Tefal BL811138 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

PERFECT MIX
GUACAMOLE Z CZERWONEJ CEBULI
HUMUS Z BURAKA I CIECIERZYCY
FRANCUSKIE RILLETTE Z MAKRELI Z ZIARNAMI GORCZYCY
GASPACHO POMIDOROWE Z TRAWĄ CYTRYNOWĄ
PLACKI GRYCZANE BEZ LAKTOZY
ACAI W MISCE Z KOKOSEM I JAGODAMI GOJI
PASTA ORZECHOWA DO KANAPEK
CZEKOLADOWY KOKTAJL,
MLECZNY Z DAKTYLAMI I BERGAMOTKĄ
KOKTAJL MLECZNY Z MANGO,
OWOCAMI MARAKUJĄ I WODĄ KOKOSOWĄ
KOKTAJL Z CZERWONYCH OWOCÓW,
LEMONIADY I KWIATÓW FIOŁKÓW
KOKTAJL Z ŻURAWINĄ,
CYTRYNĄ I IMBIREM
SMOOTHIE DWUKOLOROWE
Z CZERWONEJ KAPUSTY I MANGO
SMOOTHIE Z MANGO, NASION CHIA I MLEKA OWSIANEGO
SMOOTHIE MALINOWE, Z KOKOSEM I WANILIĄ
RED SMOOTHIE
S
PERFECT MIX
Nasz cel: Miksować bez przerwy!
Miksowanie nowej generacji

Ponieważ innowacyjność mamy w genach, nasi eksperci opracowali ostrza nowego typu - w
technologii Powelix. W połączeniu z solidnym silnikiem, technologia ta wzmacnia siłę miksowania,
przez co idealne efekty uzyskuje się błyskawicznie. I na długo.
Ostrza w technologii Powelix gwarantują błyskawiczne uzyskanie niesamowicie jednorodnej
konsystencji i bezproblemowe zmiksowanie nawet najtwardszych składników!




3 dojrzałe awokado
½ czerwonej cebuli
Sok z 1 limonki
1 pomidor
1 łyżka stołowa
oliwy z oliwek
½ łyżeczki
zmielonego kminku
Kilka kropli tabasco
Kilka gałązek kolendry
Sól, pieprz
1 | Obrać i posiekać czerwoną cebulę. Odstawić.
2 | Obrać pomidora i usunąć jego gniazda nasienne.
Przekroić awokado na pół i wydłubać miąższ
małą łyżeczką. Włożyć do misy Perfect Mix.
Dodać pomidora, wlać sok z limonki, oliwę z oliwek
i tabasco oraz wsypać kminek. Posolić i popieprzyć
i włączyć robota z maksymalną prędkością na 30
sekund, w tym czasie mieszać łopatką.
3 | Przełożyć guacamole do miseczki i dodać
posiekaną cebulę.
4 | Posypać kolendrą i podać na stół.



15 min
4




250 g konserwowej cieciorki
1 ugotowany burak
1 ząbek czosnku
1 łyżka stołowa pasty tahini
2 łyżki stołowe soku z cytryny
3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
50 ml wody
1 duża szczypta papryki
Sól, pieprz
Kilka ziaren słonecznika
1 | Obrać ząbek czosnku i pokroić go na pół. Usunąć
kiełek. Obrać buraka i pokroić go na kawałki.
Wypłukać i odsączyć ciecierzycę.
2 | Do misy Perfect Mix włożyć ciecierzycę, buraka,
czosnek, pastę tahini, dodać sok z cytryny i wsypać
paprykę. Doprawić solą i pieprzem i polać oliwą z
oliwek.
3 | Włączyć blender z prędkością minimalną, mik-
sować przez 1 minutę, jednocześnie stopniowo
dolewać przez korek wodę.
4 | Przełożyć humus do miseczki i posypać ziarnami
słonecznika.


15 min.
4




2 puszki makreli
w sosie własnym
60 g serka mascarpone
1 szalotka
1 łyżka stołowa ziaren gorczycy
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki stołowe oleju rzepakowego
5 owoców dzikiej róży
Sól, pieprz
Odrobina szczypiorku
1 | Otworzyć puszki z makrelą i odsą-
czyć
rybę. Obrać i drobno posiekać
szalotkę.
2 | Do misy blendera włożyć mascar-
pone z ziarnami gorczycy i owocami
róży oraz wlać sok z cytryny i olej.
Doprawić solą i pieprzem i miksować
przez 15 sekund ze średnią pręd-
kością.
3 | Dodać rozdrobnione lety z makreli
i szalotkę, po czym miksować przez
1 minutę z prędkością minimalną.
4 | Rillette można podawać z odrobiną
posiekanego szczypiorku.







15 min
6




600 g dojrzałych pomidorów
1 gałązka selera naciowego
½ ogórka
2 łodygi Trawy cytrynowej
2 łyżki stołowe octu winnego
1 świeża cebula
½ zielonej papryki
Kilka listków bazylii
120 ml oliwy z oliwek
Sól, pieprz
1 | Umyć paprykę, usunąć gniazda nasienne i pociąć
na paseczki. Posiekać cebulę i bazylię. Włożyć
składniki do misy i dodać 2 łyżki stołowe oliwy z
oliwek. Posolić, popieprzyć i wymieszać. Schować
do lodówki.
2 | Pomidory zanurzyć na 2 minuty w dużym garnku
z gotującą się wodą; następnie włożyć je do nac-
zynia z bardzo zimną wodą. Obrać je i wykroić
szypułki. Oderwać pierwszy liść trawy cytrynowej,
następnie przekroić na pół i drobno posiekać.
Umyć i drobno posiekać seler. Obrać ogórka i
pokroić go w kostkę.
3 | Do misy blendera włożyć selera, ogórka i pomidory.
Dodać Trawę cytrynową, i ocet i resztkę oliwy z
oliwek. Posolić i popieprzyć. Włączyć program
„Smoothie”. Włożyć gaspacho do lodówki.
4 | Podczas podawania do stołu, gaspacho należy
przelać do miseczek, a potem przystroić z wierzchu
1 łyżką stołową papryki i cebuli. Podawać do stołu
natychmiast.


20 min
6




120 g mąki gryczanej
130 g mąki pszennej
1 jajko
750 ml mleka owsianego
1 łyżeczka soli
1 | Do misy blendera włożyć jajko i
wsypać sól. Dodać mleko owsiane i
zmiksować wszystko razem z mini-
malną prędkością, miksować przez
10 sekund.
2 | Dodać mąkę gryczaną i mąkę
pszenną, ponownie zmiksować, przez
1 minutę, z minimalną prędkością.
3 | Ciasto naleśnikowe przelać do
salaterki i odstawić na 1-2 godz.
4 | Na patelni lekko wysmarowanej
olejem smażyć placki przez 1 minutę
na stronę.




5 min
1 - 2
godz
4




100 g mrożonego purée z açaí
(euterpa warzywna)
1 łyżeczka Sproszkowanego
korzenia maca
2 banany
200 ml soku jabłkowego
10 truskawek
Polewa
1 banan
4 truskawki
2 łyżki stołowe jagód goji
100 g granoli
Trochę wiórków kokosowych
Syrop klonowy
Do dekoracji
2 kokosy (opcjonalnie)
1 | Umyć truskawki. Pokroić banany w plasterki
.
2 | Do misy blendera włożyć banana, jagody açaí,
Korzeń maca i truskawki. Dolać soku jabłkowego.
3 | Wybrać program „Smoothie”.
4 | Pokroić 4 truskawki na kawałki. Rozłupać kokosy
na dwie połówki. Do każdej połówki kokosa (lub do
miseczek) nalać smoothie, następnie przystroić
je granolą, plasterkami bananów, truskawkami,
jagodami goji oraz wiórkami kokosowymi.
5 | Polać niewielką ilością syropu klonowego i natych-
miast podać do spożycia.



20 min
4




60 g orzechów laskowych
łuskanych i obranych ze skórki
150 g mlecznej czekolady
1 łyżeczka pasty z orzechów
laskowych
50 g gorzkiej czekolady
2 łyżki stołowe oleju z orzechów
laskowych
1 |
Włożyć orzechy do misy i rozdrobnić
ze średnią prędkością.
2 |
Przyprażyć je na patelni bez tłuszczu.
Odstawić, gdy się przyrumienią.
3 |
Czekoladę mleczną i gorzką pokrus-
zyć na kawałki i stopić w naczyniu
podczas kąpieli wodnej. Pozwolić,
aby była letnia.
4 |
Prażone orzechy miksować z mini-
malną prędkością przez 45 sekund
urządzeniem Perfect Mix tak, aby
otrzymać drobny proszek. Dodać
stopioną czekoladę, pastę z orzechów
laskowych i olej i zmiksować przez 1
minutę z prędkością maksymalną
do uzyskania jednorodnej masy.
5 |
Przechowywać w szklanym słoiczku.






15 min 5 min
1




400 ml mleka ryżowego
300 g lodów czekoladowych
2 krople olejku bergamotowego
1 banan
3 daktyle
3 kostki lodu
1 | Obrać banana i pokroić go na plasterki. Z daktyli
usunąć pestki.
2 | Do misy blendera włożyć lody czekoladowe i kostki
lodu. Dodać banana i daktyle.
3 | Wlać mleko ryżowe i olej bergamotowy.
4 | Wybrać program „Kruszenie lodu”. Podawać w
dużych szklankach.





10 min.
4




1 mango
200 g sorbetu mangowego
250 ml wody kokosowej
1 cm korzenia galangalu
(lub imbiru)
2 marakuje
4 kostki lodu
1 | Obrać mango i pokroić miąższ w kostkę. Obrać i
posiekać galangal.
2 | Do misy blendera włożyć mango, sorbet, galangal
i kostki lodu. Wlać wodę kokosową.
3 | Wybrać program „Ice Crush”. Pokroić marakuje
na połówki. Rozlać koktajl do szklanek i przystroić
połówkami marakui..


10 min
4




200 g wymieszanych
czerwonych owoców
1 ćwiartka cytryny
(lub ½ limonki)
8 kostek lodu
500 ml lemoniady
Kilka kwiatów ołka
1 | Obrać skórkę cytryny i wycisnąć sok. Umyć czer-
wone owoce.
2 | Do misy blendera wlać sok z cytryny, dorzucić
skórki i czerwone owoce. Dodać kostki lodu.
Wybrać program „Kruszenie lodu”.
3 | Przelać napój do szklanek i dopełnić lemoniadą.
Przystroić kwiatem ołka i natychmiast podać.



15 min
4




12 świeżych lub
mrożonych owoców żurawiny
8 kostek lodu
500 ml napoju
(lub toniku) imbirowego
1 cm korzenia imbiru
1 cytryna
1 | Obrać cytrynę ze skórki i zachować miąższ. Obrać
imbir i pokroić na małe kawałki.
2 | Do misy blendera włożyć żurawinę, imbir i cytrynę.
Miksować przez kilka sekund ze średnią prędkością.
3 | Dodać kostki lodu i napój imbirowy, po czym włączyć
program „Kruszenie lodu”.
4 | Rozlać do szklanek i natychmiast podać.





10 min
4




80 g czerwonej kapusty
1 zielone jabłko
200 ml mleka ryżowego
1 łyżka stołowa miodu
1 mango
100 g ananasa
1 łyżka stołowa soku z cytryny
150 ml soku pomarańczowego
1 | Umyć i zetrzeć kapustę. Obrać jabłko i wykroić
gniazdo nasienne, następnie pokroić jabłko na
kawałki. Obrać i pokroić na kawałki ananasa i
mango.
2 | Do misy blendera włożyć czerwoną kapustę,
jabłko i miód. Wlać mleko ryżowe i wybrać
program „smoothie”. Po zakończeniu programu
rozlać zawartość do 4 szklanek.
3 | Przepłukać misę. Włożyć ananasa i mango do misy
blendera. Dodać sok z cytryny i z pomarańczy.
Wybrać program „smoothie”.
4 | Po zakończeniu programu delikatnie wlać żółte
smoothie na smoothie purpurowe, można sobie
pomagać przy tym dużą łyżką.
5 | Odstawić w chłodne miejsce.




15 min
4




1 duże mango
2 pomarańcze
2 łyżki stołowe
nasion chia
400 ml mleka
owsianego
2 daktyle
1 | Obrać mango i pokroić miąższ na
kawałki. Z daktyli usunąć pestki.
2 | Obrać pomarańczę ze skóry i rozd-
zielić dzwonka.
3 | Do misy blendera włożyć daktyle,
pomarańcze i kawałki mango. Dodać
nasiona chia.
4 | Wlać mleko i wybrać program
„smoothie”.





15 min
4




1 świeży kokos
1 banan
125 g malin
1 łyżeczka soku z limonki
1 łyżka stołowa
syropu z agawy
1 laska wanilii
1 | Otworzyć kokosa i przelać jego zawartość do
naczynia (około 100 ml). Dolać wody tak, aby
uzyskać 250 ml płynu. Z kokosa wykroić około 100 g
miąższu, zachować brązową skórkę. Pokruszyć
laskę wanilii i wydłubać z niej nasiona.
2 | Obrać banana i pokroić go na plasterki.
3 | Do misy blendera włożyć miąższ kokosa, wlać
wodę kokosową i włączyć program „Kruszenie
lodu”.
4 | Dodać maliny, banana, nasiona wanilii, sok z
limonki i syrop z agawy.
5 |
Wybrać program „smoothie”. Podawać natychmiast.

250
15 min
4



400 g truskawek
1 granat
150 ml wody kokosowej
1 łyżka stołowa syropu z agawy
1 szczypta sproszkowanego imbiru
1 | Umyć i osuszyć truskawki. Obrać
granat i wydłubać z niego ziarna.
2 | Do misy blendera włożyć truskawki,
imbir i granat.
3 | Dodać syropu i wody kokosowej.
Wybrać program „smoothie”.
4 | Przelać do szklanek. Aby uzyskać
gładszą konsystencję, przygotowany
napój można przeltrować.



15 min
4
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18

Tefal BL811138 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla