MG510 serie

Kenwood MG510 serie, MG51, MG510 Instrukcja obsługi

  • Cześć! Jestem chatbotem AI, który pomoże Ci z Kenwood MG510 serie Instrukcja obsługi. Zapoznałem się już z dokumentem i mogę pomóc w prosty i zrozumiały sposób.
English 4 - 8
Nederlands 9 - 14
Français 15 - 20
Deutsch 21 - 26
Italiano 27 - 32
Português 33 - 38
Español 39 - 44
Dansk 45 - 49
Svenska 50 - 54
Norsk 55 - 59
Suomi 60 - 64
Türkçe 65 - 70
Ïesky 71 - 75
Magyar 76 - 81
Polski 82 - 87
Ekkgmij 88 - 94
Slovenčina 95 - 99
Українська 100 - 105
´¸∂w
601 - 011
≠U¸ßv
111 - 511
K
E
N
WO
O
D
s
t
KE
N
WO
O
D
bezpieczeństwo obsługi
l
Przeczytać uważnie poniższą instrukcję i
zachować na wypadek potrzeby
skorzystania z niej w przyszłości.
l
Usunąć wszelkie materiały pakunkowe i
etykiety.
l
Zawsze usuæ koæci, skórë itp. przed
mieleniem miësa.
l
Mielåc orzechy wrzucaj tylko po kilka na
raz i poczekaj, ÿruba je we¶mie;
dopiero wtedy wrzucaj nastëpne.
l
Zawsze wyjmij wtyczkë z gniazdka
sieciowego:
l
przed zak¢adaniem lub zdejmowaniem
narzëdzi,
l
po u¯yciu,
l
przed czyszczeniem.
l
Zawsze u¯ywaj przewidzianego
popychacza. Nigdy nie wk¢adaj palców
ani narzëdzi kuchennych do rury
podajåcej.
l
Uwa¯aj: brzeszczoty så ostre; zawsze
obchod¶ sië z no¯ami ostro¯nie podczas
u¯ycia i przy myciu.
l
Upewnij sië przed w¢åczeniem, ¯e
przystawka jest dobrze za¢o¯ona na
miejscu.
l
Aby uniknåç pora¯enia prådem nigdy nie
dopuszczaj do zamoczenia korpusu,
sznura ani wtyczki.
l
Nigdy nie u¯ywaj uszkodzonego m¢ynka.
Oddaj go do sprawdzenia lub naprawy -
patrz punkt “serwis i punkty obsługi
klienta”.
82
P
rzed czytaniem prosimy roz¢o¯yç pierwszå stronë, zawierajåcå ilustracje
Polski
l
Nigdy nie u¯ywaj narzëdzi nie
autoryzowanych przez Kenwooda.
l
Nigdy nie należy pozostawiać
zwisającego przewodu sieciowego z
uwagi na ryzyko ściągnięcia urządzenia
przez dziecko.
l
Urządzenia mogą być użytkowane przez
osoby o obniżonej sprawności fizycznej,
zmysłowej lub umysłowej lub osoby
niemające doświadczenia ani wiedzy na
temat zastosowania tych urządzeń, o ile
korzystają z nich pod nadzorem
odpowiedniej osoby lub otrzymały
instrukcje dotyczące ich bezpiecznej
obsługi i rozumieją zagrożenia związane
z ich użytkowaniem.
l
Stosowanie urządzenia w sposób
niezgodny z przeznaczeniem może grozić
wypadkiem.
l
Urządzenia nie wolno obsługiwać
dzieciom. Urządzenie i przewód sieciowy
należy przechowywać w miejscu
niedostępnym dla dzieci.
l
Należy sprawować kontrolę nad dziećmi,
żeby nie bawiły się urządzeniem.
l
Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie
do użytku domowego. Firma Kenwood
nie ponosi żadnej odpowiedzialności w
przypadku niewłaściwego korzystania z
urządzenia lub nieprzestrzegania
niniejszych instrukcji.
83
M
łynka można używać do
mielenia mięsa, drobiu, ryb,
o
woców i warzyw. Załączone w
z
estawie nasadki pozwalają na
przygotowywanie kiełbas oraz
k
lopsików kebbe.
przed podłączeniem do sieci
l
Sprawdzić, czy napięcie sieciowe
o
dpowiada danym znamionowym
podanym na spodzie obudowy
urządzenia.
l
Urządzenie spełnia wymogi
rozporządzenia Wspólnoty
Europejskiej nr 1935/2004
dotyczącego materiałów i
wyrobów przeznaczonych do
kontaktu z żywnością.
Przed u¯yciem po raz pierwszy
1 Umyj czëÿci; patrz punkt
“pielëgnacja i czyszczenie”.
M¢ynek
korpus z silnikiem
koæcówka do pod¢åczenia
ÿruba zabezpieczajåca
wy¢åcznik
prze¢åcznik do ty¢u/do przodu
klucz
nakrëtka pierÿcieniowa
sitka: drobne, ÿrednie, grube
nó¯
sruba podajåca
korpus m¢ynka
stolik
popychacz
wieczko popychacza
taca/Pokrywa
jak zmontowaç m¢ynek
1 W¢ó¯ ÿrubë podajåcå do korpusu.
2 Za¢ó¯ nó¯: powierzchniå tnåcå na
zewnåtrz . Upewnij sië, ¯e nó¯
jest dobrze osadzony, w
przeciwnym razie m¢ynek mo¯e
ulec uszkodzeniu.
3 Za¢ó¯ sitko , umiejscowiajåc
wystëp w wyciëciu sitka.
l
U¯ywaj drobnego sitka do
surowego miësa, ryby, drobnych
orzechów wzglëdnie do miësa
gotowanego na kulebiaki lub
pieczeæ rzymskå.
l
U
¯ywaj sitek ÿredniego i grubego
do surowego miësa, ryby,
o
rzechów, warzyw, serów
t
wardych, jak równie¯ do skórki
pomaraæczowej i suszonych
o
woców na keksy i marmoladë.
4 Lu¶no dokrëç nakrëtkë
pierÿcieniowå.
jak u¯ywaç m¢ynka
1 Zluzuj ÿrubë zabezpieczajåcå
obracajåc jå w lewo , nastëpnie
nasuæ przystawkë na koæcówkë
.
2 Obracaj przystawkå w obie strony,
a¯ wejdzie na miejsce. Nastëpnie
obróç ÿrubë zabezpieczajåcå w
prawo, aby zablokowaç
przystawkë.
3 Dociågnij w rëku nakrëtkë
pierÿcieniowå.
4 Za¢ó¯ stolik. Po¢ó¯ tacë/pokrywë
pod m¢ynkiem aby odbieraç
przemia¢.
5 Przed mieleniem surowiec musi
byç dok¢adnie rozmro¯ony.
Pokraj miëso w paski szerokoÿci
2,5 cm.
6 W¢åcz . Pos¢ugujåc sië
popychaczem, lekko popychaj
surowiec w ¢, po jednym
kawa¢ku na raz. Nie popychaj
si¢å - mo¯esz przez to uszkodziç
m¢ynek.
l
Jeÿli m¢ynek utknie lub zablokuje
sië podczas mielenia, wy¢åcz.
Wciÿnij prze¢åcznik do ty¢u/do
przodu na kilka sekund w celu
odblokowania. Wyjmij wtyczkë z
gniazdka sieciowego i usuæ zbity
surowiec.
84
koæcówka do kie¢bas
P
¢ytka oporowa*
Koæcówka szeroka* (do kie¢bas
grubych)
K
oæcówka wåska* (do cienkich
kie¢bas)
*
Przechowywany w popychaczu
Na koæcówce szerokiej u¯ywaj
flaka wieprzowego, na wåskiej -
flaka baraniego/jagniëcego.
Mo¯na równie¯, zamiast u¯ywaç
flaka, przed sma¯eniem obtoczyç
wyciÿniëte miëso w tartej bu¢ce
lub przyprawionej måce.
jak u¯ywaç koæcówki
do kie¢bas
1 Jeÿli u¯ywasz flaka, namocz go
najpierw na 30 minut w zimnej
wodzie.
2 Zluzuj ÿrubë zabezpieczajåcå
obracajåc jå w lewo , nastëpnie
nasuæ przystawkë na koæcówkë
.
3 Obracaj przystawkå w obie strony,
a¯ wejdzie na miejsce. Nastëpnie
obróç ÿrubë zabezpieczajåcå w
prawo, aby zablokowaç
przystawkë.
4 W¢ó¯ ÿrubë podajåcå do korpusu
m¢ynka.
5 Za¢ó¯ p¢ytkë oporowå
umiejscowiajåc wystëp w
wyciëciu.
6 Gdy u¯ywasz flaka, otwórz go
pod strumieniem wody z kranu.
Nastëpnie trzymaj odpowiedniå
koæcówkë pod bie¯åcå wodå i
naciågaj na niå flak.
7 Trzymaj koæcówkë na wylocie
m¢ynka i dociågnij na niå nakrëtkë
pierÿcieniowå .
8 Za¢ó¯ stolik.
9 W¢åcz. Pos¢ugujåc sië
popychaczem, popychaj surowiec
w dó¢. Nie popychaj si¢å -
mo¯esz przez to uszkodziç
m¢ynek. Zsuwaj flak z koæcówki w
miarë jego nape¢niania. Nie
napychaj za twardo.
10 Skrëcaj nape¢niony flak, formujåc
pojedyncze kie¢baski.
przepis na kie¢baski
wieprzowe
100 g czerstwego chleba
600 g wieprzowiny, chudej i
t
¢ustej, pokrajanej w paski
1
jajko, rozbe¢tane
5 ml (1 ¢y¯eczka) przypraw
zio¢owych
sól i pieprz
1 Namocz chleb w wodzie i odciÿnij.
2 Prze¢ó¯ zmielonå wieprzowinë do
miski.
3 Dodaj pozosta¢e sk¢adniki i dobrze
wymieszaj.
4 Zrób kie¢baski (patrz wy¯ej).
5 Usma¯, piecz na ruszcie lub w
prodi¯u a¯ bëdå z¢otobråzowe.
koæcówka do kebbe
(rurek z miësa)
Mandryl*
Sto¯ek zewnëtrzny*
* Przechowywany w popychaczu
Kebbe jest tradycyjnå potrawå na
Bliskim Wschodzie: rurki z
baraniny i kuskus’u nadziewane
mielonym miësem i sma¯one
g¢ëboko w t¢uszczu.
jak u¯ywaç koæcówki
do kebbe
1 Zluzuj ÿrubë zabezpieczajåcå
obracajåc jå w lewo , nastëpnie
nasuæ przystawkë na koæcówkë
.
2
Obracaj przystawkå w obie strony,
a¯ wejdzie na miejsce. Nastëpnie
obróç ÿrubë zabezpieczajåcå w
prawo, aby zablokowaç przystawkë.
3 W¢ó¯ ÿrubë podajåcå do korpusu
m¢ynka.
4 Za¢ó¯ mandryl umiejscowiajåc
wystëp w wyciëciu.
5 Za¢ó¯ sto¯ek zewnëtrzny .
6 Za¢ó¯ i dociågnij nakrëtkë
pierÿcieniowå.
7 Za¢ó¯ tackë.
8 W¢åcz. Pos¢ugujåc sië
popychaczem, lekko podawaj
nadzienie w dó¢. Odcinaj kawa¢ki
o odpowiedniej d¢ugoÿci.
85
przepis na kebbe
nadziewane
rurka zewnëtrzna
500 g miësa jagniëcego lub
b
araniny bez t¢uszczu, pokrajanej
w
paski
500 g kuskus’u, umytego i
obsåczonego
1 ma¢a cebula, drobno posiekana
Ważne
Kuskusu i kaszy bulgur użyć
natychmiast po odcedzeniu,
ponieważ po wyschnięciu może
stać się zbyt twardy i
spowodować nadmierne
przeciążenie i uszkodzenie
młynka.
1 U¯ywajåc drobnego sitka miel na
zmianë miëso i kuskus, dodajåc
cebulë przed ostatniå porcjå.
2 Wymieszaj; nastëpnie przemiel
jeszcze dwukrotnie.
3 Do składników wmieszać cebulę.
4 Uformuj rurki kebbe u¯ywajåc
przystawki do kebbe (patrz
wy¯ej).
nadzienie
400 g miësa jagniëcego,
pokrajanego w paski
15 ml (1 ¢y¯ka sto¢owa) oliwy
2 ÿrednie cebule, drobno
poszatkowane
5-10 ml (1-2 ¢y¯eczki) mielonego
ziela angielskiego
15 ml (1 ¢y¯ka sto¢owa) måki
sól i pieprz
1 Zmiel miëso u¯ywajåc drobnego
sitka.
2 Usma¯ cebulë na z¢otobråzowy
kolor. Dodaj miëso jagniëce.
3 Dodaj pozosta¢e sk¢adniki i sma¯
przez dalsze 1-2 minuty.
4 Odsåcz nadmiar t¢uszczu i
pozostaw do ostygniëcia.
postëpowanie
1 Przepuÿç mieszaninë na rurki
przez m¢ynek, stosujåc koæcówkë
do kebbe.
2 Pokraj na odcinki d¢ugoÿci 8 cm.
3 ‚ciÿnij jeden koniec rurki, aby go
zamknåç. Na¢ó¯ nadzienia w drugi
koniec - nie za du¯o - i zamknij
drugi koniec.
4
Sma¯ w g¢ëbokim, goråcym
t¢uszczu (190°C) przez ok. 6
m
inut, lub a¯ bëdå z¢otobråzowe.
pielëgnacja i
czyszczenie
k
orpus z silnikiem
Przetrzyj wilgotnå ÿciereczkå, a
nastëpnie suchå.
m¢ynek do miësa
1 Zlu¶nij nakretkë pierÿcieniowå w
rëku lub kluczem i rozbierz
m¢ynek. Umyj wszystkie czëÿci w
goråcej wodzie mydlanej i osusz.
Nie zmywać żadnej części
miksera w zmywarce do
naczyń. Nigdy nie stosuj roztworu
sody.
2 Z¢ó¯ m¢ynek z powrotem.
3 Przetrzyj sitka olejem roÿlinnym i
zawiæ w papier pergaminowy, aby
sië nie odbarwia¢y i nie rdzewia¢y.
4 Jeÿli przechowujesz m¢ynek na
robocie/malakserze, za¢ó¯
tacë/pokrywë na stolik, aby
s¢u¯y¢a jako pokrowiec.
5 Mo¯na zdjåç pokrywë z
popychacza i przechowywaç
koæcówki do kie¢bas i kebbe
wewnåtrz.
serwis i punkty obsługi
klienta
l
Ze względów bezpieczeństwa
uszkodzony przewód musi zostać
wymieniony przez pracownika
firmy KENWOOD lub
upoważnionego przez firmę
KENWOOD zakładu
naprawczego.
l
W razie wszelkich problemów z
obsługą urządzenia, przed
wystąpieniem o pomoc prosimy o
odwiedzenie strony
www.kenwoodworld.com.
l
Prosimy pamiętać, że niniejszy
produkt objęty jest gwarancją,
która spełnia wszystkie wymogi
prawne dotyczące wszelkich
istniejących praw konsumenta
oraz gwarancyjnych w kraju, w
którym produkt został zakupiony.
86
l
W
razie wadliwego działania
produktu marki Kenwood lub
w
ykrycia wszelkich usterek
p
rosimy przesłać lub dostarczyć
urządzenie do autoryzowanego
p
unktu serwisowego firmy
K
ENWOOD. Aktualne informacje
na temat najbliższych punktów
s
erwisowych firmy KENWOOD
znajdują się na stronie
internetowej firmy, pod adresem
www.kenwoodworld.com lub
adresem właściwym dla danego
kraju.
l
Zaprojektowała i opracowała firma
Kenwood w Wielkiej Brytanii.
l
Wyprodukowano w Chinach.
W
AŻNE INFORMACJE
DOTYCZĄCE PRAWIDŁOWEGO
U
SUWANIA PRODUKTU,
Z
GODNEGO Z WYMOGAMI
DYREKTYWY WSPÓLNOTY
EUROPEJSKIEJ W SPRAWIE
ZUŻYTEGO SPRZĘTU
ELEKTRYCZNEGO I
ELEKTRONICZNEGO (WEEE)
Po zakończeniu okresu użytkowania
produktu nie wolno wyrzucać razem
z innymi odpadami komunalnymi.
Należy go dostarczyć do
prowadzonego przez władze
miejskie punktu zajmującego się
segregacją odpadów lub zakładu
oferującego tego rodzaju usługi.
Osobne usuwanie sprzętu AGD
pozwala uniknąć szkodliwego
wpływu na środowisko naturalne i
zdrowie ludzkie, wynikającego z
nieodpowiedniego usuwania tego
rodzaju sprzętu, oraz umożliwia
odzyskiwanie materiałów, z których
sprzęt ten został wykonany, a w
konsekwencji znaczną oszczędność
energii i zasobów naturalnych. O
konieczności osobnego usuwania
sprzętu AGD przypomina
umieszczony na produkcie symbol
przekreślonego pojemnika na
śmieci.
87
1/119