AKG 612 IX

Whirlpool AKG 612 IX instrukcja

  • Cześć! Jestem chatbotem AI, który pomoże Ci z Whirlpool AKG 612 IX instrukcja. Zapoznałem się już z dokumentem i mogę pomóc w prosty i zrozumiały sposób.
49
INSTRUKCJA OBSŁUGI PIEKARNIKA
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE — PATRZ CZĘŚĆ DOTYCZĄCA INSTALACJI.
1. Panel sterowania
2. Drzwi piekarnika
3. Uchwyt piekarnika
4. Kontrolka termostatu
5. Kontrolka funkcyjna piekarnika
AKCESORIA W ZESTAWIE
Rys. A Rys. B Rys. C Rys. D
A. RUSZT: rusztu można używać do grillowania potraw lub jako podstawkę dla blach, form i innych nacz
do pieczenia.
B. TACKA DO OCIEKANIA: jest przeznaczona do zbierania tłuszczu i kawałków żywności i należy
ją podkładać pod rusztem lub używać jako podstawkę w czasie pieczenia mięs, kurczaków, ryb z
warzywami lub bez nich. Aby uniknąć rozpryskiwania tłuszczu lub oleju oraz zmniejszyć ilość dymu,
należy wlać na tackę nieco wody.
C. ROŻEN: służy do grillowania drobiu i pieczeni.
D. PROWADNICE PRZESUWNE: ułatwiają zakładanie i wyjmowanie akcesoriów.
Liczba akcesoriów może zmieniać się w zależności od typu nabytego modelu.
AKCESORIA NA ZAMÓWIENIE
Można nabyć oddzielnie w serwisie.
3 2
4
5
1
50
WKŁADANIE RUSZTÓW ORAZ INNYCH AKCESORIÓW DO PIEKARNIKA
Ruszt oraz inne akcesoria są wyposażone w system blokad, który zapobiega ich przypadkowemu wyjściu.
Rys. 1
1. Włożyć ruszt poziomo, tak aby podniesiona część „A była skierowana do góry (rys. 1).
2. Gdy ruszt dojdzie do położenia blokowania „B”, przechylić ruszt (rys. 2).
Rys. 2 Rys. 3
3. Ponownie ustawić ruszt poziomo i docisnąć go do końca w położenie „C (rys. 3).
4. Aby wyjąć ruszt, należy wykonać powyższe czynności w odwrotnej kolejności.
Włożenie innych akcesoriów, np. ociekacza, wymaga wykonania takich samych czynności. Wypustka w
części płaskiej pozwala na zablokowanie akcesoriów.
PROWADNICE PRZESUWNE
Używanie rożna
Włożyć drążek rożna A do mechanizmu napędowego, a wyżłobienie B
do wygięcia C.
Obrócić plastikowy uchwyt D w lewo.
Wsunąć ruszt w prowadnice piekarnika, równocześnie umieszczając
drążek w otworze F.
Rożen musi zawsze znajdować się pośrodku wnętrza kuchenki (druga
pozycja od dołu).
51
OPIS PANELU STEROWANIA
A. Pokrętło regulacji temperatury termostatu.
Termostat umożliwia ustawienie temperatury pieczenia. Temperaturę
można ustawić w zakresie od 50°C do 250°C.
B. Sterowanie dotykowe.
Umożliwia wybór następujących ustawień:
- Ustawienie zegara
- Minutnik
- Czas pieczenia
- Koniec czasu pieczenia
- Programowanie pieczenia automatycznego
- Regulacja sygnału dźwiękowego
C. Pokrętło wyboru funkcji (obracane w prawo).
l WYŁĄCZENIE
- Oświetlenie piekarnika
- Konwencjonalne
- Pieczenie konwekcyjne
- Spód + wentylator
- Ruszt
- Ruszt ze wspomaganiem
- Termoobieg
Uwaga: Do rozmrażania można użyć wszystkich funkcji z
wentylatorem, ustawiając pokrętło regulacji temperatury termostatu
na wartości 0°C.
LISTA FUNKCJI
l
Wyłączenie
Światło piekarnika (włączone podczas używania piekarnika).
Górne i dolne elementy grzejne. Ustawienie termostatu od 50°C do MAX.
Górne i dolne elementy grzejne z wentylatorem. Ustawienie termostatu od 50°C do MAX.
Dolny element grzejny z wentylatorem. Ustawienie termostatu od 50°C do MAX.
Górne elementy grzejne (mała powierzchnia, niska moc grillowania). Ustawienie termostatu od
50°C do 200°C.
Podwójny element grzejny z wentylatorem (grillowanie na dużej powierzchni).
Ustawienie termostatu od 50°C do 200°C.
Okrągły element grzejny z wentylatorem. Ustawienie termostatu od 50°C do MAX.
A
B
C
52
STEROWANIE DOTYKOWE REGULATORA CZASOWEGO
Ustawianie zegara
Rysunek 1
Po pierwszym włączeniu urządzenia migają pozycje „Auto i „0:00”. W celu ustawienia zegara nacisnąć
środkowy przycisk i przytrzymać go przez około 3 sekundy. Gdy zostanie wyświetlone wskazanie ,
nacisnąć „+” lub „-”, aby ustawić prawidłowy czas.
Poczekać aż sygnał dźwiękowy poinformuje o ustawieniu zegara (rysunek 1).
Aby ustawić czas później, nacisnąć jednocześnie przyciski „+” oraz „-” i przytrzymać je przez 3 sekundy, a
następnie ustawić zegar zgodnie z powyższym opisem.
Minutnik
Rysunek 2
Minutnik nie steruje piekarnikiem, w związku z czym po zakończeniu odliczania piekarnik będzie nadal działać.
W celu ustawienia nacisnąć środkowy przycisk i przytrzymać go przez 3 sekundy, aż pojawi się wskazanie
(rysunek 2). Naciskać „+” i „-”, aby ustawić wymagany czas.
Aby ustawić minutnik później, nacisnąć środkowy przycisk i przytrzymać go przez 3 sekundy, a następnie
ustawić zgodnie z powyższym opisem.
Po zakończeniu odliczania minutnika zostanie wyemitowany sygnał dźwiękowy. W celu jego wyłączenia
należy nacisnąć dowolny przycisk.
Czas pieczenia
Rysunek 3
Jest to półautomatyczna funkcja pieczenia. Może służyć do ustawiania czasu pieczenia.
Nacisnąć środkowy przycisk i przytrzymać go przez 3 sekundy. Następnie nacisnąć go ponownie aż do
wyświetlenia wskazania „dur (rysunek 3). Naciskać „+” i „-”, aby ustawić wymagany czas pieczenia.
Koniec czasu pieczenia
Rysunek 4
Można również ustawić koniec czasu pieczenia.
Nacisnąć środkowy przycisk i przytrzymać go przez 3 sekundy. Nacisnąć dwukrotnie środkowy przycisk
i poczekać na wyświetlenie wskazania „End” (rysunek 4). Naciskać „+” i „-”, aby ustawić wymagany czas
zakończenia pieczenia.
Piekarnik będzie działać w ustawionym trybie z ustawioną temperaturą do końca czasu pieczenia.
53
Programowanie pieczenia automatycznego
Rysunek 5
Funkcja pieczenia z ustawionym czasem.
Nacisnąć środkowy przycisk i przytrzymać go przez 3 sekundy. Następnie nacisnąć go ponownie aż do
wyświetlenia wskazania „dur. Naciskać „+” i „-”, aby ustawić wymagany czas pieczenia. Odczekać kilka sekund
na zapisanie ustawienia w pamięci.
Nacisnąć środkowy przycisk i przytrzymać go przez 3 sekundy. Nacisnąć go ponownie dwukrotnie i
poczekać na wyświetlenie wskazania „End” (rysunek 4). Naciskać „+” i „-”, aby ustawić wymagany czas
zakończenia pieczenia.
Np.:
Bieżący czas: 12:30
Czas pieczenia: 10 minut
Koniec czasu pieczenia: 14:00
Piekarnik rozpocznie pieczenie o 13:50 (14:00 bez 10 minut) z ustawioną temperaturą, a ustawiony tryb
przestanie działać o 14:00
Po zakończeniu pieczenia piekarnik wyemituje sygnał dźwiękowy. W celu jego wyłączenia należy nacisnąć
dowolny przycisk.
Regulacja sygnału dźwiękowego
W celu wyregulowania głośności sygnału dźwiękowego nacisnąć jednocześnie przyciski „+” i „-”. Następnie
nacisnąć środkowy przycisk i poczekać, aż zacznie migać wskazanie „ton1” (wysoka głośność). Nacisk„-”,
aby wybrać „ton2” (średnia głośność) lub „ton3” (niska głośność).
Nacisnąć środkowy przycisk, aby ustawić wybraną głośność.
54
OPIS FUNKCJI
PIECZENIE KONWENCJONALNE
W pieczeniu konwencjonalnym do przygotowania
pojedynczego dania używa się górnego i dolnego ogrzewania.
Należy umieścić jedzenie w piekarniku dopiero po
osiągnięciu w nim temperatury pieczenia, tzn. gdy zgaśnie
kontrolka ogrzewania.
Aby zwiększyć temperaturę górnego lub dolnego
ogrzewania pod koniec cyklu pieczenia, należy ustawić
regulator temperatury w prawej pozycji. Podczas pieczenia
zaleca się jak najrzadsze otwieranie drzwi piekarnika.
PIECZENIE Z WENTYLATOREM
W tym trybie pieczenia wentylator znajdujący się z tyłu
powoduje cyrkulację gorącego powietrza wewnątrz
piekarnika, zapewniając równomierne nagrzewanie.
Dzięki temu pieczenie przebiega szybciej niż w trybie
konwencjonalnym. Ta metoda pieczenia jest zalecana
podczas przygotowania potraw na więcej niż jednej półce,
zwłaszcza gdy składają się one z różnych rodzajów jedzenia
(ryby, mięso itd.).
ROZMRAŻANIE
Po wybraniu jednej z funkcji pieczenia z użyciem
wentylatora i ustawieniu termostatu na wartość zero
wentylator spowoduje krążenie zimnego powietrza
wewnątrz piekarnika. Dzięki temu można bardzo szybko
rozmrozić zamrożone jedzenie.
GRILLOWANIE
Funkcja grillowania umożliwia opiekanie lub
podrumienianie jedzenia.
Niektóre piekarniki mogą być wyposażone w silnik
elektryczny, rożen i szpikulce do obracania jedzenia na rożnie.
Umieścić półkę z jedzeniem do opiekania na pierwszym lub
drugim położeniu od góry.
Podgrzewać piekarnik przez 5 minut.
Ustawić termostat na temperaturę między 50° a 200°.
WENTYLATOR CHŁODZĄCY
Wentylator znajduje się w górnej części piekarnika. Tworzy
on obieg chłodzącego powietrza wewnątrz obudowy, który
może również wykraczać poza drzwi piekarnika.
Wentylator jest włączany w momencie, gdy temperatura
zewnętrznego korpusu piekarnika osiągnie 60°C.
W przypadku włączenia piekarnika przy termostacie
ustawionym na 200°C wentylator zacznie pracować po ok.
10 minutach.
Wentylator jest wyłączany w momencie, gdy temperatura
zewnętrznego korpusu piekarnika spadnie poniżej 60°C.
W przypadku wyłączenia piekarnika przy termostacie
ustawionym na 200°C wentylator zakończy pracę po ok. 30
minutach.
56
RADY I SUGESTIE
Sposób czytania tabeli pieczenia
Tabela podaje najlepszą funkcję dla określonej potrawy oraz informację, czy należy ją piec na jednej czy
kilku półkach jednocześnie. Temperatury pieczenia dotyczą momentu włożenia potrawy do piekarnika, za
wyjątkiem nagrzewania (gdy jest przewidziane). Temperatury oraz czasy pieczenia są orientacyjne i zależą
od ilości potrawy oraz rodzaju akcesoriów. Początkowo stosować niższe sugerowane wartości, a później,
jeśli pieczenie nie jest zgodne z wymaganiami, przejść do wyższych. Zaleca się stosowanie akcesoriów
dołączonych w zestawie oraz, w miarę możliwości, blach lub form do pieczenia z ciemnego metalu. Można
stosować również naczynia lub akcesoria ze szkła żaroodpornego (pyrex) lub z porcelany. Czas pieczenia
nieco się wtedy wydłuży. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, należy przestrzegać zaleceń podanych w tabeli
pieczenia, dotyczących wyboru akcesoriów i ich rozmieszczenia na odpowiednich półkach.
Jednoczesne pieczenie różnych potraw
Korzystając z funkcji TERMOOBIEG” można na różnych poziomach jednocześnie piec różne potrawy, które
wymagają tej samej temperatury pieczenia (np. ryby i warzywa). Wyjąć potrawy, które wymagają krótszego
pieczenia, i pozostawić potrawy, które wymagają dłuższego pieczenia.
Ciasta
- Delikatne ciasta piec z wykorzystaniem funkcji pieczenia konwencjonalnego na jednym tylko poziomie.
Stosować formy z ciemnego metalu i stawiać je zawsze na ruszcie z kompletu. Do pieczenia na kilku
poziomach wybierać funkcję Termoobieg i ustawiać formy na ruszcie w taki sposób, aby powietrze
mogło swobodnie cyrkulować.
- Aby sprawdzić, czy ciasto drożdżowe jest już gotowe, włożyć drewniany patyczek w najwyższym miejscu
ciasta. Jeśli patyczek pozostanie suchy, ciasto jest gotowe.
- Jeśli stosowane są formy z nieprzywierającą powłoką, ciasto może nierówno wyrosnąć po bokach.
- Jeśli ciasto opada podczas pieczenia, podczas następnego pieczenia użyć niższej temperatury lub
zmniejszyć ilość płynu lub delikatniej mieszać ciasto.
- Ciasta z soczystym nadzieniem (serniki, ciasta owocowe) wymagają użycia funkcji „PIECZENIE
KONWEKCYJNE”. Jeśli spód ciasta będzie zbyt wilgotny, korzystać z niższej półki i wyłożyć spód bułką
tartą lub pokruszonymi herbatnikami przed włożeniem nadzienia.
Mięso
- Stosować blachy lub naczynia żaroodporne dowolnego rodzaju, dopasowane do rozmiarów pieczonego
mięsa. W przypadku pieczeni zaleca się wlanie na dno naczynia nieco rosołu, aby nieco zwilżyć mięso
i dodać smaku. Gdy pieczeń jest już gotowa, zostawić ją w piekarniku na ok. 10-15 min. lub zawinąć w
folię aluminiową.
- Przygotowując mięso do grillowania należy pamiętać, że najlepsze wyniki uzyskuje się, gdy kawałki mają
tę samą grubość. Bardzo grube kawałki mięsa wymagają dłuższego pieczenia. Aby zapobiec przypaleniu
powierzchni mięsa, należy je odsunąć od grzałki grilla i umieścić ruszt na niższym poziomie. Obrócić
mięso po upływie dwóch trzecich czasu pieczenia.
Zaleca się stosowanie ociekacza, który będzie zbierał ociekający sok - należy do niego wlać pół litra wody
i umieścić bezpośrednio pod rusztem, na którym ułożone jest mięso do grillowania. W razie potrzeby
uzupełnić wodę.
Rożen (dostępny tylko w niektórych modelach)
Wsunąć mięso na szpikulec rożna, obwiązując go sznurkiem kuchennym (w przypadku kurczaka), i upewnić
się, że jest unieruchomione przed włożeniem szpikulca do gniazda na przedniej ściance piekarnika, po
czym oprzeć go na odpowiednim wsporniku. Aby zmniejszyć ilość dymu i zebrać spływające soki, zaleca
się umieszczenie na pierwszej półce ociekacza, do którego należy wlać pół litra wody. Szpikulec posiada
plastikowe pokrętło, które należy zdjąć przed rozpoczęciem pieczenia i z którego należy korzystać po jego
zakończeniu, aby wyjąć mięso z piekarnika bez ryzyka poparzenia.
Pizza
Lekko nasmarować blachę, aby pizza była bardziej chrupiąca, nawet na spodzie. Po upływie dwóch trzecich
czasu pieczenia dodać mozzarellę na pizzę.
1/120