Ariston FZ 612.2 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
PIEKARNIK
FZ 61.1
FZ 61.1 IX
FZ 612.2
FZ 612.1 IX
FZ 62 C.1
FZ 62 C.1 IX
FZ 65.1
FZ 65.1 IX
FZ 65 C.1
FZ 65 C.1 IX
F 60.1
F 60.1 IX
FQ 61.1
FQ 61.1 IX
Spis treci
Instalowanie, 32-33
Ustawienie
Pod³czenie do sieci elektrycznej
Tabliczka znamionowa
Opis urzdzenia, 34
Widok ogólny
Panel kontrolny
Uruchomienie i u¿ytkowanie, 35
Uruchomiæ piekarnik
Korzystanie z regulatora czasowego
Programator analogowy, 36
Ustawienie godziny.
Uruchomiæ piekarnik
Programowanie pieczenia
Programy, 37-38
Programy pieczenia
Praktyczne porady
Tabela pieczenia
Zalecenia i rodki ostro¿noci, 39
Ogólne zasady bezpieczeñstwa
Zbyt
Oszczêdnoæ i ochrona rodowiska
Serwis Techniczny
Konserwacja i utrzymanie, 40
Od³czenie prdu elektrycznego
Mycie urzdzenia
Mycie drzwi.
Wymiana ¿arówki
Monta¿ zestawu prowadnic
Instrukcja obs³ugi
Deutsch, 11Nederlands, 1
NL
Türkçe, 21
Polski, 31
DE TR
AR
PL
PL
32
PL
! Nale¿y zachowaæ niniejsz ksi¿eczkê instrukcji dla
przysz³ych konsultacji. W razie sprzeda¿y, odsprzedania,
czy przeniesienia urzdzenia w inne miejsce nale¿y
upewniæ siê, by przekazane zosta³a ono razem z
instrukcj, aby nowy w³aciciel zapoznaæ siê móg³ z
dzia³aniem urzdzenia i z odnonymi informacjami.
! Nale¿y uwa¿nie przeczytaæ instrukcjê obs³ugi: gdy¿
zawiera ona wa¿ne informacje dotyczce instalacji oraz
w³aciwego i bezpiecznego u¿ytkowania lodówki.
Ustawienie
! Opakowania nie s¹ zabawkami dla dzieci i nale¿y je
usun¹æ zgodnie z normami zbierania odpadów (patrz
rodki ostro¿noci i zalecenia).
! Instalacja powinna zostaæ wykonana zgodnie z
niniejszymi instrukcjami i przez personel zawodowo do
tego przygotowany. B³êdna instalacja mo¿e doprowadziæ
do powstania szkód wobec osób, zwierz¹t lub rzeczy.
Zabudowa
W celu zagwarantowania poprawnego dzia³ania
urz¹dzenia koniecznym jest, aby mebel posiada³
odpowiednie charakterystyki:
 panele przylegaj¹ce do piekarnika powinny byæ
wykonane z materia³ów odpornych na ciep³o;
 w przypadku mebli z drewna klejonego, kleje powinny
byæ odporne na dzia³anie temperatury 100oC;
 w przypadku zabudowy piekarnika, tak w przypadku
umieszczenia go pod sto³em (patrz ilustracja) jak i
pionowego, mebel powinien posiadaæ nastêpuj¹ce
wymiary:
! Po zainstalowaniu urz¹dzenia nie powinien byæ mo¿liwy
¿aden kontakt z elementami elektrycznymi.
Deklaracje na temat zu¿ycia pr¹du wskazane na
tabliczce znamionowej oparte s na pomiarach
wykonanych dla tego typu instalacji.
Obieg powietrza
W celu zapewnienia dobrego obiegu powietrza
koniecznym jest usuniêcie tylnej cianki komory.
Najlepiej zainstalowaæ piekarnik w taki sposób, aby
wspiera³ siê na dwóch listwach drewnianych lub na
drewnianej desce z przewitem przynajmniej 45 x 560
mm (patrz ilustracje).
Centrowanie i mocowanie
Wyregulowaæ 4 stopki umieszczone po bokach
piekarnika w pobli¿u 4 otworów na listwie obrze¿a, w
zale¿noci od gruboci cianki mebla:
gruboæ 20 mm: usun¹æ
ruchom¹ czêæ stopki (patrz
ilustracja);
gruboæ 18 mm: wykorzystaæ
pierwszy kanalik, jak to
przewidzia³ producent (patrz
ilustracja);
gruboæ 16 mm: wykorzystaæ
drugi kanalik (patrz ilustracja).
Aby przykrêciæ urzdzenie do mebla: otworzyæ drzwiczki
piekarnika i przykrêciæ 4 ruby do drewna do 4 otworów
na listwie okalaj¹cej.
! Wszystkie czêci, które maj¹ zapewniæ bezpieczeñstwo
powinny byæ zamocowane w taki sposób, aby nie mo¿na
ich by³o usun¹æ bez u¿ycia jakiegokolwiek narzêdzia.
595 mm.
595 mm.
24 mm.
545 mm.
5 mm.
567 mm.
23 mm.
593 mm.
45 mm.
558 mm.
560 mm.
45 mm.
Instalacja
PL
33
TABLICZKA ZNAMIONOWA
Wymiary
Szerokoæ cm 43,5
wysokoæ cm 32
g³êbokoæ cm 41,5
pojemno
æ
l 58
Wymiary modeli z
wyjmowanymi
prowadnicami
Szerokoæ cm 37,5
wysokoæ cm 32
g³êbokoæ cm 41,5
Pojemno
æ
modeli z
wyjmowanymi
prowadnicami
l 50
Pod
³aczenia
elektryczne
napiêcie 220-230V ~ 50/60Hz lub
50Hz (patrz tabliczka znamionowa)
maksymalna moc pobierana 2800W
ENERGY LABEL
Dyrektywa 2002/40/CE na etykietce
piekarników elektrycznych
Norma EN 50304
Zu¿ycie energii konwencja Naturalna
– funkcja ogrzewania: tradycyjne
Tradycjnolanie.
Zu¿ycie energii deklaracja Klasa
konwekcji wymuszona – funkcja
ogrzewania: Piekarnia.
Urz¹dzenie to jest zgodne z
nastêpuj¹cymi dyrektywami unijnymi:
- 73/23/CEE z dnia 19/02/73 (niskie
napiêcie) z póniejszymi zmianami
- 89/336/CEE z dnia 3/05/89
(zgodnoc elektromagnetyczna) z
niejszymi zmianami
- 93/68/CEE z dnia 22/07/93 z
niejszymi zmianami.
- 2002/96/EC
Pod³czenie do sieci elektrycznej
! Piekarniki wyposa¿one w trójbiegunowy przewód
zasilaj¹cy dostosowane s¹ do funkcjonowania na pr¹d
zmienny, przy napiêciu i czêstotliwoci wskazanych na
tabliczce znamionowej (patrz poni¿ej).
Monta¿ przewodu zasilaj¹cego
1. Otworzyæ skrzynkê
zaciskow¹ podwa¿aj¹c
rubokrêtem boczne
zatrzaski pokrywki: wyj¹æ
i otworzyæ pokrywkê
(patrz ilustracja).
2. Za³o¿yæ przewód
zasilaj¹cy: odkrêciæ rubê
zacisku kabla oraz trzy
ruby styków L-N-
a
nastêpnie zamocowaæ
pojedyncze przewody pod
g³owicami rub
zachowuj¹c kolejnoæ
kolorów niebieski (N)
br¹zowy (L) ¿ó³to-zielony
(patrz ilustracja).
3. Zamocowaæ przewód w odpowiednim uchwycie.
4. Zamkn¹æ pokrywê skrzynki zaciskowej.
Pod³czenie przewodu zasilajcego do sieci.
Zamocowaæ na przewodzie znormalizowan¹ wtyczkê do
obci¹¿eñ wskazanych na tabliczce znamionowej (patrz obok).
W przypadku bezporedniego pod³¹czenia do sieci
koniecznym jest zainstalowanie pomiêdzy urz¹dzeniem a
sieci¹ wy³¹cznika polowego z otwarciem minimalnym
pomiêdzy stykami 3 mm przeznaczonego do obci¹¿eñ i
odpowiadaj¹cego obowi¹zuj¹cym normom (przewód
uziemienia nie powinien byæ przerywany przez
wy³¹cznik). Przewód zasilania powinien byæ umieszczony
w taki sposób, aby w ¿adnym punkcie temperatura
otoczenia nie przekracza³a 50°C.
! Instalator odpowiada za poprawnoæ pod³¹czenia
elektrycznego i za zachowanie norm bezpieczeñstwa.
