Ariston FZ 962 C.2 IX instrukcja

Typ
instrukcja

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

PIEKARNIK
FZ 96 C.1
FZ 96 C.1 IX
FZ 962 C.2
FZ 962 C.2 IX
FQ 962 C.2
Spis treci
Instalowanie, 35-36
Ustawienie
Pod³czenie do sieci elektrycznej
Tabliczka znamionowa
Opis urzdzenia, 37
Widok ogólny
Panel kontrolny
Uruchomienie i u¿ytkowanie, 38
Uruchomiæ piekarnik
Korzystanie z regulatora czasowego
Elektroniczny programator pieczenia, 39
Programy, 40-42
Programy pieczenia
Praktyczne porady
Tabela pieczenia
Zalecenia i rodki ostro¿noci, 43
Ogólne zasady bezpieczeñstwa
Zbyt
Oszczêdnoæ i ochrona rodowiska
Serwis Techniczny
Konserwacja i utrzymanie, 44
Od³¹czenie pr¹du elektrycznego
Mycie urz¹dzenia
Mycie drzwi.
Wymiana ¿arówki
Monta¿ zestawu prowadnic lizgowych
Instrukcja obs³ugi
Deutsch, 12Nederlands, 1
NL
Türkçe, 23
Polski, 34 Ñðïñêè, 45
PL CS
TR
DE
PL
PL
35
Nale¿y zachowaæ niniejszà ksi¹¿eczkê instrukcji dla
przysz³ych konsultacji. W razie sprzeda¿y,
odsprzedania, czy przeniesienia urz¹dzenia w inne
miejsce nale¿y upewniæ siê, by przekazane zosta³a
ono razem z instrukcj¹, aby nowy w³aciciel zapoznaæ
siê móg³ z dzia³aniem urz¹dzenia i z odnonymi
informacjami.
Nale¿y uwa¿nie przeczytaæ instrukcjê obs³ugi: gdy¿
zawiera ona wa¿ne informacje dotycz¹ce instalacji oraz
w³aciwego i bezpiecznego u¿ytkowania lodówki.
Ustawienie
Opakowania nie s¹ zabawkami dla dzieci i nale¿y je
usun¹æ zgodnie z normami zbierania odpadów (patrz
rodki ostro¿noci i zalecenia).
Instalacja powinna zostaæ wykonana zgodnie z
niniejszymi instrukcjami i przez personel zawodowo do
tego przygotowany. B³êdna instalacja mo¿e doprowadziæ
do powstania szkód wobec osób, zwierz¹t lub rzeczy.
Zabudowa
W celu zagwarantowania poprawnego dzia³ania
urz¹dzenia koniecznym jest, aby mebel posiada³
odpowiednie charakterystyki:
 panele przylegaj¹ce do piekarnika powinny byæ
wykonane z materia³ów odpornych na ciep³o;
w przypadku mebli z drewna klejonego, kleje powinny
byæ odporne na dzia³anie temperatury 100°C;
 w przypadku zabudowy piekarnika, tak w przypadku
umieszczenia go pod sto³em (patrz ilustracja) jak i
pionowego, mebel powinien posiadaæ nastêpuj¹ce
wymiary:
Po zainstalowaniu urz¹dzenia nie powinien byæ
mo¿liwy ¿aden kontakt z elementami elektrycznymi.
Deklaracje na temat zu¿ycia pr¹du wskazane na
tabliczce znamionowej oparte s na pomiarach
wykonanych dla tego typu instalacji.
Obieg powietrza
W celu zapewnienia dobrego obiegu powietrza
koniecznym jest usuniêcie tylnej cianki komory.
Najlepiej zainstalowaæ piekarnik w taki sposób, aby
wspiera³ siê na dwóch listwach drewnianych lub na
drewnianej desce z przewitem przynajmniej
45 x 560 mm (patrz ilustracje).
Centrowanie i mocowanie
Wyregulowaæ 4 stopki umieszczone po bokach
piekarnika w pobli¿u 4 otworów na listwie obrze¿a, w
zale¿noci od gruboci cianki mebla:
gruboæ 20 mm: usun¹æ
ruchom¹ czêæ stopki (patrz
ilustracja);
gruboæ 18 mm: wykorzystaæ
pierwszy kanalik, jak to
przewidzia³ producent (patrz
ilustracja);
gruboæ 16 mm: wykorzystaæ
drugi kanalik (patrz ilustracja).
Aby przykrêciæ urz¹dzenie do mebla: otworzyæ
drzwiczki piekarnika i przykrêciæ 4 ruby do drewna do
4 otworów na listwie okalaj¹cej.
Wszystkie czêci, które maj¹ zapewniæ
bezpieczeñstwo powinny byæ zamocowane w taki
sposób, aby nie mo¿na ich by³o usun¹æ bez u¿ycia
jakiegokolwiek narzêdzia.
595 mm.
595 mm.
m
545 mm.
5 mm.
567 mm.
23 mm.
593 mm.
45 mm.
558 mm.
560 mm.
45 mm.
Instalacja
36
PL
Pod³¹czenie do sieci elektrycznej
Piekarniki wyposa¿one w trójbiegunowy przewód
zasilaj¹cy dostosowane s¹ do funkcjonowania na pr¹d
zmienny, przy napiêciu i czêstotliwoci wskazanych na
tabliczce znamionowej (patrz poni¿ej).
Monta¿ przewodu zasilaj¹cego
1. Otworzyæ skrzynkê
zaciskow¹ podwa¿aj¹c
rubokrêtem boczne
zatrzaski pokrywki:
wyj¹æ i otworzyæ
pokrywkê (patrz
ilustracja).
2. Za³o¿yæ przewód
zasilaj¹cy: odkrêciæ
rubê zacisku kabla oraz
trzy ruby styków L-N-
a nastêpnie
zamocowaæ pojedyncze
przewody pod g³owicami
rub zachowuj¹c
kolejnoæ kolorów
niebieski (N) br¹zowy
(L) ¿ó³to-zielony
(patrz ilustracja).
3. Zamocowaæ przewód w odpowiednim uchwycie.
4. Zamkn¹æ pokrywê skrzynki zaciskowej.
Pod³¹czenie przewodu zasilaj¹cego do sieci.
Zamocowaæ na przewodzie znormalizowan¹ wtyczkê
do obci¹¿eñ wskazanych na tabliczce znamionowej
(patrz obok).
W przypadku bezporedniego pod³¹czenia do sieci
koniecznym jest zainstalowanie pomiêdzy
urz¹dzeniem a sieci¹ wy³¹cznika polowego z
otwarciem minimalnym pomiêdzy stykami 3 mm
przeznaczonego do obci¹¿eñ i odpowiadaj¹cego
obowi¹zuj¹cym normom (przewód uziemienia nie
powinien byæ przerywany przez wy³¹cznik). Przewód
zasilania powinien byæ umieszczony w taki sposób,
aby w ¿adnym punkcie temperatura otoczenia nie
przekracza³a 50°C.
Instalator odpowiada za poprawnoæ pod³¹czenia
elektrycznego i za zachowanie norm bezpieczeñstwa.
Przed wykonaniem pod³¹czenia nale¿y upewniæ siê, ¿e:
gniazdko posiada odpowiednie uziemienie i zgadza siê
z obowizuj¹cymi przepisami;
gniazdko jest w stanie wytrzymaæ obci¹¿enie
maksymalnej mocy urz¹dzenia wskazane na tabliczce
znamionowej (patrz poni¿ej);
napiêcie zasilania zawiera siê pomiêdzy wartociami
wskazanymi na tabliczce znamionowej (patrz poni¿ej);
gniazdko musi byæ kompatybilne z wtyczk¹ urzdzenia.
W przeciwnym razie nale¿y wymieniæ gniazdko lub
wtyczkê.
Tak ustawiæ urz¹dzenie, aby przewód elektryczny i
gniazdko pr¹du by³y ³atwo dostêpne.
Kabla nie wolno zginaæ i uwa¿aæ, aby nie zosta³
zgnieciony.
Przewód elektryczny musi byæ okresowo sprawdzany i
wymieniany jedynie przez autoryzowanych techników
(patrz Serwis).
W przypadku nie przestrzegania powy¿szych warunków
producent zwolniony zostanie z wszelkiej
odpowiedzialnoci.
NL
TABLICZKA ZNAMIONOWA
Wymiary
Szerokoæ cm 43,5
wysokoæ cm 32
g³êbokoæ cm 40
pojemnoæ
l 56
Wymiary *
Szerokoæ cm 43,5
wysokoæ cm 32
g³êbokoæ cm 41,5
Pojemnoæ *
l 58
Pod³aczenia
elektryczne
napiêcie 220-230V~ lub 220-240 V~
50Hz maksymalna moc pobierana
2800W (patrz tabliczka znamionowa)
ENERGY LABEL
Dyrektywa 2002/40/CE na etykietce
piekarników elektrycznych
Norma EN 50304
Zu¿ycie energii konwencja Naturalna
– funkcja ogrzewania: tradycyjne
Tradycjnolanie.
Zu¿ycie energii deklaracja Klasa
konwekcji wymuszona – funkcja
ogrzewania: Piekarnia.
Urz¹dzenie to jest zgodne z
nastêpuj¹cymi dyrektywami unijnymi:
73/23/CEE z dnia 19/02/73 (niskie
napiêcie) z póniejszymi zmianami -
89/336/CEE z dnia 3/05/89
(zgodnoc elektromagnetyczna) z
póniejszymi zmianami - 93/68/CEE
z dnia 22/07/93 z póniejszymi
zmianami.
2002/96/CE
* Ze szklanymi drzwiczkami
PL
37
Panel kontrolny
Pó³ka GRIL
Pó³ka BRYTFANNA
PROWADNICE
lizgów pó³ek
pozycja 5
pozycja 4
pozycja 3
pozycja 2
pozycja 1
Opis urz¹dzenia
Widok ogólny
Panel kontrolny
Pokrêt³o
PROGRAMY
Lampka kontrolna
TERMOSTAT
Programator
ELETKTRONICZNY
Pokrêt³o
TERMOSTAT
38
PL
Uruchomienie i u¿ytkowanie
Podczas pierwszego uruchomienia nale¿y
uruchomiæ piekarnik na pusto przez przynajmniej
jedn¹ godzinê, z termostatem ustawionym na
maksimum i zamkniêtymi drzwiczkami. Nastêpnie
wy³¹czyæ, otworzyæ drzwiczki piekarnika i
przewietrzyæ pomieszczenie. Zapach, jaki siê
wytworzy jest skutkiem parowania substancji
stosowanych w celu zabezpieczenia piekarnika.
Uruchomiæ piekarnik
1. Wybraæ ¿¹dany program pieczenia obracaj¹c
pokrêt³em PROGRAMY.
2. Wybraæ odpowiedni¹ temperaturê obracaj¹c
pokrêt³em TERMOSTAT. Wykaz potraw z zalecanymi
dla nich temperaturami znajduje siê w Tabeli (patrz
Programy).
3. Zapalona lampka kontrolna TERMOSTAT wskazuje
fazê rozgrzewania do zaprogramowanej temperatury.
4. Podczas pieczenia mo¿na zawsze wykonaæ
nastêpuj¹ce czynnoci:
- zmieniæ program pokrêt³em PROGRAMY;
- zmieniæ temperaturê pokrêt³em TERMOSTAT;
- przerwanie pieczenia przez przestawienie pokrêt³a
PROGRAMY w po³o¿enie 0.
Nie stawiaæ nigdy ¿adnych przedmiotów na dnie
piekarnika, aby nie uszkodziæ emalii.
Naczynia do pieczenia stawiaæ zawsze na ruszcie
znajduj¹cym siê na wyposa¿eniu piekarnika.
Aby skorzystaæ z elektrycznego piekarnika w urz¹dzeniach
wyposa¿onych w programator elektroniczny nale¿y
nacisn¹æ przycisk
(na wywietlaczu pojawia siê
wówczas symbol
, a nastêpnie wybraæ ¿¹dan¹ funkcjê
pieczenia.
Ch³odzenie poprzez wentylacjê
W celu uzyskania zmniejszenia temperatury na
zewn¹trz niektóre modele wyposa¿one w
wentylator ch³odz¹cy. Wytwarza on strumieñ
powietrza, który wydobywa siê pomiêdzy panelem
kontrolnym a drzwiczkami piekarnika.
Po zakoñczeniu gotowania wentylator pracuje
jeszcze a¿ piekarnik stanie siê wystarczaj¹co
ch³odny.
Owietlenie piekarnika
Zapala siê je wybieraj¹c
przy pomocy pokrêt³a
PROGRAMY. Pozostaje za³¹czone, gdy wybiera siê
program pieczenia.
PL
39
Pozwala na programowanie nastêpuj¹cych funkcji
piekarnika lub ro¿na:
opóniony pocz¹tek pieczenia z okrelonym czasem
trwania,
niezw³oczne rozpoczêcie pieczenia z okrelonym
czasem trwania,
minutnik.
Funkcje przycisków:
H
: licznik godzinowy, minutowy
$
: czas trwania pieczenia
%
: koniec pieczenia
(
: wy³¹czanie rêczne
)
: ustawianie czasu wstecz
*
: ustawianie czasu do przodu
W jaki sposób ustawiæ zegar cyfrowy?
Po pod³¹czeniu do sieci lub po chwilowym zaniku
zasilania wywietlacz miga, wskazuj¹c 0.00
Nacinij jednoczenie przyciski
$
i
%
, zwolnij je, a
nastêpnie, przed up³ywem 4 sekund, ustaw za
pomoc¹ przycisków
)
i
*
dok³adny czas.
Wartoæ czasu zwiêksza siê za pomoc¹ przycisku *.
Wartoæ czasu zmniejsza siê za pomoc¹ przycisku ).
Ustawienie czasu mo¿na poprawiæ na dwa sposoby:
1. Nale¿y powtórzyæ wszystkie opisane wy¿ej
czynnoci.
2. Nale¿y nacisn¹æ przycisk
(
, zwolniæ go, a nastêpnie
poprawiæ ustawienie czasu za pomoc¹ przycisków
)
i
*
.
Rêczny tryb pracy piekarnika
Po ustawieniu czasu programator przechodzi
automatycznie w tryb rêczny.
Uwaga: Pigiare il tasto ( per ripristinare il
funzionamento manuale dopo ogni cottura Automatica.
Pocz¹tek pieczenia opóniony, z ustalonym
czasem trwania
Ustawiany jest czas trwania pieczenia i godzina
zakoñczenia pieczenia. Za³ó¿my, ¿e wywietlacz
pokazuje godzinê 10:00.
1. Ustaw pokrêt³a steruj¹ce piekarnika na okrelon¹
funkcjê i temperaturê (np. piekarnik statyczny, 200
o
C)
2. Nacinij przycisk
$
, zwolnij go, a nastêpnie ustaw przed
up³ywem 4 sekund czas trwania pieczenia za pomoc¹
przycisków
)
i
*.
Za³ó¿my, ¿e ustawiane jest pieczenie
30-minutowe. Pojawia siê wówczas napis
+
Po zakoñczeniu ustawiania, po up³ywie 4 sekund,
ponownie pojawia siê aktualna godzina oraz symbol
m i napis auto
3. Nacinij przycisk
%
, zwolnij go, a nastêpnie ustaw
za pomoc¹ przycisków
)
i
*
czas zakoñczenia
pieczenia, np. 13:00.
=
4. Po zakoñczeniu ustawiania, na wywietlaczu
pojawia siê po up³ywie 4 sekund aktualna godzina:
?
Wywietlany napis autoprzypomina o zaprogramowaniu
czasu trwania oraz zakoñczenia pieczenia w trybie
automatycznym. Piekarnik w³¹cza siê automatycznie o
godzinie 12:30 i wy³¹cza siê po up³ywie 30 minut. Gdy
piekarnik jest w³¹czony, przez ca³y czas pieczenia na
wywietlaczu widaæ symbol patelni m. W ka¿dej chwili
mo¿na za pomoc¹ przycisku $ wywietliæ ustawiony czas
pieczenia. Po naciniêciu przycisku % wywietlany jest
czas zakoñczenia pieczenia.
Po zakoñczeniu pieczenia s³ychaæ sygna³ dwiêkowy.
Aby go wy³¹czyæ, wystarczy nacisn¹æ dowolny
przycisk, z wyj¹tkiem przycisków ) i *.
Niezw³oczne rozpoczêcie pieczenia, z okrelonym
czasem trwania
Po zaprogramowaniu jedynie czasu trwania (punkty 1 i
2 czêci Opóniony pocz¹tek pieczenia, z ustalonym
czasem trwania) pieczenie rozpoczyna siê natychmiast.
Anulowanie zaprogramowanego pieczenia
Nacinij przycisk $, zwolnij go i za pomoc¹ przycisku
) zmieñ czas na
,
a nastêpnie nacinij przycisk trybu rêcznego (.
Funkcja minutnika
Funkcja minutnika pozwala na ustawienie czasu, od
którego rozpoczyna siê odliczanie wstecz. Minutnik nie
steruje w³¹czaniem lub wy³¹czaniem piekarnika, po up³ywie
zadanego czasu emituje jedynie sygna³ dwiêkowy.
Po naciniêciu i zwolnieniu przycisku " na
wywietlaczu pojawia siê wartoæ:
,
Nale¿y wówczas za pomoc¹ przycisków * i ) ustawiæ
¿¹dany czas.
Po zakoñczeniu ustawiania rozpoczyna siê dok³adne
odliczanie czasu w sekundach, a na wywietlaczu
pojawia siê aktualny czas.
.
Po up³ywie zadanego czasu s³ychaæ sygna³ dwiêkowy,
który mo¿na wy³¹czyæ poprzez naciniêcie dowolnego
przycisku (z wyj¹tkiem przycisków * i ) ). Z
wywietlacza znika symbol H.
Poprawianie wprowadzonych danych
Raz wprowadzone dane mo¿na zmieniæ w dowolnej
chwili, naciskaj¹c odpowiedni przycisk oraz przycisk
*
lub
)
.
Podczas kasowania czasu trwania pieczenia
kasowany jest równie¿ czas wy³¹czenia (i na odwrót).
Podczas programowania dzia³ania urz¹dzenia nie
mo¿na wprowadziæ czasu zakoñczenia pieczenia
wczeniejszego ni¿ czas rozpoczêcia pieczenia,
proponowany przez samo urz¹dzenie.
Elektroniczny programator
pieczenia
40
PL
Programy pieczenia
Dla wszystkich programów mo¿liwe jest ustawianie
temperatury w zakresie pomiêdzy 60°C a max za
wyj¹tkiem:
BARBECUE (zaleca siê ustawienie jedynie na MAX);
GRATIN (zaleca siê, aby nie przekraczaæ
temperatury 200°C).
Program WYRASTANIA
Piekarnik uzyskuje i utrzymuje temperaturê 40°C
niezale¿nie od po³o¿enia pokrêt³a TERMOSTATU.
Program ten jest idealny do wyrabiania ciast
zawieraj¹cych naturalne dro¿d¿e.
Program PIEKARNIK TRADYCYJNY
Uruchamiane s¹ dwa elementy grzewcze: górny i
dolny. Przy tradycyjnym piekarniku lepiej stosowaæ
tylko jedn¹ pó³kê: przy wiêkszej liczbie pó³ek
niekorzystny jest rozk³ad temperatur.
Program PIEKARNIK DO WYPIEKU CIAST
W³¹cza siê tylny element grzejny oraz funkcja
wentylatora, zapewniaj¹c wewn¹trz piekarnika delikatne
i jednorodne ciep³o. Ta funkcja jest przeznaczona do
pieczenia delikatnych potraw, w szczególnoci ciast,
które musz¹ wyrosn¹æ i niektóre potrawy mignon na 3
poziomach jednoczenie.
Program FAST COOKING
Zostaj¹ w³¹czone grza³ki i wentylator zapewniaj¹ce
utrzymywanie sta³ej i jednolitej temperatury w
piekarniku.
Program nie wymaga wstêpnego podgrzewania.
Dlatego program ten jest szczególnie wskazany do
szybkiego pieczenia potraw przygotowanych
fabrycznie (mro¿onych lub podgotowanych). Najlepsze
wyniki uzyskuje siê stosuj¹c tylko jedn¹ pó³kê.
Program MULTICOTTURA
Uruchamiane s¹ wszystkie elementy grzewcze (górny,
dolny i obiegowe) i rozpoczyna swe dzia³anie
wentylator. Poniewa¿ temperatura jest równomierna w
ca³ym piekarniku powietrze piecze i rumieni ¿ywnoæ w
sposób równomierny. Mo¿na jednoczenie u¿ywaæ
maksymalnie dwie pó³ki.
Program PIEKARNIK DLA PIZZY
W³¹cza siê dolny i obwodowy element grzejny oraz
wentylator. Ta kombinacja umo¿liwia szybkie ogrzewanie
piekarnika z szybkim dop³ywem ciep³a zw³aszcza od
do³u. W przypadku, gdy stosuje siê wiêcej ni¿ jedn¹
pó³kê na raz koniecznym jest zamienianie ich miejscami
w po³owie wypiekania.
Program BARBECUE
W³¹cza siê górny element grzejny oraz ro¿no (jeli jest
w danym modelu). Wysoka temperatura jest
skierowana na grill i zalecana dla potraw
wymagaj¹cych wysokiej temperatury na powierzchni.
Drzwiczki piekarnika maj¹ byæ zamkniête podczas
pieczenia
Program GRATIN
Uruchamia siê górny element grzewczy i rozpoczyna
swa prace wentylator i ro¿en (w modelach, które go
posiadaj¹) £¹czy wymuszon¹ cyrkulacjê powietrza
wewn¹trz piekarnika z jednokierunkowym
promieniowaniem cieplnym.
Zapobiega to przypaleniu powierzchni potraw,
zwiêkszaj¹c moc penetracji cieplnej. Drzwiczki
piekarnika maj¹ byæ zamkniête podczas pieczenia
Ro¿en (tylko w niektórych modelach).
W celu uruchomienia
ro¿na (patrz ilustracja)
nale¿y postêpowaæ
nastêpuj¹co:
1. umieciæ brytfannê w po³o¿eniu 1;
2. umieciæ uchwyt ro¿na w po³o¿eniu 3 a
nastêpnie umieciæ ro¿en w odpowiednim otworze
znajduj¹cym siê w tylnej cianie piekarnika;
3. uruchomiæ ro¿en wybieraj¹c pokrêt³em
PROGRAMY
lub ;
Po uruchomieniu
programu, po otworzeniu
drzwiczek ro¿no zatrzymuje siê.
Programy
PL
41
Praktyczne porady
Podczas pieczenia z wentylatorem nie u¿ywaæ pó³ek
1 i 5: Gor¹ce powietrza uderza w nie bezporednio, co
mog³oby spowodowaæ przypalenie delikatnych potraw.
Przy pieczeniach BARBECUE i GRATIN ustawiæ
blachê w po³o¿eniu 1 po to, aby zebraæ pozosta³oci
po pieczeniu (sosy i/lub t³uszcze).
MULTICOTTURA
Ustawiaæ pó³ki na pozycji 2 i 4, a na pozycji 2
ustawiaæ potrawy wymagaj¹ce wy¿szej temperatury.
Ustawiaæ blachê na dole, a ruszt w górze.
BARBECUE
Ustawiaæ ruszt na pozycji 3 lub 4, a produkty
ustawiæ na rodku rusztu.
Zaleca siê, aby temperaturê ustawiæ na maksymaln¹
pozycjê. Nie nale¿y przejmowaæ siê, jeli górny
grzejnik nie jest stale w³¹czony: jego prac¹ steruje
termostat;
PIEKARNIK DLA PIZZY
U¿ywaæ blachy z lekkiego aluminium i ustawiæ j¹ na
ruszcie w wyposa¿eniu kuchenki.
Z winy blachy wyd³u¿a siê czas pieczenia, a pizza
rzadko kiedy jest chrupi¹ca.
W przypadku pizzy z wieloma dodatkami
mozzarellê dodaæ dopiero w po³owie pieczenia.
42
PL
Tabela pieczenia
Programy Potrawy
Waga
(kg)
Po³o¿enie
³ce
Wstêpne
podgrzewanie
(minuty)
Temperatura
zalecana
Czas
gotowania
(minuty)
Wyrastanie
Wyrastanie ciasta na dro¿dñach (brioche,
chleb, tort, croissant,, itp.)
Piekarnik
tradycyjny
Kaczka
Pieczeñ cielêca lub wo³owaPieczeñ
wieprzowa
Biszkopty (z kruchego ciasta)
Kruche ciasta
1
1
1
-
1
2
2
2
2
2
15
15
15
15
15
200
200
200
180
180
65-75
70-75
70-80
15-20
30-35
Piekarnik do
wypieku
ciast
Kruche ciasta
Tort z owocami
Plum cake
Biszkopt
Naleœniki nadziewane (na 2 rusztach)
Ma³e ciastka (na 2 rusztach)
Ciasto francuskie s³one z serem (na 2
rusztach)
Bigne (na 3 rusztach)
Bigne (na 3 rusztach)
Bezy (na 3 rusztach)
0.5
1
0.7
0.5
1.2
0.6
0.4
0.7
0.7
0.5
2
1 lub 2
2
2
1 i 3
1 i 3
1 i 3
1 i 2 i 4
1 i 2 i 4
1 i 2 i 4
15
15
15
15
15
15
15
15
15
15
180
180
180
160
200
190
210
180
180
90
20-30
40-45
40-50
25-30
30-35
20-25
15-20
20-25
20-25
180
Mro¿onki
Pizza
Mieszanka cukiñ i raków w lanym ciecie
Tort wiejski ze szpinaku
Piero¿ki
Lasagne
Bu³eczk poz³acane
Kawa³ki kurczaka
0.3
0.4
0.5
0.3
0.5
0.4
0.4
1
1
1
1
1
1
1
-
-
-
-
-
-
-
250
200
220
200
200
180
220
12
20
30-35
25
35
25-30
15-20
Dania gotowe
Skrzyde³ka z kurczaków 0.4 1 - 200 20-25
Fast
cooking
wie¿e potrawy
Biszkopty (z kruchego ciasta)
Plum cake
Ciasto francuskie s³one z serem
0.3
0.6
0.2
1
1
1
-
-
-
200
180
210
15-18
45
10-12
Multicottura
Pizza (na 2 rusztach)
Lasagne
Cielêcina
Kurczê pieczone + ziemniaki
Makrela
Plum cake
Bigne (na 2 rusztach)
Bigne (na 2 rusztach)
Ciasto biszkoptowe (na jednym ruszcie)
Ciasto biszkoptowe (na 2 rusztach)
S³one torty
1
1
1
1+1
1
1
0.5
0.5
0.5
1
1.5
1 i 3
2
2
1 i 3
1 i 2
1 i 2
1 i 3
1 i 3
1 i 2
1 i 3
2
15
10
10
15
10
10
10
10
10
10
15
230
180
180
200
180
170
190
180
170
170
200
15-20
30-35
40-45
60-70
30-35
40-50
20-25
10-15
15-20
20-25
25-30
Piekarnik
Pizza
Pizza
Pieczeñ cielêca lub wo³owa
Kurczak
0.5
1
1
2
1
1 lub 2
15
10
10
220
220
180
15-20
25-30
60-70
Sole i oœmiorniczki
Kalmary i raki z ro¿na
M¹twy
Filet z dorsza
Jarzyny na ro¿nie
Befsztyk cielêcy
Kie³basek
Hamburger
Makrela
Tost (lub chleb tostowanj)
0.7
0.6
0.6
0.8
0.4
0.8
0.6
0.6
1
n. 4 i 6
3
3
3
3
1 lub 3
3
3
3
3
3
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
10-12
8-10
10-15
10-15
15-20
15-20
15-20
10-12
15-20
3-5
Barbecue
Na ro¿nie (tam gdzie jest)
Cielêcina na ro¿nie
Kurczak na ro¿nie
Jagniê na ro¿nie
1.0
1.5
1.0
-
-
-
-
-
-
Max
Max
Max
80-90
70-80
70-80
Kurczak z ro¿na
M¹twy
1.5
1.5
2 i 3
2 i 3
10
10
200
200
55-60
30-35
Zapiekanki
Na ro¿nie (tam gdzie jest)
Cielêcina na ro¿nie
Jagniê na ro¿nie
Kurczak (na ro¿nie) +
ziemniaki (na brytfannie)
1.5
1.5
1.5
-
-
-
-
2
10
10
10
10
200
200
200
200
70-80
70-80
70-75
70-75
PL
43
Zalecenia i rodki
ostro¿noci
Urz¹dzenie zosta³o zaprojektowane i wyprodukowane
zgodnie z miêdzynarodowymi przepisami bezpieczeñstwa.
Maj¹c na wzglêdzie Wasze bezpieczeñstwo podajemy Wam
poni¿sze zalecenia, które nale¿y uwa¿nie przeczytaæ.
Ogólne zasady bezpieczeñstwa
Niniejsze urz¹dzenie przeznaczone jest do
nieprofesjonalnych zastosowañ domowych.
Nie nale¿y instalowaæ urz¹dzenia poza domem, nawet
jeli miejsce to jest chronione daszkiem, gdy¿
wystawienie urz¹dzenia na dzia³anie deszczu i burz jest
bardzo niebezpieczne.
W celu przenoszenia urz¹dzenia nale¿y zawsze
korzystaæ z odpowiednich uchwytów umocowanych po
bokach piekarnika.
Nie dotykaæ pralki stoj¹c przy niej boso lub gdy rêce czy
stopy s¹ mokre lub wilgotne.
Urz¹dzenie przeznaczone jest do pieczenia potraw
jedynie przez osoby doros³e i zgodnie z instrukcjami
zawartymi w niniejszej ksi¹¿eczce.
Podczas u¿ytkowania urz¹dzenia elementy grzewcze
oraz niektóre elementy drzwi piekarnika mocno
nagrzewaj¹ siê. Uwa¿aæ, aby nie dotkn¹æ tych czêci i
by dzieci nie zbli¿a³y siê do piekarnika.
Nale¿y uwa¿aæ, aby przewody zasilaj¹ce pozosta³e
urz¹dzenia domowe nie wesz³y w kontakt z rozgrzanymi
elementami piekarnika.
Nie zas³aniaæ otworów wentylacyjnych i
odprowadzaj¹cych ciep³o.
Chwytaæ za rodkowy uchwyt drzwiczek: boczne mog¹
byæ gor¹ce.
Do wyjmowania i wk³adania naczyñ do piekarnika u¿ywaæ
rêkawic ochronnych.
Nie wyk³adaæ dna piekarnika foli¹ aluminiow¹.
Nie wk³adaæ materia³ów ³atwopalnych do piekarnika: jeli
urz¹dzenie zostanie niespodziewanie uruchomione mo¿e
nast¹piæ po¿ar.
Nale¿y zawsze sprawdziæ, czy pokrêt³a znajduj¹ siê w
pozycji l/
¡ kiedy urz¹dzenie nie jest u¿ywane;
Nie wyci¹gaæ wtyczki z gniazdka trzymaj¹c kabel ale tylko
trzymaj¹c za wtyczkê.
Nie czyciæ ani nie wykonywaæ czynnoci
konserwacyjnych bez uprzedniego od³¹czenia wtyczki od
sieci elektrycznej.
W razie usterek nie nale¿y w ¿adnym wypadku próbowaæ
dostaæ siê do wewnêtrznych czêci urz¹dzenia, aby
samemu je naprawiaæ. Skontaktowaæ siê z Serwisem
(patrz Serwis).
Nie opieraæ na otwartych drzwiczkach ciê¿kich
przedmiotów.
Zbyt
Zbyt opakowania: dostosowaæ siê do lokalnych
przepisów; w ten sposób opakowanie bêdzie mog³o
zostaæ ponownie wykorzystane.
Europejska Dyrektywa 2002/96/EC dotycz¹ca Zu¿ytych
Elektrycznych i Elektronicznych Urz¹dzeñ (WEEE)
zak³ada zakaz pozbywania siê starych urz¹dzeñ
domowego u¿ytku jako nieposortowanych mieci
komunalnych. Zu¿yte urz¹dzenia musz¹ byæ osobno
zbierane i sortowane w celu zoptymalizowania
odzyskania oraz ponownego przetworzenia pewnych
komponentów i materia³ów. Pozwala to ograniczyæ
zanieczyszczenie rodowiska i pozytywnie wp³ywa na
ludzkie zdrowie. Przekrelony symbol kosza
umieszczony na produkcie przypomina klientowi o
obowi¹zku specjalnego sortowania.
Konsumenci powinni kontaktowaæ siê z w³adzami
lokalnymi lub sprzedawc¹ w celu uzyskania informacji
dotycz¹cych postêpowania z ich zu¿ytymi urz¹dzeniami
gospodarstwa domowego.
Oszczêdnoæ i ochrona rodowiska
Korzystaj¹c z piekarnika w godzinach od pónego
popo³udnia do pierwszych godzin porannych
przyczyniamy siê do zmniejszenia obci¹¿enia zak³adów
energetycznych.
Piec BARBECUE i GRETIN przy zamkniêtych
drzwiczkach: w celu uzyskania lepszych wyników oraz
znacz¹cej oszczêdnoci energii elektrycznej (ok. 10%).
Nale¿y utrzymywaæ sprawnoæ i czystoæ uszczelek, aby
dok³adnie przylega³y do drzwiczek i nie powodowa³y
utraty ciep³a.
Serwis Techniczny
Nale¿y podaæ:
model urz¹dzenia (Mod.);
numer seryjny (S/N);
Te ostatnie informacje znajduj siê na tabliczce znamionowej
umieszczonej na urz¹dzeniu i/lub na jego opakowaniu.
44
PL
Od³¹czenie pr¹du elektrycznego
Przed napraw¹ od³¹czyæ urz¹dzenie od sieci zasilania
elektrycznego.
Mycie urz¹dzenia
Nigdy nie stosowaæ oczyszczaczy parowych lub
cinieniowych do czyszczenia urz¹dzenia.
Czêci zewnêtrzne emaliowane lub ze stali inox oraz
uszczelki gumowe mog¹ byæ myte przy pomocy g¹bki
nas¹czonej letni¹ wod¹ i neutralnym myd³em. Jeli
plamy s¹ trudne do zmycia nale¿y stosowaæ produkty
specjalne. Wyp³ukaæ du¿¹ iloci wody i dok³adnie
wysuszyæ. Nie nale¿y stosowaæ proszków ciernych
ani substancji wywo³uj¹cych korozjê.
Wnêtrze piekarnika powinno byæ czyszczone po
ka¿dym u¿yciu, gdy jest jeszcze ciep³e. U¿ywaæ ciep³ej
wody, sp³ukaæ i osuszyæ miêkk¹ szmatk¹. Unikaæ
rodków cieraj¹cych.
Akcesoria mog¹ byæ myte jak zwyk³e sztuæce, tak¿e w
zmywarkach, za wyj¹tkiem prowadnic lizgowych.
Mycie drzwi.
Szybê drzwiczek nale¿y czyciæ przy pomocy g¹bki i
rodków nie zarysowuj¹cych powierzchni, a nastêpnie
osuszyæ miêkk¹ szmatk¹. Nie nale¿y u¿ywaæ szorstkich
narzêdzi lub ostrych, metalowych skrobaków, które mog¹
zarysowaæ powierzchniê i powodowaæ pêkanie szyby.
Aby piekarnik wyczyciæ dok³adniej mo¿na drzwiczki
odmontowaæ:
1. otworzyæ szeroko drzwiczki (patrz ilustracja).
2. podnieæ i obróciæ dwignie znajduj¹ce siê w obu
zawiasach (patrz ilustarcja);
3. pochwyciæ drzwiczki za obie
krawêdzie przymykaj¹c je lecz
nie ca³kowicie. Przycisn¹æ
blokady F, a nastêpnie wysun¹æ
drzwi w do siebie i wyj¹æ z
zawiasów (patrz ilustracja).
Zamontowaæ ponownie drzwiczki
wykonuj¹c czynnoci w
odwrotnej kolejnoci.
Sprawdziæ uszczelki
Kontrolowaæ okresowo stan uszczelek drzwiczek
piekarnika. Gdyby okaza³o siê, ze uszczelka jest
uszkodzona nale¿y zwróciæ siê do najbli¿szego serwisu
(patrz Serwis). Zaleca siê nie stosowanie piekarnika az
do chwili zakoñczenia naprawy.
Wymiana ¿arówki
W celu wymiany ¿arówki w piekarniku:
1. Odkrêciæ szklan¹ pokrywê obudowy ¿arówki.
2. Wykrêciæ
¿arówkê i wymieniæ
na analogiczn¹: moc
25 W, z³¹cze E 14.
3. wyj¹æ i otworzyæ
pokrywkê (patrz
ilustracja).
Monta¿ zestawu prowadnic lizgowych
W celu zamontowania prowadnic lizgowych:
1. Odkrêciæ dwie ruby A
(patrz ilustracja). Jeli
piekarnik jest
wyposa¿ony w panele
samoczyszczce, zostan¹
zdemontowane
nastêpuj¹co:
2. Wymieniæ ruby A na ruby i podk³adki (B+C)
znajduj¹ce siê w zestawie.
3. Wkrêciæ nowe ruby B i odpowiednie podk³adki C,
montuj¹c ponownie panele samoczyszcz¹ce.
4. Zamocowaæ oba
uchwyty D prowadnicy w
odpowiednich otworach
znajduj¹cych siê na
ciankach piekarnika
(patrz ilustracja). Otwory
dla lewej prowadnicy
znajduj¹ siê w górze
natomiast dla prowadnicy
prawej w dole.
5. Na koniec wcisn¹æ lizg na czêæ odleg³ociow¹ C.
Prowadnic lizgowych nie nale¿y wk³adaæ w po³o¿eniu
5.
F
F
Konserwacja i utrzymanie
A.
A.
B
C
D
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56

Ariston FZ 962 C.2 IX instrukcja

Typ
instrukcja
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla