Whirlpool FB 51.1 IX /HA instrukcja

Typ
instrukcja
PL
FB 51.2/HA
FB 51.2 IX/HA
FB 51 A.1/HA
FB 51 A.1 IX/HA
FR 54.2/HA
FR 540.2/HA
FB 51.1/HA
FB 51.1 IX/HA
Spis treci
Instalowanie, 29-30
Ustawienie
Pod³czenie do sieci elektrycznej
Tabliczka znamionowa
Opis urzdzenia, 31
Widok ogólny
Panel kontrolny
Uruchomienie i u¿ytkowanie, 32
Uruchomiæ piekarnik
Korzystanie z regulatora czasowego
Zegar z minutnikiem Rustico
Programy, 33-34
Programy pieczenia
Praktyczne porady
Tabela pieczenia
Zalecenia i rodki ostro¿noci, 35
Ogólne zasady bezpieczeñstwa
Zbyt
Oszczêdnoæ i ochrona rodowiska
Konserwacja i utrzymanie, 36
Od³¹czenie pr¹du elektrycznego
Mycie urz¹dzenia
Mycie drzwi.
Wymiana ¿arówki
Serwis Techniczny
Instrukcja obs³ugi
PIEKARNIK
PL
Polski, 28
Danish, 19Nederlands, 1 Deutsch,10
DE DK
AR
NL
PL
29
! Nale¿y zachowaæ niniejszà ksi¹¿eczkê instrukcji dla
przysz³ych konsultacji. W razie sprzeda¿y,
odsprzedania, czy przeniesienia urz¹dzenia w inne
miejsce nale¿y upewniæ siê, by przekazane zosta³a
ono razem z instrukcj¹, aby nowy w³aciciel
zapoznaæ siê móg³ z dzia³aniem urz¹dzenia i z
odnonymi informacjami.
! Nale¿y uwa¿nie przeczytaæ instrukcjê obs³ugi: gdy¿
zawiera ona wa¿ne informacje dotycz¹ce instalacji
oraz w³aciwego i bezpiecznego u¿ytkowania lodówki.
Ustawienie
! Opakowania nie zabawkami dla dzieci i nale¿y je
usun¹æ zgodnie z normami zbierania odpadów (patrz
rodki ostro¿noci i zalecenia).
! Instalacja powinna zostaæ wykonana zgodnie z
niniejszymi instrukcjami i przez personel zawodowo do
tego przygotowany. B³êdna instalacja mo¿e doprowadziæ
do powstania szkód wobec osób, zwierz¹t lub rzeczy.
Zabudowa
W celu zagwarantowania poprawnego dzia³ania
urz¹dzenia koniecznym jest, aby mebel posiada³
odpowiednie charakterystyki:
panele przylegaj¹ce do piekarnika powinny byæ
wykonane z materia³ów odpornych na ciep³o;
w przypadku mebli z drewna klejonego, kleje powinny
byæ odporne na dzia³anie temperatury 100°C;
w przypadku zabudowy piekarnika, tak w
przypadku umieszczenia go pod sto³em (patrz
ilustracja) jak i pionowego, mebel powinien
posiadaæ nastêpuj¹ce wymiary:
! Po zainstalowaniu urz¹dzenia nie powinien byæ
mo¿liwy ¿aden kontakt z elementami elektrycznymi.
Deklaracje na temat zu¿ycia pr¹du wskazane na
tabliczce znamionowej oparte s na pomiarach
wykonanych dla tego typu instalacji.
Obieg powietrza
W celu zapewnienia dobrego obiegu powietrza
koniecznym jest usuniêcie tylnej cianki komory.
Najlepiej zainstalowaæ piekarnik w taki sposób, aby
wspiera³ siê na dwóch listwach drewnianych lub na
drewnianej desce z przewitem przynajmniej
45 x 560 mm (patrz ilustracje).
Centrowanie i mocowanie
Wyregulowaæ 4 stopki umieszczone po bokach
piekarnika w pobli¿u 4 otworów na listwie obrze¿a, w
zale¿noci od gruboci cianki mebla:
gruboæ 20 mm: usun¹æ
ruchom¹ czêæ stopki (patrz
ilustracja);
gruboæ 18 mm: wykorzystaæ
pierwszy kanalik, jak to
przewidzia³ producent (patrz
ilustracja);
gruboæ 16 mm: wykorzystaæ
drugi kanalik (patrz ilustracja).
Aby przykrêciæ urz¹dzenie do mebla: otworzyæ
drzwiczki piekarnika i przykrêciæ 4 ruby do drewna
do 4 otworów na listwie okalaj¹cej.
! Wszystkie czêci, które maj¹ zapewniæ
bezpieczeñstwo powinny byæ zamocowane w taki
sposób, aby nie mo¿na ich by³o usun¹æ bez u¿ycia
jakiegokolwiek narzêdzia.
595 mm.
595 mm.
24 m
m
.
545 m
m
.
5 mm.
567 mm.
23 mm.
593 mm.
45 mm.
558 mm.
54
7
m
m
. m
in
.
560 m
m
.
45 mm.
Instalacja
30
PL
Pod³¹czenie do sieci elektrycznej
! Piekarniki wyposa¿one w trójbiegunowy przewód
zasilaj¹cy dostosowane do funkcjonowania na pr¹d
zmienny, przy napiêciu i czêstotliwoci wskazanych
na tabliczce znamionowej (patrz poni¿ej).
Monta¿ przewodu zasilaj¹cego
1. Otworzyæ skrzynkê
zaciskow¹ podwa¿aj¹c
rubokrêtem boczne
zatrzaski pokrywki:
wyj¹æ i otworzyæ
pokrywkê (patrz
ilustracja).
2. Odkrêciæ rubê
zaciskaj¹c¹ kabel i
wyci¹gn¹æ
podwa¿aj¹c rubokrêtem
(patrz rysunek).
3. Powyci¹gaæ rubki ze
styków L-N-
i
nastêpnie przymcowaæ
kabelki pod g³ówkami
rubek uwa¿aj¹c aby
dostosowaæ odpowiednio
kolory Niebieski (N),
Br¹zowy (L) i ¯ó³to
Zielony (
).
Pod³¹czenie przewodu zasilaj¹cego do sieci.
Zamocowaæ na przewodzie znormalizowan¹ wtyczkê
do obci¹¿eñ wskazanych na tabliczce znamionowej
(patrz obok).
W przypadku bezporedniego pod³¹czenia do sieci
koniecznym jest zainstalowanie pomiêdzy
urz¹dzeniem a sieci¹ wy³¹cznika polowego z
otwarciem minimalnym pomiêdzy stykami 3 mm
przeznaczonego do obci¹¿eñ i odpowiadaj¹cego
obowi¹zuj¹cym normom (przewód uziemienia nie
powinien byæ przerywany przez wy³¹cznik). Przewód
zasilania powinien byæ umieszczony w taki sposób,
aby w ¿adnym punkcie temperatura otoczenia nie
przekracza³a 50°C.
! Instalator odpowiada za poprawnoæ pod³¹czenia
elektrycznego i za zachowanie norm
bezpieczeñstwa.
Przed wykonaniem pod³¹czenia nale¿y upewniæ siê, ¿e:
gniazdko posiada odpowiednie uziemienie i zgadza
siê z obowizuj¹cymi przepisami;
gniazdko jest w stanie wytrzymaæ obci¹¿enie
maksymalnej mocy urz¹dzenia wskazane na
tabliczce znamionowej (patrz poni¿ej);
napiêcie zasilania zawiera siê pomiêdzy wartociami
wskazanymi na tabliczce znamionowej (patrz poni¿ej);
gniazdko musi byæ kompatybilne z wtyczk¹
urzdzenia. W przeciwnym razie nale¿y wymieniæ
gniazdko lub wtyczkê.
! Tak ustawiæ urz¹dzenie, aby przewód elektryczny i
gniazdko pr¹du by³y ³atwo dostêpne.
! Kabla nie wolno zginaæ i uwa¿aæ, aby nie zosta³
zgnieciony.
! Przewód elektryczny musi byæ okresowo sprawdzany i
wymieniany jedynie przez autoryzowanych techników
(patrz Serwis).
! W przypadku nie przestrzegania powy¿szych
warunków producent zwolniony zostanie z wszelkiej
odpowiedzialnoci.
TABLICZKA ZNAMIONOWA
Wymiary
szerokoæ (cm) 43,5
wysokoæ (cm) 32
êbokoæ (cm) 40
Objêtoæ
(l) 56
Pod³¹czenia
elektryczne
napiêcie 230 V~ 50Hz o 50/60Hz lub
maksymalna moc pobierana 2250W
(patrz tabliczka znamionowa)
ENERGY LABEL
Dyrektywa 2002/40/WE na etykietce
piekarników elektrycznych Norma EN
50304
Modele z wentylacj¹ do sch³adzania:
Zu¿ycie energii konwekcji Naturalnej
funkcja ogrzewania:
=
Tradycyjny;
Zu¿ycie energii deklaracja Klasa
konwekcji Wymuszona - funkcja
ogrzewania:
>
Multipieczenie.
Modele z wentylacj¹ do sch³adzania:
Zu¿ycie energii konwekcji Wymuszonej
funkcja ogrzewania
>
Multipieczenie.
Zu¿ycie energii deklaracja Klasa
konwekcji Naturalna - funkcja
ogrzewania:
=
Tradycyjny.
Niniejsze urz¹dzenie zosta³o
wyprodukowane zgodnie z
nastêpuj¹cymi dyrektywami unijnymi:
2006/95/EWG z dnia 12/12/06 (niskie
napiêcie) z póniejszymi zmianami
89/336/EWG z dnia 3/05/89 (zgodnoæ
elektromagnetyczna) z póniejszymi
zmianami — 93/68/EWG z dnia
22/07/93 z póniejszymi zmianami.
2002/96/WE
32
PL
! Podczas pierwszego uruchomienia nale¿y
uruchomiæ piekarnik na pusto przez przynajmniej
jedn¹ godzinê, z termostatem ustawionym na
maksimum i zamkniêtymi drzwiczkami. Nastêpnie
wy³¹czyæ, otworzyæ drzwiczki piekarnika i
przewietrzyæ pomieszczenie. Zapach, jaki siê
wytworzy jest skutkiem parowania substancji
stosowanych w celu zabezpieczenia piekarnika.
Uruchomiæ piekarnik
1. Wybraæ ¿¹dany program pieczenia obracaj¹c
pokrêt³em PROGRAMY.
2. Wybraæ odpowiedni¹ temperaturê obracaj¹c
pokrêt³em TERMOSTAT. Wykaz potraw z
zalecanymi dla nich temperaturami znajduje siê w
Tabeli (patrz Programy).
3. Zapalona lampka kontrolna TERMOSTAT
wskazuje fazê rozgrzewania do zaprogramowanej
temperatury.
4. Podczas pieczenia mo¿na zawsze wykonaæ
nastêpuj¹ce czynnoci:
- zmieniæ program pokrêt³em PROGRAMY;
- zmieniæ temperaturê pokrêt³em TERMOSTAT;
- przerwanie pieczenia przez przestawienie pokrêt³a
PROGRAMY w po³o¿enie 0.
! Nie stawiaæ nigdy ¿adnych przedmiotów na dnie
piekarnika, aby nie uszkodziæ emalii.
! Naczynia do pieczenia stawiaæ zawsze na ruszcie
znajduj¹cym siê na wyposa¿eniu piekarnika.
Ch³odzenie poprzez wentylacjê
W celu uzyskania zmniejszenia temperatury na
zewn¹trz niektóre modele wyposa¿one w
wentylator ch³odz¹cy. Wytwarza on strumieñ
powietrza, który wydobywa siê pomiêdzy panelem
kontrolnym a drzwiczkami piekarnika.
! Po zakoñczeniu gotowania wentylator pracuje
jeszcze a¿ piekarnik stanie siê wystarczaj¹co
ch³odny.
Owietlenie piekarnika
Zapala siê je wybieraj¹c
& przy pomocy pokrêt³a
PROGRAMY. Pozostaje za³¹czone, gdy wybiera siê
program pieczenia.
Korzystanie z regulatora czasowego*
1. Nale¿y przede wszystkim nakrêciæ dzwonek
obracaj¹c pokrêt³o REGULATOR CZASOWY o
prawie pe³ny obrót w kierunku ruchu wskazówek
zegara.
2. Cofaj¹c siê w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek ustawiæ ¿¹dany czas uzgadniaj¹c minuty
na pokrêtle REGULATOR CZASOWY z oznaczeniem
sta³ym na panelu kontrolnym.
3. Minutnik to regulator czasowy: po up³ywie czasu
wydaje sygna³ akustyczny.
Regulator czasowy nie kontroluje w³¹czenia i
wy³¹czenia piekarnika.
Zegar z minutnikiem Rustico*
Jak ustawiæ bie¿¹c¹ godzinê
Piekarnik ma byæ pod³¹czony do sieci elektrycznej.
Podci¹gn¹æ pokrêt³o i przekrêciæ nim w kierunku
zgodnym z kierunkiem wskazówek zagara i ustawiæ
prawid³ow¹ godzinê.
Zegar dzia³a na pr¹d, czyli w przypadku braku
pr¹du zatrzyma siê na ca³y okres jego braku. Po
czym nale¿y powtórzyæ czynnoæ zwi¹zan¹ z
ustawieniem w³aciwej godziny.
Funkcja minutnika
Funkcja minutnika pozwala na ustawienie czasu, od
którego rozpoczyna siê odliczanie wstecz. Minutnik
nie steruje w³¹czaniem lub wy³¹czaniem piekarnika,
po up³ywie zadanego czasu emituje jedynie sygna³
dwiêkowy.
Jak ustawiæ minutnik
Przekrêciæ pokrêt³o w kierunku przeciwnym do
kierunku ruchu wskazówek zegara i ustawiæ na
w³aciwym czasie (wykres wewnêtrzny), widoczny
poprzez okienko.
Liczenie czasu zacznie siê natychmiast.
Aby przerwaæ sygna³ lub gdy chcemy u¿ywaæ tylko
zegara nale¿y ustawiæ na symbole .
Uruchomienie i
u¿ytkowanie
*
Wystêpuje jedynie w niektórych modelach.
PL
33
Programy pieczenia
Dla wszystkich programów mo¿liwe jest ustawianie
temperatury w zakresie pomiêdzy 60°C a max za
wyj¹tkiem:
GRILL (zaleca siê ustawienie jedynie na MAX);
GRATIN/ZAPIEKANKA (zaleca siê, aby nie
przekraczaæ temperatury 200°C).
= Program PIEKARNIK TRADYCYJNY
Uruchamiane dwa elementy grzewcze: dolny i
górny. Przy tym tradycyjnym sposobie pieczenia
lepiej jest stosowaæ tylko jedn¹ pó³kê: przy wiêkszej
liczbie pó³ek rozk³ad temperatur staje siê
niekorzystny.
> Program MULTIPIECZENIE
Uruchamiane wszystkie elementy grzewcze
(górny, dolny i obiegowe) i rozpoczyna swe dzia³anie
wentylator. Poniewa¿ temperatura jest równomierna
w ca³ym piekarniku powietrze piecze i rumieni
¿ywnoæ w sposób równomierny. Mo¿na
jednoczenie u¿ywaæ maksymalnie dwie pó³ki.
? Program PIEKARNIK GÓRNY
Uruchamiany jest górny element grzewczy. Ta
funkcja mo¿e byæ stosowana do dokoñczenia
pieczenia.
@ Program GRILL
Uruchamiany jest górny element grzewczy. Wysoka
temperatura skierowana na gril natychmiast opieka
ca³¹ powierzchniê pieczeni czym hamuje wyciekania
p³ynu, a miêso w rodku pozostaje miêkkie.
Pieczenie w trybie grilowania zalecane jest do
przygotowywania dañ, które wymagaj¹ wysokich
temperatur na powierzchni: steki z cielêciny i
wo³owe, antrykot, polêdwica, hamburgery, itp
Niektóre przyk³ady u¿ytkowania podane w
rozdziale Praktyczne porady dotycz¹ce pieczenia.
Podczas pieczenia nale¿y zamykaæ drzwiczki
piekarnika.
A Program ZAPIEKANKA
Uruchamia siê górny element grzewczy i rozpoczyna
swa prace wentylator i ro¿en (w modelach, które go
posiadaj¹) £¹czy wymuszon¹ cyrkulacjê powietrza
wewn¹trz piekarnika z jednokierunkowym
promieniowaniem cieplnym.
Zapobiega to przypaleniu powierzchni potraw,
zwiêkszaj¹c moc penetracji cieplnej. Drzwiczki
piekarnika maj¹ byæ zamkniête podczas pieczenia.
Praktyczne porady
Podczas pieczenia z wentylatorem nie u¿ywaæ
pó³ek 1 i 5: Gor¹ce powietrza uderza w nie
bezporednio, co mog³oby spowodowaæ przypalenie
delikatnych potraw.
Przy pieczeniach GRILL i GRATIN ustawiæ blachê w
po³o¿eniu 1 po to, aby zebraæ pozosta³oci po
pieczeniu (sosy i/lub t³uszcze).
MULTIPIECZENIE
Ustawiaæ pó³ki na pozycji 2 i 4, a na pozycji 2
ustawiaæ potrawy wymagaj¹ce wy¿szej
temperatury.
Ustawiaæ blachê na dole, a ruszt w górze.
GRILL
Ustawiaæ ruszt na pozycji 3 lub 4, a produkty
ustawiæ na rodku rusztu.
Zaleca siê, aby temperaturê ustawiæ na
maksymaln¹ pozycjê. Nie nale¿y przejmowaæ siê,
jeli górny grzejnik nie jest stale w³¹czony: jego
prac¹ steruje termostat;
PIEKARNIK DLA PIZZY
U¿ywaæ blachy z lekkiego aluminium i ustawiæ
na ruszcie w wyposa¿eniu kuchenki.
Z winy blachy wyd³u¿a siê czas pieczenia, a pizza
rzadko kiedy jest chrupi¹ca.
W przypadku pizzy z wieloma dodatkami
mozzarellê dodaæ dopiero w po³owie pieczenia.
W celu dobrego upieczenia pizzy nale¿y
zastosowaæ program MULTIPIECZENIA.
Programy
34
PL
Tabela pieczenia
Program Potrawy Waga
(kg)
Pozycja
³ek
Nagrzewanie
wstêpne
(minuty)
Zalecana
temperatura
Czas trwania
pieczenia
(minuty)
Piekarnik
tradycyjny
Kaczka
Pieczeñ cieca lub wo³owa
Pieczeñ wieprzowa
Herbatniki (z kruchego ciasta)
Kruche ciasta
1
1
1
-
1
3
3
3
3
3
15
15
15
15
15
200
200
200
180
180
65-75
70-75
70-80
15-20
30-35
Multipieczenie
Pizza (na 2 pó³kac h)
Lasagne
Jagniêcina
Kurczak pieczony + ziemniaki
Makrela
Ciasto liwkowe
Ptysie (na 2 pó³kach)
Herbatniki (na 2 pó³kach)
Ciasto biszkoptowe (na 1 pó³ce)
Ciasto biszkoptowe (na 2 ³kach)
S³one ci asta
1
1
1
1+1
1
1
0.5
0.5
0.5
1
1.5
2 i 4
3
2
2 i 4
2
2
2 i 4
2 i 4
2
2 i 4
3
15
10
10
15
10
10
10
10
10
10
15
230
180
180
200
180
170
190
180
170
170
200
15-20
30-35
40-45
60-70
30-35
40-50
20-25
10-15
15-20
20-25
25-30
Podgrzewanie
górne
Poprawki pieczenia - 3/4 15 220 -
Grill
Sole i m¹twy
Szasz³yki z kalmarów i raków
Filet z dorsza
Warzywa z rusztu
Befsztyk ciecy
Kotlet
Hamburgery
Makrele
Tost
1
1
1
1
1
1
1
1
szt. 4
4
4
4
3/4
4
4
4
4
4
5
5
5
5
5
5
5
5
5
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
8-10
6-8
10
10-15
15-20
15-20
7-10
15-20
2-3
Zapiekanki
Kurczak z rusztu
M¹twy
1.5
1.5
2
2
5
5
200
200
55-60
30-35
PL
35
Urz¹dzenie zosta³o zaprojektowane i wyprodukowane
zgodnie z miêdzynarodowymi przepisami bezpieczeñstwa.
Maj¹c na wzglêdzie Wasze bezpieczeñstwo podajemy Wam
poni¿sze zalecenia, które nale¿y uwa¿nie przeczytaæ.
Ogólne zasady bezpieczeñstwa
Niniejsze urz¹dzenie przeznaczone jest do
nieprofesjonalnych zastosowañ domowych.
Nie nale¿y instalowaæ urz¹dzenia poza domem, nawet
jeli miejsce to jest chronione daszkiem, gdy¿
wystawienie urz¹dzenia na dzia³anie deszczu i burz jest
bardzo niebezpieczne.
W celu przenoszenia urz¹dzenia nale¿y zawsze
korzystaæ z odpowiednich uchwytów umocowanych po
bokach piekarnika.
Nie dotykaæ pralki stoj¹c przy niej boso lub gdy rêce czy
stopy mokre lub wilgotne.
Urz¹dzenie przeznaczone jest do pieczenia potraw
jedynie przez osoby doros³e i zgodnie z instrukcjami
zawartymi w niniejszej ksi¹¿eczce.
Podczas u¿ytkowania urz¹dzenia elementy grzewcze
oraz niektóre elementy drzwi piekarnika mocno
nagrzewaj¹ siê. Uwa¿aæ, aby nie dotkn¹æ tych czêci i
by dzieci nie zbli¿a³y siê do piekarnika.
Nale¿y uwa¿aæ, aby przewody zasilaj¹ce pozosta³e
urz¹dzenia domowe nie wesz³y w kontakt z rozgrzanymi
elementami piekarnika.
Nie zas³aniaæ otworów wentylacyjnych i
odprowadzaj¹cych ciep³o.
Chwytaæ za rodkowy uchwyt drzwiczek: boczne mog¹
byæ gor¹ce.
Do wyjmowania i wk³adania naczyñ do piekarnika
u¿ywaæ rêkawic ochronnych.
Nie wyk³adaæ dna piekarnika foli¹ aluminiow¹.
Nie wk³adaæ materia³ów ³atwopalnych do piekarnika: jeli
urz¹dzenie zostanie niespodziewanie uruchomione mo¿e
nast¹piæ po¿ar.
Nale¿y zawsze sprawdziæ, czy pokrêt³a znajduj¹ siê w
pozycji l/
¡kiedy urz¹dzenie nie jest u¿ywane;
Nie wyci¹gaæ wtyczki z gniazdka trzymaj¹c kabel ale
tylko trzymaj¹c za wtyczkê.
Nie czyciæ ani nie wykonywaæ czynnoci
konserwacyjnych bez uprzedniego od³¹czenia wtyczki
od sieci elektrycznej.
W razie usterek nie nale¿y w ¿adnym wypadku
próbowaæ dostaæ siê do wewnêtrznych czêci
urz¹dzenia, aby samemu je naprawiaæ. Skontaktowaæ
siê z Serwisem (patrz Serwis).
Nie opieraæ na otwartych drzwiczkach ciê¿kich
przedmiotów.
Nie jest przewidziane aby urz¹dzenie by³o u¿ywane
przez osoby (równie¿ dzieci) niesprawne fizycznie i
umys³owo, przez osoby bez dowiadczenia lub bez
znajomoci urz¹dzenia chyba, ze pod nadzorem osoby
odpowiedzialnej za jego bezpieczeñstwo jak równie¿
bez otrzymania instrukcji wstêpnych co do jego u¿ytku.
Nie dopuciæ aby dzieci bawi³y siê urz¹dzeniem.
Zbyt
Zbyt opakowania: dostosowaæ siê do lokalnych
przepisów; w ten sposób opakowanie bêdzie mog³o
zostaæ ponownie wykorzystane.
Europejska Dyrektywa 2002/96/EC dotycz¹ca Zu¿ytych
Elektrycznych i Elektronicznych Urz¹dzeñ (WEEE)
zak³ada zakaz pozbywania siê starych urz¹dzeñ
domowego u¿ytku jako nieposortowanych mieci
komunalnych. Zu¿yte urz¹dzenia musz¹ byæ osobno
zbierane i sortowane w celu zoptymalizowania
odzyskania oraz ponownego przetworzenia pewnych
komponentów i materia³ów. Pozwala to ograniczyæ
zanieczyszczenie rodowiska i pozytywnie wp³ywa na
ludzkie zdrowie. Przekrelony symbol kosza
umieszczony na produkcie przypomina klientowi o
obowi¹zku specjalnego sortowania.
Konsumenci powinni kontaktowaæ siê z w³adzami
lokalnymi lub sprzedawc¹ w celu uzyskania informacji
dotycz¹cych postêpowania z ich zu¿ytymi urz¹dzeniami
gospodarstwa domowego.
Oszczêdnoæ i ochrona rodowiska
Korzystaj¹c z piekarnika w godzinach od pónego
popo³udnia do pierwszych godzin porannych
przyczyniamy siê do zmniejszenia obci¹¿enia zak³adów
energetycznych.
Piec GRILL i GRETIN przy zamkniêtych drzwiczkach: w
celu uzyskania lepszych wyników oraz znacz¹cej
oszczêdnoci energii elektrycznej (ok. 10%).
Nale¿y utrzymywaæ sprawnoæ i czystoæ uszczelek,
aby dok³adnie przylega³y do drzwiczek i nie powodowa³y
utraty ciep³a.
Zalecenia i rodki
ostro¿noci
36
PL
Od³¹czenie pr¹du elektrycznego
Przed napraw¹ od³¹czyæ urz¹dzenie od sieci zasilania
elektrycznego.
Mycie urz¹dzenia
Nigdy nie stosowaæ oczyszczaczy parowych lub
cinieniowych do czyszczenia urz¹dzenia.
Czêci zewnêtrzne emaliowane lub ze stali inox oraz
uszczelki gumowe mog¹ byæ myte przy pomocy
g¹bki nas¹czonej letni¹ wod¹ i neutralnym myd³em.
Jeli plamy trudne do zmycia nale¿y stosowaæ
produkty specjalne. Wyp³ukaæ du¿¹ iloci wody i
dok³adnie wysuszyæ. Nie nale¿y stosowaæ proszków
ciernych ani substancji wywo³uj¹cych korozjê.
Wnêtrze piekarnika powinno byæ czyszczone po
ka¿dym u¿yciu, gdy jest jeszcze ciep³e. U¿ywaæ
ciep³ej wody, sp³ukaæ i osuszyæ miêkk¹ szmatk¹.
Unikaæ rodków cieraj¹cych.
Akcesoria mog¹ byæ myte jak zwyk³e sztuæce, tak¿e
w zmywarkach, za wyj¹tkiem prowadnic lizgowych.
Mycie drzwi.
Szybê drzwiczek nale¿y czyciæ przy pomocy g¹bki
i rodków nie zarysowuj¹cych powierzchni, a
nastêpnie osuszyæ miêkk¹ szmatk¹. Nie nale¿y
u¿ywaæ szorstkich narzêdzi lub ostrych, metalowych
skrobaków, które mog¹ zarysowaæ powierzchniê i
powodowaæ pêkanie szyby.
Aby dok³adniej wyczyciæ piekarnik, mo¿na
zdemontowaæ drzwiczki:
1. otworzyæ szeroko drzwiczki
(patrz rysunek);
2. podnieæ i obróciæ dwignie
znajduj¹ce siê w obu
zawiasach (patrz rysunek);
3. przytrzymaæ drzwiczki za
obie zewnêtrzne krawêdzie,
przymykaj¹c je powoli, lecz
nie ca³kowicie. Poci¹gn¹æ
drzwiczki do siebie i wyj¹æ je z
zawiasów (patrz rysunek).
Zamontowaæ ponownie drzwiczki wykonuj¹c opisane
czynnoci w odwrotnej kolejnoci.
Sprawdziæ uszczelki
Kontrolowaæ okresowo stan uszczelek drzwiczek
piekarnika. Gdyby okaza³o siê, ze uszczelka jest
uszkodzona nale¿y zwróciæ siê do najbli¿szego
serwisu (patrz Serwis). Zaleca siê nie stosowanie
piekarnika az do chwili zakoñczenia naprawy.
Wymiana ¿arówki
W celu wymiany ¿arówki w piekarniku:
1. Odkrêciæ
szklan¹ pokrywê
obudowy ¿arówki.
2. Wykrêciæ
¿arówkê i wymieniæ
na analogiczn¹:
moc 25 W, z³¹cze
E 14.
3. wyj¹æ i otworzyæ
pokrywkê (patrz
ilustracja).
Serwis Techniczny
Nale¿y podaæ:
model urz¹dzenia (Mod.);
numer seryjny (S/N);
Te ostatnie informacje znajduj siê na tabliczce
znamionowej umieszczonej na urz¹dzeniu i/lub na jego
opakowaniu.
Konserwacja i utrzymanie
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48

Whirlpool FB 51.1 IX /HA instrukcja

Typ
instrukcja