Ignis ART 506/G instrukcja

Typ
instrukcja
N C
M Y
SPIS TRES×CIPL
PRZED UZYTKOWANIEM CH⁄ODZIARKI Str. 11
OCHRONA S×RODOWISKA Str. 11
S×RODKI OSTROZNOS×CIIWSKAZO×WKI OGO× LNE Str. 11
UZYTKOWANIE KOMORY CH⁄ODNICZ· Str. 12
UZYTKOWANIE KOMORY ZAMRAZARKI Str. 13
ODSZRANIANIE I CZYSZCZENIE KOMORY ZAMRAZARKI Str. 14
CZYSZCZENIE KOMORY CH⁄ODNICZ· Str. 14
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA Str. 15
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK Str. 15
SERWIS TECHNICZNY Str. 16
INSTALOWANIE Str. 16
10
10
N C
M Y
PRZED UZYTKOWANIEM CH⁄ODZIARKI
x
Ch¿odziarki z zamraz¨ark“, przeznaczon“ jest wy¿“cznie
do uz¨ytku domowego.
Komora zamraz¨arki
umoz¨liwia zamraz¨anie
s˜wiez¨ych i gotowanych produkto˜w, produkcj
kostek lodu, przechowywanie mroz¨onek i produkto˜w
zamroz¨onychß nalez¨y j odszraniac˜ r„cznie.
Komora ch¿odziarki jest zaopatrzona w urz“dzenie
do automatycznego odszranianiaßumoz¨liwia
przechowywanie s˜wiez¨ej z¨ywnos˜ciinapojo˜w.
Zapraszamy Pan˜stwa do dok¿adnego z apoznania si„
zinstrukcjamiuz¨ytkowania oraz z za¿“czon“ Kart“
Produktu, w kto˜rej znajdziecie Pan˜stwo pomocne
porady, dotycz“ce przechowywania produkto˜w
spoz¨ywczych oraz opis Waszego
urz“dzenia. Instrukcje nalez¨y zachowac˜do
wykorzystania w przysz¿os˜ci.
1. Po rozpakowaniu urz“dzenia, nalez¨y upewnic˜ si„ czy nie
ma uszkodzen˜ i czy drzwi zamykaj“ si„ prawid¿owo.
Ewentualne szkody powinny byc˜ zg¿oszone sprzedawcy
wcigu24h.
2. Przed pod¿“czeniem do sieci elektrycznej, postawic˜
urz“dzenie pionowo przez co najmniej 2 godziny, w
celu zwi„kszenia efektywnos˜ci obwodu
ch¿odniczego.
3. Nalez¨y dopilnowac˜ aby zainstalowanie i pod¿“czenie
urz“dzenia zosta¿y wykonane przez wykwa lifikowanego
technika, zgodnie z instrukcj“ wytwo˜rcy i z godnie z
przepisami obowi“zuj“cymi na da nym terenie.
OCHRONA S×RODOWISKA
1. Opakowanie
Materia¿ z opakowania nadaje si„ w 100% do
wykorzystania jako surowiec wto˜rny i jest ozna kowa ny
symbolem recyklingu. Z¿omowania urz“dzenia dokonac˜
nalez¨y zgodnie z lokalnymi przepisami uzdatniania
odpado˜w. Materia¿y z opakowania (worki plastykowe,
kawa¿ki polistyrenu, itp.) nie powinny znalez˜c˜ si„ w zasi„gu
dzieci, gdyz¨ stanowi“ potencja lne z˜ro˜d¿o zagroz¨enia.
2. Wyro˜b
Ch¿odziarka zosta¿a wykonana z materia¿u, kto˜ry moz¨e
byc˜ wykorzystany jako surowiec wto˜rny. Jes˜li trzeba j“
z¿omowac˜, nalez¨y to wykonac˜ zgodnie z lokalnymi
przepisami uzdatniania odpado˜w. Nalez¨y odci“c˜kabel
zasilaj“cy tak, aby ch¿odziarka nie nadawa¿a si„ do
ponownego wykorzystania.
Prosz„ nie porzucac˜ urz“dzenia, ale oddac˜jedo
z¿omowania w odpowiednich punktach zbio˜rki surowco˜w
wto˜rnych, celem odzyskania gazo˜w ch¿odniczych.
Informacja
Urz“dzenie nie zawiera CFC (obwo˜d ch¿odniczy jest
nape¿niony R134a) ani HFC (w tym wypadku jest
zastosowany R600a izobutan). Dalsze informacje s“
podane na tabliczce znamionowej urz“dzenia.
S×RODKI OSTROZNOS×CIIWSKAZO×WKI OGO×LNE
x
Komora ch¿odnicza winna byc˜uz¨ywana wy¿“cznie do
przechowywania S×wiez¨ych produkto˜w z¨ywnos˜ciowych,
natomiast komora zamraz¨alnikowa wy¿“cznie do
przechowywania mroz¨onek, zamraz¨ania s˜wiez¨ych
produkto˜w i wytwarzania kostek lodu.
x
Nalez¨y uwaz¨ac˜ aby nie przykrywac˜ ani nie zakrywac˜
otworo˜w wentylacyjnych ch¿odziarki.
x
W komorze zamraz¨alnikowej nie nalez¨y przechowywac˜
szklanych pojemniko˜w z p¿ynami, gdyz¨mog
eksplodowac˜.
x
Kostki lodu lub sople nie powinny byc˜ wk¿adane do ust
zaraz po wyj„ciu z komory zamraz¨alnika, gdyz¨moz¨e to
spowodowac˜odmroz¨enia.
x
Aby unikn“c˜ niebezpieczen˜stwazablokowaniasi
wewn“trz i uduszenia, nie nalez¨y dopuszczac˜, aby dzieci
bawi¿y si„ b“dz˜ chowa¿y w s˜rodku ch¿odziarki.
x
Przed przyst“pieniem do dowolnej czynnos˜ci
zwi“zanej z konserwacj“ lub czyszczeniem, nalez¨y
wyj“c˜ wtyczk„ z gniazdka lub wy¿“czyc˜g¿o˜wne
zasilanie w mieszkaniu.
Deklaracja zgodnos˜ci
x
Urz“dzenie niniejsze jest przeznaczone do stykania si„ z
produktami z¨ywnos˜ciowymi i jest zgodne z przepisami
D.L. 108 z dnia 25.01.1992 (Wytyczne EWG 89=109=
CEE).
Produkt niniejszy zosta¿ zaprojektowany, wytworzony i
przeznaczony do sprzedaz¨y zgodnie
- warunkami bezpieczen˜stwa podanymi w Wytycznych
ÆNiskie Napi„cie] 73=23=CEE
- wymogami zabezpieczen˜ wynikaj“cych z Wytycznych
ÆEMC] 89=336=CEE oraz zmian wprowadzonych przez
Wytyczne 93=68=CEE.
Dla urz“dzen˜ z izobutanem (R600a)
Izobutan jest gazem naturalnym, nieszkodliwym dla
s˜rodowiska, ale zapalnym. Nalez¨y wi„c koniecznie upewnic˜
si„ czy rury obwodu ch¿odniczego nie s“ uszkodzone.
11
11
N C
M Y
UZYTKOWANIE KOMORY CH⁄ODNICZ·
Urz“dzenie to jest ch¿odziark“ z komor“
zamraz¨alnikow“ (
).
Odszranianie ch¿odziarki jest procesem
ca¿kowicie samoczynnym.
Ch¿odziarka funkcjonuje prawid¿owo w
temperaturze otoczenia pomi„dzy
+
10
o
Ca
+
38
o
C.
Najlepsze dzia¿anie uzyskuje si„ w zakresie
temperatur
+
16
o
Ca
+
32
o
C.
Uruchomienie ch¿odziarki
Pod¿“czyc˜ wtyczk„ do sieci elektrycznej.
Pokr„t¿o termostatu umoz¨liwia regulacj„
temperatury wn„trza obydwo˜ch komo˜ ch¿odziarki
i zamraz¨arki.
Jak regulowac˜ temperatur„ komo˜r
1.
Aby obydwie komory ch¿odnicze
funkcjonowa¿y prawid¿owo oraz aby zapewnic˜
najlepsz“ konserwacj„ z¨ywnos˜ci w obydwo˜ch
komorach. Regulacji termostatu radzimy
dokonywac˜ zgodnie z instrukcjami
zawartymi w za¿“czonej Karcie Produktu.
2.
Jez¨eli zajdzie potrzeba zmiany temperatury w
komorach, nalez¨y przekr„cic˜ p okr„t¿o regulacji
termostatu§
x
w po¿oz¨enie najniz¨sze 1-2,jez¨eli chc“
Pan˜stwo aby temperatura wewn“trz komo˜r
by¿a WYZSZA.
x
w po¿oz¨enie najwyz¨sze 5-7,abyotrzymac˜
NIZSZ· temperatur„.
Jez¨eli pokr„t¿o termostatu znajduj„ si„ w
po¿oz¨eniu
x
ß oznacza to, z¨e funkcje urz“dzenia
oraz os˜wietlenie s“ wy¿“czone.
Uwaga§
Temperatury wewn„trzne s“ takz¨e zalez¨ne od
miejsca, w kto˜rym stoi ch¿odziarka, od temperatury
powietrza w pomieszczeniu oraz od cz„stotliwos˜ci
otwierania jej drzwi. Po¿oz¨enia pokr„t¿a termostatu,
daj“ce okres˜lon“ temperatur„ wewn“trz, mog“
zmieniac˜ si„ zalez¨nie od tych czynniko˜w.
Jak przechowywac˜ produkty spoz¨ywcze w
komorze ch¿odniczej§
1.
Produkty spoz¨ywcze nalez¨y wk¿adac˜ tak, jak to
podano na ilustracji obok§
A. Produkty ugotowane
B. Ryby, mi„so
C. Owoce i warzywa
D. Butelki
E. Jajka
F. Mas¿o, nabia¿, sery
Uwaga§
x
Odleg¿os˜c˜pomidzypo˜¿kami, a wewn„trzn“
tyln“ s˜cian“ ch¿odziarki, umoz¨liwia swobodny
przep¿yw powietrza.
x
Produkty spoz¨ywcze nie powinny dotykac˜
wewn„trznej s˜cianki komory.
x
Nie wstawiac˜ do ch¿odziarki potraw jeszcze
ciep¿ych.
x
Napoje powinny byc˜ przechowywane w
zamkni„tych pojemnikach.
x
Przechowywanie warzyw posiadaj“cych duz¨“
ilos˜c˜ wody, spowoduje kondensacj„ pary
wodnej w dolnych szufladachß nie przeszkadza
to prawid¿owemu funkcjonowaniu ch¿odziarki.
12
12
N C
M Y
UZYTKOWANIE KOMORY ZAMRAZARKI
MIESI·CE PRODUCTY
Urz“dzenie posiada komor„ zamraz¨arkow“
oznakowan“ (
).
Moz¨ na w niej przechowywac˜ zamroz¨one
produkty przez okres wskazany na
opakowaniu. Istnieje takz¨e moz¨ liwos˜c˜
zamraz¨ania s˜wiez¨ych produkto˜w po ich
uprzednim umieszczeniu na siatce, na
najwyz¨ szym poziomie, a mroz¨o nki daj“c do
strefy dolnej komory tak, aby nie styka¿y si„ z
produktami kto˜re nalez¨y zamrozic˜.
Ilos˜c˜s˜wiez¨ych produkto˜w jakie moz¨na
zamrozic˜ w ci“gu 24 godzin, jest podana na
tabliczce znamionowej.
Waz¨ne
S×wiez¨y produkt przeznaczony do zamroz¨enia,
nalez¨y szczelnie zapakowac˜w§
x
foli„ aluminiow“, foli„ przez˜roczyst“, szczelne
opakowania z tworzywa, pojemniki polietylenowe
z pokrywkami, pojemniki zamraz¨alnikowe, o ile
nadaj“ si„ do zamraz¨ania z¨ywnos˜ci
x
komora zamraz¨alnikowa jest w stanie utrzymac˜
nisk“ temperatur„, w¿as˜ ciw“ dla konserwacji
produkto˜w spoz¨ywczych, takz¨e w wypadku
przerw w zasilaniu. Zaleca si„ jednak aby w
tym czasie nie otwierac˜ drzwi komory.
Waz¨ ne§ Czasokres konserwacji produkto˜w
s˜wiez¨ych, kto˜re zosta¿y zamroz¨one jest podany
w tabelce obok.
W momencie zakupu mroz¨onek nalez¨y upewnic˜
si„ czy§
x
Opakowanie lub paczka nie s“ uszkodzone,
gdyz¨jakos˜c˜ produktu moz¨e ulec obniz¨eniu. J es˜li
opakowanie jest nadmuchane lub ma s˜lady
wilgoci to znaczy, z¨e nie by¿o one
przechowywane w warunkach optymalnych i
mog¿o nast“pic˜ rozpocz„cie rozmraz¨ania.
x
Mroz¨onki nalez¨y kupowac˜wkon˜ cowej fazie
zakupo˜w, a do ich prz enoszenia trz eba uz¨ywac˜
toreb termicznych.
x
Niezw¿ocznie po powrocie do domu nalez¨y je
w¿oz¨yc˜ do zamraz¨arki.
x
Nie moz¨na zamraz¨ac˜ ponownie produkto˜w
cz„s˜ ciowo rozmroz¨onychß powinny byc˜one
skonsumowane w ci“gu 24 godzin.
x
Unikac˜ albo zredukowac˜ do minimum zmiany
temperatury w zamraz¨arce. Nalez¨y zwracac˜
uwag„ na dat„ waz¨nos˜ ci umieszcz on“ na
opakowaniu.
x
Nalez¨y zawsze przestrzegac˜ instrukcji z
opakowan˜, dotycz“cych sposobu
przechowywania produkto˜w zamroz¨onych.
Wytwarzanie kostek lodu
x
Nalez¨y nape¿nic˜ wod“ odpowiedni“ wanienk„
do poziomu 3=4 i umies˜cic˜ j“ na dnie komory
niskiej temperatury. W celu wyj„cia
przymarzni„tej wanienki do lodu, nie nalez¨y
uz¨ywac˜ ostrych lub k¿uj“cych narz„dzi.
13
13
N C
M Y
ODSZRANIANIE I CZYSZCZENIE KOMORY ZAMRAZARKI
Sugerujemy przeprowadzenie odmraz¨ania
komory zamraz¨ arki, przynajmniej dwa razy
do roku lub wo˜wczas, gdy warstwa szronu
osi“gnie grubos˜c˜ 3 mm.
Radzimy Pan˜stwu wykonac˜ odszranianie
wo˜wczas, gdy zapasy z¨ywnos˜ci s
minimalne.
1. Otworzyc˜ drzwi, wyci“gn“c˜wszystkie
produkty spoz¨ywcze, zawin“c˜jeciasnow
papier oraz umies˜cic˜jewmiejscubardzo
ch¿odnym lub w torbie termicznej.
2. Od¿“czyc˜ urz“dzenie od sieci elektrycznej.
3. Pozostawic˜ otwarte drzwi, aby umoz¨liwic˜
roztopienie si„ szronu=lodu zgromadzonego
na s˜ ciankach komory.
4. Wod„ z odszraniania nalez¨y usun“c˜za
pomoc“ g“bki.
5. Czys˜cic˜ wilgotn“ g“bk“ zamoczon“ w
ciep¿ej wodzie i neutralnym detergencie.
Nie uz¨ywac˜s˜rodko˜w s˜ciernych.
6. Dok¿adnie sp¿ukac˜iwytrzec˜.
x Uwaga§ W celu usuni„cia szronu, nie
nalez¨y uz¨ywac˜ ostrych lub k¿uj“cych
narz„dzi , gdyz¨ mog“ one uszkodzic˜
s˜ciank„ komory. Nie wolno takz¨e
sztucznie ogrzewac˜ komory niskiej
temperatury.
CZYSZCZENIE KOMORY CH⁄ODNICZ·
Komor„ ch¿odziarki nalez¨ y czys˜cic˜
okresowo.
Jej odszranianie nast„puje ca¿kowicie
samoczynnie.
Ujawnia si„ ono poprzez obecnos˜c˜
pojedynczych kropel wody na tylnej s˜ ciance
komory ch¿odniczej. Woda pochodz“ca z
odszraniania s˜ cieka samoczynnie do wanienki
spustowej, sk“d wyparowywuje.
W celu zagwarantowania sta¿ego i
prawid¿owego odp¿ywu wody z odszraniania,
nalez¨y c zys˜cic˜ regularnie wn„trze skraplacza,
uz¨ywaj“c narz„dzia znajduj“cego si„ na
wyposaz¨eniu.
Przed przyst“pieniem do jakiejkolwiek
czynnos˜ ci zwi“zanej z czyszczeniem, nalez¨y
od¿“czyc˜ urz“dzenie od sieci elektrycznej.
x Uz¨ywac˜ g“bki nawilz¨onej ciep¿“ wod“ i=lub
neutralnym detergentem.
x Sp¿ukac˜iwytrzec˜ mi„kk“ szmatk“.
Nie uz¨ywac˜s˜rodko˜w s˜ciernych
14
14
N C
M Y
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Urz“dzenia zabudowane w meblos˜ciance
x Kratk„ wentylacyjn“ nalez¨y c zys˜cic˜
okresowo odkurzaczem lub miote¿k“
(patrz rys.
).
x Z zewn“trz ch¿odziark„ nalez¨y c zys˜cic˜
mi„kk“ szmatk“.
Urz“dzenia wolnostoj“ce
x Umieszczony z tylu urz“dzenia skraplacz
nalez¨y c zys˜cic˜ okresowo za pomoc“
odkurzacza lub szczotki (patrz rysunek
).
PODCZAS D⁄UGICH NIEOBECNOS×CI§
1. Opro˜z¨n ic˜ komory ch¿odziarki i zamraz¨alnika.
2. Od¿“czyc˜ urz“dzenie od sieci elektrycznej.
3. Odszronic˜ komor„ zamraz¨a r k i, w y c zys˜cic˜i
wytrzec˜ obydwie komory.
4. Pozostawic˜ otwarte drzwi, aby nie dopus˜cic˜
do powstania przykrych zapacho˜w.
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
1. Urz“dzenie nie dzia¿a.
x Czy nie ma przerwy w dostawie pr“du?
x Czy wtyczka jest dobrze w¿oz¨ona do
gniazdka?
x Czy wy¿“cznik g¿o˜wny jest w¿“czony?
x Czy nie jest przepalony bezpiecznik?
x Czy nie jest uszkodzony kabel zasilaj“cy?
x Czy termostat jest w po¿oz¨eniu x ?
2. Temperatura wewn“trz komo˜r nie jest
dostatecznie niska.
x Czy drzwi zamykaj“ si„ prawid¿owo?
x Czy urz“dzenie nie stoi blisko z˜ro˜d¿a ciep¿a?
x Czy pokr„t¿o termostatu jest ustawione
prawid¿owo?
x Czy nie ma ograniczenia w przep¿ywie
powietrza przez otwory wentylacyjne?
3. Temperatura wewn“trz komory
ch¿odniczej jest zbyt niska.
x Czy termostat jest ustawiony prawid¿owo?
4. Na dnie komory ch¿odziarki znajduje si„
woda.
x Czy nie jest zablokowany odp¿yw wody z
odszraniania?
5. Nie s˜wieci si„ lampka wewn„trzna.
Najpierw nalez¨y s pra w d zic˜ punkt 1, a
nast„pnie§
x Od¿“czyc˜ urz“dzenie od sieci elektrycznej.
x Aby dostac˜sidoz¨a r o˜wki - patrz instrukcje
w za¿“czonej karcie.
x Sprawdzic˜z¨aro˜wk i jes˜li to konieczne
wymienic˜ na now“ (typu E14, max.15W).
Uwaga§
x Jes˜ li przednia kraw„dz˜ ch¿odziarki jest
ciep¿a to nie jest to wynikiem
uszkodzenia, a kondensacji wody.
x Nalez¨y wzi“c˜ pod uwag„, z¨ e ewentualne
zmiany odg¿oso˜w urz“dzenia pochodz“ z
normalnego cyklu funkcjonowania
ch¿odziarki (np.§ szum z rozpr„z¨ania).
15
15
N C
M Y
SERWIS TECHNICZNY
Zanim skontaktujecie si„ Pan˜stwo z
serwisem§
1. Sprawdzic˜ czy nie ma moz¨liwos˜ ci usuni„cia
niedomagania (Patrz ÆInstrukcja
Wyszukiwania Usterek]).
2. Uruchomic˜ ponownie urz“dzenie, aby
upewnic˜ si„ czy niedomaganie ust“pi¿o.
Jez¨eli rezultat jest negatywnyß od¿“czyc˜
ponownie urz“dzenie od sieci elektrycznej i
powto˜rzyc˜ t„ czynnos˜c˜ po up¿ywie godziny.
3. Jez¨eli rezultat jest w dalszym ci“gu
negatywny to nalez¨y skontaktowac˜siz
Serwisem, podaj“c§
x rodzaj uszkodzenia
x model
x numer serwisowy (podany po s¿owie
SERVICE, na tabliczce znamionowej,
znajduj“cej si„ z boku szuflady na warzywa
i owoce)
x dok¿adny adres i numer
telefonu (wraz z
kierunkowym).
Uwaga§ Jez¨ eli technik z Serwisu wykona
zamian„ zawiaso˜w drzwi, aby otwiera¿y si„
w przeciwn“ stron„ to czynnos˜c˜ ta nie jest
wykonywana w ramach gwarancji.
INSTALOWANIE
x Urz“dzenie nie powinno byc˜ instalowane w
pobliz¨u z˜ro˜d¿a ciep¿a
x Ustawic˜ je w miejscu suchym i dobrze
wentylowanym.
x Nie zatykac˜otworo˜w wentylacyjnych.
x Wyczys˜cic˜ wn„trze ch¿odziarki (patrz rozdzia¿
ÆJak czys˜cic˜ komor„ ch¿odziarki]).
x Zamontowac˜ dostarczone akcesoria.
POD⁄·CZENIE ELEKTRYCZNE
x Pod¿“czenie elektryczne musi byc˜ zgodne
z normami lokalnymi.
x Dane dotycz“ce napi„cia i pobieranej mocy
s“ na tabliczce znamionowej, znajduj“cej si„
z boku szuflady na warzywa i owoce.
x Uziemienie urz“dzenia jest wymagane
przepisami prawa. Producent zrzeka si„
jakiejkolwiek odpowiedzialnos˜ci z tytu¿u
ewentualnych szko˜d, jakie mog“ ponies˜c˜
osoby lub przedmioty, a wynikaj“ce z
niewype¿nienia obowi“zku na¿oz¨onego
przez ten przepis.
x Jes˜li wtyczka i gniazdko nie s“ tego samego
typu, nalez¨y zwro˜cic˜ si„ do kwalifikowanego
technika, aby wymieni¿ gniazdko.
x Nie uz¨y w ac˜przed¿uz¨aczy, ¿“czniko˜w
adaptacyjnych, gniazd wielokrotnych
(rozdzielaczy).
URZ·DZENIA WOLNOSTOJ·CE
(nie do zabudowy w meblos˜ciance)
x Zamontowac˜ wk¿adki dystansowe (jes˜li s
dostarczone) od tylnej strony skraplacza
(patrz rysunek).
x Dla prawid¿owego funkcjonowania
urz“dzenia, nalez¨y pozostawic˜ponadnim
odst„p minimum 5 cm. Meble znajduj“ce
si„ w pobliz¨u, ust a wic˜ w takiej odleg¿os˜ci,
kto˜ra umoz¨liwia¿aby minimalny przep¿yw
powietrza.
x Ustawic˜ dok¿adnie w poziomie, w razie
potrzeby reguluj“c przednie no˜z¨k i .
OD⁄·CZENIE OD SIECI
ELEKTRYCZNEJ
x Musi byc˜moz¨liwos˜c˜ od¿“czenia, poprzez
wyj„cie wtyczki lub wy¿“czenie wy¿“cznika
dwubiegunowego.
16
16
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7

Ignis ART 506/G instrukcja

Typ
instrukcja