electrolux
8
Jak używać wentylatora
1. Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
ustawić w położeniu
2. Pokrętłem termostatu ustawić
wymaganą temperaturę pieczenia.
Wskazówki i porady
Podczas pieczenia z nawiewem więcej niż
jednej potrawy należy ustawić naczynia na
środku każdej z blach (zamiast kilku
naczyń na jednym poziomie).
Przy całkowitym wypełnieniu piekarnika
potrawami, czas pieczenia będzie nieco
dłuższy.
Na podstawie piekarnika można ułożyć
blachę. Naczynie wstawić do blachy – nie
stawiać naczynia bezpośrednio na dnie
piekarnika, aby zapewnić prawidłową
cyrkulację powietrza wokół produktów.
Gdy piekarnik jest całkowicie wypełniony
tym samym produktem (np. tace ciastek) –
będą one upieczone jednakowo i należy je
wyjąć z piekarnika w tym samym czasie.
Jeżeli na tacach znajdują się produkty
różnego rodzaju i rozmiaru, np. herbatniki –
czas pieczenia będzie inny.
Wentylator sprawdza się także do
ogrzewania produktów, bez konieczności
wcześniejszego rozmrażania, np. tarty
owocowe, paszteciki kiełbaski i inne
produkty o niewielkich rozmiarach. Ustawić
temperaturę 190-200°C I włączyć
piekarnik na 20-40 minut (w zależności od
ilości produktów).
Odpowiednie ustawienie czasu I funkcji
zależy od zdobywanego doświadczenia I
preferencji użytkownika. Temperatury mają
charakter orientacyjny i należy je
podwyższać lub obniżać, zgodnie z
indywidualnymi upodobaniami.
Wpływ naczyń na efekty pieczenia
Naczynia I formy różnią się grubością,
kolorem, stopniem przewodzenia ciepła do
produktu:
A naczynia aluminiowe, gliniane, ze szkła
żaroodpornego oraz jasne formy redukują
B naczynia emaliowane, kolorowe oraz
ciemne, ciężkie formy do pieczenia
wpływają na intensywne rumienienie potraw
od spodu.
Rozmrażanie
rumienienie spodu potrawy.
Wentylator piekarnika pracuje bez emisji
ciepłego powietrza, w temperaturze
pokojowej.
Funkcję polecamy zwłaszcza dla
delikatnych produktów, które są nieodporne
na wyższą temperaturę, np. torty z kremem,
chleb i produkty zbożowe.
Wskazówki i porady
• Produkty przykryć folią aluminiową,
plastikową lub pokrywką, aby uniknąć
ich wysuszenia w trakcie rozmrażania.
• Małe lub płaskie produkty (filety rybne,
wątróbka, mięso) rozmrażają się w ciągu
1-2 godzin. Po rozmrożeniu należy je
natychmiast poddać obróbce cieplnej.
Produkty ułożyć w jednej warstwie I obrócić
w połowie czasu rozmrażania.
• NIE pozostawiać rozmrożonych
produktów w temperaturze pokojowej.
Natychmiast ugotować lub włożyć do
chłodziarki.
• Przestrzegać zasad higieny podczas
obróbki świeżej, mrożonej i gotowanej
żywności.
Pieczenie tradycyjne
Po włączeniu tej funkcji ciepło dochodzi do
potrawy zarówno z dolnej, jak i górnej
grzałki
Przydatne do pieczenia na jednym
poziomie, zwłaszcza dań, które wymagają
dodatkowego rumienienia spodu (quiche,
tarta itp.). Potrawy zapiekane, lasagne,
które wymagają dodatkowego rumienienia
wierzchu można także przygotowywać
używając górnej i dolnej grzałki.
Jak włączyć pieczenie tradycyjne
• Obrócić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika do pozycji
• Ustawić pokrętło termostatu na
wymagany poziom temperatury.