6
ATEST ZGODNOŚCI Z NORMAMI CE
OGÓLNE OSTRZEŻENIA I ZALECENIA
PRZED ROZPOCZĘCIEM UŻYTKOWANIA KUCHENKI
1. Wszelkie materiały opakunkowe (woreczki plastikowe,
detale z tworzywa sztucznego itp.) stanowiące potencjalne
niebezpieczeństwo dla dzieci, należy przechowywać poza
zasięgiem ich rąk.
2. Materiały opakunkowe nadające się do powtórnego
wykorzystania są opatrzone odnośną etykietką.
3. Należy sprawdzić czy kuchenka nie jest uszkodzona i czy
drzwiczki piekarnika zamykają się prawidłowo.
4. Zarówno instalacja kuchenki jak i jej podłączenie do
elektrycznej sieci zasilania powinno być wykonane przez
wykwalifikowanego fachowca z zastosowaniem się do
instrukcji wytwórcy i zgodnie z wymogami miejscowych
norm bezpieczeństwa.
5. Należy usunąć z piekarnika tekturowe zabezpieczenia
ochronne, plastikowe błony i wyjąć ze środka wszystkie
detale wyposażenia.
6. Należy nagrzać piekarnik do temperatury około 200°C
i pozostawić w tym stanie na godzinę. W tym czasie
rozlegnie się niemiły zapach wywołany obecnością smarów
ochronnych, jakimi są pokryte elementy piekarnika oraz
materiału uszczelniającego. Opary te nie są niebezpieczne.
Ostrzeżenie
1. Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek naprawy lub innej
czynności konserwacyjnej należy wyłączyć prąd
elektryczny zasilający kuchenkę.
2. Zwrócić uwagę, by do kuchenki nie zbliżały się dzieci.
3. Kuchenka powinna być instalowana i nastawiana wyłącznie
przez wykwalifikowanego fachowca.
4. Należy dopilnować, by przewody elektryczne zasilające
inne urządzenia elektryczne w pobliżu kuchenki, nie
stykały się z jej nagrzewającymi się częściami.
5. Kiedy płyta grzejna ma być użyta po raz pierwszy,
należy ją przestawić na maksymalną pozycję i włączyć
na około 5 minut. Po wykonaniu tej czynności płyty
grzejnej nie wolno w żadnym razie włączać nie
postawiwszy na niej uprzednio garnka.
6. Płyta kuchenna charakteryzuje się zróżnicowanymi
wymiarami płyty grzejnej / strefy gotowania. W związku
z tym należy używać garnków o średnicy takiej samej jak
płyta grzejna /strefa gotowania lub nieco większej. Zaleca
się stosowanie garnków o grubym dnie i przykrywanie ich
pokrywką, by zaoszczędzić energię. Posługiwanie się
garnkami o wklęsłym lub wypukłym dnie może
spowodować uszkodzenie górnej powierzchni kuchenki.
7. Nie należy traktować górnej płaszczyzny kuchenki jako
stołu roboczego ani powierzchni oparcia.
8. Nie wolno pozostawiać bez nadzoru kuchenki podczas
smażenia potraw, gdyż grozi to pożarem.
9. W przypadku gdyby na powierzchnię z witroceramu coś
upadło i miała ona pęknąć lub pokryć się rysami, kuchenki
nie należy używać dopóki jej zdatności użytkowej nie
sprawdzi technik z ośrodka usług posprzedażnych.
10. Nie należy kłaść żywności owiniętej w folię aluminiową,
tkaninę ani w pojemniku plastikowym na nagrzanych
strefach gotowania kuchenki.
11. Nie należy przesuwać garnków po powierzchni
z witroceramu, by jej nie porysować.
12. Uważać, by na górną płaszczyznę kuchenki nie padał
cukier lub podobne substancje. W razie potrzeby górną
płaszczyznę kuchenki należy czyścić według wskazówek
niniejszej instrukcji, odnośnie dbania i konserwowania.
13. Przed uniesieniem pokrywy należy usunąć ewentualne
rozlane płyny. Nie zamykać pokrywy dopóki płaszczyzny
gotowania nie ostygną.
14. Do wyjmowania gorących garnków lub misek z piekarnika
trzeba wdziewać ochronne rękawice.
15. Nie stawiać na kuchence przedmiotów łatwopalnych, gdyż
mogłyby podchwycić płomień kiedy kuchenka jest
włączona. Podczas działania piekarnika ścianki
wewnętrzne szuflady z akcesoriami oraz same akcesoria
metalowe nagrzewają się. Szuflada na akcesoria powinna
być używana wyłącznie na akcesoria dostarczone na
wyposażeniu wraz z kuchenką; nie należy w niej
przechowywać żadnych przedmiotów łatwopalnych ani
pojemników pod ciśnieniem (rozpylaczy itp. czy też
wyrobów z tworzywa sztucznego).
16. Nie gotować potraw w nieszczelnych naczyniach, które
mogłyby przeciekać.
17. Ostrzeżenie: Podczas działania niektóre dostępne
części kuchenki nagrzewają się do wysokiej
temperatury, trzeba więc pilnować, by do kuchenki nie
zbliżały się małe dzieci.
18. Podczas pracy piekarnika wieko powinno być otwarte.
19. Na czas pracy piekarnika zaleca się usunięcie zeń
wszystkich pozostałych elementów, które do przygotowania
danej potrawy nie są potrzebne (jak np. podstawka w
postaci kraty drucianej, rynienka ściekowa na krople czy też
brytfanna).
20. Dla uzyskania lepszych rezultatów należy posługiwać się
odpowiednim sprzętem (jak np. garnki aluminiowe lub
naczynia ze szkła ognioodpornego).
21. Wytwórca nie ponosi żadnej odpowiedzialności za szkody
osobowe lub materialne powstałe w konsekwencji
nieprawidłowego użytkowania kuchenki.
22. Niniejsze urządzenie zostało zaprojektowane wyłącznie
na użytek domowy do gotowania potraw. Wszelkie inne
formy zastosowania, jak np. w celu ogrzewania
pomieszczenia, są niewłaściwe i niebezpieczne.
23. Nie należy wykładać ścianek ani dna piekarnika folią
aluminiową.
24. Niniejsza kuchenka jest wyprodukowana z materiałów
nadających się do powtórnego użytku. Likwidacja tych
materiałów powinna odbywać się według miejscowych
norm określających zasady likwidowania odpadków.
Przed przekazaniem urządzenia na likwidację należy
pociąć na kawałki kabel zasilający, by był niezdatny do
użytku.
Niniejsze urządzenie zostało zaprojektowane,
skonstruowane i wprowadzone na rynek zgodnie z:
•
Wymogami bezpieczeństwa określonymi przez
Dyrektywę EWG 73/23 dotyczącą urządzeń działających
"pod niskim napięciem".
•
Wymogami ochronnymi określonymi przez Dyrektywę
EWG "EMC" 89/336 zmodyfikowaną przez klasyfikację
wg Dyrektywy EWG 93/68.
•
Niniejsze urządzenie zalicza się do Klasy 1 ochrony
przeciwko wstrząsowi elektrycznemu.
- Niniejsze urządzenie nadaje się do stosowania
w warunkach, w których przewiduje się styczność
z artykułami spożywczymi i jest zgodne z zaleceniami
Dyrektywy EWG 89/109.
Należy zachować niniejszą broszurkę, bo
wprzyszłości może się przydać.