• Podczas opiekania kanapek nigdy nie
zostawiaç opiekacza bez nadzoru.
Urzàdzenie nie jest przeznaczone dla dzieci.
Zawsze po zakoƒczeniu pracy urzàdzenia i
na czas jego czyszczenia wtyczk´ wyciàgaç
z gniazdka sieciowego.
• Opiekacz do kanapek nagrzewa si´
b∏yskawicznie, natomiast bardzo wolno
stygnie. Opiekacz trzymaç wy∏àcznie za
uchwyt. Nigdy nie umieszczaç opiekacza do
kanapek w sàsiedztwie nagrzewajàcych si´
urzàdzeƒ (np. kuchenek lub piekarników)
bàdê w pobli˝u ∏atwopalnych materia∏ów (np.
zas∏on).
PRZYGOTOWANIE OPIEKACZA DO
KANAPEK
• Po rozpakowaniu opiekacza do kanapek
upewniç si´, ˝e usuni´te zosta∏y wszelkie
opakowania wewn´trzne.
• Przed pierwszym u˝yciem wytrzeç p∏yty
grzewcze opiekacza wilgotnà szmatkà (patrz
Czyszczenie). Nast´pnie nat∏uÊciç p∏yty
grzewcze niewielkà iloÊcià mas∏a, margaryny
lub oleju.
U˚YTKOWANIE
• UmieÊciç opiekacz do kanapek na twardej,
równej powierzchni.
• Pod∏àcz wtyczk´ przewodu zasilajàcego do
gniazdka sieciowego. Zapalà si´ obie
kontrolki i p∏yta grzewcza zacznie si´
nagrzewaç.
• Gdy zielony wskaênik Êwietlny zgaÊnie,
oznacza to, ˝e opiekacz do kanapek osiàgnà∏
w∏aÊciwà temperatur´ i jest gotowy do
u˝ycia. UmieÊciç 1-2 kanapki na dolnej p∏ycie
grzewczej.
• Zamknàç górnà cz´Êç, k∏adàc na kanapkach.
Zablokowaç uchwyt przez za∏o˝enie blokady
na jego górnej i dolnej cz´Êci.
• Je˝eli kanapka jest bardzo gruba, nie
dociskaç ca∏kowicie obu p∏yt grzewczych,
aby zamknàç je za pomocà blokady.
Odczekaç chwil´, a˝ kanapka zrobi si´
cieƒsza, a nast´pnie zamknàç za pomocà
blokady obie cz´Êci uchwytu.
• Wst´pne nagrzewanie si´ obu p∏yt
grzewczych urzàdzenia pozwala skróciç czas
opiekania kanapek.
• Podczas opiekania kanapek zielony
wskaênik b´dzie si´ kilka razy zapala∏ i gas∏.
Oznacza to jedynie, ˝e termostat od czasu
do czasu w∏àcza si´ i wy∏àcza.
• Kanapka jest gotowa po oko∏o 3-4 minutach,
w zale˝noÊci od jej gruboÊci i nadzienia. Aby
uzyskaç z∏oty kolor opiekanego pieczywa,
opiekaç kanapk´ troch´ d∏u˝ej.
• W ka˝dej chwili mo˝na wy∏àczyç opiekacz do
kanapek, wyciàgajàc przewód zasilajàcy z
gniazdka.
• Gdy kanapka jest gotowa, ostro˝nie otworzyç
opiekacz.
• Uwaga! Metalowe cz´Êci urzàdzenia
nagrzewajà si´ do bardzo wysokiej
temperatury. Dotykaç jedynie uchwytu.
Uwa˝aç, by nie rozlaç oleju, t∏uszczu lub
innych p∏ynów.
• Ostro˝nie wyjàç kanapk´, u˝ywajàc w tym
celu odpornej na ciep∏o plastikowej ∏opatki
lub podobnej. Do wyciàgania kanapek nie
u˝ywaç metalowych narz´dzi bàdê narz´dzi
posiadajàcych ostre kraw´dzie, poniewa˝
p∏yty grzewcze sà pokryte specjalnà warstwà
zapobiegajàcà przywieraniu. Zaleca si´
u˝ywanie plastikowych, melaminowych lub
drewnianych przyborów kuchennych.
• Po zakoƒczeniu opiekania zawsze zamykaç
opiekacz i od∏àczyç przewód zasilajàcy od
gniazdka sieciowego.
• Przed przystàpieniem do czyszczenia i przed
od∏o˝eniem w miejsce przechowywania
upewniç si´, ˝e opiekacz ca∏kowicie wystyg∏.
PROPOZYCJE PRZYRZÑDZANIA
KANAPEK
• Kanapka Vesuvio Mustard (pomidor, ser
˝ó∏ty, szynka, musztarda, surowa cebula, wg
upodobania)
• Kanapka Salami (salami, sma˝ona cebula,
ser ˝ó∏ty, oliwki)
• Kanapka Carni (sma˝one mi´so mielone,
surowa cebula, ogórki konserwowe, pomidor,
ser ˝ó∏ty)
• Kanapka Vegetario (mus jab∏kowy, plasterki
banana, cynamon do posypania)
21
643096_IM 16/05/07 9:39 Side 21