N C
M Y
PRZESTROGI DOTYCZ·CE UZYTKOWANIA URZ·DZEN ELEKTRYCZNYCH
Uz¨ytkowanie urz“dzenia elektrycznego wymaga
przestrzegania okres˜lonych norm
bezpieczen˜stwa, a w szczego˜lnos˜ci§
x
wz¨adnym przypadku nie dotykac˜ urz“dzenia
mokrymi lub wilgotnymi r„kami czy nogamiß
x
wz¨adnym przypadku nie dotykac˜ urz“dzenia jes˜li
jest si„ bosoß
x
nie pozwalac˜ dzieciom zbliz¨ac˜ si„ do p¿yty w trakcie
jej uz¨ywaniaß
x
przed przyst“pieniem do czyszczenia lub konserwacji
koniecznie wy¿“czyc˜ zasilaj“cy p¿yt„ pr“d.
SRODKI OSTROZNOSCIIINNEOGO LNE ZALECENIA
x
Niebezpieczen˜stwo poz¨aru’
Nie wolno k¿as˜c˜ na p¿ycie materia¿o˜w ¿atwopalnych
x
Nalez¨y dopilnowac˜, by do p¿yty nie dochodzi¿y
przewody elektryczne innych urz“dzen˜
zainstalowanych w pobliz¨u.
x
Nie pozwalac˜, by dzieci zbliz¨a¿y si„ do p¿yty kiedy
jest w¿“czona.
x
Podczas uz¨ywania p¿yty niekto˜re jej cz„s˜ci
nagrzewaj“ si„ do bardzo wysokiej temperatury i
pozostaj“ gor“ce po jej wy¿“czeniu, totez¨nalez¨y
uwaz¨ac˜, by przypadkowo ich nie dotkn“c˜.
x
Wz¨adnym przypadku nie wolno gotowac˜potraw
bezpos˜rednio na powierzchni z tworzywa szklano -
ceramicznegoß do gotowania nalez¨y uz¨ywac˜
specjalnych pojemniko˜w lub naczyn˜.
EC Deklaracja o zgodnos˜ci z
normami EC
x
Dana p¿yta jest przeznaczona do uz¨ytkowania w
stycznos˜ci z artyku¿ami z¨ywnos˜ciowymiijej
wykonanie jest zgodne z dyrektyw“ europejsk“
89=109=EEC.
x
Dana p¿yta zosta¿a zaprojektowana wy¿“cznie do
przygotowywania potraw. Jakikolwiek inny sposo˜b
stosowania jej (np. do ogrzewania pomieszczenia)
jest niew¿as˜ciwy, a wi„c i niebezpieczny.
x
Dana p¿yta z tworzywa szklano - ceramicznego
zosta¿a zaprojektowana, wyprodukowana i
wypuszczona na rynek zgodnie z§
- wymogami bezpieczen˜stwa dla urz“dzen˜oÆniskim
napi„ciu« okres˜lonymi w dyrektywie 73=23=EEC
wraz z poprawkamiß
- wymogami dotycz“cymi ochrony s˜rodowiska,
okres˜lonymi w dyrektywie ÆEMC« 89=336=EEC
wraz z poprawkamiß
-wymogamiokres˜lonymi w dyrektywie 93=68=EEC.
- izolacja elektryczna - klasa I.
- zabezpieczenie przed przegrzaniem przyleg¿ych
powierzchni - klasa Y.
P⁄YTA KUCHENNA Z TWORZYWA SZKLANO-CERAMICZNEGO
P¿yta z tworzywa szklano-ceramicznego zapewnia
szybk“ wymian„ ciepln“ w pionie mi„dzy elementami
grzejnymi a go˜rn“ powierzchni“, na kto˜rej stawiane s“
pojemniki z potrawami do przygotowania.
Wymiana cieplna odbywa si„ wy¿“cznie w kierunku
pionowym, w wyniku czego powierzchnia p¿yty, poza
kilkoma centymetrami przylegaj“cymi bezpos˜rednio do
strefy grzania, pozostaje Æzimna«.
Obie strefy grzania s“ zaznaczone za pomoc“ dwo˜ch
ko˜¿ zarysowanych na szklano-ceramicznej powierzchni.
Przed w¿“czeniem p¿yty nalez¨y zawsze upewnic˜si„,czy
jest ona czysta.
UWAGA§
Podczas dzia¿ania elektrycznych elemento˜w
grzejnych p¿yta nagrzewa si„ i zachowuje ciep¿o
przez jakis˜ czas po wy¿“czeniu.
Nalez¨y uwaz¨ac˜, by nie zbliz¨a¿y si„ do niej dzieci.
TABELA UZYWANIA
Pokr„t¿o
POSZCZEGO LNYCH STREF GRZANIA
1-6
1-2
Roztapianie (np. mas¿a, czekolady).
2
Podtrzymywanie potrawy w ciep¿ym stanie,
podgrzewanie niewielkiej ilos˜ci p¿yno˜w.
3
Podgrzewanie wi„kszej ilos˜ci bitej
s˜mietany, soso˜w.
3-4
Gotowanie na wolnym ogniu, np. jarzyn,
makaronu, zupy, d¿uz¨sze pieczenie na
parze, duszenie.
4
Smaz¨enie wszelkiego rodzaju kotleto˜w,
steko˜w, gotowanie bez pokrywy, jak np.
risotto.
4-5
Zapiekanie mi„sa, pieczenie ziemniako˜w,
smaz¨enie ryb, oraz gotowanie wi„kszej
ilos˜ci wody.
6
Szybkie smaz¨enie, np. steko˜w na patelni itp.
93
93