5
Włączyć urządzenie
5
.
Za pomocą
p
opychacza delikatnie popychać
składniki w dół gardzieli zasypowej,
po jednym kawałku na raz. Nie
u
żywać zbyt dużej siły – może to
spowodować uszkodzenie
maszynki.
●
A
by zapewnić długi okres
użytkowania młynka do mięsa, nie
używać urządzenia przez czas
dłuższy niż 15 minut ciągłej pracy
(pomiędzy kolejnymi partiami
należy robić 10-minutową przerwę).
●
Jeżeli podczas pracy maszynka
wyłączy się lub zapcha, wyłączyć
urządzenie. Wcisnąć przycisk
5
biegu wstecznego (R) na kilka
sekund, aby uwolnić zablokowane
składniki. Wyjąć wtyczkę z gniazda
sieciowego i usunąć składniki, które
spowodowały zapchanie maszynki.
●
Przed wybraniem biegu
wstecznego należy zaczekać, aż
urządzenie przestanie pracować.
Dopiero wtedy można przesunąć
włącznik (ON/OFF ) do pozycji (R).
6 Po zakończeniu pracy wyłączyć
urządzenie i wyjąć wtyczkę z
gniazda sieciowego.
7 Poluzować nakrętkę pierścieniową.
W razie konieczności użyć
załączonego do zestawu klucza.
8 Przytrzymując znajdujący się na
górnej części korpusu z silnikiem
przycisk zwalniający
2
, przekręcać
gardziel zasypową w kierunku
przedniej części urządzenia, a
następnie wysunąć ją z urządzenia.
koæcówka do kie¢bas
Flaki wieprzowe należy nakładać na
końcówkę szeroką, a
baranie/jagnięce na końcówkę
wąską. Mięso na kiełbasę można
także przed gotowaniem obtoczyć
w tartej bułce lub mące z
przyprawami.
bq
Koæcówka wåska (do cienkich
kie¢bas)
br
Koæcówka szeroka (do kie¢bas
grubych)
bs
P¢ytka oporowa
jak u¯ywaç koæcówki
do kie¢bas
1 Używając flaka, należy go
uprzednio namoczyć w zimnej
w
odzie przez 30 min. Następnie
o
tworzyć flak pod strumieniem
wody. Trzymając wybraną
końcówkę pod strumieniem
bieżącej wody naciągnąć na nią
flak.
2 Wewnątrz komory mielącej
zamocować ślimak.
3 Zamocować płytkę oporową
bs
,
umieszczając wycięcie w
pierścieniu foremki na wypustce do
mocowania
5
w dolnej części
wylotu komory mielącej.
4 Przykładając końcówkę do wylotu
maszynki, luźno nakręcić na nią
nakrętkę pierścieniową.
5 Ustawiając maszynkę w pozycji
pokazanej na rys.
6
, wsunąć ją do
gniazda wejściowego do nasadek.
Przekręcić maszynkę tak, by
gardziel zasypowa znalazła się w
pozycji pionowej.
6 Mocno przykręcić nakrętkę
pierścieniową (ręcznie).
7 Założyć tacę.
8 Włączyć urządzenie i za pomocą
popychacza delikatnie popychać
składniki w dół gardzieli zasypowej.
Nie używać zbyt dużej siły –
może to spowodować
uszkodzenie maszynki. W miarę
napełniania flaka, zsuwać go z
końcówki. Nie przepełniać.
9 By uformować kiełbaski, napełniony
flak skręcać w odstępach
odpowiedniej długości.
114