MG510

Kenwood MG510 Instrukcja obsługi

  • Cześć! Jestem chatbotem AI, który pomoże Ci z Kenwood MG510 Instrukcja obsługi. Zapoznałem się już z dokumentem i mogę pomóc w prosty i zrozumiały sposób.
UNFOLD
English 4 - 7
Nederlands 8 - 12
Français 13 - 17
Deutsch 18 - 22
Italiano 23 - 27
Português 28 - 32
Español 33 - 37
Dansk 38 - 41
Svenska 42 - 45
Norsk 46 - 49
Suomi 50 - 53
Türkçe 54 - 58
Ïesky 59 - 62
Magyar 63 - 68
Polski 69 - 73
Русский 74 - 78
Ekkgmij 79 - 83
´¸∂w
48 - 78
Młynka można używać do mielenia
mięsa, drobiu, ryb, owoców i
warzyw. Załączone w zestawie
nasadki pozwalają na
przygotowywanie kiełbas oraz
klopsików kebbe.
przed użyciem urządzenia
Kenwood
Przeczytaj uważnie poniższe
instrukcje i zachowaj je na wypadek
potrzeby skorzystania z nich
przyszłości.
Wyjmij wszystkie materiały
pakunkowe oraz wszelkie etykiety.
bezpieczeæstwo
Zawsze usuæ koæci, skórë itp. przed
mieleniem miësa.
Mielåc orzechy wrzucaj tylko po
kilka na raz i poczekaj, a¯ ÿruba je
we¶mie; dopiero wtedy wrzucaj
nastëpne.
Zawsze wyjmij wtyczkë z gniazdka
sieciowego:
przed zak¢adaniem lub
zdejmowaniem narzëdzi,
po u¯yciu,
przed czyszczeniem.
Zawsze u¯ywaj przewidzianego
popychacza. Nigdy nie wk¢adaj
palców ani narzëdzi kuchennych do
rury podajåcej.
Uwa¯aj: brzeszczoty ostre;
zawsze obchod¶ sië z no¯ami
ostro¯nie podczas u¯ycia i przy
myciu.
Upewnij sië przed w¢åczeniem, ¯e
przystawka jest dobrze za¢o¯ona na
miejscu.
Aby uniknåç pora¯enia prådem
nigdy nie dopuszczaj do
zamoczenia korpusu, sznura ani
wtyczki.
Nigdy nie u¯ywaj uszkodzonego
m¢ynka. Oddaj go do sprawdzenia
lub naprawy - patrz punkt “serwis”.
Nigdy nie u¯ywaj narzëdzi nie
autoryzowanych przez Kenwooda.
Nigdy nie należy pozostawiać
zwisającego przewodu sieciowego
z uwagi na ryzyko ściągnięcia
urządzenia przez dziecko.
Niniejsze urządzenie nie powinno
być używane przez osoby (w tym
dzieci) o ograniczonych
zdolnościach fizycznych,
umysłowych lub o zaburzonych
zmysłach, jak również przez osoby
niedoświadczone i nie znające się
na urządzeniu, dopóki nie zostaną
one przeszkolone na temat zasad
eksploatacji tego urządzenia lub nie
będą nadzorowane przez osobę
odpowiadającą za ich
bezpieczeństwo.
Należy sprawować kontrolę nad
dziećmi, żeby nie bawiły się
urządzeniem.
Urządzenie jest przeznaczone
wyłącznie do użytku domowego.
Firma Kenwood nie ponosi żadnej
odpowiedzialności w przypadku
niewłaściwego korzystania z
urządzenia lub nieprzestrzegania
niniejszych instrukcji.
przed w¢o¯eniem wtyczki do
gniazdka
Upewnij sië, ¯e napiëcie sieci jest
takie same, co podane pod spodem
urzådzenia.
Niniejsze urządzenie jest zgodne z
dyrektywą 2004/108/WE dotyczącą
kompatybilności
elektromagnetycznej oraz z
rozporządzeniem WE nr 1935/2004
z dnia 24 października 2004 r.
dotyczącym materiałów
przeznaczonych do kontaktu z
żywnością.
Przed u¯yciem po raz pierwszy
1 Umyj czëÿci; patrz punkt
“pielëgnacja i czyszczenie”.
69
Polski
Przed czytaniem prosimy roz¢o¯yç pierwszå stronë, zawierajåcå ilustracje
M¢ynek
korpus z silnikiem
koæcówka do pod¢åczenia
ÿruba zabezpieczajåca
wy¢åcznik
prze¢åcznik do ty¢u/do przodu
klucz
nakrëtka pierÿcieniowa
sitka: drobne, ÿrednie, grube
nó¯
sruba podajåca
korpus m¢ynka
stolik
popychacz
wieczko popychacza
taca/Pokrywa
jak zmontowaç m¢ynek
1 W¢ó¯ ÿrubë podajåcå do korpusu.
2 Za¢ó¯ nó¯: powierzchniå tnåcå na
zewnåtrz . Upewnij sië, ¯e nó¯
jest dobrze osadzony, w
przeciwnym razie m¢ynek mo¯e
ulec uszkodzeniu.
3 Za¢ó¯ sitko , umiejscowiajåc
wystëp w wyciëciu sitka.
U¯ywaj drobnego sitka do
surowego miësa, ryby, drobnych
orzechów wzglëdnie do miësa
gotowanego na kulebiaki lub
pieczeæ rzymskå.
U¯ywaj sitek ÿredniego i grubego
do surowego miësa, ryby,
orzechów, warzyw, serów twardych,
jak równie¯ do skórki
pomaraæczowej i suszonych
owoców na keksy i marmoladë.
4 Lu¶no dokrëç nakrëtkë
pierÿcieniowå.
jak u¯ywaç m¢ynka
1 Zluzuj ÿrubë zabezpieczajåcå
obracajåc jå w lewo , nastëpnie
nasuæ przystawkë na koæcówkë .
2 Obracaj przystawkå w obie strony,
a¯ wejdzie na miejsce. Nastëpnie
obróç ÿrubë zabezpieczajåcå w
prawo, aby zablokowaç przystawkë.
3 Dociågnij w rëku nakrëtkë pierÿcienio.
4 Za¢ó¯ stolik. Po¢ó¯ tacë/pokrywë
pod m¢ynkiem aby odbieraç
przemia¢.
5 Przed mieleniem surowiec musi
byç dok¢adnie rozmro¯ony. Pokraj
miëso w paski szerokoÿci 2,5 cm.
6 W¢åcz . Pos¢ugujåc sië
popychaczem, lekko popychaj
surowiec w dó¢, po jednym kawa¢ku
na raz. Nie popychaj si¢å - mo¯esz
przez to uszkodziç m¢ynek.
Jeÿli m¢ynek utknie lub zablokuje
sië podczas mielenia, wy¢åcz.
Wciÿnij prze¢åcznik do ty¢u/do
przodu na kilka sekund w celu
odblokowania. Wyjmij wtyczkë z
gniazdka sieciowego i usuæ zbity
surowiec.
koæcówka do kie¢bas
P¢ytka oporowa*
Koæcówka szeroka* (do kie¢bas
grubych)
Koæcówka wåska* (do cienkich
kie¢bas)
* Przechowywany w popychaczu
Na koæcówce szerokiej u¯ywaj flaka
wieprzowego, na wåskiej - flaka
baraniego/jagniëcego. Mo¯na
równie¯, zamiast u¯ywaç flaka,
przed sma¯eniem obtoczyç
wyciÿniëte miëso w tartej bu¢ce lub
przyprawionej måce.
jak u¯ywaç koæcówki
do kie¢bas
1 Jeÿli u¯ywasz flaka, namocz go
najpierw na 30 minut w zimnej
wodzie.
2 Zluzuj ÿrubë zabezpieczajåcå
obracajåc jå w lewo , nastëpnie
nasuæ przystawkë na koæcówkë .
3 Obracaj przystawkå w obie strony,
a¯ wejdzie na miejsce. Nastëpnie
obróç ÿrubë zabezpieczajåcå w
prawo, aby zablokowaç przystawkë.
70
k
m
l
b
c
d
e
f
g
h
i
j
n
o
a
p
q
r
71
4 W¢ó¯ ÿrubë podajåcå do korpusu
m¢ynka.
5 Za¢ó¯ p¢ytkë oporowå
umiejscowiajåc wystëp w wyciëciu.
6 Gdy u¯ywasz flaka, otwórz go pod
strumieniem wody z kranu.
Nastëpnie trzymaj odpowiedniå
koæcówkë pod bie¯åcå wodå i
naciågaj na niå flak.
7 Trzymaj koæcówkë na wylocie
m¢ynka i dociågnij na niå nakrëtkë
pierÿcieniowå .
8 Za¢ó¯ stolik.
9 W¢åcz. Pos¢ugujåc sië
popychaczem, popychaj surowiec w
dó¢. Nie popychaj si¢å - mo¯esz
przez to uszkodziç m¢ynek.
Zsuwaj flak z koæcówki w miarë
jego nape¢niania. Nie napychaj za
twardo.
10 Skrëcaj nape¢niony flak, formujåc
pojedyncze kie¢baski.
przepis na kie¢baski
wieprzowe
100 g czerstwego chleba
600 g wieprzowiny, chudej i t¢ustej,
pokrajanej w paski
1 jajko, rozbe¢tane
5 ml (1 ¢y¯eczka) przypraw
zio¢owych
sól i pieprz
1 Namocz chleb w wodzie i odciÿnij.
2 Prze¢ó¯ zmielonå wieprzowinë do
miski.
3 Dodaj pozosta¢e sk¢adniki i dobrze
wymieszaj.
4 Zrób kie¢baski (patrz wy¯ej).
5 Usma¯, piecz na ruszcie lub w
prodi¯u a¯ bëdå z¢otobråzowe.
koæcówka do kebbe
(rurek z miësa)
Mandryl*
Sto¯ek zewnëtrzny*
* Przechowywany w popychaczu
Kebbe jest tradycyjnå potrawå na
Bliskim Wschodzie: rurki z baraniny
i kuskus’u nadziewane mielonym
miësem i sma¯one g¢ëboko w
t¢uszczu.
jak u¯ywaç koæcówki
do kebbe
1 Zluzuj ÿrubë zabezpieczajåcå
obracajåc jå w lewo , nastëpnie
nasuæ przystawkë na koæcówkë .
2 Obracaj przystawkå w obie strony,
a¯ wejdzie na miejsce. Nastëpnie
obróç ÿrubë zabezpieczajåcå w
prawo, aby zablokowaç przystawkë.
3 W¢ó¯ ÿrubë podajåcå do korpusu
m¢ynka.
4 Za¢ó¯ mandryl umiejscowiajåc
wystëp w wyciëciu.
5 Za¢ó¯ sto¯ek zewnëtrzny .
6 Za¢ó¯ i dociågnij nakrëtkë
pierÿcieniowå.
7 Za¢ó¯ tackë.
8 W¢åcz. Pos¢ugujåc sië
popychaczem, lekko podawaj
nadzienie w dó¢. Odcinaj kawa¢ki o
odpowiedniej d¢ugoÿci.
s
t
przepis na kebbe
nadziewane
rurka zewnëtrzna
500 g miësa jagniëcego lub
baraniny bez t¢uszczu, pokrajanej w
paski
500 g kuskus’u, umytego i
obsåczonego
1 ma¢a cebula
Ważne
Kuskusu i kaszy bulgur użyć
natychmiast po odcedzeniu,
ponieważ po wyschnięciu może
stać się zbyt twardy i spowodować
nadmierne przeciążenie i
uszkodzenie młynka.
1 U¯ywajåc drobnego sitka miel na
zmianë miëso i kuskus, dodajåc
cebulë przed ostatniå porcjå.
2 Wymieszaj; nastëpnie przemiel
jeszcze dwukrotnie.
3 Uformuj rurki kebbe u¯ywajåc
przystawki do kebbe (patrz wy¯ej).
nadzienie
400 g miësa jagniëcego,
pokrajanego w paski
15 ml (1 ¢y¯ka sto¢owa) oliwy
2 ÿrednie cebule, drobno
poszatkowane
5-10 ml (1-2 ¢y¯eczki) mielonego
ziela angielskiego
15 ml (1 ¢y¯ka sto¢owa) måki
sól i pieprz
1 Zmiel miëso u¯ywajåc drobnego
sitka.
2 Usma¯ cebulë na z¢otobråzowy
kolor. Dodaj miëso jagniëce.
3 Dodaj pozosta¢e sk¢adniki i sma¯
przez dalsze 1-2 minuty.
4 Odsåcz nadmiar t¢uszczu i
pozostaw do ostygniëcia.
postëpowanie
1 Przepuÿç mieszaninë na rurki przez
m¢ynek, stosujåc koæcówkë do
kebbe.
2 Pokraj na odcinki d¢ugoÿci 8 cm.
3 ‚ciÿnij jeden koniec rurki, aby go
zamknåç. Na¢ó¯ nadzienia w drugi
koniec - nie za du¯o - i zamknij
drugi koniec.
4 Sma¯ w g¢ëbokim, goråcym
t¢uszczu (190˚) przez ok. 6 minut,
lub a¯ bëdå z¢otobråzowe.
pielëgnacja i
czyszczenie
korpus z silnikiem
Przetrzyj wilgotnå ÿciereczkå, a
nastëpnie suchå.
m¢ynek do miësa
1 Zlu¶nij nakretkë pierÿcieniowå w
rëku lub kluczem i rozbierz
m¢ynek. Umyj wszystkie czëÿci w
goråcej wodzie mydlanej i osusz.
Nie zmywać żadnej części
miksera w zmywarce do naczyń.
Nigdy nie stosuj roztworu sody.
2 Z¢ó¯ m¢ynek z powrotem.
3 Przetrzyj sitka olejem roÿlinnym i
zawiæ w papier pergaminowy, aby
sië nie odbarwia¢y i nie rdzewia¢y.
4 Jeÿli przechowujesz m¢ynek na
robocie/malakserze, za¢ó¯
tacë/pokrywë na stolik, aby s¢u¯y¢a
jako pokrowiec.
5 Mo¯na zdjåç pokrywë z
popychacza i przechowywaç
koæcówki do kie¢bas i kebbe
wewnåtrz.
72
obsługa i ochrona
konsumenta
Ze względu na bezpieczeństwo,
jeśli uszkodzony został przewód,
musi on zostać wymieniony przez
specjalistę firmy KENWOOD lub
przez upoważnionego przez
firmę specjalistę .
Jeśli potrzebujesz pomocy w
związku z:
eksploatacją swojego urządzenia
albo
obsługą lub naprawą
skontaktuj się ze sklepem, w
którym nabyłeś urządzenie.
Zaprojektowała i opracowała firma
Kenwood w Wielkiej Brytanii.
Wyprodukowano w Chinach.
UWAGI DOTYCZĄCE
PRAWIDŁOWEGO USUWANIA
PRODUKTU ZGODNIE Z
DYREKTYWĄ EUROPEJSKĄ
2002/96/EC.
W momencie zakończenia okresu
użyteczności produktu nie należy
wyrzucać go do odpadów miejskich.
Można dostarczyć go do
odpowiednich ośrodków
segregujących odpady
przygotowanych przez władze
miejskie lub do jednostek
zapewniających takie usługi. Osobne
usuwanie sprzętu AGD pozwala
uniknąć negatywnych skutków dla
środowiska naturalnego i zdrowia
wynikających z jego
nieodpowiedniego usuwania i
umożliwia odzyskiwanie materiałów, z
których jest złożony, oraz osiągnięcia
w ten sposób znaczącej oszczędności
energii i zasobów.
Na obowiązek osobnego usuwania
sprzętu AGD wskazuje umieszczony
na produkcie symbol przekreślonego
pojemnika na śmieci.
73
/