Whirlpool ACM 562 WH instrukcja

Typ
instrukcja
3
SERWIS USŁUG PO SPRZEDAŻY STR. 10
TABELE GOTOWANIA STR. 8
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE STR. 7
ATEST ZGODNOŚCI Z NORMAMI CE STR. 6
OGÓLNE OSTRZEŻENIA I ZALECENIA STR. 6
PRZED ROZPOCZĘCIEM UŻYTKOWANIA KUCHENKI STR. 6
INSTRUKCJA MONTAŻOWA STR. 4
SPIS TREŚCI
PL
4
INSTRUKCJA MONTAŻOWA
Uwagi
Niniejsze urządzenie zalicza się do klasy 1.
Kuchenka powinna być instalowana przez
wykwalifikowanego fachowca
zuwzględnieniem przedmiotowych
norm bezpieczeństwa.
Kuchenka powinna być obowiązkowo
uziemiona.
Wytwórca nie ponosi żadnej
odpowiedzialności za szkody osobowe lub
materialne spowodowane w konsekwencji
niezastosowania się do wyżej
wymienionych norm.
Przed rozpoczęciem użytkowania kuchenki
należy wyjąć z niej tekturowe zabezpieczenia
ochronne.
Należy zamontować wszystkie akcesoria.
Wszystkie części mebli lub urządzeń, które
znajdują się w pobliżu piekarnika powinny być
wytrzymałe na temperaturę do 80°C.
Połączenia elektryczne
Przed podłączeniem kuchenki do sieci zasilania
prądem elektrycznym należy upewnić się co do
następującego:
1.
Czy napięcie znamionowe prądu elektrycznego
w danym pomieszczeniu równa się wielkości
znamionowej prądu zasilania, która jest podana
na tabliczce znamionowej kuchenki,
widocznej
po wyciągnięciu szuflady. W kuchenkach bez
szuflady tabliczka znajduje się z tyłu.
2. Czy moc linii zasilania, do której kuchenka ma
być podłączona, odpowiada podanej na
tabliczce znamionowej wielkości maksymalnej
zużywanej przez kuchenkę.
3. Czy system zasilania elektrycznego
zainstalowany w pomieszczeniu jest
prawidłowo uziemiony.
Należy zainstalować wielobiegunowy
wyłącznik z odstępem międzyprzewo-
dowym co najmniej 3 mm lub większym.
Wymiana kabla zasilają cego
Kabel zasilający powinien być podłączony do
kuchenki w następujący sposób (por. Rys. 1):
Nacisnąć na szczypce, by otworzyć pokrywkę
płytki zaciskowej umieszczonej na dolnym
tylnym panelu po prawej.
Usunąć z kabla zasilającego około 70 mm
powłoki zewnętrznej.
Przewody powinny być następującej długości:
L = 25 mm, L1
L = 45 mm, L2
L = 65 mm, L3
L = 45 mm, N
(przewód niebieski)
L = 50 mm, PE
(zielony i żółty)
.
Zacisnąć kabel w zacisku kablowym (C) za
pomocą wkrętów (S).
Uwaga: Przy wykonywaniu instalacji należy
posługiwać się odpowiednim sprzętem
przeznaczonym do pracy z częściami
elektrycznymi. Kabel zasilający powinien być
obowiązkowo typu H05RR-F, wg poniższej tabeli
(Karta 1).
Kabel zasilający nie powinien w żadnym przypadku
stykać się z elementami, których temperatura
może przewyższyć temperaturę otoczenia o 50°C.
Napięcie zasilania
Karta 1
Połączenie elektryczne
E = żółto-zielone
N = niebieskie
L1
L2 = brązowe, czarne lub
L3 czerwone
Liczba przewodów i rozmiar
}
Rys
. 1
5
INSTRUKCJA MONTAŻOWA
Kuchenka jest wyposażona
w4nóżki, za których pomocą
można wyregulować ją na
wysokość, by dopasować
poziom górnej płaszczyzny do
pozostałych mebli kuchennych
(por. Rys. 2).
Montażżek:
Unieść kuchenkę i umieścić
plastykowe nóżki
w odpowiednich gniazdach.
Kuchenka powinna być
zainstalowana zgodnie
zilustracją podaną na
Rys. 1.
W przypadku instalowania
innych jeszcze segmentów
kolumnowych, które
wznoszą się powyżej płyty,
należy pozostawić co
najmniej 100 mm
przestrzeni wolnej pomiędzy
kuchenką i danym
segmentem kolumnowym.
Rys
. 1
Rys
. 2
6
ATEST ZGODNOŚCI Z NORMAMI CE
OGÓLNE OSTRZEŻENIA I ZALECENIA
PRZED ROZPOCZĘCIEM UŻYTKOWANIA KUCHENKI
1. Wszelkie materiały opakunkowe (woreczki plastikowe,
detale z tworzywa sztucznego itp.) stanowiące potencjalne
niebezpieczeństwo dla dzieci, należy przechowywać poza
zasięgiem ich rąk.
2. Materiały opakunkowe nadające się do powtórnego
wykorzystania są opatrzone odnośną etykietką.
3. Należy sprawdzić czy kuchenka nie jest uszkodzona i czy
drzwiczki piekarnika zamykają się prawidłowo.
4. Zarówno instalacja kuchenki jak i jej podłączenie do
elektrycznej sieci zasilania powinno być wykonane przez
wykwalifikowanego fachowca z zastosowaniem się do
instrukcji wytwórcy i zgodnie z wymogami miejscowych
norm bezpieczeństwa.
5. Należy usunąć z piekarnika tekturowe zabezpieczenia
ochronne, plastikowe błony i wyjąć ze środka wszystkie
detale wyposażenia.
6. Należy nagrzać piekarnik do temperatury około 200°C
i pozostawić w tym stanie na godzinę. W tym czasie
rozlegnie się niemiły zapach wywołany obecnością smarów
ochronnych, jakimi są pokryte elementy piekarnika oraz
materiału uszczelniającego. Opary te nie są niebezpieczne.
Ostrzeżenie
1. Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek naprawy lub innej
czynności konserwacyjnej należy wyłączyć prąd
elektryczny zasilający kuchenkę.
2. Zwrócić uwagę, by do kuchenki nie zbliżały się dzieci.
3. Kuchenka powinna być instalowana i nastawiana wyłącznie
przez wykwalifikowanego fachowca.
4. Należy dopilnować, by przewody elektryczne zasilające
inne urządzenia elektryczne w pobliżu kuchenki, nie
stykały się z jej nagrzewającymi się częściami.
5. Kiedy płyta grzejna ma być użyta po raz pierwszy,
należy ją przestawić na maksymalną pozycję i włączyć
na około 5 minut. Po wykonaniu tej czynności płyty
grzejnej nie wolno w żadnym razie włączać nie
postawiwszy na niej uprzednio garnka.
6. Płyta kuchenna charakteryzuje się zróżnicowanymi
wymiarami płyty grzejnej / strefy gotowania. W związku
z tym należy używać garnków o średnicy takiej samej jak
płyta grzejna /strefa gotowania lub nieco większej. Zaleca
się stosowanie garnków o grubym dnie i przykrywanie ich
pokrywką, by zaoszczędzić energię. Posługiwanie się
garnkami o wklęsłym lub wypukłym dnie może
spowodować uszkodzenie górnej powierzchni kuchenki.
7. Nie należy traktować górnej płaszczyzny kuchenki jako
stołu roboczego ani powierzchni oparcia.
8. Nie wolno pozostawiać bez nadzoru kuchenki podczas
smażenia potraw, gdyż grozi to pożarem.
9. W przypadku gdyby na powierzchnię z witroceramu coś
upadło i miała ona pęknąć lub pokryć się rysami, kuchenki
nie należy używać dopóki jej zdatności użytkowej nie
sprawdzi technik z ośrodka usług posprzedażnych.
10. Nie należy kłaść żywności owiniętej w folię aluminiową,
tkaninę ani w pojemniku plastikowym na nagrzanych
strefach gotowania kuchenki.
11. Nie należy przesuwać garnków po powierzchni
z witroceramu, by jej nie porysować.
12. Uważać, by na górną płaszczyznę kuchenki nie padał
cukier lub podobne substancje. W razie potrzeby górną
płaszczyznę kuchenki należy czyścić według wskazówek
niniejszej instrukcji, odnośnie dbania i konserwowania.
13. Przed uniesieniem pokrywy należy usunąć ewentualne
rozlane płyny. Nie zamykać pokrywy dopóki płaszczyzny
gotowania nie ostygną.
14. Do wyjmowania gorących garnków lub misek z piekarnika
trzeba wdziewać ochronne rękawice.
15. Nie stawiać na kuchence przedmiotów łatwopalnych, gdyż
mogłyby podchwycić płomień kiedy kuchenka jest
włączona. Podczas działania piekarnika ścianki
wewnętrzne szuflady z akcesoriami oraz same akcesoria
metalowe nagrzewają się. Szuflada na akcesoria powinna
być używana wyłącznie na akcesoria dostarczone na
wyposażeniu wraz z kuchenką; nie należy w niej
przechowywać żadnych przedmiotów łatwopalnych ani
pojemników pod ciśnieniem (rozpylaczy itp. czy też
wyrobów z tworzywa sztucznego).
16. Nie gotować potraw w nieszczelnych naczyniach, które
mogłyby przeciekać.
17. Ostrzeżenie: Podczas działania niektóre dostępne
części kuchenki nagrzewają się do wysokiej
temperatury, trzeba więc pilnować, by do kuchenki nie
zbliżały się małe dzieci.
18. Podczas pracy piekarnika wieko powinno być otwarte.
19. Na czas pracy piekarnika zaleca się usunięcie zeń
wszystkich pozostałych elementów, które do przygotowania
danej potrawy nie są potrzebne (jak np. podstawka w
postaci kraty drucianej, rynienka ściekowa na krople czy też
brytfanna).
20. Dla uzyskania lepszych rezultatów należy posługiwać się
odpowiednim sprzętem (jak np. garnki aluminiowe lub
naczynia ze szkła ognioodpornego).
21. Wytwórca nie ponosi żadnej odpowiedzialności za szkody
osobowe lub materialne powstałe w konsekwencji
nieprawidłowego użytkowania kuchenki.
22. Niniejsze urządzenie zostało zaprojektowane wyłącznie
na użytek domowy do gotowania potraw. Wszelkie inne
formy zastosowania, jak np. w celu ogrzewania
pomieszczenia, są niewłaściwe i niebezpieczne.
23. Nie należy wykładać ścianek ani dna piekarnika folią
aluminiową.
24. Niniejsza kuchenka jest wyprodukowana z materiałów
nadających się do powtórnego użytku. Likwidacja tych
materiałów powinna odbywać się według miejscowych
norm określających zasady likwidowania odpadków.
Przed przekazaniem urządzenia na likwidację należy
pociąć na kawałki kabel zasilający, by był niezdatny do
użytku.
Niniejsze urządzenie zostało zaprojektowane,
skonstruowane i wprowadzone na rynek zgodnie z:
Wymogami bezpieczeństwa określonymi przez
Dyrektywę EWG 73/23 dotyczącą urządzeń działających
"pod niskim napięciem".
Wymogami ochronnymi określonymi przez Dyrektywę
EWG "EMC" 89/336 zmodyfikowaną przez klasyfikację
wg Dyrektywy EWG 93/68.
Niniejsze urządzenie zalicza się do Klasy 1 ochrony
przeciwko wstrząsowi elektrycznemu.
- Niniejsze urządzenie nadaje się do stosowania
w warunkach, w których przewiduje się styczność
z artykułami spożywczymi i jest zgodne z zaleceniami
Dyrektywy EWG 89/109.
Należy zachować niniejszą broszurkę, bo
wprzyszłości może się przydać.
7
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
Przed rozpoczęciem jakiejkolwiek czynności
związanej z czyszczeniem lub konserwacją
kuchenki, należy ją odłączyć od sieci
zasilania.
Płyty grzejne
Płyty grzejne należy czyścić kiedy są jeszcze
ciepłe i używać do czyszczenia zwilżonej ścierki.
Brud, który przypiekł do powierzchni należy
usunąć niewielką ilością detergentu. Usunąć
potem wszelkie resztki detergentu I włączyć
płytę na kilka sekund. Następnie czyścić płytę
grzejną olejem lub specjalnym środkiem do
czyszczenia.
Strefy gotowania z witroceramu
Strefy gotowania należy czyścić gdy ostygną, za
każdym razem po użytku. W ten sposób nie brud
nie przylgnie i czyszczenie będzie łatwiejsze.
Do czyszczenia trzeba używać kawałka
czystej szmaty, ścierki kuchennej
pochłaniającej wilgoć zwilżonej płynnym
mydłem lub specyficznym środkiem do
czyszczenia powierzchni z witroceramu.
Brud, który przypiekł do powierzchni należy
usunąć specjalnym skrobaczem, który jest
dostarczony wraz z wyposażeniem kuchenki.
Rozlane płyny powinny być usuwane od razu,
by nie przylepiły się do powierzchni
z witroceramu.
Nie wolno posługiwać się przedmiotami
abrazyjnymi, wybielaczami, rozpylaczami do
czyszczenia piekarników ani środkami do
szorowania garnków.
•Górną powierzchnię należy od czasu do
czasu smarować produktem firmowym
w postaci wosku ochronnego dla powierzchni
z witroceramu.
•Należ y uważać, by na powierzchnię grzejną
gotowania nie padał cukier lub podobne
substancje, bo powierzchnia może się
zniszczyć. Najlepiej w takich wypadkach
natychmiast ją oczyścić.
Powierzchnie emaliowane
•Czyścić gąbką zwilżoną wodą z mydłem.
Tłuszcz usuwa się łatwiej gorącą wodą lub
specyficznymi środkami do czyszczenia
powierzchni emaliowanych. Nie stosować
proszków do szorowania. Nie czyścić
powierzchni dopóki są gorące.
Unikać substancji zawierających kwasy lub
alkalicznych (jak np. sok cytrynowy, ocet, sól
itp).
Powierzchnie z nierdzewnej stali należy
czyścić specjalnie do tego przeznaczonymi
środkami.
Piekarnik
Ścianki piekarnika należy czyścić gorącą wodą
zmydłem.
Do usunięcia stwardniałych resztek żywności
używać specjalnego roztworu do czyszczenia
piekarnika, po czym starannie zmyć i osuszyć.
Kiedy piekarnik ostygnie czyścić zewnętrzne
części oszklone.
Nie używać proszków do szorowania ani
środków ściernych.
Panele katałityczne (w zależności od
modelu)
Panele katalityczne mają specjalne powłoki
mikroporowate, które pochłaniają rozpryski
tłuszczu. Po przygotowaniu potraw szczególnie
tłustych zaleca się uruchomienie cyklu
automatycznego czyszczenia.
1.
W tym celu podgrzać pusty piekarnik do
temperatury 200°C i zostawić włączony na
godzinę.
2.
Po zakończeniu cyklu i ostygnięciu piekarnika
można w razie potrzeby wziąć wilgotną
gąbkę, by usunąć ewentualne resztki
potrawy.
Nie wolno stosować detergentów ani środków
czyszczących, by nie uszkodzić
katalitycznego szkliwa.
Oświetlenie piekarnika
Przed przystąpieniem do wymiany żarówki
w piekarniku należy odłą czyć prąd zasilający
kuchenkę.
Żarówki do stosowania: 15 W /230 V, typu E14,
o wytrzymałości na temperaturę do 300°C.
8
TABELE GOTOWANIA
PIEKARNIK
Uwaga: Podane wielkości temperatury i czasu gotowania są orientacyjne.
Komentarz
-Nie wkładać do brytfanny z boku więcej niż 3 kg potrawy.
-Nie kłaść na ruszcie więcej niż 5 kg potrawy.
-Na grillu można piec z zamkniętymi drzwiczkami.
-
Przy czynnej funkcji "wentylatora" można gotować potrawy na 2 różnych poziomach (1-3). W takim
przypadku w połowie gotowania należy wymienić wzajemnie położenie naczyń w piekarniku.
Żywność Funkcja Podgrzewanie
wstępne
Pozycja
podstawki
(od dna)
Temperatura
w
°C
Czas
gotowania
(w minutach)
MIĘSO
Pieczenie wołowe,
statyczna
X2
180-210 70-90
wieprzowe, cielęce (1 kg) wentylator - 2 170-190 70-90
Kurczak, królik, kaczka
statyczna X 2 180-210 55-75
(ok. 1 kg) wentylator - 2 170-190 55-75
Baranina, koza, jagnię
statyczna
X 2 180-210 70-90
(ok. 1 kg) wentylator - 2 170-190 70-90
Gęś
statyczna X 1 190-210 100-120
(ok. 2 kg) wentylator
- 1 170-190 100-120
RYBY W CAŁOŚCI (od ok. 0,8 do 1 kg)
Dorada, pstrąg, łosoś
statyczna
X 2 170-180 45-55
wentylator - 2 160-170 45-55
FILETY RYBNE (od ok. 0,5 do 0,7 kg)
Ryba-miecz, tuńczyk, dorsz
statyczna
X 2 170-180 35-45
wentylator - 2 160-170 35-45
JARZYNY
Papryka zapiekana
statyczna X 2 160-170 40-50
wentylator
- 2 150-160 40-50
Pomidory zapiekane
statyczna X 2 160-170 55-65
wentylator - 2 150-160 55-60
Ziemniaki pieczone
statyczna X 2 200-210 55-65
wentylator
- 2 190-200 50-60
CIASTA itp.
Ciasto drożdżowe
statyczna X 2 150-170 35-45
wentylator - 2 150-160 30-40
Ciasto nadziewane
statyczna X 2 165-175 60-70
(sernik) wentylator - 2 150-160 60-70
Ciasto z konfiturami
statyczna X 2 170-180 35-45
wentylator
- 2 160-170 35-45
Jabłecznik
statyczna X 2 170-180 35-45
wentylator - 2 160-170 30-40
Biszkopty
statyczna
X 2 160-170 15-25
wentylator - 2 150-160 15-20
Ciasteczka
statyczna X 2 160-170 30-40
wentylator
- 2 150-160 25-35
Ciasto Savoury
statyczna X 2 170-180 40-50
(Quiche Lorraine) wentylator - 1 160-170 40-50
Łazanki
statyczna
X 2 170-180 40-50
wentylator - 2 160-170 40-50
Pizza
statyczna X 2 220-250 15-20
wentylator
- 2 200-225 15-20
Ciasta nadziewane
statyczna X 2 170-180 30-40
(ananasowe,
brzoskwiniowe)
wentylator - 2 160-170 30-40
Bezy
statyczna X 2 80-100 60-90
wentylator - 2 50-75 60-90
Soufflé
statyczna X 2 160-180 55-65
wentylator - 2 150-160
50-60
9
Szufladka na akcesoria (jeśli jest)
Szufladkę na akcesoria można otworzyć
pociągając ją do przodu, jak pokazano na
ilustracji.
TABELE GOTOWANIA
GRILL
Uwaga: Podane wielkoś ci temperatury i czasu gotowania są orientacyjne.
Żywność Funkcja Czas
wstępnego
nagrzewania
(5 minut)
Pozycja
podstawki
(od dna)
Temperatura
w
°C
Czas
gotowania
(w minutach)
MIĘSO
Entrecotes Grill X
3
maks.
20-30
Kotlet wieprzowy Grill X 3 maks. 15-20
Kiełbasa Grill X 3 maks. 20-30
Ryba Grill X
3
maks.
15-25
Udko kurczęcia Grill X 3 maks. 20-30
Kebab Grill X 3 maks. 20-30
Żeberka w kawałkach Grill X 3 maks. 30-40
ł kurczaka Grill X 2 maks. 40-50
10
Niniejsza kuchenka jest wykonana według
najwyższych standardów wytwórczych
z zastosowaniem przodującej technologii, co
zapewnia łatwe i bezproblemowe użytkowanie
kuchenki. W przypadku pojawienia się
jakichkolwiek odchyleń od normalnego działania,
prosimy o sprawdzenie przede wszystkim czy
uwzględnione zostały wszystkie normy
i zalecenia podane w niniejszej instrukcji.
Nieprawidłowe działanie jest zwykle wynikiem
mniejszych problemów. Jednakże, jeśli po
zajrzeniu do instrukcji i sprawdzeniu połączeń
elektrycznych nie udało się określić przyczyny
niesprawnego działania, wówczas należy
zwrócić się do ośrodka usług po sprzedaży
i podać następujące dane:
•Określenie rodzaju niesprawności działania.
•Dokładny model i typ kuchenki.
•Dokładny adres miejsca zamieszkania
użytkownika.
Numer telefonu z numerem kierunkowym.
Numer roboczy podany na tabliczce
znamionowej, którą widać po wyjęciu
szuflady.
W kuchenkach bez szuflady tabliczka
znamionowa znajduje się z tyłu urządzenia.
SERWIS USŁUG PO SPRZEDAŻY
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8

Whirlpool ACM 562 WH instrukcja

Typ
instrukcja