPIEKU CIAST
W³¹cza siê tylny element grzejny oraz zaczyna
pracowaæ wentylator, zapewniaj¹c delikatne i
jednorodne ciep³o wewn¹trz piekarnika. Ten program
jest przeznaczony do pieczenia delikatnych potraw
(np. ciast dro¿d¿owych) i do przygotowywania filetów
mignon na trzech pó³kach jednoczenie.
v Program FAST COOKING
W³¹czaj¹ siê elementy grzejne i zaczyna pracowaæ
wentylator, zapewniaj¹c utrzymywanie sta³ej i
równomiernej temperatury w piekarniku.
Program nie wymaga wstêpnego nagrzewania. Program
ten s³u¿y do szybkiego pieczenia potraw ju¿ wstêpnie
przygotowanych (mro¿onych lub podgotowanych).
Najlepsze rezultaty uzyskuje siê przy wykorzystaniu
tylko jednej pó³ki.
b Program MULTIPIECZENIE
Uruchamiane wszystkie elementy grzejne (górny,
dolny i obwodowe) oraz zaczyna pracowaæ
wentylator. Poniewa¿ temperatura jest sta³a w ca³ym
piekarniku, powietrze piecze i przyrumienia ¿ywnoæ
w równomierny sposób. Jednoczenie mo¿na u¿ywaæ
maksymalnie dwóch pó³ek.
w Program PIEKARNIK DO PIZZY
W³¹czaj¹ siê dolny i obwodowy element grzejny oraz
zaczyna pracowaæ wentylator. Takie po³¹czenie
umo¿liwia szybkie nagrzanie piekarnika z silnym
dop³ywem ciep³a, zw³aszcza od do³u. W przypadku,
gdy wykorzystuje siê wiêcej ni¿ jedn¹ pó³kê
równoczenie, konieczna jest ich zamiana miejscami
w po³owie pieczenia.
d Program BARBECUE
Uruchamiany jest górny element grzejny.
Wysoka temperatura, skierowana bezporednio na
ruszt, jest zalecana dla potraw wymagaj¹cych
wysokiej temperatury na powierzchni. Podczas
pieczenia nale¿y zamykaæ drzwiczki piekarnika.
e Program GRATIN
Uruchamia siê górny element grzejny i zaczyna
pracowaæ wentylator. £¹czy wymuszon¹ cyrkulacjê
powietrza wewn¹trz piekarnika z jednokierunkowym
promieniowaniem cieplnym. Zapobiega to przypaleniu
powierzchni potraw, zwiêkszaj¹c moc penetracji
cieplnej. Podczas pieczenia nale¿y zamykaæ
drzwiczki piekarnika.
Praktyczne porady dotycz¹ce pieczenia
Podczas pieczenia z wentylatorem nie u¿ywaæ
pó³ek 1 i 5: gor¹ce powietrze dzia³a bezporednio na
nie, co mog³oby spowodowaæ przypalenie
delikatnych potraw.
Przy pieczeniach BARBECUE i GRATIN ustawiæ
brytfannê w pozycji 1, aby zebraæ pozosta³oci po
pieczeniu (sosy i/lub t³uszcze).
MULTIPIECZENIE
Ustawiæ pó³ki w pozycjach 2 i 4, umieszczaj¹c w
pozycji 2 potrawy wymagaj¹ce wy¿szej
temperatury.
Ustawiæ brytfannê na dole, a ruszt na górze.
BARBECUE
Ustawiæ ruszt w pozycji 3 lub 4, umieszczaj¹c
produkty na rodku rusztu.
Zaleca siê ustawiaæ poziom energii na wartoæ
maksymaln¹. Nie nale¿y siê niepokoiæ, jeli górny
grzejnik nie bêdzie stale w³¹czony: jego prac¹
steruje termostat.
PIEKARNIK DO PIZZY
U¿ywaæ blachy z lekkiego aluminium,
umieszczaj¹c na ruszcie znajduj¹cym siê w
wyposa¿eniu piekarnika.
Korzystanie z brytfanny wyd³u¿a czas pieczenia, a
pizza rzadko jest chrupi¹ca.
W przypadku pizzy z wieloma dodatkami zaleca
siê dodanie mozzarelli dopiero w po³owie
pieczenia.
27
PL
Tabela pieczenia
g
ram y Potraw y
Waga
(kg)
Po³o¿en ie
pó³ce
Wstêpne
podgrzewanie
(minuty)
Temperatura
zalecana
Czas
gotow
a
(minut
e
karnik
ycyjny
Kaczka
Pieczeñ cielêca lu b wo³owaPie cze ñ
wieprzowa
Biszkopty (z kruchego ciasta)
Kruche ciasta
1
1
1
-
1
2
2
2
2
2
15
15
15
15
15
200
200
200
180
180
65-
70-
70-
15-
30-
e
karnik
w
ypieku
t
Kruche ciasta
Tort z owocami
Plum cake
Biszkopt
Naleœniki nadziewane (na 2 rusztach)
Ma³e ciastka (n a 2 rusztach)
Cia st o fra nc us kie one z serem (n a 2
rusztach)
Bigne (na 3 rusztach)
Bigne (na 3 rusztach)
Bezy (na 3 rusztach)
0.5
1
0.7
0.5
1.2
0.6
0.4
0.7
0.7
0.5
2
1 lub 2
2
2
1 i 3
1 i 3
1 i 3
1 i 2 i 4
1 i 2 i 4
1 i 2 i 4
15
15
15
15
15
15
15
15
15
15
180
180
180
160
200
190
210
180
180
90
20-
40-
40-
25-
30-
20-
15-
20-
20-
1
8
Mro¿onki
Pizza
Mies zanka cukiñ i rakó w w lanym ciecie
Tort wiejski ze szpinaku
Pie r o ¿ki
Lasagne
Beczk poz³acane
Kawki ku rczaka
0.3
0.4
0.5
0.3
0.5
0.4
0.4
1
1
1
1
1
1
1
-
-
-
-
-
-
-
250
200
220
200
200
180
220
1
2
2
0
30-
2
5
3
5
25-
15-
Dania gotowe
Skrzyde³k a z kurc zaków
0.4
1
-
200
20-
a
st
k
ing
wie ¿e po trawy
Biszkopty (z kruchego ciasta)
Plum cake
Cia st o fra nc us kie one z serem
0.3
0.6
0.2
1
1
1
-
-
-
200
180
210
15-
4
5
10-
t
icottura
Pizza (na 2 rusztach)
Lasagne
Cie lêc in a
Kurczê pieczone + z iemni aki
Makrela
Plum cake
Bigne (na 2 rusztach)
Bigne (na 2 rusztach)
Ciasto biszkoptowe (na jednym ruszcie)
Ciasto biszkoptowe (na 2 rusztach)
S³one to rty
1
1
1
1+1
1
1
0.5
0.5
0.5
1
1.5
1 i 3
2
2
1 i 3
1 i 2
1 i 2
1 i 3
1 i 3
1 i 2
1 i 3
2
15
10
10
15
10
10
10
10
10
10
15
230
180
180
200
180
170
190
180
170
170
200
15-
30-
40-
60-
30-
40-
20-
10-
15-
20-
25-
e
karnik
a
Pizza
Pieczeñ cielêca lu b wo³owa
Kurczak
0.5
1
1
2
1
1 lub 2
15
10
10
220
220
180
15-
25-
60-
a
rbecue
Sole i oœmiorniczki
Kalmary i ra ki z ro¿n a
M¹t w y
Filet z dorsza
Jarzyny na ro ¿nie
Befsztyk cielêcy
Kie³basek
Hamburger
Makrela
Tost (lub chleb tostowanj)
0.7
0.6
0.6
0.8
0.4
0.8
0.6
0.6
1
n. 4 i 6
3
3
3
3
1 lub 3
3
3
3
3
3
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
10-
8-
1
10-
10-
15-
15-
15-
10-
15-
3-
a
piekanki
Kurczak z ro ¿n a
M¹t w y
1.5
1.5
2 i 3
2 i 3
10
10
200
200
55-
30-
28
PL
Elektroniczny programator pieczenia
Umo¿liwia zaprogramowanie nastêpuj¹cych funkcji
piekarnika lub ro¿na:
opónione rozpoczêcie pieczenia z okrelonym czasem
trwania;
natychmiastowe rozpoczêcie pieczenia z okrelonym
czasem trwania,
minutnik.
