Electrolux EMS2340 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

1
INSTRUKCJA OBSUGI
EMS 2340
KUCHNIA
MIKROFALOWA
2
3
SPIS TRECI
DANE TECHNICZNE............................................................................................................................... 5
WSKAZÓWKI BEZPIECZESTWA ....................................................................................................... 6
WSKAZÓWKI DOTYCZCE NACZY DO GOTOWANIA ........................................................................7
W
SKAZÓWKI BEZPIECZESTWA PODCZAS UYWANIA GRILLA..................................................................... 7
S
PRAWDZENIE PRZYDATNO#CI NACZY DO GOTOWANIA W KUCHNIE MIKROFALOWEJ .................................8
W
SKAZÓWKI DOTYCZ% CE GOTOWANIA POTRAW .......................................................................................9
TABELA NACZY DO UYTKU W KUCHNI MIKROFALOWEJ....................................................... 10
ROZPAKOWANIE ................................................................................................................................. 11
INSTALACJA ........................................................................................................................................ 11
P
OD%CZENIE DO ZASILANIA ELEKTRYCZNEGO.......................................................................................12
JAK OBS$UGIWA% KUCHNI& MIKROFALOW ...............................................................................13
O
PIS ...................................................................................................................................................13
P
ODSTAWA OBROTOWA I TALERZ ..........................................................................................................13
PANEL
STERUJ%CY......................................................................................................................... 14
GOTOWANIE MIKROFALOWE............................................................................................................ 15
R
OZMRAANIE R)CZNE ...................................................................................................................... 15
T
ABELA USTAWIE ...............................................................................................................................15
PIECZENIE NA GRILLU .......................................................................................................................16
GOTOWANIE MIKROFALOWE + PIECZENIE NA GRILLU................................................................ 16
AUTOMATYCZNE ROZMRAANIE ..................................................................................................... 17
W
SKAZÓWKI DOTYCZ% CE ROZMRAANIA................................................................................................17
TABELE................................................................................................................................................. 18
ROZMRAANIE (80 W)
................................................................................................................... 19
PRAKTYCZNE WSKAZÓWKI ..............................................................................................................20
WSKAZÓWKI ........................................................................................................................................ 21
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE ......................................................................................................22
C
ZYSZCZENIE ...................................................................................................................................... 22
C
ZYSZCZENIE AKCESORIÓW (TALERZ OBROTOWY, PODSTAWA, RUSZT) ................................................... 22
C
ZYSZCZENIE WN)TRZA KUCHNI ...........................................................................................................22
C
ZYSZCZENIE ELEMENTÓW ZEWN)TRZNYCH..........................................................................................22
SERWIS I CZ&CI ZAMIENNE............................................................................................................. 23
K
UCHNI NIE MONA URUCHOMI/: ..........................................................................................................23
4
GRATULUJEMY PASTWU ZAKUPU
NOWEJ KUCHENKI MIKROFALOWEJ !
Gratulujemy Pa:stwu trafnego wyboru i dziEkujemy za zakup produktu firmy
Electrolux. JesteJmy przekonani, Ke nowa kuchnia mikrofalowa bEdzie Pa:-
stwu bardzo przydatna i uNatwi przygotowywanie potraw.
PRZED UYCIEM KUCHNI MIKROFALOWEJ
Prosimy o dokNadne zapoznanie siE z niniejszO instrukcjO obsNugi. W celu efektyw-
nego wykorzystania Pa:stwa nowej kuchni mikrofalowej w instrukcji obsNugi
zawarto wiele cennych wskazówek i porad.
Zalecamy dokNadne przeczytanie niniejszej instrukcji obsNugi przed rozpoczE-
ciem uKywania kuchni. InstrukcjE naleKy zachowaQ, aby podczas uKytkowania
móc w kaKdej chwili z niej skorzystaQ.
W przypadku sprzedaKy urzOdzenia prosimy o przekazanie instrukcji nowemu
uKytkownikowi.
5
DANE TECHNICZNE
Wymiary ca5kowite Wymiary komory kuchenki
SzerokoJQ – 510 mm SzerokoJQ – 330 mm
gNEbokoJQ – 382 mm GNEbokoJQ – 330 mm
WysokoJQ303 mm WysokoJQ – 212 mm
PojemnoJQ: 23 l
Zasilanie elektryczne: 220 V, 50 Hz
Zabezpieczenie: 10 A
Pobór mocy 1280 W
Moc uKyteczna: 800W
CiEKar: 17,5 kg
Grill 1200 W
6
WSKAZÓWKI BEZPIECZESTWA
Wbudowany przeNOcznik blokujOcy zabezpiecza kuchniE mikrofalowO przed
uruchomieniem przy otwartych drzwiach.
Nie naleKy manipulowaQ przy drzwiach ani wNOczaQ kuchni, kiedy drzwi sO
otwarte. MoKe to naraziQ obsNugujOcego na oddziaNywanie energii mikrofalo-
wej.
Nie naleKy dopuszczaQ, aby na powierzchniach uszczelniajOcych drzwi pozo-
stawaNy resztki produktów KywnoJciowych lub Jrodków czyszczOcych (patrz
rozdziaN „Czyszczenie i konserwacja”).
W przypadku usterek nie uKywaQ kuchni do czasu usuniEcia ich przez autory-
zowany zakNad serwisowy.
Prosimy zwracaQ szczególnO uwagE na prawidNowe zamykanie siE drzwi oraz
na ewentualne usterki, tj.:
1. drzwi nie mogO byQ zwichrowane,
2. zawiasy i zatrzaski nie mogO byQ pEkniEte i powinny dziaNaQ niezawodnie,
3. uszczelki oraz powierzchnie uszczelniajOce nie mogO byQ uszkodzone.
W przypadku wystOpienia usterki (opisanej powyKej), bOdT koniecznoJci wy-
miany czEJci naleKy skontaktowaQ siE z lokalnym autoryzowanym zakNadem
serwisowym. Wszelkie prace o charakterze naprawczym i regulacyjnym mu-
szO byQ wykonywane wyNOcznie przez personel autoryzowanych zakNadów
serwisowych.
W Kadnym przypadku nie wolno demontowaQ zewnEtrznej obudowy drzwi oraz
panelu sterujOcego, gdyK moKe to spowodowaQ zagroKenie poraKenia prOdem
elektrycznym o wysokim napiEciu.
KuchniE naleKy zainstalowaQ i umieJciQ zgodnie ze wskazówkami zawartymi w
instrukcji obsNugi.
KuchniE naleKy uKytkowaQ zgodnie z przeznaczeniem - jak podano w niniej-
szej instrukcji. Nie naleKy w tym urzOdzeniu stosowaQ chemikaliów korozyj-
nych. Ten typ kuchni sNuKy wyNOcznie do podgrzewania, gotowania i rozmraKa-
nia produktów KywnoJciowych. Nie jest ona przeznaczona do celów przemy-
sNowych, czy laboratoryjnych, jak równieK nie moKe byQ uKywana w celach
komercyjnych. UKytkowanie niezgodne z przeznaczeniem powoduje anulowa-
nie gwarancji.
Nie wNOczaQ kuchni mikrofalowej bez podstawy obrotowej lub pustej. JeKeli nie
ma w niej produktów KywnoJciowych lub wody, które mogNyby pochNonOQ
energiE mikrofalowO, moKe wystOpiQ uszkodzenie magnetronu.
Kuchnia mikrofalowa moKe byQ obsNugiwana wyNOcznie przez osoby dorosNe.
Kuchni nie naleKy przechowywaQ na zewnOtrz pomieszcze: oraz w pobliKu
wody.
Nie suszyQ w kuchni mokrych przedmiotów lub gazet, gdyK moKe dojJQ do ich
zapalenia.
Kuchnia nie sNuKy do przechowywania produktów KywnoJciowych i innych
przedmiotów. Nie naleKy pozostawiaQ w niej przedmiotów papierowych, sprzE-
tu do gotowania lub produktów KywnoJciowych, gdy kuchnia nie jest uKywana.
7
WSKAZÓWKI DOTYCZCE NACZY DO GOTOWANIA
WiEkszoJQ naczy: ze szkNa, tworzyw szklano - ceramicznych i szkNa Karo-
odpornego nadaje siE do stosowania w kuchnie mikrofalowej. Mimo, Ke
energia mikrofalowa nie przegrzewa wiEkszoJci naczy: szklanych i cera-
micznych, mogO one ulec nagrzaniu w wyniku przenoszenia siE ciepNa z
produktu na pojemnik. Dlatego zalecamy uKywanie rEkawic przy wyjmowa-
niu z kuchni naczy:.
Wskazówki bezpieczeCstwa podczas uE ywania grilla
1. Szyba w drzwiczkach kuchni moKe pEknOQ, jeKeli dostanO siE na niO
krople wody podczas uKywania grilla.
2. podczas wkNadania i wyjmowania potraw naleKy uKywaQ rEkawic
ochronnych. Naczynia nagrzewajO siE w czasie pracy kuchni i moKe
dojJQ do oparzenia. Podstawa obrotowa i ruszt takKe rozgrzewajO siE i
naleKy zachowaQ szczególnO ostroKnoJQ przy ich dotykaniu.
3. wewnEtrznej i zewnEtrznej strony szyby w drzwiczkach nie naleKy doty-
kaQ metalowymi elementami podczas wkNadania i wyjmowania potraw z
kuchni. WnEtrze kuchni oraz drzwiczki nagrzewajO siE w czasie pracy.
ZachowaQ szczególnO ostroKnoJQ.
4. podstawy obrotowej i naczy: nie wolno zanurzaQ w zimnej wodzie bez-
poJrednio po wyjEciu z kuchni mikrofalowej.
5. na wierzchu kuchni nie naleKy przechowywaQ Kadnych przedmiotów.
Ulega on rozgrzaniu w czasie pracy, wiEc pozostawione przedmioty mo-
gO ulec uszkodzeniu. Z kuchni moKe wydobywaQ siE para, osiadajOc na
drzwiach. Na krawEdzi kuchni pod drzwiami mogO takKe pojawiQ siE
krople wody. Jest to normalne zjawisko fizyczne spowodowane odda-
waniem ciepNa przez KywnoJQ i nie wpNywa ujemnie na funkcjonowanie
urzOdzenia. Drzwi nie uszczelniajO caNkowicie kuchni mikrofalowej.
8
Sprawdzenie przydatnoHci naczyC do gotowania w kuchnie
mikrofalowej
UmieJciQ w kuchnie mikrofalowej naczynie wraz ze szklankO wypeNnionO do
poNowy wodO. PodgrzaQ przy ustawieniu na 800 W (100 %) przez jednO mi-
nutE. JeKeli naczynie jest gorOce nie naleKy stosowaQ go w kuchni mikrofa-
lowej. JeKeli jest ono lekko ciepNe - moKe byQ uKywane do podgrzewania
(ale nie do gotowania). JeKeli naczynie utrzymaNo normalnO temperaturE
(otoczenia) oznacza to, Ke nadaje siE do gotowania w kuchnie mikrofalo-
wej.
Papierowe serwetki, papier woskowany, rEczniki papierowe, tacki, kubki,
kartony, opakowania mroKonek i tektura sO bardzo wygodne w uKyciu.
Zawsze naleKy jednak upewniQ siE, czy pojemnik wypeNniony jest produk-
tem KywnoJciowym, który bEdzie pochNaniaN energiE mikrofalowO (i bEdzie
moKna uniknOQ przegrzania naczynia). StosowaQ siE do wskazówek produ-
centa KywnoJci.
Wiele naczy: z tworzyw sztucznych (kubki, talerze, opakowania mroK onek i
inne) nadaje siE do stosowania w kuchniach mikrofalowych. JeKeli chcecie
Pa:stwo z nich korzystaQ radzimy zapoznaQ siE z informacjO producenta.
NaleKy unikaQ stosowania opakowa: z tworzyw sztucznych wraz z produk-
tami zawierajOcymi duKe iloJci cukru lub tNuszczu. Produkty te osiOgajO w
kuchnie mikrofalowej wysokO temperaturE, co moKe spowodowaQ topienie
siE niektórych gatunków tworzyw sztucznych.
Nie pozostawiaQ wNOczonej kuchni mikrofalowej bez nadzoru, kontrolowaQ
jej pracE podczas podgrzewania i gotowania z uKyciem pojemników wyko-
nanych ze sztucznych, papierowych bOdT Natwopalnych materiaNów. JeKeli
zauwaKO Pa:stwo dym prosimy nie otwieraQ drzwi, lecz natychmiast wyNO-
czyQ kuchniE, odNOczyQ od zasilania elektrycznego i odczekaQ, aK dym
przestanie siE wydobywaQ z wnEtrza urzOdzenia.
SprzEt metalowy lub z elementami metalowymi nie powinien byQ stosowany w
kuchnie mikrofalowej, z wyjOtkiem, jeKeli producent wyraTnie okreJli i zaleci
moKliwoJQ uKywania w kuchniach mikrofalowych.
Pojemniki z ograniczonymi moKliwoJciami otwierania (np. butelki) nie po-
winny byQ uKywane do przyrzOdzania potraw w kuchniach mikrofalowych.
Prosimy o szczególnO uwagE przy zdejmowaniu pokrywek bOdT przykrywek
z naczy:, aby nie poparzyQ siE parO.
9
Wskazówki dotyczKce gotowania potraw
Nie podgrzewaQ w kuchni potraw w puszkach. Produkt naleKy wyjOQ z
puszki i umieJciQ w odpowiednim naczyniu.
Nie naleKy smaKyQ potraw na tNuszczu. Jego temperatura nie jest kontro-
lowana, co moKe doprowadziQ do sytuacji stwarzajOcej zagroK enie.
PraKona kukurydza moKe byQ przyrzOdzana tylko w specjalnych opakowa-
niach lub przystosowanych naczyniach (czynnoJQ ta wymaga nadzoru ob-
sNugujOcego).
Produkty posiadajOce nieporowatO skórE bOdT powNokE (takie jak: jabNka,
ziemniaki, wOtróbki drobiowe, KóNtka jaj) wymagajO wczeJniejszego nakNu-
cia zewnEtrznej warstwy, aby zapobiec tworzeniu siE pary lub ewentualne-
mu poparzeniu.
Podczas podgrzewania pNynów (tj. zup, sosów, napojów) doprowadzenie
ich do temperatury wrzenia moKe nastOpiQ bez pojawienia siE charaktery-
stycznych pEcherzyków. Aby tego uniknOQ naleKy przyjOQ poniKsze wska-
zówki:
1. unikaQ uKywania pojemników o prostych Jciankach z wOskimi szyjkami;
2. nie doprowadzaQ do nadmiernego przegrzewania;
3. przed umieszczeniem pNynu w kuchni naleKy go uprzednio zamieszaQ (czyn-
noJQ powtórzyQ w poN owie cyklu podgrzewania);
4. po podgrzaniu naczynie z pNynem pozostawiQ jeszcze przez chwilE w kuchni,
ponownie zamieszaQ, a nastEpnie wyjOQ pojemnik przy zachowaniu szcze-
gólnej ostroKnoJci.
Niektóre produkty, np. jaja oraz szczelnie zamkniMte pojemniki,
szklane s5oiki mogK ulec eksplozji i dlatego nie powinny byN podda-
wane dzia5aniu energii mikrofalowej. Czasami jaja mogK eksplodo-
waN podczas gotowania. Zawsze naleEy przek5uwaN Eó5tka, przykryN
je pokrywkK i po zakoCczeniu gotowania odczekaN jeszcze minutM
przed jej zdjMciem.
Postawy obrotowej nie wolno obracaQ rEcznie z uKyciem siNy, gdyK moKe
to spowodowaQ jej uszkodzenie.
Kiedy uKywamy w kuchnie mikrofalowej naczy: metalowych moKe wystO-
piQ iskrzenie. CiOgNe iskrzenie moKe uszkodziQ urzOdzenie. W takim przy-
padku naleKy przerwaQ program i sprawdziQ naczynie, z którego korzy-
stamy.
otwory wentylacyjne kuchni nie mogO byQ zasNoniEte (górne, boczne oraz
dolne).
NIE UYWA% KUCHNI DO CELÓW KOMERCYJNYCH.
URZDZENIE JEST PRZEZNACZONE DO UYTKU WY$CZNIE
W GOSPODARSTWIE DOMOWYM.
NALEY ZACHOWA% INSTRUKCJ& OBS$UGI
10
TABELA NACZY DO UYTKU W KUCHNI
MIKROFALOWEJ
Do gotowania w kuchni mikrofalowej moKecie Pa:stwo stosowaQ Knorodne
naczynia. Dla Waszego bezpiecze:stwa oraz dla zapobiegania zniszczeniu
naczy: i kuchni naleKy wybraQ odpowiednie pojemniki i materiaNy.
PoniKsza lista pozwoli Pa:stwu zapoznaQ siE z ogólnymi zasadami doboru na-
czy: do stosowania w kuchni mikrofalowej.
Materia5 Rodzaj naczynia
Gotowanie
mikrofalowe
Grill
Mikrofale &
Grill
Naczynia ze szkNa Karoodpor-
nego
TAK*
1
TAK TAK
SzkNo z metalowymi dekora-
cjami
NIE NIE NIE
Ceramika i
szkNo
SzkNo oNowiane NIE NIE NIE
Porcelana Bez dekoracji metalowych TAK TAK TAK
Wyroby
garncarskie*
2
TAK TAK TAK
Tworzywa
sztuczne
Wyroby z tworzyw odpornych
na oddziaNywanie mikrofal;
opakowania z tworzyw
sztucznych
TAK NIE NIE
Naczynia
metalowe
Metalowe rondle do pieczenia;
folia aluminiowa*
3
NIE
TAK
TAK
TAK
NIE
TAK
Naczynia
papierowe
Kubki, tacki, rEczniki TAK NIE NIE
Papier
woskowany
TAK NIE NIE
Drewno NIE NIE NIE
Akcesoria
Ruszt grilla
Talerz obrotowy;
podstawa talerza obrotowego
TAK
TAK
TAK
TAK
TAK
TAK
TAK: moKna uKywaQ;
NIE: nie wolno uKywaQ
*
1
tylko wtedy, gdy nie ma elementów metalowych
*
2
tylko wtedy, gdy nie jest powleczone substancjO zawierajOcO metal
*
3
folii aluminiowej uKywaQ tylko do przykrywania (np. koJci udek kurczaka, skrzydeNek); folia
moKe iskrzyQ !
11
ROZPAKOWANIE
Podczas rozpakowywania kuchni naleKy sprawdziQ, czy nie jest ona uszkodzona.
Uszkodzenia lub braki w wyposaKeniu naleKy natychmiast zgNosiQ w jednostce
handlowej, gdzie dokonaliJcie Pa:stwo zakupu. Kuchnia, jej wyposaKenie lub ak-
cesoria mogO byQ opakowane w foliE zabezpieczajOcO. JeJli tak, naleKy usunOQ jO
przed pierwszym uKyciem kuchni mikrofalowej. Nie naleKy pozostawiaQ elemen-
tów opakowania w miejscach dostEpnych dla dzieci. MateriaN, z którego wykona-
ne sO elementy opakowania moKe byQ zagroKeniem dla dzieci.
INSTALACJA
1. UsunOQ z drzwi naklejki reklamowe, jeKeli znajdujO siE na urzOdzeniu.
2. KuchniE naleKy umieJciQ i zainstalowaQ na pNaskiej, wypoziomowanej po-
wierzchni, która bEdzie w stanie utrzymaQ ciEKar kuchenki (17,5 kg) wraz z jej
zawartoJciO. Aby uniknOQ wibracji lub haNasu podczas pracy zalecamy usta-
wienie urzOdzenia w pozycji stabilnej.
3. Kuchnia nie powinna staQ w pobliKu TródeN ciepNa i wody. JeKeli urzOdzenie
bEdzie naraKone na oddziaNywanie ciepNa lub wody, moKe to obniKyQ jego
efektywnoJQ, a nawet spowodowaQ awariE.
4. Prosimy zwróciQ uwagE na swobodny przepNyw powietrza wokóN otworów wen-
tylacyjnych. Nie stawiaQ Kadnych przedmiotów na górnym blacie urzOdzenia.
Zablokowanie otworów wentylacyjnych moKe prowadziQ do przegrzania kuch-
ni, a to z kolei do niewNaJciwego funkcjonowania bOdT uszkodzenia urzOdze-
nia. Otwory wentylacyjne odprowadzajO gorOce powietrze, dlatego naleKy
umoKliwiQ jego swobodny przepNyw (np. miEdzy kuchniO, a JcianO pomiesz-
czenia nie mogO znajdowaQ siE zasNony itp.).
5. KuchniE naleKy umieJciQ z dala od odbiorników radiowych i telewizyjnych.
UrzOdzenie to odpowiada normom UE dotyczOcym eliminacji zakNóce: radio-
wych, lecz mogO one siE pojawiQ, jeKeli ustawicie Pa:stwo kuchenkE zbyt bli-
sko radioodbiornika lub telewizora.
6. JeKeli kuchnia bEdzie usytuowana w rogu pomieszczenia, naleKy pozostawiQ
szczelinE o szerokoJci przynajmniej 5 cm przy Jcianie z prawej strony.
UWAGA: Kuchnia moKe byQ ustawiona w prawie kaKdym miejscu kuchni. Musi
ona mieQ jednak zapewnionO pNaskO, równO powierzchniE i odpowiedniO wen-
tylacjE. W tym celu naleKy upewniQ siE, Ke otwory wentylacyjne nie sO zablo-
kowane bOdT przysNoniEte (takKe w czEJci spodniej).
* To urzdzenie odpowiada normom EWG odnonie eliminacji zakóce
radiowych - rozporzdzenie 87/308/EEC.
12
Pod5Kczenie do zasilania elektrycznego
Kuchnia jest wyposaKona w przewód zasilajOcy z wtyczkO dla 220-230 V, 50
Hz. NaleEy jK pod5KczyN do gniazdka ze stykiem uziemiajKcym i sprawdziQ,
czy napiEcie dla którego urzOdzenie jest zaprojektowane odpowiada napiEciu
w sieci elektrycznej.
UWAGA: Nie uKywaQ przedNuKaczy do podNOczenia kuchni.
URZDZENIE MUSI BY% UZIEMIONE !
JeKeli majO Pa:stwo wOtpliwoJci dotyczOce podNOczenia kuchni do sieci elek-
trycznej bOdT zabezpieczenia uziemiajOcego, proszE skontaktowaQ siE z
uprawnionym elektrykiem.
UrzOdzenie podNOczyQ do gniazdka z uziemieniem (zabezpieczenie 13 A).
W instalacji elektrycznej naleKy przewidzieQ urzOdzenie oddzielajOce kuchenkE
na wszystkich biegunach od sieci elektrycznej poprzez kontakt z rozwarciem
styków powyKej 3 mm. Do takich urzOdze: wyNOczajOcych naleKO np. wyNOcz-
niki LS, zabezpieczenia (zabezpieczenia wkrEcane moKna wyjmowaQ z po-
prawy), wyNOczniki FI i inne zabezpieczenia.
13
JAK OBS$UGIWA% KUCHNI& MIKROFALOW
Podstawa obrotowa i talerz
1. PodstawE obrotowO umieJciQ w dol-
nej czEJci kuchni.
2. Talerz obrotowy poNoKyQ na pod-
stawie, w sposób pokazany na ry-
sunku. NaleKy upewniQ siE, Ke ta-
lerz zostaN odpowiednio zamoco-
wany w wypustce.
Nie wolno k5aHN
talerza w pozycji odwrotnej.
-
Zarówno talerz, jak i jego podstawa
muszO znajdowaQ s
iE w kuchnie
podczas jej pracy.
- Produkty oraz pojemniki umiesz-
czamy zawsze na talerzu obroto-
wym.
-
Talerz obraca siE w prawO i w lewO
stronE; jest to zjawisko normalne.
Nie obracaQ talerza rEcznie, gdyK
moKna uszkodziQ mechanizm obro-
towy.
Talerz obrotowy
Podstawa obrotowa
Opis
1. Komora kuchni mikrofalowej. Wy-
czyJciQ i wytrzeQ po kaKdym uKy-
ciu.
2. Okno, przez które moKna spraw-
dzaQ stan przygotowania potrawy.
3. Drzwi. NaleKy je dokNadnie zamy-
kaQ.
4.
Zaczepy zatrzaskowe i blokada
drzwi.
5. Panel sterujOcy.
6. Zaczep dla talerza obrotowego
7. Grill
8. Talerz obrotowy wykonany ze spe-
cjalnego szkNa Karoodpornego. Na
t
alerz naleKy postawiQ odpowiednie
naczynie z potrawO. Nie uKywaQ
kuchni bez talerza obrotowego.
9.
Podstawa obrotowa talerza;
umieszczana w dolnej czEJci kuch-
ni pod talerzem.
10. Ruszt grilla
Zaczep dla talerza
14
PANEL STERUJCY
1. Okno wyJwietlacza
wyJwietla
czas gotowania oraz poziom mocy.
2. Przycisk Start –
uruchomienie
kuchni mikrofalowej.
3. Przycisk Stop/Clear
zatrzymanie
lub przerwanie pracy kuchni
4. Przycisk Grill – do ustawienia po-
ziomu mocy grilla
PrzyciJniEcie jeden
raz = 100%
mocy grilla
PrzyciJniEcie dwa razy = 50% mo-
cy grilla
mikrofal+ 45% grilla)
(30% mikrofal + 70% grilla)
5. Przycisk wyboru poziomu mocy –
od 10 do 100%
6.
PokrEtNo do ustawienia czasu oraz
programu auto odmraKania.
WyJwietlenie tego symbolu oznacza,
Ke wewnEtrzna komora kuchni mikro-
falowej jest powleczona stalO nie-
rdzewnO. JeKeli nie jest on wyJwietla-
ny –
kuchnia posiada standardowO,
biaNa powNokE komory wewnEtrznej.
15
GOTOWANIE MIKROFALOWE
1. OtworzyQ drzwi, na talerzu obrotowym poNoKyQ potrawE w naczyniu. Za-
mknOQ drzwi.
2. WcisnOQ przycisk wyboru mocy i ustawiQ odpowiedni poziom.
3. UstawiQ czas gotowania obracajOc pokrEtNo w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara.
4. WcisnOQ przycisk Start (rozpocznie siE gotowanie).
Aby wyNOczyQ kuchniE w trakcie gotowania naleKy wcisnOQ przycisk
Stop/Clear.
Uwaga: po zakoCczeniu gotowania naleEy wcisnKN przycisk Stop/Clear
dwukrotnie, upewniajKc siM, Ee wszystkie ustawienia zosta5y skasowane.
Uwaga: WciHniMcie przycisku Micro+ spowoduje zwiMkszenie mocy mi-
krofalowej w zakresie od 10 do 100%.
Przyk5ad: gotowanie przez 15 minut na 50% mocy (400W)
1. DotknOQ przycisk Power+ trzykrotnie (w oknie wyJwietlacza powinno pojawiQ
siE wskazanie 50%).
2. ObracaQ pokrEtNo, aK w oknie wyJwietlacza pojawi siE 15:00.
3. WcisnOQ przycisk Start. Rozpocznie siE gotowanie.
RozmraEanie „rMczne”
Do rozmraKania "rEcznego" (bez uKycia opcji odmraKania automatycznego) wy-
bieramy moc na poziomie 80W.
Do przyspieszenia rozmraKania produktów o wysokim stopniu skondensowania,
których waga przekracza 450 g, naleKy: wybraQ maksymalnO moc na 1 - 3 minuty,
a Tniej zredukowaQ jO do 80W, do momentu poKOdanego stopnia rozmroKenia.
Przyk5ad: rozmraEanie przez 6 minut na 10% mocy (80W)
1. DotknOQ przycisk+ jeden raz (na wyJwietlaczu powinno siE pojawiQ wskazanie
10%).
2. PokrEtNo obróciQ, aK na wyJwietlaczu pojawi siE 6.00.
3. WcisnOQ przycisk Start. Rozpocznie siE rozmraKanie.
Tabela ustawieC
Poziom mocy Proponowane uycie
80W
rozmraanie produktów
240W 30%
gotowanie i podgrzewanie delikatnych potraw, zapiekanek
pieczenie ciast z serem
400W 50%
szybsze rozmraanie i podgrzewanie produktów
pieczenie ciast / przyrzdzenie budyniu
560W 70%
podgrzewanie wstpnie gotowanych produktów
pieczenie kawaków misa i drobiu
800W 100%
maksymalna moc: gotowanie lub podgrzewanie pynów
gotowanie warzyw
16
PIECZENIE NA GRILLU
1.OtworzyQ drzwi, na talerzu obrotowym poNoKyQ potrawE w naczyniu. Za-
mknOQ drzwi.
2. WcisnOQ przycisk Grill i ustawiQ odpowiedni poziom mocy.
3. UstawiQ czas pieczenia obracajOc pokrEtNo w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara.
4. WcisnOQ przycisk Start (rozpocznie siE pieczenie).
Aby wyNOczyQ kuchniE w trakcie gotowania naleKy wcisnOQ przycisk
Stop/Clear.
Uwaga: po zakoCczeniu gotowania naleEy wcisnKN przycisk Stop/Clear
dwukrotnie, upewniajKc siM, Ee wszystkie ustawienia zosta5y skasowane.
Uwaga: WciHniMcie przycisku Grill jednokrotnie spowoduje ustawienie
mocy grilla na 100%.
WciHniMcie przycisku grill dwukrotnie zredukuje moc grilla do 50%.
Przyk5ad: pieczenie przez 15 minut na 100% mocy grilla (1000W)
1. DotknOQ przycisk Grill jeden raz (w oknie wyJwietlacza powinno pojawiQ
siE wskazanie 100%).
2. ObracaQ pokrEtNo, aK w oknie wyJwietlacza pojawi siE 15:00.
3. WcisnOQ przycisk Start. Rozpocznie siE pieczenie.
Gotowanie mikrofalowe + pieczenie na grillu
1. OtworzyQ drzwi, na talerzu obrotowym poNoKyQ potrawE w naczyniu. Za-
mknOQ drzwi.
2. WcisnOQ przycisk Grill i ustawiQ odpowiedni poziom mocy.
3. UstawiQ czas pieczenia obracajOc pokrEtNo w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara.
4. WcisnOQ przycisk Start (rozpocznie siE pieczenie).
Aby wyNOczyQ kuchniE w trakcie pieczenia naleKy wcisnOQ przycisk Stop/Clear.
Uwaga: po zakoCczeniu pieczenia naleEy wcisnKN przycisk Stop/Clear
dwukrotnie, upewniajKc siM, Ee wszystkie ustawienia zosta5y skasowane.
Uwaga: WciHniMcie przycisku Grill trzykrotnie spowoduje w5Kczenie pro-
gramu C1 (55% mocy mikrofal + 45% mocy grilla).
WciHniMcie przycisku Grill czterokrotnie spowoduje w5Kczenie programu
C2 (30% mocy mikrofal + 70% mocy grilla).
Przyk5ad: gotowanie przez 8 minut na 55% mocy mikrofalowej i 45% moc
grilla (C1)
1. DotknOQ przycisk Grill trzykrotnie (w oknie wyJwietlacza powinno pojawiQ
siE wskazanie C1).
2. ObracaQ pokrEtNo, aK w oknie wyJwietlacza pojawi siE 8:00.
3. WcisnOQ przycisk Start. Rozpocznie siE pieczenie.
17
AUTOMATYCZNE ROZMRAANIE
1. OtworzyQ drzwi, na talerzu obrotowym poNoKyQ potrawE w naczyniu. Za-
mknOQ drzwi.
2. UstawiQ wagE produktu obracajOc pokrEtNo w kierunku przeciwnym do ru-
chu wskazówek zegara. Kuchnia bEdzie teraz pracowaNa w trybie rozmra-
Kania.
3. WcisnOQ przycisk Start (rozpocznie siE rozmraKanie).
Aby wyNOczyQ kuchniE w trakcie rozmraKania naleKy wcisnOQ przycisk
Stop/Clear.
Uwaga: po zakoCczeniu rozmraEania naleEy wcisnKN przycisk Stop/Clear
dwukrotnie, upewniajKc siM, Ee wszystkie ustawienia zosta5y skasowane.
Uwaga: W czasie programu automatycznego rozmraEania kuchnia dobie-
rze odpowiedni poziom mocy oraz czas rozmraEania.
Maksymalna waga produktu w tym programie wynosi 2 kg (2000 g).
CiMEsze produkty naleEy odpowiednio podzieliN przed w5oEeniem do
kuchni.
Produktów o wadze przekraczajKcej 2 kg nie wolno rozmraEaN w kuchni
mikrofalowej.
Przyk5ad: rozmraEanie 700 g produktu
1. ObracaQ pokrEtNo w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, aK
w oknie wyJwietlacza pojawi siE 0,7 kg.
2. WcisnOQ przycisk Start. Rozpocznie siE rozmraKanie.
Wskazówki dotyczKce rozmraEania
1. O ile to moKliwe produkty powinny byQ uNoKone oddzielnie, w cienkich war-
stwach.
2. WiEksze kawaNki powinny byQ odwrócone w poNowie wybranego czasu,
bOdT w czasie pauzy.
3. Opakowania produktów naleKy otworzyQ lub usunOQ.
4. Produkty naleKy umieJciQ w naczyniu wiEkszym od tego, w którym produkt
byN zamroKony, uNatwi to mieszanie.
5. Podczas rozmraKania drobiu naleKy pamiEtaQ, aby delikatne czEJci (np.
skrzydeNka) osNoniQ foliO.
6. Po zako:czeniu cyklu istotny jest czas „odczekania”, szczególnie w przy-
padku duKych kawaNków i produktów, których nie moKna mieszaQ, aby
upewniQ siE, Ke ich wnEtrze jest caNkowicie rozmroKone i gotowe do dal-
szego przyrzOdzania.
18
TABELE
Pieczenie na grillu
Produkty przeznaczone do pieczenia na grillu naleKy uNoKyQ na ruszcie (po-
stawionym na naczyniu, w którym bEdO zbieraNy siE soki z miEsa oraz tNuszcz).
W poNowie czasu pieczenia naleKy obróciQ produkty.
Produkt Ilo$% (waga) Czas pieczenia Uwagi
Tost 2 kromki 4-5 min.
Tost z serem 4 kromki 6-7 min. 4-5 min same tosty; 2
minuty z serem
Gotowanie mikrofalowe + grill
UKywaQ rusztu w przypadku pieczenia wieprzowiny i woNowiny, delikatne kawaNki
przykryQ foliO. Na talerzu obrotowym, pod rusztem, postawiQ naczynie do zbierania
tNuszczu i soków. JeKeli to konieczne, obróciQ produkty w czasie pieczenia.
Produkt
Ilo$%
(waga)
Po*oenie po-
kr,t*a
Czas przygoto-
wania
Uwagi
Bekon
4
(100 g)
C1 7-9 min
Woowina 900 g
Wieprzowina 900 g
Mikrofale tylko
800 W
C1
25 min
5-6 min
Posmarowa4 tuszczem. Przypra-
wi4 sol i pieprzem. Po pieczeniu
odczeka4 15- minut.
Kotlety wieprzowe
2-3
450 g
C1 20-25 min
Posmarowa4 tuszczem. Przypra-
wi4 sol, pieprzem i papryk.
Kurczak:
Poowa
Udka
450 g
800g
C2
C1
15-20 min.
25-30 min.
Posmarowa4 tuszczem. Przypra-
wi4 sol, pieprzem i papryk.
Mro8one
hamburgery
4
(200 g)
C1
12-15 min
Kiebaski
do
450 g
C1 10-15 min
Kotlety rybne
2
(350 g)
C1 22-24 min
Posmarowa4 tuszczem. Przypra-
wi4 sol i pieprzem.
19
ROZMRAANIE (80 W)
Niektóre produkty (pieczywo i owoce) moKna rozmraKaQ przy ustawieniu mocy
na 80W.
Produkt Przygotowanie (80W) – czas Czas „odczekania”
Pieczywo
May bochenek Poo8y4 na papierze ku-
chennym lub naczyniu do
mikrofalówki; obróci4 w
poowie czasu odmra8ania.
18-20 min 10-15 min
Du8y bochenek (krojo-
ny)
Poo8y4 na papierze ku-
chennym lub naczyniu do
mikrofalówki; obróci4 w
poowie czasu odmra8ania.
20-23 min 10 min
2 kromki Poo8y4 na papierze ku-
chennym.
ok. 1 min 5 min
1 buka Poo8y4 na papierze ku-
chennym.
ok. 1 min 5 min
2 buki Poo8y4 na papierze ku-
chennym.
2-2,5 min 5 min
Ciasta i wyroby cukiernicze
Sernik (450 g) Zdj4 opakowanie, uo8y4
na talerzu.
19-21 min 15-30 min
Ciasto (upieczone) (450
g)
Zdj4 opakowanie, uo8y4
na talerzu.
17-19 min 15-30 min
Placek (450 g) Zdj4 opakowanie, uo8y4
na talerzu.
17-19 min 15-30 min
Mas*o
250 g (1 kostka) Je8eli opakowane w foli
zdj4 i poo8y4 na talerzu
13-14 min 5-10 min
Owoce
Drobne owoce
(225 g)
Uo8y4 jedn warstw na
pytkim talerzu
15-16 min 5-10 min
Drobne owoce
(450 g)
Uo8y4 jedn warstw na
pytkim talerzu
17-18 min 5-10 min
Dania gotowe
400 g Przykry4 talerzem lub spe-
cjaln foli do mikrofaló-
wek; aby podgrza4 – w-
czy4 mikrofale na 100%
(800W) na 3-4 minuty
17-18 min 5-10 min
Warzywa
Nie ma konieczno@ci od-
mra8ania warzyw przed
gotowaniem. Wszystkie
warzywa mo8na ugotowa4
przy ustawieniu 1--%
(800W)
20
PRAKTYCZNE WSKAZÓWKI
KuchniE naleKy utrzymywaQ w czystoJci – wycieraQ po kaK dym uKyciu (tak-
Ke podstawE obrotowO i wewnEtrznO stronE drzwi).
Do gotowania mikrofalowego uKywaQ okrOgNych lub owalnych naczy: z po-
krywkami.
Nie uKywaQ naczy: metalowych lub z metalowymi elementami. Niektóre
rodzaje naczy: lub opakowa: plastikowych mogO siE stopiQ podczas goto-
wania w kuchni mikrofalowej.
Produkty naleKy przykryQ podczas gotowania. UKyQ szklanej pokrywki lub
talerza.
JeKeli mroKonki sO podgrzewane w swoich oryginalnych opakowaniach,
naleKy je otworzyQ. Opakowania z elementami metalowymi mogO byQ
umieszczane w kuchni mikrofalowej tylko wtedy, gdy ich producent Kywno-
Jci to zaleciN. ZdjOQ metalowe klipsy.
Delikatne kawaNki np. skrzydeNka lub nóKki kurczaka naleKy okryQ kawaNka-
mi folii aluminiowej, aby uniknOQ przegrzania lub spalenia.
Produkty posiadajOce nieporowatO skórE bOdT powNokE (takie jak: jabNka,
ziemniaki, wOtróbki drobiowe, KóNtka jaj, kieNbaski) wymagajO wczeJniejsze-
go nakNucia zewnEtrznej warstwy, aby zapobiec tworzeniu siE pary lub
ewentualnemu poparzeniu.
Nie gotowaQ jaj, gdyK mogO eksplodowaQ!
WiEksze kawaNki KywnoJci umieszczaQ po zewnEtrznej stronie naczynia.
StaraQ siE gotowaQ KywnoJQ porcjowanO w mniejsze kawaNki. ywnoJQ
ukNadaQ na Jrodku talerza obrotowego.
ywnoJQ bEdzie ugotowana równomiernie, jeKeli bEdzie obracana lub mie-
szana podczas gotowania.
NaleKy nieco skracaQ czas przygotowania potrawy wskazany przez produ-
centa, aby uniknOQ rozgotowania. Im wiEksze kawaNki KywnoJci, tym dNuK-
szy czas jest czas ich gotowania.
Do gotowania warzyw naleKy dodawaQ jak najmniejsze iloJci wody (lub go-
towaQ bez wody).
UKywaQ mniej soli i innych przypraw, niK w przypadku gotowania tradycyj-
nego.
ywnoJQ przyprawiaQ po wyjEciu z kuchni mikrofalowej.
Po zako:czeniu gotowania naleKy zachowaQ „czas odczekania”, aby po-
trawy byNy równomiernie ugotowane.
Po wyjEciu z kuchni potrawy sprawdziQ, czy jest juK wystarczajOco gorOca
(ugotowana równomiernie).
Przy wyjmowaniu naczy: i potraw z kuchni naleKy zawsze uKywaQ rEkawic
ochronnych.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23

Electrolux EMS2340 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla