Tefal KD400012 Instrukcja obsługi

Kategoria
Fondue, smakosze
Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

Dziękujemy za zakup urządzenia Tefal, które jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego.
Prosimy o dokładne przeczytanie instrukcji obsługi i przechowywanie ich pod ręką.
Dla zapewnienia bezpieczeństwa użytkowników produkt spełnia wymagane standardy i regulacje
(Dyrektywa Niskonapięciowa, Dyrektywa Zgodności Elektromagnetycznej, Dyrektywa Środowiskowa…).
TEFAL zastrzega sobie prawo zmienić w interesie użytkownika właściwości albo skład swoich produktów.
Zapobieganie wypadkom w domu
Dla dziecka nawet lekkie oparzenie może być poważne.
W miarę dorastania dzieci należy je uczyć aby uważały
znajdując się w pobliżu gorących urządzeń kuchennych.
W przypadku wystąpienia oparzenia należy natychmiast
przemyć je zimną wodą i w razie konieczności wezwać lekarza.
Przed pierwszym użyciem
Usunąć wszelkie opakowania i naklejki z zewnątrz jak i z wewnątrz
urządzenia.
Umyć wszystkie części wieży ciepłą wodą z dodatkiem płynu do
mycia naczyń.
Umyć również podstawę urządzenia A6 (misa ze stali
nierdzewnej) przy pomocy gąbki nasączonej ciepłą wodą z
dodatkiem płynu do mycia naczyń.
Wysuszyć starannie wszystkie części przed użyciem.
Sposób montażu A1, A2, A3, A4, A5 et A6.
Wieża
Wziąć rurę wieży A4 i ustawić ją pionowo (B).
Nasunąć na rurę wieży najpierw element A3, a następnie A2.
Umieścić element zwieńczający A1 na szczycie wieży. Obrócić
go w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara, aby
uzyskać prawidłowe połączenie pokrywy z rurą.
Podstawa
Ustawić podstawę fontanny A6 na płaskiej, stabilnej powierzchni.
Umieścić śrubę ślimako A5 w środku podstawy (C).
Nasunąć wieżę A4 na śrubę ślimako A5. Ustawić wieżę we
właściwym położeniu na podstawie nasuwając ją na 3 trzpienie
znajdujące się w środkowej części podstawy.
Wyregulować przednie nóżki wieży, tak aby ustawić ją idealnie
w pionie i aby zapewnić równomierny wypływ strumienia
fontanny.
Podłączenie i wstępne podgrzewanie
Umieścić urządzenie na stabilnym podłożu.
Aby nie dopuścić do przegrzewania się urządzenia, nie ustawiać
go w rogu ani przy samej ścianie.
Jeśli używa się urządzeń w
towarzystwie dzieci:
• należy zawsze robić to pod
nadzorem osoby dorosłej;
• nigdy nie dotykać gorących
powierzchni urządzenia;
• nigdy nie pozostawiać
urządzenia włączonego jeśli
nie jest ono używane.
W żadnym wypadku nie
zanurzać podstawy
urządzenia i przewodu
zasilającego w wodzie.
Nie używać urządzenia na
miękkim podłożu takim jak na
przykład cerata lub obrusy
papierowe.
60
F
NL
D
I
S
FIN
DK
N
GB
TR
E
P
RUS
UA
PL
Tef-Fontchoc 08-06 24/08/06 11:15 Page 60
Rozwinąć całkowicie przewód zasilający.
Sprawdzić czy instalacja elektryczna jest odpowiednia do
napięcia i natężenia podanego na tabliczce znamionowej
urządzenia.
Urządzenie podłączać tylko do uziemionego gniazdka
elektrycznego.
Podłączyć urządzenie do instalacji wyposażonej w układ
ochronny różnicowoprądowy o znamionowym prądzie
różnicowym nie przekraczającym 30 mA.
Jeżeli używasz przedłużacza do kabla zasilania,
- to powinien on być:
- z uziemieniem, położony w taki sposób, żeby nikt o niego nie
zahaczył.
Przewód zasilający powinien być regularnie sprawdzany pod
kątem uszkodzenia. Jeśli przewód jest uszkodzony urządzenie
nie może być używane.
Jeżeli kabel zasilania jest uszkodzony, powinien go wymienić
producent, jego Autoryzowany Punkt Serwisowy lub osoba z
podobnymi uprawnieniami, żeby zapobiec niebezpieczeństwu.
Obrócić pokrętło przełącznika w położenie (D).
5 minut wstępnego podgrzewania jest wystarczające.
Podczas pierwszego uruchomienia, z urządzenia może wydzielać
się w ciągu pierwszych minut pracy lekki zapach oraz niewielka
ilość dymu.
Po wstępnym podgrzaniu urządzenia wlać roztopioną masę
czekoladową do misy i obrócić pokrętło przełącznika w
położenie (E).
Śruba ślimakowa zaczyna się obracać i ze szczytu wieży
zaczyna wypływać kaskada czekolady. Dla uzyskania idealnego
efektu należy odczekać 2 do 3 minut aż do zniknięcia wszystkich
pęcherzyków powietrza znajdujących się w czekoladzie.
Bezpośrednio po zakończeniu pracy urządzenie jest silnie
rozgrzane: wszelkie czynności przy nim należy wykonywać z
zachowaniem odpowiedniej ostrożności.
Po użyciu
Wyłączyć urządzenie (F).
Odłączyć przewód zasilania z sieci.
Odczekać do ostygnięcia urządzenia.
Umyć wszystkie elementy wieży i śrubę ślimakową ciepłą wodą
z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
Aby ułatwić sobie czyszczenie wieży, zalecamy rozmontowanie
jej poszczególnych elementów.
Umyć należy również podstawę urządzenia (misa ze stali
nierdzewnej) przy pomocy gąbki nasączonej ciepłą wodą z
dodatkiem płynu do mycia naczyń.
Przechowywać urządzenie w miejscu pozbawionym wilgoci.
Bierzmy czynny udział w ochronie środowiska!
Twoje urządzenie jest zbudowane z materiałów, które mogą być
poddane ponownemu przetwarzaniu lub recyklingowi.
• W tym celu należy je dostarczyć do wyznaczonego punktu zbiórki.
Nigdy nie stawiać urządzenia
bezpośrednio na delikatnym
podłożu (szklany stół, obrus,
lakierowany mebel…).
Nigdy nie pozostawiać
urządzenia włączonego do
sieci, gdy nie jest ono
używane.
Nigdy nie uruchamiać
urządzenia, gdy nie jest ono
napełnione.
Nigdy nie zostawiać
pracującego urządzenia bez
nadzoru.
Nie używać drucianych gąbek
ani proszku do szorowania.
Nigdy nie zanurzać podstawy
urządzenia ani przewodu
zasilającego w wodzie.
61
F
NL
D
I
S
FIN
DK
N
GB
TR
E
P
RUS
UA
PL
Tef-Fontchoc 08-06 24/08/06 11:15 Page 61
Tabela diagnostyczna
Przepis na fondue kawowe
Przygotowanie: 15 minut • Podgrzewanie: 5 minut
Pokroić brioszkę na równe kostki.
Rozciąć ananasa na ćwiartki. Usunąć skórę, po czym pokroić miąższ
na równe kostki.
Obrać banany ze skóry. Pokroić na plasterki i pokropić sokiem z
cytryny.
Ułożyć kawałki brioszki, amaretti i owoce na półmiskach.
Wnieść na stół wraz z miseczkami napełnionymi różnymi przyprawami.
Do rondelka wlać gorącą kawę.
Dodać 4 łyżki stołowe skrobi kukurydzianej (uprzednio rozrobionej w
niewielkiej ilości zimnej kawy).
Następnie dodać kakao i cukier.
Poczekać do stopienia.
Następnie dodać lekko podgrzaną (letnią) śmietanę.
Po uzyskaniu całkowicie jednolitej masy wlać całość do podstawy
urządzenia (misa ze stali nierdzewnej).
Każdy z gości nadziewa kolejno na widelec kawałek brioszki, amaretti
lub kawałek owocu, oblewa masą kawową w fontannie, a następnie,
zgodnie ze swoim upodobaniem, przyprawia cynamonem, wiórkami
kokosowymi lub kakao.
Dla 6 osób
• 500 ml mocnej kawy (typu
espresso)
• 1 łyżeczka do kawy kakao
w proszku
• 200 g cukru
• 500 ml płynnej śmietany
• 4 łyżki stołowe skrobi
kukurydzianej
Na przystawkę :
• 250 g bułki drożdżowej
(brioszki)
• 1 ananas
• 3 banany
• 1/2 cytryny
• 100 g amaretti (włoskie
ciasteczka migdałowe)
• 1 miseczka cynamonu w
proszku
• 1 miseczka wiórków
kokosowych
• 1 miseczka podpieczonych
płatków migdałowych
• 1 miseczka kakao bez cukru
62
F
NL
D
I
S
FIN
DK
N
GB
TR
E
P
RUS
UA
PL
Problem
• Brak wypływu czekolady.
• Czekolada zestala się /
wypływ ulega zatrzymaniu.
• Wypływ czekolady nie jest
jednolity / jest przerywany.
• Kaskada czekolady nie jest
wnomierna.
Możliwa przyczyna
Brak śruby ślimakowej w
urządzeniu.
Czekolada jest zbyt płynna.
Czekolada jest zbyt gęsta.
Urządzenie zostało
umieszczone w przeciągu.
Zatkanie się podstawy wieży.
Fontanna nie została właściwie
wypoziomowana.
Rozwiązanie
Zdjąć wieżę i umieścić śrubę
ślimakową na swoim miejscu.
Nie stosować zbyt płynnej
czekolady/masy czekoladowej
(patrz przepisy).
Nigdy nie stosować czystej
czekolady, która zestala się w
temperaturze pokojowej.
Nigdy nie umieszczać
urządzenia w zbyt chłodnym
pomieszczeniu lub w miejscu
narażonym na przeciągi.
Ustawić pokrętło przełącznika
w położeniu "OFF" i usunąć
składniki masy czekoladowej
zaklinowane u podstawy
wieży.
Wyregulować nóżki
urządzenia w celu jego
dokładnego ponownego
wypoziomowania.
Tef-Fontchoc 08-06 24/08/06 11:15 Page 62
Przepis na fondue czekoladowe
Przygotowanie: 15 minut • Podgrzewanie: 20 minut
Obrać owoce ze skóry i pokroić na kawałki (z wyjątkiem
mandarynek). Pokropić sokiem z cytryny. Ułożyć je na półmisku wraz
z suszonymi owocami. Nasypać wiórków kokosowych i orzechów do
miseczek. Do rondelka umieszczonego w kąpieli wodnej wsypać
pokruszoną czekoladę i wlać mleko/śmietany.
W ostatniej chwili dodać kawałki masła oraz wanilię i cynamon. Po
uzyskaniu jednolitej masy wlać całość do podstawy urządzenia (misa
ze stali nierdzewnej).
Każdy z gości nadziewa kolejno na widelec kawałek świeżego lub
suszonego owocu i zanurza w fontannie, oblekając go warstwą
czekoladowej masy.
W przypadku przyjęć dla dorosłych, masę czekoladową można
doprawić łyżką alkoholu, takiego jak whisky, cointreau, armagnac,
rum, kirch...
Przepis na fondue z białą czekoladą
Przygotowanie: 15 minut • Podgrzewanie: 20 minut
Pokroić brioszkę na równe kostki. Opłukać truskawki i usunąć ogonki.
Obrać pomarańcze ze skórki i podzielić na cząstki. Przygotowane
owoce i broszki umieścić na półmiskach. Do rondelka umieszczonego
w kąpieli wodnej wsypać pokruszoną czekoladę i dodać drobno
utartą skórkę pomarańczy. Następnie dolewać stopniowo śmietanę. Po
uzyskaniu całkowicie jednolitej masy można ją aromatyzować,
dodając 1-2 łyżki likieru pomarańczowego. Na koniec przelać całość
do podstawy urządzenia (misa ze stali nierdzewnej).
Każdy z gości nadziewa kolejno na widelec kawałek brioszki lub
truskawki i oblewa masą czekoladową w fontannie.
Można również ustawić na stole miseczkę z wiórkami kokosowymi,
aby każdy z biesiadników mógł w nich obtoczyć przygotowany kąsek
przed jego degustacją.
Przepis na fondue z masą mleczną
Przygotowanie: 25 minut • Podgrzewanie: 15 minut
Pokroić brioszkę na równe kostki. Rozciąć ananasa na ćwiartki. Usunąć
skórę, po czym pokroić miąższ na równe kostki. Obrać banany ze
skóry. Pokroić na plasterki i pokropić sokiem z cytryny. Ułożyć kawałki
brioszki i owoce na półmiskach. Wnieść półmiski na stół wraz z
miseczkami napełnionymi różnymi przyprawami.
Wlać do rondelka mleko i zagotować je z 2 rozciętymi wzdłuż
strąkami wanilii. Odczekać 10 minut aż wanilia nada zapach, po czym
wyjąć strąki.
W oddzielnym naczyniu ubić żółtka z cukrem aż do zbielenia
uzyskanej masy. Dodać skrobię kukurydzianą i rozcieńczyć gorącym
mlekiem. Wlać wszystko do rondelka i ponownie zagotować, cały
czas mieszając.
Na koniec wlać całość do podstawy urządzenia (misa ze stali
nierdzewnej).
Każdy z gości nadziewa kolejno na widelec kawałek brioszki,
truskawki lub innego owocu, oblewa w fontannie, a następnie,
zgodnie ze swoim upodobaniem, przyprawia cynamonem, wiórkami
kokosowymi lub kakao.
Dla 6 osób
• 300 g czarnej czekolady
• 2 łyżki stołowe mleka
• 250 ml śmietany • 75 g
masła • 1 szczypta cynamonu
1 łyżeczka do kawy esencji
waniliowej • 150 g tłuczonych
orzeszków laskowych lub
orzechów włoskich • 150 g
wiórków kokosowych
3 banany, 3 gruszki,
3 mandarynki • 12 pianek
marshmallow, (« pańska
skórka », prawoślazowy
cukierek-pianka) • kilka
suszonych owoców (daktyle,
figi, śliwki) • sok z cytryny
Dla 6 osób
• 800 g białej czekolady
• 1 ekologiczną pomarańcz
• 500 ml płynnej śmietany
• 2 łyżki stołowe likieru
pomarańczowego (według
uznania)
Na przystawkę:
• 250 g bułki drożdżowej
• 500 g truskawek
• 3 pomarańcze
Dla 6 osób
• 1 litr mleka
• 2 strąki wanilii
• 10 żółtek
• 150 g cukru
• 80 g skrobi kukurydzianej
Na przystawkę:
• 250 g bułki drożdżowej
• 1 ananas
• 3 banany
• 1/2 cytryny
• 300 g truskawek
• 1 miseczka wiórków
kokosowych
• 1 miseczka podpieczonych
płatków migdałowych
• 1 miseczka kakao bez cukru
63
F
NL
D
I
S
FIN
DK
N
GB
TR
E
P
RUS
UA
PL
Tef-Fontchoc 08-06 24/08/06 11:15 Page 63
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64

Tefal KD400012 Instrukcja obsługi

Kategoria
Fondue, smakosze
Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla