Melissa 645-079 Instrukcja obsługi

Kategoria
Ekspresy do kawy
Typ
Instrukcja obsługi
20
20
WPROWADZENIE
Przed pierwszym u˝yciem przeczytaj dok∏adnie niniejszà
instrukcj´, aby w pe∏ni wykorzystaç mo˝liwoÊci ekspresu.
Zachowaj instrukcj´, aby w razie potrzeby mieç dost´p do
informacji o funkcjach urzàdzenia.
WSKAZÓWKI DOTYCZÑCE BEZPIECZE¡STWA
U˝ytkowanie ekspresu do kawy
Niew∏aÊciwe u˝ytkowanie ekspresu do kawy mo˝e
spowodowaç obra˝enia cia∏a oraz uszkodzenie urzàdzenia.
Z ekspresu nale˝y korzystaç wy∏àcznie zgodnie z jego
przeznaczeniem. Producent nie jest odpowiedzialny za
jakiekolwiek szkody wynikajàce z niew∏aÊciwego u˝ytkowania
bàdê obchodzenia si´ z urzàdzeniem (zobacz tak˝e rozdzia∏
„Warunki gwarancji”).
Mo˝na u˝ywaç tylko akcesoriów dostarczonych wraz z
ekspresem lub zalecanych przez producenta.
Ekspres do kawy wolno pod∏àczaç wy∏àcznie do êród∏a
zasilania o napi´ciu 230 V i cz´stotliwoÊci 50 Hz.
Ekspresu i przewodu zasilajàcego nie wolno zanurzaç w
wodzie ani ˝adnej innej cieczy.
Ekspresu nie nale˝y dotykaç mokrymi d∏oƒmi.
Nie wolno zostawiaç ekspresu bez dozoru, je˝eli jest
w∏àczony lub je˝eli w pobli˝u sà dzieci.
Do zbiornika nie wolno wlewaç goràcej ani gotujàcej si´ wody.
Nale˝y u˝ywaç wy∏àcznie zimnej wody. Przed przystàpieniem
do nape∏niania wodà nale˝y upewniç si´, ˝e urzàdzenie jest
wy∏àczone.
Poziom wody w zbiorniku musi byç mi´dzy symbolami
MAX i MIN umieszczonymi na wskaêniku poziomu wody
znajdujàcym si´ po bocznej stronie zbiornika.
Nigdy nie nale˝y korzystaç z funkcji parzenia lub
pienienia d∏u˝ej ni˝ minut´ ani nie nale˝y korzystaç z nich
jednoczeÊnie.
Metalowe cz´Êci urzàdzenia nagrzewajà si´ do bardzo
wysokiej temperatury. Nale˝y dotykaç wy∏àcznie cz´Êci i
uchwytów wykonanych z plastiku.
Ekspresu do kawy nie wolno w∏àczaç, je˝eli nie zosta∏
uprzednio nape∏niony wodà lub Êrodkiem do usuwania
kamienia.
wie˝o zaparzona kawa oraz pianka cappuccino sà bardzo
goràce. Nale˝y uwa˝aç, aby nie poparzyç siebie lub innych
osób.
Ekspres nie jest przeznaczony do u˝ytku na wolnym
powietrzu ani do celów komercyjnych.
Ustawienie ekspresu do kawy
Urzàdzenie nale˝y ustawiç z dala od êróde∏ ciep∏a, takich jak
piekarniki, palniki kuchenki itp.
Ekspres nale˝y zawsze umieszczaç na tylnej cz´Êci blatu.
Urzàdzenia nie wolno przykrywaç.
Ekspres nie mo˝e byç umieszczony w jakimkolwiek miejscu,
w którym temperatura otoczenia wynosi oko∏o 0∞C (punkt
zamarzania) lub mniej. Zamarzni´cie wody w zbiorniku mo˝e
spowodowaç uszkodzenie urzàdzenia.
Przewód sieciowy nie mo˝e zwisaç z kraw´dzi sto∏u lub blatu.
Nale˝y umieszczaç go z dala od goràcych przedmiotów i
êród∏a otwartego ognia.
Przewód, wtyczka i gniazdko zasilania
Nale˝y regularnie sprawdzaç, czy przewód zasilajàcy jest
w dobrym stanie. Je˝eli jest on uszkodzony lub ekspres
do kawy zosta∏ upuszczony albo w jakikolwiek sposób
uszkodzony, urzàdzenia nie wolno u˝ywaç.
Je˝eli ekspres, przewód lub wtyczka sà uszkodzone,
naprawa powinna byç wykonana przez osob´ z odpowiednimi
uprawnieniami. W przeciwnym razie istnieje ryzyko pora˝enia
pràdem. Nigdy nie wolno samodzielnie naprawiaç urzàdzenia.
Przed montowaniem lub wyjmowaniem filtra, czyszczeniem
oraz je˝eli ekspres ma byç przez pewien czas nieu˝ywany,
nale˝y wyjàç wtyczk´ z gniazdka.
Przy wyciàganiu wtyczki z gniazdka nie wolno ciàgnàç za
przewód. Nale˝y trzymaç za wtyczk´.
Nie wolno okr´caç ani owijaç przewodu wokó∏ urzàdzenia.
Przewód powinien znajdowaç si´ z dala od êróde∏ ciep∏a i
goràcych cz´Êci urzàdzenia.
Nale˝y si´ upewniç, ˝e przewód ekspresu lub przed∏u˝acz
sà odpowiednio zabezpieczone, tak i˝ nie istnieje ryzyko ich
szarpni´cia lub potkni´cia si´ o nie.
G¸ÓWNE ELEMENTY
1. Panel sterowania
2. Regulator pary
3. Zbiornik na wod´
4. Dysza parowa
5. Taca ociekowa
6. Pojemnik na filtr
7. Dêwignia zwalniajàca
8. Uchwyt
9. Filtr, 1 fili˝anka
10. Wk∏adka plastikowa
11. PierÊcieƒ uszczelniajàcy
12. Filtr, 2 fili˝anki
13. Ubijak
14. W∏àcznik/wy∏àcznik
a. Funkcja spieniania
b. Wy∏àczony
c. Funkcja nagrzewania
d. Funkcja parzenia
15. G∏owica ekspresu (poni˝ej górnej cz´Êci urzàdzenia)
PRZED PIERWSZYM U˚YCIEM
Ka˝dy ekspres do kawy jest testowany w fabryce, jednak dla
bezpieczeƒstwa zalecamy sprawdzenie po rozpakowaniu
urzàdzenia, czy nie uleg∏o ono uszkodzeniu podczas transportu.
Postaw urzàdzenie na równej, stabilnej powierzchni, na przyk∏ad
na stole kuchennym.
Przep∏ukiwanie
Przed pierwszym u˝yciem ekspresu do kawy nale˝y go
przep∏ukaç.
Nalej wod´ do zbiornika (3) do wskaênika MAX.
o Zbiornik mo˝na nape∏niç wodà, gdy znajduje si´ on na
ekspresie. Mo˝na go równie˝ zdjàç, ustawiç pod kranem z
bie˝àcà wodà, a nast´pnie ponownie umieÊciç na urzàdzeniu.
Pami´taj, aby po nape∏nieniu zbiornika za∏o˝yç pokryw´.
Podczas zak∏adania zbiornika upewnij si´, ˝e umieszczony w
jego dolnej cz´Êci zawór styka si´ ze z∏àczem na ekspresie.
Przed obróceniem regulatora pary (2) zgodnie z ruchem
wskazówek zegara sprawdê, czy jest on ca∏kowicie
zamkni´ty. W przeciwnym wypadku z dyszy parowej podczas
przep∏ukiwania wyp∏ynie woda.
PL
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
11.
10.
12.
13.
14.
a.
b.
c.
d.
15.