Funkcje przycisków:
H : licznik godzinowy, minutowy
$ : czas trwania pieczenia
% : koniec pieczenia
( : prze³¹czanie rêczne
) : ustawianie czasu wstecz
* : ustawianie czasu do przodu
W jaki sposób ustawiæ zegar cyfrowy
Po pod³¹czeniu do sieci lub po chwilowym zaniku zasilania
wywietlacz pulsuje wskazuj¹c 0.00
Nacisn¹æ jednoczenie przyciski $ i %, zwolniæ je, a
nastêpnie (przed up³ywem 4 sekund) ustawiæ za
pomoc¹ przycisków ) i * w³aciwy czas.
Za pomoc¹ przycisku * zwiêksza siê wartoæ czasu.
Za pomoc¹ przycisku ) zmniejsza siê wartoæ czasu.
Ewentualne poprawki godziny mog¹ byæ dokonywane na
dwa sposoby:
1. Powtórzyæ wszystkie wy¿ej opisane czynnoci.
2. Nacisn¹æ przycisk (, zwolniæ go, a nastêpnie
zaktualizowaæ godzinê za pomoc¹ przycisków ) i *.
czny tryb pracy piekarnika
Po ustawieniu godziny programator przechodzi
automatycznie w tryb rêczny.
Uwa
ga: Nacisn¹æ przycisk ( w celu przywrócenia
rêcznego trybu pracy po ka¿dym pieczeniu w trybie
Automatycznym.
Regulowanie g³onoci sygna³u akustycznego
Po dokonaniu wyboru i zatwierdzeniu ustawieñ zegara,
przy pomocy przycisku ) mo¿liwe jest wyregulowanie
g³onoci sygna³u akustycznego.
Opónione rozpoczêcie pieczenia z okrelonym
czasem trwania
Nale¿y ustawiæ czas trwania pieczenia i godzinê
zakoñczenia pieczenia. Za³ó¿my, ¿e wywietlacz pokazuje
godzinê 10:00.
1. Ustawiæ pokrêt³a steruj¹ce piekarnika na ¿¹dan¹ funkcjê
i temperaturê (np. piekarnik statyczny, 200°C)
2. Nacisn¹æ przycisk $, zwolniæ go, a nastêpnie (w ci¹gu
4 sekund) przy pomocy przycisków ) i * ustawiæ
¿¹dany czas trwania pieczenia. Za³ó¿my, ¿e ustawiane
jest pieczenie 30-minutowe. Wywietla siê wówczas:
+
Po zakoñczeniu ustawiania, po up³ywie 4 sekund,
ponownie wywietla siê aktualna godzina oraz symbol
m i napis auto
3. Nacisn¹æ przycisk %, zwolniæ go, a nastêpnie ustawiæ
za pomoc¹ przycisków ) i * ¿¹dany czas zakoñczenia
pieczenia, np. 13:00.
=
4. Po zakoñczeniu ustawiania na ekranie wywietla siê, po
up³ywie 4 sekund, aktualna godzina:
?
W³¹czony napis autoprzypomina o dokonaniu
programowania czasu trwania oraz zakoñczenia pieczenia
w trybie automatycznym. Piekarnik w³¹czy siê
automatycznie o godzinie 12:30 i wy³¹czy siê po up³ywie 30
minut. Gdy piekarnik jest w trakcie pracy, na wywietlaczu
widoczny jest symbol patelni, m, który pozostaje w³¹czony
przez ca³y czas trwania pieczenia. W ka¿dej chwili mo¿na
za pomoc¹ przycisku $ wywietliæ ustawiony czas
pieczenia. Po naciniêciu przycisku % wywietlany jest
czas zakoñczenia pieczenia. Po zakoñczeniu pieczenia
s³ychaæ sygna³ dwiêkowy; aby go wy³¹czyæ, wystarczy
nacisn¹æ dowolny przycisk z wyj¹tkiem przycisków ) i *.
Natychmiastowe rozpoczêcie pieczenia z
okrelonym czasem trwania
Po zaprogramowaniu jedynie czasu trwania (punkty 1 i 2
czêci Opóniony pocz¹tek pieczenia, z ustalonym
czasem trwania) pieczenie rozpoczyna siê natychmiast.
W celu anulowania ju¿ zaprogramowanego pieczeni
a
Nacisn¹æ przycisk $, zwolniæ go i za pomoc¹ przycisku )
zmieniæ czas na w³aciwy.
,
a nastêpnie nacisn¹æ przycisk trybu rêcznego (.
Funkcja minutnika
W funkcji minutnika ustawiony zostaje czas, od którego
rozpoczyna siê odliczanie wstecz. Minutnik nie steruje
w³¹czaniem lub wy³¹czaniem piekarnika, po up³ywie
zadanego czasu emituje jedynie sygna³ dwiêkowy.
Po naciniêciu i zwolnieniu przycisku ] na wywietlaczu
pojawia siê:
,
Nastêpnie przy pomocy przycisków* i ) ustawiæ ¿¹dany
czas. Po zakoñczeniu ustawiania rozpoczyna siê,
dok³adnie co do sekundy, odliczanie czasu, a na
wywietlaczu pojawia siê aktualna godzina.
.
Po up³ywie ustawionego czasu s³ychaæ sygna³ dwiêkowy,
który mo¿na wy³¹czyæ naciskaj¹c dowolny przycisk (z
wyj¹tkiem przycisków * i ), a wówczas symbol H
wy³¹cza siê.
Poprawianie wprowadzonych danych
Wprowadzone dane mo¿na zmieniæ w ka¿dej chwili,
naciskaj¹c odpowiadaj¹cy im przycisk oraz przycisk *
lub )
Podczas kasowania czasu trwania pieczenia
automatycznie kasowany jest równie¿ czas
zakoñczenia pieczenia i odwrotnie.
W przypadku dzia³ania wed³ug ustawionego programu
nie mo¿na wprowadziæ czasu zakoñczenia pieczenia
wczeniejszego ni¿ czas rozpoczêcia pieczenia,
proponowanego przez samo urz¹dzenie.
29
PL
Zalecenia i rodki
ostro¿noci
Urz¹dzenie zosta³o zaprojektowane i wyprodukowane
zgodnie z miêdzynarodowymi normami bezpieczeñstwa.
Poni¿sze ostrze¿enia dotycz¹ zasad bezpieczeñstwa i
nale¿y je uwa¿nie przeczytaæ.
Ogólne zasady bezpieczeñstwa
Urz¹dzenie zosta³o zaprojektowane do u¿ytku
domowego o charakterze nieprofesjonalnym.
Nie nale¿y instalowaæ urz¹dzenia na otwartym
powietrzu, nawet jeli miejsce to pozostaje os³oniête,
gdy¿ wystawianie piekarnika na dzia³anie deszczu i
burz jest bardzo niebezpieczne.
Przenosz¹c urz¹dzenie nale¿y zawsze korzystaæ z
odpowiednich uchwytów umocowanych po bokach
piekarnika.
Nie dotykaæ urz¹dzenia stoj¹c przy nim boso lub
maj¹c mokre albo wilgotne rêce b¹d stopy.
Urz¹dzenie s³u¿y do gotowania potraw i powinno byæ
u¿ywane jedynie przez osoby doros³e, zgodnie ze
wskazówkami zawartymi w niniejszej instrukcji.
Podczas u¿ytkowania urz¹dzenia elementy
grzejne oraz niektóre czêci drzwiczek
piekarnika mocno siê nagrzewaj¹. Nale¿y
uwa¿aæ, aby nie dotk
n¹æ tych czêci i aby dzieci
nie zbli¿a³y siê do piekarnika.
Nale¿y uwa¿aæ, aby przewody zasilaj¹ce pozosta³e
elektryczne urz¹dzenia domowe nie styka³y siê z
rozgrzanymi elementami piekarnika.
Nie zas³aniaæ otworów wentylacyjnych i
odprowadzaj¹cych ciep³o.
Przy otwieraniu drzwiczek nale¿y trzymaæ za
rodkow¹ czêæ uchwytu: jego boki mog¹ byæ
gor¹ce.
Do wyjmowania i wk³adania naczyñ do/z piekarnika
nale¿y zawsze u¿ywaæ rêkawic ochronnych.
Nie wyk³adaæ dna piekarnika foli¹ aluminiow¹.
Nie wk³adaæ do piekarnika materia³ów ³atwopalnych:
jeli urz¹dzenie zostanie niespodziewanie
uruchomione, mog³oby siê zapaliæ.
Kiedy urz¹dzenie nie jest u¿ywane, nale¿y zawsze
sprawdziæ, czy pokrêt³a znajduj¹ siê w pozycji l/
¡ ;
Nie nale¿y wyci¹gaæ wtyczki z gniazdka trzymaj¹c za
kabel - nale¿y trzymaæ za wtyczkê.
Nie czyciæ urz¹dzenia ani nie wykonywaæ czynnoci
konserwacyjnych bez uprzedniego od³¹czenia
wtyczki od sieci elektrycznej.
W razie awarii nie nale¿y w ¿adnym wypadku
ingerowaæ w wewnêtrzne mechanizmy piekarnika w
celu podjêcia próby jego samodzielnej naprawy.
Nale¿y skontaktowaæ siê z Serwisem (patrz Serwis).
Nie stawiaæ ciê¿kich przedmiotów na otwartych
drzwiczkach piekarnika.
Nie jest przewidziane aby urz¹dzenie by³o u¿ywane
przez osoby (równie¿ dzieci) niesprawne fizycznie i
umys³owo, przez osoby bez dowiadczenia lub bez
znajomoci urz¹dzenia chyba, ze pod nadzorem
osoby odpowiedzialnej za jego bezpieczeñstwo jak
równie¿ bez otrzymania instrukcji wstêpnych co do
jego u¿ytku.
Nie dopuciæ aby dzieci bawi³y siê urz¹dzeniem.
Utylizacja
Utylizacja materia³ów opakowaniowych: stosowaæ siê
do lokalnych przepisów; w ten sposób opakowanie
bêdzie mog³o zostaæ ponownie wykorzystane.
Dyrektywa europejska 2002/96/WE w sprawie
zu¿ytego sprzêtu elektrycznego i elektronicznego
(WEEE) przewiduje, ¿e elektryczne urz¹dzenia
gospodarstwa domowego nie mog¹ byæ utylizowane
w ramach zwyk³ego zagospodarowywania sta³ych
odpadów miejskich. Zu¿yte urz¹dzenia powinny byæ
gromadzone oddzielnie, aby zoptymalizowaæ stopieñ
odzysku i recyrkulacji materia³ów, które zawieraj¹,
oraz aby zapobiec potencjalnym szkodom dla zdrowia
i rodowiska. Symbol przekrelonego kosza,
umieszczony na wszystkich produktach, ma
przypominaæ o obowi¹zku ich selektywnej zbiórki.
W celu uzyskania bli¿szych informacji, dotycz¹cych
prawid³owego z³omowania elektrycznych urz¹dzeñ
gospodarstwa domowego, u¿ytkownicy mog¹ siê
zwróciæ do w³aciwych s³u¿b miejskich lub do
sprzedawców tego sprzêtu.
Oszczêdnoæ i ochrona rodowiska
Korzystaj¹c z piekarnika w godzinach od pónego
popo³udnia do pierwszych godzin porannych mo¿na
przyczyniæ siê do zmniejszenia obci¹¿enia zak³adów
energetycznych.
Przy programach BARBECUE i GRATIN nale¿y
pamiêtaæ, aby drzwiczki by³y zawsze zamkniête: w
ten sposób mo¿na uzyskaæ zarówno lepsze wyniki
pieczenia, jak i znaczn¹ oszczêdnoæ energii
elektrycznej (oko³o 10%).
Nale¿y dbaæ o sprawnoæ i czystoæ uszczelek, tak,
aby dok³adnie przylega³y one do drzwiczek i nie
powodowa³y utraty ciep³a.
30
PL
Konserwacja i utrzymanie
Od³¹czenie pr¹du elektrycznego
Przed ka¿d¹ czynnoci¹ nale¿y od³¹czyæ urz¹dzenie
od sieci zasilania elektrycznego.
Mycie urz¹dzenia
Czêci zewnêtrzne emaliowane lub ze stali
nierdzewnej oraz uszczelki gumowe mog¹ byæ
myte przy pomocy g¹bki nas¹czonej letni¹ wod¹ i
neutralnym myd³em. Jeli plamy trudne do
usuniêcia, nale¿y stosowaæ specjalne produkty
przeznaczone do tego typu urz¹dzeñ. Zaleca siê
obficie sp³ukaæ i dok³adnie osuszyæ piekarnik po
umyciu. Nie nale¿y stosowaæ proszków ciernych
ani substancji wywo³uj¹cych korozjê.
Wnêtrze piekarnika powinno byæ czyszczone
najlepiej po ka¿dym u¿yciu, gdy jest jeszcze
letnie. Nale¿y je umyæ przy pomocy ciep³ej wody i
rodka czyszcz¹cego, sp³ukaæ i osuszyæ miêkk¹
szmatk¹. Unikaæ rodków ciernych.
Akcesoria mog¹ byæ myte jak zwyk³e sztuæce,
tak¿e w zmywarkach.
Do mycia urz¹dzenia nigdy nie nale¿y u¿ywaæ
oczyszczaczy parowych lub wysokocinieniowych.
Mycie drzwiczek
Szybê drzwiczek nale¿y umyæ przy pomocy g¹bki i
rodków nieposiadaj¹cych w³aciwoci ciernych, a
nastêpnie osuszyæ miêkk¹ szmatk¹; nie nale¿y
u¿ywaæ szorstkich materia³ów ciernych lub ostrych,
metalowych skrobaków, które mog¹ zarysowaæ
powierzchniê i spowodowaæ pêkniêcie szyby.
Aby dok³adniej wyczyciæ piekarnik, mo¿na
zdemontowaæ drzwiczki:
1. ca³kowicie otworzyæ
drzwiczki (patrz rysunek);
2. podnieæ i obróciæ dwignie
znajduj¹ce siê w obu
zawiasach (patrz rysunek);
3. przytrzymaæ drzwiczki za
obie zewnêtrzne krawêdzie,
przymykaj¹c je powoli, lecz
nie ca³kowicie. Nastêpnie
poci¹gn¹æ drzwiczki do siebie
i wyj¹æ je z zawiasów (patrz
rysunek). Zamontowaæ
ponownie drzwiczki wykonuj¹c
opisane czynnoci w odwrotnej
kolejnoci.
Kontrola uszczelek
Sprawdzaæ okresowo stan uszczelek wokó³
drzwiczek piekarnika. W przypadku stwierdzenia
uszkodzenia uszczelki, nale¿y siê skontaktowaæ z
najbli¿szym Centrum Serwisowym (patrz Serwis).
Zaleca siê nie u¿ywaæ piekarnika
do chwili zakoñczenia naprawy.
Wymiana ¿arówki
W celu wymiany ¿arówki w piekarniku:
1. Odkrêciæ szklan¹ pokrywê obudowy ¿arówki.
2. Wykrêciæ ¿arówkê i wymieniæ na podobn¹: moc
25 W, trzonek E 14.
3. Ponownie za³o¿yæ pokrywê (patrz rysunek).
31
PL
Serwis Techniczny
Przed skontaktowaniem siê z Serwisem nale¿y:
Sprawdziæ, czy problemu nie mo¿na rozwi¹zaæ samodzielnie (patrz Nieprawid³owoci w dzia³aniu i sposoby ich
usuwania);
Ponownie uruchomiæ program i sprawdziæ, czy problem nie ust¹pi³;
W przeciwnym wypadku skontaktowaæ siê z Autoryzowanym Serwisem Technicznym.
Zwracaæ siê wy³¹cznie do autoryzowanych techników.
Podaæ:
Rodzaj anomalii;
Model urz¹dzenia (Mod.)
Numer seryjny (S/N)
Te ostatnie informacje mo¿na znaleæ na tabliczce znamionowej umieszczonej na urz¹dzeniu.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Hotpoint Ariston FB 86.2 IX /HA instrukcja

Typ
instrukcja