Zanussi ZCG568MX1 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Instrukcja
obsługi
Kuchenka
ZCG568MX1
PL
2
Spis treści
Wskazówki bezpieczeństwa
Wskazówki dla użytkownika
Panel sterujący
Obsługa urządzenia
Przed pierwszym użyciem
Piekarnik elektryczny
Używanie wentylatora piekarnika
Wentylator
Rozmrażanie
Wskazówki i porady
Pieczenie tradycyjne
Pieczenie na grillu
Tabele pieczenia
Obsługa płyty
Konserwacja i czyszczenie
Wymiana żarówki piekarnika
Co zrobić, gdy...
Wskazówki dla instalatora
Dane techniczne
Instalacja
Ustawienie
Podłączenie do zasilania elektrycznego
Podłączenie do zasilania gazem
Przestawienie na inny rodzaj gazu
Warunki gwarancji
Serwis
Gwarancja europejska
3
5
6
6
6
7
7
8
8
8
9
10
12
14
15
15
16
17
18
18
19
21
22
22
23
Poniższe symbole pojawiają się w instrukcji obsługi i mają następujące
znaczenie:
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Obsługa urządzenia
Wskazówki i porady
Informacje dotyczące ochrony środowiska naturalnego
3
Wskazówki bezpieczeństwa
Przed przystąpieniem do eksploatacji
urządzenia należy dokładnie zapoznać się
z instrukcją, w której podano wskazówki i
zalecenia dotyczące prawidłowego
użytkowania i obsługi sprzętu.
Instrukcję obsługi należy przechowywać
przez cały czas użytkowania kuchni.
W przypadku sprzedaży urządzenia należy
pamiętać również o przekazaniu instrukcji
obsługi nowemu użytkownikowi.
Przestrzeganie wskazówek zawartych w
instrukcji zapewni długotrwałe i
niezawodne działanie kuchni.
Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone
do obsługi przez dzieci oraz osoby z
upośledzonymi zdolnościami fizycznymi,
sensorycznymi lub mentalnymi, bądź
brakiem doświadczenia i wiedzy bez
nadzoru lub przeszkolenia przez osobę
odpowiedzialną.
Instalacja
Podłączenie kuchenki do instalacji gazowej
może wykonać wyłącznie instalator urządzeń
gazowych z odpowiednimi uprawnieniami.
Kuchenka jest ciężka. Zachować ostrożność
podczas przenoszenia i przesuwania urządzenia.
Przed rozpoczęciem korzystania z kuchni
należy usunąć wszystkie elementy opakowania.
Przed instalacją należy sprawdzić
rodzaj i ciśnienie gazu w miejscu instalacji
urządzenia oraz rodzaj gazu, do którego
kuchnia jest przystosowana
Warunki dotyczące zmiany rodzaju
używanego gazu znajdują się w instrukcji
obsługi (patrz także tabliczka znamionowa
urządzenia).
Pomieszczenie, w którym ma być
zainstalowana kuchnia powinno posiadać
sprawną wentylację nawiewno –
wywiewną.
Niesprawna wentylacja może prowadzić
do zakłócenia procesu spalania gazu i
powstawiania zwiększonej zawartości tlenku
węgla w pomieszczeniu kuchennym.
Kuchenkę należy podłączyć do zasilania
elektrycznego: 230V, 50Hz.
Sprawdzić zgodność parametrów instalacji
elektrycznej z danymi
umieszczonymi na tabliczce znamionowej.
Nie należy naprawiać / zmieniać parametrów
urządzenia samodzielnie.
Bezpieczeństwo dzieci
Urządzenie przeznaczone jest do obsługi
wyłącznie przez osoby dorosłe. Nie zezwalać
dzieciom na zabawę w pobliżu urządzenia
Kuchnia nagrzewa się podczas pracy i
pozostaje gorąca przez jakiś czas. Nie zezwalać
dzieciom na przebywanie w pobliżu kuchni, do
czasu jej ostygnięcia.
Dzieci mogą także zranić się / poparzyć
przy zdejmowaniu garnków i naczyń z kuchni.
Podczas pracy
Urządzenie jest przeznaczone do
przyrządzania potraw w warunkach
gospodarstwa domowego. Stosowanie jej do
innych celów jest niedozwolone!
Podczas pracy kuchni powstaje ciepło i
wilgoć. Należy zapewnić prawidłową
wentylację w pomieszczeniu, w którym
będzie ustawiona kuchnia.
W przypadku zalania kuchni, nie należy jej
używać. Nie obsługiwać kuchni mokrymi
rękoma.
W przypadku długiej pracy kuchni
należy zapewnić dodatkową wentylację
poprzez otwarcie okna lub zwiększenie
mocy wentylacji mechanicznej (jeżeli
zainstalowano).
W przypadku podłączenia innych urządzeń
elektrycznych w pobliżu kuchni należy zwrócić
uwagę, aby ich przewody zasilające nie
dotykały gorących elementów kuchni (lub nie
zostały przytrzaśnięte drzwiami kuchni).
Podczas gotowania potraw na oleju lub
4
innym tłuszczu nie wolno pozostawiać
urządzenia bez nadzoru, ponieważ
przegrzany olej może się zapalić.
Na ruszcie nie wolno ustawiać
zdeformowanych lub niestabilnych naczyń do
gotowania, gdyż mogą się one przewrócić
i zawartość naczynia wyleje się na palniki.
Do wkładania i wyjmowania potraw z
piekarnika należy zawsze używać
kuchennych rękawic ochronnych.
Kuchnia nagrzewa się podczas pracy.
Nie dotykać nagrzanych elementów
wewnątrz piekarnika, gdyż może dojść do
oparzenia.
Sprawdzić, czy pokrętła znajdują się w
pozycji „OFF” (wyłączony), kiedy kuchenka
nie jest użytkowana.
Ze względów bezpieczeństwa i
higienicznych kuchenkę należy utrzymywać w
czystości. Tłuszcz i resztki potraw mogą stać
się przyczyną pożaru!
Piekarnik należy czyścić zgodnie ze
wskazówkami zawartymi w niniejszej
instrukcji obsługi.
Na palnikach kuchni oraz w piekarniku nie
należy używać plastikowych naczyń. Nie
przykrywać wewnętrznych elementów
piekarnika folią aluminiową.
Otwór wentylacyjny piekarnika (z tyłu, w
środkowej części płyty) nie może być
zasłonięty, gdyż zapewnia prawidłową
wentylację komory piekarnika.
W pobliżu kuchni nie wolno
przechowywać łatwopalnych materiałów,
środków czyszczących itp.
Nie przenosić kuchni za uchwyt drzwi
piekarnika.
Serwis
Awarię urządzenia należy zgłosić w
autoryzowanym zakładzie serwisowym.
Użytkownikowi nie wolno samodzielnie
wykonywać napraw! Autoryzowany zakład
serwisowy posiada oryginalne części
zamienne.
Ochrona środowiska naturalnego
Wszystkie materiały opakowania nadają się do
powtórnego przetworzenia.
Oddać je do punktu zbiórki surowców
wtórnych.
Po zużyciu urządzenia należy je
unieruchomić poprzez odcięcie przewodu
zasilającego.
Symbol
na produkcie lub na opakowaniu
oznacza, że tego produktu nie wolno traktować
tak, jak innych odpadów domowych. Należy
oddać go do właściwego punktu skupu
surowców wtórnych zajmującego się
złomowanym sprzętem elektrycznym i
elektronicznym.
Właściwa utylizacja i złomowanie pomaga w
eliminacji niekorzystnego wpływu
złomowanych produktów na środowisko
naturalne oraz zdrowie.
Aby uzyskać szczegółowe dane dotyczące
możliwości recyklingu niniejszego urządzenia,
należy skontaktować się z lokalnym urzędem
miasta, służbami oczyszczania miasta lub
sklepem, w którym produkt został zakupiony.
5
Wskazówki dla użytkownika
Panel sterujący
Pokrętło tylnego lewego palnika
Pokrętło przedniego lewego pola grzejnego
Pokrętło przedniego prawego pola grzejnego
Pokrętło tylnego prawego pola grzejnego
Zegar
Termostat piekarnika
Lampka kontrolna termostatu piekarnika
Lampka kontrolna
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
Płyta
Tylny lewy palnik (pomocniczy)
Przedni lewy palnik (duży)
Przedni prawy palnik (średni)
Tylny prawy palnik (średni)
Piekarnik
A.
Prowadnica
B.
Taca
C. Wentylator
C
A
B
Poziom
blachy
1
2
4
3
6
Obsługa urządzenia
Przed pierwszym użyciem
Zdjąć wszystkie elementy opakowania
(wewnątrz i z zewnątrz urządzenia), przed
włączeniem piekarnika.
Przed pierwszym użyciem urządzenia należy
rozgrzać piekarnik, bez wkładania żywności.
W tym czasie może wydobywać się
nieprzyjemny zapach. Jest to zjawisko
normalne.
1. Wyjąć wszystkie akcesoria z piekarnika.
2. Zdjąć naklejki lub folie ochronne, jeżeli
występują.
3. Rozgrzać piekarnik przez 45 minut
ustawiając odpowiednie pokrętło na
pozycję “250”.
Tę samą czynność należy powtórzyć
włączając grill na 5-10 minut.
Umyć akcesoria łagodnym detergentem.
Opłukać i osuszyć.
Tabliczka znamionowa
Oznaczenie modelu urządzenia znajduje się
na tabliczce znamionowej kuchni (z lewej
strony, po otwarciu drzwi kuchenki).
Wartość wymaganego zabezpieczenia
kuchenki jest także podana na tabliczce
znamionowej.
Kondensacja i para
Podczas ogrzewania żywności pojawia się
para. Piekarnik częściowo odprowadza
powstałą parę. Pomimo to, nie należy stać na
wprost piekarnika podczas otwierania
drzwi, aby pozwolić na swobodne ujście pary.
Jeżeli para przedostanie się na chłodne
powierzchnie poza piekarnikiem, wtedy nastąpi
kondensacja pary i pojawią się krople wody.
Jest to zjawisko normalne i nie świadczy o
usterce urządzenia. Aby zapobiec
przebarwieniom, należy regularnie wycierać
powstałe krople wody.
Naczynia
Używać żaroodpornych naczyń, które
wytrzymują temperaturę do 250°C.
Na podstawę piekarnika nie wolno stawiać
żadnych naczyń i garnków.
Drzwi piekarnika nagrzewają się w
czasie pracy. Nie zezwalać dzieciom na
zabawę w pobliżu włączonego piekarnika.
Piekarnik elektryczny
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
Pieczenie tradycyjne
włączona górna i dolna grzałka; pieczenie tradycyjnych
potraw, które nie wymagają zmian temperatury w czasie
pieczenia. Jeżeli to konieczne, rozgrzać wstępnie piekarnik
przed włożeniem potrawy.
Nagrzewanie dolną grzałką
pozwala na przypieczenie potraw od spodu.
Nagrzewanie górną grzałką
pozwala na rumienienie wierzchu potraw.
Grill
Funkcji grilla nie można używać jednocześnie z innymi
funkcjami piekarnika. Drzwi piekarnika muszą być
zamknięte podczas pieczenia na grillu.
Drzwi piekarnika musza być zamknięte podczas
grillowania. Uwaga: Przy funkcji Grill temperatura
maksymalna to 230°C.
Pieczenie z nawiewem
termoobieg; funkcja pozwala na pieczenie więcej niż jednej
potrawy jednocześnie, bez przenikania się smaków i
zapachów, na kilku poziomach.
7
Rozmrażanie
(To NIE jest funkcja pieczenia). Pomocne przy rozmrażaniu
produktów.
Uwaga
Na dnie piekarnika nie wolno stawiać żadnych
naczyń, patelni, tac lub folii aluminiowej. M
dojść do nagromadzenia ciepła i uszkod
piekarnika oraz emaliowanych powierzchni.
oże
zenia
okrętło termostatu
ustawić obracaj
w zakresie od
oluje temperaturę płynnie,
P
Temperaturę można ąc
pokrętło piekarnika w kierunku zgodnym z
ruchem wskazówek zegara.
Temperaturę można ustawić
50°C do 250°C.
Termostat kontr
więc można wybrać poziom temperatury
pomiędzy tymi, które są wyraźnie oznaczone.
Ustawienie maksymalne jest odpowiednie do
pieczenia na grillu.
