600 g dojrzałych pomidorów
1 gałązka selera naciowego
½ ogórka
2 łodygi Trawy cytrynowej
2 łyżki stołowe octu winnego
1 świeża cebula
½ zielonej papryki
Kilka listków bazylii
120 ml oliwy z oliwek
Sól, pieprz
1 | Umyć paprykę, usunąć gniazda nasienne i pociąć
ją na paseczki. Posiekać cebulę i bazylię. Włożyć
składniki do misy i dodać 2 łyżki stołowe oliwy z
oliwek. Posolić, popieprzyć i wymieszać. Schować
do lodówki.
2 | Pomidory zanurzyć na 2 minuty w dużym garnku
z gotującą się wodą; następnie włożyć je do nac-
zynia z bardzo zimną wodą. Obrać je i wykroić
szypułki. Oderwać pierwszy liść trawy cytrynowej,
następnie przekroić ją na pół i drobno posiekać.
Umyć i drobno posiekać seler. Obrać ogórka i
pokroić go w kostkę.
3 | Do misy blendera włożyć selera, ogórka i pomidory.
Dodać Trawę cytrynową, i ocet i resztkę oliwy z
oliwek. Posolić i popieprzyć. Włączyć program
„Smoothie”. Włożyć gaspacho do lodówki.
4 | Podczas podawania do stołu, gaspacho należy
przelać do miseczek, a potem przystroić z wierzchu
1 łyżką stołową papryki i cebuli. Podawać do stołu
natychmiast.
20 min
6