IKEA 301 506 20 instrukcja

Typ
instrukcja
INSTRUKCJE P£YTY KUCHENNEJ
PL
5019 610 56067
Aby w pe³ni korzystaæ z mo¿liwoci p³yty kuchennej,
nale¿y uwa¿nie zapoznaæ siê ze wszystkimi
instrukcjami i zachowaæ je na przysz³oæ.
PORADY DOTYCZ¥CE OCHRONY RODOWISKA
Usuwanie opakowania
Materia³ z opakowania w 100% nadaje siê do
recyklingu i jest oznaczony symbolem .
Jednak¿e, nie nale¿y dowolnie wyrzucaæ czêci
opakowania, lecz utylizowaæ je zgodnie z lokalnymi
przepisami ochrony rodowiska.
Utylizacja starych urz¹dzeñ
Urz¹dzenia zosta³y wyprodukowane z materia³u
nadaj¹cego siê do na surowce wtórne oraz do
recyklingu. Urz¹dzenia nale¿y z³omowaæ zgodnie z
lokalnymi przepisami dotycz¹cymi utylizacji
odpadów. Przed z³omowaniem, nale¿y odci¹æ
przewody zasilaj¹ce, aby zapewniæ, ¿e sprzêt jest
niezdatny do u¿ytku.
Oszczêdzanie energii
Nale¿y stosowaæ garnki i patelnie o rednicy dna
równej lub lekko wiêkszej od rednicy strefy grzewczej.
Stosowaæ jedynie naczynia i garnki o p³askim dnie.
Jeli to mo¿liwe, garnki powinny byæ nakryte w
czasie gotowania.
Warzywa, ziemniaki itp., nale¿y gotowaæ z niewielk¹
iloci¹ wody, aby skróciæ czas gotowania.
Stosuj¹c naczynia cinieniowe, mo¿na zmniejszyæ
pobór mocy oraz d³ugoæ gotowania.
OSTRZE¯ENIA
P³yta kuchenna jest przeznaczona wy³¹cznie do
u¿ytku domowego do gotowania ¿ywnoci.
Wszystkie inne zastosowania s¹ zabronione.
Producent nie bêdzie ponosi³ ¿adnej
odpowiedzialnoci za uszkodzenia i straty
spowodowane niew³aciwym u¿yciem lub
niezastosowaniem siê do poleceñ.
Nie wolno nara¿aæ p³yty kuchennej na dzia³anie
warunków atmosferycznych.
Jedynie wykwalifikowany technik mo¿e naprawiaæ i
regulowaæ piekarnik.
Nale¿y unikaæ dotykania p³yty kuchennej wilgotnymi
czêciami cia³a i nie wolno obs³ugiwaæ piekarnika boso.
Nie wolno pozwalaæ dzieciom na kontakt z:
- p³yta kuchenn¹, aby zapobiec obra¿eniom. Podczas
pracy oraz bezporednio po zakoñczeniu pracy,
p³yta kuchenna osi¹ga bardzo wysok¹ temperaturê;
- opakowaniem (worki, styropian, czêci
metaliczne, itp.);
- z³omowanie p³yty kuchennej.
Nale¿y sprawdziæ, czy przewody elektryczne innych
urz¹dzeñ wykorzystywanych w pobli¿u p³yty
kuchennej nie stykaj¹ siê z gor¹cymi czêciami p³yty.
Nale¿y zwracaæ szczególn¹ uwagê na piekarnik w
czasie gotowania potraw z du¿¹ iloci¹ t³uszczu lub
oleju. Olej i t³uszcz mog¹ ulec przegrzaniu i zapaliæ
siê!
Nie nale¿y u¿ywaæ p³yty kuchennej jako podparcia
ani jako blatu roboczego.
Nie w³¹czaæ pustych stref grzewczych.
Nie k³aæ plastiku, folii aluminiowej, ciereczek,
papieru, itp. na gor¹cych polach/strefach grzewczych.
P³yta kuchenna posiada pola/strefy grzewcza o
ró¿nych wymiarach. Nale¿y stosowaæ naczynia o
rednicy dna równej lub lekko wiêkszej od rednicy
pola/strefy grzewczej.
- Nale¿y stosowaæ naczynia i patelnie
przeznaczone dla kuchenek elektrycznych,
szczególnie te z wielowarstwowym dnem.
Naczynia o dnie wklês³ym lub wypuk³ym nie s¹
przeznaczone do tego rodzaju kuchenek i mog¹
zniszczyæ pole p³yty witroceramicznej.
PRZED PRZYST¥PIENIEM DO EKSPLOATACJI
YTY KUCHENNEJ
Przed pierwszym u¿yciem nale¿y usun¹æ:
- nalepki na p³ycie kuchennej;
- kartonowe zabezpieczenia oraz ochronn¹
warstwê plastikow¹;
- nale¿y sprawdziæ, czy p³yta kuchenna nie zosta³a
uszkodzona w czasie transportu. W razie
w¹tpliwoci, nale¿y zwróciæ siê do punktu
serwisowego;
- w przypadku p³yt innych ni¿ witroceramiczne, przy
pierwszym u¿yciu, nale¿y w³¹czyæ je na pe³n¹
moc na oko³o 3 min. aby wyeliminowaæ zapachy
fabryczne. Na ka¿dej p³ycie po³o¿yæ naczynie z
wod¹.
PORADY DOTYCZ¥CE STOSOWANIA P£YT
WITROCERAMICZNYCH
Jeli po upadku ciê¿kiego przedmiotu lub wskutek
mocnego uderzenia, mo¿na zauwa¿yæ pêkniêcia i
rysy, nie wolno u¿ywaæ p³yty, nale¿y j¹ od³¹czyæ od
zasilania i niezw³ocznie wezwaæ serwis techniczny.
Nie nale¿y przeci¹gaæ naczyñ ani patelni po p³ycie
kuchennej, poniewa¿ mog¹ porysowaæ jej
powierzchniê.
Nie mocowaæ stref gotowania halogenowego w
czasie dzia³ania.
Nie mo¿na pozwalaæ na stycznoæ cukru lub potraw
o wysokiej zawartoci cukru z gor¹c¹ p³yta
kuchenn¹, gdy¿ mo¿e ona ulec zniszczeniu. W
razie, gdyby dosz³o do takiego kontaktu, nale¿y
dok³adnie oczyciæ p³ytê, stosuj¹c siê do instrukcji
podanych w rozdziale Czyszczenie i konserwacja.
AKCESORIA
Zabezpieczenie przed Dzieæmi
AMH 122
Akcesoria takie mo¿na zamawiaæ
w serwisie technicznym, kod
4819 310 18436 lub u
sprzedawcy, gdzie maj¹ numer
017124.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Wa¿ne:
nie wolno stosowaæ rodków
czyszcz¹cych pod cinieniem na bazie wody lub
produktów czyszcz¹cych par¹.
Elektryczna p³yta kuchenna:
Przed przyst¹pieniem do czyszczenia elektrycznej p³yty
kuchennej, nale¿y j¹ od³¹czyæ od zasilania za pomoc¹
jednobiegunowego wy³¹cznika i odczekaæ, a¿ ostygnie.
Czyciæ ciereczk¹ zamoczon¹ w ciep³ej wodzie i
p³ynnym detergencie.
Uwaga: Ci¹g³e stosowanie p³yty mo¿e prowadziæ do
zmiany oryginalnego koloru pola grzewczego
spowodowanego wysokimi osi¹ganymi
temperaturami.
Nie stosowaæ produktów ciernych, antykorozyjnych
na bazie chloru, ani metalowych myjek.
Unikaæ czyszczenia p³yty kuchennej substancjami
kwanymi (ocet, sól, sok cytrynowy, itp.).
Jeli p³yta jest ze stali nierdzewnej, czyciæ
specjalnymi produktami dostêpnymi na rynku.
Witroceramiczna p³yta grzewcza:
P³ytê nale¿y czyciæ po ka¿dym u¿yciu, upewniwszy
siê przedtem, ze ostyg³a. Dziêki temu nie dopuci
siê do akumulacji brudu i czyszczenie jest
³atwiejsze.
Stosowaæ czyst¹ ciereczkê, wch³aniaj¹c¹ oraz
delikatny p³yn do mycia naczyñ lub produkty
specjalnie przeznaczone do mycia p³yt
witroceramicznych.
Uporczywe zabrudzenia usuwaæ specjalnym
zbierakiem (jeli do³¹czono) oraz za pomoc¹
specjalnych produktów.
- Nie dopuszczaæ do zasychania pozosta³oci
potraw.
- Nie stosowaæ produktów ciernych,
antykorozyjnych na bazie chloru, sprayów do
czyszczenia piekarników ani metalowych myjek.
- Zalecamy okresowe czyszczenie p³yty produktami
dostêpnymi na rynku, zgodnie z instrukcjami
producentów.
USUWANIE USTEREK
P³yta kuchenna nie dzia³a:
- Wy³¹czyæ p³ytê kuchenn¹ i w³¹czyæ j¹ ponownie,
aby sprawdziæ, czy usterka nie ust¹pi³a.
- Sprawdziæ, czy pokrêt³o nie jest ustawiona na
pozycji 0.Przekrêciæ na pozycjê Off na kilka
minut wy³¹cznik a nastêpnie z powrotem w³¹czyæ
na pozycjê On.
SERWIS TECHNICZNY
Przed skontaktowaniem siê z serwisem
technicznym:
Sprawdziæ, czy nie mo¿na samodzielnie rozwi¹zaæ
problem zgodnie z punktami opisanymi w rozdziale
Usuwanie usterek.
Jeli, po przeprowadzeniu powy¿szych testów,
piekarnik dalej nie dzia³a prawid³owo, nale¿y
skontaktowaæ siê z najbli¿szym punktem serwisowym.
Nale¿y podaæ:
krótki opis usterki;
typ i dok³adny model p³yty kuchennej;
numer serwisowy (to numer znajduj¹cy siê po
s³owie Service na tabliczce znamionowej,
umieszczonej pod p³yt¹). Numer serwisowy jest
równie¿ podany w karcie gwarancyjnej;
dok³adny adres;
numer telefonu.
Jeli konieczna bêdzie naprawa, nale¿y zwróciæ siê do
autoryzowanego centrum serwisowego (co jest
gwarancj¹ u¿ycia oryginalnych czêci zamiennych oraz
w³aciwej naprawy).
Niezastosowanie siê do powy¿szych instrukcji
mo¿e prowadziæ do zagro¿enia bezpieczeñstwa
u¿ytkowania oraz obni¿yæ jakoæ produktu.
DEKLARACJA ZGODNOCI
P³yta kuchenna jest przeznaczona do stycznoci
z artyku³ami ¿ywnociowymi zgodnie z
Dyrektyw¹ Europejsk¹ 89/109/CEE.
Zosta³a ona zaprojektowana wy³¹cznie jako
urz¹dzenie s³u¿¹ce do gotowania. Wszelkie inne
zastosowania (np. do ogrzewania pomieszczeñ)
s¹ uwa¿ane za niew³aciwe i, w konsekwencji,
niebezpieczne.
Piekarnik zosta³ zaprojektowany, zbudowany i
wprowadzony do obrotu zgodnie z:
- wymogami bezpieczeñstwa zawartymi w
Dyrektywie dotycz¹cej niskiego napiêcia
73/23/CEE;
- wymogami bezpieczeñstwa zawartymi w
Dyrektywie dot. zgodnoci
elektromagnetycznej 89/336/CEE;
- wymogami Dyrektywy 93/68/CEE.
  • Page 1 1

IKEA 301 506 20 instrukcja

Typ
instrukcja