21
21
Aby z∏apaç kapiàcà wod´, umieÊç pojemnik (np. du˝à
fili˝ank´) pod g∏owicà ekspresu.
Przestaw w∏àcznik (14) umieszczony na panelu sterowania
(1) na funkcj´ parzenia (d). ZaÊwieci si´ czerwona dioda
umieszczona nad funkcjà nagrzewania (c).
Uruchomiona zostanie pompa (b´dzie mo˝na us∏yszeç
dêwi´k brz´czenia). Chwil´ póêniej do pojemnika zacznie
sp∏ywaç woda.
Ekspres jest gotowy do u˝ycia po przep∏ukaniu go oko∏o
po∏owà wody znajdujàcej si´ w zbiorniku. Przestaw w∏àcznik
w pozycj´ (b).
U˚YTKOWANIE
Ekspres do kawy nadaje si´ do przygotowywania espresso lub
cappuccino. Po zagotowaniu wody mo˝liwe jest przygotowanie
kilku fili˝anek kawy pod rzàd oraz, przy u˝yciu dyszy parowej,
spienienie mleka do cappuccino.
Nagrzewanie ekspresu
Upewnij si´, ˝e w zbiorniku znajduje si´ wystarczajàca iloÊç
wody. W przeciwnym przypadku uzupe∏nij poziom wody
(patrz wy˝ej, cz´Êç „Przep∏ukiwanie”).
Upewnij si´, czy regulator pary jest dokr´cony do oporu,
zgodnie z ruchem wskazówek zegara.
Przestaw w∏àcznik na funkcj´ nagrzewania. Ekspres
rozpocznie nagrzewanie wody. W trakcie pracy b´dzie mo˝na
us∏yszeç dêwi´k wydobywajàcych si´ bàbelków.
Gdy wskaênik OK dojdzie do pozycji nagrzewania oznacza
to, ˝e ekspres jest gotowy do parzenia kawy. Trwa to
oko∏o dwóch minut, jednak ekspres pracuje najlepiej, jeÊli
poczekasz przynajmniej dziesi´ç minut.
Przygotowywanie espresso
UmieÊç pierÊcieƒ uszczelniajàcy (11) na podstawie uchwytu
filtru (6) i upewnij si´, czy zosta∏ on prawid∏owo zamontowany.
Za∏ó˝ wybrany filtr:
o JeÊli chcesz przygotowaç jednà fili˝ank´ espresso,
najpierw w∏ó˝ plastikowà wk∏adk´ (10) do uchwytu filtru
wkl´s∏à stronà do góry. Nast´pnie umieÊç filtr na jednà
fili˝ank´ (9) nad plastikowà wk∏adkà. Bolce znajdujàce si´
na zewn´trznej stronie filtru muszà byç umieszczone w
dziurkach znajdujàcych si´ po wewn´trznej stronie brzegu
uchwytu filtru. JeÊli wk∏adka plastikowa zosta∏a umieszczona
w nieodpowiedni sposób, górna cz´Êç filtru nie b´dzie do niej
pasowa∏a.
o JeÊli chcesz zaparzyç dwie fili˝anki espresso, w uchwycie
na filtr umieÊç filtr na dwie fili˝anki (12), bez wk∏adania
wczeÊniej plastikowej wk∏adki. Bolce znajdujàce si´ na
zewn´trznej stronie filtru muszà byç umieszczone w dziurkach
znajdujàcych si´ po wewn´trznej stronie brzegu uchwytu filtru.
W∏ó˝ kaw´ do filtru (zwyk∏à kaw´ filtrowanà, espresso lub
przygotowanà wczeÊniej kapsu∏k´). JeÊli jest to konieczne,
u˝yj ubijaka (13), aby ubiç kaw´ w filtrze (kapsu∏ki nie powinny
byç dociskane).
o JeÊli kawa zosta∏a mocno ubita, woda b´dzie przep∏ywaç
przez nià powoli, w wyniku czego napój b´dzie silniejszy i
b´dzie mia∏ ciemnà piank´. JeÊli kawa nie zostanie ubita,
woda przep∏ynie przez nià szybciej, a napój b´dzie s∏abszy i
b´dzie mia∏ jaÊniejszà piank´. Metodà prób i b∏´dów znajdê
najbardziej odpowiedni rodzaj napoju i sprawdê, jak mocno
musisz wówczas ubiç kaw´.
UmieÊç uchwyt filtru na g∏owicy ekspresu.
o Z∏ap uchwyt filtru (8) i przy∏ó˝ filtr do g∏owicy parzenia, tak aby
ràczka znajdowa∏a si´ po lewej stronie.
o Przestaw ràczk´ na Êrodek, dopóki nie znajdzie si´ dok∏adnie
na wprost urzàdzenia, a filtr nie zostanie umieszczony we
w∏aÊciwym miejscu.
Sprawdê, czy ekspres do kawy jest gotowy do rozpocz´cia
parzenia, a nast´pnie umieÊç jednà lub dwie fili˝anki pod
uchwytem filtru.
Prze∏àcz w∏àcznik na funkcj´ parzenia. Po krótkiej chwili
z nasadek znajdujàcych si´ pod uchwytem filtru zacznie
wyp∏ywaç espresso.
Gdy zostanie wykonana ˝àdana iloÊç kawy lub gdy zniknie
wskaênik OK, prze∏àcz w∏àcznik na funkcj´ nagrzewania (jeÊli
chcesz od razu przygotowaç kolejne fili˝anki espresso) lub
wy∏àcz urzàdzenie.
Podczas wyjmowania uchwytu filtru nale˝y pami´taç o
wyrównaniu ciÊnienia po zakoƒczeniu parzenia. Pozwoli to
zapobiec pryskaniu kawy z filtru. Wykonaj to przez naciÊni´cie
dêwigni zwalniajàcej (7) znajdujàcej si´ z boku uchwytu, a
nast´pnie obrócenie uchwytu.
Opró˝nij i przep∏ucz filtr, a jeÊli chcesz przygotowaç od razu
kolejne fili˝anki espresso, wsyp do filtru Êwie˝à kaw´.
o Uwaga! Kawa znajdujàca si´ w filtrze jest bardzo goràca!
Pienienie mleka
Sprawdê, czy dysza parowa jest zamontowana prawid∏owo.
Prze∏àcz w∏àcznik na funkcj´ spieniania (a) i poczekaj, a˝
zaÊwieci si´ wskaênik OK.
Wlej wybranà iloÊç mleka do pojemnika.
o Uwaga! Mleko powinno byç wyj´te prosto z lodówki.
o Podczas pienienia obj´toÊç mleka ulega zwi´kszeniu. Nie
nape∏niaj pojemnika wy˝ej ni˝ do po∏owy.
Dysza parowa mo˝e byç obracana dooko∏a panewki, dzi´ki
czemu mo˝na jà przestawiaç na ró˝ne strony. Ustaw
wygodnie dysz´ parowà, a nast´pnie przytrzymaj pojemnik
tak, aby koniec dyszy znajdowa∏ si´ w mleku.
Regulator pary przestaw w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara. Spowoduje to wpompowanie pary do
mleka. Rozpocznie si´ ubijanie mleka, w wyniku czego na
jego powierzchni pojawi si´ warstwa piany.
Gdy powstanie wystarczajàca iloÊç piany, a mleko ulegnie
podgrzaniu, wy∏àcz regulator piany przez przekr´cenie
go zgodnie z ruchem wskazówek zegara. JeÊli chcesz
przygotowaç kolejne fili˝anki espresso, prze∏àcz w∏àcznik na
funkcj´ nagrzewania lub wy∏àcz ekspres.
Gotowanie wody
Podgrzej wod´ tak, jak opisano to w cz´Êci „Nagrzewanie
ekspresu”, a nast´pnie umieÊç pojemnik poni˝ej g∏owicy
ekspresu.
Prze∏àcz w∏àcznik na funkcj´ parzenia. Z g∏owicy ekspresu
zacznie wyp∏ywaç woda.
Gdy w pojemniku znajdzie si´ wystarczajàca iloÊç wody
lub gdy zgaÊnie wskaênik OK, prze∏àcz w∏àcznik na funkcj´
nagrzewania (jeÊli chcesz od razu przygotowaç espresso lub
nagrzaç wod´) lub wy∏àcz urzàdzenie.
Tacka ociekowa ze wskaênikiem przepe∏nienia
Woda, espresso lub pianka z mleka, które rozlejà si´ pod
g∏owicà ekspresu, sp∏ynà do tacki ociekowej (5). Gdy zostanie
ona wype∏niona, w tacce umieszczonej na komorze poka˝e
si´ czerwony wskaênik przepe∏nienia. W takiej sytuacji nale˝y
opró˝niç komor´ ociekowà.
Ostro˝nie podnieÊ tack´, wyjmij komor´ i wylej zawartoÊç.
Uwa˝aj, aby si´ nie poparzyç – zawartoÊç tacki ociekowej mo˝e
byç goràca!
Tacka powinna byç opró˝niona po ka˝dym u˝yciu ekspresu.
Zapobiegnie to powstawaniu nieprzyjemnych zapachów.
Wskazówki
Przed nalaniem espresso do fili˝anek, wyparz je gotujàcà si´
wodà. Pozwoli to na lepsze trzymanie ciep∏a. Do espresso
u˝ywaj ma∏ych, ale solidnych fili˝anek.
Do parzenia espresso u˝ywaj jedynie specjalnej kawy. Jest
ona dost´pna w wi´kszoÊci sklepów.
Espresso powinno byç wypite zaraz po przygotowaniu.
Cappuccino przygotowuje si´ przez przygotowanie w du˝ej
fili˝ance jednej lub dwóch fili˝anek espresso, a nast´pnie
dodanie goràcego, spienionego mleka. W zale˝noÊci od
preferencji dodaj troch´ cukru i posyp cappuccino mielonà
czekoladà lub kakao.
22
22
CZYSZCZENIE
Czyszczenie codzienne
Przed przystàpieniem do czyszczenia nale˝y wyciàgnàç
wtyczk´ z gniazdka i poczekaç, a˝ ekspres ostygnie.
Wyjmij tack´ oraz komor´ ociekowà i umyj je. Przed
ponownym za∏o˝eniem, elementy te powinny ca∏kowicie
wyschnàç.
Najlepszym sposobem czyszczenia samego ekspresu jest
przetarcie go szmatkà, zwil˝onà ciep∏à wodà z niewielkà
iloÊcià p∏ynu do mycia naczyƒ.
Do czyszczenia ekspresu i jego akcesoriów nie nale˝y
stosowaç silnych ani Êciernych Êrodków czyszczàcych.
U˝ywanie do tego celu ostrych gàbek lub podobnych Êrodków
mo˝e spowodowaç uszkodzenie powierzchni.
Zdejmij zewn´trznà cz´Êç dyszy parowej przez przekr´cenie
jej w lewo i pociàgni´cie. Zdejmij metalowà nasadk´ z
wyj´tej cz´Êci dyszy, a nast´pnie umyj obydwa elementy
w wodzie ze Êrodkiem czyszczàcym. WyczyÊç pozosta∏à
cz´Êç dyszy suchà szmatkà. Przed ponownym z∏o˝eniem i
zamontowaniem wszystkie elementy powinny byç ca∏kowicie
suche.
o Uwaga! Upewnij si´, ˝e dysza parowa
zosta∏a prawid∏owa z∏o˝ona. Przed
ponownym monta˝em sprawdê, czy
czerwone pierÊcienie uszczelniajàce
na niezdejmowalnej cz´Êci dyszy sà
prawid∏owo umieszczone (tak, jak
pokazujà to strza∏ki na ilustracji).
JeÊli ekspres do kawy nie b´dzie
u˝ywany przez d∏u˝szy czas, opró˝nij
zbiornik na wod´.
Czyszczenie g∏owicy ekspresu (dwa razy rocznie)
Zdejmij g∏owic´ ekspresu poprzez obluzowanie Êruby
znajdujàcej si´ na jej Êrodku.
WyczyÊç suchà Êcierkà i niewielkà iloÊcià Êrodka
czyszczàcego obszar pod g∏owicà i dooko∏a niej.
WyczyÊç g∏owic´ ekspresu przez przep∏ukanie jej pod bie˝àcà
wodà i usuni´cie szczoteczkà osadu.
Wysusz dok∏adnie g∏owic´ i zamontuj jà ponownie.
Usuwanie kamienia
ZawartoÊç wapnia w wodzie z kranu powoduje, ˝e wewnàtrz
ekspresu mo˝e si´ stopniowo odk∏adaç kamieƒ. Nale˝y
go usunàç, u˝ywajàc kwasu octowego (NIE wolno u˝ywaç
zwyk∏ego octu) lub specjalnych Êrodków do usuwania kamienia,
dost´pnych w sklepach.
Wymieszaj 100 ml kwasu octowego z 300 ml zimnej wody
lub post´puj zgodnie z instrukcjà na opakowaniu Êrodka do
usuwania kamienia.
Wlej roztwór do zbiornika, prze∏àcz w∏àcznik na funkcj´
nagrzewania i poczekaj, a˝ poka˝e si´ wskaênik OK.
Upewnij si´, ˝e uchwyt filtru nie jest zamocowany, umieÊç
pojemnik pod g∏owicà ekspresu i prze∏àcz w∏àcznik na funkcj´
parzenia.
Poczekaj, a˝ po∏owa roztworu przep∏ynie przez ekspres, a
nast´pnie wy∏àcz go, u˝ywajàc przycisku wy∏àcznika.
Wy∏àcz ekspres na oko∏o 15 minut, a nast´pnie w∏àcz go
ponownie i poczekaj, a˝ reszta roztworu przep∏ynie przez
ekspres.
Wyjmij i wyczyÊç zbiornik na wod´. Zamontuj go ponownie,
nape∏nij czystà wodà, przestaw w∏àcznik na funkcj´ parzenia i
poczekaj, a˝ woda przep∏ynie przez urzàdzenie.
Po zakoƒczeniu tych zabiegów ekspres jest gotowy do
ponownego u˝ycia. JeÊli po usuwaniu kamienia kawa ma
kwaÊny posmak, przep∏ucz ekspres ponownie.
WSKAZÓWKI DOTYCZÑCE OCHRONY RODOWISKA
Ka˝dego urzàdzenia elektrycznego, które nie nadaje si´ ju˝ do
u˝ytku, nale˝y si´ pozbyç w sposób jak najmniej szkodliwy dla
Êrodowiska oraz zgodnie z lokalnymi przepisami. Zazwyczaj
taki produkt mo˝na oddaç do najbli˝szego zak∏adu utylizacji
odpadów.
WARUNKI GWARANCJI
Gwarancja nie obowiàzuje:
je˝eli nie przestrzegano niniejszej instrukcji;
je˝eli urzàdzenie zosta∏o naruszone przez osoby
nieupowa˝nione;
je˝eli urzàdzenie by∏o u˝ytkowane w sposób niew∏aÊciwy,
nieostro˝ny lub zosta∏o uszkodzone;
Z uwagi na ciàg∏e doskonalenie naszych produktów pod
wzgl´dem ich funkcjonalnoÊci i stylistyki zastrzegamy sobie
prawo do wprowadzania zmian w produkcie bez uprzedzenia.
IMPORTER
Adexi Group
Firma nie ponosi odpowiedzialnoÊci za b∏´dy w druku.
1 / 1

Melissa 645-079 Instrukcja obsługi

Kategoria
Ekspresy do kawy
Typ
Instrukcja obsługi