SL
RO
BG
HR
SR
PL
CS
HU
SK
UK
RU
Środki ostrożności
Aby zapewnić bezpieczeństwo, urządzenie jest zgodne z odpowiednimi normami i przepi-
sami:
- Dyrektywa dotycząca Urządzeń ciśnieniowych
- Materiały pozostające w kontakcie z produktami spożywczymi:
•
Znajdź czas na przeczytanie wszystkich informacji, a w razie wątpliwości zawsze konsultuj
„Podręcznik użytkownika”.
•
Tak jak w przypadku każdego sprzętu kuchennego, postępuj ostrożnie zwłaszcza, jeżeli
używasz szybkowaru w obecności dzieci.
•
Nie wkładaj szybkowaru do rozgrzanego piekarnika.
•
W trakcie przemieszczania szybkowaru pod ciśnieniem zachowaj maksymalną ostrożność.
Nie dotykaj gorących powierzchni. Trzymaj za uchwyty i przyciski. W razie potrzeby użyj
rękawic kuchennych.
•
Nie używaj szybkowaru do innego celu niż ten, do którego został przeznaczony.
•
Szybkowar gotuje pod ciśnieniem. Nieprawidłowe użytkowanie może spowodować po-
parzenia. Przed rozpoczęciem gotowania, upewnij się czy szybkowar jest prawidłowo
zamknięty. Patrz rozdział„Zamykanie”.
•
Przed otworzeniem szybkowaru, upewnij się czy zawór znajduje się w położeniu dekom-
presji.
•
Nigdy nie otwieraj szybkowaru na siłę. Upewnij się czy ciśnienie wewnątrz spadło. Patrz
rozdział„bezpieczeństwo”.
•
Nigdy nie używaj szybkowaru bez płynu, może to spowodować poważne uszkodzenia.
Upewnij się czy podczas gotowania, w szybkowarze zawsze jest wystarczająca ilość płynu.
•
Stosuj odpowiednie źródła grzewcze, zgodnie z instrukcją obsługi.
•
Nie napełniaj szybkowaru powyżej 2/3 objętości (oznaczenie maksymalnego napełnienia).
•
W przypadku produktów, które powiększają swoją objętość podczasgotowania, na przykład
ryż, odwodnione warzywa lub mus owocowy, nie napełniaj szybkowaru powyżej połowy
jego pojemności.
•
Po gotowaniu mięs pokrytych warstwą skóry (na przykład ozorka wołowego), istnieje nie-
bezpieczeństwo spęcznienia pod wpływem ciśnienia; nie należy przebijać mięsa jeżeli jego
skóra jest wzdęta - istniejeryzyko poparzenia. Zalecamy przebijać mięso przed gotowaniem.
•
W przypadku produktów ciastowatych (rozgotowany groszek, rabarbar), przed otwarciem
lekko potrząśnij szybkowarem, aby produkty nie wytrysnęły na zewnątrz.
•
Przed każdym użyciem sprawdź czy zawory nie są zatkane. Patrz rozdział„przed gotowa-
niem”.
•
Nie używaj szybkowaru do smażenia na oleju pod ciśnieniem.
•
Nie ingeruj w system bezpieczeństwa, poza wskazówkami dotyczącymi czyszczenia i kon-
serwacji.
•
Stosuj wyłącznie oryginalne części zamienne TEFAL pasujące do zakupionego modelu. W
szczególności, stosuj zbiorniki i pokrywy
.
•
Opary alkoholu są łatwopalne. Podgrzewaj bez pokrywy przez około dwie minuty. Zwróć
szczególną uwagę na urządzenie podczas przygotowywania posiłków, do których użyto al-
koholu.
•
Nie wykorzystujszybkowarudo przechowywania produktów kwaśnych lub solonych przed
i po gotowaniu ze względu na niebezpieczeństwo uszkodzenia zbiornika.
Zachowaj podręcznik obsługi