Whirlpool AKM280/WH/01 instrukcja

Typ
instrukcja

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

N C
M Y
SPIS TRES×CIPL
ZANIM ZACZNIECIE UZYWAC× P⁄YTY KUCHENNEJ Strona 11
OCHRONA S×RODOWISKA Strona 11
S×RODKI OSTROZNOS×CIIWSKAZO×WKI OGO× LNE Strona 11
PORADY ODNOS×NIE OSZCZ$DNOS×CI ENERGII Strona 12
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA P⁄YTY KUCHENNEJ Strona 12
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK Strona 13
SERWIS TECHNICZNY Strona 13
INSTALOWANIE Strona 14
10
10 PL 68461
N C
M Y
ZANIM ZACZNIECIE UZYWAC× P⁄YTY KUCHENNEJ
x Aby zapewnic˜ lepsze wykorzystanie
p¿yty kuchennejß nalez¨y uwaz¨ne
przeczytac˜ niniejsz“ instrukcj„ i
zachowac˜janawypadek
koniecznos˜ci.
x Materia¿y opakowania (worki plastykowe,
kawa¿ki polistyrenu, itd.)nalez¨y trzy m ac˜z
dala od dost„pu dzieci, gdyz¨stanowi
potencjalne z˜ro˜d¿o zagroz¨enia.
x Sprawdzic˜ czy p¿yta kuchenna nie zosta¿a
uszkodzona w czasie transportu.
x Nalez¨ y zatroszczyc˜si„otoaby
zainstalowanie, pod¿“czenie zasilania
elektrycznego oraz instalacji gazowej
by¿y wykonane przez w ykwalifikowanego
technika, wed¿ug instrukcji oraz wed¿ug
obowi“zuj“cych przepiso˜w lokalnych.
OCHRONA S×RODOWISKA
1. Opakowanie
Materia¿ z opakowania nadaje si„ w 100%
na surowce wto˜rne i jest oznakowany
symbolem surowco˜w wto˜rnych
ßdla
identyfikacji rodzaju materia¿u jaki winien
zostac˜ przekazany do sk¿adu surowco˜w
wto˜rnych.
2. Urz“dzenie
P¿yta kuchenna zosta¿a wykonana z
materia¿o˜w nadaj“cych si„ na surowce
wto˜rne. Urz“dzenie nalez¨y z¿omowac˜
zgodnie z lokalnymi przepisami uzdatniania
odpado˜w. Przed przyst“pieniem do
z¿omowaniaß nalez¨y zabezpieczyc˜p¿yt
przez odci„cie kabla zasilaj“cego.
S×RODKI OSTROZNOS×CIIWSKAZO×WKI OGO×LNE
x Przed przyst“pieniem do jakichkolwiek
czynnos˜ci czyszczenia lub konserwacji
nalez¨ y od¿“czyc˜ p ¿yt„ od zasilania
elektrycznego.
x Korzystanie z urz“dzenia gazowego
powoduje wytwarzanie ciep¿a i wilgoci w
pomieszczeniu zainstalowania.
Nalez¨y zapewnic˜ dobre przewietrzanie
pomieszczenia lub zainstalowac˜ o kap
zasysaj“cy z przewodem
odprowadzaj“cym.
x Przed¿uz¨one uz¨ytkowanie p¿yty
kuchennej moz¨e wymagac˜ dodatkowego
przewietrzania (otwarcie okna lub
zwi„kszenie mocy zasysania okapu).
x Podczas pracy p¿yty nalez¨y zadbac˜oto,
aby nie zbliz¨ a¿y si„ do niej dzieci.
x Po zakon˜czeniu pracy p¿yty nalez¨y
sprawdzic˜ czy pokr„t¿a znajduj“ si„ w
pozycji zamkni„tej x, a nast„pnie
zamkn“c˜zawo˜r g¿o˜wny doprowadzenia
gazu lub zawo˜r na butli.
DEKLARACJA ZGODNOS×CI
x P¿yta kuchenna jest zaprojektowana tak, iz¨
moz¨e st yka c˜si„zartyku¿ami
z¨yw n os˜ciowymi i jest zgodna z Dyrektyw“
Europejska 89=109=CEE.
x P¿yta kuchenna (klasa 3 lub klasa CL2=
SC2 jes˜ li jest po¿“czona z piekarnikiem)
zosta¿a zaprojektowana wy¿“cznie do
gotowania. Wszelkie inne zastosowania
(ogrzewanie pomieszczen˜ ) s“ niew¿as˜ciwe i
w nast„pstwie tego niebezpieczne.
x P¿yta kuchenna zosta¿a zaprojektowana,
skonstruowana i wprowadzona do handlu
zgodnie
- Wymogami bezpieczen˜stwa Dyrektywy
Gas 90=396=CEEß
- Wymogami bezpieczen˜stwa Dyrektywy
Niskie napi„cie 72=23=CEEß
- Wymogami zabezpieczenia Dyrektywy
EMC 89=336=CEEß
- Wymogami Dyrektywy 93=68=CEE.
11
11 PL 68462/D
N C
M Y
PORADY ODNOS×NIE OSZCZ$DNOS×CI ENERGII
x
Na powierzchni roboczej p¿yty s“
zamontowane palniki i=lub p¿yty grzewcze o
roz¨nej s˜rednicy. Nal ez¨y uz¨y wac˜garnko˜w o
s˜rednicy dna ro˜wnej l ub nieco wi„kszej od
s˜rednicy palniko˜w lub p¿yty.
x
Nalez¨y uz¨ywac˜garnko˜w o p¿askim dnie.
Odradza si„ uz¨ywanie garnko˜w o dnach
wkl„s¿ych b“dz˜ wypuk¿ych
Palnik Ø naczynia
Palnik duz¨ej mocy (9,1 cm) od 24 do 26 cm
Palniks˜redniejmocy(6,4cm) od16do22cm
Palnik ma¿ej mocy (4,5 cm) od 8 do 14 cm
x
Podczas gotowania nalez¨y, w miar „
moz¨liwos˜ci, uz¨ywac˜pokrywek.
x
Do gotowania jarzyn, ziemniako˜w,itp.uz¨ywac˜
ma¿o wodyß aby skro˜cic˜czasygotowania.
x
Korzystanie z szybkowaru daje dalsze
oszcz„dnos˜ ci energi i i skro˜cenie czaso˜w
gotowania.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA P⁄YTY KUCHENNEJ
Czyszczenie p¿yty i rusztu
x
Przed przyst“pieniem do czyszczenia p¿yty
kuchennej nalez¨ y od¿“czyc˜ ja od zasilania
elektrycznego i odczekac˜az¨wystygnie.
x
Czys˜cic˜ szmatk“ zwilz¨ona w gor“cej wodzie z
myd¿em lub w wodzie z dodatkiem s˜rodka do
czyszczenia w p¿ynie.
x
Nie nalez¨y uz¨ywac˜ substancji s˜ciernych,
korozyjnych, zawieraj“cych chl or lub wio˜rka
metalowe.
x
Nalez¨y unikac˜ pozostawiania na p¿ycie
kuchennej substancji kwas˜nych lub
zasadowych (ocet, so˜l,sokzcytryny,itp.).
Powierzchnia ze stali nierdzewnej
x
Nalez¨y ja czys˜cic˜uz¨ywaj “c przeznaczone do
tego s˜ rodki, dost„pne w sklepach.
Uwaga§ Przed¿uz¨one uz¨ytkowanie moz¨e
spowodowac˜ odbarwienie powierzchni woko˜¿
palniko˜w, wynik¿e z wysokiej temperatury
p¿omienia.
Czyszczenie palniko˜w
1.
Podnies˜c˜ i wyj“c grzybek palnika.
2.
Wyj“c palnik z gniazda unosz“c go ku go˜rze.
3.
Namoczyc˜ palnik i jego nasadk„ w gor“cej
wodzie, z dodatkiem detergentu w p¿ynie. (Nie
nalez¨y my c˜ w zmywarce).
4.
Dok¿adnie wyp¿ukac˜ i wysuszyc˜.
5.
Sprawdzic˜czyz¨aden z ot woro˜w ni e j est
zatkany.
6.
W¿oz¨yc˜ palnik i jego grzybek.
Uwaga§ Nie nalez¨y uz¨ywac˜zap¿onu
elektrycznego wo˜wczas gdy palniki s“
zdemontowane, gdyz¨moz¨ e to spowodowac˜
jego uszkodzenia.
Czyszczenie p¿yty elektrycznej
Czyszczenie nalez¨y wykonac˜ gdy p¿yta jest
letnia.
Czys˜cic˜ za pomoc“ szmatki zwilz¨onej roztworem
wody z sol“, a nast„pnie przetrzec˜szmatka
nas“czon“ olejem.
12
12 PL 68461
N C
M Y
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
1. Palnik nie zapala si„§
y Czy jest otwarty zawo˜r gazu?
y Czy nie ma przerwy w dostawie gazu?
y Czy nie skon˜ czy¿ si„ gaz w butli?
y Czy otwory w palniku nie s“ zatkane?
y Czy grzybki palniko˜w zosta¿y prawid¿owo
w¿oz¨one po zakon˜czeniu czyszczenia (patrz
rozdzia¿ §Czyszczenie i konserwacja p¿yty
kuchennej).
2. Palnik gas˜ nie po zapaleniu§
y Powto˜rzyc˜ czynnos˜c˜ zapalania po
uprzednim ustawieniu pokr„t¿a na
symbol przedstawiaj“cy ma¿y p¿omien˜.
3. Nie dzia¿a zap¿on elektryczny§
y Czy nie ma przerwy w dostawie pr“du?
SERWIS TECHNICZNY
Zanim wro˜cicie si„ Pan˜stwodoSerwisu§
1. Nalez¨y sp r awd z ic˜ czy nie ma moz¨liwos˜ci
wyeliminowania usterek samemu (patrz
Instrukcja wyszukiwania usterek).
2. Ponownie uruchomic˜ urz“dzenie, aby
sprawdzic˜ czy usterka nie zosta¿a usuni„ta.
3. Jes˜ li rezultat jest negatywny, skontaktowac˜
si„ z Serwisem.
Nalez¨y podac˜§
x Rodzaj usterki
x Model p¿yty
x Numer serwisowy
(numer ten podany j est po s¿owie
Service, na tabliczce znamionowej
znajduj“cej si„ pod p¿yt“ i w ksi“z¨c e
gwarancyjnej).
x Dok¿adny adres.
x Numer telefonu wraz z numerem
kierunkowym.
W celu wykonania naprawy w czasie trwania
gwarancji, nalez¨y zawsze zg¿aszac˜sido
Autoryzowanego Serwisu Producenta, jak
zosta¿o wyszczego˜lnione w warunkach
gwarancji.
W przypadku koniecznos˜ci wykonania
naprawy przez techniko˜w nie nalez¨“cych do
Autoryzowanego Serwisu Pruducenta,
nalez¨y poprosic˜ozas˜wiadczenie wykonanej
naprawy. Nalez¨y stosowac˜tylko
oryginalnecz„s˜ci zamienne.
przestrzeganie tych podstawowych zasad
gwarantuje jakos˜c˜ i bezpieczen˜stwo w
uz¨ ytkowaniu produktu.
13
13 PL 68462/D
N C
M Y
INSTALOWANIE
Informacje techniczne dla instalatora
P¿yta kuchenna moz¨e byc˜ zabudowana w blacie
o grubos˜ciod20do50mm.
Jes˜li pod spodem nie jest zamontowane z¨adne
urz“dzenie nalez¨y wprowadzic˜ panel
separuj“cy, w odleg¿os˜ciconajmniej20mmod
dna p¿yty kuchennej.
Uwaga§ Przed przyst“pieniem do instalowania
nalez¨ y upewnic˜ si„ czy warunki dostawy (rodzaj
icis˜nienie gazu) s“ zgodne z ustawieniami
p¿yty kuchennej podanymi na tabliczce.
x
Ewentualne meble kolumnowe winny byc˜
oddalone od p¿yty kuchennej co najmniej o
100 mm.
x
Przed przyst“pieniem do instalowania p¿yty
nalez¨y usun“c˜ ewentualn“ foli„ ochronn“.
Pokrycia s˜ cianek mebli lub urz“dzen˜ s“siednich
winny byc˜ odporne na ciep¿o (zabezpieczenie
przed ogrzaniem “Y” wed¿ug norm).
x
Zainstalowanie winno zostac˜ wykonane wed¿ug
obowi“zuj“cych norm.
x
Jest nieodzowne aby pomieszczenie w kto˜rym
zostanie zainstalowana p¿yta kuchenna mia¿o
dostateczn“ ilos˜c˜ powietrza do prawid¿owego
spalania gazu (patrz tabela).
x
Naturalny dop¿yw powietrza winien nast„powac˜
przez odpowiedni, trwa¿y otwo˜r, kto˜ry powinien§
-Byc˜wykonanyws˜cianie pomieszczenia z
odprowadzeniem na zewn“trz, w miejsce
odleg¿e od z˜ro˜de¿ zanieczyszczen˜.
- Otwory wewn„trzny i zewn„trzny winny byc˜
tak wykonane, aby nie by¿o moz¨liwos˜ci ich
zas¿oni„cia nawet w sposo˜b przypadkowy.
-Posiadac˜ kratk„ lub siatk„ metalowa, itp. tak
wykonan“, aby nie ogranicza¿y uz¨ytecznej
powierzchni przep¿ywu podanej wyz¨e j .
-Znajdowac˜sinawysokos˜ ci zbliz¨onej do
poziomu pod¿ogi ale takiej, aby nie powodowac˜
zak¿o˜cen˜ w pracy elemento˜w s¿uz¨“cych
odprowadzeniu spalin.
Montaz¨
x
Za¿oz¨yc˜ na p¿yt„ uszczelk„ znajduj“ca si„ na
wyposaz¨ eni u ( jes˜li nie zosta¿a juz¨za¿oz¨ona),
po uprzednim wyczyszczeniu powierzchni
styku tak, jak to pokazano na ilustracji.
Montaz¨ winien byc˜ wykonany za pomoc“
wsporniko˜w
, znajduj“cych si„ na
wyposaz¨eniu.
1. Ustawic˜ wsporniki naprzeciw otworo˜w i
zamocowac˜ je za pomoc“ odpowiednich s˜rub.
2. Wykonac˜otwo˜r w blacie kuchennym wed¿ug
wymiaro˜w podanych na za¿“czonym schemacie.
3. Zamocowac˜ p¿yt„ w blacie.
Uwaga§ Elektryczny kabel zasilaj“cy oraz
wtyczka winny byc˜ dostosowane do mocy
pobieranej przez p¿yt„, zas˜ d¿ugos˜c˜ kabla winna
byc˜ tak dobrana aby umoz¨liwiac˜ wyj„cie p¿yty
ku go˜rze.
14
14 PL 68461
N C
M Y
INSTALOWANIE
Pod¿“czenie elektryczne i
mechaniczne
x
Pod¿“czenia elektryczne musza byc˜
wykonane zgodnie z obowi“zuj“cymi
przepisami.
x
Dane dotycz“ce napi„cia o raz mocy
pobieranej s“ podane na tabliczce
znamionowej.
x
Uziemienie urz“dzenia jest obowi“zkowe
wed¿ug prawa.
Producent zrzeka si„ wszelkiej
odpowiedzialnos˜ci z tytu¿u szko˜d, jakie
mog“ ponies˜c˜ osoby, zwierz„ta domowe
oraz strat materialnych b„d“cych
nast„pstwem nie przestrzegania norm
wymienionych powyz¨ej.
x
Instalacja zasilaj“ca winna byc˜
wyposaz¨ ona w wy¿“cznik jednobiegunowy
posiadaj“cy odst„p styko˜w (w stanie
otwartym) ro˜wny lub wi„kszy od 3 mm.
Pod¿“czenie do instalacji gazowej
Instalacja zasilania gazem musi byc˜ zgodna z
obowi“zuj“cymi normami.
P¿yt„ kuchenna nalez¨ y pod¿“czyc˜ do instalacji
gazowej lub butli za pomoc“ sztywnej rury
metalowej, miedzianej lub stalowej z
zastosowaniem odpowiedniego osprz„tu, zgodnych
z norm“, lub z wykorzystaniem elastycznej rury ze
stali nierdzewnej (o s˜ciance ci“g¿ej) zgodnie z
norma.
Na pod¿“czeniu do kolanka za¿oz¨yc˜ uszczelk„
.
Maksymalna d¿ugos˜c˜ elastycznych pod¿“czen˜ma
talowych winna wynosic˜2m.
Uwaga§ W przypadku zastosowania rury
elastycznej ze stali nierdzewnej nalez¨y tak
Wykonac˜ instalacj„ aby rura nie mia¿a styku z
cz„s˜ciami ruchomymi blatu (meblos˜cianki) i
by¿a poprowadzona tras“ wolna od przeszko˜d
oraz moz¨liw“ do inspekcji na ca¿ej d¿ugos˜ci.
Pod¿“czenie i zainstalowanie
Piekarnik - p¿yta z po¿“czeniem przegubowym
Po zainstalowaniu i zamocowaniu p¿yty nalez¨y
zainstalowac˜ piekarnik.
1.
Po¿“czyc˜ listewki zczs˜ci kon˜cow jak
pokazano na ilustracji.
2.
Jes˜li p¿yta kuchenna jest wyposaz¨ona w p¿yty
elektryczne, pod¿“czyc˜grup„3wtyko˜w
do
trzech pierwszych otworo˜w listwy o 5-ciu
zaciskach na bloku
jak to pokazano na
ilustracji.
3.
Umies˜cic˜ piekarnik we wn„ce meblos˜cianki i
zamocowac˜ za pomoc“ dostarczonych s˜rub.
4.
Nasun“c˜ pokr„t¿a, wciskaj“c do oporu w
gniazda panelu czo¿owego.
Uwaga§
W przypadku pod¿“czania do Boxß nalez¨y uwaz¨nie
przeczytac˜ instrukcje z nim dostarczone, w miejsce
instrukcji pod¿“czania do piekarnika.
15
15 PL 68461
N C
M Y
INSTALOWANIE
POD⁄·CZENIE GAZU PIEKARNIK -
P⁄YTA Z PO⁄D·CZENIEM
BEZPOS×REDNIM
1. Poluzowac˜s˜ruby a nast„pnie ustawic˜
p¿yt„ w pozycji, w kto˜rej kurki znajd“ si„ na
tej samej wysokos˜ci co pokr„t¿a piekarnika.
2. Wyregulowac˜ wysokos˜c˜ wspornika kurko˜w
,wed¿ugpozycji1,2,3,4,zaznaczonych
na wspornikach
. Po znalezieniu odpowiedniego
ustawienia, przykr„cic˜s˜ruby
.
3. Do zamocowania wsporniko˜w kurko˜w p¿yty
do panelu piekarnika nalez¨y uz¨y c˜s˜rub
dostarczonych w wyposaz¨eniu. Na koniec,
za¿oz¨yc˜ pokr„t¿a na odpowiednie kurki.
Dostosowanie do roz¨nych
rodzajo˜w gazu
W przypadku gdy b„dzie uz¨ywany inny gaz niz¨
ten jaki jest podany na tabliczce znamionowej,
nalez¨y do kon a c˜ adaptacji p¿yty do innego gazu.
1. Aby dokonac˜ wymiany dysz nalez¨y s i „
zwro˜cic˜ do Serwisu lub do wykwalifikowanego
technika. Jes˜ li dysze nie by¿y dostarczone z
wyposaz¨eniem to nalez¨ysi„oniezwro˜cic˜do
Serwisu.
2. Pod¿“czyc˜ p¿yt„ do kurka odp¿ywowego za
pomoc“ odpowiedniej rury dostosowanej do
rodzaju gazu wed¿ug obowi“zuj“cych norm.
3. Ustawic˜ minimalne otwarcia kurko˜w.
Uwaga§ W przypadku gazu LPG G30=G31ß
s˜ruby ustawienia minimum winny zostac˜
wkr„cone do oporu.
Wymiana dysz (patrz schemat za¿“czony do
urz“dzenia)
1. Zdj“c˜ruszty
.
2. Wysun“c˜ korpusy palniko˜w
.
3. Pos¿uguj“c si„ kluczem nasadowym,
wielkos˜c˜7
odkr„cic˜ dysz„ do wymiany
4. Nalez¨y zastosowac˜ dysze w¿as˜ciwe do
nowego rodzaju gazu.
5. Ponownie zamontowac˜ dysze w
.
Regulacja minimalnego otwarcia
kurko˜w
Aby dokonac˜ sprawdzenia nastawienia
minimalnegoß zdj“c˜pokrt¿o
i przyst“pic˜do
regulacji
x Wkr„cac˜ (-) aby zmniejszyc˜ wysokos˜c˜ p¿omienia.
x Wykr„cac˜ (+) aby zwi„kszyc˜ wysokos˜c˜ p¿omienia.
Regulacji nalez¨y d oko n ywa c˜ w minimalnym
po¿oz¨eniu kurka, na ma¿y p¿omien˜.
16
16 PL 68461
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7

Whirlpool AKM280/WH/01 instrukcja

Typ
instrukcja
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla