99 100
użytkowanie grilla
kontaktowego
1 Podłączyć urządzenie do
prądu i przekręcić regulator
temperatury
5
do wymaganego
ustawienia temperatury: od
1 do 5. Wskaźnik świetlny
6
zaświeci się. Uwaga: przekręcenie
regulatora do ustawienia
powoduje WYŁĄCZENIE ustawień
temperatury.
2 Ustawić niewielki, odporny na
działanie ciepła pojemnik pod
dziobkiem odprowadzającym
4
, aby mógł do niego ściekać
ewentualny nadmiar tłuszczu lub
oleju spożywczego.
• Grill będzie gotowy do pracy
po wyłączeniu się wskaźnika
świetlnego
6
.
• Lampka termostatu zapala się
i gaśnie – jest to znak, że w
trakcie grillowania grill utrzymuje
odpowiednią temperaturę.
• Wymagany czas grillowania będzie
różny w zależności od osobistych
preferencji oraz wielkości/grubości
grillowanych składników.
3 Gdy potrawa ostanie upieczona,
ostrożnie zdjąć ją z płytki za
pomocą drewnianej lub plastikowej
łopatki. Nie używać przyborów
metalowych, ponieważ rysują
one powłokę zapobiegającą
przywieraniu i powodują jej
uszkodzenie.
4 Po zakończeniu pracy wyłączyć
urządzenie i wyjąć wtyczkę z
gniazda zasilającego. Przed
czyszczeniem zaczekać, aż grill
całkowicie wystygnie.
Grilla można używać w trzech
pozycjach. (Zalecany czas grillowania
i ustawienia temperatury podano w
tabeli ze wskazówkami dotyczącymi
gotowania).
Pozycja A (pozycja zamknięta)
Idealna do przygotowywania cienkich
kawałków oraz kanapek.
Dwie powierzchnie grillujące
umożliwiają pieczenie obu stron
składników jednocześnie, co pozwala
zaoszczędzić czas i zachować
naturalne soki.
Wybrać wymagane ustawienie
temperatury.
Rozgrzać grill w pozycji zamkniętej
do chwili wyłączenia się wskaźnika
świetlnego.
Umieścić składniki na płytce dolnej
i zamknąć grill – do momentu, aż
płytka górna oprze się o składniki.
Pozycja B (pozycja w pełni otwarta)
Uwaga: w pozycji B grill musi
być w pełni otwarty, aby można
było uniknąć uszkodzenia lub
przegrzania uchwytów.
Ta pozycja zapewnia dużą
powierzchnię grillowania do
jednoczesnego przygotowywania
dużej ilości składników i doskonale
nadaje się do przygotowywania ryb,
warzyw i kebabów.
Rozgrzać grill w pozycji zamkniętej
do chwili wyłączenia się wskaźnika
świetlnego.
Otworzyć grill, następnie unieść
górny uchwyt i opuścić górną płytkę
do tyłu aż do położenia jej płasko na
blacie.
Umieścić składniki na powierzchni
płytek grillujących i wyregulować
temperaturę do żądanej wysokości.
W połowie czasu grillowania
przewrócić składniki na drugą stronę.