Zanussi ZCM650C/PL Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
KUCHNIA GAZOWA
KUCHNIA GAZOWO-
ELEKTRYCZNA
ZC 601 G
ZC 661 CM
ZCM 650 C
INSTRUKCJA OBS³UGI
PL
2
Przed przyst¹pieniem do pod³¹czenia i eksploatacji urz¹dzenia prosimy o dok³adne zapoznanie siê z
instrukcj¹ obs³ugi. W instrukcji obs³ugi zamieszczone wa¿ne wskazówki i porady dotycz¹ce
prawid³owej i bezpiecznej eksploatacji urz¹dzenia.
Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa
Instalacja
· Monta¿ i pod³¹czenie urz¹dzenia do instalacji elektrycznej
mo¿e wykonaæ wy³¹cznie instalator z odpowiednimi
uprawnieniami.
· Je¿eli zmiany w domowej instalacji elektrycznej oka¿¹ siê
niezbêdne, nale¿y je powierzyæ uprawnionemu elektrykowi.
· Zapewniæ w³aœciw¹ wentylacjê wokó³ urz¹dzenia. Brak
swobodnego przep³ywu powietrza jest szkodliwy.
· Uwaga: Urz¹dzenia gazowe wytwarzaj¹ w trakcie pracy
wilgoæ i ciep³o w pomieszczeniu, w którym zainstalowane.
Nale¿y zatem zapewniæ odpowiedni¹ wentylacjê
pomieszczenia. Nie zas³aniaæ otworów wentylacyjnych. Je¿eli
to mo¿liwe, u¿ywaæ poch³aniacza oparów
wyprowadzaj¹cego powietrze na zewn¹trz pomieszczenia.
· Unikaæ instalowania kuchni w pobli¿u ³atwopalnych
materia³ów (zas³ony, papierowe rêczniki itp.).
· Urz¹dzenie mo¿e byæ zasilane gazem, którego symbol
znajduje siê na nalepce urz¹dzenia (w pobli¿u
wyprowadzenia do instalacji gazowej).
Bezpieczeñstwo dzieci
· Kuchnia jest przeznaczona do obs³ugi przez osoby doros³e.
Nie zezwalaæ dzieciom na przebywanie w pobli¿u
urz¹dzenia! Dzieci nie potrafi¹ obiektywnie oceniæ
zagro¿enia.
· Obudowa kuchni, drzwi piekarnika, a w szczególnoœci pola
grzejne oraz miejsce, w którym wychodzi para mocno
nagrzewaj¹ siê podczas pracy urz¹dzenia. Kuchnia bêdzie
gor¹ca jeszcze przez pewien czas po jej wy³¹czeniu. Dlatego
zwracaæ uwagê, aby dzieci nie znajdowa³y siê wtedy w
pobli¿u urz¹dzenia i nie dotyka³y go zanim ca³kowicie
ostygnie.
Korzystanie z kuchni
· Kuchnia jest przeznaczona do gotowania potraw i nie
wolno u¿ywaæ jej do innych celów.
· Jakiekolwiek zmiany w konstrukcji urz¹dzenia
zabronione, ze wzglêdu na bezpieczeñstwo u¿ytkownika.
· Nie stawiaæ na palnikach kuchni / polach grzejnych
niestabilnych lub zdeformowanych naczyñ, gdy¿ mog¹ siê
przewróciæ.
· Gotuj¹c potrawy z t³uszczem lub na oleju (np. sma¿enie
frytek), nie wolno pozostawiaæ w³¹czonej kuchni bez
nadzoru, poniewa¿ rozgrzany t³uszcz mo¿e siê ³atwo zapaliæ.
· Je¿eli kuchnia jest wyposa¿ona w pokrywê, jej rol¹
jest ochrona powierzchni przez zakurzeniem,
je¿eli urz¹dzenie nie jest u¿ywane oraz ochrona
przez pryskaniem t³uszczu bezpoœrednio na œcianê,
podczas pracy kuchni. Nie u¿ywaæ do innych celów.
· Przed zamkniêciem pokrywy nale¿y j¹ dok³adnie oczyœciæ.
· Pokrywê mo¿na zamkn¹æ dopiero wtedy, gdy palniki / pola
grzejne ostygn¹.
· Pokrywê emaliowan¹ / szklan¹ mo¿na zdj¹æ do czyszczenia.
· Zawsze upewniæ siê, czy pokrêt³a s¹ ustawione w po³o¿eniu
(wy³¹czony), je¿eli kuchnia nie jest u¿ywana.
· Podczas pieczenia na grillu nale¿y w³o¿yæ pod ruszt tacê na
sp³ywaj¹cy z potraw t³uszcz i soki. Do tacy nalaæ trochê wody,
aby unikn¹æ przypalania t³uszczu i powstawania
nieprzyjemnych zapachów.
· Nale¿y u¿ywaæ rêkawic ochronnych podczas wyjmowania
naczyñ z piekarnika.
· Przed pierwszym u¿yciem nale¿y dok³adnie umyæ ruszt i tacê.
· Zachowaæ szczególn¹ ostro¿noœæ podczas u¿ywania œrodków
czyszcz¹cych w aerozolach: nie spryskiwaæ ¿arówki.
· Zabrudzone dno piekarnika nale¿y wyczyœciæ przed
kolejnym u¿yciem, aby unikn¹æ przypalenia i
nieprzyjemnych zapachów.
· Urz¹dzenie nale¿y utrzymywaæ w czystoœci ze wzglêdów
higieny i bezpieczeñstwa. Pozosta³oœci t³uszczu i potraw
mog¹ ulec zapaleniu.
· Piekarnik gazowy nagrzewa siê poprzez ruch powietrza
wewn¹trz urz¹dzenia.
Otwory w dolnej czêœci piekarnika nie mog¹ byæ zas³oniête.
Nie przykrywaæ bocznych œcianek, a zw³aszcza dna
piekarnika foli¹ aluminiow¹.
· Urz¹dzenie jest ciê¿kie. Zachowaæ ostro¿noœæ podczas
przenoszenia.
· Przed przyst¹pieniem do czynnoœci konserwacyjnych lub
czyszczenia nale¿y od³¹czyæ urz¹dzenia od zasilania i
pozostawiæ do ostygniêcia.
· Palniki kuchni nale¿y zapalaæ przed postawieniem naczyñ.
Po zapaleniu palników sprawdziæ, czy p³omieñ jest
regularny.
· Przed zdjêciem naczyñ nale¿y wy³¹czyæ palnik lub zmniejszyæ
p³omieñ.
· Sprawdzaæ, czy ruszt i prowadnice s¹ prawid³owo w³o¿one
(patrz wskazówki w instrukcji obs³ugi).
· W szufladzie znajduj¹cej siê w dolnej czêœci
urz¹dzenia, dochodzi do kumulacji ciep³a podczas
pieczenia w piekarniku. Dlatego w tej szufladzie nie
wolno przechowywaæ ³atwopalnych przedmiotów.
Serwis
· Nie próbowaæ naprawiaæ kuchni samodzielnie. Wszystkie
naprawy nale¿y powierzaæ wy³¹cznie personelowi
autoryzowanych placówek serwisowych, wskazanych przez
producenta. Do napraw stosowane oryginalne czêœci
zamienne.
Ochrona œrodowiska
naturalnego
- Opakowanie urz¹dzenia nale¿y usun¹æ zgodnie z
obowi¹zuj¹cymi przepisami o ochronie œrodowiska
naturalnego.
- Przed usuniêciem zu¿ytego urz¹dzenia nale¿y je
unieruchomiæ i odci¹æ przewód zasilaj¹cy.
Instrukcjê obs³ugi nale¿y zachowaæ. Je¿eli
odst¹picie lub sprzedacie Pañstwo kuchniê
innej osobie nale¿y przekazaæ nowemu
u¿ytkownikowi tak¿e instrukcjê obs³ugi, aby
móg³ siê zapoznaæ z dzia³aniem urz¹dzenia i
wskazówkami bezpieczeñstwa przy jego
obs³udze.
Instrukcja jest przeznaczona tylko dla krajów
wskazanych na ok³adce instrukcji obs³ugi.
3
Spis treœci
Dla u¿ytkownika Dla instalatora
Korzystanie z instrukcji obs³ugi
Poni¿sze symbole informacyjne pojawiaj¹ siê w dalszej
czêœci instrukcji obs³ugi. Zaznaczono nimi informacje o
nastêpuj¹cym znaczeniu:
Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa
Kolejnoœæ czynnoœci
Wskazówki i porady
Wskazówki dotycz¹ce ochrony œrodowiska
naturalnego
Wymiary urz¹dzenia
Wysokoœæ Szerokoœæ G³êbokoœæ
A) 850 mm 500 mm 600 mm
B) 850 mm 600 mm 600 mm
Urz¹dzenie spe³nia nastêpuj¹ce normy Unii
Europejskiej :
- dyrektywa 72/23 - 90/683 (niskie napiêcia);
- 89/336 (dyrektywy EMV);
- 90/396 (dyrektywy dot. gazownictwa);
- 93/68 (ogólne dyrektywy) ze zmianami.
ELECTROLUX ZANUSSI S.p.A.
Viale Bologna 298
47100 - FORLI- Italie
Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa 2
Wymiary urz¹dzenia 3
Wskazówki dla u¿ytkownika 4
Piekarnik gazowy (model ZC 601) 6
Pieczenie na grillu z ro¿nem(ZC 601) 7
Funkcja minutnika (model ZC 601 - ZC 661) 7
Piêæ funkcji piekarnika elektrycznego
(model ZC 661) 8
Piêæ funkcji piekarnika elektrycznego
(model ZCM 650) 9
Porady dotyczâce obsûugi palników gazowych 10
Wskazówki dotyczâce uÒywania piekarnika 10
Wskazówki dotycz¹ce u¿ywania
wielofunkcyjnego piekarnika 11
Tabele pieczenia 12
Mycie i konserwacja 13
Dane techniczne 15
Wskazówki dla instalatora 15
Podûâczenie do instalacji gazowej 16
Przestawienie na inny rodzaj gazu 17
Podûâczenie do instalacji elektrycznej 18
Instalacja kuchenki 18
Co robiæ, jeÀli urzâdzenie nie pracuje
prawidûowo? 19
Serwis i czêÀci zamienne 19
W
G
S
4
Rys. 3
Naczynia
Zawsze nale¿y stosowaæ palnik o wielkoœci
odpowiedniej do œrednicy garnka u¿ywanego do
gotowania. Aby nie dopuœciæ do wykipienia potrawy,
zalecamy dobieranie odpowiednio wiêkszych naczyñ.
Do pieczenia ciasta nale¿y u¿ywaæ p³askich foremek.
Nie dopuszczaæ do wylania siê soku z owoców lub
cukru, poniewa¿ po przypaleniu tego typu
pozosta³oœci bardzo trudne do usuniêcia.
Do piekarnika nie wk³adaæ naczyñ z plastikowymi
uchwytami, poniewa¿ nie wszystkie z nich
ognioodporne.
Aby osi¹gn¹æ maksymaln¹ sprawnoœæ energetyczn¹
u¿ywanego w danej chwili palnika nale¿y stosowaæ
garnki, których œrednica jest nieco wiêksza od
œrednicy p³omienia palnika gazowego (patrz rys.3).
Ze wzglêdów ekonomicznych zalecamy nakrywanie
naczyñ podczas gotowania. Kiedy potrawa zacznie siê
gotowaæ, nale¿y zmniejszyæ p³omieñ tak, aby tylko
podtrzymywaæ gotowanie.
Rys. 1
FO 0839
Rys. 2
FO 0204
A Nak³adka palnika
B Korpus palnika
C Œwieczka zapalacza
D Zabezpieczenie
Eksploatacja
Pokrêt³a palników (rys. 1)
Symbole na pokrêt³ach palników maj¹ nastêpuj¹ce
znaczenie:
Dop³yw gazu wy³¹czony
Maksymalny dop³yw gazu (du¿y p³omieñ)
Minimalny dop³yw gazu (p³omieñ oszczêdny)
Wszystkie modele kuchni wyposa¿one w
zabezpieczenia przeciwwyp³ywowe, które odcinaj¹
niezamierzony dop³yw gazu (np. nadmierny pobór gazu,
wycieki itp.).
Zapalanie palnikow
Przed ustawieniem garnka nale¿y zapaliæ palnik. W tym
celu wcisn¹æ przycisk zapalacza oznaczony ma³¹ iskr¹,
wcisn¹æ pokrêt³o kurka, obróciæ je (w kierunku przeciwnym
do ruchu wskazówek zegara) do maksymalnej pozycji. Po
zapaleniu wyregulowaæ p³omieñ, zgodnie z ¿yczeniem
u¿ytkownika. Pokrêt³o przytrzymujemy wciœniête jeszcze
przez oko³o 5 sekund, aby mog³o zadzia³aæ zabezpieczenie.
Je¿eli gaz po paru próbach nie zapali siê, to nale¿y sprawdziæ,
czy palnik, pierœcieñ i korpus palnika prawid³owo
zamocowane (patrz rys.2). Aby wy³¹czyæ palnik, nale¿y
przekrêciæ odpowiednie pokrêt³o (w kierunku zgodnym z
ruchem wskazówek zegara) na pozycjê .
Podczas przygotowywania potraw przy u¿yciu
t³uszczów (np. oleju) nale¿y zachowaæ
szczególn¹ ostro¿noœæ, gdy¿ t³uszcz mo¿e
ulec samozapaleniu.
Wskazówki dla u¿ytkownika
5
Rys. 5
Rys. 4
0
6
5
4
3
2
1
FO 0881
Palnik MinimalnaMaksymalna
œrednica œrednica
Du¿y 220 260
Œredni 120 220
Pomocniczy 80 160
Pola grzejne (model ZC 661)
Pokrêt³a pól grzejnych maj¹ szeœciostopniowy zakres : od
maksymalnego poziomu grzania (poziom 6) do
minimalnego (poziom 1), tak jak pokazano na rys. 4.
Garnki i naczynia u¿ywane na polach grzejnych powinny:
- mieæ odpowiedni ciê¿ar;
- byæ dopasowane (mog¹ byæ nieco wiêksze) do pola
grzejnego; NIE mog¹ byæ mniejsze;
- mieæ p³askie dno, aby pokrywa³y siê z powierzchni¹
pola (rys. 5)
Powy¿sze wskazówki maj¹ du¿e znaczenia podczas
gotowania na parze lub w wysokich temperaturach
(sma¿enie).
Naczynie powinno byæ dopasowane do iloœci produktu,
aby nie wyla³ siê / wykipia³ podczas gotowania.
Nie pozostawiaæ w³¹czonych pól bez naczynia lub z pustym
garnkiem.
W modelach wyposa¿onych w pokrywê szklan¹ nale¿y
odczekaæ z jej zamkniêciem po gotowaniu, a¿ pola ostygn¹.
Tabela œrednic naczyñ stawianych
na palnikach kuchenki
6
Rys. 6
140
160
200
240
FO 2131
Rys. 8
FO 0918
FO 1079
Rys. 7
Zapalanie
Otworzyæ drzwi piekarnika. Wcisn¹æ i obróciæ pokrêt³o
piekarnika (rys. 6) w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara na maksymaln¹ wartoœæ temperatury. W
tym samym czasie wcisn¹æ przycisk zapalarki (oznaczony
ma³ym p³omieniem). Po zapaleniu przytrzymaæ wciœniête
pokrêt³o przez ok. 10-15 sekund.
Zapalanie rêczne
- otworzyæ drzwi piekarnika i przytrzymaæ p³omieñ w
pobli¿u otworu w dolnej czêœci piekarnika (patrz rys.
7);
- wcisn¹æ pokrêt³o piekarnika i obróciæ je w kierunku
przeciwnym do ruchu wskazówek zegara na
maksymaln¹ wartoœæ temperatury;
- po zapaleniu przytrzymaæ pokrêt³o piekarnika
wciœniête przez ok. 10-15 sekund, a¿ zawór
bezpieczeñstwa ustabilizuje p³omieñ palnika
piekarnika.
Je¿eli palnik nie zapali siê za pierwszym razem nale¿y
pozostawiæ otwarte drzwi i odczekaæ 1 minutê przed
powtórzeniem czynnoœci. Po zapaleniu wyregulowaæ
p³omieñ, zgodnie z potrzeb¹.
- je¿eli p³omieñ przypadkowo zgaœnie nale¿y ustawiæ
pokrêt³o piekarnika w pozycji „wy³¹czony” (symbol „l”)
i odczekaæ 1 minutê przed ponownym zapaleniem
palnika.
Zapalanie palnika piekarnika musi odbywaæ siê
przy otwartych drzwiach urz¹dzenia.
Podczas pieczenia w piekarniku lub na grillu nale¿y
pozostawiæ pokrywê kuchni otwart¹, co zapobiega
przegrzaniu siê kuchni.
Aby osi¹gn¹æ po¿¹dan¹ temperaturê nale¿y na pocz¹tku
podgrzaæ piekarnik przy ustawieniu na najwy¿sz¹
temperaturê, a póŸniej ustawiæ pokrêt³o na odpowiedni¹
wartoϾ. Termostat piekarnika automatycznie wyreguluje
p³omieñ.
Piekarnik jest wyposa¿ony w ruszt oraz emaliowan¹ tacê,
która s³u¿y do zbierania skapuj¹cego soku lub t³uszczu z
miêsa po³o¿onego na ruszcie. Podczas pieczenia na grillu
nale¿y w³o¿yæ tacê (A-rys. 8) pod ruszt (B- rys. 8).
Zapobiegnie to skapywaniu t³uszczu na podstawê
piekarnika.
W³¹cznik oœwietlenia
piekarnika
Pozwala na oœwietlenie wnêtrza piekarnika.
Przed pierwszym pieczeniem nale¿y w³¹czyæ pusty
piekarnik na oko³o 45 minut (najlepiej ustawiaj¹c
termoregulator piekarnika na maksimum), co
zapobiegnie przejêciu przez potrawê zapachu z
izolacji termicznej i innych zapachów pozosta³ych
po procesie produkcyjnym. Po 45 minutach nale¿y
pozostawiæ piekarnik otwarty a¿ do ostygniêcia, a
nastêpnie umyæ go ciep³¹ wod¹ z detergentem.
Piekarnik Gazowy (model ZC 601)
Rys. 9
0
5
01
51
0
3
04
05
0
2
FO 2130
Mo¿na go ustawiæ maksymalnie do jednej godziny.
Pokrêt³o (rys. 9) nale¿y przekrêciæ (w kierunku zgodnym
z ruchem wskazówek zegara) na maksymaln¹ wartoœæ i
dopiero wtedy zmniejszyæ do po¿¹danego czasu.
Po zakoñczeniu wybranego czasu rozbrzmiewa krótki
alarm akustyczny.
Minutnik nie wy³¹cza piekarnika, je¿eli ten pracuje.
Funkcja minutnika
(model ZC 601 - ZC 661)
7
FO 0375
Rys. 11
FO 2124
Rys. 10
Rys. 12
Pieczenie na grillu
Wcisn¹æ pokrêt³o piekarnika (rys. 6) i obróciæ je
ca³kowicie (w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek
zegara) do symbolu . Lampka kontrolna grilla zaœwieci
siê.
Podczas pieczenia na grillu taca powinna byæ wsuniêta
pod ruszt, aby zbieraæ t³uszcz i uniemo¿liwiæ skapywanie
na podstawê piekarnika.
Panel steruj¹cy kuchni jest zabezpieczony
elementem ochronnym (rys. 10). Podczas
pieczenia na grillu drzwi piekarnika nale¿y
otworzyæ do po³owy oraz wysun¹æ element
ochronny, tak jak pokazano na rysunku 10 i
11.
Pieczenie na ro¿nie
Niektóre modele urz¹dzenia wyposa¿one w ro¿no
obrotowe (rys.12).
Ro¿na nale¿y u¿ywaæ w nastêpuj¹cy sposób:
· Potrawê nadziaæ na szpadê ro¿na tak, aby z niej nie
spad³a;
· Szpadê po³o¿yæ na ramce (uchwycie) i tak z³o¿one
elementy wsun¹æ na 3 poziom od do³u (rys.13);
· W³o¿yæ jeden koniec ro¿na do zamocowania otwór w
tylnej œciance piekarnika;
· Wyj¹æ uchwyt ro¿na;
· Pokrêt³o funkcji piekarnika ustawiæ w po³o¿eniu
“pieczenie na grillu” lub ( );– w przypadku
niektórych modeli w³¹czyæ silnik odpowiednim
przyciskiem ( ) na panelu steruj¹cym.
Pieczenie na grillu z ro¿nem(ZC 601)
a
FO 0329
c
b
d
4
3
2
1
a) Zdejmowany uchwyt ro¿na
b) Szpada
c) Widelce ro¿na
d)Ramka (uchwyt)
Rys. 13
8
Rys. 14
Rys. 15
0
100
150
200
50
FO 1114
FO 0396
Pokrêt³o funkcji piekarnika
(rys.14) oraz pokrêt³o
termostatu (rys. 15)
Pokrêt³o funkcji piekarnika umo¿liwia ustawienie
po¿¹danej funkcji pieczenia. Poprzez obrót pokrêt³a
termostatu mo¿na wybraæ odpowiedni¹ wartoœæ
temperatury.
Oznaczenia:
Górna i dolna grza³ka (pieczenie
tradycyjne)
Grill
Dolna grza³ka
Górna i dolna grza³a oraz wentylator
(pieczenie konwekcyjne)
Rozmra¿anie
Gotowanie tradycyjne
Ustawiæ pokrêt³o na symbol oraz wybraæ ¿¹dan¹
temperaturê pokrêt³em termostatu.
Pieczenie na grillu
Ustawiæ pokrêt³o na symbol oraz wybraæ ¿¹dan¹
temperaturê pokrêt³em termostatu.
Pieczenie przy u¿yciu dolnej
grza³ki
Ustawiæ pokrêt³o na symbol oraz wybraæ ¿¹dan¹
temperaturê pokrêt³em termostatu.
Pieczenie konwekcyjne
Ustawiæ pokrêt³o na symbol oraz wybraæ ¿¹dan¹
temperaturê pokrêt³em termostatu.
Rozmra¿anie
Ustawiæ pokrêt³o na symbol , a pokrêt³o termostatu
ustawiæ w pozycji „wy³¹czony” („”). Przy wyborze tej funkcji
wentylator piekarnika bêdzie rozprowadza³ powietrze o
temperaturze pokojowej wewn¹trz piekarnika,
wspomagaj¹c proces rozmra¿ania.
Podczas pieczenia w piekarniku lub przy u¿yciu
funkcji grilla nale¿y pozostawiæ pokrywê kuchni
otwart¹, aby zapobiec przegrzaniu siê urz¹dzenia.
Piêæ funkcji piekarnika
elektrycznego (model ZC 661)
Lampka piekarnika / pól
grzejnych
Wskazuje na pracê jednego lub wiêcej elementów
grzejnych.
Lampka termostatu piekarnika
Od czasu do czasu lampka termostatu bêdzie siê w³¹czaæ i
wy³¹czaæ, zgodnie z prac¹ termostatu.
Piekarnik jest wyposa¿ony w ruszt oraz emaliowan¹ tacê,
która s³u¿y do zbierania skapuj¹cego soku lub t³uszczu z
miêsa po³o¿onego na ruszcie.
9
Pokrêt³o funkcji piekarnika
(rys.16) oraz pokrêt³o
termostatu (rys. 17)
Pokrêt³o funkcji piekarnika umo¿liwia ustawienie
po¿¹danej funkcji pieczenia. Poprzez obrót pokrêt³a
termostatu mo¿na wybraæ odpowiedni¹ wartoœæ
temperatury.
Oznaczenia:
Oœwietlenie piekarnika
Górna i dolna grza³ka (pieczenie tradycyjne)
Górna i dolna grza³a oraz wentylator
(pieczenie konwekcyjne)- Rozmra¿anie
Grill
Gotowanie tradycyjne
Ustawiæ pokrêt³o na symbol oraz wybraæ ¿¹dan¹
temperaturê pokrêt³em termostatu.
Pieczenie na grillu
Ustawiæ pokrêt³o na symbol oraz wybraæ ¿¹dan¹
temperaturê pokrêt³em termostatu.
Podczas pieczenia na grillu nale¿y
pozostawiæ drzwi piekarnika otwarte do
po³owy oraz wysun¹æ element ochronny
panelu, tak jak pokazano na rysunku 9 i 10.
Pieczenie konwekcyjne
Ustawiæ pokrêt³o na symbol oraz wybraæ ¿¹dan¹
temperaturê pokrêt³em termostatu.
Rozmra¿anie
Ustawiæ pokrêt³o na symbol , a pokrêt³o
termostatu ustawiæ w pozycji „wy³¹czony” („”). Przy
wyborze tej funkcji wentylator piekarnika bêdzie
rozprowadza³ powietrze o temperaturze pokojowej
wewn¹trz piekarnika, wspomagaj¹c proces rozmra¿ania.
Podczas pieczenia w piekarniku lub przy
u¿yciu funkcji grilla nale¿y pozostawiæ
pokrywê kuchni otwart¹, aby zapobiec
przegrzaniu siê urz¹dzenia.
Lampka termostatu piekarnika
Od czasu do czasu lampka termostatu bêdzie siê w³¹czaæ i
wy³¹czaæ, zgodnie z prac¹ termostatu.
Piêæ funkcji piekarnika
elektrycznego (model ZCM 650)
0
0
5
0
1
0
5
1
0
0
2
0
FO 2022
Rys. 16
Rys. 17
Rys. 18
FO 0918
Piekarnik jest wyposa¿ony w ruszt oraz emaliowan¹ tacê,
która s³u¿y do zbierania skapuj¹cego soku lub t³uszczu z
miêsa po³o¿onego na ruszcie. Podczas pieczenia na grillu
nale¿y w³o¿yæ tacê (A-rys. 18) pod ruszt (B- rys. 18).
Zapobiegnie to skapywaniu t³uszczu na podstawê
piekarnika.
10
Pieczenie ciasta
Podgrzaæ piekarnik na 10 minut (o ile przepis nie podaje
inaczej) przed rozpoczêciem pieczenia. Nie otwieraæ
drzwi piekarnika podczas pieczenia, poniewa¿ przerywa
to pieczenie (zw³aszcza w przypadku np. sufletów). Aby
sprawdziæ, czy ciasto jest upieczone, nale¿y wbiæ w nie
wyka³aczkê. Gdy ciasto jest ju¿ upieczone, wyka³aczka po
wyci¹gniêciu pozostanie sucha. Test z wyka³aczk¹ nale¿y
wykonaæ po up³ywie 3/4 czasu przewidzianego na
pieczenie.
Dokoñczyæ pieczenie przy ustawieniu p³omienia o
odpowiednio dobranej wielkoœci.
Potrawy, które przyrumieni³y siê tylko na zewn¹trz,
wymagaj¹ dokoñczenia pieczenia w ni¿szej temperaturze
przez nieco d³u¿szy czas. Potrawy „suche” wymagaj¹
krótszego czasu pieczenia i wy¿szej temperatury.
Pieczenie miêsa
Miêso powinno wa¿yæ co najmniej 1 kg, w przeciwnym
razie po upieczeniu bêdzie suche. Aby dobrze upiec
miêso, nale¿y u¿yæ nieco t³uszczu. Nie zalecamy u¿ycia
mas³a i oleju, gdy na miêsie znajduje siê warstwa t³uszczu.
Miêso powinno byæ u³o¿one na blaszce warstw¹ t³uszczu
do góry. Stopiony t³uszcz bêdzie rozp³ywa³ siê na miêsie.
Czerwone miêso nale¿y wyj¹æ z ch³odziarki przynajmniej
na godzinê przed rozpoczêciem pieczenia, w przeciwnym
razie zmiana temperatury mo¿e spowodowaæ jego
stwardnienie. Zalecamy nie soliæ miêsa przed
pieczeniem, poniewa¿ sól powoduje wolniejsze
Wskazówki dotyczâce uÒywania
piekarnika
pieczenie. Miêso nale¿y posoliæ w po³owie czasu
pieczenia. Do pieczenia miêsa u¿ywaæ naczyñ z niskimi
œciankami. Wysokie œcianki hamuj¹ rozchodzenie siê
ciep³a i w ten sposób zmniejszaj¹ efektywnoœæ ogrzewania.
Miêso nale¿y uk³adaæ na blasze do pieczenia lub
bezpoœrednio na ruszcie. Zawsze wsuwaæ pod spód
emaliowan¹ blachê do zbierania sosu. Jeœli czas pieczenia
jest krótki, miêso nale¿y polaæ sosem w momencie
wk³adania go do piekarnika, a w przypadku normalnego
czasu pieczenia dopiero po pó³ godzinie.
Pieczenie czerwonego miêsa nale¿y zacz¹æ w wysokiej
temperaturze, a nastêpnie obni¿aæ stopniowo. Podczas
pieczenia miêsa bia³ego przez ca³y czas powinna byæ
utrzymana œrednia temperatura.
Stopieñ upieczenia miêsa mo¿na sprawdziæ nak³uwaj¹c je
widelcem: jeœli sos nie wycieka, oznacza to, ¿e miêso jest
upieczone. Miêso pokroiæ po 15 minutach, dziêki temu
utrzyma soczystoϾ i zapach.
Steki mo¿na trzymaæ w piekarniku w minimalnej
temperaturze do momentu serwowania.
Pieczenie ryb
Ma³e ryby nale¿y piec w wysokiej temperaturze podczas
ca³ego czasu przewidzianego na pieczenie. Œredniej
wielkoœci ryby piec pocz¹tkowo w wysokiej temperaturze,
a nastêpnie stopniowo obni¿aæ. Ryby du¿ej wielkoœci
powinny byæ pieczone ca³y czas w œredniej temperaturze.
Pieczona ryba jest gotowa, gdy jej plaster jest jednolicie
bia³y i nieprzezroczysty (z wyj¹tkiem pstr¹ga lub ³ososia).
Aby uzyskaæ dobre wyniki pieczenia, nale¿y œciœle
przestrzegaæ przepisów kulinarnych.
Porady dotyczâce obsûugi palników
gazowych
Gotowanie nale¿y rozpocz¹æ na du¿ym ogniu
(maksymalny p³omieñ ). Nastêpnie wielkoœæ
p³omienia (przep³yw gazu) nale¿y dopasowaæ do
potrzeb u¿ytkownika.
Szczyty p³omienia bardziej gor¹ce ni¿ jego „rdzeñ”,
wiêc powinny dotykaæ dna garnka. P³omienie, które
wychodz¹ poza dno garnków, zwiêkszaj¹ zu¿ycie gazu.
W odró¿nieniu od palników elektrycznych, palniki
gazowe nie wymagaj¹ p³askich garnków. Nale¿y
pamiêtaæ, ¿e cienkie œcianki garnka lepiej przewodz¹
ciep³o.
Poniewa¿ dystrybucja ciep³a na dolnej powierzchni
nie jest jednolita, naczynia przegrzewaj¹ siê tylko po
jednej stronie. W zwi¹zku z tym zalecamy czêstsze
mieszanie potrawy.
W garnkach o grubszych œciankach dystrybucja ciep³a
jest bardziej jednolita i zjawisko przegrzewania nie
wystêpuje.
Odradzamy u¿ywanie ma³ych naczyñ. Szerokie i
niezbyt wysokie garnki s¹ lepsze, poniewa¿ szybciej
przewodz¹ ciep³o.
Czas gotowania nie zmniejszy siê poprzez u¿ywanie
ma³ego garnka na du¿ym palniku, lecz zwiêkszy to
tylko zu¿ycie gazu.
Najlepsze jest u¿ywanie palników odpowiednich dla
wymiarów garnka i przykrywanie ich podczas
gotowania w celu zmniejszenia zu¿ycia gazu.
11
Pieczenie na grillu
Do pieczenia na grillu nale¿y przeznaczaæ pokrojone
kawa³ki miêsa (niezbyt cienkie). Miêso oraz ryby nale¿y
lekko posmarowaæ olejem, posoliæ po zakoñczeniu
pieczenia (ryby nale¿y posoliæ od wewn¹trz przed
pieczeniem). W zale¿noœci od gruboœci miêsa ruszt
nale¿y u³o¿yæ w odpowiedniej odleg³oœci od elementu
grilluj¹cego (aby unikn¹æ spalenia powierzchni miêsa
lub niedopieczenia potrawy).
Powstawanie dymu (z kropel soków i t³uszczu) mo¿na
ograniczyæ wlewaj¹c 1 lub 2 szklanki wody do tacy pod
rusztem.
Poprzez u¿ycie elementu grilluj¹cego mo¿na tak¿e
rumieniæ potrawy, przygotowywaæ tosty oraz niektóre
owoce, np. banany, po³ówki grapefruit’a, plastry ananasa,
kr¹¿ki jab³ek itp. Owoce powinny byæ u³o¿one w nieco
dalszej odleg³oœci od grill’a.
Czas pieczenia
Czas pieczenia ciasta lub innych potraw zale¿y od ich
rodzaju, konsystencji i wymiarów.
Radzimy obserwowaæ pierwsze pieczenia i przeanalizowaæ
ich rezultaty w celu lepszego poznania mo¿liwoœci
piekarnika i póŸniejszego uzyskiwania zbli¿onych
rezultatów w podobnych warunkach. Dane zawarte w
„Tabeli pieczenia” maj¹ jedynie charakter orientacyjny.
Uwaga: Nie k³aœæ ¿adnych naczyñ (tac, foremek, naczyñ ze
szk³a „Pyrex”) oraz folii aluminiowej na wewnêtrznej
podstawie piekarnika podczas pieczenia. Gromadzenie
siê i zablokowanie przep³ywu ciep³a mo¿e wp³yn¹æ
negatywnie na proces pieczenia a nawet uszkodziæ emaliê
piekarnika.
FO 0061
Pieczenie tradycyjne
Ciep³o dochodzi z góry i z do³u, dlatego zalecamy
umieszczenie potrawy w centralnej czêœci piekarnika.
Je¿eli potrawa wymaga zrumienienia spodu lub wierzchu,
nale¿y u³o¿yæ potrawê odpowiednio wy¿ej lub ni¿ej.
Pieczenie konwekcyjne
Ciep³o dochodzi do potrawy równomiernie ze wzglêdu
na cyrkuluj¹ce powietrze, obracane przez wentylator
znajduj¹cy siê w tylnej czêœci piekarnika. W ten sposób
ciep³o dochodzi do wszystkich stron potrawy, dlatego
mo¿ne je umieœciæ na wiêcej ni¿ jednym poziomie. Ten
typ pieczenia eliminuje wilgoæ z powietrza i osusza
powietrze, aby zapobiec przenikaniu siê zapachów i
smaków.
Mo¿liwoœæ pieczenia na wiêcej ni¿ jednym poziomie
sprawia tak¿e, ¿e mo¿na jednoczeœnie przygotowywaæ
kilka dañ (maksymalnie na trzech poziomach). Mo¿na
oczywiœcie wykorzystaæ tylko jeden poziom wtedy
potrawê nale¿y u³o¿yæ ni¿ej.
Piekarnik sprawdza siê tak¿e doskonale do szybkiego
rozmra¿ania, pasteryzowania, robienia przetworów, a
tak¿e suszenia owoców i grzybów.
Wskazówki dotycz¹ce u¿ywania
wielofunkcyjnego piekarnika
elektrycznego
12
Produkt Iloœæ (kg) Poziom tacy od do³u Temperatura (ºC) Czas w minutach
konwekcyjne tradycyjne konwekcyjne tradycyjne
Ciasto dro¿d¿owe 1 1-3 1 175 200 50
ciasteczka 0,5 1-3 3 160 175 30
cielêcina 1 2 2 180 200 60
Wo³owina 1 2 2 180 200 70
Wieprzowina 1 2 2 220 220 50
kurczak 1-1,5 2 2 200 200 70
ryby 1 1-3 2 180 180 20-45
Zapiekanka makaronowa 2 1-3 2 185 200 60
Zapiekanka warzywna 2 1,3 2 185 200 50
suflet 0,75 1-3 2 180 200 50
Pizza 0,5 1-3 2 200 220 30
Odmra¿anie:
Dania gotowe 1 2 200 45
Miêso 0,5 2 50
Miêso 0,75 2 70
Miêso 1 2 110
WIELOFUNKCYJNY PIEKARNIK ELEKTRYCZNY
Podane czasy pieczenia nie obejmuj¹ czasu wstêpnego nagrzania piekarnika (przez ok. 15 minut).
Podane czasy pieczenia odnosz¹ siê do tylko jednego poziomu; je¿eli jest u¿ywany wiêcej ni¿ 1 poziom pieczenie wyd³u¿y
siê ok. 5-10 minut.
Podczas pieczenia miêsa z koœæmi lub miêsa zawijanego nale¿y wyd³u¿yæ czas pieczenia o 20 minut.
Poziom wsuwania tacy*
Temperatura
0
C
Piekarnik
elektryczny
Produkt
Piekarnik
gazowy
Czas pieczenia
w minutach
Biszkopt 200 2 3 15-20
Brioche 200 2 2 35-40
Ciasteczka 170 2 3 10-15
Lasagne 225 2 2 40-50
Miêso (czas pieczenia na ka¿dy centymetr gruboœci) 200 2 2 30-40
Kaczka 1,5 2 kg 200 2 2 120-180
Gêœ 3 kg 200 2 2 150-210
Kurczak pieczony 200 2 2 60-90
Indyk 5 kg 175 2 2 Ok. 240
Zapiekanka warzywna 200 2 2 40-45
Ryby 200 2 2 40-50
Pizza 240 1 2 20-25
Pieczenie na grillu:
Kotlety 3 3 15-20
Kie³baski 3 3 20-25
Kurczak 2 2 60-70
Kurczak (na ro¿nie) 60-90
Piekarnik gazowy i elektryczny
Tabele pieczenia
Tabela pieczenia na grillu
Produkt Iloœæ (kg) Pozycja od do³u Temperatura (
0
C) Czas w minutach
Kurczak 1-1,5 3 Max 30 na jedn¹ stronê
Tost 0,5 4 Max 5 na jedn¹ stronê
Kie³basa 0,5 4 Max 10 na jedn¹ stronê
Kotlety 0,5 4 Max 8 na jedn¹ stronê
Ryba 0,5 4 Max 8 na jedn¹ stronê
13
Rys. 19
FO 0967
Rys. 20
Przed czyszczeniem lub innymi czynnoœciami
konserwacyjnymi nale¿y od³¹czyæ kuchniê od
zasilania.
Czyszczenie kuchni
Resztki sosu, soków owocowych itp. nale¿y usun¹æ tak szybko,
jak to mo¿liwe, u¿ywaj¹c ³agodnej szmatki nas¹czonej wod¹ i
delikatnym detergentem. Nie nale¿y u¿ywaæ stalowych
zmywaków lub ostrych narzêdzi do usuwania przypaleñ.
Mocno przyschniête resztki nale¿y wstêpnie namoczyæ, a
póŸniej usun¹æ zwracaj¹cy uwagê, aby nie uszkodziæ
emaliowanej pow³oki. Emaliowane ruszty nale¿y czyœciæ wod¹
z dodatkiem detergentu, mo¿na je tak¿e myæ w zmywarkach
do naczyñ.
Zdj¹æ nakrywki palników i rusz – umyæ je ostro¿nie ciep³¹
wod¹ z ³agodnym œrodkiem do mycia. Wysuszyæ przed
w³o¿eniem na miejsce.
Sprawdziæ, czy zosta³y prawid³owo osadzone na p³ycie i
palnikach. Palnik mo¿na lekko przetrzeæ stalowym
zmywakiem lub szorstk¹ szmatk¹.
Je¿eli piekarnik jest wyposa¿ony w szklan¹ pokrywê nale¿y
przetrzeæ ciep³¹ wod¹ (oraz drzwi piekarnika) nie u¿ywaæ
œciernych lub szorstkich materia³ów i œrodków czyszcz¹cych.
Czyszczenie piekarnika
Ca³e wnêtrze piekarnika nale¿y regularnie czyœciæ wtedy, gdy
jest jeszcze ciep³y (gdy¿ usuwanie zabrudzeñ takich jak
t³uszcz, soki owocowe itp. jest wtedy ³atwiejsze). Mo¿na u¿yæ
ciep³ej wody z detergentem lub odpowiedniego œrodka w
aerozolu. Nie kierowaæ strumienia bezpoœrednio na matowe
elementy stalowe, gdy¿ mo¿na je uszkodziæ. Wyczyœciæ tak¿e
akcesoria (tacê, ruszt) ciep³¹ wod¹ i œrodkiem myj¹cym.
Usun¹æ przypalenia ³agodnym proszkiem œciernym tak, aby
nie uszkodziæ powierzchni.
Nie przykrywaæ ¿adnego elementu piekarnika foli¹
aluminiow¹. Akumuluje ona ciep³o i mo¿na w ten sposób
zniszczyæ pow³okê emaliowan¹.
Instalacja gazowa
Regularnie nale¿y sprawdzaæ stan giêtkich po³¹czeñ
instalacji gazowej. Je¿eli to konieczne dokonaæ wymiany
przewodów, wzywaj¹c uprawnionego technika. Zalecana jest
coroczna wymiana przewodów giêtkich.
Wymiana ¿arówki piekarnika
Od³¹czyæ urz¹dzenia od zasilania. Odkrêciæ ¿arówkê i
wymieniæ na now¹, odporn¹ na wysok¹ temperaturê (300
o
C)
o nastêpuj¹cych parametrach:
Napiêcie: 220-230 V (50Hz); Moc: 15 W; Typ: E14
Wywa¿anie pokrywy
Modele wyposa¿one w szklany pokrywy maj¹ tak¿e
specjalne œruby dystansowe w³o¿one w zawiasy w tylnej
czêœci urz¹dzenia, które u³atwiaj¹ zamkniêcie pokrywy.
Po³o¿enie pokrywy mo¿na regulowaæ u¿ywaj¹c œrubokrêta.
Sposób zamykania pokrywy (³agodnie lub ciê¿ko) mo¿na
tak¿e regulowaæ przekrêcaj¹c œrubê dwa lub trzy razy
patrz rysunek 23.
Mycie i konserwacja
FO 0424
ZC 601 G - ZCM 650 C
FO 0287
ZC 661 CM
14
Pod³¹czenie kuchenki mo¿e wykonaæ wy³¹cznie instalator
urz¹dzeñ gazowych z odpowiednimi uprawnieniami !
Producent nie ponosi odpowiedzialnoœci za
szkody powsta³e wskutek nieprzestrzegania
obowi¹zuj¹cych norm i przepisów lub
pod³¹czenia kuchenki przez osobê
nieuprawnion¹.
Wskazówki dla
instalatora
INSTALACJA
Pod³¹czenie i dopasowanie kuchenki do odpowiedniego
rodzaju gazu mo¿e wykonaæ wy³¹cznie instalator urz¹dzeñ
gazowych z odpowiednimi uprawnieniami, zgodnie z
wskazówkami zawartymi w instrukcji obs³ugi oraz zgodnie
z obowi¹zuj¹cymi przepisami.
Przed pierwszym u¿yciem urz¹dzenia nale¿y usun¹æ folie
ochronne, które zabezpieczaj¹ elementy kuchni w czasie
transportu.
Czyszczenie drzwi piekarnika
Aby dok³adniej wyczyœciæ drzwi piekarnika istnieje
mo¿liwoœæ ich wyjêcia (patrz rys. 20); otworzyæ drzwi na
pe³n¹ szerokoœæ, obróciæ dwie zatyczki na ramieniu
zawiasu do 180
o
, zamkn¹æ czêœciowo drzwi do k¹ta o 30
o
,
podnieœæ i wysun¹æ drzwi.
Po wyczyszczeniu za³o¿yæ drzwi wykonuj¹c powy¿sze
czynnoœci w odwrotnej kolejnoœci.
Czyszczenie pokrywy
Pokrywê emaliowan¹ mo¿na zdemontowaæ w sposób
pokazany na rysunku 21, a szklan¹ rys. 22, aby dok³adnie
wyczyœciæ.
Po umyciu ostro¿nie w³o¿yæ w zawiasy.
FO 0418
Rys. 21
FO 2200
Rys. 22
Rys. 23
FO 0064
15
Dane techniczne
Wymiary urz¹dzenia
WysokoϾ 850 mm
SzerokoϾ ZC 601 - ZCM 650 500 mm
ZC 661 600 mm
G³êbokoœæ 600 mm
Urz¹dzenie Klasa 1 - Klasa 2 Podgrupa 1
Kategoria gazu II/II35,50,III-X-I-Zt
Appliance set for use with gas type: GZ-50
Rodzaj gazu GZ-35, GZ-50 i GPB
Charakterystyka palników
Palnik Moc Zu¿ycie gazu Dysza gazowa
[kW] [mm x 100]
m
3
/h
g/h
Piekarnika
GZ-35 GZ-50 GPB GZ-35 GZ-50 GPB GZ-35 GZ-50 GPB
0,7 0,7 0,7 0,027 0,019 15 95 64 41
2,3 2,3 2,1 0,089 0,064 46 180 115 75
1,6 1,6 1,5 0,062 0,044 33 150 96 60
2,6 2,5 2,5 0,100 0,070 55 165 116 80
Palnik Ø
1/100mm.
Ma³y 26
Œredni 30
Du¿y 38
Piekarnika 45
Œrednica by-passa
Ma³y
Du¿y
Œredni
Modell ZC 601 G ZCM 650 C ZC 661 CM
Grill (W) 1800 W 1800 W 1750 W
Lampka piekarnika 15 W 15 W 15 W
Ro¿no 4 W - -
Górna grza³ka - 1000 W 800 W
Dolna grza³ka - 1200 W 1000 W
Wentylator piekarnika - 30 W 30 W
Tylne prawe pole - - 1500 W 180 mm)
Pod³¹czenie do instalacji elektrycznej
(50 Hz) 220-230 V 220-230 V 220-230 V
Moc ca³kowita (piekarnika) 1819 W 2250 W 1850 W
16
Rys. 24
FO 0063
TAK
Przewód gazowy
Przewód
elektryczny
NIE
Przewód
gazowy
Przewód
elektryczny
FO 0163
Rys. 25
Pod³¹czenie musi byæ dokonane zgodnie z obowi¹zuj¹cymi
normami i przepisami Prawa Budowlanego !
Podczas monta¿u kuchenkê poddano testom i
dostosowano do zasilania gazem o parametrach
zamieszczonych na naklejce znajduj¹cej siê na drzwiach
piekarnika. Sprawdziæ, czy charakterystyka gazu podana
odpowiada parametrom gazu zasilaj¹cego.
Je¿eli nie, nale¿y postêpowaæ zgodnie z zaleceniami
podanymi w rozdziale „U¿ycie innych typów gazu”. W celu
uzyskania maksymalnej wydajnoœci i minimalnego zu¿ycia
gazu nale¿y sprawdziæ, czy ciœnienie gazu zasilaj¹cego
odpowiada ciœnieniu podanemu na tabliczce
znamionowej. Je¿eli ciœnienie gazu jest inne (lub
zmienne) od podanego na tabliczce, nale¿y zamontowaæ
regulator ciœnienia posiadaj¹cy certyfikat bezpieczeñstwa
B.
Pod³¹czenie za pomoc¹
sztywnej rury metalowej lub
giêtkiej rury metalowej
Pod³¹czenie kuchni do instalacji gazów ziemnych
(GZ-35 i GZ-50) powinno byæ wykonane przy pomocy
sztywnego pod³¹czenia np. przy u¿yciu rur stalowych lub
rur miedzianych. Poniewa¿ króciec przy³¹czeniowy
kuchni jest zakoñczony zewnêtrznym gwintem G 1/2,
nale¿y zastosowaæ z³¹czkê redukcyjn¹ G 1/2.
Pod³¹czenie kuchni metalowym przewodem giêtkim
jest dopuszczalne tylko przy stosowaniu przewodów
posiadaj¹cych wa¿ny certyfikat bezpieczeñstwa B.
Pod³¹czenie za pomoc¹ wê¿a
elastycznego
Pod³¹czenie kuchni przy pomocy wê¿a elastycznego
jest dopuszczalne tylko w przypadku zasilania gazem
p³ynnym GPB z butli wyposa¿onej w reduktor ciœnienia
dla gazu p³ynnego.
W¹¿ oraz zastosowany reduktor do gazu p³ynnego
powinny posiadaæ certyfikat bezpieczeñstwa B.
Przewód ³¹cz¹cy nie mo¿e przecinaæ tylnej œciany
kuchenki. W¹¿ elastyczny ³¹czymy z króæcem kuchni przy
pomocy 0,5 m odcinka rury stalowej instalacyjnej (bez
szwu).
D³ugoœæ przewodu nie mo¿e przekraczaæ 3.0 metrów
bez jakichkolwiek zagiêæ lub skrêceñ.
Przewód nie mo¿e przechodziæ blisko ostrych
krawêdzi lub przedmiotów z ostrym zakoñczeniem.
Przewód musi byæ dostêpny, aby umo¿liwiæ kontrolê
pod wzglêdem przetarcia lub zu¿ycia na ca³ej swojej
d³ugoœci.
Ustalaj¹c stan przewodu nale¿y wzi¹æ pod uwagê :
zadraœniêcia na powierzchni przewodu, przeciêcia,
przypalenia na koñcach i wzd³u¿ przewodu, stwardnienie
przewodu; przewód musi utrzymywaæ swoj¹ naturaln¹
elastycznoœæ, obejmy mocuj¹ce nie mog¹ byæ zardzewia³e;
czas u¿ywania przewodu nie mo¿e przekraczaæ okresu
gwarancyjnego 5 lat. Je¿eli zajdzie jedna lub wiêcej z
wymienionych okolicznoœci, nie wolno naprawiaæ
przewodu, lecz niezw³ocznie wymieniæ go.
Podûâczenie do instalacji gazowej
WA NE !
Po zamocowaniu nale¿y sprawdziæ szczelnoœæ
wszystkich po³¹czeñ za pomoc¹ wody z myd³em -
a nie za pomoc¹ p³omienia.
17
FO 0392
Rys. 27
FO 0068
Rys. 29
FO 0567
Rys. 26
ABCD
C
E
Przestawienie na inny rodzaj gazu
FO 0465
FO 1072
Rys. 30
Dopasowanie do innego rodzaju gazu ni¿ ten, na który zosta³a
fabrycznie ustawiona kuchenka, odbywa siê poprzez wymianê
dysz gazowych, regulacjê powietrza pierwotnego, a w przypadku
przejœcia na gaz p³ynny dostarczany z butli gazowej zmianê
sposobu pod³¹czenia zasilania kuchni.
Miedzy koñcówkê do wê¿a elastycznego, a kolanko powinno siê
wstawiæ fragment rury gazowej (0,5 m).
Kolanko musi byæ uszczelnione za pomoc¹ paku³ lub taœmy
teflonowej. Po po³¹czeniu nale¿y sprawdziæ szczelnoœæ wod¹ z
myd³em.
WYMIANA DYSZ/DOPASOWANIE
DYSZ
Wymiana dysz palników:
Zdj¹æ palniki.
Wyj¹æ nak³adki i przegrody palnika.
Odkrêciæ dysze za pomoc¹ klucza nasadowego i zast¹piæ je
u¿ywaj¹c pasuj¹cych do gazu zasilaj¹cego i palników (patrz
tabela "Dane techniczne").
Z³o¿yæ wszystkie elementy.
Palniki nie wymagaj¹ regulacji powietrza pierwotnego
spalania.
Ustawienie minimalnego poziomu palnika
1) ustawiæ pokrêt³o na minimalny dop³yw gazu;
2) zdj¹æ pokrêt³o (rys. 29);
3a) w przypadku wymiany dysz na gaz propan-butan nale¿y
skrêciæ zatyczkê kurka;
3b) w przypadku zmiany dysz z GZ-50 na GZ-35 odkrêciæ zatyczkê
na 1/4 obrotu, do osi¹gniêcia regularnego, ma³ego
p³omienia.
Z³o¿yæ elementy postêpuj¹c w odwrotny sposób.
Sprawdziæ, czy p³omieñ nie gaœnie, obracaj¹c szybko pokrêt³o z
pozycji maksymalnej do minimalnej.
GZ 35 (rys. 28): Po zamocowaniu dysz (oznaczony ch na rys.
X liter¹ B) nale¿y nakrêciæ na nie odpowiednie koszyczki: do
palnika pó³szybkiego I palnika dodatkowego przeznaczone
koszyczki oznaczone literâ A (z otworem o przekroju 10)
zaÀ do palnika b³yskawicznego przeznaczony jest koszyczek
oznaczony literâ C (z otworem o przekroju 16).
WYMIANA DYSZY PALNIKA
PIEKARNIKA
Zdj¹æ ruchome dno piekarnika.
Odkrêciæ wkrêt mocuj¹cy (1) (rys. 30) i zdj¹æ palnik.
Odkrêciæ dyszê u¿ywaj¹c 7 mm klucza nasadowego i zast¹piæ
inn¹ dysz¹ pasuj¹c¹ do gazu zasilaj¹cego i palników (patrz
tabela dysz).
Z³o¿yæ elementy wykonuj¹c powy¿sze czynnoœci w odwrotnej
kolejnoœci.
Ustawienie minimalnego poziomu palnika piekarnika
Po ustawieniu maksymalnej temperatury piekarnika (przy
zamkniêtych drzwiach, na ok. 10 minut) nale¿y obróciæ pokrêt³o
termostatu na 140
o
, zdj¹æ pokrêt³o oraz:
- w przypadku przejœcia z gazu ziemnego GZ-50 lub GZ-35 na
gaz p³ynny GPB nale¿y wkrêciæ do oporu œrubê regulacyjn¹
termostatu;
- w przypadku przejœcia z gazu GZ-50 na GZ-35 odkrêciæ œrubê
regulacyjn¹ termostatu odkrêciæ o ok. 1/4 obrotu, do
uzyskania regularnych ma³uch p³omyków.
Rys. 28
A = nakrêtka G 1/2"
B = rurka gazowa
C = uszczelka
D =kolanko
E = gumowy ko³nierz
18
100
500
650
FO 1076
Rys. 31
Pod³¹czyæ kuchniê do instalacji elektrycznej (1 faza, 220-
230V). Przed instalacj¹ nale¿y upewniæ siê, ¿e parametry
instalacji w miejscu eksploatacji urz¹dzenia s¹ zgodne z
danymi umieszczonymi na tabliczce znamionowej.
Zabudowa
Istnieje mo¿liwoœæ ustawienia kuchni w szeregu szafek
kuchennych, z zachowaniem odstêpów wskazanych na
rysunku.
W takim przypadku nale¿y do instalacji gazowej u¿yæ
giêtkich rur metalowych, spe³niaj¹cych wymagania
bezpieczeñstwa.
Podûâczenie do instalacji elektrycznej
FO 0480
Fig. 32
Równoczeœnie informujemy, ¿e kuchnia jest przewidziana
do instalowania obok mebli kuchennych, ale nie wy¿szych
ni¿ górna p³aszczyzna rusztu kuchni.
Przed przyst¹pieniem do instalowania kuchni w
pomieszczeniu kuchennym nale¿y upewniæ siê, czy
spe³nia ono wymagania stawiane mu przez przepisy Prawa
Budowlanego (Dz. U. Nr 89, poz. 414).
W œwietle tych przepisów pomieszczenie kuchenne
powinno:
- mieæ szerokoœæ min. 1,7 m dla mieszkania
jednopokojowego lub 2,3 m dla mieszkania
wielopokojowego
- mieæ minimaln¹ wysokoœæ 2,2 m
- mieæ odpowiedni¹ kubaturê, która zapewni, ¿e
maksymalne obci¹¿enie cieplne pochodz¹ce od
urz¹dzeñ gazowych zainstalowanych w tym
pomieszczeniu nie przekroczy 930 W/m
3
pomieszczenia
- zapewniæ wentylacjê nawiewno -wywiewn¹ (co
najmniej 1,5 krotn¹ wymianê powietrza w ci¹gu
godziny)
- zapewniæ dop³yw powietrza (je¿eli kuchnia nie
posiada okna) poprzez otwory wykonane w œcianach
zewnêtrznych o powierzchni min. 0,016 m
2
- zapewniæ odprowadzanie spalin, np. poprzez sprawny
kana³ kominowy o min. boku 0,14 m.
Instalacja kuchenki
Przewód uziemiaj¹cy
(¿ó³to-zielony)
Przewód
zerowy
19
Serwis i czêÀci zamienne
Bezawaryjn¹ pracê kuchenki zapewni okresowe
smarowanie kurków.
Smarowanie powinien wykonaæ monter z
odpowiednimi uprawnieniami.
Aby wykonaæ smarowanie kurków, nale¿y zdj¹æ
pokrêt³o i przedni panel po wykrêceniu wkrêtów
mocuj¹cych.
Nastêpnie wykrêciæ dwa wkrêty mocuj¹ce sto¿ek
kurka.
Wyj¹æ sto¿ek zaworu, wytrzeæ go starannie i pokryæ
cienk¹ warstw¹ smaru, podobnego do u¿ywanego
przez producenta (nierozpuszczalnego w
wêglowodanach i odpornego na dzia³anie gazu).
Grubsza warstwa mo¿e zatkaæ otwór sto¿ka.
W celu ponownego monta¿u nale¿y wykonaæ opisane
czynnoœci w odwrotnej kolejnoœci.
Urz¹dzenie zosta³o poddane fabrycznej kontroli
jakoœciowej, która mia³a na celu sprawdzenie sprawnoœci
technicznej urz¹dzenia i wykonanie regulacji przez
specjalistów.
Ka¿da konieczna naprawa musi byæ wykonana z najwiêksz¹
ostro¿noœci¹. Z tego powodu zalecamy zwrócenie siê w
przypadku jakiejkolwiek awarii do autoryzowanego
zak³adu serwisowego. Przy zg³oszeniu nale¿y podaæ model
Pañstwa urz¹dzenia i objawy usterki.
Oryginalne czêœci zamienne oznaczone przez producenta
poni¿szym znakiem markowym do nabycia wy³¹cznie w
autoryzowanych zak³adach serwisowych firmy Zanussi lub
w sklepach specjalistycznych.
W przypadku wyst¹pienia nieprawid³owoœci w
funkcjonowaniu kuchenki nale¿y przed zg³oszeniem
awarii w autoryzowanym zak³adzie serwisowym sprawdziæ :
Czy istnieje wystarczaj¹cy przep³yw gazu
Otwory p³omykowe palnika nie mog¹ byæ zatkane.
Je¿eli u¿ywaj¹ Pañstwo gazu z butli, nale¿y sprawdziæ,
czy butla jest pe³na.
Sprawdziæ, czy dzia³a regulator ciœnienia i czy zawór
butli jest otwarty do koñca.
Czy w kuchni czuæ zapach gazu
Sprawdziæ, czy zawór gazowy jest otwarty.
Sprawdziæ, czy przewód pod³¹czaj¹cy zosta³
prawid³owo pod³¹czony i czy jest sprawny; (nale¿y
pamiêtaæ o jego corocznej wymianie).
Sprawdziæ równie¿ szczelnoœæ po³¹czeñ wod¹
z myd³em a nie p³omieniem
Co robiæ, jeÀli urzâdzenie nie pracuje
prawidûowo?
Piekarnik nie grzeje
Sprawdziæ, czy pokrêt³o piekarnika znajduje siê w
pozycji otwartej.
Bardzo d³ugi czas pieczenia
Sprawdziæ, czy ustawiona temperatura jest
odpowiednia do pieczonej potrawy.
Piekarnik dymi
Zalecamy czyszczenie piekarnika po ka¿dym u¿yciu.
W innym przypadku krople t³uszczu i wszystkie inne
pozosta³oœci po wykipieniu bêd¹ siê paliæ podczas
nastêpnego pieczenia (patrz rozdzia³ o czyszczeniu
piekarnika).
Nie dzia³a oœwietlenie piekarnika
- Sprawdziæ, czy ¿arówka siê przepali³a.
Je¿eli piekarnik nadal nie funkcjonuje prawid³owo,
wtedy nale¿y zwróciæ siê do najbli¿szego autoryzowanego
zak³adu serwisowego podaj¹c model i numer seryjny
urz¹dzenia.
Obs³uga urz¹dzenia jest ³atwa, jednak¿e przed
przyst¹pieniem do jego eksploatacji nale¿y
dok³adnie zapoznaæ siê z treœci¹ instrukcji
zawieraj¹cej wskazówki i zalecenia prawid³owego
u¿ytkowania i obs³ugi. Przestrzeganie wskazówek
zawartych w instrukcji zapewni d³ugotrwa³e i
niezawodne dzia³anie urz¹dzenia.
35674-3804 02/02
Grafiche MDM - Forlì
From the Electrolux Group. The world’s No.1 choice.
Grupa Electrolux jest najwiêkszym na œwiecie producentem zmechanizowanych urz¹dzeñ przeznaczonych do kuchni,
do czyszczenia oraz do lasu i ogrodu. Ka¿dego roku sprzedaje ponad 55 milionów produktów (takich jak lodówki,
kuchenki, pralki automatyczne, odkurzacze, pilarki ³añcuchowe i kosiarki do trawy) o ³¹cznej wartoœci ok. 14
miliardów USD w ponad 150 krajach œwiata.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Zanussi ZCM650C/PL Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi