o
56
2. W³¹czanie urz¹dzenia
0 W³¹czyæ urz¹dzenie za pomoc¹
w³¹cznika/wy³¹cznika (rys. 1/A).
Œwieci siê kontrolka stanu pracy
(rys. 1/B, czerwona), a temperatury
(rys. 1/C, zielona) mruga.
Po osi¹gniêciu temperatury roboczej
kontrolka temperatury œwieci
nieprzerwanie. Kontrolka temperatury
mo¿e ponownie mrugaæ podczas
pracy co oznacza, ¿e nastêpuje
ponowne podgrzewanie.
3. Nape³nianie kaw¹ zmielon¹
(rys. 3, 4)
0 Wyci¹gn¹æ filtr, odchyliæ do ty³u
os³onê palca i za³o¿yæ sitko na 1
fili¿ankê lub na 2 fili¿anki (rys. 3).
3
Dotyczy tylko modelu EA 130: W
przypadku u¿ywania kawy porcjowa-
nej w torebkach, nale¿y stosowaæ
sitko do kawy porcjowanej w toreb-
kach (rys. 1/M i rys. 5).
0 Wsypaæ zmielon¹ kawê do sitka.
U¿yæ przy tym nastêpuj¹cych
proporcji:
1 pe³na ³y¿eczka-miarka do sitka na
1 fili¿ankê, 2 pe³ne ³y¿ki-miarki do
sitka na 2 fili¿anki.
0 Ubiæ zmielon¹ kawê za pomoc¹
ubijaka do kawy (rys. 1/J) lekko w
sitku (rys. 4). Zwróciæ uwagê na to,
aby po ubiciu sitko by³o wype³nione
do krawêdzi mielon¹ kaw¹.
Wyczyœciæ krawêdŸ sitka z kawy.
3
Nie ubijaæ kawy w sitku zbyt mocno!
Mog³oby to znacznie zmniejszyæ
przep³yw wody. (Patrz równie¿ “Co
robiæ, gdy …”)
3
Gdy kawê nale¿y zmieliæ
samodzielnie, nale¿y wybraæ “œredni”
stopieñ mielenia.
4. Osadzanie filtra
(rys. 6, 7)
0 Ustawiæ filtr w uchwycie filtra w taki
sposób, aby r¹czka filtra znalaz³a siê
pod lewym, bia³ym trójk¹tem
(rys. 6,”1”).
0 Obróciæ filtr do oporu w prawo
(rys. 6,“2“), tak aby r¹czka
wskazywa³a do przodu i znalaz³a siê
pod bia³¹ lini¹ pomiêdzy dwoma
punktami (rys. 7,”3”).
5. Podstawiæ fili¿ankê(i)
(rys. 8)
0 Ustawiæ jedn¹ lub dwie fili¿anki pod
otwory filtra (rys. 8).
6. Zaparzanie espresso
3
Urz¹dzenie powinno osi¹gn¹æ tem-
peraturê robocz¹ (kontrolka tempera-
tury œwieci siê nieprzerwanie w
kolorze zielonym, rys. 1/C).
0 Obróciæ pokrêt³o (rys. 1/E) na
symbol . Woda pod wysokim
ciœnieniem bêdzie teraz t³oczona
przez kawê w sitku.
3
Proces parzenia zostaje na krótko
przerwany. Nastêpuje nawil¿anie
zmielonej kawy w celu wzbogacenia
jej aromatu. Nastêpnie proces parze-
nia jest kontynuowany.
0 Po zaparzeniu ¿¹danej iloœci
espresso nale¿y obróciæ pokrêt³o z
powrotem w lewo, do po³o¿enia “•”.
3
Po ka¿dym zaparzeniu lub u¿yciu
funkcji para/gor¹ca woda, gdy
pokrêt³o zostanie obrócone w
po³o¿enie “•“, resztka wody bêdzie
kierowana do korytka ociekowego.
Ka¿da kolejna fili¿anka jest
zaparzana œwie¿¹ wod¹. Dziêki temu
ka¿da fili¿anka espresso bêdzie
aromatyczna. Dlatego nale¿y
regularnie opró¿niaæ korytko
ociekowe.
7. Wyjmowanie filtra(rys. 9)
0 Wykrêciæ filtr w lewo z uchwytu.
0 Przechyliæ os³onê palca do przodu i
przytrzymaæ, dociskaj¹c j¹. Stukaj¹c
w krawêdŸ sitka usun¹æ zu¿yt¹ kawê
z filtra lub sitka (rys. 9).
0 Przep³ukaæ uchwyt sitka i sitko pod
ciep³¹ wod¹. Nie myæ uchwytu sitka
w zmywarce do naczyñ!