Indesit K3C55(X)/R instrukcja

Kategoria
Piekarniki
Typ
instrukcja
Cooker with electric multifunction oven
5 programms
Instructions for installation and use 3
Herd mit Multifunktions-Backofen und Glaskeramik-
Kochfeld
Installation- und Gebrauch 13
Ïëèòà ñ ìíîãîôóíêöèîíàëüíîé äóõîâêîé
Èíñòðóêöèè ïî óñòàíîâêå è èñïîëüçîâàíèþ 23
Kuchnia z elektrycznym piekarnikiem „Siedmiu kucharzy”
Instrukcja instalacji i obs³ugi 33
Cuisinière avec four multifonction et table
vitrocéramique
Instruction pour l’installation et l’emploi 43
Fornuis met multifunctie-oven en keramische
kookplaat
Instructies voor het installeren en gebruik 52
PL
DE
33
PL
Ostrze¿enia
Aby zagwarantowaæ sprawnoæ i bezpieczeñstwo tego urz¹dzenia domowego:
zwracajcie siê wy³¹cznie do upowa¿nionych orodków obs³ugi technicznej
domagajcie siê zawsze instalowania oryginalnych czêci zamiennych
1 Niniejsze urz¹dzenie przeznaczone jest do zastosowañ
domowych oraz nieprofesjonalnych.
2 Niniejsze zalecenia maj¹ zastosowanie wy³¹cznie dla
krajów przeznaczenia, których symbole znajduj¹ siê w
instrukcji oraz na tabliczce z numerem fabrycznym.
3 Niniejsze urz¹dzenie jest urz¹dzeniem klasy 1
(izolowane) lub klasy 2 podklasa 1 (zabudowane
pomiêdzy 2 meblami).
4 Przed przyst¹pieniem do u¿ytkowania urz¹dzenia nale¿y
starannie zapoznaæ siê z podrêcznikiem u¿ytkownika.
Zawiera on wa¿ne zalecenia dotycz¹ce bezpieczeñstwa,
instalacji, obs³ugi oraz konserwacji. Zachowajcie niniejsz¹
instrukcjê obs³ugi dla przysz³ej konsultacji.
5 Po rozpakowaniu uryàdyenia sprawd, czy jest ono w
nienaruszonym stanie. W przypadku w¹tpliwoci nie
u¿ytkowaæ urz¹dzenia i zwróciæ siê do personelu
przygotowanego zawodowego. Elementy opakowania
(worki plastykowe, styropian, gwodzie, itp.) nie powinny
byæ pozostawiane w zasiêgu dzieci, gdy¿ mog¹ stanowiæ
one dla nich ród³o niebezpieczeñstwa.
6 Instalacja powinna byæ dokonana wed³ug zaleceñ
producenta przez zaWODOWO wykwalifikowany
personel. B³êdna instalacja mo¿e wyrz¹dziæ szkody w
stosunku do osób, zwierz¹t i rzeczy, za co producent nie
ponosi odpowiedzialnoci.
7 Bezpieczeñstwo elektryczne tego urz¹dzenia jest
zapewnione tylko wówczas, gdy jest ono poprawnie
pod³¹czone do sprawnej instalacji uziemienia, jak to
przewiduj¹ obowi¹zuj¹ce normy bezpieczeñstwa
elektrycznego. Koniecznym jest upewnienie siê co do tego
podstawowego wymogu bezpieczeñstwa, a w przypadku
w¹tpliwoci, zwróciæ siê o dok³adn¹ kontrolê instalacji przez
zawodowo wykwalifikowany personel. Producent nie mo¿e
ponosiæ odpowiedzialnoci z tytu³u ewentualnych szkód
wyrz¹dzonych z powodu braku uziemienia instalacji.
8 Przed pod³¹czeniem urz¹dzenia upewniæ siê, czy dane z
tabliczki znamionowej (znajduj¹cej siê na urz¹dzeniu i/lub
opakowaniu) odpowiadaj¹ danym sieci instalacji elektrycznej.
9 Sprawdziæ, czy moc elektryczna urz¹dzenia oraz gniazdek
elektrycznych odpowiednie do maksymalnej mocy
urz¹dzenia wskazanej na tabliczce znamionowej. W razie
w¹tpliwoci zwróciæ siê do osoby zawodowo wykwalifikowanej.
10 Podczas instalacji nale¿y przewidzieæ zastosowanie
wy³¹cznika wielopolowego o odleg³oci¹ otwarcia styków
równa lub wiêksza od 3 mm.
11 Je¿eli gniazdko sieciowe i wtyczka urz¹dzenia nie pasuj¹
do siebie, nale¿y zlecieæ wykwalifikowanemu elektrykowi
wymianê gniazdka na odpowiedni typ. Zadaniem elektryka
jest tak¿e sprawdzenie, czy przekrój kabli w gniazdku
odpowiada maksymalnej mocy pobieranej przez
urz¹dzenie. Generalnie nie zaleca siê stosowania
przejciówek, rozga³êziaczy i/lub przed³u¿aczy. Gdyby
okaza³o siê, ¿e ich u¿ycie jest niezbêdne, koniecznym
jest stosowanie jedynie przejciówek, rozga³êziaczy i
przed³u¿aczy zgodnych z obowi¹zuj¹cymi normami
bezpieczeñstwa, zwracaj¹c jednak uwagê na nie
przekraczanie granicy wartoci pr¹du oznaczonej na
przejciówkach i na przed³u¿aczach, oraz mocy
maksymalnej oznaczonej na rozga³êziaczu.
12 Nie nale¿y pozostawiaæ urz¹dzenia niepotrzebnie
pod³¹czonego. Wy³¹czyæ wy³¹cznik g³ówny urz¹dzenia
gdy nie jest ono u¿ywane.
13 Nie zatykaæ otworów lub szczelin wentylacyjnych
odprowadzaj¹cych ciep³o.
14 Przewód zasilaj¹cy niniejszego urz¹dzenia nie powinien
byæ wymieniany przez u¿ytkownika. W przypadku
uszkodzenia przewodu lub w przypadku jego wymiany,
zwracaæ siê wy³¹cznie do autoryzowanych centrów
obs³ugi technicznej producenta.
15 Niniejsze urz¹dzenie mo¿e byæ stosowane wy³¹cznie do
celów, do jakich zosta³o zaprojektowane. Ka¿de inne
zastosowanie (na przyk³ad: ogrzewanie pomieszczenia)
uznaæ nale¿y na niew³aciwe a tym samym za niebezpieczne.
Producent nie mo¿e ponosiæ odpowiedzialnoci z tytu³u
ewentualnych szkód wynikaj¹cych z niew³aciwego, b³êdnego
i nieodpowiedniego u¿ytkowania urz¹dzenia.
16 U¿ytkowanie wszelkich urz¹dzeñ elektrycznych wymaga
przestrzegania kilku podstawowych zasad. W szczególnoci:
nie wolno dotykaæ urz¹dzenia mokrymi lub wilgotnymi
d³oñmi, ani maj¹c mokre stopy
nie wolno korzystaæ z urz¹dzenia bêd¹c boso
nie stosowaæ przed³u¿aczy, a jeli bêdzie to konieczne
nale¿y zachowaæ szczególn¹ ostro¿noæ
w ¿adnym wypadku nie nale¿y ci¹gn¹æ za kabel, aby
wyci¹gn¹æ kabel zasilaj¹cy z gniazdka sieciowego
nie nara¿aæ urz¹dzenia na dzia³anie czynników
atmosferycznych (deszczu, s³oñca, itp.)
z urz¹dzania nie powinny korzystaæ bez nadzoru dzieci
ani osoby nie znaj¹ce urz¹dzenia.
17 Przed przyst¹pieniem do czyszczenia lub innych prac
konserwacyjnych nale¿y zawsze, za pomoc¹ g³ównego
wy³¹cznika lub wyjmuj¹c wtyczkê kabla zasilaj¹cego z
gniazdka, od³¹czyæ urz¹dzenie od sieci elektrycznej.
18 Je¿eli urz¹dzenie nie ma byæ wiêcej u¿ywane, zaleca siê
uczyniæ je nieu¿ytecznym poprzez obciêcie kabla
zasilaj¹cego po wyjêciu z gniazdka wtyczki. Zaleca siê
ponadto unieszkodliwienie tych czêci urz¹dzenia, które
mog³yby stanowiæ zagro¿enie, zw³aszcza dla dzieci, które
mog³yby w zabawie u¿yæ urz¹dzenia do celów
niezgodnych z jego przeznaczeniem.
19 Na p³ytach elektrycznych nie nale¿y ustawiaæ garnków
niestabilnych lub zniekszta³conych aby unikn¹æ wypadków
z powodu ich wywrócenia siê. Ustawiaæ je na p³ycie do
gotowania w taki sposób, aby uchwyty skierowane by³y
ku rodkowi, aby unikn¹æ przypadkowych uderzeñ.
20 Nie stosowaæ p³ynów ³atwopalnych (alkohol, benzyna)
w pobli¿u urz¹dzenia, gdy jest ono u¿ytkowane.
21 U¿ywaj¹c drobnych urz¹dzeñ domowych w pobli¿u p³yty
uwa¿aæ by ich przewód zasilaj¹cy nie znalaz³ siê na
czêciach rozgrzanych.
22 Nale¿y zawsze sprawdzaæ, czy pokrêt³a znajduj¹ siê w
po³o¿eniu
/¡
, kiedy urz¹dzenie nie jest u¿ywane.
23 Podczas u¿ytkowania urz¹dzenia elementy
grzewcze oraz niektóre elementy drzwi piekarnika
mocno nagrzewaj¹ siê. Uwa¿aæ, aby nie dotkn¹æ
tych czêci i by dzieci nie zbli¿a³y siê do piekarnika.
24 Jeli kuchenka jest ustawiona na stojaku, to nale¿y
zastosowaæ odpowiednie kroki, aby uniemo¿liwiæ jej upadek.
34
PL
HOOD
420
Min.
min.
650
mm. with hood
min.
700
mm. without hood
mm.
600
Min. mm.
420
Min. mm.
V
1
2
3
N
A
B
Instalacja
Poni¿sze instrukcje przeznaczone dla wykwalifikowanego
instalatora, do wykonania instalacji, regulacji i konserwacji
technicznej w najw³aciwszy sposób i zgodnie z
obowi¹zuj¹cymi przepisami.
Wa¿ne: zawsze od³¹czaæ kuchenkê od zasilania
elektrycznego przed przyst¹pieniem do wszelkich czynnoci
konserwacyjnych, regulacyjnych, itp.
Ustawienie
Mo¿liwe jest zainstalowanie obok mebli, których wysokoæ
nie przekracza wysokoci p³yty roboczej. W celu dokonania
poprawnej instalacji nale¿y przestrzegaæ nastêpuj¹cych
zaleceñ:
a) Meble znajduj¹ce siê obok, a których wysokoæ
przekracza wysokoæ p³yty roboczej, powinny zostaæ
odsuniête przynajmniej na 200 mm od krawêdzi p³yty
roboczej.
b) Okapy powinny byæ zainstalowane zgodnie z warunkami
wymaganymi podanymi przez instrukcje samych okapów,
zawsze jednak w minimalnej odleg³oci 650 mm.
c) Umieciæ s¹siaduj¹ce z okapem szafki wisz¹ce na
wysokoci minimalnej od szczytu 420 mm (patrz
ilustracja).
d) Kiedy kuchenka instalowana jest pod szafk¹ wisz¹c¹,
powinna zostaæ zachowana odleg³oæ minimalna od p³yty
roboczej równa 700 mm (milimetrów) jak ja ilustracji.
e) Wnêka na obudowê powinna mieæ wymiary podane na
ilustracji.
Ustawienie w poziomie
W celu uzyskania dok³adnego wypoziomowania kuchenki
dostarczane regulowane nó¿ki (patrz rys. 1), które mo¿na
wkrêciæ w otwory w naro¿nikach podstawy kuchenki.
Pod³¹czenie do sieci elektrycznej
Przewód nale¿y dobraæ na podstawie zastosowanego rodzaju
pod³¹czenia elektrycznego (patrz schemat pod³¹czenia
przytoczony poni¿ej)
Monta¿ przewodu zasilaj¹cego
Otwarcie puszki zaciskowej:
Odkrêciæ rubê V
Odci¹gn¹æ pokrywkê puszki zaciskowej w celu otwarcia
jej.
W celu za³o¿enia przewodu zasilaj¹cego nale¿y wykonaæ
nastêpuj¹ce czynnoci:
ustawiæ ma³e pod³¹czenie A-B zgodnie z typem
po³¹czenia, jakie zamierza siê wykonaæ stosuj¹c schemat
podany na ilustracji 3.
Uwaga: ma³e po³¹czenia przygotowane fabrycznie do
pod³¹czenia jednofazowego 230V (styki 1-2-3 s¹ pod³¹czone
jeden z drugim). Mostek 4-5 znajduje siê w dolnej czêci
puszki zaciskowej.
wprowadziæ przewody (N e
$
) w sposób pokazany na
ilustracji i dokrêciæ odpowiednie ruby.
pozosta³e przewody zamocowaæ do zacisków 1-2-3.
zamocowaæ przewód zasilaj¹cy w odpowiednim uchwycie
i zamkn¹æ pokrywê przy pomocy ruby V.
Pod³¹czenie przewodu zasilaj¹cego do sieci.
Do przewodu nale¿y zastosowaæ gniazdko znormalizowane
do obci¹¿enia wskazanego w tabliczce znamionowej. W
przypadku dokonywania pod³¹czenia bezporednio do sieci,
pomiêdzy urz¹dzeniem a sieci¹ nale¿y zainstalowaæ
wy³¹cznik wielopolowy z otwarciem minimalnym 3 mm
pomiêdzy stykami. Wy³¹cznik ten powinien byæ odpowiedni
dla obci¹¿eñ i powinien byæ zgodny z obowi¹zuj¹cymi
normami. (przewód uziemienia nie powinien byæ przerywany
wy³¹cznikiem). Przewód zasilaj¹cy powinien byæ
umieszczony w taki sposób, aby na ca³ej jego d³ugoci
przebiegu temperatura otoczenia 50°C. Przed wykonaniem
pod³¹czenia nale¿y upewniæ siê, czy:
Zawór ograniczaj¹cy oraz sieæ domowa wytrzymaj¹
obci¹¿enie kuchenk¹ (patrz tabliczka znamionowa);
instalacja zasilaj¹ca jest wyposa¿ona w sprawne
pod³¹czenie do ziemi zgodne z zaleceniami zawartymi w
obowi¹zuj¹cych normach.
gniazdko lub wy³¹cznik wielopolowy ³atwo dostêpne
po zainstalowaniu kuchenki.
1 2
3
4
5
12345
1
2
3
4
5
R
S
T
N
R
S
N
R
N
400V 3N
~
H05RR-F 5x2.5 CEI-UNEL 35363
400V 2N
~
H05RR-F 4x4 CEI-UNEL 35363
230V
~
H05RR-F 3x4 CEI-UNEL 35363
35
PL
104
60
50
85/90
F
E
K
D
M
I
N
L
Q
H
Dane techniczne
Piekarnik
Wymiary (LxPxH) 39x41x34 cm
Pojemnoæ 54 l
Moc poch³aniania przez piekarnik Max 2100 W
P³yta grzejna ceramiczna
Przód lewo 1200 W
Tlewo sx 1700 W
Ty³ prawo 1200 W
Przód prawo 1700 W
Moc poch³aniana przez ceramiczn¹ p³ytê grzejn¹ Max 5800
W
ENERGY LABEL
Dyrektywa 2002/40/CE na etykietce piekarników
elektrycznych
Norma EN 50304
Zu¿ycie energii konwencjonalnej wymuszonej
funkcja grzania:
Wentylowane
Zu¿ycie energii deklaracja Klasy Konwencji Naturalnej
funkcja grzania: Statyczne
Napiêcie i czêstotliwoæ
patrz tabliczka danych znamionowych
Wymiary u¿ytkowe szuflady podgrzewania potraw:
Szerokoæ: 42 cm
G³êbokoæ: 44 cm
Wysokoæ: 23 cm
%
Niniejsze urz¹dzenie jest zgodne z nastêpuj¹cymi
dyrektywami unijnymi:
Kuchenka z piekarnikiem wielofunkcyjnym i p³yta ceramiczn¹
D. Brytfanna lub blacha do pieczenia
E. Panel sterowania
F. Nó¿ki lub ruby regulacyjne
H. Lampka kontrolna p³yt elektrycznych
I. Pokrêt³a sterowania p³ytami elektrycznymi
K. Ruszty piekarnika
L. Lampka kontrolna termostatu
M. Pokrêt³o termostatu
N. Pokrêt³o wyboru
Q. Zegar z minutnikiem
Europejska Dyrektywa 2002/96/EC dotycz¹ca Zu¿ytych
Elektrycznych i Elektronicznych Urz¹dzeñ (WEEE) zak³ada
zakaz pozbywania siê starych urz¹dzeñ domowego u¿ytku
jako nieposortowanych mieci komunalnych. Zu¿yte
urz¹dzenia musz¹ byæ osobno zbierane i sortowane w celu
zoptymalizowania odzyskania oraz ponownego
przetworzenia pewnych komponentów i materia³ów. Pozwala
to ograniczyæ zanieczyszczenie rodowiska i pozytywnie
wp³ywa na ludzkie zdrowie. Przekrelony symbol kosza
umieszczony na produkcie przypomina klientowi o
obowi¹zku specjalnego sortowania.
Konsumenci powinni kontaktowaæ siê z w³adzami lokalnymi
lub sprzedawc¹ w celu uzyskania informacji dotycz¹cych
postêpowania z ich zu¿ytymi urz¹dzeniami gospodarstwa
domowego.
Dyrektywy unijne 06/95/EC z dnia
12/12/06 (niskie napiêcie) z
póniejszymi zmianami - 04/108/E
C
z dnia 15/12/04 (zgodnoæ
elektromagnetyczna) z
póniejszymi zmianami -
93/68/CEE z dnia 22/07/93 z
póniejszymi zmianami
- 2002/96/EC.
36
PL
Jak u¿ytkowaæ kuchenkê
Wybór ró¿nych funkcji znajduj¹cych siê w kuchence
dokonywany jest poprzez pos³ugiwanie siê urz¹dzeniami i
elementami sterowniczymi znajduj¹cymi siê na jej panelu
sterowania
Uwaga: przed pierwszym u¿yciem piekarnika i rusztu dobrze
jest uruchomiæ je wstêpnie na oko³o 30 minut. Sprawdziæ,
czy piekarnik jest pusty, termostat ustawiony na maksimum,
drzwi otwarte a pomieszczenie odpowiednio przewietrzane.
Zapach, który jest odczuwany podczas tej czynnoci wynika
z parowania substancji wykorzystywanych do
zabezpieczenia piekarnika i opiekacza na czas
magazynowania urz¹dzenia w okresie pomiêdzy jego
wyprodukowaniem a zainstalowaniem.
Uwaga: Pierwszy poziom od do³u stosowaæ jedynie w
przypadku pieczenia na ro¿nie (tam, gdzie on wystêpuje).
Nie stosowaæ pierwszego poziomu, licz¹c od do³u, do
pieczenia innymi sposobami i nie ustawiaæ ¿¹dnych
przedmiotów na spodzie piekarnika podczas pieczenia,
poniewa¿ mo¿na uszkodziæ emaliê. Uk³adajcie Wasze
naczynia do pieczenia (ognioodporne, folia aluminiowa, itp.)
na ruszcie, jaki znajduje siê na wyposa¿eniu urz¹dzenia,
odpowiednio wsuniêtym w prowadnice piekarnika.
Pokrêt³a piekarnika
Piekarnik 5 cuochi ³¹czy zalety tradycyjnego piekarnika
statycznego z zaletami nowoczesnych piekarników
wentylowanych.
Piekarnik 5 cuochi jest wyj¹tkowo elastyczny i oferuje 5
ró¿nych sposobów pieczenia pewnego i prostego. U¿ywaæ
pokrête³ do wybierania ró¿nych funkcji pieczenia dostêpnych
w piekarniku 5 cuochi.
N - pokrêt³o wyboru programu
M - pokrêt³o termostatu
W ka¿dym po³o¿eniu pokrêt³a ró¿nym od spoczynkowego,
oznaczonego symbolem o, zapala siê wiat³o w piekarniku;
po³o¿enie pokrêt³a oznaczone symbolem umo¿liwia w³¹czenie
wiat³a w piekarniku bez uruchamiania ¿adnego elementu
grzejnego. Po³o¿enie oznaczone symbolem & sprawia, ¿e
jest mo¿liwym w³¹czenie wiat³a w piekarniku bez
uruchamiania ¿adnego elementu grzewczego piekarnika.
W³¹czone wiat³o w piekarniku oznacza, ¿e piekarnik dzia³a;
wiat³o pozostanie w³¹czone tak d³ugo, jak piekarnik bêdzie
dzia³a³.
Piekarnik Rozmra¿anie
Po³o¿enie pokrêt³a termostatu M: dowolne
Wentylator znajduj¹cy siê w g³êbi piekarnika wytwarza
obieg powietrza o temperaturze otoczenia dooko³a potrawy.
Jest to zalecane do rozmra¿ania ka¿dego rodzaju potraw,
ale w szczególnoci potraw delikatnych, które nie lubi¹
ciep³a, jak na przyk³ad: ciasta i torty mro¿one, ciasta z
kremem lub bit¹ mietan¹, ciasta z owocami. Czas
rozmra¿ania skraca siê do po³owy. W przypadku ryb lub
chleba mo¿na rozmra¿anie przyspieszyæ poprzez
zastosowanie funkcji multicottura ustawiaj¹c temperaturê
od 80° do 100°C.
Piekarnik statyczny
Ustawianie pokrêt³a termostatu M: Pomiêdzy 50°C i Max.
W tej pozycji w³¹czaj¹ siê dwa elementy grzejne: dolny i
górny. Jest to klasyczny piekarnik babuni, ale który zosta³
doprowadzony do wyj¹tkowego poziomu rozk³adu ciep³a i
ograniczenia zu¿ycia energii. Piekarnik statyczny pozostaje
niezast¹piony w przypadkach, kiedy trzeba przygotowaæ
dania, których sk³ad obejmuje dwa lub wiêcej sk³adników
maj¹cych wp³yw na wytworzenie jednej potrawy, na przyk³ad:
kapusta z ¿eberkami, ³oso po hiszpañsku, sztokfisz alla
anconentana, teneroni z cielêciny z ry¿em, itp... . Bardzo
dobre wyniki otrzymuje siê przy przygotowaniu dañ z miêsa
wo³owego lub cielêcego jak: duszona wo³owina, gulasz,
dziczyzna, udziec i comber wieprzowy itd..., które wymagaj¹
powolnego pieczenia i sta³ego dodawania p³ynów. Pozostaje
nadal jednak najlepszym systemem do pieczenie ciast,
owoców i zapiekanek przykrywanych podczas pieczenia w
piekarniku. Podczas pieczenia w tradycyjnym piekarniku
wykorzystujcie tylko jeden poziom, poniewa¿ u¿ywanie wiêcej
ni¿ jednego poziomu powoduje niew³aciwe rozmieszczenie
temperatury. U¿ywaj¹c ró¿ne poziomy, jakie do
dyspozycji, mo¿ecie regularnie podzieliæ ciep³o pomiêdzy
górn¹ i doln¹ czêci¹ piekarnika. Jeli pieczenie wymaga
wiêkszej iloci ciep³a od spodu lub z góry wówczas nale¿y
w³aciwie wybraæ poziom.
Piekarnk wentylatorowy
Ustawianie pokrêt³a termostatu M: Pomiêdzy 50°C i Max.
Uruchamiaj¹ siê elementy grzejne i zaczynie pracowaæ
wentylator. Jako ¿e ciep³o jest sta³e i jednakowe w ca³ym
piekarniku, to powietrze piecze i rumieni potrawê w jednakowy
sposób w ka¿dym jego punkcie. Mo¿ecie piec jednoczenie
ró¿ne potrawy, ale pod warunkiem, ¿e bêd¹ wymaga³y takiej
samej temperatury pieczenia. Mo¿na jednoczenie u¿yæ
maksymalnie dwa poziomy i zgodnie z uwagami podanymi
w rozdziale Pieczenie jednoczenie na wiêcej ni¿ jednym
poziomie.
Ta funkcja jest szczególnie przydatna dla potraw, które
wymagaj¹ zapiekania lub dla potraw, które wymagaj¹
dostatecznie d³ugiego pieczenia, na przyk³ad: lasagne,
³azanki, pieczony kurczak z ziemniakami itp... . Znaczne
korzyci uzyskuje siê podczas pieczenia miêsa, poniewa¿
lepszy rozk³ad temperatury pozwala na wykorzystanie
ni¿szych temperatur, które z kolei zmniejszaj¹ parowanie,
powoduj¹c, ¿e miêso bêdzie bardziej miêkkie i mniej straci
na wadze. Pieczenie wentylatorowe jest szczególnie cenione
przy pieczeniu ryb, które mog¹ byæ przyrz¹dzane z minimaln¹
iloci¹ dodatków, pozostawiaj¹c w ten sposób nienaruszony
wygl¹d i smak.
Desery: dobre wyniki otrzymuje siê przy pieczeniu ciast
dro¿d¿owych
unkcja wentylatorowa mo¿e byæ równie¿ stosowana do
szybkiego rozmro¿enia miêsa bia³ego i czerwonego oraz
chleba, przy temperaturze 80°C. Aby rozmroziæ bardziej
delikatne potrawy ustawiæ temperaturê na 60°C lub
zastosowaæ jedynie funkcjê termoobiegu z zimnym
powietrzem, a pokrêt³o termostatu ustawiæ na 0°C.
Piekarnik góra
Po³o¿enie pokrêt³a termostatu M: Pomiêdzy 50°C i Max.
Uruchamiany jest górny element grzewczy.
Ta funkcja mo¿e byæ stosowana do dokoñczenia pieczenia.
Grill
Ustawianie pokrêt³a termostatu M: Pomiêdzy 50°C i Max.
W³¹cza siê górny rodkowy element grzejny oraz ro¿en.
Doæ wysoka temperatura skierowana na gril umo¿liwia
natychmiastowe opiekanie powierzchni potrwa, co zapobiega
stratom p³ynów i utrzymuje miêso w rodku bardziej miêkkim.
Pieczenie w trybie grilowania szczególnie zalecane jest do
tych dañ, które wymagaj¹ wysokich temperatur na
powierzchni: steki z cielêciny i wo³owe, entrecôte, polêdwica,
37
PL
hamburgery, itp
Niektóre przyk³ady u¿ytkowania podane w rozdziale
Praktyczne rady przy pieczeniu.
Grill wentylatorowy
Ustawianie pokrêt³a termostatu M: Pomiêdzy 50°C i Max.
W³¹cza siê rodkowy górny element grzejny i rozpoczyna
pracê wentylator
£¹czy wymuszon¹ cyrkulacjê powietrza wewn¹trz piekarnika
z jednokierunkowym promieniowaniem cieplnym. Zapobiega
to przypaleniu powierzchni potraw, zwiêkszaj¹c moc
penetracji cieplnej. Wymienite wyniki otrzymuje siê
wykorzystuj¹c gril z wentylacj¹ przy przygotowaniu ró¿nych
kawa³ków miêsa i jarzyn na ro¿nie, kie³basek, ¿eberek,
kotlecików jagniêcych, kurczaka alla diavola, przepiórek z
sza³wi¹, filetów wieprzowych, itp...
Wykonywaæ pieczenie w trybie zapiekankaprzy
zamkniêtych drzwiczkach piekarnika.
Zapiekanka jest najlepszym sposobem na pieczenie
plastrów ryby cernia, tuñczyka, ryby szpady, m¹twy
faszerowanej, itp...
Ro¿en
W celu uruchomienia ro¿na nale¿y postêpowaæ w nastêpuj¹cy
sposób:
a) umieciæ brytfannê na pierwszej pó³ce;
b) w³o¿yæ odpowiednia podpórkê ro¿na na trzecia pó³kê i
za³o¿yæ ro¿en wk³adaj¹c do odpowiedniego otworu
znajduj¹cego siê w tylnej cianie piekarnika;
c) uruchomiæ ro¿en wybieraj¹c pokrêt³em Npo³o¿enie .
Minutnik elektroniczny (Q)
Uwaga
Unikaæ dotykania drzwiczek piekarnika przez dzieci, gdy¿
podczas pieczenia rozgrzewaj¹ siê one bardzo silnie.
Umo¿liwia wywietlenia godziny i funkcji minutnika z
odliczaniem wstecz.
Uwaga: wszystkie funkcje uruchamiaj¹ siê po up³ywie oko³o
7 sekund od ich ustawienia.
W jaki sposób ustawiæ zegar
Po pod³¹czeniu do sieci lub po chwilowym zaniku zasilania
wywietlacz pulsuje wskazuj¹c 0 00
Wdusiæ przycisk
v a nastêpnie przyciskami I i J
ustawiæ dok³adn¹ godzinê. Dla szybkiego przesuwania
przytrzymaæ wduszone przyciski.
Ewentualne poprawki godziny mog¹ byæ dokonywane przez
powtórzenie czynnoci opisanych powy¿ej.
Funkcja minutnika
Uruchamia siê funkcjê wduszaj¹c przycisk n a na
wywietlaczu pojawia siê symbol n. Ka¿demu wduszeniu
przycisku t odpowiada zwiêkszenie czasu od 10 sekund
do 99 minut i 50 sekund. Wduszaj¹c w ten sposób
zwiêkszanie czasu nastêpuje o jedn¹ minutê a¿ do
maksimum 10 godzin.
Przy pomocy przycisku s cofa siê.
Po ustawieniu ¿¹danego czasu rozpoczyna siê odliczanie
wstecz. Po up³ywie czasu sygnalizator wydaje sygna³, który
mo¿na zatrzymaæ wduszaj¹c którykolwiek z przycisków.
Mo¿liwe jest wywietlenie godziny wduszaj¹c przycisk
v,
oraz symbol nco oznacza, ¿e funkcja minutnika zosta³a
uruchomiona. Po oko³o 7 sekundach wywietlacz powraca
samoczynnie do wywietlania minutnika.
W celu anulowania ustawionego ju¿ czasu
Wduszaæ przycisk s a¿ do 0
00.
Regulacja g³onoci sygna³u akustycznego
Po dokonaniu wyboru i zatwierdzeniu ustawieñ zegara, przy
pomocy przycisku s mo¿liwe jest wyregulowanie g³onoci
akustycznego sygna³u alarmowego.
Owietlenie piekarnika
Zapala siê po ustawieniu pokrêt³a N na symbolu . Owietla
piekarnik i pozostaje w³¹czone, gdy uruchomiony zostanie
którykolwiek z elementów elektrycznych grzewczych
piekarnika.
Lampka kontrolna termostatu (L)
Wskazuje fazê ogrzewania piekarnika, jej zganiêcie oznacza
osi¹gniêcie wewn¹trz piekarnika temperatury ustawionej przy
pomocy pokrêt³a. W tym przypadku zawiecenie siê lub
zgaszenie lampki kontrolnej oznacza, e termostat pracuje
prawid³owo w cleu utrzymania sta³ej temperatury w piekarniku.
38
PL
Praktyczne rady dotycz¹ce pieczenia
Piekarnik daje Wam do dyspozycji szeroki wybór mo¿liwoci
pozwalaj¹cych na pieczenie ka¿dego po¿ywienia w mo¿liwie
najlepszy sposób. Z up³ywem czasu bêdziecie w stanie
wykorzystaæ lepiej piekarnik, dlatego te¿ uwagi podane
poni¿ej s¹ jedynie ogólnymi wskazówkami i bêdziecie je mogli
poszerzyæ osobistym dowiadczeniem.
Pieczenie ciast
Piekarnik powinien byæ ju¿ rozgrzany, gdy wk³ada siê ciasto,
odczekaæ do koñca fazy wstêpnego ogrzewania (oko³o 10
15 minut). Temperatura pieczenia ciast zmienia siê w zakresie
od 160°C do 200°C. Nie otwierac drzwiczek podczas
pieczenia, gdy¿ ciasto mo¿e opaæ.
Pieczenie ryb i miêsa.
Do miês bia³ych, drobiu i ryb stosowaæ niskie temperatury.
(150°C-175°C). Do miês czerwonych, które chce siê aby by³o
dobrze upieczone na zewn¹trz, zachowuj¹c wewnêtrzne soki
dobrze jest ustawiæ piekarnik pocz¹tkowo na wysok¹
temperaturê (od -220°C do 220°C) na krótki okres, a nastêpnie
stopniowo zmniejszaæ. Ogólnie rzecz bior¹ im wiêcej jest
miêsa, tym ni¿sza bêdzie temperatura i d³u¿szy czas
pieczenia. Umieciæ miêso na rodku rusztu i ustawiæ pod
nim pojemnik na zbieranie kropli sp³ywaj¹cego t³uszczu.
W³o¿yæ ruszt na rodek piekarnika. Jeli pieczenie wymaga
wy¿szej temperatury nale¿y stosowaæ pierwsz¹ pó³kê od do³u.
Pieczenie jednoczesne na wielu poziomach
Gdyby okaza³o siê niezbêdnym zastosowanie dwóch rusztów
nale¿y u¿yæ tylko funkcji
piekarnik wentylatorowy,
jest tp, praktycznie, jedyne rozwi¹zane stosowane dla tego
rodzaju pieczenia.
Piekarnik posiada 5 ró¿nych poziomów. Stosowaæ jedynie
dwa poziomy rodkowe, w przypadku pieczenia w
piekarniku wentylatorowym. pó³ki zewnêtrzne górna i
dolna, otrzymuj¹ bez[porednio ciep³o, zatem mog³yby
spaliæ ¿ywnoæ bardziej delikatn¹.
Generalnie nale¿y stosowaæ drugi i czwarty poziom od
do³u ustawiaj¹c potrawê wymagaj¹ca wiêcej ciep³a na
pó³ce drugiej. Na przyk³ad: W przypadku, gdy zamierza
siê upiec pieczeñ z inna potraw¹ pieczeñ nale¿y ustawiæ
na drugim poziomie, a potrawê delikatniejsz¹ na
czwartym.
Kiedy pieczone potrawy wymagaj¹ce ro¿nych czasów
i temperatur pieczenia nale¿y ustawiæ temperaturê redni¹
dwóch zalecanych i ustawiæ potrawy bardziej delikatne
na czwartym poziomie. Wyjmowaæ najpierw potrawê
wymagaj¹c¹ krótszego czasu pieczenia.
Ustawiæ brytfannê na ni¿szym poziomie a ruszt na
wy¿szym poziomie.
Kiedy pieczona jest pizza na wiêcej ni¿ jednym poziomie
z temperatura ustawion¹ na wartoæ 220°C, pamiêtaæ
nale¿y o wstêpnym podgrzaniu piekarnika przez
przynajmniej 15 minut. Generalnie pieczenie wykonywane
na czwartym poziomie ma wiêkszy czas trwania, z tego
te¿ powodu zaleca siê wyjêcie z pieca najpierw pizzy z
poziomu ni¿szego i pozostawienie drugiej jeszcze na kilka
minut.
U¿ywanie grila
Piekarnik umo¿liwia stosowanie dwóch ró¿nych sposobów
grilowania. Stosowaæ funkcjê
piekarnik góra dla
mniejszych porcji. Zu¿ycie energii dla tej funkcji wynosi jedynie
1200 W. Jest zatem idealne dla potraw o ograniczonej
wielkoci. es. tost, hot-dogi itp.
Ustawiæ potrawê na rodku rusztu zwa¿ywszy, ¿e
w³¹czona jest jedynie rodkowa czêæ górnego
grzejnika. Potrawy w rogach nie bêd¹ pieczone.
Po³o¿enie grill umo¿liwia grilowanie na ca³ej
powierzchni rusztu. Nale¿y stosowaæ te funkcjê, gdy potrawa
jest równomiernie roz³o¿ona i chce siê równomiernego
przypieczenia.
Wa¿ne: W celu uzyskania optymalnych rezultatów pieczenia
oraz w celu zaoszczêdzenia energii (oko³o 10% ), nale¿y
zawsze mieæ zamkniête drzwiczki piekarnika podczas
stosowania funkcji grill.
Kiedy korzysta siê z funkcji grilowania zaleca siê ustawienie
termostatu na maksimum. Nie oznacza to, jednak, ¿e nie
mo¿na stosowaæ ni¿szych temperatur.
Podczas u¿ytkowania funkcji grill, ustawiaæ ruszt na poziomie
najwy¿szym (patrz tabela pieczenia) a pod rusztem stawiac
brytfannê do zbierania skapuj¹cego t³uszczu.
Po³o¿enie Grill wentylatorowy jest bardzo
u¿yteczne do szybkiego grilowania, rozprowadzane jest ciep³o
emitowane z grila jednoczenie na przyrumienienie od góry i
na pieczenie tak¿e czêci dolnej. Umo¿liwia grilowanie du¿ych
porcji miêsa lub drobiu bez u¿ywania ro¿na. Mo¿na u¿ywaæ
tej funkcji równie¿ w koñcowym etapie pieczenie potraw, które
wymagaj¹ charakterystycznej z³otej skórki, na przyk³ad jest
idealna, aby poz³ociæ na koniec pieczone ciasto.
Przy korzystaniu z tej funkcji ustawiæ ruszt na lub
poziomie, licz¹c od do³u (patrz tabela pieczenia), nastêpnie,
aby zebraæ t³uszcz i nie dopuciæ do tworzenia siê dymu
ustawiæ brytfannê na poziomie licz¹c od do³u. Stosuj¹c
funkcjê wraz z pieczeniem szasz³yka (przewidzianym jedynie
w niektórych modelach) mo¿liwe jest tak¿e pieczenie potraw
w brytfannie ustawionej na poziomie, na przyk³ad:
ziemniaki, itp....
S³odkie zbyt suche
Nastêpnym razem ustawcie temperaturê wy¿sz¹ o
10°C i zmniejszcie czas pieczenia.
S³odkie opada
Stosowaæ mniej p³ynu lub obni¿yæ temperaturê o 10°C.
S³odkie ciemne od góry
Wk³adaæ na ni¿szej wysokoci, ustawiæ ni¿sz¹
temperaturê i zwiêkszyæ czas pieczenia.
Dobre pieczenie na zewn¹trz, lecz wnêtrze kleiste
Stosowaæ mniej p³ynów, ograniczyæ temperaturê,
zwiêkszyæ czas pieczenia.
Ciasto nie odrywa siê od formy
Dobrze nasmarowaæ formê i posypaæ tak¿e odrobi
m¹ki lub stosowaæ papier do pieczenia.
Piek³am na kilku poziomach rusztu (w funkcji
wentylator) i nie wszystko jest w jednakowo
zaawansowanym stanie pieczenia.
Ustawiæ ni¿sz¹ temperaturê.
Niekoniecznie jest tak, ¿e ruszty zape³nione
jednoczenie musz¹ byæ opró¿niane razem.
39
PL
AA
B
Instrukcja u¿ytkowania ceramicznej p³yty do gotowania.
Opis
P³yty do gotowania wyposa¿one w promieniowe
ogrzewacze elektryczne wtopione pod powierzchni¹ p³yty do
gotowania (obszary, które staj¹ siê czerwone podczas pracy).
A. Obszar gotowania (A).
B. wiat³a sygnalizuj¹ce czy temperatura odpowiednich
ogrzewaczy przekracza 60° C, tak¿e wówczas, gdy obszar
gotowania zosta³ wy³¹czony.
Opis rozgrzewaj¹cych siê elementów
Te elementy ogrzewaj¹ce promieniowo sk³adaj¹ siê z
ko³owych elementów promieniowych, które staja siê czerwone
dopiero po 10 - 2-0 sekundach od ich w³¹czenia.
Instrukcja u¿ytkowania ceramicznej p³yty do
gotowania.
W celu uzyskania od p³yty najlepszych mo¿liwych rezultatów
nale¿y przestrzegaæ pewnych podstawowych zasad podczas
przygotowywania i gotowania potraw.
Na ceramicznych p³ytach do gotowania mo¿liwe jest
stosowanie wszystkich rodzajów garnków i patelni. Pod
warunkiem jednak, ¿e ich dolna powierzchnia bêdzie
dok³adnie p³aska. Naturalnie, im grubsze jest dno garnka
lub patelni, tym bardziej równomiernie rozchodzi siê ciep³o.
Upewniæ siê, czy dno patelni pokrywa dok³adnie okr¹g:
pozwoli to na pe³niejsze wykorzystanie wytworzonego
ciep³a
Upewniæ siê, czy podstawa patelni jest zawsze sucha i
czysta: zapewni to nie tylko optymalny kontakt, ale tak¿e
zwiêkszon¹ trwa³oæ patelni i samej p³yty do gotowania.
Nie stosowaæ tych samych patelni, które stosowane
do gotowania na palnikach gazowych, gdy¿ si³a cieplna
tych ostatnich mog³a doprowadziæ do deformacji dna
patelni i nie bêdzie mo¿na uzyskaæ takich samych
rezultatów stosuj¹c te patelnie na ceramicznej p³ycie do
gotowania.
40
PL
Praktyczne rady na temat u¿ytkowania p³ytek elektrycznych
Pokrêt³a steruj¹ce p³ytek elektrycznych p³yty do
gotowania (I)
Kuchenki mog¹ byæ wyposa¿one seryjnie w p³yty elektryczne,
szybkie i automatyczne, w ró¿nych kombinacjach (szybkie
p³yty ró¿ni¹ siê od innych dziêki czerwonej kropce na rodku
p³yty a p³yty automatyczne z powodu aluminiowego dysku
na rodku).
Aby unikn¹æ rozpraszania ciep³a i uszkodzenia p³yt, zaleca
siê stosowanie naczyñ do gotowania z dnami p³askimi i o
rednicy nie mniejszej ni¿ rednica samej p³yty.
W tabeli podano zale¿noci pomiêdzy po³o¿eniem
wskazywanym przez pokrêt³a a rodzajem zastosowania, jakie
zaleca siê dla p³ytek.
Lampka kontrolna p³ytek elektrycznych.
Lampka ta zapala siê gdy zostaje w³¹czona która z p³yt
elektrycznych.
Poz P³yta normalna lub szybka
0
W¹czona
1
Gotowanie jarzyn i ryb
2
Gotowanie ziemniaków (na parze), zup,
fasoli, grochu
3
Kontynuacja gotowania du¿ych iloci potraw,
zup
4
Pieczenie (rednie)
5
Pieczenie (silne)
6
Zarumieniæ lub osi¹gn¹æ wrzenie w krótkim
czasie
41
PL
Praktyczne rady dotycz¹ce gotowania
Po³o¿enie
pokrêt³a
wyboru
Przygotowywana potrawa Ciê¿ar
(Kg)
Po³o¿enie
pieczenia
ruszt od do³u
Czas
wstêpnego
ogrzewania
(minuty)
Po³o¿enie
pokrêt³a
termostatu
Czas
pieczenia
(minuty)
Rozmra¿anie
Wszelka ¿ywnoæ zamro¿ona
Statyczna
Kaczka
Pieczeñ cielêca lub wo³owa
Pieczeñ wieprzowa
Biszkopty (z kruchego ciasta)
Kruche ciasta
1
1
1
-
1
3
3
3
3
3
15
15
15
15
15
200
200
200
180
180
65-75
70-75
70-80
15-20
30-35
Wentylowana
Pizza (na 2 rusztach)
Lasagne
Jagniêcina
Kurczê pieczone + ziemniaki
Makrela
Plum cake
Bigne (na 2 rusztach)
Ciastka (na 2 rusztach)
Ciasto biszkoptowe (na jednym ruszcie)
Ciasto biszkoptowe (na 2 rusztach)
S³one torty
1
1
1
1
1
1
0.5
0.5
0.5
1.0
1.5
2-4
3
2
2-4
2
2
2-4
2-4
2
2-4
3
15
10
10
10
10
10
10
10
10
10
15
220
200
180
180
180
170
190
180
170
170
200
15-20
30-35
50-60
60-75
30-35
40-50
20-25
10-15
15-20
20-25
25-30
Podgrzewanie
rne
Poprawki pieczenia - 3/4 15 220 -
Sole i omiorniczki
Kalmary i raki z ro¿na
Filet z dorsza
Jarzyny na ro¿nie
Befsztyk cielêcy
Kotlet
Hamburger
Makrela
Tost
1
1
1
1
1
1
1
1
n.° 4
4
4
4
3/4
4
4
4
4
4
5
5
5
5
5
5
5
5
5
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
8-10
6-8
10
10-15
15-20
15-20
7-10
15-20
2-3
Grill
Z ro¿nem
Cielêcina na ro¿nie
Kurczak na ro¿nie
Jagniê na ro¿nie
1.0
1.5
1.0
-
-
-
5
5
5
Max
Max
Max
80-90
70-80
70-80
Grill z
wentylacj¹
Kurczak z ro¿na
twy
1.5
1.5
3
3
5
5
200
200
55-60
30-35
Uwaga:
Wskazany czas jest tylko czasem przyk³adowycm i mo¿e byæ zmieniany wed³ug osobistych upodobañ. W systemie
g
otowania
Gril lub
„g
ril z went
y
lac
 br
y
tfann
ê
nale¿
y
ustawiæ na 1
p
oziomie licz
¹
c od do³u.
42
PL
Konserwacja zwyk³a i czyszczenie piekarnika
Od³¹czyæ piekarnik od ród³a zasilania elektrycznego
przed rozpoczêciem wszelkich czynnoci
konserwacyjnych lub czyszczenia. Aby piekarnik by³a
sprawny najd³u¿ej jak to mo¿liwe nale¿y czyciæ go czêsto i
dok³adnie, pamiêtaj¹c zawsze, ¿eby
do czyszczenia nie stosowaæ urz¹dzeñ na parê.
czêci emaliowane i panele samoczyszcz¹ce nale¿y
zmywaæ ciep³¹ wod¹ bez dodatków proszków ciernych
lub substancji koroduj¹cych, które mog³yby uszkodziæ
wykoñczenie;
wnêtrze piekarnika czyciæ co jaki czas i gdy jest jeszcze
ciep³y; myæ wod¹ i p³ynem, wyp³ukaæ i nastêpnie
dok³adnie wysuszyæ;
stal nierdzewna mo¿e siê poplamiæ, jeli bêdzie przez
d³u¿szy czas w kontakcie z wod¹ z du¿¹ zawartoci¹
wapnia lub z agresywnymi detergentami (zawieraj¹cymi
fosfor). Zaleca siê obficie sp³ukiwaæ i osuszaæ po wymyciu.
Ponadto nale¿y osuszyæ ewentualne wycieki wody;
unikaæ gromadzenia siê na panelu kontrolnym
zabrudzeñ i t³uszczu, czyszcz¹c go czêsto. Stosowaæ
g¹bki nie cieraj¹ce powierzchni albo miêkkie szmatki,
aby nie zarysowaæ czêci emaliowanych ani polerowanej
stali.
Mycie powierzchni p³yty do gotowania
Przed gotowaniem powierzchnia p³yty do gotowania powinna
byæ zawsze czyszczona wilgotn¹ szmatk¹ w celu usuniêcia
kurzu lub cz¹stek resztek potraw. Powierzchnia p³yty do
gotowania powinna byæ regularnie zmywana roztworem ciep³ej
wody i ³agodnego detergentu. Okresowo mog³oby siê
okazaæ koniecznym zastosowanie specjalistycznego
produktu do mycie powierzchni ceramicznych p³yt do
gotowania. Usun¹æ przede wszystkim wszystkie wylane
resztki i t³uszcze przy pomocy ³opatki do szk³a, najlepiej w
rodzaju ostrza brzytwy B (nie na wyposa¿eniu) lub w
jej braku, w rodzaju ostrza sta³ego.
Czyciæ p³ytê do gotowania gdy jest jeszcze ciep³a w dotyku
przy pomocy papierowego rêcznika i odpowiedniego
detergentu. Nastêpnie sp³ukaæ i osuszyæ czyst¹ szmatk¹.
W przypadku, gdy kawa³ek plastiku lub folii aluminiowej
przypadkowo stopi¹ sie na powierzchni p³yty, usuwaæ je
niezw³ocznie z rozgrzanej strefy gotowania przy pomocy
³opatki, aby unikn¹æ uszkodzenia powierzchni samej p³yty.
sama czynnoæ wykonywaæ w przypadku, gdy wysypie
siê cukier lub inne potrawy o du¿ej zawartoci cukru. Nie
stosowaæ myjek ani g¹bek tr¹cych ¿adnego rodzaju. Tak¿e
koroduj¹ce produkty myj¹ce, jak aerozole do piekarników
lub odplamiaj¹ce, nie powinny byæ nigdy stosowane.
Wymiana ¿arówki piekarnika
Wyj¹c wtyczkê (jeli dostêpna) lub od³¹czyæ piekarnik
od sieci od³¹czaj¹c wy³¹cznikiem wielopolowym
stosowanym w pod³¹czeniu piekarnika do ród³a zasilania
elektrycznego.
Odkrêciæ szklan¹ pokrywê obudowy ¿arówki;
Wykrêciæ ¿arówkê i wymieniæ na ¿arówkê odporn¹ na
wysokie temperatury (300°C) posiadaj¹c¹ nastêpuj¹ce
charakterystyki:
- napiêcie 230/240 V
- moc 25W
- z³¹cze E14
Za³o¿yæ szklan¹ pokrywê i przywróciæ zasilanie piekarnika.
Produkty specjalne do
czyszczenia ceramiki
szklanej
Gdzie je nabywaæ
£opatka z ostrzem i ostrza
zapasowe
Hobbystyczne i art.
metalowe
Stahl-Fix
SWISSCLEANER
WK TOP
Inne produktu do ceramiki
szklanej
Art. gospodarstwa
domowego
Zrób to sam
Art. metalowe
Supermarkety
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62

Indesit K3C55(X)/R instrukcja

Kategoria
Piekarniki
Typ
instrukcja