Przed wykonaniem pod³czenia nale¿y upewniæ siê, ¿e:
gniazdko posiada odpowiednie uziemienie i zgadza siê
z obowizujcymi przepisami;
gniazdko jest w stanie wytrzymaæ obci¿enie
maksymalnej mocy urzdzenia wskazane na tabliczce
znamionowej (patrz poni¿ej);
napiêcie zasilania zawiera siê pomiêdzy wartociami
wskazanymi na tabliczce znamionowej (patrz poni¿ej);
gniazdko musi byæ kompatybilne z wtyczk urzdzenia.
W przeciwnym razie nale¿y wymieniæ gniazdko lub
wtyczkê.
! Tak ustawiæ urzdzenie, aby przewód elektryczny i
gniazdko prdu by³y ³atwo dostêpne.
! Kabla nie wolno zginaæ i uwa¿aæ, aby nie zosta³ zgnieciony.
! Przewód elektryczny musi byæ okresowo sprawdzany i
wymieniany jedynie przez autoryzowanych techników
(patrz Serwis).
! W przypadku nie przestrzegania powy¿szych
warunków producent zwolniony zostanie z wszelkiej
odpowiedzialnoci.
NL
34
PL
*
Znajduje siê tylko w niektórych modelach.
Panel kontrolny
Pó³ka GRIGLIA
Pó³ka LECCARDA
PROWADNICE
lizgów pó³ek
pozycja 5
pozycja 4
pozycja 3
pozycja 2
pozycja 1
Opis
urzdzenia
Widok ogólny
Panel kontrolny
Pokrêt³o
PROGRAMY
Lampka kontrolna
TERMOSTAT
Pokrêt³o
REGULATOR
CZASOWY
*
Pokrêt³o
TERMOSTAT
Pokrêt³o
PROGRAMY
Lampka kontrolna
TERMOSTAT
Pokrêt³o REGULATOR CZASOWY
KOÑCA PIECZENIA
*
12
3
6
9
Pokrêt³o
PROGRAMY
Lampka kontrolna
TERMOSTAT
Pokrêt³o
TERMOSTAT
Pokrêt³o
TERMOSTAT
Pokrêt³o PROGRAMATORA
ANALOGOWEGO
*
PL
35
! Podczas pierwszego uruchomienia nale¿y uruchomiæ
piekarnik na pusto przez przynajmniej jedn¹ godzinê, z
termostatem ustawionym na maksimum i zamkniêtymi
drzwiczkami. Nastêpnie wy³¹czyæ, otworzyæ drzwiczki
piekarnika i przewietrzyæ pomieszczenie. Zapach, jaki
siê wytworzy jest skutkiem parowania substancji
stosowanych w celu zabezpieczenia piekarnika.
Uruchomiæ piekarnik
1. Wybraæ ¿¹dany program pieczenia obracaj¹c
pokrêt³em PROGRAMY.
2. Wybraæ odpowiedni¹ temperaturê obracaj¹c
pokrêt³em TERMOSTAT. Wykaz potraw z zalecanymi
dla nich temperaturami znajduje siê w Tabeli (patrz
Programy).
3. Zapalona lampka kontrolna TERMOSTAT wskazuje
fazê rozgrzewania do zaprogramowanej temperatury.
4. Podczas pieczenia mo¿na zawsze wykonaæ
nastêpuj¹ce czynnoci:
- zmieniæ program pokrêt³em PROGRAMY;
- zmieniæ temperaturê pokrêt³em TERMOSTAT;
- przerwanie pieczenia przez przestawienie pokrêt³a
PROGRAMY w po³o¿enie 0.
! Nie stawiaæ nigdy ¿adnych przedmiotów na dnie
piekarnika, aby nie uszkodziæ emalii.
! Naczynia do pieczenia stawiaæ zawsze na ruszcie
znajduj¹cym siê na wyposa¿eniu piekarnika.
Ch³odzenie poprzez wentylacjê
W celu uzyskania zmniejszenia temperatury na
zewn¹trz niektóre modele wyposa¿one s¹ w wentylator
ch³odz¹cy. Wytwarza on strumieñ powietrza, który
wydobywa siê pomiêdzy panelem kontrolnym a
drzwiczkami piekarnika
! Po zakoñczeniu gotowania wentylator pracuje
jeszcze a¿ piekarnik stanie siê wystarczaj¹co ch³odny.
Owietlenie piekarnika
Zapala siê je wybieraj¹c
przy pomocy pokrêt³a
PROGRAMY. Pozostaje za³¹czone, gdy wybiera siê
program pieczenia.
U¿ywanie regulatora czasowego
*
1. Nale¿y przede wszystkim nakrêciæ dzwonek
obracaj¹c pokrêt³o REGULATOR CZASOWY o pe³ny
obrót w kierunku ruchu wskazówek zegara.
2. Cofaj¹c siê w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek ustawiæ ¿¹dany czas uzgadniaj¹c minuty
na pokrêtle REGULATOR CZASOWY z oznaczeniem
sta³ym na panelu kontrolnym.
3. Regulator czasowy to minutnik: po up³ywie czasu
wydaje sygna³ akustyczny.
! Regulator czasowy nie kontroluje w³¹czeniem i
wy³¹czeniem piekarnika.
Stosowaæ regulator czasowy koñca
pieczenia*
1. Nale¿y przede wszystkim nakrêciæ dzwonek
obracaj¹c pokrêt³o REGULATOR CZASOWY KOÑCA
PIECZENIA o pe³ny obrót w kierunku ruchu
wskazówek zegara.
2. Cofaj¹c siê w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek ustawiæ ¿¹dany czas uzgadniaj¹c minuty
wskazane na pokrêtle REGULATORA CZASOWEGO
KOÑCA PIECZENIA z oznaczeniem sta³ym na panel.
3. Po up³ywie czasu wydaje sygna³ akustyczny i
wy³¹cza piekarnik.
4. Gdy piekarnik jest wy³¹czony regulator czasowy
koñca pieczenia mo¿e zostaæ wykorzystany jako
zwyk³y minutnik.
! W celu u¿ytkowania piekarnika w trybie rêcznym, to
znaczy z wy³¹czeniem regulatora czasowego koñca
pieczenia, nale¿y obróciæ pokrêt³o REGULATORA
CZASOWEGO KOÑCA PIECZENIA do symbolu 9.
*
Znajduje siê tylko w niektórych modelach.
Uruchomienie i
u¿ytkowanie
36
PL
Ustawienie godziny.
Wcisn¹æ pokrêt³o PROGRAMATORA i obracaæ w
kierunku przeciwnym do wskazówek zegara a¿ do
ustawienia bie¿¹cej godziny.
! Ustawienie godziny mo¿liwe jest jedynie wówczas,
gdy piekarnik jest pod³¹czony do instalacji
elektrycznej. W przypadku braku pr¹du
PROGRAMATOR zatrzymuje siê: po przywróceniu
zasilania koniecznym jest ponowna regulacja godziny.
Uruchomiæ piekarnik
1. Obróciæ pokrêt³o PROGRAMATOR w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek a¿ do pojawienia siê
w okienku symbolu 9.
2. Wyci¹gnæ pokrêt³o PROGRAMATORA i obracaæ w
kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek a¿ do
ustawienia ruchomego wskanika na bie¿¹cej
godzinie. Po zakoñczeniu czynnoci s³ychaæ trzask.
3. Wybraæ ¿¹dany program pieczenia obracaj¹c
pokrêt³em PROGRAMY.
4. W celu wy³¹czenia piekarnika ustawiæ pokrêt³o
PROGRAMY w po³o¿eniu 0.
Programowanie pieczenia
Planowanie czasu pieczenia z rozpoczêciem
natychmiastowym
1. Obróciæ pokrêt³o PROGRAMATORA w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek a¿ do pojawienia siê
w okienku ¿¹danego czasu trwania gotowania.
2. Wyci¹gn¹æ pokrêt³o PROGRAMATORA i obróciæ w
kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek a¿ ruchomy
wskanik ustawi siê na bie¿¹cej godzinie. Po
zakoñczeniu czynnoci s³ychaæ trzask.
3. Wybraæ ¿¹dany program pieczenia obracaj¹c
pokrêt³em PROGRAMY. Piekarnik w³¹czy siê
natychmiast i bêdzie dzia³a³ perz ustawiony czas pracy.
4. Po up³ywie czasu wydaje sygna³ akustyczny i
piekarnik wy³¹czy siê.
Przyk³ad: jest godzina 9:00 i zostaje
zaprogramowany czas pieczenia na 1 godzinê i 15
minut. Pieczenie zatrzyma siê automatycznie o
godzinie 10:15.
Planowanie czasu z rozpoczêciem
natychmiastowym.
1. Obróciæ pokrêt³o PROGRAMATORA w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek a¿ do pojawienia siê
w okienku ¿¹danego czasu trwania gotowania.
2. Wyci¹gn¹æ pokrêt³o PROGRAMATORA i obróciæ w
kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek a¿ ruchomy
wskanik ustawi siê na bie¿¹cej godzinie.
3. Wybraæ ¿¹dany program pieczenia obracaj¹c
pokrêt³em PROGRAMY. Piekarnik w³¹czy siê
natychmiast i bêdzie dzia³a³ perz ustawiony czas.
4. Po up³ywie czasu wyda sygna³ akustyczny.
Przyk³ad: jest godzina 9:00 i zostaje
zaprogramowany czas pieczenia na 1 godzinê i 15
minut oraz godzina 11:00 jako godzina zakoñczenia
pieczenia. Program zaczyna siê automatycznie o
godzinie 11:00 o koñczy siê o 12:15.
! Aby anulowaæ programowanie obróciæ pokrêt³o
PROGRAMATOR w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek a¿ do pojawienia siê w okienku symbolu 9.
Programator analogowy
12
3
6
9
PL
37
Programy pieczenia
! Dla wszystkich programów pieczenia mo¿na ustawiæ
temperaturê od 60 oC do MAX za wyj¹tkiem:
BARBECUE (zaleca siê ustawienie jedynie na MAX);
GRATIN (zaleca siê, aby nie przekraczaæ temperatury
200 oC).
Program PIEKARNIK TRADYCYJNY
Uruchamiane s¹ dwa elementy grzewcze: górny i dolny.
Przy tradycyjnym piekarniku lepiej stosowaæ tylko jedn¹
pó³kê: przy wiêkszej liczbie pó³ek niekorzystny jest
rozk³ad temperatur.
Program MULTICOTTURA
Uruchamiane s¹ wszystkie elementy grzewcze (górny,
dolny i obiegowe) i rozpoczyna swe dzia³anie wentylator.
Poniewa¿ temperatura jest równomierna w ca³ym
piekarniku powietrze piecze i rumieni ¿ywnoæ w sposób
równomierny. Mo¿na u¿ywaæ jednoczenie dwie pó³ki .
Program BARBECUE
Uruchamiany jest górny element grzewczy.
Wysoka temperatura jest skierowana na grill i zalecana
dla potraw wymagaj¹cych wysokiej temperatury na
powierzchni. Wykonaæ pieczenie przy zamkniêtych
drzwiczkach piekarnika.
Program GRATIN
Uruchamia siê górny element grzewczy i uruchamia siê
wentylator. ³¹czy wymuszon¹ cyrkulacjê powietrza
wewn¹trz piekarnika z jednokierunkowym
promieniowaniem cieplnym. Zapobiega to przypaleniu
powierzchni ¿ywnoci, zwiêkszaj¹c moc penetracji
cieplnej. Piec przy zamkniêtych drzwiczkach piekarnika.
Program PIEKARNIK DLA PIZZY
W³¹cza siê dolny i obwodowy element grzejny oraz
wentylator. Ta kombinacja umo¿liwia szybkie ogrzewanie
piekarnika z szybkim rozgrzaniem siê piekarnika i z
dop³ywem ciep³a zw³aszcza od do³u. W przypadku, gdy
u¿ywa siê jednoczenie wiêcej ni¿ jedn¹ pó³kê
koniecznym jest zamienianie ich miejscami w po³owie
wypiekania.
Program PIEKARNIK DO WYPIEKU CIAST
W³¹cza siê tylny element grzejny oraz funkcja
wentylatora, zapewniaj¹c wewn¹trz piekarnika delikatne i
jednorodne ciep³o . Ta funkcja jest przeznaczona do
pieczenia delikatnych potraw, w szczególnoci ciast,
które musz¹ wyrosn¹æ i do pieczenia niektórych dañ
mignon jednoczenie na 3 poziomach .
Praktyczne porady
! Podczas pieczenia z wentylatorem nie u¿ywaæ pó³ek 1 i
5: Gor¹ce powietrza uderza w nie bezporednio, co
mog³oby spowodowaæ przypalenie delikatnych potraw.
! Przy pieczeniach BARBECUE i GRATIN ustawiæ blachê
w po³o¿eniu 1 po to, aby zebraæ pozosta³oci po
pieczeniu (sosy i/lub t³uszcze).
MULTICOTTURA
Ustawiaæ pó³ki na pozycji 2 i 4, a na pozycji 2 ustawiaæ
potrawy wymagaj¹ce wy¿szej temperatury.
Ustawiaæ blachê na dole, a ruszt w górze.
BARBECUE
Ustawiaæ ruszt na pozycji 3 lub 4, a produkty ustawiæ
na rodku rusztu.
Zaleca siê, aby temperaturê ustawiæ na maksymaln¹
pozycjê. Nie nale¿y przejmowaæ siê, jeli górny
grzejnik nie jest stale w³¹czony: jego prac¹ steruje
termostat;
PIEKARNIK DLA PIZZY
U¿ywaæ blachy z lekkiego aluminium i ustawiæ j¹ na
ruszcie w wyposa¿eniu kuchenki.
Z winy blachy wyd³u¿a siê czas pieczenia, a pizza
rzadko kiedy jest chrupi¹ca.
W przypadku pizzy z wieloma dodatkami mozzarellê
dodaæ dopiero w po³owie pieczenia.
Programy
38
PL
Tabela pieczenia
Programy Potrawy
Waga
(kg)
Po³o¿enie
³ce
Wstêpne
podgrzewanie
(minuty)
Temperatura
zalecana
Czas
gotowania
(minuty)
Piekarnik
tradycyjny
Kaczka
Pieczeñ cielêca lub wo³owa
Pieczeñ wieprzowa
Biszkopty (z kruchego ciasta)
Kruche ciasta
1
1
1
-
1
3
3
3
3
3
15
15
15
15
15
200
200
200
180
180
65-75
70-75
70-80
15-20
30-35
Multicottura
Pizza (na 2 rusztach)
Lasagne
Cielêcina
Kurczê pieczone + ziemniaki
Makrela
Plum cake
Bigne (na 2 rusztach)
Bigne (na 2 rusztach)
Ciasto biszkoptowe (na jednym ruszcie)
Ciasto biszkoptowe (na 2 rusztach)
S³one torty
1
1
1
1+1
1
1
0.5
0.5
0.5
1
1.5
2 i 4
3
2
2 i 4
2
2
2 i 4
2 i 4
2
2 i 4
3
15
10
10
15
10
10
10
10
10
10
15
230
180
180
200
180
170
190
180
170
170
200
15-20
30-35
40-45
60-70
30-35
40-50
20-25
10-15
15-20
20-25
25-30
Barbecue
Sole i omiorniczki
Kalmary i raki z ro¿na
Filet z dorsza
Jarzyny na ro¿nie
Befsztyk cielêcy
Kotlet
Hamburger
Makrela
Tost
1
1
1
1
1
1
1
1
n. 4
4
4
4
3 lub 4
4
4
4
4
4
5
5
5
5
5
5
5
5
5
MAKS.
MAKS.
MAKS.
MAKS.
MAKS.
MAKS.
MAKS.
MAKS.
MAKS.
8-10
6-8
10
10-15
15-20
15-20
7-10
15-20
2-3
Zapiekanki
Kurczak z ro¿na
M¹twy
1.5
1.5
2
2
5
5
200
200
55-60
30-35
Piekarnik
Pizza
Pizza
Pieczeñ cielêca lub wo³owa
Kurczak
0.5
1
1
3
2
2 lub 3
15
10
10
220
220
180
15-20
25-30
60-70
Piekarnik
do wypieku
ciast
Kruche ciasta
Tort z owocami
Plum cake
Biszkopt
Naleniki nadziewane (na 2 rusztach)
Ma³e ciastka (na 2 rusztach)
Ciasto francuskie s³one z serem (na 2 rusztach)
Bigne (na 3 rusztach)
Bigne (na 3 rusztach)
Bezy (na 3 rusztach)
0.5
1
0.7
0.5
1.2
0.6
0.4
0.7
0.7
0.5
3
2 lub 3
3
3
2 i 4
2 i 4
2 i 4
1 i 3 i 5
1 i 3 i 5
1 i 3 i 5
15
15
15
15
15
15
15
15
15
15
180
180
180
160
200
190
210
180
180
90
20-30
40-45
40-50
25-30
30-35
20-25
15-20
20-25
20-25
180
PL
39
Zalecenia i rodki ostro¿noci
! Urz¹dzenie zosta³o zaprojektowane i wyprodukowane
zgodnie z miêdzynarodowymi przepisami bezpieczeñstwa.
Maj¹c na wzglêdzie Wasze bezpieczeñstwo podajemy Wam
poni¿sze zalecenia, które nale¿y uwa¿nie przeczytaæ.
Ogólne zasady bezpieczeñstwa
Niniejsze urz¹dzenie przeznaczone jest do
nieprofesjonalnych zastosowañ domowych.
Nie nale¿y instalowaæ urz¹dzenia poza domem, nawet jeli
miejsce to jest chronione daszkiem, gdy¿ wystawienie
urz¹dzenia na dzia³anie deszczu i burz jest bardzo
niebezpieczne.
W celu przenoszenia urz¹dzenia nale¿y zawsze korzystaæ z
odpowiednich uchwytów umocowanych po bokach
piekarnika.
Nie dotykaæ pralki stoj¹c przy niej boso lub gdy rêce czy
stopy s¹ mokre lub wilgotne.
Urz¹dzenie przeznaczone jest do pieczenia potraw jedynie
przez osoby doros³e i zgodnie z instrukcjami zawartymi w
niniejszej ksi¹¿eczce.
Podczas u¿ytkowania urz¹dzenia elementy grzewcze oraz
niektóre elementy drzwi piekarnika mocno nagrzewaj¹
siê. Uwa¿aæ, aby nie dotkn¹æ tych czêci i by dzieci nie
zbli¿a³y siê do piekarnika.
Nale¿y uwa¿aæ, aby przewody zasilaj¹ce pozosta³e
urz¹dzenia domowe nie wesz³y w kontakt z rozgrzanymi
elementami piekarnika.
Nie zas³aniaæ otworów wentylacyjnych i odprowadzaj¹cych
ciep³o.
Chwytaæ za rodkowy uchwyt drzwiczek: boczne mog¹ byæ
gor¹ce.
Do wyjmowania i wk³adania naczyñ do piekarnika u¿ywaæ
rêkawic ochronnych.
Nie wyk³adaæ dna piekarnika foli¹ aluminiow¹.
Nie wk³adaæ materia³ów ³atwopalnych do piekarnika: jeli
urz¹dzenie zostanie niespodziewanie uruchomione mo¿e
nast¹piæ po¿ar.
Nale¿y zawsze sprawdziæ, czy pokrêt³a znajduj¹ siê w pozycji l/
¡ , kiedy urz¹dzenie nie jest u¿ywane;
Nie wyci¹gaæ wtyczki z gniazdka trzymaj¹c kabel ale tylko
trzymaj¹c za wtyczkê.
Nie czyciæ ani nie wykonywaæ czynnoci konserwacyjnych
bez uprzedniego od³¹czenia wtyczki od sieci elektrycznej.
W razie usterek nie nale¿y w ¿adnym wypadku próbowaæ
dostaæ siê do wewnêtrznych czêci urz¹dzenia, aby
samemu je naprawiaæ. Skontaktowaæ siê z Serwisem (patrz
Serwis).
Nie opieraæ na otwartych drzwiczkach ciê¿kich przedmiotów.
Zbyt
Zbyt opakowania: dostosowaæ siê do lokalnych przepisów; w
ten sposób opakowanie bêdzie mog³o zostaæ ponownie
wykorzystane.
Europejska Dyrektywa 2002/96/EC dotycz¹ca Zu¿ytych
Elektrycznych i Elektronicznych Urz¹dzeñ (WEEE) zak³ada
zakaz pozbywania siê starych urz¹dzeñ domowego u¿ytku
jako nieposortowanych mieci komunalnych. Zu¿yte
urz¹dzenia musz¹ byæ osobno zbierane i sortowane w celu
zoptymalizowania odzyskania oraz ponownego
przetworzenia pewnych komponentów i materia³ów.
Pozwala to ograniczyæ zanieczyszczenie rodowiska i
pozytywnie wp³ywa na ludzkie zdrowie. Przekrelony symbol
kosza umieszczony na produkcie przypomina klientowi o
obowi¹zku specjalnego sortowania.
Konsumenci powinni kontaktowaæ siê z w³adzami lokalnymi
lub sprzedawc¹ w celu uzyskania informacji dotycz¹cych
postêpowania z ich zu¿ytymi urz¹dzeniami gospodarstwa
domowego.
Oszczêdnoæ i ochrona rodowiska
Korzystaj¹c z piekarnika w godzinach od pónego
popo³udnia do pierwszych godzin porannych przyczyniamy
siê do zmniejszenia obci¹¿enia zak³adów energetycznych.
Piec BARBECUE i GRETIN przy zamkniêtych drzwiczkach:
w celu uzyskania lepszych wyników oraz znacz¹cej
oszczêdnoci energii elektrycznej (ok. 10%).
