Whirlpool AKM 330 IX instrukcja

Typ
instrukcja
N C
M Y
SPIS TRESCIPL
ZANIM ZACZNIECIE UZ¨YWAC P⁄YTY KUCHENNEJ Strona 9
PORADY ODNOSNIE OCHRONY SRODOWISKA Strona 9
SRODKI OSTROZ¨NOSCIIWSKAZOWKI OGO LNE Strona 9
PORADY ODNOSNIE OSZCZ$DNOSCI ENERGII Strona 10
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA P⁄YTY KUCHENNEJ Strona 10
SERWIS TECHNICZNY Strona 11
INSTALOWANIE Strona 11
8
8
N C
M Y
ZANIM ZACZNIECIE UZYWAC P⁄YTY KUCHENNEJ
x Aby zapewnic˜ lepsze wykorzystanie
p¿yty kuchennejß nalez¨y uwaz¨ne
przeczytac˜ niniejsz“ instrukcj„ i
zachowac˜j“nawypadek
koniecznos˜ci.
x Materia¿y opakowania (worki plastykowe,
kawa¿ki polistyrenu, itd.) nalez¨y trzymac˜z
dala od dost„pu dzieci, gdyz¨stanowi
potencjalne z˜ro˜d¿o zagroz¨enia.
x Sprawdzic˜ czy p¿yta kuchenna nie zosta¿a
uszkodzona w czasie transportu.
x Nalez¨y zatroszczyc˜si„otoaby
zainstalowanie i pod¿“czenie zasilania
elektrycznego by¿o wykonane przez
wykwalifikowanego technika, wed¿ug
instrukcji oraz wed¿ug obowi“zuj“cych
przepiso˜w lokalnych.
PORADY ODNOSNIE OCHRONY SRODOWISKA
1. Opakowanie
Materia¿ z opakowania nadaje si„ w 100%
na surowce wto˜rne i jest oznakowany
symbolem surowco˜w wto˜rnych
ßdla
identyfikacji rodzaju materia¿u jaki winien
zostac˜ przekazany do sk¿adu surowco˜w
wto˜rnych.
2. Urz“dzenie
P¿yta kuchenna zosta¿a wykonana z
materia¿o˜w nadaj“cych si„ na surowce
wto˜rne. Urz“dzenie nalez¨y z¿omowac˜
zgodnie z lokalnymi przepisami uzdatniania
odpado˜w. Przed przyst“pieniem do
z¿omowaniaß nalez¨y zabezpieczyc˜p¿yt
przez odci„cie kabla zasilaj“cego.
SRODKI OSTROZNOSCIIWSKAZOWKI OGOLNE
x Przed przyst“pieniem do jakichkolwiek
czynnos˜ci czyszczenia lub konserwacji
nalez¨y od¿“czyc˜ p¿yt„ od zasilania
elektrycznego.
x Przed¿uz¨one uz¨ytkowanie p¿yty
kuchennej moz¨e wymagac˜ dodatkowego
przewietrzania (otwarcie okna lub
zwi„kszenie mocy zasysania okapu).
x Podczas pracy p¿yty nalez¨y zadbac˜oto,
aby nie zbliz¨a¿y si„ do niej dzieci.
x Po zakon˜czeniu pracy p¿yty nalez¨y
sprawdzic˜ czy pokr„t¿a znajduj“ si„ w
pozycji zerowej
DEKLARACJA ZGODNOSCI
x P¿yta kuchenna jest zaprojektowana tak, iz¨
moz¨e stykac˜sizartyku¿ami
z¨ywnos˜ciowymi i jest zgodna z Dyrektyw“
Europejska 89=109=CEE.
x P¿yta kuchenna (klasa Y) zosta¿a
zaprojektowana wy¿“cznie do gotowania.
Wszelkie inne zastosowania (ogrzewanie
pomieszczen˜) s“ niew¿as˜ciwe i w
nast„pstwie tego niebezpieczne.
x P¿yta kuchenna zosta¿a zaprojektowana,
skonstruowana i wprowadzona do handlu
zgodnie
- Wymogami bezpieczen˜stwa Dyrektywy
´´Niskie napi„cie´´ 72=23=CEEß
- Wymogami zabezpieczenia Dyrektywy
´´EMC´´ 89=336=CEEß
- Wymogami Dyrektywy 93=68=CEE.
9
9
N C
M Y
PORADY ODNOSNIE OSZCZ$DNOSCI ENERGII
x
Na powierzchni roboczej p¿yty s“
zamontowane p¿yty grzewcze o roz¨nej
s˜rednicy. Nalez¨y uz¨ywac˜garnko˜w o s˜rednicy
dna ro˜wnej lub nieco wi„kszej od s˜rednicy
p¿yt.
x
Nalez¨y uz¨ywac˜garnko˜w o p¿askim dnie.
Odradza si„ uz¨ywania garnko˜w o dnach
wkl„s¿ych b“dz˜ wypuk¿ych.
x
Nalez¨y unikac˜uz¨ywania p¿yt gdy nie s“ na
nich postawione garnki.
x
Podczas gotowania nalez¨y, w miar„
moz¨liwos˜ci, uz¨ywac˜pokrywek.
x
Do gotowania jarzyn, ziemniako˜w,itp.uz¨ywac˜
ma¿o wodyß aby skro˜cic˜czasygotowania.
x
Korzystanie z szybkowaru daje dalsze
oszcz„dnos˜ci energii i skro˜cenie czaso˜w
gotowania.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA P⁄YTY KUCHENNEJ
Czyszczenie p¿yty
x
Przed przyst“pieniem do czyszczenia p¿yty
kuchennej nalez¨y od¿“czyc˜ ja od zasilania
elektrycznego i odczekac˜az¨wystygnie.
x
Czys˜cic˜ szmatk“ zwilz¨ona w gor“cej wodzie z
myd¿em lub w wodzie z dodatkiem s˜rodka do
czyszczenia w p¿ynie.
x
Nie nalez¨y uz¨ywac˜ substancji s˜ciernych,
korozyjnych, zawieraj“cych chlor lub wio˜rka
metalowe.
x
Nalez¨y unikac˜ pozostawiania na p¿ycie
kuchennej substancji kwas˜nych lub
zasadowych (ocet, so˜l,sokzcytryny,itp.).
Powierzchnia ze stali nierdzewnej
x
Nalez¨y j“ czys˜cic˜uz¨ywaj“c przeznaczone do
tego s˜rodki, dost„pne w sklepach.
Uwaga§ Przed¿uz¨one uz¨ytkowanie moz¨e
spowodowac˜ odbarwienie powierzchni woko˜¿
p¿yt grzewczych, wynik¿e w skutek wysokiej
temperatury samych p¿yt.
Czyszczenie p¿yt elektrycznych
Czyszczenie nalez¨y wykonac˜ gdy p¿yty s“
letnie.
Czys˜cic˜ za pomoc“ szmatki zwilz¨onej roztworem
wody z sol“, a nast„pnie przetrzec˜szmatka
nas“czon“ olejem.
10
10
N C
M Y
SERWIS TECHNICZNY
Zanim zwro˜cicie si„ Pan˜stwodoSerwisu§
1. Ponownie uruchomic˜ urz“dzenie, aby
sprawdzic˜ czy usterka nie zosta¿a usuni„ta.
2. Jes˜li rezultat jest negatywny, skontaktowac˜
si„ z Serwisem.
Nalez¨y podac˜§
x
Rodzaj usterki
x
Model p¿yty
x
Numer serwisowy
(numer ten podany jest po s¿owie Service,
na tabliczce znamionowej znajduj“cej si„
pod p¿yt“ i w ksi“z¨ce gwarancyjnej).
x
Dok¿adny adres.
x
Numer telefonu wraz z
numerem kierunkowym.
INSTALOWANIE
Informacje techniczne dla
instalatora
P¿yta kuchenna moz¨e byc˜ zabudowana w
blacie o grubos˜ciod20do50mm.
Jes˜li pod spodem nie jest zamontowane
z¨adne urz“dzenie nalez¨y wprowadzic˜ panel
separuj“cy, w odleg¿os˜ciconajmniej90mm
od dna p¿yty kuchennej.
x
Ewentualne meble kolumnowe winny byc˜
oddalone od p¿yty kuchennej co najmniej o
100 mm.
x
Przed przyst“pieniem do instalowania p¿yty
nalez¨y usun“c˜ ewentualn“ foli„ ochronn“.
Pokrycia s˜cianek mebli lub urz“dzen˜
s“siednich winny byc˜ odporne na ciep¿o
(zabezpieczenie przed ogrzaniem ´´Y´´
wed¿ug norm EN 60335-2-6).
Instalowanie p¿yty
x
za¿oz¨yc˜ na p¿yt„ uszczelk„ znajduj“ca si„
na wyposaz¨eniu (jes˜li nie zosta¿a juz¨
za¿oz¨ona), po uprzednim wyczyszczeniu
powierzchni styku tak, jak to pokazano na
ilustracji.
A -Jes˜liblatjestdrewnianynalez¨y zastosowac˜
odpowiednie spr„z¨ynki znajduj“ce si„ na
wyposaz¨eniu.
1. Ustawic˜ cztery spr„z¨ynki
mocuj“c je we
w¿as˜ciwych gniazdach, znajduj“cych si„ pod
p¿yt“.
2. Wykonac˜otwo˜r w blacie kuchennym wed¿ug
wymiaro˜w podanych na za¿“czonym
schemacie.
3. Zamocowac˜ p¿yt„ w blacie.
B -Jes˜liblatjestwykonanyzmarmurulub
innych materia¿o˜w (plastyk, ceramika, kamien˜)ß
mocowanie winno zostac˜wykonanez
wykorzystaniem wsporniko˜w
,kto˜re nalez¨y
zamo˜wic˜ w Serwisie Technicznym (nr kodu
4819 310 18528).
1. Ustawic˜ wsporniki naprzeciw otworo˜w i
zamocowac˜ je za pomoc“ odpowiednich s˜rub.
2. Wykonac˜otwo˜r w blacie kuchennym wed¿ug
wymiaro˜w podanych na za¿“czonym
schemacie.
3. Zamocowac˜ p¿yt„ w blacie.
11
11
N C
M Y
INSTALOWANIE
Pod¿“czenie elektryczne
x
Pod¿“czenia elektryczne musz“ byc˜
wykonane zgodnie z obowi“zuj“cymi
przepisami.
x Dane dotycz“ce napi„cia oraz mocy
pobieranej s“ podane na tabliczce
znamionowej.
x
Uziemienie urz“dzenia jest obowi“zkowe
wed¿ug prawa.
Producent zrzeka si„ wszelkiej
odpowiedzialnos˜ci z tytu¿u szko˜d, jakie
mog“ ponies˜c˜ osoby, zwierz„ta domowe
oraz strat materialnych b„d“cych
nast„pstwem nie przestrzegania norm
wymienionych powyz¨ej.
x
Instalacja zasilaj“ca winna byc˜ wyposaz¨ona
w wy¿“cznik jednobiegunowy posiadaj“cy
odst„p styko˜w (w stanie otwartym) ro˜wny
lub wi„kszy od 3 mm.
x
Po zakon˜czeniu instalacji nalez¨y zadbac˜o
to aby elementy podzespo¿o˜w elektrycznych
nie by¿y dost„pne z zewn“trz.
x Urz“dzenie winno zostac˜ uziemione i
zabezpieczone bezpiecznikami odpowiednio
do mocy p¿yt grzewczych.
x Po wykonania pod¿“czenia elektrycznego
nalez¨y uz¨yc˜ kabel typu H05RR-F (patrz
tabela w katalogu urz“dzenia).
P⁄YTY ELEKTRYCZNE Z
POKR$T⁄AMI BOCZNYMI
Pod¿“czenie do listwy zaciskowej.
1.
Otworzyc˜ pokryw„ listwy zaciskowej po
poluzowaniu s˜ruby
za pomoc“ narz„dzia
pokazanego na rysunku.
2.
Zdj“c˜ os¿on„ zewn„trzn“ kabla na d¿ugos˜ci
ok. 70 mm.
3.
Zdj“c˜ izolacj„ z przewodo˜w kabla na
d¿ugos˜ci ok. 10 mm, poluzowac˜s˜ruby
mocowania kabla i wsun“c˜go.
x Listwa ma 4 zaciski§
1-2 po¿“czone ze sob“ (linia)
3(zerowy)
4 (zacisk uziomowy), oznakowany
symbolem
.
4.
Pod¿“czyc˜ kabel do listwy zaciskowej
wed¿ug schematu po¿“czen˜ znajduj“cego si„
na dolnej cz„s˜ci urz“dzenia. Dokr„cic˜
mocowanie kabla i zamkn“c˜pokryw.
12
12
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5

Whirlpool AKM 330 IX instrukcja

Typ
instrukcja