N C
M Y
ZANIM ZACZNIECIE UZYWAC× P⁄YTY KUCHENNEJ
x Aby zapewnic˜ lepsze wykorzystanie
p¿yty kuchennejß nalez¨y uwaz¨ne
przeczytac˜ niniejsz“ instrukcj„ i
zachowac˜janawypadek
koniecznos˜ci.
x Materia¿y opakowania (worki plastykowe,
kawa¿ki polistyrenu, itd.)nalez¨y trzy m ac˜z
dala od dost„pu dzieci, gdyz¨stanowi“
potencjalne z˜ro˜d¿o zagroz¨enia.
x Sprawdzic˜ czy p¿yta kuchenna nie zosta¿a
uszkodzona w czasie transportu.
x Nalez¨ y zatroszczyc˜si„otoaby
zainstalowanie, pod¿“czenie zasilania
elektrycznego oraz instalacji gazowej
by¿y wykonane przez w ykwalifikowanego
technika, wed¿ug instrukcji oraz wed¿ug
obowi“zuj“cych przepiso˜w lokalnych.
OCHRONA S×RODOWISKA
1. Opakowanie
Materia¿ z opakowania nadaje si„ w 100%
na surowce wto˜rne i jest oznakowany
symbolem surowco˜w wto˜rnych
ßdla
identyfikacji rodzaju materia¿u jaki winien
zostac˜ przekazany do sk¿adu surowco˜w
wto˜rnych.
2. Urz“dzenie
P¿yta kuchenna zosta¿a wykonana z
materia¿o˜w nadaj“cych si„ na surowce
wto˜rne. Urz“dzenie nalez¨y z¿omowac˜
zgodnie z lokalnymi przepisami uzdatniania
odpado˜w. Przed przyst“pieniem do
z¿omowaniaß nalez¨y zabezpieczyc˜p¿yt„
przez odci„cie kabla zasilaj“cego.
S×RODKI OSTROZNOS×CIIWSKAZO×WKI OGO×LNE
x Przed przyst“pieniem do jakichkolwiek
czynnos˜ci czyszczenia lub konserwacji
nalez¨ y od¿“czyc˜ p ¿yt„ od zasilania
elektrycznego.
x Korzystanie z urz“dzenia gazowego
powoduje wytwarzanie ciep¿a i wilgoci w
pomieszczeniu zainstalowania.
Nalez¨y zapewnic˜ dobre przewietrzanie
pomieszczenia lub zainstalowac˜ o kap
zasysaj“cy z przewodem
odprowadzaj“cym.
x Przed¿uz¨one uz¨ytkowanie p¿yty
kuchennej moz¨e wymagac˜ dodatkowego
przewietrzania (otwarcie okna lub
zwi„kszenie mocy zasysania okapu).
x Podczas pracy p¿yty nalez¨y zadbac˜oto,
aby nie zbliz¨ a¿y si„ do niej dzieci.
x Po zakon˜czeniu pracy p¿yty nalez¨y
sprawdzic˜ czy pokr„t¿a znajduj“ si„ w
pozycji zamkni„tej x, a nast„pnie
zamkn“c˜zawo˜r g¿o˜wny doprowadzenia
gazu lub zawo˜r na butli.
DEKLARACJA ZGODNOS×CI
x P¿yta kuchenna jest zaprojektowana tak, iz¨
moz¨e st yka c˜si„zartyku¿ami
z¨yw n os˜ciowymi i jest zgodna z Dyrektyw“
Europejska 89=109=CEE.
x P¿yta kuchenna (klasa 3 lub klasa CL2=
SC2 jes˜ li jest po¿“czona z piekarnikiem)
zosta¿a zaprojektowana wy¿“cznie do
gotowania. Wszelkie inne zastosowania
(ogrzewanie pomieszczen˜ ) s“ niew¿as˜ciwe i
w nast„pstwie tego niebezpieczne.
x P¿yta kuchenna zosta¿a zaprojektowana,
skonstruowana i wprowadzona do handlu
zgodnie z§
- Wymogami bezpieczen˜stwa Dyrektywy
“Gas” 90=396=CEEß
- Wymogami bezpieczen˜stwa Dyrektywy
“Niskie napi„cie” 72=23=CEEß
- Wymogami zabezpieczenia Dyrektywy
“EMC” 89=336=CEEß
- Wymogami Dyrektywy 93=68=CEE.
11
11 PL 68462/D