Nale¿y utrzymywaæ sprawnoæ i czystoæ uszczelek, aby
dok³adnie przylega³y do drzwiczek i nie powodowa³y utraty
ciep³a.
Serwis Techniczny
Nale¿y podaæ:
model urz¹dzenia (Mod.);
numer seryjny (S/N);
Te ostatnie informacje znajduj siê na tabliczce znamionowej
umieszczonej na urz¹dzeniu i/lub na jego opakowaniu.
40
PL
Od³¹czenie pr¹du elektrycznego
Przed napraw¹ od³¹czyæ urz¹dzenie od sieci zasilania
elektrycznego.
Mycie urz¹dzenia
Czêci zewnêtrzne emaliowane lub ze stali inox oraz
uszczelki gumowe mog¹ byæ myte przy pomocy g¹bki
nas¹czonej letni¹ wod¹ i neutralnym myd³em. Jeli
plamy s¹ trudne do zmycia nale¿y stosowaæ produkty
specjalne. Wyp³ukaæ du¿¹ iloci wody i dok³adnie
wysuszyæ. Nie nale¿y stosowaæ proszków ciernych
ani substancji wywo³uj¹cych korozjê.
Wnêtrze piekarnika powinno byæ czyszczone po
ka¿dym u¿yciu, gdy jest jeszcze ciep³e. U¿ywaæ
ciep³ej wody, sp³ukaæ i osuszyæ miêkk¹ szmatk¹.
Unikaæ rodków cieraj¹cych.
Akcesoria mog¹ byæ myte jak zwyk³e sztuæce, tak¿e
w zmywarkach.
Mycie drzwi.
Oczyciæ szybê drzwiczek g¹bka i specjalnymi
produktami. nie cieraj¹cymi i osuszyæ miêkka szmatk¹.
Aby piekarnik wyczyciæ dok³adniej mo¿na drzwiczki
odmontowaæ:
1. otworzyæ szeroko drzwiczki (patrz ilustracja).
2. podnieæ i obróciæ dwignie znajduj¹ce siê w obu
zawiasach (patrz ilustarcja);
3. pochwyciæ drzwiczki za obie
krawêdzie przymykaj¹c je lecz
nie ca³kowicie. Przycisn¹æ
blokadyF, a nastêpnie wysun¹æ
drzwi w do siebie i wyj¹æ z
zawiasów (patrz ilustracja).
Zamontowaæ ponownie
drzwiczki wykonuj¹c czynnoci
w odwrotnej kolejnoci.
Sprawdziæ uszczelki
Kontrolowaæ okresowo stan uszczelek drzwiczek
piekarnika. Gdyby okaza³o siê, ze uszczelka jest
uszkodzona nale¿y zwróciæ siê do najbli¿szego
serwisu (patrz Serwis). Piekarnika nie nale¿y u¿ywaæ
a¿ do jego naprawienia.
Wymiana ¿arówki
W celu wymiany ¿arówki w piekarniku:
1. Odkrêciæ szklan¹ pokrywê obudowy ¿arówki.
2. Wykrêciæ
¿arówkê i wymieniæ
na analogiczn¹ :
moc 25 W, z³¹cze E
14.
3. wyj¹æ i otworzyæ
pokrywkê (patrz
ilustracja ).
Monta¿ zestawu prowadnic lizgowych
W celu zamontowania prowadnic lizgowych:
1. Odkrêciæ dwie ruby
A (patrz ilustracja ).
Jeli piekarnik jest
wyposa¿ony w panele
samoczyszczce,
zostan¹ zdemontowane
nastêpuj¹co:
2. Wymieniæ ruby A na ruby i podk³adki (B + )
znajduj¹ce siê w zestawie.
3. Wkrêciæ nowe ruby B i odpowiednie podk³adki C,
montuj¹c ponownie panele samoczyszcz¹ce.
4. Zamocowaæ oba
uchwyty D prowadnicy w
odpowiednich otworach
znajduj¹cych siê na
ciankach piekarnika
(patrz ilustracja). Otwory
dla lewej prowadnicy
znajduj¹ siê w górze
natomiast dla prowadnicy
prawej w dole.
5. Na koniec wcisn¹æ lizg na czêæ odleg³ociow¹ C.
F
F
B
C
A.
A.
D
Konserwacja i utrzymanie
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52

Ariston FZ 612.2 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi