Gorenje BM1406 Instrukcja obsługi

Kategoria
Maszyny do wypieku chleba
Typ
Instrukcja obsługi

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

2
SI Navodila za uporabo ................................ 3
HR, BIH Upute za uporabu .................................... 9
SRB - MNE Uputstva za upotrebu ............................ 15
GB Instruction manual ................................. 21
RO Manual de instrucţiuni ........................... 27
HU Használati útmutató ............................... 33
UA Інструкції з експлуатації ...................... 39
SK Návod na obsluhu................................... 46
CZ Návod k obsluze ..................................... 52
PL Instrukcja obsługi ................................... 58
RU Руководство по эксплуатации ........... 65
BG Инструкции за употреба ...................... 72
58
PL
Ważne wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Przed użyciem urządzenia należy dokładnie zapoznać się z instrukcją obsługi.
1. Zachować należy instrukcję, kartę gwarancyjną, fakturę lub rachunek i, jeśli to możliwe, również
opakowanie.
2. Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego!
3. Instalując dodatkowe akcesoria, przystępując do czyszczenia urządzenia, gdy urządzenie nie jest
użytkowane lub w jakichkolwiek innych sytuacjach stanowiących zagrożenie, zawsze należy
wyciągnąć przewód zasilający z gniazdka sieciowego. Przed tym urządzenie należy wyłączyć.
Przewód zawsze należy wyciągać z gniazdka, trzymając za wtyczkę.
4. Aby chronić dzieci przed niebezpieczeństwem, jakie mogą stwarz urządzenia elektryczne,
dzieci nie powinno pozostawiać się w pobliżu urządzenia bez nadzoru. Urządzenie należy
przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Zawsze należy sprawdzić, czy przewód
zasilający nie wisi w powietrzu.
5. Regularnie należy kontrolować urządzenie lub kabel. Nie należy włączać urządzenia, jeśli
stwierdzi się jakiekolwiek uszkodzenie.
6. Urządzenia nie należy naprawiać samodzielnie, lecz zwrócić się o pomoc do autoryzowanego
serwisu.
7. W przypadku zepsucia lub uszkodzenia wtyczki, powinna ona zostać wymieniona przez
autoryzowany serwis lub osobę do tego upoważnioną.
8. Urządzenie i przewód zasilający nie powinny być umieszczane w pobliżu źródła ciepła czy też
być narażone na bezpośrednie działanie promieni słonecznych, wilgoć, ostre krawędzie itp.
Należy uważać, aby przewód zasilający nie dotykał gorących powierzchni.
9. Urządzenia nigdy nie należy pozostawiać bez nadzoru. Nieużywane urządzenie zawsze należy
wyłączyć.
10. Używać należy wyłącznie oryginalne części wyposażenia.
11. Urządzenia nie należy używać na zewnątrz.
12. Należy zapobiegać kontaktowi urządzenia z płynami. Urządzenia nigdy nie należy stawiać na
mokrym podłożu! Urządzenia nie należy dotykać wilgotnymi lub mokrymi rękami!
13. Jeśli urządzenie wejdzie w kontakt z wodą, natychmiast należy wyciągnąć wtyczkę z gniazdka
sieciowego. Nie dotykać wody.
14. Urządzenie należy stosować jedynie zgodnie z jego przeznaczeniem, oznaczonym na
urządzeniu.
15. Nie należy dotykać ruchomych lub obrotowych elementów urządzenia.
16. Urządzenie należy umieścić na równym podłożu, w odległości przynajmniej 5 cm od najbliższej
ściany.
17. Do czyszczenia nie należy stosować żrących środków czyszczących.
18. Końcówkę do wyrabiania należy umyć zaraz po użyciu.
19. Nie dotykać gorących powierzchni. Używać uchwytów lub rączek.
20. Urządzenie nie powinno być obsługiwane przez dzieci i osoby o ograniczonej sprawności
fizycznej, zmysłowej bądź umysłowej, a także osoby bez wystarczającej wiedzy lub
doświadczenia, chyba że znajdują się pod opieką doświadczonej osoby, odpowiedzialnej za ich
bezpieczeństwo, która powinna wcześniej dokładnie objaśnić zasady działania i użytkowania
urządzenia.
21. Chcąc wyjąć z urządzenia formę do pieczenia, nie należy uderzać w jej ścianki ani krawędzie,
ponieważ można ją w ten sposób uszkodzić.
22. Do urządzenia nie należy wkładać folii aluminiowej ani innych materiałów, ponieważ zwiększa to
niebezpieczeństwo pożaru lub spięcia.
23. Urządzenia nigdy nie należy nakrywać ścierką lub podobnymi materiałami, ponieważ
uniemożliwia to swobodne wydobywanie się na zewnątrz ciepła i pary. Gdy urządzenie jest
nakryte ścierką lub wejdzie w kontakt z materiałem łatwopalnym, może to spowodować pożar.
24. W celu uniknięcia niebezpieczeństwa urządzenia nie należy podłączać do zewnętrznego
włącznika czasowego lub układu zdalnego sterowania.
25. Poziom hałasu: Lc < 68 dB (A)
59
Niniejsze urządzenie jest oznakowane zgodnie z europejską dyrektywą 2002/96/WE w
sprawie zużytego sprzętu elektrotechnicznego i elektronicznego (waste electrical and
electronic equipment - WEEE). Dyrektywa ta określa wymagania dotyczące zbierania i
zagospodarowania zużytego sprzętu elektrotechnicznego i elektronicznego, obowiązujące
w całej Unii Europejskiej.
Pierwsze uruchomienie urządzenia
1. Prosimy sprawdzić, czy wszystkie części i całe wyposażenie zostało dostarczone oraz czy
wszystko jest w nienaruszonym stanie
2. Oczyścić należy wszystkie części urządzenia, stosując się do wskazówek, zawartych w rozdziale
"Czyszczenie i konserwacja".
3. Wypiekacz do chleba należy ustaw na tryb działania "BAKE" (pieczenie) i pozostawić, żeby
program działał przez około 10 minut, bez składników w misie. Następnie należy odczekać aż
urządzenie się ochłodzi i ponownie umyć wszystkie ruchome części.
4. Dokładnie należy wysuszyć wszystkie części i je ponownie umieścić w urządzeniu. Urządzenie
jest teraz gotowe do użycia.
Podłączenie do sieci elektrycznej:
Urządzenie można podłączyć tylko do prawidłowo zainstalowanego gniazdka sieciowego 220-240V ~
50Hz.
Po podłączeniu kabla przyłączeniowego wypiekacza do chleba do gniazda sieciowego, słychać będzie
krótki sygnał dźwiękowy, a po chwili na wyświetlaczu pojawi się napis “1 3:00“,1200g, “MEDIUM”,
jednak dwukropek pomiędzy cyframi “3” i “00” nie pulsuje przez cały czas.
Numer “1” oznacza wstępnie nastawiony program. Oznaczenia “1200g“ i “MEDIUM (średnie
ustawienie) są wstępnie nastawionymi wartościami.
Funkcje i sposób działania
Panel sterujący
1. Pokrywa
2. Uchwyt
3. Okienko kontrolne
4. Forma na chleb
5. Łopatki mieszające
6. Panel sterujący
7. Obudowa
8. Kubeczek do odmierzania
9. Łyżeczka do odmierzania
10. Haczyk
60
OPIS PANELU STERUJĄCEGO
(Wygląd wyświetlacza może ulec zmianie bez uprzedniego ostrzeżenia.)
Start/stop
Użycie tego przycisku uruchamia lub wyłącza wybrany program pieczenia.
Program pieczenia należy uruchomić, używając przycisku “START/STOP”. Słychać będzie krótki
sygnał dźwiękowy, po czym dwukropek na wyświetlaczu zacznie pulsować i nastąpi uruchomienie
programu. Po uruchomieniu programu przestaną działać wszystkie przyciski za wyjątkiem przycisku
START/STOP.
Chcąc przerwać działanie programu, należy przycisnąć przycisk “START/STOP” (przytrzymać należy
go na czas około 3 sekund). Zatrzymanie programu zasygnalizowane zostanie przez dłuższy sygnał
dźwiękowy.
Wybór programu
W menu (menu) należy wybrać żądany program pieczenia. Każde naciśnięcie, któremu towarzyszy
krótki sygnał dźwkowy, oznacza zmianę programu pieczenia. Następujące po sobie naciśnięcia
przycisku spowodują, że na wyświetlaczu LCD wyświetli się 12 dostępnych programów pieczenia.
Wybrać należy żądany program. Funkcje wszystkich programów zostały przedstawione poniżej.
1. Podstawowy: Do wypieku białego chleba i chleba sitkowego, składającego się z mąki pszennej
lub żytniej. Chleb jest zwarty i chrupiący. Kolor skórki chleba można dowolnie wybierać, używając
do tego przycisku “COLOR”.
2. Francuski: Do wypieku lekkiego chleba z mąki zwykłej typu 400. Chleb francuski wymaga
szczególnego zgrania czasu i temperatury, aby był wspaniale chrupiący i z ładnie zapieczoną
skórką. Program ten nie nadaje się do przygotowywania wypieków, zawierających masło,
margarynę lub mleko.
3. Pełnoziarnisty: Chleb pełnoziarnisty to chleb kwaśny, przygotowany z określonej ilości mąki
pełnoziarnistej (50 % lub więcej). Chleb z mąki pełnoziarnistej ma większą wartość odżywczą,
ponieważ mąka pochodzi z przemiału całego ziarna pszenicy (włącznie z otrębami i kiełkami).
Używając mąki pszennej z pełnego przemiału, otrzymuje się chleb, który ma kolor od brązowego
do ciemno brązowego (jeżeli został upieczony tylko z mąki pełnoziarnistej), a chleb jest bardziej
smaczny i zdrowy niż biały chleb (mimo tego że „stracone” substancje odżywcze są ponownie
dodawane do białej mąki).
4. Szybki: Nieodpowiednia są tu funkcje wielkość bochenka i opóźnienie czasowe. Wyrabianie,
wyrastanie i pieczenie bochenka przebiega w czasie krótszym, niż w programie podstawowym.
Chleb, pieczony przy użyciu tego programu, jest zwykle mniejszy i ma bardziej zwartą strukturę.
5. Słodki: Ustawienia te przeznaczone są do pieczenia chleba z dużą ilością cukru, tłuszczu i
białka, wszystko to powoduje dodatkowe rumienienie się skórki. Dzięki dłuższej fazie wyrastania
chleb będzie lżejszy i wyższy.
6. Super szybki: Nieodpowiednia jest tu funkcja opóźnienie czasowe. Wyrabianie, wyrastanie i
pieczenie bochenka przebiega w bardzo krótkim czasie. Chleb jest zwykle mniejszy i bardziej
porowaty niż chleb, upieczony za pomocą programu “QUICK”.
7. Bezglutenowy: Składniki chleba bezglutenowego są wyjątkowe. Ponieważ należy on do grupy
chlebów kwaśnych, masa chlebowa jest o wiele rzadsza. Ważne jest również, aby masy
bezglutenowej za bardzo nie mieszać i nie wyrabiać. W programie przewidziane jest tylko jedno
1. Oznaczenie wybranego programu
2. Czas pieczenia dla poszczególnych
programów
61
wyrastanie, a z powodu dużej zawartości wody, czas pieczenia jest dłuższy. Wszystkie składniki
powinny być dodane na samym początku cyklu.
8. Ciasto: Nieodpowiednie są tu funkcje kolor i wielkość bochenka. Wyrabianie i wyrastanie bez
pieczenia. Ciasto należy wyjąć z formy do pieczenia chleba, a następnie formować bułeczki,
rogaliki, pizzę itp.
9. Dżemy: Nieodpowiednie są tu funkcje kolor, wielkość bochenka i opóźnienie czasowe. Aby
rozpocząć należy przycisnąć przycisk “START/STOP. Wypiekacz do chleba jest idealnym
urządzeniem do gotowania domowych marmolad i dżemów. Łopatka automatycznie miesza
składniki gotowanych przetworów, które są doskonałym dodatkiem do świeżo upieczonego
chleba.
10. Wyroby cukiernicze: Nieodpowiednia jest tu funkcja wielkość bochenka. Wyrabianie, wyrastanie
i pieczenie, ale wyrastanie przez dodanie sody (węglan sodu) lub proszku do pieczenia.
11. Kanapki: Wyrabianie, wyrastanie i pieczenie chleba do przygotowania kanapek, który będzie
miał puszystą strukturę i cienko zapieczoną skórkę.
12. Pieczenie: Nieodpowiednie są tu funkcje wielkość bochenka i opóźnienie czasowe, ale funkcję
czasu można nastawic za pomocą przycisków “TIME+” lub “TIME. Jednokrotne przyciśnięcie
przycisku TIME+” lub “TIME” spowoduje przedłużenie lub skcenie czasu o 1 minutę. Czas
można nastawiać w zakresie od 10 do 60 minut. Do dodatkowego zapieczenia chleba, który jest
zbyt mało przyrumieniony lub za mało upieczony, w tym programie nie ma wyrabiania i
wyrastania.
Kolor
Przy pomocy tego przycisku można wybrać JASNY, ŚREDNI lub CIEMNY kolor skórki. Przycisk ten
można stosować jedynie w programach BASIC (program podstawowy), FRENCH (francuski), WHOLE
WHEAT (pełnoziarnisty), QUICK (szybki), SWEET (słodki chleb), ULTRA FAST (super szybki),
GLUTEN FREE (bezglutenowy), CAKE (tort), SANDWICH (kanapka) oraz BAKE (pieczenie).
Bochenek
Przy pomocy tego przycisku należy wybrać wielkość bochenka: 900g, 1200g. Czas trwania programu
jest uzależniony od wybranej wielkości chleba. Przycisk ten można stosować jedynie w następujących
programach BASIC, FRENCH, WHOLE WHEAT, SWEET, ULTRA FAST, GLUTEN FREE oraz
SANDWICH.
Czas
Jeśli zamierza się wypiekacz do chleba uruchomić trochę później, przyciskając na przycisk można
zaprogramować opóźniony start pieczenia.
Funkcję »Opóźniony start« należy zaprogramować w następujący sposób:
1) Wybrać swój menu (program bądź sposób pieczenia) oraz kolor i wielkość bochenka.
2) Gdy zadecyduje się, na kiedy chleb ma być gotowy, należy przycisnąć przycisk “TIME+ lub
TIME”. Powinno się uwzględnić, że czas pieczenia został wliczony w opóźnienie startu.
Załóżmy, że jest godzina 20.30, a zamierza się mieć świeżo upieczony chleb o 7.00 rano
następnego dnia; opóźnienie czasowe wynosi więc 10 godzin i 30 minut. Przycisk TIME+ lub
TIMEnależy przycisnąć tyle razy, aż na ekranie wyświetli się 10:30. Każde naciśnięcie
przycisku TIME+ lub “TIMEprzedłuża lub skraca nastawione opóźnienie czasowe o kolejne 10
minut. Jeżeli przycisk TIME+ lub “TIME” przyciśnie i przytrzyma się na 2 sekundy, nastawione
opóźnienie czasowe szybciej będzie skracane bądź przedłużane. Najdłuższy czas opóźnienia
czasowego to 13 godzin.
3) Przyciskając przycisk “START/STOP” uruchamia się pieczenie z opóźnieniem czasowym. Na
wyświetlaczu będzie pokazany pulsujący punkt oraz odliczanie pozostałego czasu.
OSTRZEŻENIE: Korzystania z funkcji opóźnienia czasowego nie zaleca się w przypadku
zastosowania łatwo psujących się składników, jak jaja, śmietana lub ser.
62
UTRZYMYWANIE CIEPŁA
Chleb można automatycznie przetrzymywać w cieple przez okres 1 godziny po zakończeniu
pieczenia. Jeżeli chleb, w czasie przetrzymywania go w cieple, zamierza się wyjąć z urządzenia,
należy najpierw wyłączyć program, przyciskając przycisk START/STOP.
PAMIĘĆ
Jeżeli podczas programu pieczenia chleba nastąpi chwilowa przerwa w dostawie energii elektrycznej,
program automatycznie zostanie wznowiony po upływie 10 minut, nawet jeżeli nie zostanie naciśnięty
przycisk “START/STOP”. Jeżeli przerwa w dostawie energii elektrycznej będzie trwała dłużej niż 10
minut, wybrany program nie zostanie zachowany w pamięci. W takim wypadku należy usunąć
wszystkie składniki z formy do pieczenia chleba, włożyć do niej nowe składniki i ponownie włącz
wypiekacz do chleba. Jeżeli przerwa w dostawie energii nastąpi jeszcze zanim chleb zacznie
wyrastać, wystarczy jedynie przycisnąć ponownie przycisk “START/STOP”, a program od razu
zacznie się od początku.
TEMPERATURA POKOJOWA
Wypiekacz do chleba funkcjonuje bez zakłóceń w szerokim zakresie temperatur otoczenia, może
jednak dojść do różnicy w związku z wielkością bochenka w bardzo ciepłym i bardzo chłodnym
pomieszczeniu. Zaleca się, aby temperatura pokojowa pomieszczenia, w którym znajduje się
urządzenie, wynosiła pomiędzy 15
o
C a 34
o
C.
OSTRZEŻENIE NA WYŚWIETLACZU:
1. Jeżeli po naciśnięciu na przycisk “START/STOP”, na wyświetlaczu ukaże się napis “H HH”, w
pomieszczeniu panuje zbyt wysoka temperatura, słychać będzie 5 sygnałów dźwiękowych. W
takim przypadku należy zatrzymać program, otworzyć pokrywę i odczekać 10 20 minut, aż
urządzenie się ochłodzi.
2. Jeżeli po przyciśnięciu przycisku “START/STOP” na wyświetlaczu ukaże się napis “L LL”,
temperatura formie do pieczenia chleba jest zbyt niska, słychać będzie 5 sygnałów dźwiękowych.
Wypiekacz do chleba należy postawić w pomieszczeniu o wyższej temperaturze pokojowej.
3. Jeżeli po przyciśnięciu przycisku “START/STOP” na wyświetlaczu ukaże się napis “E E0” lub “E
E1”, oznacza to, że czujnik temperatury pracuje nieprawidłowo. W takim przypadku należy
zwrócić się do autoryzowanego serwisu w celu sprawdzenia czujnika temperatury.
SPOSÓB PIECZENIA CHLEBA
1. Formę na chleb należy umieścić we właściwym miejscu, obrócić w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara tak, aby zaskoczyła we właściwym położeniu. Następnie należy zamocować
na osi łopatkę mieszającą. Łopatkę zaleca się wcześniej posmarować margaryną, odporną na
działanie wysokich temperatur, aby do łopatki nie przywierało ciasto, a także o wiele łatwiej
będzie ją można wyciągnąć z upieczonego chleba.
2. Składniki należy włożyć do formy do pieczenia chleba. Dokładnie należy przestrzegać podanej w
przepisie kolejności. Zazwyczaj najpierw należy wlać wodę lub inny płyn, następnie dodać cukier,
sól i mąkę, a zawsze na samym końcu drożdże lub proszek do pieczenia.
液体
Yeast or soda
Dry ingredients
Water or liquid
1. Drożdże lub proszek do pieczenia
2. Suche składniki (mąka, cukier…)
63
3. Woda lub inny rodzaj płynu
Ostrzeżenie: największa dopuszczalna ilość mąki lub drożdży podana jest w przepisie.
4. Na wierzchu kupki mąki należy palcem zrobić niewielkie wgłębienie, włożyć w nie drożdże i
uważać, aby nie zetknęły się z wodą ani solą.
5. Ostrożnie należy zamknąć pokrywę urządzenia i wtyczkę przewodu zasilającego umieścić w
gniazdku.
6. Przycisnąć należy przycisk “MENU“ i wybrać żądany program pieczenia.
7. Przycisnąć należy przycisk “COLOR“ i wybrać żądaną barwę skórki.
8. Przycisnąć należy przycisk “LOAF“ (bochenek) i wybrać żądaną wielkość bochenka.
9. Przycisnąć należy przycisk “TIME+ lub “TIME–” w celu ustawienia opóźnienia czasowego.
Zamierzając chleb upiec od razu, należy ten krok programowania pominąć.
10. W celu uruchomienia urządzenia, należy przycisnąć przycisk “START/STOP“.
11. Po zakończeniu pieczenia słychać będzie 10 sygnałów dźwiękowych. Można wtedy
przycisnąć przycisk “START/STOP“ (3 sekundy), aby zatrzymać pieczenie i wyjąć z
wypiekacza upieczony chleb. Otwórzyć należy pokrywę i przy użyciu rękawic kuchennych,
wyjąć formę na chleb z urządzenia, obracając ją w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara.
12. Ostrzeżenie: forma na chleb może być bardzo gorąca! Należy zachować ostrożność i
zabezpieczyć się przed oparzeniem.
13. Zanim wyjmie się chleb, należy poczekać, aż forma ostygnie. Przy pomocy łopatek należy
chleb delikatnie odsunąć od ścianek formy.
14. Formę na chleb należy obróć do góry dnem nad metalową drucianą podstawką lub
oczyszczonym blatem kuchennym i delikatnie potrząsać formą, aby chleb wysunął się ze
środka.
15. Przed pokrojeniem chleb należy pozostawić na około 20 minut, aby ostygł. Do krojenia
chleba zaleca się stosowanie elektrycznej krojarki lub specjalnego ząbkowanego noża do
chleba, stosowanie noża do owoców albo zwykłego noża kuchennego da w efekcie
nierówne i postrzępione kromki.
16. Jeżeli bezpośrednio po zakończeniu pieczenia urządzenie nie zostanie wyłączone za
pomocą przycisku “START/STOP”, urządzenie będzie automatycznie utrzymywało ciepło
jeszcze przez około 1 h. Kiedy czas utrzymywania ciepła zacznie się zbliżać ku końcowi,
słychać będzie informujące o tym sygnały dźwiękowe.
17. Po zakończeniu pieczenia bądź gdy urządzenie nie jest używane, należy je odłączyć z sieci
elektrycznej.
Ostrzeżenie: Przed pokrojeniem bochenka należy przy pomocy haka usunąć łopatkę mieszającą
ukrytą na dnie bochenka. Ponieważ chleb jest gorący, łopatki nie należy usuwać gołymi rękami, lecz
podczas wykonywania tych czynności korzystać z rękawic kuchennych lub innej ochrony dla rąk.
Wskazówka: Jeżeli chleb nie zostanie zjedzony od razu, zaleca się pozostały chleb włożyć do
szczelnej foliowej torebki lub do pojemnika na chleb. W ten sposób chleb można przechowywać w
temperaturze pokojowej jeszcze przez 3 dni. Jeśli zamierza się przechowywać chleb dłużej niż 3 dni,
chleb należy włożyć do szczelnego worka foliowego lub naczynia i schować do lodówki. W lodówce
chleb wytrzyma maksymalnie 10 dni. Ponieważ chleb upieczony w domu nie zawiera konserwantów,
nie może pozostać świeży dłużej niż ten ze sklepu.
Czyszczenie i przechowywanie:
Przed przystąpieniem do czyszczenia wypiekacz do chleba należy odłączyć z sieci elektrycznej i
pozostawić do ostygnięcia.
1. Forma do pieczenia chleba: za pomocą uchwytu usunąć formę z urządzenia. Wewnętrzne i
zewnętrzne części formy oczyścić przy pomocy wilgotnej ściereczki. Nie należy używać
szorujących czy też żrących środków czyszczących. Zanim forma zostanie użyta ponownie,
powinna być całkowicie sucha.
64
Ostrzeżenie: Formę do pieczenia chleba należy wstawić i wcisnąć w kierunku do dołu, gdy znajdzie
się we właściwej pozycji. Jeżeli formy nie można wstawić, należy ją deliktanie wyrównać,
ustawiając w prawidłowej pozycji, a następnie wcisnąć.
2. Końcówka do wyrabiania: Jeżeli nastaną trudności ze zdjęciem końcówki do wyrabiania z osi,
formę do pieczenia chleba należy najpierw napełnić wodą.
3. Obudowa: Delikatnie, przy pomocy wilgotnej ściereczki, należy oczyścić zewnętrzne
powierzchnie urządzenia. Nie stosować szorujących czy też żrących środków czyszczących.
Urządzenia nigdy nie należy czyścić, zanurzając go w wodzie.
Wskazówka: Pokrywy nie należy rozstawiać podczas czyszczenia urządzenia.
4. Szczelina wentylacyjna: Aby zapewnić dobrą wentylację, opokrywę szczeliny należy zdjąć i ją
oczyścić.
Pokrywa szczeliny wentylacyjnej
Szczelina wentylacyjna
5. Zanim urządzenie zostanie zapakowane i schowane, należy zadbać, aby było całkowicie
schłodzone, czyste, suche i aby pokrywa była zamknięta.
Urządzenie spełnia wymogi dyrektywy CE, dotyczącej kompatybilności elektromagnetycznej oraz
dyrektywy o bezpieczeństwie niskonapięciowym, a także spełnia obowiązujące wymagania w zakresie
bezpieczeństwa użytkowania.
ŚRODOWISKO
Urządzenia po upływie okresu eksploatacyjnego nie należy usunąć wraz ze zwykłymi odpadami
komunalnymi, lecz oddać do urzędowo wyznaczonego składowisko w celu recyklingu. Postępując w
ten sposób, przyczyniają się Państwo do zachowania czystego środowiska.
GWARANCJA I SERWIS NAPRAWCZY
W celu uzyskania informacji lub w razie problemów z urządzeniem, należy zwrócić się o pomoc do
centrum pomocy użytkownikom Gorenja w danym państwie (numer telefonu znajduje się na
międzynarodowej karcie gwarancyjnej). Jeżeli w danym kraju nie ma takiego centrum, należy zwrócić
się do lokalnego sprzedawcy Gorenja lub Działu małych urządzeń AGD firmy Gorenje.
Tylko do użytku domowego!
GORENJE
ŻYCZY PAŃSTWU WIELE SATYSFAKCJI PODCZAS KORZYSTANIA Z WYBRANEGO PRZEZ
PAŃSTWA URZĄDZENIA!
Zastrzegamy sobie prawo do zmian!
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78

Gorenje BM1406 Instrukcja obsługi

Kategoria
Maszyny do wypieku chleba
Typ
Instrukcja obsługi
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla