Gorenje BM900AL Instrukcja obsługi

Kategoria
Maszyny do wypieku chleba
Typ
Instrukcja obsługi
2
SI Navodila za uporabo ................................ 3
HR, BIH Upute za uporabu .................................. 10
SRB - MNE Uputstva za upotrebu ............................ 17
GB Instruction manual ................................. 24
RO Manual de instrucţiuni ........................... 31
HU Használati útmutató ............................... 38
BG Инструкции за употреба ...................... 45
UK Інструкція з експлуатації ..................... 52
SK Návod na obsluhu................................... 60
CZ Návod k obsluze ..................................... 67
PL Instrukcja obsługi ................................... 74
RU Руководство по эксплуатации ........... 81
74
PL
Ważne wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Przed użyciem urządzenia dokładnie przeczytaj instrukcję użytkowania.
1. Zachowaj instrukcję, kartę gwarancyjną, fakturę lub rachunek i jeśli to możliwe, również
opakowanie.
2. Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego!
3. Przed przystąpieniem do czyszczenia urządzenia lub instalacji dodatkowych akcesoriów
wyciągnij przewód zasilający z gniazdka sieciowego. Urządzenie należy wyłączyć z sieci
elektrycznej również wtedy, gdy nie jest ono używane. Pamiętaj, że przewód zasilający należy
wyciągać z gniazdka trzymając zawsze za wtyczkę, a nie za kabel.
4. Dzieci nigdy nie powinny pozostawać w pobliżu urządzenia bez nadzoru. Umieść urządzenie w
takim miejscu, aby dzieci nie miały do niego dostępu. Sprawdź, czy przewód zasilający nie zwisa
w powietrzu.
5. Regularnie sprawdzaj, czy urządzenie lub kabel nie uległy uszkodzeniu. Nie włączaj urządzenia,
jeśli stwierdzisz jakiekolwiek uszkodzenie.
6. Urządzenia nie naprawiaj samodzielnie, lecz zwróć się o pomoc do autoryzowanego serwisu.
7. W przypadku uszkodzenia wtyczki musi być ona ze względów bezpieczeństwa zastąpiona
identycznym zamiennikiem, czego dokonać może tylko autoryzowany serwis lub osoba
posiadająca odpowiednie uprawnienia.
8. Urządzenie i przewód zasilający nie powinny być umieszczane w pobliżu źródła ciepła bądź być
narażone na bezpośrednie działanie promieni słonecznych, wilgoci, ostrych krawędzi itp. Należy
uważać, aby przewód zasilający nie dotykał gorącej obudowy urządzenia.
9. Urządzenia nigdy nie należy pozostawiać bez nadzoru. Nieużywane urządzenie zawsze
wyłączaj, nawet jeśli nie używasz go tylko przez chwilę.
10. Używaj wyłącznie oryginalnych akcesoriów.
11. Urządzenia używaj tylko w pomieszczeniach.
12. Urządzenia nie wolno wstawiać do wody lub innych substancji płynnych, ani też dopuszczać do
kontaktu z płynami. Urządzenia nigdy nie stawiaj na mokrym podłożu! Nie dotykaj urządzenia
wilgotnymi lub mokrymi rękami!
13. Jeśli urządzenie zetknie się z wodą, natychmiast wyciągnij przewód zasilający z gniazdka
sieciowego. Nie dotykaj wody.
14. Urządzenia używaj tylko zgodnie z przeznaczeniem.
15. Nie używaj urządzenia, jeżeli przewód zasilający jest uszkodzony.
16. Nie dotykaj ruchomych i obrotowych elementów urządzenia.
17. Urządzenie umieść na równym podłożu, w odległości przynajmniej 5 cm od najbliższej ściany.
18. Do czyszczenia nie używaj agresywnych środków czyszczących.
19. Końcówkę do wyrabiania umyj niezwłocznie po użyciu.
20. Nie dotykaj gorących powierzchni. Używaj uchwytów lub rączek.
21. Urządzenie nie powinno być obsługiwane przez dzieci, osoby o ograniczonej sprawności
fizycznej, czuciowej bądź umysłowej, a także osoby nie posiadające wystarczającej wiedzy lub
doświadczenia, chyba, że znajdują się pod opieką opiekuna odpowiedzialnego za ich
bezpieczeństwo, który powinien wcześniej dokładnie objaśnić zasady działania i użytkowania
urządzenia.
22. Dzieci nie powinny bawić się urządzeniem.
23. Chcąc wyjąć z urządzenia formę do pieczenia nie należy uderzać w jej ścianki ani krawędzie,
ponieważ można ją w ten sposób uszkodzić.
24. Do urządzenia nie należy wkładać folii aluminiowej ani innych materiałów mogących zwiększyć
niebezpieczeństwo pożaru lub spięcia.
25. Urządzenia nigdy nie nakrywaj ścierką lub podobnymi materiałami, ponieważ uniemożliwia to
swobodne wydobywanie się na zewnątrz ciepła i pary. Nakrycie urządzenia ścierką lub
łatwopalnym materiałem może spowodować pożar.
26. W celu uniknięcia niebezpiecznych sytuacji nie podłączaj tego urządzenia do zewnętrznego
włącznika czasowego lub układu zdalnego sterowania.
27. Poziom hałasu: Lc < 68 dB (A)
75
Niniejsze urządzenie jest oznakowane zgodnie z dyrektywą Unii Europejskiej 2002/96/EG
dotyczącą utylizacji urządzeń elektrycznych i elektronicznych (waste electrical and
electronic equipment - WEEE). Dyrektywa określa wymagania dotyczące zbierania i
postępowania z odpadami elektrycznymi i elektronicznymi obowiązujące w całej Unii
Europejskiej.
Przed pierwszym użyciem urządzenia
Sprawdź formę do pieczenia chleba i oczyść komorę pieczenia. Nie używaj ostrych przedmiotów ani
nie szoruj powierzchni! Ścianki formy do pieczenia pokryte są powłoką zapobiegającą przywieraniu.
Formę do pieczenia natłuść i wypiekaj pustą przez 10 minut. Towarzyszyć temu będzie nieprzyjemny
zapach. Otwórz okno, aby przewietrzyć pomieszczenie. Następnie ponownie oczyść formę do
pieczenia. Końcówkę do wyrabiania ciasta nałóż na oś znajdującą się na dnie formy.
Podłączenie do sieci elektrycznej:
Urządzenie można podłączyć tylko do prawidłowo zainstalowanego gniazdka sieciowego 230V ~
50Hz.
Po włączeniu urządzenia rozlegnie się krótki sygnał dźwiękowy, a po chwili na ekranie pojawi się znak
»3:30«. Dwukropek pomiędzy cyframi 3 i 30 nie jest wyświetlany przez cały czas.
Urządzenie jest po włączeniu automatycznie ustawione na program 1(normalne położenie) i jest
gotowe do użycia.
Funkcje i sposób działania
Panel kontrolny
1. Pokrywa
2. Haczyk
3. Kubek do odmierzania
4. Łyżka do odmierzania
5. Kwadratowa forma na chleb
6. Uchwyt
7. Okienko kontrolne
8. Panel kontrolny
9. Forma na chleb
10. Obudowa
11. Łopatka mieszająca
12. Podwajać forma na chleb
PANEL KONTROLNY
(Wygląd ekranu może ulec zmianie bez wcześniejszego powiadomienia.)
1. Oznaczenie wybranego programu
2. Czas pieczenia dla poszczególnych
programów
76
Start/stop
Użycie tego przycisku uruchamia lub wyłącza wybrany program pieczenia.
Program pieczenia uruchom używając przycisku “START/STOP”. Naciśnij przycisk i przytrzymaj 3
sekundy. Usłyszysz krótki sygnał dźwiękowy, po czym dwukropek na wyświetlaczu zacznie migać i
nastąpi uruchomienie programu. Po uruchomieniu programu przestaną działać wszystkie przyciski z
wyjątkiem przycisków START/STOP, LIGHT LAMP (włącz oświetlenie), PAUSE (pauza) oraz
CYCLE+COLOR (cykl + barwa).
Jeżeli chcesz przerwać działanie programu, naciśnij przycisk “START/STOP” (naciśnięcie powinno
trwać 3 sekundy). Zatrzymanie programu sygnalizowane jest przez sygnał dźwiękowy.
Wybór programu
Wybierz z menu żądany program pieczenia. Każde naciśnięcie, któremu towarzyszy krótki sygnał
dźwiękowy, oznacza zmianę programu. Poprzez kolejne naciśnięcia przycisku na wyświetlaczu LCD
wyświetla się 12 dostępnych programów pieczenia. Wybierz żądany program. Funkcje wszystkich
programów zostały przedstawione poniżej.
1. Podstawowy: wyrabianie, wyrastanie i pieczenie klasycznego chleba. Dla poprawienia smaku
można również dodawać inne składniki.
2. Pełnoziarnisty: wyrabianie, wyrastanie i pieczenie chleba pełnoziarnistego. Podczas używania
tej funkcji nie zaleca się korzystania z opcji opóźnionego startu, ponieważ może ona
niekorzystnie wpłynąć na rezultaty pieczenia.
3. Francuski: wyrabianie, wyrastanie i pieczenie z przedłużonym czasem wyrastania. Chleb
pieczony przy użyciu tego programu będzie miał bardziej chrupiącą skórkę oraz pulchniejszy
miąższ.
4. Szybki: wyrabianie, wyrastanie i pieczenie chleba w czasie krótszym, niż w Programie
Podstawowym. Chleb pieczony przy użyciu tego programu jest zwykle mniejszy i ma bardziej
zwarty miąższ.
5. Słodki: wyrabianie, wyrastanie i pieczenie chleba typu słodkiego. Dla polepszenia smaku można
również dodawać inne składniki.
6. Torty: wyrabianie, wyrastanie i pieczenie tortów. Do wyrastania ciasta najlepiej używać sody
(węglan sodu) lub proszku do pieczenia.
7. Dżem: gotowanie dżemów i marmolad. Przed włożeniem do formy do pieczenia owoce i warzywa
należy posiekać.
8. Ciasto: wyrabianie i wyrastanie bez pieczenia. Ciasto wyjmij z formy na chleb, a następnie formuj
bułeczki, rogaliki, pizzę itp.
9. Super Szybki: wyrabianie, wyrastanie i pieczenie chleba w bardzo krótkim czasie. Upieczony
chleb ma mocno zbity miąższ.
10. Pieczenie: tylko pieczenie, bez wyrabiania i wyrastania. Przy wybranych ustawieniach może być
również wykorzystywany do wydłużenia czasu pieczenia.
11. Ciastka: wyrabianie, wyrastanie i pieczenie ciastek.
12. Chleb Swojski: umożliwia użytkownikowi indywidualne programowanie; pozwala zmieniać
fabryczne ustawienia wszystkich faz: wyrabiania, wyrastania, pieczenia i utrzymywania ciepła.
Zakresy czasowe trwania poszczególnych faz programów są następujące:
WYRABIANIE 1 6-14 minut
WYRASTANIE 1 20-60 minut
WYRABIANIE 2 5-20 minut
WYRASTANIE 2 5-120 minut
WYRASTANIE 3 0-120 minut
PIECZENIE 0-80 minut
UTRZYMYWANIE CIEPŁA 0-60 minut
77
Użycie programu Chleb Swojski
a) naciśnij jeden raz na przycisk CYCLE. Na wyświetlaczu ukaże się napis KNEAD 1
(WYRABIANIE 1), następnie naciśnij przycisk TIME (CZAS) i wybierz czas, następnie naciśnij
przycisk CYCLE (CYKL) i potwierdź wybór czasu dokonany dla tej fazy;
b) W celu kontynuacji naciśnij przycisk CYCLE. Po ukazaniu się na ekranie napisu RISE1
(WYRASTANIE 1) naciśnij przycisk TIME i ustaw czas. Nastawianie czasu możesz przyspieszyć
przytrzymując dłużej przycisk. Potwierdź wybór naciskając na przycisk CYCLE.
c) W ten sam sposób zaprogramuj pozostałe fazy. Po zakończeniu programowania wyjdź z menu
ustawień naciskając na przycisk Start/stop.
d) Naciśnij przycisk Start/stop, aby uruchomić urządzenie.
Uwaga: urządzenie zapamięta twoje ustawienia, dzięki czemu możesz ich używać w przyszłości.
Barwa
Przy pomocy przycisku możesz wybrać JASNĄ, ŚREDNIĄ lub CIEM barwę skórki.
Bochenek
Przy pomocy tego przycisku wybierz wielkość bochenka. Czas trwania programu jest uzależniony od
wybranej opcji wielkości chleba.
Czas
Jeśli chcesz, aby automat do pieczenia chleba uruchomił się później, możesz zaprogramować
opóźniony start pieczenia.
Funkcję »Opóźniony start« zaprogramuj w następujący sposób:
1) Wybierz program pieczenia, barwę i ciężar bochenka.
2) Opóźnienie startu ustaw przy pomocy przycisku TIME. Opóźnienie startu powinno uwzględniać
czas realizacji wybranego programu pieczenia. Załóżmy np., że jest w tej chwili godzina 20.30, a
ty chcesz mieć świeżo upieczony chleb o 7.00 rano następnego dnia. Opóźnienie czasowe, które
musisz nastawić, wynosi więc 10 godzin i 30 minut. Naciskaj przycisk TIME tak długo, aż na
ekranie wyświetli się 10:30. Każde naciśnięcie przycisku przedłuża czas o kolejne 10 minut.
3) Uruchom funkcję opóźnienia startu przez naciśnięcie przycisku STOP/START. Dwukropek
zacznie migać, a wyświetlacz będzie pokazywał czas pozostały do uruchomienia się urządzenia.
Uwaga: maksymalne opóźnienie startu wynosi 13 godzin. W przypadku zaprogramowania
dłuższego opóźnienia startu nie należy używać jakichkolwiek łatwo psujących się składników, jak
jaja, świeże mleko, owoce, cebula itp.
Pauza
W każdej chwili można przerwać działanie programu naciskając na przycisk PAUSE (PAUZA).
Działanie programu zostanie przerwane, ale jego ustawienia zostaną zachowane w pamięci
urządzenia. Czas pozostały do zakończenia programu wyświetli się na ekranie wyświetlacza LCD.
Ponowne użycie przycisku PAUSE uruchomi program od momentu, w którym został on przerwany.
Uwaga: jeżeli urządzenie ma włączoną blokadę bezpieczeństwa, musi ona zostać wyłączona przed
użyciem przycisku PAUSE, w przeciwnym razie przycisk nie zadziała.
Oświetlenie
Jednorazowe użycie przycisku włącza oświetlenie, które ułatwia kontrolę nad przebiegiem pieczenia.
Ponowne użycie przycisku sprawia, że lampka wyłącza się po upływie jednej minuty. Oświetlenie
wyłączy się samoczynnie po upływie jednej minuty od chwili włączenia.
78
BLOKADA BEZPIECZEŃSTWA PANELU KONTROLNEGO
Panel kontrolny można zablokować naciskając najpierw na przycisk CYCLE, a następnie na przycisk
COLOR. Gdy panel kontrolny jest zamknięty, nie można użyć żadnego z przycisków z wyjątkiem
przycisków CYCLE i COLOR. Funkcja ta zapobiega przypadkowemu przerwaniu programu pieczenia,
a także uniemożliwia niekontrolowane użycie urządzenia przez dzieci. Wyłączenie blokady
bezpieczeństwa odbywa się przez naciśnięcie najpierw na przycisk CYCLE, a następnie na przycisk
COLOR. Jeżeli nie włączysz blokady, panel kontrolny zamknie się samoczynnie po upływie 5 minut od
momentu uruchomienia programu pieczenia. Jeśli w tym czasie zechcesz zmienić ustawienia, musisz
najpierw wyłączyć blokadę panelu kontrolnego.
UTRZYMYWANIE CIEPŁA
Chleb można automatycznie przetrzymywać w cieple przez okres 1 godziny po zakończeniu
pieczenia. Jeżeli w tym czasie zechcesz wyjąć chleb z urządzenia, wyłącz najpierw funkcję
podtrzymywania ciepła poprzez naciśnięcie przycisku START/STOP.
PAMIĘĆ
Jeżeli podczas pieczenia chleba nastąpi chwilowa przerwa w dostawie energii elektrycznej,
urządzenie automatycznie wznowi program po upływie 10 minut, nawet jeżeli nie naciśniemy na
przycisk “START/STOP”. Jeżeli przerwa w dostawie energii elektrycznej będzie trwała dłużej niż 10
minut, wybrany program pieczenia nie zachowa się w pamięci urządzenia. W takim wypadku należy
usunąć wszystkie składniki z formy do pieczenia chleba, napełnić ją nowymi składnikami i ponownie
uruchomić urządzenie. Jeżeli przerwa w dostawie energii nastąpi zanim chleb zacznie wyrastać,
wystarczy nacisnąć ponownie na przycisk “START/STOP”, a program pieczenia zacznie się od
początku.
TEMPERATURA POKOJOWA
Urządzenie funkcjonuje bez zakłóceń w szerokim zakresie temperatur otoczenia. Jeżeli jednak
pieczenie odbywa się w bardzo chłodnym lub bardzo ciepłym pomieszczeniu, bochenki mogą się
różnić wielkością. Zalecana jest temperatura pokojowa pomiędzy 15 i 34
o
C.
OSTRZEŻENIE NA WYŚWIETLACZU:
1. Jeżeli po naciśnięciu na przycisk START/STOP na wyświetlaczu ukaże się napis “H HH”,
oznacza to, że w pomieszczeniu panuje zbyt wysoka temperatura. W takim przypadku należy
zatrzymać program, otworzyć pokrywę i odczekać 10 – 20 minut, aż urządzenie się ochłodzi.
2. Jeżeli po naciśnięciu na przycisk START/STOP na wyświetlaczu ukaże się napis “E E0” lub “E
E1”, oznacza to, że czujnik temperatury pracuje nieprawidłowo. W takim przypadku należy
zwrócić się do autoryzowanego serwisu w celu sprawdzenia czujnika temperatury.
79
SPOSÓB PIECZENIA CHLEBA
1. Formę na chleb należy wstawić do wypiekacza i obrócić w kierunku ruchu wskazówek zegara
tak, aby zaskoczyła we właściwe położenie. Następnie należy zamocować na osi łopatkę
mieszającą. Łopatkę radzimy wcześniej posmarować margaryną odporną na działanie wysokich
temperatur. Dzięki temu ciasto nie będzie do niej przywierało i o wiele łatwiej będzie ją wyciągnąć
z upieczonego chleba.
2. Składniki dodawaj do formy do pieczenia chleba. Dokładnie przestrzegaj podanej w przepisie
kolejności. Zazwyczaj najpierw wlewamy wodę lub inny płyn, następnie dodajemy cukier, sól i
mąkę, zaś na samym końcu drożdże lub proszek do pieczenia.
液体
Yeast or soda
Dry ingredients
Water or liquid
1. Woda lub inny rodzaj płynu
2. Suche składniki (mąka, cukier…)
3. Drożdże lub proszek do pieczenia
Uwaga: największa dopuszczalna ilość mąki lub drożdży podana jest w recepturze.
3. Na wierzchu kopczyka mąki zrób palcem niewielkie zagłębienie i włóż do niego drożdże.
Uważaj, aby drożdże nie zetknęły się z wodą ani solą.
4. Ostrożnie zamknij pokrywę urządzenia i podłącz przewód zasilający do sieci.
5. Naciśnij przycisk »Menu« i wybierz żądany program pieczenia.
6. Naciśnij przycisk COLOR i wybierz żądaną barwę skórki.
7. Naciśnij przycisk LOAF (bochenek) i wybierz żądaną wielkość bochenka (750g lub 900).
8. Naciśnij przycisk TIME i ustaw opóźnienie startu. Jeśli chcesz, aby chleb zaczął się piec od razu,
pomiń ten krok programowania.
9. Naciśnij na przycisk START/STOP (naciśnięcie powinno trwać 3 sekundy), aby uruchomić
urządzenie.
10. W trakcie pieczenia z użyciem programów Podstawowy, Pełnoziarnisty, Francuski, Szybki,
Słodki, Torty, Super Szybki i Chleb Swojski urządzenie sygnalizuje (przy pomocy sygnału
dźwiękowego) moment, kiedy należy dodać kolejne składniki. Otwórz pokrywę i dodaj składniki.
Przez otwór wylotowy może wydostać się nieco pary, co jest normalnym zjawiskiem.
11. Po zakończeniu pieczenia rozlegnie się pojedynczy sygnał dźwiękowy. Można wtedy nacisnąć
przycisk START/STOP (3 sekundy), aby zatrzymać pieczenie i wyjąć z wypiekacza upieczony
chleb. Otwórz pokrywę i używając rękawic kuchennych wyjmij formę na chleb obracając ją w
kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.
Ostrzeżenie: forma na chleb może być bardzo gorąca! Zachowaj ostrożność i zabezpiecz
się przed oparzeniem.
12. Pozwól, aby forma ostygła, zanim wyjmiesz z niej chleb. Przy pomocy łopatek delikatnie odsuń
chleb od ścianek formy.
13. Formę obróć do góry dnem nad metalową drucianą podstawką lub oczyszczonym blatem i
delikatnie potrząśnij, aby chleb wyskoczył ze środka.
14. Przed pokrojeniem chleb pozostaw na około 20 minut, aby ostygł. Do pokrojenia chleba najlepiej
używaj maszynki elektrycznej lub specjalnego ząbkowanego noża do chleba. Używając noża do
owoców albo zwykłego noża kuchennego otrzymasz nierówne i postrzępione kromki.
15. Jeżeli bezpośrednio po zakończeniu pieczenia nie wyłączysz urządzenia przyciskiem
START/STOP, urządzenie będzie automatycznie utrzymywało ciepło jeszcze przez około 1 h.
Kiedy czas utrzymywania ciepła zacznie się zbliżać ku końcowi, usłyszysz 10 kolejnych sygnałów
dźwiękowych.
16. Po zakończeniu pieczenia nieużywane urządzenie odłącz od sieci elektrycznej.
Uwaga: Przed pokrojeniem chleba usuń przy pomocy haka łopatkę mieszającą ukrytą na dnie
bochenka. Ponieważ chleb jest gorący, używaj podczas tej czynności rękawic kuchennych lub innej
ochrony dla rąk.
80
Radzimy: Jeżeli chleba nie zjesz od razu, pozostałą resztę włóż do szczelnej foliowej torebki lub do
pojemnika na chleb. W ten sposób chleb możesz przechowywać w temperaturze pokojowej jeszcze
przez 3 dni. Jeśli chcesz przechować chleb dłużej niż 3 dni, włóż go do zamkniętego foliowego worka i
schowaj do lodówki. W lodówce chleb wytrzyma jeszcze przynajmniej 10 dni. Ponieważ chleb
upieczony w domu nie zawiera konserwantów, jego trwałość jest zazwyczaj krótsza, niż trwałość
chleba kupionego w sklepie.
ZALECENIA SPECJALNE
1. Szybkie pieczywo
Do wyrabiania ciasta na szybkie pieczywo używamy proszku do pieczenia lub sody, które aktywują się
pod wpływem wilgoci i wysokiej temperatury. Aby uzyskać dobre rezultaty pieczenia, radzimy
najpierw wlać do formy na chleb wszystkie płynne składniki, a następnie dodać wszystkie składniki
sypkie (mąka, cukier, sól). Podczas wstępnego wyrabiania ciasta przy krawędziach formy mogą
tworzyć się grudki mąki. Jeżeli chcesz tego uniknąć, pomóż urządzeniu dobrze wymieszać powstałe
grudki.
2. O super szybkim programie pieczenia
Przy użyciu programu super szybkiego chleb w automacie można upiec w ciągu 1 h i 38 minut.
Potrzebna jest do tego woda o temperaturze 48 do 50oC. Aby prawidłowo zmierzyć temperaturę
wody, należy użyć termometru kuchennego. Temperatura wody ma bardzo duże znaczenie w
procesie pieczenia chleba. Jeśli temperatura jest za niska, chleb nie wyrośnie wystarczająco; z kolei
zbyt wysoka temperatura zniszczy drożdże jeszcze zanim chleb zacznie wyrastać. W obu
przypadkach nie uda się upiec dobrego chleba.
Czyszczenie i przechowywanie:
Przed przystąpieniem do czyszczenia urządzenie do pieczenia chleba należy odłączyć od sieci
elektrycznej i pozostawić, aby ostygło.
1. forma do pieczenia chleba: Wewnętrzne i zewnętrzne części formy należy oczyścić przy pomocy
ścierki. Nie należy używać agresywnych środków czyszczących ani środków do szorowania.
2. końcówka do wyrabiania: Jeżeli masz trudności ze zdjęciem końcówki z osi, formę do pieczenia
chleba napełnij najpierw wodą.
3. pokrywa i okienko: Przystępując do czyszczenia urządzenia można zdjąć pokrywę, a następnie
pokrywę i zewnętrzne oraz wewnętrzne części urządzenia oczyścić przy pomocy wilgotnej
ściereczki.
Urządzenie spełnia wymagania dyrektywy CE dotyczącej kompatybilności elektromagnetycznej
oraz dyrektywy niskonapięciowej, a także obowiązujące wymagania w zakresie bezpieczeństwa
użytkowania.
Środowisko
Urządzenia po upływie okresu eksploatacyjnego nie należy usunąć wraz ze zwykłymi odpadami
komunalnymi, lecz oddać na urzędowo określone składowisko do recyklingu. Postępując w ten
sposób, przyczyniają się Państwo do zachowania czystego środowiska.
Gwarancja i serwis naprawczy
W celu uzyskania informacji lub w razie problemów z urządzeniem, zwrócić się do centrum pomocy
użytkownikom Gorenja w danym państwie (numer telefonu znajduje się na międzynarodowej karcie
gwarancyjnej). Jeżeli w danym kraju nie ma takiego centrum, należy zwrócić się do lokalnego
sprzedawcy Gorenja lub Działu małych urządzeń AGD.
Zastrzegamy sobie prawo do zmian!
WIELE SATYSFAKCJI Z KORZYSTANIA KUCHENKI MIKROFALOWEJ ŻYCZY PAŃSTWU
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88

Gorenje BM900AL Instrukcja obsługi

Kategoria
Maszyny do wypieku chleba
Typ
Instrukcja obsługi