7
• Urządzenie mogą naprawiać wyłącznie technicy z autoryzowanych zakła-
dów serwisowych. Naprawy wykonywane przez osoby bez odpowiednich
kwalifikacji stwarzają powaŜne zagroŜenie dla uŜytkownika.
• W przypadku uszkodzenia urządzenia wskutek nieprawidłowej instalacji
wykonanej przez osobę bez odpowiednich kwalifikacji, gwarancja zostaje
anulowana.
Bezpieczeństwo podczas użytkowania płyty
• Usunąć naklejki reklamowe oraz folie ochronne z powierzchni płyty.
• Płyty nie wolno uŜywać do ogrzewania pomieszczenia.
• Urządzenie naleŜy eksploatować zgodnie z jego przeznaczeniem, zacho-
wując ostroŜność.
• Zachować ostroŜność podczas podłączania innych urządzeń elektrycznych
do gniazdka zasilającego w pobliŜu płyty. Przewody podłączeniowe nie
mogą dotykać gorących pól grzejnych płyty.
• Podczas przyrządzania potraw z tłuszczem lub olejem (np. smaŜenie fry-
tek), nie wolno pozostawiać urządzenia bez nadzoru, gdyŜ tłuszcz moŜe się
samoistnie zapalić w przypadku przegrzania.
• Po zakończeniu gotowania naleŜy zawsze wyłączyć wszystkie pola grzejne.
• Nie przykrywać otworów do wylotu pary z piekarnika.
• Para uchodząca z piekarnika moŜe oparzyć uŜytkownika. Zachować ostroŜ-
ność.
Bezpieczeństwo podczas czyszczenia
• Przed przystąpieniem do czyszczenia płyty naleŜy ją bezwzględnie wyłą-
czyć z sieci zasilającej.
• Ze względów bezpieczeństwa nie wolno myć płyty urządzeniami czyszczą-
cymi strumieniem gorącej pary lub urządzeniami wysokociśnieniowymi.
• Płytę naleŜy czyścić zgodnie ze wskazówkami zawartymi w dalszej części
instrukcji obsługi.
Zapobieganie uszkodzeniom płyty
• Płyta jest naraŜona na uszkodzenia (np. spadające pojemniki z przyprawa-
mi). Zachować szczególną ostroŜność podczas przenoszenia garnków i na-
czyń (dotyczy to zwłaszcza krawędzi płyty).
• Nie uŜywać garnków i patelni z chropowatym dnem, gdyŜ mogą one zary-
sować płytę. Nie stosować garnków Ŝeliwnych, aluminiowych lub z uszko-
dzonym dnem, poniewaŜ podczas przesuwania ich na płycie mogą zaryso-
wać powierzchnię ceramiczną.
• JeŜeli na rozgrzane pola grzejne dostanie się cukier lub potrawy z jego zawar-
tością (lub materiały, które łatwo się topią) i dojdzie do ich stopienia, naleŜy na-
tychmiast usunąć zabrudzenia za pomocą specjalnej skrobaczki. JeŜeli płyta