Wskazówki
Po wyborze temperatury zostanie
podświetlona lampka kontrolna termostatu.
Będzie podświetlona, aż piekarnik osiągnie
zadaną temperaturę; następnie zgaśnie i
będzie się zapalała, pokazując, że termostat
kontroluje temperaturę wewnątrz piekarnika.
Lampka kontrolna piekarnika zostanie
podświetlona po ustawieniu funkcji
piekarnika, na czas jej trwania.
żywanie wentylatora piekarnika U
Wentylator
Powietrze jest ogrzewane I rozprowadzane
nikające z tego sposobu pracy są
zybkie Rozgrzewanie
naczonej temperatury
przepisie należy dodać 5-7 minut). Potrawy
iższe temperatury pieczenia
ga niższych
eniu
ednakowa temperatura pieczenia
akowej
wewnątrz piekarnika dzięki pracy wentylatora,
umieszczonego w tylnej ściance urządzenia.
Wentylator nadmuchuje gorące powietrze, aby
zapewnić jednorodną temperaturę wewnątrz
piekarnika.
Korzyści wy
następujące:
S
Szybkie osiąganie wyz
eliminuje konieczność wstępnego nagrzewania
piekarnika (do czasu pieczenia wskazanego w
wymagające pieczenia w bardzo wysokich
temperaturach należy włożyć do rozgrzanego
piekarnika, np. chleb, suflety itp.
N
Pieczenie z nawiewem wyma
temperatur, niż pieczenie tradycyjne.
Dlatego należy pamiętać o zmniejsz
temperatury o 20- 25°C korzystając z
dotychczasowych przepisów.
J
Wentylator umożliwia utrzymanie jedn
temperatury wewnątrz piekarnika, niezależnie
8
od poziomu ułożenia blachy. Pozwala to
także na pieczenie kilku potraw jednocześnie.
Należy pamiętać, że potrawy na najwyższym
poziomie będą rumieniły się nieco szybciej.
Zapachy potraw nie przenikają się.
Jak używać wentylatora
1. Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
ustawić w położeniu
2. Pokrętłem termostatu ustawić wymaganą
temperaturę pieczenia.
Wskazówki i porady
Podczas pieczenia z nawiewem więcej niż
jednej potrawy należy ustawić naczynia na
środku każdej z blach (zamiast kilku naczyń
na jednym poziomie).
Przy całkowitym wypełnieniu piekarnika
potrawami, czas pieczenia będzie nieco
dłuższy.
Na podstawie piekarnika można ułożyć
blachę. Naczynie wstawić do blachy – nie
stawiać naczynia bezpośrednio na dnie
piekarnika, aby zapewnić prawidłową
cyrkulację powietrza wokół produktów.
Gdy piekarnik jest całkowicie wypełniony tym
samym produktem (np. tace ciastek) – będą
one upieczone jednakowo i należy je wyjąć z
piekarnika w tym samym czasie. Jeżeli na
tacach znajdują się produkty różnego rodzaju
i rozmiaru, np. herbatniki – czas pieczenia
będzie inny.
Wentylator sprawdza się także do ogrzewania
produktów, bez konieczności wcześniejszego
rozmrażania, np. tarty owocowe, paszteciki
kiełbaski i inne produkty o niewielkich
rozmiarach. Ustawić temperaturę 190-200°C I
włączyć piekarnik na 20-40 minut (w
zależności od ilości produktów).
Odpowiednie ustawienie czasu I funkcji
zależy od zdobywanego doświadczenia I
preferencji
użytkownika. Temperatury mają charakter
obniżać, zgodnie z indywidualnymi
upodobaniami.
Wpływ naczyń na efekty pieczenia
Naczynia I formy różnią się grubością,
kolorem, stopniem przewodzenia ciepła do
produktu:
A naczynia aluminiowe, gliniane, ze szkła
żaroodpornego oraz jasne formy redukują
rumienienie spodu potrawy.
B naczynia emaliowane, kolorowe oraz
ciemne, ciężkie formy do pieczenia wpływają
na intensywne rumienienie potraw od spodu.
Rozmrażanie
orientacyjny i należy je podwyższać lub
Wentylator piekarnika pracuje bez emisji
ciepłego powietrza, w temperaturze pokojowej.
Funkcję polecamy zwłaszcza dla delikatnych
produktów, które są nieodporne na wyższą
temperaturę, np. torty z kremem, chleb i
produkty zbożowe.
Wskazówki i porady
Produkty przykryć folią aluminiową,
plastikową lub pokrywką, aby uniknąć ich
wysuszenia w trakcie rozmrażania.
Małe lub płaskie produkty (filety rybne,
wątróbka, mięso) rozmrażają się w ciągu
1-2 godzin. Po rozmrożeniu należy je
natychmiast poddać obróbce cieplnej.
Produkty ułożyć w jednej warstwie I obrócić w
połowie czasu rozmrażania.
NIE pozostawiać rozmrożonych produktów
w temperaturze pokojowej. Natychmiast
ugotować lub włożyć do chłodziarki.
Przestrzegać zasad higieny podczas
obróbki świeżej, mrożonej i gotowanej
żywności.
Pieczenie tradycyjne
Po włączeniu tej funkcji ciepło dochodzi do
potrawy zarówno z dolnej, jak i górnej grzałki
Przydatne do pieczenia na jednym poziomie,
zwłaszcza dań, które wymagają dodatkowego
rumienienia spodu (quiche, tarta itp.). Potrawy
9
zapiekane, lasagne, które wymagaj
dodatkowego rumienienia wierzchu można takż
przygotowywać używając górnej i dolnej grzałki.
ą
e
Jak włączyć pieczenie trady
Obrócić pokrętło wyboru funkc
cyjne
ji piekarnika
do pozycji
Ustawić pokrętło termostatu na wymagany
poziom temperatury.
Nagrzewanie górną grzałką
o pieczenia gotowych dań, D np. Lasagne.
Nagrzewanie dolną grzałką
Funkcja przydatna szczególnie do pieczenia
niektórych ciast oraz pizzy. Można jej także
używać do rumienienia potraw takich jak quiche
arty (aby być pe
i
wnym, że spód jest
zostaje podświetlona po ustawieniu
o
t
równomiernie upieczony).
Lampka termostatu piekarnika
Lampka
temperatury pieczenia i pozostanie włączona d
czasu jej osiągnięcia wewnątrz piekarnika. W
czasie pieczenia gaśnie i zapala się, informując
o kontrolowaniu i utrz
y
m
y
waniu zadane
j
temperatury.
Urządzenie nagrzewa się w czasie pracy
Zachować ostrożność i nie dotykać grzałek
wewnątrz piekarnika.
.
Wskazówki i porady
Należy zachować min. 2.5 cm pomiędz
wierzchem p
y
b
ty
otrawy i grzałką. W ten sposó
osiągniecie Państwo najlepsze rezulta
pieczenia. W przypadku pieczenia ciast, chleb
itp., formę należy ustawić centralnie pod grzałką.
a
Formy i naczynia z potrawami ustawiać na
środku tacy, aby powietrze mogło swobodne
przepływać.
Potrawy układać w wystarczająco dużych
oraz aby ułatwićźniejsze
luminowe lub błyszczące
ie
o
ka ka.
naczyniach i tacach, aby uniknąć
nadmiernego kapania tłuszczu na podstawę
piekarnika
czyszczenie.
Naczynia emaliowane, ciemne lub ciężkie
powodują nadmierne rumienienie spodu
potrawy. Tace a
odbijają ciepło i powodują spowolnien
rumienienia spodu potrawy.
NIE stawiać żadnych naczyń bezpośrednio na
dnie piekarnika, gdyż można uszkodzić
urządzenie.
NIE używać rusztu form do mięsa jako tacy do
pieczenia, gdyż potrawa będzie zbyt mocno
zrumieniona od spodu.
Drzwi nagrzanego piekarnika nie powinny być
otwierane na zbyt długi okres czasu,
zwłaszcza przy wkładaniu potraw d
rozgrzanego pie rni
Pieczenie na grillu
Podczas pieczenia na grillu niektóre
elementy kuchni nagrzewają się. Nie
należy zostawiać włączonego urządzenia
bez nadzoru. Nie zezwala
bawę w pobliżu włączo
ć dzieciom na
za nej kuchni.
°C.
niem.
wać
aby
alną wilgotność.
Drzwi piekarnika musza być zamknięte
podczas grillowania. Uwaga: Przy funkcji
Grill temperatura maksymalna to 230
Większość produktów można umieścić na
ruszcie, w odpowiednim naczyniu, aby
pozwolić na efektywną cyrkulację rozgrzanego
powietrza. Ryby można umieścić
bezpośrednio na ruszcie.
Ustawić naczynie i ruszt na odpowiednim
poziomie wewnątrz piekarnika (ze względu na
rozmiary i grubość mięsa).
Produkty należy osuszyć przed grillowa
Chude mięso i ryby należy posmaro
cienką warstwą oleju lub masła,
zachowały swoją natur
Dodatki, takie jak: pomidory i grzyby można
położyć pod rusztem, podczas grillowania
mięsa.
Podczas tostowania pieczywa zalecamy
wsunięcie rusztu na najwyższy poziom.
Przed włożeniem produktów przeznaczonych
10
do grillowania, zalecamy ogrzanie piekarnika
(przy włączonej funkcji grill) przez kilka minut.
W czasie pieczenia można zmieniać
ustaw .
w g ędów bezpieczeństwa,
ę, aby zapobiec
u i
ia
po
P się
sy znie).
rnika po upływie
s
ienia i temperaturę, jeżeli to konieczne
W trakcie pieczenia na grillu potrawy należy
obrócić na drugą stronę, jeżeli to konieczne.
UWAGA: Ze z l
Z
u
grzałka grilla jest kontrolowana przez
termostat. W czasie grillowania, grzałka
włącza i wyłącza si
ewentualnemu przegrzaniu.
Czasy pieczenia zależą do wagi produkt
jego grubości.
Zegar (Minutnik)
Obrócić pokrętło funkcji w prawą stronę, do
maksymalnego położenia i powrócić do
odpowiedniego czasu (potrzebnego do upieczen
trawy).
o upływie ustawionego czasu rozlegnie
gnał akustyczny wyłącza się automatyc
egar nie przerywa pracy pieka
tawionego czasu.
Tabele pieczenia
Pieczenie tradycyjne
Potrawa
Poziom
blachy
Czas wstępnego
ogrzewania (min.)
°C
Czas
pieczenia
(min.)
Paszteciki 3 10-13 160-180 20-25
Kruchy spód 2 10-13 170-190 25-30
Ciasto drożdzowe z jabłkami 3 - 180-200 45-50
Ciasto z jabłkami 1 10-13 175-185 55-60
Ciastka 10-13 170-190 25-35 2
10-13 170-180 Biszkopt beztłuszczowy 2 20-25
Biszkopt 2 - 170-180 50-55
Kurczak (cały) 2 - 195-205 60-70
Kurczak (połówka) 3 - 195-205 30+30
Pieczeń wieprzowa 3 - 195-205 100-105
Pizza 2 - 210-230 25-30
Bułki drożdżowe 1/2 10-15 215-235 10-20
Roladki szwajcarskie 1/1 10-13 170-190 15-20
Sernik 1/2 - 170-190 50-70
Flan z jabłkami 1/1 10-15 210-230 30-50
11
Potrawa
Poziom
blachy
Czas wstępnego
ogrzewania (min.)
°C
Czas
pieczenia
(min.)
Eklery 1/2 10-15 190-200 10-20
Bezy 1/2 - 115-125 40-50
Quiche Lorraine 1/1 15-20 220-240 20-40
Ciasto bożonarodzeniowe 1/2
250*
15-20 45+10**
160-180
Crumble 1/3 15-20 190-200 25-35
Strucla 1/2 15-20 170-180 20-30
Ciasto maślane 1/3 15-20 190-200 25-35
* czas wstępnego nagrzewania
** czas pozostawienia w piekarniku o zakończeniu pieczenia
Wentylator
Potrawa Poziom blachy
Czas wstępnego
ogrzewania (min.)
Czas
pieczenia
°C
(min.)
zteciki 2+4 - Pas 140-160 30-35
Kr uchy spód 2+4 - 170 25-35 150-
Ci owe z jabłkami asto drożdz 2+4 - 70-180 45-51 0
Ci i asto z jabłkam 1+3 - 70-180 55-61 0
Ciastka 2+ 60-170 20-34 - 1 0
Bi owy szkopt beztłuszcz 3 - 50-160 30-31 5
Biszkopt 2 - 60-170 45-51 5
Bułki drożdżowe 3 80-200 10-210-13 1 0
Bu owe łki drożdż 1+ 80-200 10-23 - 1 0
Ro e ladki szwajcarski 3 60-180 10-210- 13 1 0
Sernik 2 - 150-170 50-70
Flan z jabłkami 2 80-200 30-510- 13 1 0
Eklery 3 90-200 10-2010- 13 1
Bezy 2+ 15-125 45-54 - 1 5
Ci eniowe asto bożonarodz 2 - 50-160 45+101 **
rumble 2 - 65-175 25-3C 1 5
Strucla 3 - 160-170 20-30
Ciasto maślane 2 - 175 25-3165- 5
12
Pieczenie na grillu
Potrawa
Czas wstępnego
Poziom Czas pieczenia
ogrzewania
blachy (min.)
°C
(min.)
Tost 3 10 230 3-5
Steki wołowe 3 10 230 15+15
Kurczak (połówka) 2 --- 230 30+30
Steki wieprzowe 3 --- 230 25+25
y
u kontrolnym (patrz opis urządzenia).
Obsługa płyt
Palniki nawierzchniowe
Symbole na pokrętle odpowiadają symbolom na
panel
wyłączony
maksymalny płomień
minimalny płomień
Poziomu maksy
zagotowania,
malnego należy używa do
a minimalnego do
a potraw (utrzymywa w
a wybierać położenia pośrednie m
i minimalnym płomieniem, nigdy
pokrętła pomiędzy płomi em
ymalnym, a pozycją: wyłączony.
ć
podgotowywani nia
cieple).
Możn iędzy
maksymalnym
stawiaćnie u
maks
eni
Zapalanie palni
ków
nąć pokrętło i obrócić je w lewą str ę,
do oznaczenia „dużego płomienia”.
Jednocześnie wcisnąć i przytrzymać
isk zapalarki (patrz rys.), aż pojawi
się płomień (1 iskra/sekunda).
Zwolnić pokrętło i sprawdzić, czy palnik
regulować łomień
LUB
Wcisnąć pokrętło i w lew
str ę, aż do ozna użego
płomienia”. Przyło lnika z ą
np apałkę.
Zw nić pokrętło i ić, czy p
dz
Po zapaleniu wyreg omień.
Jeże eń zgasł nal kać 1 m
spróbowa ponownie.
Jeżel ożna włączy pomimo
kilka h prób należ zić, czy
pierści palnika i jego prawid
ułoż trz rysunek)
Wcis on
aż
przyc
działa.
Po zapaleniu wy
p
obrócić je ą
on czenia „d
żyć do pa apalon
. z
ol sprawdz alnik
iała.
ulować pł
li płomi
ć
eży odcze inutę i
i m
krotnyc
nie ć palnika
y sprawd
eń wierzch są łowo
one (pa .
Wyłączanie palni
Wyłącz palnik ustawia tło w po
ków
yć jąc pokrę zycji
«
».
Przed zamknięci lanej p y
należy prawdzić, cz e pok ą
ustawione w położeni ony.
Nie zamykać pokrywy, jeżeli płyta
em szk okryw
s y wszystki rętła s
u: wyłącz
13
podp gorąca (można
szk cie nie stawiać
ateriałów, które mogą ulec stopieniu.
Wy iwego palnika
Pod każdym z pokręteł znajduje się
od ającemu mu palnika.
Za ć palnik o wielkości
odpo nka używanego do
go ścić do wykipienia
pot bieranie odpow nich
ń (patrz rysunek).
yń o płaskim dnie i cienkich
ń o wklęsłych lub
alnikowa jest jeszcze
odzić pokrywę). Na płyu
m
bór właśc
symbol
powiad
wsze należy stosowa
wiedniej do średnicy gar
towania. Aby nie dopu
rawy, zalecamy do ied
naczy
Należy używać nacz
ściankach. Nie używać naczy
wypukłych dnach.
Ze względów ekonomicznych zalecamy
nakrywanie naczyń podczas gotowania.
prawidłowo
nieprawidłowo
Kiedy potrawa zacznie się gotować, należy
zmniejszyć płomień tak, aby tylko
podtrzymywać gotowanie.
Pierścień i otwory palnika należy utrzymywać
w czystości.
Na poszczególnych palnikach należy używać
naczyń o właściwej średnicy:
Średnica (mm)
Palnik
Moc
(kW)
min. min.
Duży 3,00 160 280
Średni 2,00 140 240
Pomocniczy 1,00 120 180
Akcesoria dostarczane wraz z
rządzeniem u
Kuchnia jest wyposażona w:
ruszt (potrawy należy umieszczać w
środkowej części rusztu)
tacę (na spływający z mięsa tłuszcz i soki); wsunąć w
eżeli nie jest używana należy ją wyjąć z
ginaln posaż kuchni
y używanie aroodpornych naczyń
(z nie ze wskazówkami ich p enta).
poziom 2; j
piekarnika
Poza ory
zalecam
ym wy eniem
ż
god roduc
Wysuwana szuflada
Pod komorą piekarnika znajduje się wysuwan
szuflada.
a
W czasie długiego pieczenia szuflada
może ulec rozgrzaniu.
W szufladzie nie należy przechowywać M
ła wo palne (rękawice, ręczniki,
ateriały
ścierki,
plastikowe naczynia, spraye) nie powinny być
przechowywane w szufladzie.
enia,
chować
lub wtedy, gdy
szufladę
nąć do
, należy ją maksymalnie
ując z
ku
. Należy go włożyć do
szu zakończeniu pracy
.
S
c n wrotnej kolejności.
t
Akcesoria piekarnika, np. tace do piecz
również ulegną rozgrzaniu. Za
szczególną ostrożność podczas wyjmowania tac
z szuflady w trakcie pieczenia
piekarnik jest jeszcze rozgrzany.
Aby wysunąć
Chwycić szufladę od dołu I wysu
przodu.
Aby wyjąć szufladę
wysunąć, lekko podnieść I pociągnąć, wyjm
obudowy piekarnika.
W czasie pracy piekarnika w zbiorni
gromadzą się skropliny
flady piekarnika. Po
urządzenia zbiornik należy opróżnić / oczyścić
zufladę należy włożyć wykonując powyższe
zy ności w od
14
Czyszczenie i konserwacja
W czasie pracy piekarnika w zbiorniku
gromadzą się skropliny. Należy go włożyć do
szuflady piekarnika.
o zakończeP niu pracy urządzenia zbiornik
należy opróżnić / oczyścić.
Przed przystąpieniem do czyszczen
należy sprawdzić, czy
ia
wszystkie pokrętła
żywać
alniki
Palniki można myć w wodzie z dodatkiem
środka czyszczącego.
Po umyciu sprawdzić, czy otwory
pierścienia palnika nie są zatkane.
Do czyszczenia nigdy nie używ noża
lub innych ostrych narzędzi.
Po umyciu elementy należy wysuszyć i
ponownie umieścić na swoim miejscu.
Panel sterujący, pokrętła, emaliowany
ścić tak, jak
tałe elem mal
Drzwi piekarnika
iczki piek na myć łą
odatk eterg . Nie o
odkó rując
oczyszczenia piekarnika
Opuścić drzwiczki piekarnika do pozycji
poziomej. Następnie przełożyć do przodu
dźwigienki na obu zawiasach drzwiowych, aż do
oporu (a).
do oporu i unieść w
są ustawione w położeniu „wyłączony”,
urządzenie jest ostudzone i odłączone do
zasilania.
Do czyszczenia nie należy u
szorujących środków i materiałów.
P
ać
ruszt kuchni, przednia i boczne ścianki
piekarnika
– Czyścić wilgotną gąbką z łagodnym
detergentem; opłukać i osuszyć.
– Nie używać środków i materiałów ściernych,
które mogłyby zniszczyć emalię.
Piekarnik
Elementy emaliowane: czy
pozos enty e iowane.
Drzw arnika leży ciep
wodą z d
używać śr
iem d entu woln
w szo ych.
Zdejmowanie drzwiczek piekarnika
W celu łatwego
można zdjąć jego drzwiczki.
Ponownie zamknąć drzwiczki
górę, aby zdjąć je z zawiasów (b).
Zakładanie drzwiczek piekarnika
Podczas wstawiania drzwiczek należy
wykonać czynności opisane w akapicie
Zdejmowanie drzwiczek piekarnika, tylko w
odwrotnej kolejności.
Ponownie osadzić zawiasy drzwiczek w otworach
na zawiasy (c).Podczas osadzania zawiasów
zwrócić uwagę, aby zostały ułożone właściwie i
równomiernie.
Następnie powoli odchylić drzwiczki w
ł.Dopilnować, aby w trakcie odchylania kant
drzwiczek nie uderzył w dole o ramę (w takim
wypadku ponownie podnieść drzwiczki w górę i
na nowo ułożyć zawiasy).
Następnie ponownie przełożyć dźwigienki na
zawiasach do tyłu – w stronę piekarnika
(d).Aby drzwiczki zamk ęły się prn
) j
awidłowo,
docisnąć dźwigienki (e akimś przedmiotem
(np. śrubokrętem).
Sprawdzić (powoli) poprawną funkcję
drzwiczek.
15
Uwaga: Nigdy nie „zatrzaskiwać“ dźwigienki
zawiasów drzwiowych,gdyż działanie sprężyny może
spowodować obrażenia.
Płyta podpalnikowa
Płytę czyścić, gdy jest jeszcze ciepła (później
do tego
ikowej
ych
Plamy z octu,
kwasów owocowych należy natychmiast
usuwać.
Nie używać:
ry pierścienia
palnika nie są zatkane.
Do czyszczenia nigdy nie używać noża lub
innych ostrych narzędzi.
Po umyciu elementy należy wysuszyć i
ponownie umieścić na swoim miejscu.
usunięcie zanieczyszczeń będzie trudniejsze).
Do czyszczenia bieżącego używać wody z
detergentem lub specjalnych środków
przeznaczonych. Dokładnie opłukać i
wysuszyć.
Wszelkie zanieczyszczenia i pozostałości po
gotowaniu należy natychmiast namoczyć i
usunąć, ponieważ emalia na podpaln
płycie kuchenki może się trwale
przebarwić.
Nie używać ostrych narzędzi lub ściern
środków czyszczących.
proszków do szorowania, wybielaczy;
drucianych gąbek;
środków do czyszczenia wanien i zlewów.
Palniki
Palniki można myć w wodzie z dodatkiem
środka czyszczącego.
Po umyciu sprawdzić, czy otwo
Wymiana żarówki piekarnika
Przed wymianą żarówki należy
upewnić się, że pokrętła są ustawione w
położeniu „wyłączony”. Odłączyć
urządzenie do zasilania. Kuchnia musi być
ostudzona.
Parametry żarówki
Moc 25W
Zasilanie 230/240V(50Hz)
Odporna na
temperaturę
300ºC
Cokół E 14
Aby wymienić żarówkę.
1. Odkręcić szklaną pokrywę w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zeg
zdjąć.
2. Wykręcić zużytą żarówkę i wkręcić nową,
sprawną.
ara I
3. Założyć szklaną pokrywę.
Podłączyć kuchnię do zasilania elektrycznego.
Co zrobić, gdy ...
W przypadku wystąpienia nieprawidłowości w
rzed
e
nika z
funkcjonowaniu kuchenki należy p
zgłoszeniem awarii w autoryzowanym
zakładzie serwisowym sprawdzić poniższ
usterki i rozwiązania.
WAŻNE: Jeżeli wezwą Państwo tech
16
WAŻNE: Jeżeli wezwą Państwo technika z
autoryzowanego zakładu serwisowego do
usunięcia opisanej po
niżej usterki (lub
n
n
w
t
aprawy szkody powstałej w wyniku
ieprawidłowej instalacji, obsług itp.,
izyta będzie odpłatna nawet w czasie
rwania gwarancji.
Usterka Rozwiązanie
Sprawdzić, czy:
Otwory w pokrywce palnika nie są zatkane.
Płomień palnika jest niestabilny
Regula jest sprawny. tor ciśnienia
Zawór j twarty. est całkowicie o
Sprawdzić, czy:
Zawór gazowy jest otwarty.
Przewód g zowy jest prawidłowo ułożony. a
Żaden z palników się nie zapala
Palnik j est mokry.
Pokrywka i pierścień palnika zostały prawidłowo założone
po czyszczeniu.
Płomień jest nierównomierny
Sprawdzić, czy:
Pierścień palnika jest czysty.
Pokrywka i pierścień palnika zostały prawidłowo założone
po czyszczeniu.
Nie można włączyć piekarnika
Sprawdzić:
- Czy f zostały unkcja piekarnika/temperatura pieczenia
prawidłowo ustawione.
- Włącznik (w przypadku podłączenia stałego) w instalacji
jest w położeniu: włączony (ON).
Potrawy pieką się zbyt wolno lub zbyt
szybko
Sprawdzić:
- należy zmi peraturę pieczenia. enić tem
Nie działa oświetlenie piekarnika
- Żarówka przepaliła się. Wymienić na nową, postępując
zgodnie ze wskazówkami zawartymi w instrukcji.
Jeżeli piekarnik nadal ni
prawidłowo, wtedy na
e funkcjonuje
leży cić się do
n yzowanego zak
ądzenia, objawy usterki. zwró
ajbliższego autor ładu
serwisowego podając model i numer seryjny
urz
Wskazówki dla instalatora
Dane techniczne
ZCG568MX1
Wymiary Wysokość
Szerokość
Głębokość
Pojemność piekarnika
855 mm
500 mm
600 mm
45 l
Płyta Palnik prawy przedni
Palnik prawy tylny
Palnik lewy przedni
Palnik lewy tylny
Zapalarka
Średni 2,00 kW
Średni 2,00 kW
Duży 3,00 kW
1,00 kW Pomocniczy
0,6 W
17
ZCG568MX1
Piekarnik Grzałki piekarnika
- dolna
900 W
- górna 1000 W
Grzałka grilla
Wentyl
1900 W
ator konwekcyjny
Okrągła grzałka
Żarówka piekarnika
Poziom hałasu
Czyszczenie
35 W
1900 W
żarówka 25W typ E14
45,7 dB
ręczne
Moc całkowita piekarnika 1,960 kW
Zasilanie Napięcie
Częstotliwość
230 V
50 Hz
Akcesoria Taca
Emaliowane
Ruszt
Moc kuchenki 1,9606 kW
Wskazówki bezpieczeństwa
Podłączenie i dopasowanie kuc
odpowiedniego rodzaju gazu może wyk
wyłącznie instalator urządze
i, zg
obowiązującymi przepisami.
Instalator po przeprowadzeniu w/w
tała dostosowana kuchnia.
nia kuchenki przez
bę nieuprawnioną.
cja
kuche
iami,
mi.
niu w/w
tabeli
YCH rodzaj gazu, do
sowana kuchnia.
Prz pieniem do instalowania kuchni
w pomieszczeniu kuchennym należy upewnić
się, czy spełnia on nia stawiane mu
przez obowiązując
Pom zenie ku
- mieć szero
mieszkania jedno 3 m dla
mieszkania wielop
lne
dzeń gazowych
zainstalowanych w tym pomieszczeniu nie
przekroczy 930 W/m
3
pomieszczenia
kuchennego i 175 W/m
3
dla pomieszczenia
mieszkalnego;
- zapewnić wentylację nawiewno -
wywiewną (co najmniej 1,5 krotn nę
powietrza w ciągu godziny)
zapewnić dopływ powietrza (jeżeli nie
posiada okna) poprzez otwory wykonane w
ch zewnętrznych o powierzchni min. 0,016
henki do
czynności powinien zaznaczyć w tabeli
DANYCH TECHNICZNYCH rodzaj gazu, do
onać
którego zos
ń gazowych z
odnie z
Producent nie ponosi odpowiedzialności za
szkody powstałe wskutek
odpowiednimi uprawnieniam
nieprzestrzegania obowiązujących norm i
przepisów lub podłącze
oso
Instala
Podłączenie i dopasowanie nki do - mieć minimalną wysokość 2,2 m;
odpowiedniego rodzaju gazu może
wykonać wyłącznie instalator urządzeń
gazowych z odpowiednimi uprawnien
zgodnie z obowiązującymi przepisa
- mieć odpowiednią kubaturę, która
zapewni, że maksymalne obciążenie ciep
pochodzące od urzą
Instalator po przeprowadze
ści powinien zaznaczyć wczynno
DANYCH TECHNICZN
któr stoego została do
ed przystą
o wymaga
e przepisy.
ieszc chenne powinno:
kość min. 1,7 m dla
pokojowego lub
;
2,
okojowego
ą wymia
kuchnia
ściana
m
2
18
- prowadzanie spalin, np.
pop ny k min. boku
0,14 m.
Równocześnie inf
przewidziana do bli
kuchennych, ale órna
płaszczyzna rusztu
Po instalacji kuc ć łatwo
dostępna dla wisu, w
przy adku koniec
Prz enie ia
elektrycznego, należy sprawdzić czy parametry
instalacji w miejscu eksploatacji urządzenia są
zgodne z danymi umieszczonymi na tabliczce
znamionowej
Kuchenka musi być uziemiona.
Podłączenie do zasila
Sprawdzić przepływ gazu i średnicę u.
Sprawdzić szczelność połączeń
Zainstalować zawory gazowe
Ustawienie
Sąsiaduj zafk ciany nie mogą być
wyż awędzi kuchen
Kuchenka powinn a w kuchni.
ży
zapewnić od
rzez spraw anał kominowy o
ormujemy, że kuchnia jest
instalowania obok me
niż gnie wyższych
kuchni.
a byhenka powinn
technika z ser
p zności naprawy.
enia do zasilaned podłącz m urządz
nia gazem
przewod
.
.
ące s i lub ś
sze od kr ki.
a być ustawion
Między kuchnią, a pochłaniaczem nale
zachować odstęp 69 cm (patrz rysunek).
Kuchenkę należy ustawić na stabilnej
podłodze.
Odległość między kuchnią, a sąsiadującymi
meblami oraz ścianą musi wyno
najmniej 2 cm.
sić co
nie
est wyposażona w nóżki
62 cm
69cm
69cm
15 cm
Wypoziomowa
uchenka jK
regulacyjne (z przodu i z tyłu podstawy
kuchni).
Poprzez regulacjężek można ustawić
odpowiednią wysokość urządzenia,
wyrównać wysokość z sąsiadującymi
meblami oraz właściwie wypoziomować
kuchenkę.
Podłączenie do zasilania elektrycznego
Prace związane z instalacją
elektryczna kuchni należy powierzyć
uprawnionemu technikowi elektrykowi.
Muszą być one wykonane zg
o
odnie z
prawidłowej i
wód zasilający: typ H05 RR-F.
Przed włączeniem kuchenki należy sprawdzić,
że napięcie kuchni jest zgodne z parametrami
ob wiązującymi przepisami.
KUCHENKA MUSI BYĆ UZIEMIONA
Producent wyklucza swoją
odpowiedzialność za szkody powstałe w
wyniku instalacji nie
niezgodnej z przepisami.
Kuchenkę należy podłączyć do zasilania 230V,
50Hz.
Prze
19
instalacji w miejscu eksploatacji urządzenia
(patrz: tabliczka znamionowa kuchenki).
Przewód
zasilający
Elastyczny wąż
przyłączeniowy
zPrzed podłączeniem sprawdzić, c
Bezpiecznik i domowa
y:
Jeżeli przewód zasilający zostanie
uszkodzony, należy go wymienić w
autoryzowanym zakładzie serwisowym.
Kuchenka może zostać podłączona na stałe,
zgodnie z obowiązującymi przepisami, przez
uprawnioną osobę.
L1 N(L2)
230V ~
brązowy
błękit
żółt
y
elon
y
- zi
W przypadku podłączenia stałego należy
zastosować wielobiegunowy wyłącznik z
roz
orii III.
dostępny po zakończeniu
warciem styków min. 3 mm pomiędzy
stykami, odpowiedni do pracy w warunkach
napięcia kateg
Wyłącznik powinien być umieszczony w
odległości max 2 m od urządzenia (musi być
także łatwo
instalacji).
UWAGA: Przewód uziemiający powinien być
2cm dłuższy niż pozostałe.
Przewód zasilający kuchni nie powinien
dotykać żadnego z elementów wskazanych na
rysunku.
instalacja
elektryczna mogą zostać obciążone
jeszcze jednym urządzeniem (patrz
tabliczka znamionowa kuchenki);
Gniazdko lub wielobiegunowy
wyłącznik (w przypadku podłączenia
stałego) jest łatwo dostępny po
instalacji urządzenia.
Jak to wykonać?
Odkręcić i zdjąć pokrywę ochronną w tylnej
części kuchni;
Podłączyć przewód zasilający do
kuchenki;
Umocować przewodem zaciskowym;
Upewnić się, ze wartość podłączenia jest
zgodna z parametrami instalacji
elektrycznej;
Założyć i przykręcić pokrywę ochronną w tylnej
części kuchenki.
instalacji gazowej musi być
wa budowlanego!
Po
trom gazu
nie z
życie
innych typów gazu”. W celu uzyskania
maksymalnej wydajności i minimalnego
Podłączenie do zasilania gazem
łączenie doPod
dokonane zgodnie z obowiązującymi normami
i przepisami pra
dczas montażu kuchenkę poddano testom
i dostosowano do zasilania gazem o
parametrach zamieszczonych na tabliczce
znamionowej. Sprawdzić, czy charakterystyka
gazu odpowiada parame
zasilającego.
wać zgodJeżeli nie, należy postępo
i podanymi w rozdziale “Uzaleceniam
zużycia gazu należy sprawdzić, czy ciśnienie
gazu zasilającego odpowiada ciśnieniu
podanemu na tabliczce znamionowej. Jeżeli
ciśnienie gazu jest inne (lub zmienne) od
podanego na tabliczce, należy zamontować
regulator ciśnienia.
Podłączenie za pomocą sztywnej rury
metalowej lub giętkiej rury metalowej
Podłączenie kuchni do instalacji gazu ziemnego
20
powinno być wykonane przy pomocy sztywnego
podłączenia (dopuszcza się też inne podłączenia)
np. Przy użyciu rur stalowych instalacyjnych lub
rur miedzianych. Kuchnia posiada króciec
przyłączeniowy G 1/2.
Podłączenie za pomocą węża
żna wykonać tylko po
sprawdzeniu, czy jest to zgodne z
obowiązującymi przepisami.
Przewód łączący nie może przecinać tylnej
ściany kuchenki. Wąż elastyczny łączymy z
króćcem kuchni przy pomocy 0,5 m odcink
rury stalowej instalacyjnej (bez szwu).
Długość przewodu nie może przekracza
ocujące nie mogą być zardzewiałe;
zać
du, lecz
UWAGA!
Po zamocowaniu należy sprawdzić szczelność
wszystkich połączeń za pomocą wody z
mydłem a nie za pomocą płomienia.
Podłączenie z lewej strony (widok z przodu)
Upewnić się, że wąż podłączony do instalacji
gazowej oraz przewód zasilający nie dotykają
żadnego z elementów kuchni zaznaczonych na
elastycznego
Podłączenie za pomocą węża
elastycznego mo
a
ć
1.5 metra bez jakichkolwiek zagięć lub
skręceń.
Przewód nie może przechodzić blisko
ostrych krawędzi lub przedmiotów z
ostrym zakończeniem.
Przewód musi być dostępny, aby
umożliwić kontrolę pod względem
przetarcia lub zużycia na całej swojej
długości.
Ustalając stan przewodu należy wziąć pod
uwagę: zadraśnięcia na powierzchni przewodu,
przecięcia, przypalenia na końcach i wzdłuż
przewodu, stwardnienie przewodu; przewód
musi utrzymywać swoją naturalną elastyczność,
obejmy m
rysunku (oraz wąż nie dotyka podłogi).
Przewód
zasilający
Elastyczny wąż
przyłączeniowy
stalacji, należy użyć
zgodnie z obowiązującymi
Podłączenie z prawej strony (widok z przodu)
Przy tego rodzaju in
sztywnych przewodów podłączeniowych,
postępując
przepisami.
Sztywny
przewod
czas używania przewodu nie może przekrac
okresu gwarancyjnego 5 lat.
Przewód
zasilający
Jeżeli zajdzie jedna lub więcej z
wymienionych okoliczności, nie
wolno naprawiać przewo
niezwłocznie wymienić go.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Zanussi ZCG568MX1 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi