wyciàgania wtyczki z kontaktu nie wolno
ciàgnàç za przewód. Nale˝y chwyciç za
wtyczk´. Nale˝y upewniç si´, ˝e nie ma
mo˝liwoÊci potkni´cia si´ o przewód
zasilajàcy opiekacza albo przed∏u˝acz.
Nigdy nie wolno podnosiç opiekacza,
chwytajàc za przewód.
- Opiekacz nie jest odpowiedni do
zastosowaƒ komercyjnych ani do
u˝ytku na wolnym powietrzu.
- W∏àczonego opiekacza nigdy nie nale˝y
pozostawiaç bez nadzoru. Podczas
pracy urzàdzenia szczególnà uwag´
nale˝y zwracaç na dzieci. Po
zakoƒczeniu pracy urzàdzenia lub w
czasie jego czyszczenia wtyczka
powinna byç zawsze wyj´ta z gniazdka.
Opiekacz nagrzewa si´ bardzo szybko,
zaÊ wolno stygnie. Mo˝na dotykaç
wy∏àcznie jego uchwytu. Nigdy nie
wolno umieszczaç opiekacza w pobli˝u
goràcych przedmiotów (np. kuchenek
czy piekarników) ani w sàsiedztwie
∏atwopalnych materia∏ów (np. zas∏on).
POSI¸KI NISKOT¸USZCZOWE
U˝ywajàc opiekacza powleczonego warstwà
zapobiegajàcà przywieraniu potraw, mo˝na
przygotowywaç posi∏ki o niskiej zawartoÊci
t∏uszczu. Obie p∏yty grzejne (4, 5) posiadajà
pow∏ok´ zapobiegajàcà przywieraniu. W
czasie grillowania wystarczy u˝ywaç bardzo
ma∏ych iloÊci t∏uszczu lub mo˝na nie u˝ywaç
go wcale.
Wszelki olej i t∏uszcz, na przyk∏ad wytopiony
z potrawy, odprowadzany jest na tack´
zbierajàcà, która mieÊci si´ przy kraw´dzi
dolnej p∏yty grzejnej (5).
CZYNNOCI WST¢PNE
- Po rozpakowaniu urzàdzenia nale˝y
upewniç si´, ˝e zosta∏y usuni´te
wszelkie opakowania wewn´trzne.
- Przed pierwszym u˝yciem opiekacz
nale˝y wyczyÊciç (zobacz Czyszczenie i
konserwacja).
- Urzàdzenie mo˝e lekko dymiç przy
pierwszym w∏àczeniu. Jest to
spowodowane wypalaniem si´ z p∏yt
grzejnych (4, 5) nadmiaru materia∏ów
pozosta∏ych z procesu produkcji.
Zjawisko jest ca∏kowicie normalne i
ust´puje po krótkiej chwili.
U˚YTKOWANIE
- Przygotuj produkty, które majà byç
grillowane. OczyÊç je i dopraw,
u˝ywajàc marynaty lub przypraw
zgodnych z upodobaniami kulinarnymi.
W razie potrzeby pokryj je cienkà
warstwà oleju. Osusz przed
grillowaniem wszelkie mokre pokarmy,
takie jak ryby.
- UmieÊç wtyczk´ przewodu zasilajàcego
(6) w gniazdku. Zapali si´ lampka
kontrolna (1), a p∏yty grzejne zacznà si´
nagrzewaç (4, 5).
- Gdy lampka zgaÊnie, opiekacz jest
gotowy do pracy. Na dolnej p∏ycie
grzejnej (5) umieÊç produkty, które majà
byç grillowane. Do p∏yt grzejnych nie
wolno u˝ywaç przyborów metalowych
lub przyborów z ostrymi kraw´dziami,
poniewa˝ p∏yty sà pokryte specjalnà
warstwà zapobiegajàcà przywieraniu. W
zamian mo˝na u˝ywaç za∏àczonej
∏opatki (7) lub przyborów drewnianych.
- Zamknij pokryw´ (3) tak, aby opiera∏a
si´ na ˝ywnoÊci. Obie p∏yty grzejne
opiekacza (4,5) nagrzewajà si´
równoczeÊnie, skracajàc tym samym
czas przygotowania potraw.
- Podczas grillowania z dolnej p∏yty
grzejnej (5) b´dzie sp∏ywaç olej/t∏uszcz
oraz soki wydzielane przez potraw´.
Tack´ zbierajàca (8) nale˝y wi´c
umieÊciç z przodu opiekacza. Przewód
zasilajàcy (6) nie mo˝e spoczywaç na
tacce zbierajàcej.
- Uwaga! Metalowe cz´Êci nagrzewajà si´
do bardzo wysokiej temperatury. Wolno
dotykaç jedynie uchwytu (2). Nale˝y
uwa˝aç, aby nie rozlaç oliwy, t∏uszczu
lub innych p∏ynów.
21
IM 05/04/05 14:47 Side 21