Whirlpool AKP 311/01 NB instrukcja

Typ
instrukcja

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

AKP 311
KARTA OPISOWA URZĄDZENIA
PL
5019 310 56001
1. Panel sterowania
2. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
3. Górny element grzewczy
4. Element grzewczy do grillowania
5. Oświetlenie piekarnika
6. Wentylator
7. Dolny element grzewczy (niewidoczny)
8. Drzwiczki piekarnika
Ważne:
W serwisie jest dostępny opcjonalny
zestaw zawierający szybę drzwiczek i elementy
montażowe. Zastosowanie tego zestawu
zmniejsza zewnętrzną temperaturę piekarnika i
jest szczególnie zalecane, gdy w domu są małe
dzieci.
Nr kodowy: 4819 310 39186.
UWAGA:
Aluminiowe piekarniki są wyposażone
nienagrzewające się dotykowe drzwiczki.
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA PIEKARNIKA + PŁYTY KUCHENNEK
1. Pokrętło wyboru
2. Pokrętło termostatu piekarnika
3. Czerwona kontrolka temperatury piekarnika
4. Pokrętła płyty kuchennej
5. Żółta lampka sterowania płyty kuchennej
Pierwsze
Ostatnie
poziom
poziom
Aluminiowa tacka do pieczenia:
Druciana półka:
UŻYTKOWANIE KUCHENKI
Ustawić pokrętło piekarnika na żądaną funkcję.
Kontrolka piekarnika zaświeci się.
Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara na żądaną
temperaturę. Czerwona kontrolka termostatu zaświeci się. Po uzyskaniu wymaganej temperatury
czerwona kontrolka termostatu zgaśnie.
Po zakończeniu pieczenia:
Obrócić pokrętła z powrotem na 0.
UŻYTKOWANIE PŁYTY KUCHENNEJ
Panel sterowania piekarnika jest wyposażony w cztery regulowane pokrętła
(oznaczone od 0 do 6) do regulacji pól grzewczych.
Aby uruchomić pola grzewcze:
Obrócić pokrętło wybranego pola grzewczego w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara w wymagane położenie (zgodnie z instrukcjami
dostarczonymi razem z płytą kuchenną).
Żółta kontrolka płyty kuchennej zaświeci się.
Ważne:
Jeśli pola grzewcze są używane po raz pierwszy, ustawić pokrętła w położenie 6 i pozostawić je
włączone na około 3 minuty, aby usunąć zapachy, umieszczając na każdym polu odpowiedniej wielkości
garnek wypełniony do połowy wodą.
Nigdy nie należy załączać pól grzewczych, gdy nie ma na nich garnków.
Używać garnków i rondli z grubym i płaskim spodem przeznaczonych do elektrycznych pól grzewczych.
Garnki i rondle muszą mieć taką samą średnicę jak pole grzewcze lub nieco większą.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
0 PIEKARNIK WYŁĄCZONY
-
OŚWIETLENIE PIEKARNIKA
Służy do włączenia oświetlenia piekarnika.
STATYCZNA
Służy do pieczenia wszelkich produktów żywnościowych.
Podgrzać piekarnik do uzyskania żądanej temperatury, a gdy tylko
zgaśnie czerwona kontrolka termostatu, włożyć potrawę.
Zalecane jest użycie drugiego poziomu.
FUNKCJA STATYCZNA
+ WENTYLATOR
Służy do pieczenia na dwóch poziomach.
Nie trzeba podgrzewać piekarnika (z wyjątkiem pizzy i placków).
Zamienić położenie potraw w piekarniku podczas pieczenia.
GRILL
Funkcja grill służy do pieczenia małych kawałków mięsa (befsztyki
z polędwicy, kebaby, kiełbaski) i do przyrządzania tostów.
Podgrzewać piekarnik przez 3 do 5 minut.
Podczas opiekania mięsa, należy wlać do tacy do ociekania trochę
wody, aby zapobiec rozpryskiwaniu się tłuszczu i powstawaniu dymu.
Odwrócić mięso podczas grillowania.
TURBOGRILL
Funkcja nadaje się idealnie do przygotowywania kawałków mięsa
[pieczeni wołowej, sztuk mięsa].
Podgrzewać piekarnik przez 3 do 5 minut.
Podczas pieczenia drzwiczki muszą pozostać zamknięte.
Podczas opiekania mięsa, należy wlać do tacy do ociekania trochę
wody, aby zapobiec rozpryskiwaniu się tłuszczu i powstawaniu
dymu.
Odwrócić mięso podczas grillowania.
ODMRAŻANIE
Nadaje się idealnie do rozmrażania zamrożonej żywności do
temperatury pokojowej.
Pozostawić żywność w opakowaniu, aby zapobiec wysuszeniu.
TABELA GOTOWANIA
FUNKCJA STATYCZNA
FUNKCJA
STATYCZNA+WENTYLATOR
Produkt
Poziom
(od dołu
piekarnika)
Tempera-
tura
(°C)
Czas
pieczenia
(minuty)
Tempera-
tura
°C
Poziom
(od dołu
piekarnika)
Czas
pieczenia
(minuty)
Mięso
Jagnię (1,5 kg) 2 200 90-120 180 2 80-110
Koźlę(1,5kg) 2 200 90-120 180 2 80-110
Baranina (1,5 kg) 2 200 90-120 180 2 80-110
Cielęcina (1,5 kg) 2 180 90-120 170 2 80-110
Wołowina (1 kg) 2 180 90-120 170 2 80-110
Wieprzowina (1 kg) 2 180 100-130 170 2 90-120
Królik (1,5 kg) 2 180 100-110 170 2 90-120
Kurczak (1 kg) 2 200 65-75 200 2 65-75
Indyk (3 kg) 2 180 180-200 180 2 180-200
Gęś (2 kg) 2 180 140-160 180 2 140-160
Kaczka (1,5 kg) 2 180 90-120 180 2 90-110
Ryba (~ 1 kg)
Dorada 2 180 45-55 170 2 45-55
Okoń 2 180 60-80 170 2 60-80
Łosoś 2 180 60-80 170 2 60-80
Tuńczyk 2 180 60-80 170 2 60-80
Pstrąg 2 180 45-55 170 2 45-55
Kotlety rybne (kg. 1)
Miecznik 2 170 35-45 170 2 35-45
Tuńczyk 2 170 35-45 170 2 35-45
Łosoś 2 170 35-45 170 2 35-45
Dorsz 2 170 35-45 170 2 35-45
Jarzyny
Nadziewana papryka 2 180 50-70 170 2 50-70
Nadziewane pomidory 2 180 50-70 170 2 50-70
Pieczone ziemniaki 2 180 40-50 180 2 40-50
Surowe, zapiekane
jarzyny
2 180 40-50 180 2 40-50
Desery, itp.
Ciasta do wyrośnięcia 2 150 35-45 150 2 35-45
Ciasto z nadzieniem
(owoce - ser)
2 160 60-80 160 2 60-80
Ciasta owocowe 2 170 30-40 170 2 30-40
Strudel z jabłkami 2 180 40-50 180 2 40-50
Herbatniki 2 140 20-35 140 2-4 20-35
Ptysie 2 150 30-40 150 2-4 30-40
Placki 2 160 50-60 160 2 50-60
Chleb 2 180 30-40 180 2 30-40
Pizza 2 225 10-15 225 2 10-15
Lasagne 2 180 35-45 180 2 35-45
Paszteciki 2 180 15-25 180 2-4 15-25
Suflety 2 160 40-50 160 2 40-50
GRILL
TURBOGRILL
UWAGA:
Czasy gotowania i temperatury są wyłącznie orientacyjne.
POTRAWA
Tempera-
tura
(°C)
Poziom
(od dołu)
Czas
gotowa-
nia
(Min.)
Temperatura
(°C)
Poziom
(od dołu)
Czas
gotowania
(Mins)
Befsztyk z polędwicy 200 4 25-35 225 3 20-30
Kotlety 200 4 20-30 225 3 15-25
Kiełbaski 200 4 25-35 225 3 20-30
Kotlety wieprzowe 200 4 20-30 225 3 15-25
Ryby 200 4 20-30 220 3 15-25
Udka kurczaka 200 4 30-40 200 3 30-40
Kebaby 200 4 25-35 200 3 25-35
Żeberka 200 4 35-45 200 3 35-45
Połówki kurczaka 200 3 45-55 200 3 45-55
Kurczak w całości - - - 200 3 60-70
Pieczeń (wieprzowina, wołowina,
cielęca) (~ 1kg)
- - - 175 2 90-100
Kaczka - - - 180 2 90-120
Udziec z jagnięcia - - - 200 2 80-100
Pieczeń wołowa - - - 200 2 40-60
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Whirlpool AKP 311/01 NB instrukcja

Typ
instrukcja
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla