Kenwood Type MG35 Instrukcja obsługi

Kategoria
Maszynki do mięsa
Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

English 3 - 9
Nederlands 10 - 17
Français 18 - 25
Deutsch 26 - 33
Italiano 34 - 41
Português 42 - 49
Español 50 - 57
Dansk 58 - 65
Svenska 66 - 72
Norsk 73 - 79
Suomi 80 - 86
Türkçe 87 - 94
Ïesky 95 - 102
Magyar 103 - 110
Polski 111 - 118
Ekkgmij 119 - 127
Slovenčina 128 - 135
Українська 136 - 144
´¸∂w
541 - 251
bezpieczeństwo obsługi
Przeczytaj uważnie poniższe instrukcje i
zachowaj je na wypadek potrzeby
skorzystania z nich przyszłości.
Wyjmij wszystkie materiały pakunkowe oraz
wszelkie etykiety.
Zawsze usuæ koæci, skórë itp. przed
mieleniem miësa.
Mielåc orzechy wrzucaj tylko po kilka na raz
i poczekaj, a¯ ÿruba je we¶mie; dopiero
wtedy wrzucaj nastëpne.
Zawsze wyjmij wtyczkë z gniazdka
sieciowego:
przed zak¢adaniem lub zdejmowaniem
narzëdzi,
po u¯yciu,
przed czyszczeniem.
Zawsze u¯ywaj przewidzianego
popychacza. Nigdy nie wk¢adaj palców ani
narzëdzi kuchennych do rury podajåcej.
Uwa¯aj: brzeszczoty så ostre; zawsze
obchod¶ sië z no¯ami ostro¯nie podczas
u¯ycia i przy myciu.
Upewnij sië przed w¢åczeniem, ¯e
przystawka jest dobrze za¢o¯ona na
miejscu.
Aby uniknåç pora¯enia prådem nigdy nie
dopuszczaj do zamoczenia korpusu, sznura
ani wtyczki.
Nigdy nie u¯ywaj uszkodzonego m¢ynka.
Oddaj go do sprawdzenia lub naprawy -
patrz punkt “serwis i punkty obsługi klienta”.
111
P
rzed czytaniem prosimy roz¢o¯yç pierwszå stronë, zawierajåcå ilustracje
Polski
Nigdy nie u¯ywaj narzëdzi nie
autoryzowanych przez Kenwooda.
Nigdy nie należy pozostawiać zwisającego
przewodu sieciowego z uwagi na ryzyko
ściągnięcia urządzenia przez dziecko.
Urządzenia mogą być użytkowane przez
osoby o obniżonej sprawności fizycznej,
zmysłowej lub umysłowej lub osoby
niemające doświadczenia ani wiedzy na
temat zastosowania tych urządzeń, o ile
korzystają z nich pod nadzorem
odpowiedniej osoby lub otrzymały instrukcje
dotyczące ich bezpiecznej obsługi i
rozumieją zagrożenia związane z ich
użytkowaniem.
Należy sprawować kontrolę nad dziećmi,
żeby nie bawiły się urządzeniem.
Stosowanie urządzenia w sposób
niezgodny z przeznaczeniem może grozić
wypadkiem.
Urządzenia nie wolno obsługiwać dzieciom.
Urządzenie i przewód sieciowy należy
przechowywać w miejscu niedostępnym dla
dzieci.
Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do
użytku domowego. Firma Kenwood nie
ponosi żadnej odpowiedzialności w
przypadku niewłaściwego korzystania z
urządzenia lub nieprzestrzegania
niniejszych instrukcji.
112
M
aszynki do mięsa można używać
do mielenia mięsa, drobiu i ryb.
Z
ałączone w zestawie nasadki
p
ozwalają na przygotowywanie
kiełbas, klopsików kebbe oraz
b
urgerów.
przed w¢o¯eniem wtyczki do
gniazdka
U
pewnij sië, ¯e napiëcie sieci jest
takie same, co podane pod spodem
urzådzenia.
Niniejsze urządzenie jest zgodne z
dyrektywą 2004/108/WE dotyczącą
kompatybilności
elektromagnetycznej oraz z
rozporządzeniem WE nr 1935/2004
z dnia 27 października 2004 r.
dotyczącym materiałów
przeznaczonych do kontaktu z
żywnością.
Przed u¯yciem po raz pierwszy
1 Umyj czëÿci; patrz punkt
“pielëgnacja i czyszczenie”.
2 Niepotrzebną część przewodu
nawinąć na zaczep w spodniej
części korpusu z silnikiem
4
.
oznaczenia
Maszynka do mielenia mięsa
1
korpus z silnikiem
2
przycisk zwalniający
3
koæcówka do pod¢åczenia
4
zaczepy do owijania przewodu
sieciowego
5
włącznik (ON/OFF) z biegiem
wstecznym
6
klucz
7
nakrëtka pierÿcieniowa
8
sitka: drobne, średnie i grube
9
nó¯
bk
sruba podajåca
bl
korpus
bm
gardziel zasypowa
bn
stolik
bo
popychacz/schowek na nasadki
przejściowe do kiełbas i klopsików
kebbe
bp
pokrywka popychacza
montaż maszynki
1
Wewnątrz maszynki zamocować
śrubę podającą
bk
.
2 Założyć nożyk
9
– powierzchnią
t
nącą na zewnątrz
1
.
Sprawdzić,
czy nożyk jest dobrze osadzony
– w przeciwnym razie może dojść
d
o uszkodzenia maszynki.
3 Zamocować sitko
8
. Wycięcie w
sitku umieścić na wypustce do
mocowania w dolnej części wylotu
komory mielącej
2
.
U¯ywaj drobnego sitka do
surowego miësa, ryby, drobnych
orzechów wzglëdnie do miësa
gotowanego na kulebiaki lub
pieczeæ rzymskå.
U¯ywaj sitek ÿredniego i grubego
do surowego miësa, ryby,
orzechów, warzyw, serów twardych,
jak równie¯ do skórki
pomaraæczowej i suszonych
owoców na keksy i marmoladë.
4 Lu¶no dokrëç nakrëtkë
pierÿcieniowå.
użytkowanie maszynki
1 Ustawiając maszynkę w pozycji
pokazanej na rys.
3
, wsunąć ją do
gniazda wejściowego do nasadek.
Przekręcić maszynkę tak, by
gardziel zasypowa znalazła się w
pozycji pionowej.
2 Mocno przykręcić nakrętkę
pierścieniową (ręcznie).
Jeżeli mięso nie będzie mielone w
zadowalający sposób, wyłączyć
młynek i wyjąć wtyczkę z gniazda
sieciowego. Rozłożyć i wyczyścić
nasadkę, a następnie ponownie
złożyć i zamontować na korpusie z
silnikiem. Zakręcić nakrętkę
pierścieniową za pomocą
załączonego w zestawie klucza
4
.
3 Założyć tacę
bn
.
4 Przed mieleniem składniki
mrożone należy całkowicie
rozmrozić. Mięso pokroić w paski o
szerokości 2,5 cm.
113
5
Włączyć urządzenie
5
.
Za pomocą
p
opychacza delikatnie popychać
składniki w dół gardzieli zasypowej,
po jednym kawałku na raz. Nie
u
żywać zbyt dużej siły – może to
spowodować uszkodzenie
maszynki.
A
by zapewnić długi okres
użytkowania młynka do mięsa, nie
używać urządzenia przez czas
dłuższy niż 15 minut ciągłej pracy
(pomiędzy kolejnymi partiami
należy robić 10-minutową przerwę).
Jeżeli podczas pracy maszynka
wyłączy się lub zapcha, wyłączyć
urządzenie. Wcisnąć przycisk
5
biegu wstecznego (R) na kilka
sekund, aby uwolnić zablokowane
składniki. Wyjąć wtyczkę z gniazda
sieciowego i usunąć składniki, które
spowodowały zapchanie maszynki.
Przed wybraniem biegu
wstecznego należy zaczekać, aż
urządzenie przestanie pracować.
Dopiero wtedy można przesunąć
włącznik (ON/OFF ) do pozycji (R).
6 Po zakończeniu pracy wyłączyć
urządzenie i wyjąć wtyczkę z
gniazda sieciowego.
7 Poluzować nakrętkę pierścieniową.
W razie konieczności użyć
załączonego do zestawu klucza.
8 Przytrzymując znajdujący się na
górnej części korpusu z silnikiem
przycisk zwalniający
2
, przekręcać
gardziel zasypową w kierunku
przedniej części urządzenia, a
następnie wysunąć ją z urządzenia.
koæcówka do kie¢bas
Flaki wieprzowe należy nakładać na
końcówkę szeroką, a
baranie/jagnięce na końcówkę
wąską. Mięso na kiełbasę można
także przed gotowaniem obtoczyć
w tartej bułce lub mące z
przyprawami.
bq
Koæcówka wåska (do cienkich
kie¢bas)
br
Koæcówka szeroka (do kie¢bas
grubych)
bs
P¢ytka oporowa
jak u¯ywaç koæcówki
do kie¢bas
1 Używając flaka, należy go
uprzednio namoczyć w zimnej
w
odzie przez 30 min. Następnie
o
tworzyć flak pod strumieniem
wody. Trzymając wybraną
końcówkę pod strumieniem
bieżącej wody naciągnąć na nią
flak.
2 Wewnątrz komory mielącej
zamocować ślimak.
3 Zamocować płytkę oporową
bs
,
umieszczając wycięcie w
pierścieniu foremki na wypustce do
mocowania
5
w dolnej części
wylotu komory mielącej.
4 Przykładając końcówkę do wylotu
maszynki, luźno nakręcić na nią
nakrętkę pierścieniową.
5 Ustawiając maszynkę w pozycji
pokazanej na rys.
6
, wsunąć ją do
gniazda wejściowego do nasadek.
Przekręcić maszynkę tak, by
gardziel zasypowa znalazła się w
pozycji pionowej.
6 Mocno przykręcić nakrętkę
pierścieniową (ręcznie).
7 Założyć tacę.
8 Włączyć urządzenie i za pomocą
popychacza delikatnie popychać
składniki w dół gardzieli zasypowej.
Nie używać zbyt dużej siły –
może to spowodować
uszkodzenie maszynki. W miarę
napełniania flaka, zsuwać go z
końcówki. Nie przepełniać.
9 By uformować kiełbaski, napełniony
flak skręcać w odstępach
odpowiedniej długości.
114
przepis na kie¢baski
wieprzowe
100 g czerstwego chleba
600 g wieprzowiny, chudej i t¢ustej,
p
okrajanej w paski
1
jajko, rozbe¢tane
5 ml (1 ¢y¯eczka) przypraw
zio¢owych
sól i pieprz
1 Namoczyć chleb w wodzie, a
następnie odcisnąć i wylać nadmiar
wody.
2 Prze¢ó¯ zmielonå wieprzowinë do
miski.
3 Dodaj pozosta¢e sk¢adniki i dobrze
wymieszaj.
4 Ze zmielonego mięsa uformować
kiełbaski (zob. cześć pt. „jak
używać końcówki do kiełbas”).
5 Usma¯, piecz na ruszcie lub w
prodi¯u a¯ bëdå z¢otobråzowe.
koæcówka do kebbe
(rurek z miësa)
Kebbe jest tradycyjnå potrawå na
Bliskim Wschodzie: rurki z baraniny
i kuskus’u nadziewane mielonym
miësem i sma¯one g¢ëboko w
t¢uszczu.
bt
Sto¯ek zewnëtrzny
ck
Mandryl
jak u¯ywaç koæcówki
do kebbe
1 Wewnątrz komory mielącej
zamocować ślimak.
2 Zamocować foremkę
ck
,
umieszczając wycięcie w
pierścieniu foremki na wypustce do
mocowania
7
w dolnej części
wylotu komory mielącej.
3 Założyć stożek zewnętrzny
bt
.
4 Luźno nakręcić nakrętkę
pierścieniową.
5 Ustawiając maszynkę w pozycji
pokazanej na rys.
8
, wsunąć ją do
gniazda wejściowego do nasadek.
Przekręcić maszynkę tak, by
gardziel zasypowa znalazła się w
pozycji pionowej.
6
Mocno przykręcić nakrętkę
pierścieniową (ręcznie).
7
Założyć tacę.
8
Włączyć urządzenie i za pomocą
popychacza delikatnie popychać
s
kładniki. Kroić na kawałki żądanej
d
ługości.
przepis na kebbe
nadziewane
rurka zewnëtrzna
500 g miësa jagniëcego lub
baraniny bez t¢uszczu, pokrajanej w
paski
500 g kuskus’u, umytego i
obsåczonego
1 ma¢a cebula, drobno posiekana
Ważne
Kaszy bulgur użyć natychmiast po
odcedzeniu, ponieważ po
wyschnięciu może stać się zbyt
twarda i spowodować nadmierne
przeciążenie i uszkodzenie
maszynki.
1 Używając drobnego sitka mielić na
zmianę porcje mięsa i kuskusu,
przed ostatnią porcją dodając
cebulę.
2 Wymieszaj; nastëpnie przemiel
jeszcze dwukrotnie.
3 Do składników wmieszać cebulę.
4 Uformować klopsiki kebbe,
używając odpowiedniej nasadki.
nadzienie
400 g miësa jagniëcego,
pokrajanego w paski
15 ml (1 ¢y¯ka sto¢owa) oliwy
2 ÿrednie cebule, drobno
poszatkowane
5-10 ml (1-2 ¢y¯eczki) mielonego
ziela angielskiego
15 ml (1 ¢y¯ka sto¢owa) måki
sól i pieprz
1 Zmiel miëso u¯ywajåc drobnego
sitka.
2 Usma¯ cebulë na z¢otobråzowy
kolor. Dodaj miëso jagniëce.
3 Dodaj pozosta¢e sk¢adniki i sma¯
przez dalsze 1-2 minuty.
4 Odsåcz nadmiar t¢uszczu i
pozostaw do ostygniëcia.
115
p
ostëpowanie
1 Przepuÿç mieszaninë na rurki przez
m
¢ynek, stosujåc koæcówkë do
k
ebbe.
2 Pokraj na odcinki d¢ugoÿci 8 cm.
3
‚ciÿnij jeden koniec rurki, aby go
zamknåç. Na¢ó¯ nadzienia w drugi
koniec - nie za du¯o - i zamknij
d
rugi koniec.
4 Sma¯ w g¢ëbokim, goråcym
t¢uszczu (190°C) przez ok. 6 minut,
lub a¯ bëdå z¢otobråzowe.
forma do burgerów
cl
pokrywka
cm
korpus formy
cn
tłoczek
użytkowanie formy do
burgerów
1 Złożyć formę do burgerów poprzez
zamocowanie korpusu
cm
na
tłoczku
cn
. Nałożyć i nacisnąć
pokrywkę
cl
, aby zablokować ją na
miejscu
9
.
2 Przygotować wybrane mielone
mięso na burgery (zob. załączony
przepis).
3 Odwrócić formę do góry nogami
bk
i nacisnąć jej płaską część, aby
zablokować ją na miejscu.
Wewnątrz korpusu umieścić krążek
natłuszczonego papieru lub
pergaminu.
4 Łyżką nałożyć zmielone mięso na
burgery (ok. 120 g) równo do formy
– tak, aby wypełnić formę prawie po
brzegi. Na wypełnionej formie
położyć drugi krążek
natłuszczonego papieru lub
pergaminu.
5 Formować burgery, przesuwając
korpus w dół tłoczka lub
przekręcając formę i naciskając
tłoczek, aby wypchnąć uformowany
burger ze środka formy.
przepis na burgery
(
4 burgery)
4
50 g drobno zmielonej wołowiny
1 mała, drobno posiekana cebula
p
rzyprawy do smaku
1
Mielone, cebulę i przyprawy
wymieszać w misce.
2 Podzielić masę na cztery części, a
następnie za pomocą formy
uformować z niej burgery (zob.
część pt. użytkowanie formy do
burgerów).
3 Posmarować burgery olejem i
umieścić pod rozgrzanym grillem na
4-5 minut z każdej strony lub
smażyć je na płytkim tłuszczu na
średnim ogniu.
pielëgnacja i
czyszczenie
Przed przystąpieniem do
czyszczenia urządzenie wyłączyć i
wyjąć wtyczkę z gniazda
sieciowego.
korpus z silnikiem
Przetrzyj wilgotnå ÿciereczkå, a
nastëpnie suchå.
Do czyszczenia nie używać
środków ściernych ani nie zanurzać
urządzenia w wodzie.
maszynka do mięsa
1 Zlu¶nij nakretkë pierÿcieniowå w
rëku lub kluczem
4
i rozbierz
m¢ynek. Umyj wszystkie czëÿci w
goråcej wodzie mydlanej i osusz.
Nie zmywać żadnej części
miksera w zmywarce do naczyń.
Nigdy nie stosuj roztworu sody.
2 Z¢ó¯ m¢ynek z powrotem.
3 Przetrzyj sitka olejem roÿlinnym i
zawiæ w papier pergaminowy, aby
sië nie odbarwia¢y i nie rdzewia¢y.
4 Zdjąć pokrywkę popychacza i
włożyć nasadki do
przygotowywania kiełbas i
klopsików kebbe
bl
do środka
popychacza.
116
f
orma do burgerów
1 Rozmontować formę do burgerów,
r
ozłączając korpus
cm
i
tłoczek
p
oprzez zdjęcie pokrywki
cl
.
2 Umyć elementy i dobrze je
w
ysuszyć.
nasadki masarskie/nasadka do
klopsików kebbe
U
myć w gorącej wodzie z
dodatkiem płynu do mycia naczyń,
a następnie dobrze wysuszyć.
serwis i punkty obsługi
klienta
Ze względów bezpieczeństwa
uszkodzony przewód musi zostać
wymieniony przez pracownika firmy
KENWOOD lub upoważnionego
przez firmę KENWOOD zakładu
naprawczego.
Pomocy w zakresie:
użytkowania urządzenia lub
czynności serwisowych bądź
naprawczych
udziela punkt sprzedaży, w którym
zakupiono urządzenie.
Zaprojektowała i opracowała firma
Kenwood w Wielkiej Brytanii.
Wyprodukowano w Chinach.
U
WAGI DOTYCZĄCE
PRAWIDŁOWEGO USUWANIA
P
RODUKTU, ZGODNIE Z
W
YMOGAMI DYREKTYWY
WSPÓLNOTY EUROPEJSKIEJ
2002/96/WE.
Po zakończeniu okresu użytkowania
produktu nie wolno wyrzucać razem z
innymi odpadami komunalnymi.
Należy go dostarczyć do
prowadzonego przez władze miejskie
punktu zajmującego się segregacją
odpadów lub zakładu oferującego
tego rodzaju usługi.
Osobne usuwanie sprzętu AGD
pozwala uniknąć szkodliwego wpływu
na środowisko naturalne i zdrowie
ludzkie, wynikającego z
nieodpowiedniego usuwania tego
rodzaju sprzętu, oraz umożliwia
odzyskiwanie materiałów, z których
sprzęt ten został wykonany, a w
konsekwencji znaczną oszczędność
energii i zasobów naturalnych. O
konieczności osobnego usuwania
sprzętu AGD przypomina
umieszczony na produkcie symbol
przekreślonego pojemnika na śmieci.
117
118
rozwiązywanie problemów
Problem Przyczyna Rozwiązanie
M
aszynka nie działa. Brak prądu w sieci. Sprawdzić, czy maszynka
j
est podłączona do prądu.
Sprawdzić
b
ezpieczniki/przerywacze w
d
omowej instalacji
elektrycznej.
Jeżeli żadna z powyższych
czynności nie rozwiązuje
problemu, zastosować się do
wskazówek podanych w
części pt. „serwis i punkty
obsługi klienta”.
Maszynka podczas pracy Gaśnięcie silnika Wyłączyć urządzenie, a
zatrzymuje się lub zwalnia. spowodowane następnie na kilka sekund
zatkaniem przesunąć regulator do
maszynki. pozycji „R” (bieg wsteczny),
aby uwolnić zablokowane
składniki.
Niezadowalające wyniki Nożyk zamocowany Sprawdzić, czy nożyk jest
podczas mielenia odwrotnie. zamocowany prawidłowo,
powierzchnią tnącą na
zewnątrz.
Maszynka zapycha Wyłączyć urządzenie, wyjąć
się za sitkiem. wtyczkę z gniazda
sieciowego i rozmontować
nasadkę.
Wyczyścić części i ponownie
złożyć nasadkę.
Składniki są zbyt Za pomocą popychacza
szybko (na siłę) delikatnie popychać składniki
wpychane do w dół gardzieli zasypowej,
podajnika. po jednym kawałku na raz.
Przed dodaniem następnego
kawałka pozwolić, aby ślimak
załapał poprzedni kawałek.
Nakrętkę pierścieniową Nakrętka została Mocno przykręcić nakrętkę
trudno jest zdjąć po zbyt mocno pierścieniową (ręcznie).
zakończeniu mielenia. dokręcona. Aby po użyciu maszynki
odkręcić nakrętkę, użyć
załączonego w zestawie
klucza.
Maszynki nie można Maszynka nie Przyciskając znajdujący się
zdjąć z korpusu z została na górnej części korpusu z
silnikiem. odblokowana. silnikiem przycisk
zwalniający, przekręcać
gardziel zasypową w
kierunku przedniej części
maszynki.
±K∫o ¢AJOq ®d«z` «∞∂d¨d
«∞GDU¡
«∞πºr «_ßUßw ∞LK∫o ¢AJOq ®d«z`
«∞∂d¨d
«∞LJ∂f
«ß∑ªb«Â ±K∫o ¢AJOq ®d«z`
«∞∂d¨d
1 §LFw ±K∫o ¢AJOq ®d«z` «∞∂d¨d ´s
©d¥o ¢dØOV «∞πºr «_ßUßw ≠u‚
«∞LJ∂f . ¸Ø∂w «∞GDU¡ Ë«{GDw
´KOt ∞Oº∑Id ≠w ±u{l «∞∑FAOo .
2 •CdÍ îKOj ®d«z` «∞∂d¨d «∞LDKu»
(¸«§Fw ËÅHW «∞∑∫COd «∞LK∫IW).
3 «ÆK∂w ±K∫o ¢AJOq ®d«z` «∞∂d¨d
Ë«œ≠Fw «∞πe¡ «_≠Iw _ßHq ∞Oº∑Id ≠w
±u{l «∞∑FAOo. {Fw ˸ÆW ±IU˱W
∞KA∫u √Ë Ë¸ÆW ±ALFW œ«îq «∞πºr
«_ßUßw.
4 √{OHw ±ö´o ±s îKOj «∞∂d¨d (•u«∞w
021 ¨d«Â) •∑v √ßHq •U≠W ±K∫o ¢AJOq
«∞∂d¨d ËË“´w «∞ªKOj °U∞∑ºUËÍ. {Fw
˸ÆW √îdÈ ±IU˱W ∞KA∫u √Ë Ë¸ÆW ±ALFW
≠u‚ îKOj «∞∂d¨d.
5 •d¸Í îKOj «∞∂d¨d ´s ©d¥n «∞CGj ´Kv
«∞πºr «_ßUßw _ßHq «∞LJ∂f √Ë ÆKV
±K∫o ¢AJOq «∞∂d¨d ±l «∞CGj ´Kv «∞∂d¨d
_ßHq ∞∑∫d¥dÁ.
ËÅHW ¢∫COd «∞∂d¨d
(∞∑∫COd 4 ®d«z` °d¨d)
054 ¨d«Â ∞∫r °IdÍ ±HdËÂ ≤U´r
1 £Ld… °Bq - ±HdËÂ ≤U´r
¢u«°q •ºV «∞cË‚
1 «îKDw «∞K∫r «∞∂IdÍ «∞LHdËÂ ±l «∞∂Bq
Ë«∞∑u«°q ±FUÎ œ«îq ßKDU≤OW.
2 ƺLw «∞ªKOj ≈∞v 4 ØLOU‹ ±∑ºUË¥W £r
√{OHw Øq ØLOW ≈∞v ±K∫o ¢AJOq ®d«z`
«∞∂d¨d ∞∑AJOKNU (¸«§Fw ƺr «ß∑ªb«Â
±K∫o ¢AJOq ®d«z` «∞∂d¨d).
3 «œ≥Mw «∞Ad«z` °D∂IW ±s «∞e¥X Ë{FONU
´Kv ®u«¥W ßU°IW «∞∑ºªOs ∞Lb… 4 ≈∞v 5
œÆUzo ´Kv Øq §U≤V √Ë «ÆKONU ≠w ©∂IW
¸ÆOIW ±s «∞e¥X ´Kv œ¸§W •d«¸… ±∑ußDW.
«∞FMU¥W Ë«∞∑MEOn
√ËÆHw œ«zLUÎ ¢AGOq «∞πNU“ Ë«≠BKOt ´s
±Bb¸ «∞∑OU¸ «∞JNd°w Æ∂q «∞∑MEOn.
Ë•b… «∞DUÆW
¢Lº` °IDFW ÆLU‘ ¸©∂W £r ¢πHn.
¥∫c¸ «ß∑ªb«Â ±u«œ ØU®DW √Ë ¨Ld «∞πNU“
≠w «∞LU¡.
±K∫o ±Hd±W «∞K∫r
1 •dÒ¸ ÅLu∞W «∞∫KIW ¥bË¥ÎU √Ë °Uß∑ªb«Â
±H∑UÕ «∞d°j ËÆr °U∞∑HJOp. «¨ºq Øq
«_§e«¡ ≠w ±U¡ œ«≠T ±l «∞BU°uÊ, £r
§HHNU. ô ¢Gºq √Í §e¡ ≠w ¨ºU∞W
«∞B∫uÊ. ô ¢º∑ªb ±∫Ku‰ «∞Buœ«.
2 «´b «∞∑dØOV.
3 «±º` «∞A∂JU‹ °e¥X ≤∂U¢w, £r ¨KHNU °u¸‚
±ALl ∞LMl ¢GOd «∞Ku≤X «∞∑Bb√.
4 √“¥Kw ¨DU¡ ´BU œ≠l «∞LJu≤U‹ Ëîe≤w
±K∫Iw ¢AJOq «∞MIU≤o Ë«∞J∂W «∞AU±OW œ«îKt
.
±K∫o ¢AJOq ®d«z` «∞∂d¨d
1 «≠BKw ±K∫o ¢AJOq ®d«z` «∞∂d¨d ´s
©d¥o ≈“«∞W «∞GDU¡ ∞∑∫d¥d «∞πºr
«_ßUßw ±s «∞LJ∂f.
2 «¨ºKw «_§e«¡ ˧HHONU ¢LU±UÎ.
•Au «∞MIU≤o/±K∫o ¢∫COd «∞J∂W
«∞AU±OW
¨ºOq °U∞LU¡ «∞ºUîs Ë«∞BU°uÊ £r
«∞∑πHOn §Ob«Î.
«∞ªb±W ˸´U¥W «∞FLö¡
≠w •U∞W ¢Kn «∞ºKp «∞JNd°w, ¥πV
«ß∑∂b«∞t _ß∂U» ±∑FKIW °U∞ºö±W ±s Æ∂q
DOOWNEK √Ë ±dØe ÅOU≤W ±F∑Lb ±s Æ∂q
DOOWNEK.
≈–« √¸œ‹ «∞∫Bu‰ ´Kv ±ºU´b… °AQÊ:
«ß∑ªb«Â «∞πNU“ ´LKOU‹ ÅOU≤W
Ë≈Åö•U‹
«¢BKw °U∞L∑πd «∞cÍ «®∑d¥∑w ±Mt «∞πNU“.
¢BLOr Ë¢Du¥d doowneK ≠w «∞LLKJW
«∞L∑∫b….
ÅMl ≠w «∞BOs.
cm
cl
bl
4
bk
9
cncl
cm
cl
cm
cn
051051
ù©U∞W ´Ld «∞LHd±W, ô ¢AGKONU ∞H∑d…
±º∑Ld… √©u‰ ±s 51 œÆOIW («ßL∫w °H∑d…
«ß∑d«•W ∞KπNU“ ∞Lb… 01 œÆUzo °Os Øq
ØLOW ¢d¥b¥s ≠d±NU Ë«∞JLOW «∞∑w ¢KONU).
≠w •U∞W ¢uÆn «∞Lu¢u¸ ≠πQ… √£MU¡ «∞∑AGOq
√Ë ≠w •U∞W •bËÀ «≤∫AU¸, √ËÆHw ¢AGOq
«∞πNU“. «{GDw ´Kv ±H∑UÕ «∞∑AGOq
«∞FJºw )
R( ∞∂Cl £u«≤w ù“«∞W
«∞LJu≤U‹ «∞FU∞IW. «≠BKw «∞πNU“ ´s
±Bb¸ «∞∑OU¸ «∞JNd°w Ë√“¥Kw √Í ±Ju≤U‹
´U∞IW.
´Mb «î∑OU¸„ Ë™OHW «∞∑AGOq «∞FJºw,
«≤∑EdÍ œ«zLUÎ •∑v ¥∑uÆn «∞πNU“ ¢LU±UÎ ´s
«∞∑AGOq Æ∂q ≤Iq ±H∑UÕ
FFO/NO
(¢AGOq/≈¥IU·) ≈∞v ±u{l «∞∑AGOq
«∞FJºw (
R).
6 √ËÆHw ¢AGOq «∞πNU“ Ë«≠BKOt ´s ±Bb¸
«∞∑OU¸ «∞JNd°w °Fb «ô≤∑NU¡ ±s «ß∑ªb«±t.
7 ≠Jw ¸°j «∞BU±u∞W «∞b«zd¥W. ≈–« œ´X
«∞∫U§W, «ß∑ªb±w ±H∑UÕ «∞d°j «∞LeËœ ±l
«∞πNU“.
8 «{GDw ±l «ôß∑Ld«¸ ´Kv “¸ «∞∑∫d¥d
«∞Lu§uœ √´Kv Ë•b… «∞DUÆW («∞Lu¢u¸) ±l
∞n √≤∂u» ≈œîU‰ «∞LJu≤U‹ ≠w «¢πUÁ ±Ib±W
Ë•b… «∞DUÆW («∞Lu¢u¸), £r «ß∫∂Ot ∞∑∫d¥dÁ.
§NU“ •Au «∞ºπo
«ß∑ªb±w √±FU¡ «∞∂Id ±l ≠u≥W «∞MIU≤o
«∞J∂Od… Ë«ß∑ªb±w √±FU¡ «∞ªd«·/«∞∫LöÊ
±l ≠u≥W «∞MIU≤o «∞BGOd…. √Ë °Dd¥IW √îdÈ,
∞Hw ∞∫r «∞MIU≤o ≠w غd«‹ «∞ª∂e
(«∞∂IºLU◊ «∞LD∫uÊ) √Ë «∞bÆOo Æ∂q «∞DNw.
≠u≥W ÅGOd… (∞Kºπo «∞MU´r)
≠u≥W Ø∂Od… (∞Kºπo «∞ºLOp)
ÅHO∫W «∞IU´b…
ôß∑FLU‰ §NU“ •Au «∞ºπo
1 ≠w •U∞W «ß∑ªb«±p ∞KπKb, «≤IFOt √ËôÎ ≠w
±U¡ °U¸œ ∞Lb… 03 œÆOIW. £r «≠∑∫ONU
°Uß∑ªb«Â {a «∞LU¡ œ«îKNU £r {Fw ≠u≥W
«∞MIU≤o «∞Lª∑U¸… ¢∫X ÅM∂u¸ ±U¡ ±H∑uÕ
Ë«ß∫∂w «_±FU¡ ≠w «¢πUÁ «∞Hu≥W.
2 ¸Ø∂w «∞∫KeËÊ (±∫u¸ «∞b˸«Ê) œ«îq §ºr
±Hd±W «∞K∫r.
3 ¸Ø∂w ßD` «∞Hd «_ßUßw - {Fw
«∞∫e ≠u‚ ∞ºUÊ «∞Lu{l .
4 {Fw ≠u≥W «∞MIU≤o ´Kv ±K∫o ±Hd±W «∞K∫r
Ë«¸°Dw «∞BU±u∞W «∞b«zd¥W ´Kv ≤∫u ¨Od
±∫Jr.
5 ≠w Ë{l ±∫Ko ±Hd±W «∞K∫r «∞Lu{` ≠w
«∞AJq , ¸Ø∂w «∞LªdÃ. ∞Hw «∞πºr
°∫OY ¥B∂` √≤∂u» ≈œîU‰ «∞DFU ¸√ßw.
6 «•JLw ¸°j «∞BU±u∞W «∞b«zd¥W §Ob«Î °Ob¥p.
7 ¸Ø∂w «∞BOMOW.
8 ®GKw «∞πNU“ Ë°Uß∑ªb«Â ´BU œ≠l
«∞LJu≤U‹, «œ≠Fw «∞LJu≤U‹ «∞Ld«œ ≠d±NU
°d≠o ≠w «¢πUÁ ÆUŸ √≤∂u» ≈œîU‰ «∞LJu≤U‹.
ô ¢b≠Fw «∞LJu≤U‹ °Iu… - ≠Ib ¢∑º∂V
«∞Iu… ≠w ¢Kn «∞LHd±W. «≠dœÍ «_±FU¡ ±l
¢F∂µW «∞K∫r «∞LHdË œ«îKNU. ô ¢Hd©w ≠w
¢F∂µW «_±FU¡ °U∞K∫r «∞LHdËÂ.
9 ∞Hw «_±FU¡ ≠w •dØW ∞u∞∂OW ∞∑AJOq «∞MIU≤o.
©d¥IW ´Lq ßπo «∞ªMe¥d
001§r (4 «Ë≤BW) î∂e §U·
006 §r (5\1 °UË≤b) ∞∫r îMe¥d, ®dÕ
Ëœ≥s. ¥IDl «∞v ®d«z`.
°OCW Ë«•b… ±ªHuÆW
5 ±q (±KFIW ©FUÂ) «´AU» ±Le˧W
±K` Ë≠KHq
1 «≤IFw «∞ª∂e ≠w «∞LU¡ £r «´Bd¥t ∞K∑ªKh
±s «∞ºu«zq «∞e«zb….
2 ¥Hd «∞K∫r ≠w «∞u´U¡.
3 ¢CU· «∞Lu«œ «∞L∑∂IOW Ë¢Leà §Ob«.
4 ®JKOt ≠w Åu¸… ≤IU≤o (¸«§Fw ƺr
"«ß∑ªb«Â ≠u≥W «∞MIU≤o").
5 ¥IKv «Ë ¥AuÈ «Ë ¥D∂a «∞ºπo •∑v ¥B∂`
°KuÊ °Mw –≥∂w.
6
5
bs
bq
br
bs
2
5
841
«ß∑ªb±w ±Hd±W «∞K∫r ∞∑∫COd Ë≠dÂ
«∞K∫u ˫∞bË«§s Ë«_ßLU„. «ß∑ªb±w
«∞LK∫IU‹ «∞LeËœ… ±l «∞πNU“ ∞∑AJOq «∞K∫r
« ∞LHdË ≠w Åu¸… «∞MIU≤o Ë«∞J∂W «∞AU±OW
Ë®d«z` «∞∂d¨d.
Æ∂q «∞∑uÅOq °U∞JNd°U¡
¢QØb ±s «Ê ±Bb¸ «∞JNd°U¡ «∞L∑u≠d ∞b¥Jr
±LU£ö ∞LU ≥u ±∂Os «ßHq «∞πNU“.
¥∑u«≠o ≥c« «∞πNU“ ±l ¢u§ONU‹ «∞LπLu´W
«_˸˰OW
CE/801/4002 «∞L∑FKIW °U∞∑u«≠o
«∞JNd˱GMU©Oºw Ë¢MEOLU‹ «∞LπLu´W
«_˸˰OW ¸Ær
4002/5391 °∑U¸¥a
72/01/4002 «∞L∑FKIW °U∞Lu«œ «∞L∑ö±ºW
±l «∞DFUÂ.
Æ∂q «ôß∑FLU‰ ∞KLd… «ôË∞v
1 ¢Gºq «ô§e«¡, «≤Ed "«∞d´U¥W Ë«∞∑MEOn".
2 ∞Hw √Í ©u‰ “«zb ≠w «∞ºKp «∞JNd°w •u‰
«∞Iu” «∞Lu§uœ ≠w «∞πU≤V «∞ºHKw ∞u•b…
«∞DUÆW («∞Lu¢u¸) .
«∞b∞Oq
±Hd±W «∞K∫r
Ë•b… «∞DUÆW
“¸ «∞∑∫d¥d
±MHc «∞LK∫IU‹
±JUÊ ¢ªe¥s «∞ºKp
±H∑UÕ
FFO/NO (¢AGOq/≈¥IU·) ±eËœ
°u™OHW «∞∑AGOq «∞FJºw
±H∑UÕ
ÅLu∞W •KIOW
®∂JU‹ «∞HdÂ: ®∂JW «∞Hd «∞MU´r, ®∂JW
«∞Hd «∞L∑ußj, ®∂JW «∞Hd «∞ªAs
ßJOs ÆDl
•KeËÊ
§ºr «∞LHd±W
√≤∂u» ≈œîU‰ «∞LJu≤U‹
ÅOMOW
´BU œ≠l «∞LJu≤U‹/Ë•b… ¢ªe¥s
±K∫IU‹ ¢AJOq «∞MIU≤o Ë«∞J∂W «∞AU±OW
¨DU¡ ´BU œ≠l «∞LJu≤U‹
¢πLOl ±Hd±W «∞K∫r
1 ¸Ø∂w «∞∫KeËÊ (±∫u¸ «∞b˸«Ê) œ«îq
±Hd±W «∞K∫r.
2 ¸Ø∂w ßJOs «∞∑IDOl - °∫OY ¥JuÊ
«¢πUÁ §U≤V «∞IDl ∞KªU¸Ã . ¢QØbÍ ±s
¢dØOV «∞ºJOs °AJq Å∫O` - •OY
√≤t ≠w •U∞W ´b «∞∑dØOV «∞B∫O` Æb
¥∑º∂V –∞p ≠w ¢Kn «∞LHd±W.
3 ¸Ø∂w ®∂JW «∞Hd . {Fw «∞∫e ≠u‚
∞ºUÊ «∞Lu{l .
¢º∑FLq «∞A∂JW «∞MU´LW ∞K∫r «∞MOT;
«∞ºLp; «≤u«Ÿ «∞πu“ «∞BGOd…; «Ë «∞K∫r
«∞LD∂uŒ _§q ≈´b«œ ≠DUzd «∞d«´w «Ë «∞K∫r
«∞LD∂uŒ ´Kv ≥OµW ¸¨On.
¢º∑FLq «∞A∂JW «∞L∑ußDW Ë«∞ªAMW ∞K∫r
«∞MOT; «∞ºLp; «≤u«Ÿ «∞πu“; «∞ªCU¸;
«∞π∂s «∞BKV; «Ë «∞HUØNW «∞LIAd… «Ë
«∞LπHHW ô´b«œ «∞∂uœ≤m Ë«∞Ld°v.
4 ¸ØV «∞BLu∞W «∞∫KIOW °AJq ±d¢a.
«ß∑ªb«Â ±Hd±W «∞K∫r
1 ≠w Ë{l ±∫Ko ±Hd±W «∞K∫r «∞Lu{` ≠w
«∞AJq , ¸Ø∂w «∞LªdÃ. ∞Hw «∞πºr
°∫OY ¥B∂` √≤∂u» ≈œîU‰ «∞DFU ¸√ßw.
2 «•JLw ¸°j «∞BU±u∞W «∞b«zd¥W §Ob«Î °Ob¥p.
≠w •U∞W •Bu∞p ´Kv ≤∑UzZ ≠d ¨Od
±d{OW ´Mb ≠d «∞K∫uÂ, √ËÆHw ¢AGOq
«∞πNU“ Ë«≠BKOt ´s ±Bb¸ «∞∑OU¸ «∞JNd°w.
≠Jw «∞LK∫o Ë«¨ºKOt £r √´ObÍ ¢dØO∂t ≠w
±u{Ft ˸Ø∂Ot ≠w Ë•b… «∞DUÆW («∞Lu¢u¸).
«•JLw ¸°j «∞BU±u∞W «∞b«zd¥W °Uß∑ªb«Â
±H∑UÕ «∞d°j «∞LeËœ .
3 ¸Ø∂w «∞BOMOW .
4 ¥πV ≈–«°W «∞∏KZ (≠p ¢πLOb)
«∞LJu≤U‹ «∞LπLb… ¢LU±UÎ Æ∂q ≠d±NU.
ÆDFw «∞K∫r ≈∞v ÆDl °Du‰ 5\2 ßr - ÆDl
´d¥CW.
5 ®GKw «∞πNU“ . °Uß∑ªb«Â ´BU œ≠l
«∞LJu≤U‹, «œ≠Fw «∞LJu≤U‹ °d≠o ÆDFW
Ë«•b… ≠w «∞Ld… «∞u«•b…. ô ¢b≠Fw
«∞LJu≤U‹ °Iu… - ≠Ib ¢∑º∂V «∞Iu… ≠w
¢Kn «∞LHd±W.
5
bn
4
3
2
8
1
9
bk
1
2
3
4
5
6
7
8
9
bk
bl
bm
bn
bo
bp
4
741
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155

Kenwood Type MG35 Instrukcja obsługi

Kategoria
Maszynki do mięsa
Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla