IKEA OV32 Recipe book

Typ
Recipe book
KULINARISK
Książka kucharska
PL
Spis treści
Tabela pieczenia 3
Programy automatyczne 26
Przepisy – Wieprzowina/cielęcina 27
Przepisy – Wołow./Dziczyz./Jagnięc. 30
Przepisy – Drób 32
Przepisy – Ryba 35
Przepisy – Ciasto 37
Przepisy – Desery 44
Przepisy – Pizza/placek/chleb 46
Przepisy – Casserole/zapiekanki 50
Przepisy – Przystawki 54
Produkty gotowe 56
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia.
Tabela pieczenia
Czasy pieczenia
Czasy pieczenia zależą od rodzaju
potrawy, jej konsystencji oraz ilości.
W początkowym okresie należy
kontrolować wyniki pieczenia. Pozwoli to
odnaleźć najlepsze ustawienia (mocy
grzania, czasu pieczenia itp.) dla
posiadanych naczyń, przepisów i ilości
potraw pieczonych przy użyciu
omawianego urządzenia.
Należy ściśle przestrzegać wskazówek
umieszczonych na opakowaniu produktu.
Jeśli brak wskazówek, należy skorzystać z
informacji podanej w tabelach.
Temperatury i czasy pieczenia
podane w tabelach mają
wyłącznie charakter
orientacyjny. Zależą one od
przepisu, jakości oraz ilości
użytych składników.
Porady dotyczące specjalnych funkcji
pieczenia piekarnika
Podtrzymywanie temp.
Ta funkcja umożliwia podtrzymanie
temperatury potrawy.
Temperatura zostanie automatycznie
ustawiona na 80°C.
Podgrzewanie talerzy
Podgrzewanie talerzy i naczyń.
Rozłożyć równomiernie talerze i naczynia
na ruszcie. Po upływie połowy czasu
zamienić miejscami naczynia na górze i na
dole.
Temperatura jest automatycznie ustawiona
na 70°C.
Zalecany poziom umieszczenia potrawy: 3.
Wyrastanie ciasta
Tę automatyczną funkcję można
wykorzystać do przygotowywania
dowolnego ciasta drożdżowego. Stwarza
ona dobre warunki do wyrastania ciasta.
Umieścić ciasto w naczyniu odpowiednio
dużym do wyrastania. Nie ma potrzeby
przykrywania go. Umieścić ruszt na
pierwszej półce i postawić na nim naczynie.
Zamknąć drzwi i ustawić funkcję:
Wyrastanie ciasta. Ustawić wymagany
czas.
POLSKI
3
Gotowanie na parze
Używać wyłącznie żaroodpornych i
nierdzewnych naczyń.
Odpowiednie poziomy umieszczania
potraw podano w tabeli poniżej.
Poziomy umieszczania potraw liczy się
od dołu do góry.
Podczas pieczenia dłuższego niż 30
minut lub pieczenia większych porcji
żywności należy dodawać wody, jeśli
jest to konieczne.
Umieścić potrawę w odpowiednich
naczyniach i umieścić naczynia na
rusztach. Zachować odpowiednią
odległość między rusztami, aby
zapewnić możliwość obiegu pary wokół
każdego naczynia.
Po każdym użyciu należy wylać wodę z
szuflady na wodę, węży połączeniowych
i generatora pary. Patrz rozdział
„Konserwacja i czyszczenie”.
Tabele zawierają dane dotyczące
typowych potraw.
Jeśli dane w tabelach nie wskazują
inaczej, należy rozpoczynać gotowanie
w zimnym urządzeniu.
Jeśli nie można znaleźć ustawień dla
danego przepisu, należy użyć
najbardziej zbliżonego przepisu.
Podczas gotowania ryżu proporcja
woda/ryż powinna wynosić od 1,5:1 do
2:1, ponieważ ryż pochłania wodę.
Tabela ilości wody do gotowania na parze
Czas (min) Woda w szufladzie na wodę (ml)
15 - 20 300
30 - 40 600
50 - 60 800
Gotowanie na parze / Gotowanie na
parze eko
OSTRZEŻENIE! Nie otwierać
drzwi urządzenia, gdy funkcja
jest włączona. Występuje
zagrożenie poparzeniem.
Ta funkcja jest odpowiednia do każdego
typu żywności – świeżej lub mrożonej.
Można jej używać do gotowania/
pieczenia, podgrzewania, rozmrażania,
gotowania lub blanszowania warzyw,
mięsa, ryb, makaronów, ryżu, kukurydzy,
kaszy manny i jajek.
Za jednym razem można przyrządzić cały
posiłek. Aby prawidłowo ugotować/upiec
wszystkie potrawy, należy dobierać je w
taki sposób, aby miały jak najbardziej
zbliżony czas gotowania/pieczenia. Dodać
ilość wody odpowiednią dla tej z
przyrządzanych potraw, która wymaga jej
najwięcej. Umieścić potrawy w
odpowiednich naczyniach, a następnie na
rusztach. Rozmieścić odpowiednio
naczynia, aby zapewnić swobodny obieg
pary.
Sterylizacja za pomocą funkcji:
Gotowanie na parze
Ta funkcja umożliwia przeprowadzenie
sterylizacji naczyń (np. butelek dla
niemowląt).
Umieścić czyste naczynia na środku
rusztu na pierwszym poziomie
piekarnika. Otwór powinien być
skierowany w dół pod małym kątem.
Wlać do szuflady maksymalną ilość
wody i ustawić czas na 40 minut.
POLSKI 4
Warzywa
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
Woda w szuflad-
zie na wodę (ml)
Karczochy 96 50 - 60 1 800
Bakłażany 96 15 - 25 1 450
Cały kalafior 96 35 - 45 1 600
Kalafior, ró-
życzki
96 25 - 30 1 500
Całe brokuły 96 30- 40 1 550
Brokuły, cząstki 96 20 - 25 1 400
Grzyby krojone 96 15 - 20 1 400
Groszek 96 20 - 25 1 450
Koper 96 35 - 45 1 600
Marchew 96 35 - 45 1 600
Kalarepa, plas-
try
96 30 - 40 1 550
Papryka, plastry 96 15 - 20 1 400
Por, krążki 96 25 - 35 1 500
Zielona fasolka 96 35 - 45 1 550
Roszpunka,
cząstki
96 20 - 25 1 450
Brukselka 96 30 - 40 1 550
Buraczki 96 70 - 90 1 800 + 400
Skorzonera 96 35 - 45 1 600
Seler pokrojony
w kostkę
96 20 - 30 1 500
Zielone szpara-
gi
96 25 - 35 1 500
Białe szparagi 96 35 - 45 1 600
Świeży szpinak 96 15 1 350
POLSKI 5
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
Woda w szuflad-
zie na wodę (ml)
Nadziewane
pomidory
96 15 1 350
Biała fasola 96 25 - 35 1 500
Kapusta włoska 96 20 - 25 1 400
Cukinia, krojona 96 15 1 350
Przystawki / dodatki
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
Woda w szuflad-
zie na wodę (ml)
Knedle drożd-
żowe
96 30 - 40 1 600
Knedle ziem-
niaczane
96 35 - 45 1 600
Ziemniaki w
mundurkach,
średniej wielko-
ści
96 45 - 55 1 750
Ryż (proporcja
woda/ryż 1,5:1)
96 35 - 40 1 600
Gotowane
ziemniaki,
ćwiartki
96 35 - 40 1 600
Knedle chle-
bowe
96 35 - 45 1 600
Tagliatelle,
świeże
96 20 - 25 1 450
Polenta (pro-
porcje płyn/
polenta 3:1)
96 40 - 45 1 750
POLSKI 6
Ryba
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
Woda w szuflad-
zie na wodę (ml)
Pstrąg, ok. 250
g
85 30 - 40 1 550
Świeże krewetki 85 20 - 25 1 450
Mrożone kre-
wetki
85 30 - 40 1 550
Łosoś, filety 85 25 - 35 1 500
Pstrąg potok-
owy, ok. 1000 g
85 40 - 45 1 600
Małże 96 20 - 30 1 500
Filet z flądry 80 15 1 350
Mięso
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
Woda w szuflad-
zie na wodę (ml)
Gotowana szyn-
ka 1000 g
96 55 - 65 1 800 + 150
Pierś kurczaka z
wody
90 25 - 35 1 500
Kurczak, z wo-
dy, 1000 - 1200
g
96 60 - 70 1 800 + 150
Górka cielęca /
schab wieprz-
owy bez kości,
800 - 1000 g
90 80 - 90 1 800 + 300
Peklowany i lek-
ko wędzony
karczek wieprz-
owy z wody
90 70 - 90 1 800 + 300
Tafelspitz (woło-
wina gotowana)
96 110 - 120 1 800 + 700
Chipolatas 80 15 - 20 1 400
POLSKI 7
Jajka
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
Woda w szuflad-
zie na wodę (ml)
Jajka na miękko 96 10 - 12 1 400
Jajka na pół-
miękko
96 13 - 16 1 450
Jajka na twardo 96 18 - 21 1 500
Kolejno Termoobieg i Gotowanie na
parze
Połączenie obu funkcji umożliwia
przyrządzanie kolejno po sobie mięsa,
warzyw i dodatków. Wszystkie dania będą
gotowe do podania w tym samym czasie.
Aby wstępnie podpiec potrawę, należy
użyć funkcji: Termoobieg .
Umieścić przygotowane warzywa i
dodatki w żaroodpornych naczyniach.
Włożyć do piekarnika z pieczenią.
Schłodzić piekarnik do temperatury ok.
80°C. Aby szybciej schłodzić urządzenie,
należy uchylić drzwi piekarnika do
pierwszej pozycji otwarcia na około 15
minut.
Uruchomić funkcję: Gotowanie na parze.
Piec wszystkie potrawy, aż będą
gotowe.
Maksymalna ilość wody wynosi
650 ml.
Pieczenie parowe (50/50)
Dodać ok. 300 ml wody.
Produkt Temperatura (°C) Czas (min) Poziom piekarnika
Budyń/flan w mis-
eczkach
1)
90 40 - 45 1
Jajka zapiekane
1)
90 35 - 45 1
Pasztet
1)
90 40 - 50 1
Cienkie filety rybne 85 15 - 25 1
Grube filety rybne 90 25 - 35 1
Małe ryby do 350 g 90 25 - 35 1
Całe ryby do 1000 g 90 35 - 45 1
1)
Kontynuować przez kolejne pół godziny z zamkniętymi drzwiami.
Odgrzewanie
Produkt Temperatura (°C) Czas (min) Poziom piekarnika
Kluseczki 85 20 - 30 1
POLSKI 8
Produkt Temperatura (°C) Czas (min) Poziom piekarnika
Makaron 85 15 - 20 1
Ryż 85 15 - 20 1
Dania na jednym
talerzu
85 15 - 20 1
Pieczenie parowe (25/75)
Dodać ok. 300 ml wody.
Produkt Ilość Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
Pieczeń wiepr-
zowa
1 kg 160 - 180 90 - 100 1
Pieczeń wołowa 1 kg 180 - 200 60 - 90 1
Pieczeń cielęca 1 kg 180 80 - 90 1
Klops surowy 0,5 kg 180 30 - 40 1
Wędzony karc-
zek wieprzowy
(namaczać 2
godz.)
0,6-1 kg 160 - 180 60 - 70 1
Kurczak 1 kg 180 - 200 50 - 60 1
Kaczka 1,5-2 kg 180 70 - 90 1
Zapiekanka
ziemniaczana
- 160 - 170 50 - 60 1
Makaron zapie-
kany
- 190 40 - 50 1
Lasagne - 180 45 - 55 1
Różne rodzaje
chleba
0,5-1 kg 180 - 190 45 - 60 1
Bułki 40-60 g 180 - 210 30 - 40 2
Bułki gotowe do
pieczenia
- 200 20 - 30 2
POLSKI 9
Produkt Ilość Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
Bagietki gotowe
do pieczenia
40-50 g 200 20 - 30 2
Bagietki mro-
żone gotowe do
pieczenia
40-50 g, 200 25 - 35 2
Pieczenie ciast
Nowy piekarnik może piec inaczej niż
dotychczas używane urządzenie. Należy
dostosować używane ustawienia
(temperatury, czasu pieczenia) i poziomy
umieszczania potraw do wartości
podanych w tabelach.
Zaleca się ustawienie za pierwszym
razem niższej temperatury.
Jeśli nie można znaleźć ustawień dla
danego przepisu, należy wybrać
najbardziej podobny.
Piekąc ciasta na więcej niż jednym
poziomie można wydłużyć czas
pieczenia o 10 - 15 minut.
Ciasta i ciastka na różnych poziomach
nie zawsze przyrumieniają się
równomiernie. W tym przypadku nie
należy zmieniać ustawienia temperatury.
Różnice wyrównają się podczas
pieczenia.
Przy dłuższym czasie pieczenia można
wyłączyć piekarnik około 10 minut przed
końcem pieczenia i wykorzystać ciepło
resztkowe.
Umieszczenie w piekarniku mrożonej
żywności może spowodować odkształcenie
blach podczas pieczenia. Po ostygnięciu
blach odkształcenia znikną.
Wskazówki dotyczące pieczenia ciast
Efekt pieczenia Prawdopodobna przyczyna Rozwiązanie
Spód ciasta nie jest odpo-
wiednio przyrumieniony.
Wybrano nieodpowiedni
poziom piekarnika.
Umieścić ciasto na niższym
poziomie piekarnika.
Ciasto zapada się, robi się
zakalcowate, wycieka z nie-
go woda.
Temperatura piekarnika jest
zbyt wysoka.
Przy następnym pieczeniu
należy nieznacznie obniżyć
temperaturę piekarnika.
Ciasto zapada się, robi się
zakalcowate, wycieka z nie-
go woda.
Zbyt krótki czas pieczenia. Ustawić dłuższy czas piecze-
nia. Nie można skracać
czasu pieczenia poprzez
ustawienie wyższej tem-
peratury.
POLSKI 10
Efekt pieczenia Prawdopodobna przyczyna Rozwiązanie
Ciasto zapada się, robi się
zakalcowate, wycieka z nie-
go woda.
Do ciasta wlano zbyt dużo
wody.
Użyć mniej wody. Należy
przestrzegać czasu miesza-
nia ciasta, zwłaszcza korzys-
tając z robota kuchennego.
Ciasto jest zbyt suche. Temperatura piekarnika jest
zbyt niska.
Przy następnym pieczeniu
należy zwiększyć tempera-
turę piekarnika.
Ciasto jest zbyt suche. Zbyt długi czas pieczenia. Przy następnym pieczeniu
należy skrócić czas piecze-
nia.
Ciasto nierówno się przyru-
mienia.
Temperatura piekarnika jest
zbyt wysoka, a czas piecze-
nia zbyt krótki.
Ustawić niższą temperaturę
piekarnika i wydłużyć czas
pieczenia.
Ciasto nierówno się przyru-
mienia.
Ciasto nie zostało równo-
miernie rozprowadzone.
Rozprowadzić ciasto równo-
miernie na blasze.
Ciasto nie jest gotowe po
upływie podanego czasu
pieczenia.
Temperatura piekarnika jest
zbyt niska.
Przy następnym pieczeniu
należy nieznacznie zwięks-
zyć temperaturę piekarnika.
Pieczenie na jednym poziomie
Pieczenie w formach
Produkt Funkcja Tempera-
tura (°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Kołacz lub bułeczki maś-
lane
Termoobieg 150 - 160 50 - 70 1
Tort biszkoptowy / Cias-
ta owocowe
Termoobieg 140 - 160 70 - 90 1
Sponge cake / Biszkopt Termoobieg 140 - 150 35 - 50 1
Sponge cake / Biszkopt Górna/dolna
grzałka
160 35 - 50 1
Spód placka – ciasto
kruche
1)
Termoobieg 170 - 180 10 - 25 2
Spód placka – ciasto uk-
ręcane
Termoobieg 150 - 170 20 - 25 2
POLSKI 11
Produkt Funkcja Tempera-
tura (°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Apple pie / Szarlotka (2
formy, Ø 20 cm,
umieszczone po prze-
kątnej)
Termoobieg 160 70 - 90 2
Apple pie / Szarlotka (2
formy, Ø 20 cm,
umieszczone po prze-
kątnej)
Górna/dolna
grzałka
180 70 - 90 1
Sernik, blacha do cias-
ta
2)
Górna/dolna
grzałka
160 - 170 70 - 90 2
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
2)
Użyć głębokiej blachy do pieczenia.
Ciasta / ciastka / chleb na blachach do pieczenia
Produkt Funkcja Tempera-
tura (°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Plecionka drożdżowa /
wieniec drożdżowy
Górna/dolna
grzałka
170 - 190 30 - 40 1
Strucla bożonarodze-
niowa
1)
Górna/dolna
grzałka
160 - 180 50 - 70 1
Chleb (żytni)
1)
Górna/dolna
grzałka
1
pierwszy 230 20
następnie 160 - 180 30 - 60
Ptysie / eklery
1)
Górna/dolna
grzałka
190 - 210 20 - 35 2
Rolada biszkoptowa
1)
Górna/dolna
grzałka
180 - 200 10 - 20 2
Ciasto z kruszonką (su-
che)
Termoobieg 150 - 160 20 - 40 2
Maślane ciasto migda-
łowe / ciasta cukrowe
1)
Górna/dolna
grzałka
190 - 210 20 - 30 2
POLSKI 12
Produkt Funkcja Tempera-
tura (°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Tarty owocowe (na cieś-
cie drożdżowym / ukrę-
canym)
2)
Termoobieg 150 - 160 35 - 55 2
Tarty owocowe (na cieś-
cie drożdżowym / ukrę-
canym)
2)
Górna/dolna
grzałka
170 35 - 55 2
Tarty owocowe na kru-
chym cieście
Termoobieg 160 - 170 40 - 80 2
Ciasta drożdżowe z de-
likatnymi dodatkami
(np. twarogiem, kre-
mem, słodkim sosem)
1)
Górna/dolna
grzałka
160 - 180 40 - 80 2
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
2)
Użyć głębokiej blachy do pieczenia.
Ciastka
Produkt Funkcja Tempera-
tura (°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Ciasteczka kruche Termoobieg 150 - 160 10 - 20 2
Short bread / Ciastecz-
ka maślane / Ciasta
przekładane
Termoobieg 140 20 - 35 2
Short bread / Ciastecz-
ka maślane / Ciasta
przekładane
1)
Górna/dolna
grzałka
160 20 - 30 2
Ciasteczka z ciasta bisz-
koptowego
Termoobieg 150 - 160 15 - 20 2
Ciasteczka z białek jaj,
bezy
Termoobieg 80 - 100 120 - 150
Makaroniki Termoobieg 100 - 120 30 - 50 2
Ciasteczka z ciasta
drożdżowego
Termoobieg 150 - 160 20 - 40 2
POLSKI 13
Produkt Funkcja Tempera-
tura (°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Ciasteczka z ciasta
franc.
1)
Termoobieg 170 - 180 20 - 30 2
Bułki
1)
Termoobieg 160 10 - 25 2
Bułki
1)
Górna/dolna
grzałka
190 - 210 10 - 25 2
Small cakes / Ciastecz-
ka
1)
Termoobieg 160 20 - 35 2
Small cakes / Ciastecz-
ka
1)
Górna/dolna
grzałka
170 20 - 35 2
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
Wypieki i zapiekanki
Produkt Funkcja Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom piekarni-
ka
Makaron zapie-
kany
Górna/dolna
grzałka
180 - 200 45 - 60 1
Lasagne Górna/dolna
grzałka
180 - 200 25 - 40 1
Zapiekanka
warzywna
1)
Turbo grill 160 - 170 15 - 30 1
Bagietki posy-
pane serem
Termoobieg 160 - 170 15 - 30 1
Słodkie suflety Górna/dolna
grzałka
180 - 200 40 - 60 1
Suflety z rybą Górna/dolna
grzałka
180 - 200 30 - 60 1
Nadziewane
warzywa
Termoobieg 160 - 170 30 - 60 1
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
POLSKI 14
Termoobieg + para
Produkt Temperatura (°C) Czas (min) Poziom piekarnika
Makaron zapiekany 180 - 200 45 - 60 1
Lasagne 180 - 200 45 - 60 1
Zapiekanka ziemniac-
zana
190 - 210 55 - 80 1
Dania słodkie 180 - 200 45 - 60 1
Kołacz lub bułeczki
maślane
160 - 170 50 - 70 1
Plecionka drożdżo-
wa / wieniec drożdż-
owy
170 - 190 40 - 50 1
Ciasto z kruszonką (su-
che)
160 - 170 20 - 40 2
Ciasteczka z ciasta
drożdżowego
160 - 170 20 - 40 2
Pieczenie na kilku poziomach
Użyć funkcji: Termoobieg.
Ciasta / ciastka / chleb na blachach do pieczenia
Produkt Temperatura (°C) Czas (min) Poziom pie-
karnika
Ptysie / Eklery
1)
160 - 180 25 - 45 1 / 4
Strucla sucha 150 - 160 30 - 45 1 / 4
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
Ciasta / małe ciasteczka / chleb na blachach do pieczenia
Produkt Temperatura (°C) Czas (min) Poziom pie-
karnika
Ciasteczka kruche 150 - 160 20 - 40 1 /4
Short bread / Cias-
teczka maślane /
Ciasta przekładane
140 25 - 45 1 / 4
POLSKI 15
Produkt Temperatura (°C) Czas (min) Poziom pie-
karnika
Ciasteczka z ciasta
biszkoptowego
160 - 170 25 - 40 1 / 4
Ciasteczka z białek
jaj, bezy
80 - 100 130 - 170 1 / 4
Makaroniki 100 - 120 40 - 80 1 / 4
Ciasteczka z ciasta
drożdżowego
160 - 170 30 - 60 1 / 4
Termoobieg (niska temp.)
Tę funkcję należy stosować do
przygotowywania delikatnego, chudego
mięsa lub ryb. Nie jest ona odpowiednia do
przyrządzania takich potraw, jak mięso
duszone w sosie własnym czy tłusta pieczeń
wieprzowa. W celu zapewnienia
odpowiedniej temperatury wewnątrz
produktu można użyć termosondy (patrz
tabela dla termosondy).
W ciągu pierwszych 10 minut można
ustawić temperaturę piekarnika w
przedziale od 80°C do 150°C. Domyślna
temperatura wynosi 90°C. Po ustawieniu
temperatury piekarnik będzie kontynuował
pieczenie w temperaturze 80°C. Nie należy
używać tej funkcji do pieczenia drobiu.
Używając tej funkcji, należy
zawsze piec potrawy pod
przykryciem.
1. Obsmażyć mięso na patelni na płycie
grzejnej przez 1 - 2 minuty po każdej
stronie.
2. Umieścić gorącą patelnię z mięsem na
ruszcie piekarnika.
3. Umieścić termosondę w mięsie.
4. Wybrać funkcję: Termoobieg (niska
temp.) i ustawić odpowiednią docelową
temperaturę wewnątrz produktu.
Produkt Ilość Temperatura (°C) Czas (min) Poziom pie-
karnika
Pieczeń wołowa 1000 - 1500 g 150 120 - 150 1
Filet wołowy 1000 - 1500 g 150 90 - 110 1
Pieczeń cielęca 1000 - 1500 g 150 120 - 150 1
Stek 200 - 300 g 120 20 - 40 1
POLSKI 16
Pizza
Produkt Temperatura (°C) Czas (min) Poziom piekarnika
Pizza (na cienkim
cieście)
1)
200 - 230 15 - 20 2
Pizza (z dużą ilością
dodatków)
2)
180 - 200 20 - 30 2
Tarty 180 - 200 40 - 55 1
Tarta szpinakowa 160 - 180 45 - 60 1
Quiche Lorraine (tar-
ta pikantna)
170 - 190 45 - 55 1
Tarta szwajcarska 170 - 190 45 - 55 1
Sernik 140 - 160 60 - 90 1
Szarlotka przykryta 150 - 170 50 - 60 1
Zapiekanka war-
zywna
160 - 180 50 - 60 1
Podpłomyk
1)
230 10 - 20 2
Zapiekanka z ciasta
francuskiego
1)
160 - 180 45 - 55 2
Flammekuchen
1)
230 12 - 20 2
Pierogi (rosyjska
wersja calzone)
1)
180 - 200 15 - 25 2
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
2)
Użyć głębokiej blachy do pieczenia.
Pieczenie mięs
Do pieczenia należy używać naczyń
żaroodpornych (należy zapoznać się ze
wskazówkami producenta).
Duże kawałki mięsa można piec
bezpośrednio w głębokiej blasze do
pieczenia (jeśli jest w wyposażeniu) lub
na ruszcie nad głęboką blachą do
pieczenia.
Chude mięsa należy piec w brytfannie
pod przykryciem. Dzięki temu mięso
będzie bardziej soczyste.
Wszystkie rodzaje mięs, które mają się
przyrumienić lub mieć chrupiącą skórkę,
można piec w brytfannie bez przykrycia.
Zaleca się pieczenie w urządzeniu mięsa
i ryb w ilości powyżej 1 kg.
Aby zapobiec przypaleniu się sosu lub
tłuszczu, zaleca się wlanie niewielkiej
ilości wody do głębokiej blachy do
pieczenia.
W razie potrzeby należy obrócić pieczeń
(po upływie 1/2 - 2/3 czasu pieczenia).
POLSKI 17
Polać kilkakrotnie większe kawałki mięsa
i drobiu własnym sosem podczas
pieczenia. Pozwoli to uzyskać lepszy
efekt pieczenia.
Można wyłączyć urządzenie na 10 minut
przed zakończeniem czasu pieczenia i
wykorzystać ciepło resztkowe.
Tabele pieczenia mięs
Wołowina
Produkt Funkcja Ilość Tempera-
tura (°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Mięso dus-
zone
Górna/dolna
grzałka
1 - 1,5 kg 230 120 - 150 1
Pieczeń wo-
łowa lub fil-
et: lekko
wypiec-
zone
1)
Turbo grill na każdy
cm grubo-
ści
190 - 200 5 - 6 na cm
grubości
1
Pieczeń wo-
łowa lub fil-
et: średnio
wypieczone
Turbo grill na każdy
cm grubo-
ści
180 - 190 6 - 8 na cm
grubości
1
Pieczeń wo-
łowa lub fil-
et: dobrze
wypieczone
Turbo grill na każdy
cm grubo-
ści
170 - 180 8 - 10 na cm
grubości
1
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
Wieprzowina
Produkt Funkcja Ilość Tempera-
tura (°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Łopatka, kar-
kówka, szyn-
ka
Turbo grill 1 - 1,5 kg 160 - 180 90 - 120 1
Kotlet, że-
berka
Turbo grill 1 - 1,5 kg 170 - 180 60 - 90 1
Klops Turbo grill 750 g - 1 kg 160 - 170 50 - 60 1
Golonka
wieprzowa
(obgotowa-
na)
Turbo grill 750 g - 1 kg 150 - 170 90 - 120 1
POLSKI 18
Cielęcina
Produkt Funkcja Ilość Tempera-
tura (°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Pieczeń cie-
lęca
Turbo grill 1 kg 160 - 180 150 - 120 1
Gicz cielęca Turbo grill 1,5 - 2 kg 160 - 180 120 - 150 1
Jagnięcina
Produkt Funkcja Ilość Tempera-
tura (°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Udziec jagni-
ęcy, pieczeń
jagnięca
Turbo
grill
1 - 1,5 kg 150 - 180 100 - 120 1
Comber jagni-
ęcy
Turbo
grill
1 - 1,5 kg 160 - 180 40 - 60 1
Dziczyzna
Produkt Funkcja Ilość Tempera-
tura (°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Comber z za-
jąca, udko za-
jęcze
1)
Górna/
dolna
grzałka
do 1 kg 230 30 - 40 1
Comber sarni Górna/
dolna
grzałka
1,5 - 2 kg 210 - 220 35 - 40 1
Udziec z sarny Górna/
dolna
grzałka
1,5 - 2 kg 180 - 200 60 - 90 1
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
Drób
Produkt Funkcja Ilość Tempera-
tura (°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Kurczak, mło-
dy kurczak
Turbo grill po 200 - 250
g
200 - 220 30 - 50 1
Połówki kurc-
zaka
Turbo grill po 400 - 500
g
190 - 210 35 - 50 1
POLSKI 19
Produkt Funkcja Ilość Tempera-
tura (°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Kawałki dro-
biu
Turbo grill 1 - 1,5 kg 190 - 210 50 - 70 1
Kaczka Turbo grill 1,5 - 2 kg 180 - 200 80 - 100 1
Ryba (gotowanie na parze)
Produkt Funkcja Ilość Tempera-
tura (°C)
Czas (min) Poziom pie-
karnika
Cała ryba Górna/
dolna
grzałka
1 - 1,5 kg 210 - 220 45 - 60 1
Grill
Funkcji grilla należy zawsze używać przy
maksymalnym ustawieniu temperatury.
Ruszt należy umieścić na poziomie
piekarnika zalecanym w tabeli
grillowania.
Blachę do zbierania tłuszczu należy
zawsze umieszczać na pierwszym
poziomie.
Należy grillować tylko płaskie porcje
mięsa lub ryb.
Korzystając z funkcji grilla, należy
zawsze rozgrzewać pusty piekarnik
przez 5 minut.
UWAGA! Podczas grillowania
drzwi piekarnika powinny być
zawsze zamknięte.
Grill
Produkt Temperatura
(°C)
Czas grillowania (min) Poziom piekarni-
ka
1. strona 2. strona
Pieczeń wołowa,
średnio wypiec-
zona
210 - 230 30 - 40 30 - 40 1
Filet wołowy,
średnio wy-
pieczony
230 20 - 30 20 - 30 1
Karczek wieprz-
owy
210 - 230 30 - 40 30 - 40 1
Karczek cielęcy 210 - 230 30 - 40 30 - 40 1
Karczek jagni-
ęcy
210 - 230 25 - 35 20 - 35 1
POLSKI 20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60

IKEA OV32 Recipe book

Typ
Recipe book