21
• Aby z∏apaç kapiàcà wod´, umieÊç pojemnik (np. du˝à
fili˝ank´) pod g∏owicà ekspresu.
• Przestaw w∏àcznik (14) umieszczony na panelu sterowania
(1) na funkcj´ parzenia (d). ZaÊwieci si´ czerwona dioda
umieszczona nad funkcjà nagrzewania (c).
• Uruchomiona zostanie pompa (b´dzie mo˝na us∏yszeç
dêwi´k brz´czenia). Chwil´ póêniej do pojemnika zacznie
sp∏ywaç woda.
• Ekspres jest gotowy do u˝ycia po przep∏ukaniu go oko∏o
po∏owà wody znajdujàcej si´ w zbiorniku. Przestaw w∏àcznik
w pozycj´ (b).
U˚YTKOWANIE
Ekspres do kawy nadaje si´ do przygotowywania espresso lub
cappuccino. Po zagotowaniu wody mo˝liwe jest przygotowanie
kilku fili˝anek kawy pod rzàd oraz, przy u˝yciu dyszy parowej,
spienienie mleka do cappuccino.
Nagrzewanie ekspresu
• Upewnij si´, ˝e w zbiorniku znajduje si´ wystarczajàca iloÊç
wody. W przeciwnym przypadku uzupe∏nij poziom wody
(patrz wy˝ej, cz´Êç „Przep∏ukiwanie”).
• Upewnij si´, czy regulator pary jest dokr´cony do oporu,
zgodnie z ruchem wskazówek zegara.
• Przestaw w∏àcznik na funkcj´ nagrzewania. Ekspres
rozpocznie nagrzewanie wody. W trakcie pracy b´dzie mo˝na
us∏yszeç dêwi´k wydobywajàcych si´ bàbelków.
• Gdy wskaênik OK dojdzie do pozycji nagrzewania oznacza
to, ˝e ekspres jest gotowy do parzenia kawy. Trwa to
oko∏o dwóch minut, jednak ekspres pracuje najlepiej, jeÊli
poczekasz przynajmniej dziesi´ç minut.
Przygotowywanie espresso
• UmieÊç pierÊcieƒ uszczelniajàcy (11) na podstawie uchwytu
filtru (6) i upewnij si´, czy zosta∏ on prawid∏owo zamontowany.
• Za∏ó˝ wybrany filtr:
o JeÊli chcesz przygotowaç jednà fili˝ank´ espresso,
najpierw w∏ó˝ plastikowà wk∏adk´ (10) do uchwytu filtru
wkl´s∏à stronà do góry. Nast´pnie umieÊç filtr na jednà
fili˝ank´ (9) nad plastikowà wk∏adkà. Bolce znajdujàce si´
na zewn´trznej stronie filtru muszà byç umieszczone w
dziurkach znajdujàcych si´ po wewn´trznej stronie brzegu
uchwytu filtru. JeÊli wk∏adka plastikowa zosta∏a umieszczona
w nieodpowiedni sposób, górna cz´Êç filtru nie b´dzie do niej
pasowa∏a.
o JeÊli chcesz zaparzyç dwie fili˝anki espresso, w uchwycie
na filtr umieÊç filtr na dwie fili˝anki (12), bez wk∏adania
wczeÊniej plastikowej wk∏adki. Bolce znajdujàce si´ na
zewn´trznej stronie filtru muszà byç umieszczone w dziurkach
znajdujàcych si´ po wewn´trznej stronie brzegu uchwytu filtru.
• W∏ó˝ kaw´ do filtru (zwyk∏à kaw´ filtrowanà, espresso lub
przygotowanà wczeÊniej kapsu∏k´). JeÊli jest to konieczne,
u˝yj ubijaka (13), aby ubiç kaw´ w filtrze (kapsu∏ki nie powinny
byç dociskane).
o JeÊli kawa zosta∏a mocno ubita, woda b´dzie przep∏ywaç
przez nià powoli, w wyniku czego napój b´dzie silniejszy i
b´dzie mia∏ ciemnà piank´. JeÊli kawa nie zostanie ubita,
woda przep∏ynie przez nià szybciej, a napój b´dzie s∏abszy i
b´dzie mia∏ jaÊniejszà piank´. Metodà prób i b∏´dów znajdê
najbardziej odpowiedni rodzaj napoju i sprawdê, jak mocno
musisz wówczas ubiç kaw´.
• UmieÊç uchwyt filtru na g∏owicy ekspresu.
o Z∏ap uchwyt filtru (8) i przy∏ó˝ filtr do g∏owicy parzenia, tak aby
ràczka znajdowa∏a si´ po lewej stronie.
o Przestaw ràczk´ na Êrodek, dopóki nie znajdzie si´ dok∏adnie
na wprost urzàdzenia, a filtr nie zostanie umieszczony we
w∏aÊciwym miejscu.
• Sprawdê, czy ekspres do kawy jest gotowy do rozpocz´cia
parzenia, a nast´pnie umieÊç jednà lub dwie fili˝anki pod
uchwytem filtru.
• Prze∏àcz w∏àcznik na funkcj´ parzenia. Po krótkiej chwili
z nasadek znajdujàcych si´ pod uchwytem filtru zacznie
wyp∏ywaç espresso.
• Gdy zostanie wykonana ˝àdana iloÊç kawy lub gdy zniknie
wskaênik OK, prze∏àcz w∏àcznik na funkcj´ nagrzewania (jeÊli
chcesz od razu przygotowaç kolejne fili˝anki espresso) lub
wy∏àcz urzàdzenie.
• Podczas wyjmowania uchwytu filtru nale˝y pami´taç o
wyrównaniu ciÊnienia po zakoƒczeniu parzenia. Pozwoli to
zapobiec pryskaniu kawy z filtru. Wykonaj to przez naciÊni´cie
dêwigni zwalniajàcej (7) znajdujàcej si´ z boku uchwytu, a
nast´pnie obrócenie uchwytu.
• Opró˝nij i przep∏ucz filtr, a jeÊli chcesz przygotowaç od razu
kolejne fili˝anki espresso, wsyp do filtru Êwie˝à kaw´.
o Uwaga! Kawa znajdujàca si´ w filtrze jest bardzo goràca!
Pienienie mleka
• Sprawdê, czy dysza parowa jest zamontowana prawid∏owo.
• Prze∏àcz w∏àcznik na funkcj´ spieniania (a) i poczekaj, a˝
zaÊwieci si´ wskaênik OK.
• Wlej wybranà iloÊç mleka do pojemnika.
o Uwaga! Mleko powinno byç wyj´te prosto z lodówki.
o Podczas pienienia obj´toÊç mleka ulega zwi´kszeniu. Nie
nape∏niaj pojemnika wy˝ej ni˝ do po∏owy.
• Dysza parowa mo˝e byç obracana dooko∏a panewki, dzi´ki
czemu mo˝na jà przestawiaç na ró˝ne strony. Ustaw
wygodnie dysz´ parowà, a nast´pnie przytrzymaj pojemnik
tak, aby koniec dyszy znajdowa∏ si´ w mleku.
• Regulator pary przestaw w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara. Spowoduje to wpompowanie pary do
mleka. Rozpocznie si´ ubijanie mleka, w wyniku czego na
jego powierzchni pojawi si´ warstwa piany.
• Gdy powstanie wystarczajàca iloÊç piany, a mleko ulegnie
podgrzaniu, wy∏àcz regulator piany przez przekr´cenie
go zgodnie z ruchem wskazówek zegara. JeÊli chcesz
przygotowaç kolejne fili˝anki espresso, prze∏àcz w∏àcznik na
funkcj´ nagrzewania lub wy∏àcz ekspres.
Gotowanie wody
• Podgrzej wod´ tak, jak opisano to w cz´Êci „Nagrzewanie
ekspresu”, a nast´pnie umieÊç pojemnik poni˝ej g∏owicy
ekspresu.
• Prze∏àcz w∏àcznik na funkcj´ parzenia. Z g∏owicy ekspresu
zacznie wyp∏ywaç woda.
• Gdy w pojemniku znajdzie si´ wystarczajàca iloÊç wody
lub gdy zgaÊnie wskaênik OK, prze∏àcz w∏àcznik na funkcj´
nagrzewania (jeÊli chcesz od razu przygotowaç espresso lub
nagrzaç wod´) lub wy∏àcz urzàdzenie.
Tacka ociekowa ze wskaênikiem przepe∏nienia
Woda, espresso lub pianka z mleka, które rozlejà si´ pod
g∏owicà ekspresu, sp∏ynà do tacki ociekowej (5). Gdy zostanie
ona wype∏niona, w tacce umieszczonej na komorze poka˝e
si´ czerwony wskaênik przepe∏nienia. W takiej sytuacji nale˝y
opró˝niç komor´ ociekowà.
Ostro˝nie podnieÊ tack´, wyjmij komor´ i wylej zawartoÊç.
Uwa˝aj, aby si´ nie poparzyç – zawartoÊç tacki ociekowej mo˝e
byç goràca!
Tacka powinna byç opró˝niona po ka˝dym u˝yciu ekspresu.
Zapobiegnie to powstawaniu nieprzyjemnych zapachów.
Wskazówki
• Przed nalaniem espresso do fili˝anek, wyparz je gotujàcà si´
wodà. Pozwoli to na lepsze trzymanie ciep∏a. Do espresso
u˝ywaj ma∏ych, ale solidnych fili˝anek.
• Do parzenia espresso u˝ywaj jedynie specjalnej kawy. Jest
ona dost´pna w wi´kszoÊci sklepów.
• Espresso powinno byç wypite zaraz po przygotowaniu.
• Cappuccino przygotowuje si´ przez przygotowanie w du˝ej
fili˝ance jednej lub dwóch fili˝anek espresso, a nast´pnie
dodanie goràcego, spienionego mleka. W zale˝noÊci od
preferencji dodaj troch´ cukru i posyp cappuccino mielonà
czekoladà lub kakao.