AKZ 223/01
KARTA OPISOWA URZĄDZENIA
PL
5019 310 56682
1.
Panel sterowania
2.
Wentylator chłodzenia (niewidoczny)
Działanie wentylatora związane jest z
poziomem temperatury w piekarniku i może
trwać, po wyłączeniu piekarnika, jeszcze
przez kilka minut.
3.
Element grzewczy (opuszczany)
4.
Oświetlenie tylne piekarnika
5.
Żarówka boczna
6.
Okrągły element grzewczy (niewidoczny)
7.
Wentylator
8.
Tylny panel katalityczny
9.
Dolny element grzewczy (niewidoczny)
10.
Zimne drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło przełącznika funkcji
2. Programator elektroniczny
3. Pokrętło termostatu
Pokrętła ukryte
• Aby skorzystać z pokrętła, należy je nacisnąć na
środku.
• Pokrętło się wysuwa.
• Ustawić pokrętło na żądanej pozycji.
Po zakończeniu pieczenia, ustawić pokrętło na pozycji
0
i nacisnąć na środku, aby ponownie wróciło na swoje
miejsce.
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
Tacka do pieczenia:
Grill:
Tacka do ociekania:
Panele katalityczne:
Prowadnice półek:
3
1
2
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja
Temperatura
zaprogramowana
Temperatura
do regulacji
Opis funkcji
-
Piekarnik wyłączony
- - -
OŚWIETLENIE
PIEKARNIKA
- - Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika
DUAL 35°/60°
35C - 60C -
• Do utrzymywania stałej temperatury wewnątrz
piekarnika.
• 35°C: do wyrastania ciasta, chleba i pizzy.
• 60°C: do utrzymania ciepła ostatnio przygotowanych
posiłków.
• Zaleca się używanie półki na pierwszym poziomie.
FUNKCJA
STATYCZNA
200C
50°C -
250°C
• Do gotowania mięsa, ryb i drobiu na półce.
• Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i włożyć
potrawę, gdy wszystkie wskaźniki termometru są
zapalone.
• Zaleca się używanie półek na drugim lub trzecim
poziomie.
WENTYLATOR
175C
50°C -
250°C
• Do pieczenia na maks. 2 półkach.
• W razie potrzeby, zaleca się zmieniać pozycję
potrawy, co zapewni jej równomierne pieczenie.
TERMOWENTYLATOR
160C
50°C -
250°C
• Do pieczenia bez wstępnego podgrzewania
piekarnika, na jednej lub więcej półkach - artykuły
żywnościowe, które wymagają takiej samej
temperatury pieczenia (np.: ryby, warzywa, ciasta),
bez wzajemnego przenikania zapachów.
TURBOWENTYLATOR
160C
50°C -
250°C
• Do pieczenia na jednej półce (np.: owoce, ciasta,
zapiekanki, warzywa, pizza, drób).
FUNKCJA GRILL
3 -
• Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, kiełbasek)
oraz na rożnie, do podpiekania warzyw oraz do
przyrumieniania chleba.
• Funkcja może być wykorzystywana z różnym
natężeniem mocy (1 min. - 5 maks.).
• Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
• Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być
zamknięte.
• Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na
pierwszej półce, co zmniejszy ilość dymu i
rozpryskiwanie się tłuszczu.
• Zaleca się obracać potrawę w czasie gotowania.
TURBOGRILL
3 -
• Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef,
pieczenie).
• Funkcja może być wykorzystywana z różnym
natężeniem mocy (1 min. - 5 maks.).
• Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
• Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być
zamknięte.
• Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na
pierwszej półce, co zmniejszy ilość dymu i
rozpryskiwanie się tłuszczu.
• Zaleca się obracać potrawę w czasie gotowania.
PIZZA/CHLEB
-
P1- 300°C
P2- 220°C
• Do pieczenia pizzy, chleba, zapiekanek.
BUSTER
200C
50°C -
250°C
• Do szybkiego podgrzewania piekarnika.
• W czasie nagrzewania, zapalają się po kolei
wskaźniki termometru.
• Po osiągnięciu ustawionej temperatury, funkcja się
wyłącza i rozlega się sygnał dźwiękowy, który
wskazuje automatyczne przejście piekarnika na
funkcję
STATYCZNĄ
.