AEG 61100M-MN 38I Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
1
AEG
______________________
61100 M
Ceramiczna płyta grzejna
do zabudowy
______________________
INSTRUKCJA OBSŁUGI
2
3
SPIS TREŚCI
UTYLIZACJA..........................................................................................5
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA................................6
OPIS URZĄDZENIA...............................................................................8
OBSŁUGA PŁYTY..................................................................................9
PRAKTYCZNE RADY ..........................................................................10
MYCIE I KONSERWACJA ...................................................................10
USUWANIE USTEREK ........................................................................12
UTYLIZACJA........................................................................................13
MONTAŻ I PODŁĄCZENIE..................................................................13
RYSUNKI MONTAŻOWE.....................................................................15
AUTORYZOWANY SERWIS................................................................18
4
Szanowni Klienci!
Przed przystąpieniem do podłączenia i eksploatacji urządzenia prosimy o do-
kładne zapoznanie się z instrukcją obsługi, w której podano waŜne informacje
dotyczące bezpiecznej eksploatacji, instalacji oraz konserwacji ceramicznej
płyty do gotowania. Instrukcję obsługi naleŜy zachować, aby w razie koniecz-
ności móc z niej skorzystać. W przypadku sprzedaŜy urządzenia naleŜy pa-
miętać o przekazaniu instrukcji obsługi nowemu uŜytkownikowi.
Wskazówki bezpieczeństwa (dla uŜytkownika oraz prawidłowej pracy
urządzenia).
Praktyczne informacje i porady
Wskazówki dotyczące ekonomicznego i przyjaznego dla środowiska
naturalnego uŜytkowania urządzenia.
5
UTYLIZACJA
Utylizacja opakowania
Wszystkie materiały, z których wykonane jest opakowanie urządzenia, są
ekologiczne, nadają się do recyklingu i ponownego wykorzystania.
Elementy opakowania urządzenia naleŜy posegregować według podanych
niŜej symboli w celu prawidłowej utylizacji.
Tworzywa sztuczne oznaczono następującymi międzynarodowymi symbolami:
>PE< Polietylen – folia opakowaniowa.
>PS< Polistyren – podkładki zabezpieczające w kartonie.
Wskazówki dotyczące utylizacji urządzenia
Urządzenia elektryczne wymagają specjalistycznej utylizacji ze względu na
ochronę środowiska.
Usuwanie zużytych urządzeń
Symbol na urządzeniu lub opakowaniu oznacza, Ŝe tego produktu nie wol-
no traktować tak, jak innych odpadów domowych. NaleŜy oddać go do właści-
wego punktu skupu surowców wtórnych zajmującego się złomowanym sprzę-
tem elektrycznym i elektronicznym. Właściwa utylizacja i złomowanie pomaga
w eliminacji niekorzystnego wpływu złomowanych produktów na środowisko
naturalne oraz zdrowie. Aby uzyskać szczegółowe dane dotyczące moŜliwości
recyklingu tego urządzenia, naleŜy skontaktować się z lokalnym urzędem mia-
sta, słuŜbami oczyszczania miasta lub sklepem, w którym produkt zostku-
piony.
Ostrzeżenie!
Przed usunięciem starego urządzenia należy je unieruchomić poprzez
odcięcie przewodu zasilającego (po odłączeniu z zasilania).
6
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Bezpieczeństwo
Bezpieczeństwo tego urządzenia odpowiada wymogom technicznym zawar-
tym w ustawie o bezpieczeństwie urządzeń elektrycznych.
Jako producent jesteśmy zobowiązani do przedstawienia Państwu wskazówek
dotyczących bezpiecznego uŜywania urządzenia.
Urządzenie spełnia wymagania dyrektyw Unii Europejskiej:
Dyrektywa Nr 73/23/EEC z 19.02.1973 r. (dyrektywa o niskich napięciach).
Dyrektywa Nr 89/336/EEC z 03./05.1989 r. (łącznie ze zmianami
92/31/EEC).
Dyrektywa nr 93/68/EEC z 22.07.1993 (znakowanie CE).
Prawidłowe korzystanie z urządzenia
Urządzenie przeznaczone jest do gotowania potraw w warunkach gospo-
darstwa domowego. Płyty nie wolno uŜywać do innych celów.
Płyty nie wolno uŜywać jako powierzchni roboczej (np. jako blatu do odsta-
wiania naczyń i innych przedmiotów).
Nie wolno dokonywać zmian konstrukcji i parametrów urządzenia.
Nie przechowywać materiałów i substancji łatwopalnych oraz takich, które
mogą się stopić (folie, aluminium) na płycie oraz w jej pobliŜu.
Bezpieczeństwo dzieci
Podczas gotowania lub smaŜenia, pola grzejne mocno nagrzewają się. Nie
zezwalać dzieciom na przebywanie w pobliŜu ączonego urządzenia. Za-
groŜenie poparzenia.
Urządzenie mogą obsługiwać wyłącznie osoby dorosłe. Nie zezwalać dzie-
ciom na zabawę lub obsługę płyty.
Bezpieczeństwo ogólne
MontaŜ i podłączenie urządzenia moŜe wykonać wyłącznie uprawniony
technik.
Urządzenia przeznaczone do zabudowy moŜna uŜytkować ącznie po
zamontowaniu w odpowiedniej szafce z blatem roboczym, spełniającej
obowiązujące wymogi w zakresie montaŜu urządzeń elektrycznych w zabu-
dowie. W ten sposób zostanie zapewnione bezpieczeństwo i ochrona przed
dotknięciem części będących pod napięciem.
W przypadku wystąpienia usterki, pęknięcia, złamania oraz zarysowania
płyty naleŜy wyłączyć wszystkie pola grzejne i odłączyć płytę od zasilania
elektrycznego, wyłączając bezpieczniki.
7
Urządzenie mogą naprawiać wyłącznie technicy z autoryzowanych zakła-
dów serwisowych. Naprawy wykonywane przez osoby bez odpowiednich
kwalifikacji stwarzają powaŜne zagroŜenie dla uŜytkownika.
W przypadku uszkodzenia urządzenia wskutek nieprawidłowej instalacji
wykonanej przez osobę bez odpowiednich kwalifikacji, gwarancja zostaje
anulowana.
Bezpieczeństwo podczas użytkowania płyty
Usunąć naklejki reklamowe oraz folie ochronne z powierzchni płyty.
Płyty nie wolno uŜywać do ogrzewania pomieszczenia.
Urządzenie naleŜy eksploatować zgodnie z jego przeznaczeniem, zacho-
wując ostroŜność.
Zachować ostroŜność podczas podłączania innych urządzeń elektrycznych
do gniazdka zasilającego w pobliŜu płyty. Przewody podłączeniowe nie
mogą dotykać gorących pól grzejnych płyty.
Podczas przyrządzania potraw z tłuszczem lub olejem (np. smaŜenie fry-
tek), nie wolno pozostawiać urządzenia bez nadzoru, gdyŜ tłuszcz moŜe się
samoistnie zapalić w przypadku przegrzania.
Po zakończeniu gotowania naleŜy zawsze wyłączyć wszystkie pola grzejne.
Nie przykrywać otworów do wylotu pary z piekarnika.
Para uchodząca z piekarnika moŜe oparzyć uŜytkownika. Zachować ostroŜ-
ność.
Bezpieczeństwo podczas czyszczenia
Przed przystąpieniem do czyszczenia płyty naleŜy ją bezwzględnie wyłą-
czyć z sieci zasilającej.
Ze wzglęw bezpieczeństwa nie wolno myć płyty urządzeniami czyszczą-
cymi strumieniem gorącej pary lub urządzeniami wysokociśnieniowymi.
Płytę naleŜy czyścić zgodnie ze wskazówkami zawartymi w dalszej części
instrukcji obsługi.
Zapobieganie uszkodzeniom płyty
Płyta jest naraŜona na uszkodzenia (np. spadające pojemniki z przyprawa-
mi). Zachować szczególną ostroŜność podczas przenoszenia garnków i na-
czyń (dotyczy to zwłaszcza krawędzi płyty).
Nie uŜywać garnków i patelni z chropowatym dnem, gdyŜ mogą one zary-
sować ytę. Nie stosować garnków Ŝeliwnych, aluminiowych lub z uszko-
dzonym dnem, poniewaŜ podczas przesuwania ich na płycie mogą zaryso-
wać powierzchnię ceramiczną.
JeŜeli na rozgrzane pola grzejne dostanie się cukier lub potrawy z jego zawar-
tością (lub materiały, kre łatwo się topią) i dojdzie do ich stopienia, naleŜy na-
tychmiast usunąć zabrudzenia za pomocą specjalnej skrobaczki. JeŜeli płyta
8
ostygnie, zabrudzeń nie będzie moŜna juŜ usunąć, a na powierzchni yty po-
jawią się trwałe plamy.
Nie ączać pól grzejnych, jeŜeli nie stoją na nich naczynia (nie stawiać
takŜe pustych naczyń).
OPIS URZĄDZENIA
Elementy yty ceramicznej
1. Jednostrefowe pole grzejne 1800 W
2. Jednostrefowe pole grzejne 1200 W
3. Wylot pary (z piekarnika)
4. Wskaźniki ciepła pozostałego
5. Trzystrefowe pole grzejne 800/1600/2300 W
6. ącznik trzystrefowego pola grzejnego ze wskaźnikiem mocy
7. Jednostrefowe pole grzejne 1200 W
8. Wskaźniki ciepła pozostałego
9
Pola sensorów „Touch-Control”
Do obsługi zewnętrznych pierścieni pól grzejnych słuŜą pola sensorów „Touch-
Control”.
Pole sensora Funkcja
Trzystrefowe pole grzejne Włączenie/wyłączenie zewnętrznych pierścieni
Wskaźnik zgromadzonego ciepła
Po wyłączeniu pola grzejnego lub całej płyty, zgromadzone ciepło jest sygnali-
zowane poprzez podświetlenie wskaźników poszczególnych pól grzejnych.
Uwaga! Przez cały czas, kiedy wskaźnik zgromadzonego ciepła jest pod-
świetlony, istnieje zagroŜenie poparzenia po dotknięciu pola grzejnego.
Po wączeniu pola grzejnego, wskaźnik zgromadzonego ciepła zgaśnie do-
piero po całkowitym ostygnięciu pola grzejnego.
Zgromadzone ciepło moŜna wykorzystać do topienia i podtrzymywania po-
traw w stanie ciepłym.
OBSŁUGA PŁYTY
Dodatkowe informacje dotyczące obsługi pól grzejnych znajdują się w instruk-
cji obsługi piekarnika.
Po ączeniu pola grzejnego moŜe być słyszany szum. Jest to charak-
terystyczna cecha urządzeń z powierzchnią ceramiczną. Nie wpływa to ujem-
nie na pracęyty lub jej Ŝywotność.
ączenie i wyłączenie zewnętrznego pierścienia pola grzejnego
Poprzez ączenie / wyłączenie zewnętrznego pierścienia, moŜna dopasować
efektywną powierzchnię pola grzejnego do rozmiaru uŜywanego naczynia.
Przed ączeniem zewnętrznego pierścienia, naleŜy ączyć wewnętrzny
pierścień pola grzejnego.
Trzystrefowe pole grzejne Pole sensora Wskaźnik mocy
Włączenie środkowego pierście-
nia
Dotknąć pole na 2 sekundy.
Jeden wskaźnik mocy zostanie
podświetlony.
Włączenie zewnętrznego pier-
ścienia
Dotknąć pole na 2 sekundy.
Dwa wskaźniki mocy zostaną
podświetlone.
Wyłączenie zewnętrznego pier-
ścienia
Dotknąć pole na 2 sekundy.
Drugi wskaźnik mocy zgaśnie.
Wyłączenie środkowego pier-
ścienia
Dotknąć pole na 2 sekundy.
Pierwszy wskaźnik mocy zga-
śnie.
10
PRAKTYCZNE RADY
Naczynia do gotowania
Dobry rezultat gotowania zaleŜy od właściwości uŜywanych naczyń.
Dobre naczynie do gotowania moŜna rozpoznać na podstawie jego dna.
Dno powinno być grube i gładkie.
Przy zakupie nowych garnków i patelni naleŜy zwrócić uwagę na średnicę
dna, gdyŜ producent często podaje górną średnicę krawędzi naczynia.
Naczynia emaliowane, aluminiowe lub miedziane mogą odbarwiać po-
wierzchnięyty. Takich plam nie moŜna juŜ usunąć.
Oszczędności w zużyciu energii elektrycznej podczas gotowania
PoniŜej podajemy kilka zaleceń, które pozwalają oszczędzać energię elek-
tryczną.
Garnki stawiać na pola grzejne przed ich
ączeniem.
Garnki powinny być przykryte pokrywka-
mi podczas gotowania.
Wączyć pole grzejne przed zakończe-
niem gotowania, aby wykorzystać zgro-
madzone ciepło.
Średnica dna garnka i pola grzejnego
powinna być taka sama.
MYCIE I KONSERWACJA
Ostrożnie!
Przed przystąpieniem do mycia płyty naleŜy sprawdzić, czy wskaźnik ciepła
pozostałego jest podświetlony. Pola grzejne mogą być jeszcze gorące. Zagro-
żenie poparzeniem! Zaczekać, aŜ płyta całkowicie ostygnie.
Uwaga!
Do mycia yty nie wolno stosować agresywnych i szorujących środków
czyszczących.
Zalecamy stosowanie specjalnych środków do czyszczenia płyt ceramicznych.
Uwaga!
Resztki środków czyszczących spowodują uszkodzenie płyty. Po umyciu płyty
naleŜy ją starannie zmyć wodą i wytrzeć do sucha.
11
Płytę ceramiczną należy dokładnie umyć po każdym użyciu
1. ytę umyć wilgotną szmatką, uŜywając małej ilości środka do zmywania
ręcznego.
2. Następnie zmyćytę czystą wodą i wytrzeć do sucha.
Usuwanie zanieczyszczeń z powierzchni płyty ceramicznej
1. PrzyłoŜyć skrobaczkę ostrzem skierowanym ukośnie do powierzchni płyty.
2. Zanieczyszczenia usunąć, przesuwając ostrzem skrobaczki po powierzchni
płyty.
3. ytę umyć wilgotną szmatką, uŜywając małej ilości środka do zmywania
ręcznego.
4. Następnie zmyćytę czystą wodą i wytrzeć do sucha.
Usuwać
Rodzaj
zanieczyszczenia
Natychmiast Po ostygnięciu płyty
Środek pomocniczy
Cukier, potrawy z duŜą
zawartością cukru
Tak ----------
Tworzywo sztuczne,
Folia aluminiowa
Tak ----------
Skrobaczka *)
Osady z wapnia i wody -------- Tak
Odpryski tłuszczu -------- Tak
Metalicznie opalizujące
przebarwienia
-------- Tak
Środek do czyszczenia
płyt ceramicznych lub
stali szlachetnej *)
*) Skrobaczki, środki do czyszczenia płyt ceramicznych i do stali szlachetnej moŜna nabyć w sklepach
specjalistycznych lub autoryzowanych serwisach.
Mocne zanieczyszczenia naleŜy usuwać środkami do czyszczenia yt
ceramicznych i do stali szlachetnej.
Rys i ciemnych plam na powierzchni płyty ceramicznej nie moŜna usu-
nąć, jednakŜe nie wpływają one ujemnie na funkcjonowanie urządzenia.
12
USUWANIE USTEREK
Niektóre usterki uŜytkownik moŜe usunąć samodzielnie bez wzywania techni-
ka serwisowego, wykonując czynności sprawdzające według wskazówek
podanych w tym rozdziale. Proszę nie wykonywać prób naprawy urządzenia,
jeśli usterki nie da się usunąć po wykonaniu określonych czynności.
Objawy usterki MoŜliwa przyczyna Rozwiązanie
Nie włączono kuchni. Włączyć urządzenie.
Ustawiono nieodpowiedni sto-
pień mocy grzejnej.
Ustawić inny stopień mocy
grzejnej.
Pola grzejne nie działają.
Spalił się bezpiecznik (domowa
instalacja elektryczna)
.
Sprawdzić i wymienić bezpiecz-
nik. Jeśli nadal się pali – naleŜy
wezwać uprawnionego elektry-
ka.
Wskaźnik ciepła pozostałego nic
nie sygnalizuje.
Pole grzejne było włączone
bardzo krótki i nie nagrzało się.
Jeśli wskaźnik nie jest podświe-
tlony, a pole grzejne jest gorące,
naleŜy skontaktować się z per-
sonelem autoryzowanego za-
kładu serwisowego.
Nie moŜna włączyć zewnętrz-
nych pierścieni.
Pierścień wewnętrzny jest wyłą-
czony.
Włączyć pierścień wewnętrzny.
Ostrzeżenie!
Jeśli nie znajdą Państwo w instrukcji obsługi wskazówek, w jaki sposób
można usunąć wadę urządzenia, wtedy usterkę należy zgłosić w autory-
zowanym zakładzie serwisowym.
Uwaga!
Naprawy urządzenia moŜe wykonać wyłącznie technik z odpowiednimi upraw-
nieniami. Naprawy wykonywane przez osoby nieuprawnione stwarzają po-
waŜne zagroŜenie dla uŜytkownika. W razie awarii naleŜy zwrócić się do auto-
ryzowanego zakładu serwisowego.
W przypadku uszkodzenia yty wskutek niewłaściwej obsługi koszty po-
rady i dojazdu serwisanta pokrywa uŜytkownik, nawet w czasie trwania
gwarancji.
13
UTYLIZACJA
Opakowanie urządzenia
Elementy opakowanie urządzenia naleŜy posegregować według podanych
niŜej symboli w celu prawidłowej utylizacji.
Wszystkie materiały, z których wykonane jest opakowanie, są ekologiczne,
nadają się do recyklingu i powtórnego wykorzystania.
Tworzywa sztuczne oznaczono następującymi międzynarodowymi symbolami:
>PE< polietylen - folia opakowaniowa.
>PS< polistyren – podkładki zabezpieczające w kartonie
(bez zawartości CFC).
Wskazówki dotyczące utylizacji urządzenia
Urządzenia elektryczne wymagają specjalistycznego usunięcia ze względu na
ochronę środowiska.
Stare urządzenie przeznaczone do usunięcia z gospodarstwa domowego na-
leŜy przekazać miejsca recyklingu tego typu urządzeń, wyznaczonego przez
lokalny urząd ds. ochrony środowiska naturalnego.
Urządzenia nie wolno usuwać ze śmieciami z gospodarstwa domowego.
Informacji o miejscu zbiórki urządzeń przeznaczonych do utylizacji udzielają
odpowiednie słuŜby miejskie.
MONTAŻ I POĄCZENIE
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Podczas montaŜu naleŜy przestrzegać wszystkich obowiązujących w danym
kraju przepisów, rozporządzeń, dyrektyw oraz norm (wymogi bezpieczeństwa,
prawidłowa utylizacja itp.).
MontaŜ i podłączenie urządzenia moŜe wykonać wyłącznie technik z odpo-
wiednimi uprawnieniami.
NaleŜy zachować minimalne odstępy od innych urządzeń.
Szuflady montowane bezpośrednio pod urządzeniem muszą posiadać
specjalne dno ochronne.
Krawędzie wycięcia w blacie naleŜy zabezpieczyć przed wilgocią specjalnym
materiałem uszczelniającym.
Uszczelka zamyka urządzenie na całym obwodzie blatu bez Ŝadnej szczeliny.
Pomiędzy urządzeniem i blatem nie wolno nakładać silikonowej masy uszcz-
elniającej.
Płyty nie naleŜy montować bezpośrednio obok drzwi i pod oknami. Wskutek
otwierania drzwi i okien mogłoby dojść do przesunięcia naczyń na płycie.
14
Uwaga!
Należy pamiętać, że w przypadku uszkodzenia urządzenia wskutek nie-
prawidłowego montażu i podłączenia przez osobę nieuprawnioną, gwa-
rancja zostaje anulowana.
Ostrzeżenie!
Zagrożenie porażenia prądem!
Zacisk podłączeniowy jest pod napięciem.
Odłączyć napięcie z zacisku podłączenia do sieci.
Płytę podłączyć zgodnie ze schematem.
Przestrzegać wszystkich obowiązujących przepisów bezpieczeństwa w za-
kresie elektrycznym.
Zabezpieczyć części płyty będące pod napięciem poprzez prawidłową za-
budowę.
Napięcie urządzeń z zestawu musi być zgodne.
Uwaga!
Zagrożenie porażenia prądem!
Luźne i nieprawidłowo połączenia wtyczkowe mogą spowodować przegrzanie
zacisku.
Prawidłowo podłączyć zaciski.
Zabezpieczyć przewód zasilający.
W instalacji elektrycznej naleŜy zamontować urządzenie oddzielające ytę na
wszystkich biegunach od sieci elektrycznej poprzez kontakt z rozwarciem sty-
ków powyŜej 3 mm. Do takich urządzeń wyłączających naleŜą np. wyłączniki
LS, zabezpieczenia (zabezpieczenia wkręcane moŜna wyjmować z oprawy),
wyłączniki FI i inne zabezpieczenia.
Przewód odprowadzający parę z piekarnika naleŜy przesunąć śrubokrętem do
środka otworu na płytę. Teraz moŜna nałoŜyć łącznik nad przewód.
15
RYSUNKI MONTAŻOWE
16
17
18
AUTORYZOWANY SERWIS
Jeśli nie znajdą Państwo w instrukcji obsługi wskazówek, w jaki sposób moŜna
usunąć nieprawidłowość w funkcjonowaniu urządzenia, wtedy naleŜy (w przy-
padku wady technicznej) zgłosić usterkę w autoryzowanym zakładzie serwi-
sowym.
Personelowi zakładu serwisowego naleŜy podać dokładne informacje, które
będą pomocne w ustaleniu usterki i podjęciu decyzji o konieczności wizyty
montera.
Dla personelu zakładu serwisowego istotne są następujące informacje:
-
jakie są objawy usterki,
-
w jakich okolicznościach występuje usterka.
Przy zgłoszeniu naleŜy podać model oraz numer produktu/seryjny urządzenia.
Zalecamy zapisanie tych danych poniŜej:
PNC (9 cyfr) ....................................
S-Nr (9 cyfr) ....................................
Użytkownik pokrywa koszty naprawy, jeśli:
-
usunięcie usterek opisanych w instrukcji lub ędu spowodowanego wsku-
tek nieprawidłowej obsługi urządzenia leŜy w moŜliwościach uŜytkownika,
-
technik serwisowy nie będzie przed pierwszą wizytą u Państwa dokładnie
poinformowany o rodzaju usterki i będzie zmuszony do powtórnego przy-
jazdu (np. konieczność przywiezienia części zamiennych).
Podanie wyczerpującej informacji umoŜliwi personelowi zakładu serwisowego
szybsze załatwienie Państwa zgłoszenia, pozwoli na uniknięcie powtórnych
wizyt technika i związanych z tym dodatkowych kosztów.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za szkody spowodowane
wskutek nieprzestrzegania obowiązujących przepisów bezpieczeń-
stwa.
Producent zastrzega sobie prawo wprowadzania zmian technicz-
nych.
19
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

AEG 61100M-MN 38I Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi