Opiekanie sandwiczów
Polecamy Państwu przygotować
uprzednio w odpowiedni sposób
wszystkie składniki przeznaczone dla
naszego sandwicza jeszcze przed
włączeniem opiekacza do
sandwiczów.
Do przygotowania sandwiczów
polecamy stosowanie chleba
tostowego. Oprócz zbożowego chleba
tostowego spróbować przynajmniej
raz tostowy chleb razowy lub tostowy
chleb wielozbożowy.
1. Otworzyć wieko opiekacza do
sandwiczów. W tym celu otwieramy do
przodu zamknięcie na uchwycie (c) a
wieko otwieramy do tyłu aż do
ogranicznika ruchu. Można ewentualnie
usunąć cząsteczki kurzu za pomocą
suchej ściereczki z powierzchni
opiekacza do sandwiczów.
2. Powierzchnię opiekającą można nieco
natłuścić olejem roślinnym lub masłem.
3. Zamykamy wieko opiekacza do
sandwiczów. Przyrząd jest zamknięty,
kiedy zamknięcie słyszalnie zapadło do
uchwytu (c) - chodzi o zazębienie
zapadki.
4. Wtyczkę sieciową zasuwamy do
gniazdka sieciowego, by włączyć
przyrząd.
Opiekacz do sandwiczów natychmiast
się zagrzewa. Czerwone światełko
“POWER” (a) na wieku świeci.
5. Odczekać około 4 minut, aż do
momentu, kiedy zabłyśnie zielona lampa
”READY” (b). Ona nas informuje o
zakończeniu ogrzewania wstępnego:
Przyrząd osiągnął w danym momencie
temperaturę pracy.
6. Otworzyć wieko aż do ogranicznika
ruchu i włożyć przygotowane składniki
do sandwicza we właściwej kolejności:
•Jedną stronę kromki chleba
smarujemy masłem lub innym
tłuszczem.
•Posmarowany chleb wkładamy do
opiekacza do sandwiczów natłuszc-
zoną warstwą w dół na dolną
powierzchnię opiekającą.
•Następnie kładziemy na chleb kolejne
składniki.
•Smarujemy drugi kawałek chleba
masłem lub czymś podobnym i
przykrywamy nim nasz sandwicz. Tym
razem posmarowana strona musi być
skierowana ku górze, czyli w kierunku
górnej powierzchni opiekającej.
Należy pamiętać o równomiernym
rozmieszczeniu farszu.
7. Ostrożnie zamykamy wieko tak, aż zam-
knięcie słyszalnie zapadnie na uchwycie.
Nasz sandwicz się w chwili obecnej
opieka.
Podczas przygotowywania może
chwilowo zabłysnąć zielona lampa
“READY” (b), ponieważ zabudowany
termostat na bieżąco reguluje tem-
peraturę.
8. Opiekacz do sandwiczów otwieramy po
dwu, trzech minutach, sprawdzamy, czy
nasz sandwicz jest wystarczająco złotawy.
W zależności od ilości oraz rodzaju
składników i naszych osobistych
życzeń zmieniają się czasy
przygotowywania naszego sandwicza.
Należy wypróbować różne warianty
czasów przygotowywania.
9. Wyjąć sandwicz za pomocą drewnianej
łopatki lub za pomocą innego,
odpowiedniego niemetalowego
przedmiotu.
10
c
b
a