AEG 2060D-M Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
A E G
_____________________
POCHŁANIACZ
KUCHENNY
2060 D
_____________________
Instrukcja
obsługi i instalacji
2
3
SPIS TREŚCI
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE UTYLIZACJI........................................................5
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA............................................6
TRYBY PRACY URZĄDZENIA..........................................................................7
OBSŁUGA URZĄDZENIA................................................................................10
MYCIE I KONSERWACJA...............................................................................12
AUTORYZOWANY SERWIS............................................................................15
DANE TECHNICZNE .......................................................................................15
MONTAŻ ..........................................................................................................16
PODŁĄCZENIE DO INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ ......................................16
4
Szanowni Klienci!
Przed przystąpieniem do podłączenia i eksploatacji urządzenia prosimy o do-
kładne zapoznanie się z instrukcją obsługi, w której podano waŜne informacje
dotyczące bezpiecznej eksploatacji, instalacji oraz konserwacji.
Instrukcję obsługi naleŜy zachować, aby w razie konieczności korzystać z niej.
W przypadku sprzedaŜy urządzenia naleŜy pamiętać równieŜ o przekazaniu
instrukcji obsługi nowemu uŜytkownikowi.
Producent jest otwarty na Ŝyczenia i krytyczne uwagi Państwa. DąŜymy do
ulepszania naszych wyrobów i podnoszenia jakości świadczonych usług.
Personel autoryzowanych zakładów serwisowych słuŜy Państwu pomocą w
usuwaniu usterek technicznych.
5
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE UTYLIZACJI
Utylizacja opakowania
Wszystkie materiały, z których wykonane jest opakowanie urządzenia, są
ekologiczne, nadają się do recyklingu i ponownego wykorzystania.
Elementy opakowania urządzenia naleŜy posegregować według podanych
niŜej symboli w celu prawidłowej utylizacji.
Tworzywa sztuczne oznaczono następującymi międzynarodowymi symbolami:
>PE< Polietylen – folia opakowaniowa.
>PS< Polistyren – podkładki zabezpieczające w kartonie.
Wskazówki dotyczące utylizacji urządzenia
Urządzenia elektryczne wymagają specjalistycznej utylizacji ze względu na
ochronę środowiska.
Usuwanie zużytych urządzeń
Symbol na urządzeniu lub opakowaniu oznacza, Ŝe tego produktu nie wolno
traktować tak, jak innych odpadów domowych. NaleŜy oddać go do właściwego
punktu skupu surowców wtórnych zajmującego się złomowanym sprzętem
elektrycznym i elektronicznym. Właściwa utylizacja i złomowanie pomaga w
eliminacji niekorzystnego wpływu złomowanych produktów na środowisko na-
turalne oraz zdrowie. Aby uzyskać szczegółowe dane dotyczące moŜliwości
recyklingu tego urządzenia, naleŜy skontaktować się z lokalnym urzędem mia-
sta, słuŜbami oczyszczania miasta lub sklepem, w którym produkt został ku-
piony.
Ostrzeżenie!
Przed usunięciem starego urządzenia należy je unieruchomić
poprzez odcięcie przewodu zasilającego (po odłączeniu z
zasilania).
6
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Wskazówki dla użytkownika
NaleŜy zwracać uwagę, aby palniki lub pola grzejne były podczas pracy po-
chłaniacza nakryte, gdyŜ wskutek intensywnej kumulacji gorącego powie-
trza moŜe dojść do uszkodzenia urządzenia. NaleŜy bezwzględnie unikać
otwartego ognia przy piecach olejowych, gazowych i węglowych.
Podczas przyrządzania na kuchence lub płycie do gotowania potraw wyma-
gających smaŜenia na tłuszczu (np. smaŜenie frytek), nie wolno pozosta-
wiaćączonego pochłaniacza bez nadzoru.
Rozgrzany lub zanieczyszczony olej łatwo ulega zapaleniu.
Przygotowywanie na płycie pod pochłaniaczem potraw, które według
przepisu kulinarnego wymagają przyrządzania z otwartym płomieniem,
jest niedozwolone!
Przed przystąpieniem do wszelkich prac instalacyjnych i konserwacyjnych
oraz wymiany Ŝarówki, naleŜy odłączyć urządzenie od zasilania elektrycz-
nego.
Istotne dla prawidłowego funkcjonowania urządzenia jest przestrzeganie
terminów wymiany, lub czyszczenia filtrów. Ich nieprzestrzeganie moŜe do-
prowadzić do powstania zagroŜenia poŜarowego spowodowanego osadami
tłuszczów.
Wskazówki dla monterów mebli kuchennych
W przypadku pracy pochłaniacza w trybie wyprowadzenia powietrza na ze-
wnątrz średnica rury wentylacyjnej musi wynosić 150 mm.
Jeśli w ścianie lub dachu jest juŜ zamontowana rura wyprowadzająca powie-
trze o średnicy 125 mm, moŜna zastosować króciec redukcyjny (150/125
mm) będący na wyposaŜeniu. W takim przypadku szum podczas pracy po-
chłaniacza moŜe być nieco większy. Razem z króćcem redukcyjnym moŜna
zamontować wąŜ odprowadzający 125 (wyposaŜenie dodatkowe ABS 125,
numer katalogowy 942 118 612).
Jeśli opary kuchenne odprowadzane są na zewnątrz poprzez ścianę ze-
wnętrzną, konieczna jest teleskopowa skrzynka ścienna MKZ (z wylotem i
dopływem) (Nr katalogowy 942 118 609), stanowiąca wyposaŜenie dodat-
kowe.
Przy montażu pochłaniacza kuchennego należy przestrzegać minimal-
nych (niżej podanych) odstępów pomiędzy górną krawędzią płyty ku-
chennej, a dolną krawędzią pochłaniacza:
Kuchnia elektryczna ...........................500 mm
Kuchnia gazowa..................................650 mm
Kuchnia olejowa i węglowa ...............min. 700 mm
7
Przy jednoczesnej pracy pochłaniacza (w trybie wyprowadzenia powietrza
na zewnątrz) z innymi urządzeniami podłączonymi do przewodów komino-
wych, naleŜy zapewnić odpowiednią wentylację. Przepisy przeciwpoŜarowe
dopuszczają w takich pomieszczeniach maksymalne podciśnienie do 4PA
(4 x 10
-5
bar).
Powietrza nie wolno odprowadzać do przewodów kominowych. Niedozwolo-
ne jest równieŜ odprowadzanie powietrza do szybu wentylacyjnego słuŜące-
go do wyprowadzenia spalin z pomieszczeń, w których znajdują się paleni-
ska.
Przy wyprowadzeniu powietrza do nieczynnego komina lub szybu wentyla-
cyjnego zaleca się wezwanie kominiarza. Należy bezwzględnie przestrze-
gać obowiązujących przepisów!
W trybie pracy wyprowadzenia powietrza na zewnątrz naleŜy zapewnić od-
powiednią wentylację tzn. ilość powietrza wyprowadzanego na zewnątrz
musi równać się ilości powietrza napływającego.
Obowiązujące przepisy budowlane ograniczają pracę w tym samym po-
mieszczeniu pochłaniacza oraz innych urządzeń podłączonych do przewo-
dów kominowych np.: piece węglowe lub olejowe, gazowe podgrzewacze
wody.
Bezpieczne funkcjonowanie urządzeń pracujących jednocześnie jest za-
pewnione w przypadku, kiedy pomieszczenie i/lub mieszkanie są przewie-
trzane powietrzem zewnętrznym doprowadzanym przez otwór o powierzchni
ok. 500-600 cm
2
. Taka wentylacja zapobiega wytworzeniu się podciśnienia
podczas pracy pochłaniacza.
W razie wątpliwości naleŜy zasięgnąć opinii lub zgody kominiarza, bądź lo-
kalnych władz budowlanych.
PoniewaŜ w pomieszczeniach nie posiadających palenisk obowiązuje zasa-
da „Otwór doprowadzający musi mieć taką samą powierzchnię jak otwór od-
prowadzający powietrze”, otwór o powierzchni większej niŜ 500-600 cm
2
bę-
dzie wpływać ujemnie na skuteczność pracy urządzeń odprowadzających
powietrze.
Praca pochłaniacza w trybie recyrkulacji powietrza jest bezpieczna w opisa-
nych warunkach i nie dotyczą jej wymogi wymienionych przepisów.
Praca pochłaniacza w trybie wyprowadzenia powietrza na zewnątrz (cyrku-
lacja) jest optymalna, jeśli przestrzegane są następujące zalecenia:
kanały odprowadzające są krótkie i proste;
moŜliwie jak najmniej załamań przewodu odprowadzającego,
moŜliwie jak największa średnica przewodu ( min.150 mm),
unikać ostrych załamań przewodu na rzecz łukowatych wygięć.
Skutkiem nieprzestrzegania powyŜszych wskazówek będzie obniŜenie
sprawności działania urządzenia oraz zwiększony poziom hałasu podczas
pracy.
8
TRYBY PRACY URZĄDZENIA
Praca w trybie wyprowadzenia powietrza na zewnątrz
(cyrkulacja zewnętrzna)
Pochłaniacz kuchenny słuŜy do odprowadzania zuŜytego powietrza na ze-
wnątrz, a po zamontowaniu filtra z chemicznie aktywnym węglem (wyposa-
Ŝenie dodatkowe) moŜe równieŜ funkcjonować jako urządzenie pracujące w
obiegu zamkniętym (recyrkulacja).
Do pracy pochłaniacza w obiegu zamkniętym (recyrkulacja) konieczny jest
oryginalny filtr węglowy firmy AEG (patrz wyposaŜenie dodatkowe).
Powietrze zostaje odprowadzone na zewnątrz przez rurę przymocowaną do
kołnierza A (rys.1).
rys. 1
Średnica rury odprowadzającej powietrze na zewnątrz musi wynosić 150
mm (wyposaŜenie dodatkowe).
Jeśli w ścianie lub dachu jest juŜ zamontowana rura wyprowadzająca powie-
trze o średnicy 125 mm, moŜna zastosować króciec redukcyjny (150/125
mm) będący na wyposaŜeniu. W takim przypadku szum podczas pracy po-
chłaniacza moŜe być nieco większy. Razem z króćcem redukcyjnym moŜna
zamontować wąŜ odprowadzający 125 (wyposaŜenie dodatkowe ABS 125,
numer katalogowy 942 118 612).
Jeśli opary kuchenne odprowadzane są na zewnątrz poprzez ścianę ze-
wnętrzną, konieczna jest teleskopowa skrzynka ścienna MKZ (numer kata-
logowy 942 118 609, 150 mm), stanowiąca wyposaŜenie dodatkowe.
9
Praca w obiegu zamkniętym (recyrkulacja powietrza)
Filtr węglowy oczyszcza powietrze, które powraca do kuchni przez górną
kratkę w szybie wentylacyjnym.
Do pracy pochłaniacza w trybie recyrkulacji powietrza konieczne jest zamon-
towanie oryginalnego filtra marki AEG z chemicznie aktywnym węglem KF 8,
który moŜna zamówić i zakupić jako wyposaŜenie dodatkowe w autoryzo-
wanych zakładach serwisowych.
Przewód powietrzny (zwrotnicę recyrkulacyjną) naleŜy zamocować dwoma
śrubami 3,5 x 6,5 mm (rys.2).
rys. 2
Pozycję rury wentylacyjnej moŜna zmieniać, w zaleŜności od potrzeb. JeŜeli
okap ma funkcjonować w wersji obiegu zamkniętego (recyrkulacja), wtedy
szyb z kratką bocznego wylotu powietrza naleŜy zamocować u góry.
10
OBSŁUGA URZĄDZENIA
Pochłaniacz wyposaŜony jest w silnik z regulowaną prędkością obrotów.
Zaleca się ączenie pochłaniacza na kilka minut przed rozpoczęciem go-
towania. Pochłaniacz powinien pracować jeszcze przez ok. 15 minut po za-
kończeniu gotowania, aby usunąć wszystkie opary powstałe podczas goto-
wania.
Na przedniej części urządzenia znajdują sięączniki:
A – Włącznik
B – Włącznik i regulacja stopnia mocy nawiewu 1 – 2 – 3
C – Wskaźnik 1 stopnia nawiewu i wskaźnik nasycenia filtra tłuszczowego
(LED) (Pulsujące wskazanie)
D – Wskaźnik 2 stopnia nawiewu i wskaźnik nasycenia filtra węglowego
(LED) (Pulsujące wskazanie)
E – Wskaźnik 3 stopnia nawiewu
F – Wskaźnik intensywnego stopnia nawiewu (LED)
G – Włącznik intensywnego nawiewu
Po 5 minutach intensywny stopień nawiewu zostaje przełączony na poprzednio
ustawioną moc nawiewu, lub wyłącza się, jeśli nie został ustawiony inny sto-
pień nawiewu. Aby wyłączyć intensywny nawiew przed upływem 5 minut, nale-
Ŝy nacisnąć przycisk A lub B.
H – Włącznik oświetlenia „Włączone / Wyłączone”
Jeśli pochłaniacz lub elementy sterujące nie funkcjonują:
NaleŜy przynajmniej na 5 sekund przerwać zasilanie elektryczne pochłaniacza
i ponownie włączyć urządzenie.
11
Urządzenie kontrolne filtra tłuszczowego i węglowego
Pochłaniacz wyposaŜony jest w urządzenie, które wskazuje, kiedy filtr tłusz-
czowy naleŜy umyć, lub filtr węglowy naleŜy wymienić (w trybie cyrkulacji ze-
wnętrznej z filtrem węglowym).
Fabrycznie pochłaniacz dostarczony jest bez filtra węglowego, dlatego wskaź-
nik nasycenia jest wyłączony.
Jeśli pochłaniacz będzie pracować z filtrem węglowym, wtedy naleŜy ączyć
wskaźnik nasycenia w następujący sposób:
Przycisk A i B naleŜy jednocześnie wcisnąć i przytrzymać przez ok. 3 se-
kundy. Najpierw zaświeci się tylko wskaźnik LED filtra tłuszczowego C, za-
raz po zaświeceniu się lampki kontrolnej LED filtra węglowego D, wskaźnik
nasycenia zostaje włączony.
W celu wyłączenia wskaźnika naleŜy ponownie wcisnąć i przytrzymać przyciski
A i B przez ok. 3 sekundy do momentu, aŜ zgaśnie lampka kontrolna LED filtra
węglowego D.
Lampka kontrolna LED filtra tłuszczowego C
Lampka kontrolna C pulsuje, sygnalizując, Ŝe naleŜy umyć filtr tłuszczowy. Na-
stępuje to po około 40 godzinach pracy pochłaniacza.
Zapoznać się ze wskazówkami dotyczącymi mycia i konserwacji filtrów tłusz-
czowych.
Lampka kontrolna LED filtra węglowego D
Lampka kontrolna filtra węglowego D pulsuje, sygnalizując, Ŝe naleŜy wymienić
filtr węglowy.
Wymiana filtra węglowego konieczna jest po około 160 godzinach pracy po-
chłaniacza.
Zapoznać się ze wskazówkami dotyczącymi wymiany filtrów węglowych.
Ustawienie wskaźnika nasycenia do pozycji wyjściowej
Po umyciu filtra tłuszczowego lub wymianie filtra węglowego naleŜy ponownie
nacisnąć i przytrzymać przyciski G i H przez ok. 3 sekundy do momentu, aŜ
lampka kontrolna LED filtra tłuszczowego C, lub lampka kontrolna filtra węglo-
wego D przestanie pulsować.
12
MYCIE I KONSERWACJA
Przed przystąpieniem do wszelkich czynności konserwacyjnych na-
leży wyłączyć urządzenie i wyjąć wtyczkę z gniazdka.
Metalowe filtry tłuszczowe
Metalowe filtry tłuszczowe uŜą do pochłaniania cząstek uszczu powstałych
podczas gotowania. Filtry te stosuje się zarówno w trybie pracy wyprowadzenia
powietrza na zewnątrz, jak i recyrkulacji.
Filtry metalowe naleŜy wyjąć i myć średnio co cztery tygodnie w zmywarce do
naczyń lub ręcznie.
Wyjmowanie filtrów metalowych
Aby wyjąć metalowy filtr tłuszczowy, naleŜy przesu-
nąć blokadę filtra najpierw w kierunku tylnej części
urządzenia, a
następnie wyjąć, pociągając w dół
(rys.3).
Ręczne mycie filtrów
Kasetę z metalowym filtrem tłuszczowym
naleŜy
namoczyć w gorącej wodzie z dodatkiem środka
czyszczącego rozpuszczającego tłuszcze i pozosta-
wić na 1 godzinę, a następnie spłukać gorącą wodą.
W razie potrzeby naleŜy powtórzyć tę czynność. Wy-
schniętą kasetę ponownie włoŜyć do pochłaniacza.
rys. 3
Mycie filtrów w zmywarce do naczyń
Kasetę z metalowym filtrem tłuszczowym włoŜyć do zmywarki. Ustawić najbar-
dziej intensywny program do mocno zabrudzonych naczyń z temperaturą przy-
najmniej 65
o
C. W razie potrzeby umyć kasetę jeszcze raz. Wyschniętą kasetę
ponownie włoŜyć do pochłaniacza.
Filtry metalowe myte w zmywarce do naczyń mogą ulec lekkim przebar-
wieniom, co nie ma jednak ujemnego wpływu na funkcjonowanie pochła-
niacza.
Wnętrze obudowy naleŜy myć tylko ciepłym roztworem wody ze środkiem
do mycia (nie wolno uŜywać środków Ŝrących, szczotek ani szorujących
środków czyszczących).
Filtr z chemicznie aktywnym węglem
Jeśli pochłaniacz pracuje w trybie recyrkulacji, naleŜy uŜywać oryginalnych
filtrów węglowych firmy AEG (wyposaŜenie dodatkowe).
13
Mycie i wymiana filtra węglowego
W odróŜnieniu od innych filtrów z chemicznie aktywnym węglem, filtr wę-
glowy LONG LIFE moŜna myć i regenerować.
W warunkach normalnego uŜytkowania pochłaniacza naleŜy filtr węglowy
myć średnio co dwa miesiące. Zaleca się mycie filtra w zmywarce do na-
czyń. Stosować detergenty przeznaczone do zmywania w zmywarkach i
ustawić najwyŜszą temperaturę (65
o
C). Filtr powinien być myty oddzielnie,
aby resztki potraw nie osadzały się na filtrze, gdyŜ spowoduje to powstawa-
nie nieprzyjemnych zapachów.
Aby ponownie aktywować węgiel, filtr naleŜy wysuszyć w piekarniku. W tym
celu naleŜy ustawić nagrzewanie górną i dolną grzałką, ustawić temperatu-
rę maksymalnie 100
o
C i suszyć filtr 10 minut.
Po upływie ok. 3 lat filtr naleŜy wymienić, poniewaŜ jego zdolność pochła-
niania oparów jest znacznie zredukowana.
Montaż filtra węglowego
Filtr węglowy załoŜyć z jednej strony, włoŜyć do komory, lekko obracając i
zamocować za pomocą czerwonych przycisków A.
rys. 4
Aby wyjąc filtr węglowy, naleŜy wykonać opisane czynności w odwrotnej
kolejności.
Przy składaniu zamówienia i zakupie nowego filtra naleŜy podać model E
numer i F numer fabryczny pochłaniacza. Dane znajdują się na tabliczce
znamionowej w wewnętrznej części urządzenia.
Filtry węglowe moŜna zamówić w autoryzowanym zakładzie serwisowym.
UWAGA!
Należy przestrzegać podanych w instrukcji wskazówek dotyczących
mycia i terminów czyszczenia oraz wymiany filtrów. Ich nieprzestrze-
ganie może doprowadzić do zagrożenia pożarowego spowodowanego
osadami tłuszczów.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za szkody spowodowane
wskutek nieodpowiedniej konserwacji lub wskutek nieprzestrzegania
opisanych środków bezpieczeństwa.
14
Wymiana żarówki
Wączyć pochłaniacz kuchenny z sieci zasilającej.
Osłonę Ŝarówki naleŜy odchylić za pomocą śrubokręta i wyjąć.
Spaloną Ŝarówkę wymienić na nową tego samego typu.
Ponownie załoŜyć osłonę Ŝarówki.
Jeśli po wymianie Ŝarówki oświetlenie nadal nie funkcjonuje, naleŜy przed
zgłoszeniem usterki w zakładzie serwisowym sprawdzić, czy Ŝarówka zosta-
ła prawidłowo włoŜona.
rys. 5
Czyszczenie pochłaniacza
Przed przystąpieniem do czyszczenia pochłaniacza kuchennego nale-
ży wyjąć wtyczkę z gniazdka!
Nie wkładać i nie przesuwać ostrych przedmiotów po kratce osłaniają-
cej silnik.
Części zewnętrzne czyścić roztworem wody z łagodnym środkiem do
mycia. Do mycia nie stosować żrących i szorujących środków czysz-
czących oraz szczotek.
Panel z przełącznikami i kratkę filtra tłuszczowego należy czyścić tylko
wilgotną szmatką z łagodnym środkiem czyszczącym.
Należy przestrzegać terminów czyszczenia i wymiany filtrów. Opóź-
nienia mogą doprowadzić do powstania zagrożenia pożarowego spo-
wodowanego osadami tłuszczów.
Wyposażenie dodatkowe
Skrzynka ścienna MKZ 125 E-Nr. 610 899 004
Skrzynka ścienna MKZ 150 942 118 609
Rura wylotowa ABS 150, 150 mm 942 118 613
Rura wylotowa ABS 125, 125 mm 942 118 612
Filtr z w
ęglem aktywnym KF 8 942 118 648
15
AUTORYZOWANY SERWIS
W przypadku wątpliwości, lub wystąpienia usterek naleŜy skontaktować się z
personelem autoryzowanego zakładu serwisowego firmy.
Przy zgłoszeniu telefonicznym naleŜy opisać objawy usterki i podać:
1. Model lub typ
2. E - numer wyrobu
3. F - numer fabryczny
Dane te znajdują się na tabliczce znamionowej znajdującej się wewnątrz urzą-
dzenia za filtrami tłuszczowymi.
Producent zastrzega sobie prawo wprowadzania zmian
konstrukcyjnych i kolorystycznych urządzenia!
DANE TECHNICZNE
Wymiary – praca w obiegu otwartym (cyrkulacja zewnętrzna )
Wysokość x szerokość x głębokość (w cm) 810 – 1265 x 898 x 510
Wymiary – praca w obiegu zamkniętym (recyrkulacja)
Wysokość x szerokość x głębokość (w cm) 810 – 1360 x 898 x 510
Łączna wartość podłączenia 215 W
Silnik wentylatora 1 x 130 W
Oświetlenie 4 x 20 W
Długość przewodu zasilającego 150 cm
Moc wentylatora (stopnie), moc wg normy IEC 61591
Praca w obiegu otwartym (cyrkulacja zewnętrzna) – stopień mocy nawiewu
1 182 m
3
/h
2 266 m
3
/h
3 317 m
3
/h
I (intensywny) 488 m
3
/h
Praca w obiegu zamkniętym (recyrkulacja) – stopień mocy nawiewu
1 165 m
3
/h
2 234 m
3
/h
3 276 m
3
/h
I (intensywny) 385 m
3
/h
System wyprowadzania powietrza
150 mm
16
MONTAŻ
Wyposażenie i materiały montażowe
6 kołków S8 x 6 ( 8)
6 śrub do drewna 5 x 45 x 6 (5 x 45)
2 blachowkręty 2,9 x 13 x 2 (2,9 x 13)
4 blachowkręty 3 x 9 x 4 (3 x 9)
5 blachowkrętów 3,5 x 13 x 5 (3,5 x 13)
2 haki metalowe x 2
1 uchwyt rury wentylacyjnej x 1
1 rura powietrzna recyrkulacyjna x 1
1 króciec z reduktorem 150/125 x 1
PODŁĄCZENIE DO INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ
Wskazówki bezpieczeństwa
Przed przystąpieniem do podłączenia urządzenia do instalacji elektrycznej na-
leŜy sprawdzić, czy dane umieszczone na tabliczce znamionowej pochłania-
cza zgadzają się z parametrami instalacji domowej, do której ma zostać pod-
łączony pochłaniacz.
Jeśli urządzenie wyposaŜone jest we wtyczkę, moŜna podłączyć je do kaŜde-
go gniazdka zasilającego z prawidłowym uziemieniem.
NaleŜy zapewnić łatwy dostęp do gniazdka, aby w razie konieczności bez
przeszkód wyłączyć urządzenie z sieci zasilającej.
Stałe podłączenie pochłaniacza do sieci zasilającej moŜe wykonać wyłącznie
elektryk z odpowiednimi uprawnieniami.
NaleŜy zamontować wielobiegunowy wyłącznik z rozwarciem styków powyŜej
3 mm.
Prawidłowe wyłączniki zabezpieczające są to np.: bezpieczniki automatyczne,
wkręcane, wyłączniki FI i styczniki z rozwarciem styków powyŜej 3 mm.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne usterki
i inne szkody powstałe wskutek nieprzestrzegania powyższych
zaleceń i wskazówek dotyczących bezpieczeństwa!!!
Zainstalowanie gniazdka zasilającego bezpośrednio nad pochłaniaczem ma dwie
zalety:
1. Gniazdko jest niewidoczne.
2. W razie konieczności urządzenie moŜna łatwo oączyć od sieci zasilającej.
Podłączenie
220-240 V - poprzez gniazdko zainstalowane na stałe i wtyczkę z uziemieniem.
(podłączenie stałe moŜe wykonać wyłącznie elektryk z odpowiednimi uprawnie-
niami).
17
Czynności montażowe
18
Narysować oś symetrii, przyłoŜyć szablon do ściany (1) i zaznaczyć dwa
otwory do wywiercenia, a następnie wywiercić otwory (2 x 8 mm) (2).
WłoŜyć do otworów dwa kołki ścienne z hakami (3).
Okap zawiesić na hakach przy szybie wentylacyjnym i wyrównać za pomocą
śrub regulacyjnych (4).
Zdjąć metalowe filtry tłuszczowe (5) i zaznaczyć na ścianie dwa otwory do
wywiercenia (6). Okap wyjąć z haków i wywiercić zaznaczone wcześniej
otwory (2 x 8 mm). WłoŜyć do otworów kołki ścienne (7) i ponownie za-
wiesić okap na hakach, a następnie wyrównać za pomocą śrub (8) i przykrę-
cić go ostatecznie śrubami znajdującymi się w wyposaŜeniu (9).
Uchwyt rury wentylacyjnej (10) przymocować kołkami ściennymi (9) i śruba-
mi (11). NaleŜy pamiętać, Ŝe uchwyt rury w stosunku do okapu musi znaj-
dować się dokładnie w centralnym i poziomym połoŜeniu.
Praca w trybie wyprowadzenia powietrza na zewnątrz (S): rurę włoŜyć
między otwór wylotowy i skrzynkę ścienną lub ścianę bądź wylot w dachu i
przymocować za pomocą opasek zaciskowych będących na wyposaŜeniu.
Praca w obiegu zamkniętym - recyrkulacja (K): przewód powietrzny
przykręcić za pomocą dwóch śrub będących na wyposaŜeniu (2,9 x 13 mm)
(13).
Urządzenie podłączyć do instalacji elektrycznej (14) (zobacz rozdział „Pod-
łączenie do instalacji elektrycznej”).
WłoŜyć rurę wentylacyjną (15) i przykręcić ją na górnym mocowaniu dwiema
śrubami będącymi na wyposaŜeniu (2,9 x 6,5 mm) (16). Dolną część rury
wentylacyjnej naleŜy zsunąć w dół (17) i przykręcić do górnej części okapu
dwiema śrubami będącymi na wyposaŜeniu (2,9 x 6,5 mm).
19
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

AEG 2060D-M Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi