Kenwood HG2100 Instrukcja obsługi

Kategoria
Grille
Typ
Instrukcja obsługi
97
bezpieczeństwo obsługi
l
Przeczytać uważnie poniższą instrukcję i zachować na
wypadek potrzeby skorzystania z niej w przyszłości.
l
Usunąć wszelkie materiały pakunkowe i etykiety.
l
Ze względów bezpieczeństwa uszkodzony przewód
musi zostać wymieniony przez pracownika firmy
Kenwood lub upoważnionego przez firmę Kenwood
zakładu naprawczego w celu uniknięcia zagrenia.
l
Symbol  na produkcie oznacza powierzchnię, która
może nagrzewać się podczas użytkowania.
l
Podczas otwierania i zamykania grilla należy
zachować ostrożność.
l
NIE dotykać gorących powierzchni. Podczas pracy
urządzenia jego zewnętrzne powierzchnie mogą
ulec nagrzaniu. Zawsze używać uchwytu lub w razie
konieczności zakładać rękawice kuchenne.
l
Nie używać grilla bez założonych płytek. Przed
ponownym zamocowaniem płytek w grillu należy je
dokładnie wysuszyć.
l
Nie dotykać płytek za pomocą ostrych przedmiotów
ani przedmiotów zawierających materiały ścierne,
ponieważ spowoduje to uszkodzenie powłoki
zapobiegającej przywieraniu.
l
Nie zanurzać urządzenia, przewodu zasilającego ani
wtyczki w wodzie ani żadnym innym płynie.
l
Włączonego urządzenia nie wolno zostawiać bez
nadzoru.
l
Nie używać, jeżeli urządzenie, przewód zasilający lub
wtyczka są w jakimkolwiek stopniu uszkodzone. W
razie awarii oddać do sprawdzenia lub naprawy (zob.
ustęp pt. „serwis i punkty obsługi klienta”).
l
Podczas korzystania z urządzenia należy stawiać
je na stabilnej, płaskiej, żaroodpornej powierzchni
lub stole. Użytkując urządzenie na powierzchni
Polski
Przed czytaniem prosimy roz¢o¯yç pierwszå stronë, zawierajåcå ilustracje
97 98
o wysokości poniżej 85 cm, należy zachować
szczególną ostrożność, zwłaszcza jeżeli w pobliżu
przebywają dzieci.
l
Przewód zasilający nie powinien stykać się z
gorącymi przedmiotami lub powierzchniami ani
zwisać z krawędzi blatu, na którym stoi urządzenie.
l
Nie przemieszczać urządzenia w trakcie pracy lub
gdy składniki są jeszcze gorące.
l
Po użyciu zawsze wyjmować wtyczkę z gniazda
zasilającego, a przed przechowywaniem urządzenia i
wyjmowaniem płytek do grillowania do czyszczenia
zaczekać, aż urządzenie całkowicie ostygnie.
l
Nie używać urządzenia na zewnątrz.
l
Żadnej części urządzenia nie wolno umieszczać w
rozgrzanym piekarniku, w pobliżu otwartego ognia
ani na płycie do podgrzewania potraw bądź w jej
pobliżu.
l
Podczas grillowania niektórych składników może
powstawać duża ilość dymu – podczas użytkowania
urządzenia zadbać o odpowiednią wentylację
pomieszczenia.
l
Urządzenie nie jest przeznaczone do pracy z
użyciem zewnętrznych włączników czasowych ani
oddzielnego systemu zdalnego sterowania.
l
Stosowanie urządzenia w sposób niezgodny z
przeznaczeniem może grozić wypadkiem.
l
Niniejsze urządzenie służy do podgrzewania
żywności i nie należy go używać do żadnych
innych celów, ani w żaden sposób modyfikować ani
zmieniać.
l
Dzieci od 8. roku życia mogą korzystać z urządzenia,
a także dokonywać jego czyszczenia i czynności
konserwacyjnych zgodnie z zaleceniami podanymi
w instrukcji obsługi, pod warunkiem że nadzór nad
nimi sprawuje odpowiedzialna za ich bezpieczeństwo
osoba dorosła, a one otrzymały instrukcje dotyczące
użytkowania niniejszego urządzenia i są świadome
99
zagrożeń z tym związanych.
l
Nad osobami o obniżonej sprawności fizycznej,
zmysłowej lub umysłowej lub niemającymi
doświadczenia ani wiedzy na temat użytkowania
niniejszego urządzenia należy sprawować nadzór
bądź udzielić im instrukcji dotyczących bezpiecznego
użytkowania urządzenia i uświadomić zagrożenia z
tym związane.
l
Dzieciom nie wolno bawić się urządzeniem.
Urządzenie i przewód sieciowy należy przechowywać
w miejscu niedostępnym dla dzieci poniżej 8. roku
życia.
l
Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do
zgodnego z przeznaczeniem użytku domowego.
Firma Kenwood nie ponosi odpowiedzialności
za wypadki i uszkodzenia powstałe podczas
niewłaściwej eksploatacji urządzenia lub w wyniku
nieprzestrzegania niniejszej instrukcji.
przed podłączeniem do sieci
Sprawdzić, czy napięcie sieciowe
odpowiada danym znamionowym
podanym na spodzie obudowy
urządzenia.
OSTRZEŻENIE: NINIEJSZE
URZĄDZENIE MUSI BYĆ
UZIEMIONE.
Urządzenie spełnia wymogi
rozporządzenia Wspólnoty
Europejskiej nr 1935/2004
dotyczącego materiałów i
wyrobów przeznaczonych do
kontaktu z żywnością.
przed pierwszym użyciem
Umyć części – zob. ustęp pt.
„czyszczenie”.
Podłączyć urządzenie do prądu i
przekręcić regulator temperatury
5
do ustawienia 5. Zaczekać, aż
urządzenie się nagrzeje. Kiedy
wskaźnik świetlny
6
zgaśnie,
wyjąć wtyczkę urządzenia z
gniazda zasilającego. Czynność
powtórzyć trzy razy.
Przed użyciem za pomocą pędzla
kuchennego lekko posmarow
powierzchnie grillujące olejem
spożywczym.
oznaczenia
1
uchwyt wspierający
2
uchwyty
3
wsporniki pozycji grillowania
4
dziobek odprowadzający
nadmiar tłuszczu itp.
5
regulator temperatury
6
wskaźnik świetlny
7
zaczep na przewód zasilający
8
zatrzaski blokujące płytkę
99 100
użytkowanie grilla
kontaktowego
1 Podłączyć urządzenie do
prądu i przekręcić regulator
temperatury
5
do wymaganego
ustawienia temperatury: od
1 do 5. Wskaźnik świetlny
6
zaświeci się. Uwaga: przekręcenie
regulatora do ustawienia
powoduje WYŁĄCZENIE ustawień
temperatury.
2 Ustawić niewielki, odporny na
działanie ciepła pojemnik pod
dziobkiem odprowadzającym
4
, aby mógł do niego ściek
ewentualny nadmiar tłuszczu lub
oleju spożywczego.
Grill będzie gotowy do pracy
po wyłączeniu się wskaźnika
świetlnego
6
.
Lampka termostatu zapala się
i gaśnie – jest to znak, że w
trakcie grillowania grill utrzymuje
odpowiednią temperaturę.
Wymagany czas grillowania będzie
żny w zależności od osobistych
preferencji oraz wielkości/grubości
grillowanych składników.
3 Gdy potrawa ostanie upieczona,
ostrożnie zdjąć ją z płytki za
pomocą drewnianej lub plastikowej
łopatki. Nie używać przyborów
metalowych, ponieważ rysują
one powłokę zapobiegającą
przywieraniu i powodują jej
uszkodzenie.
4 Po zakończeniu pracy wyłączyć
urządzenie i wyjąć wtyczkę z
gniazda zasilającego. Przed
czyszczeniem zaczekać, aż grill
całkowicie wystygnie.
Grilla można używać w trzech
pozycjach. (Zalecany czas grillowania
i ustawienia temperatury podano w
tabeli ze wskazówkami dotyczącymi
gotowania).
Pozycja A (pozycja zamknięta)
Idealna do przygotowywania cienkich
kawałków oraz kanapek.
Dwie powierzchnie grillujące
umożliwiają pieczenie obu stron
składników jednocześnie, co pozwala
zaoszczędzić czas i zachować
naturalne soki.
Wybrać wymagane ustawienie
temperatury.
Rozgrzać grill w pozycji zamkniętej
do chwili wyłączenia się wskaźnika
świetlnego.
Umieścić składniki na płytce dolnej
i zamknąć grill – do momentu, aż
płytka górna oprze się o składniki.
Pozycja B (pozycja w pełni otwarta)
Uwaga: w pozycji B grill musi
być w pełni otwarty, aby można
było uniknąć uszkodzenia lub
przegrzania uchwytów.
Ta pozycja zapewnia dużą
powierzchnię grillowania do
jednoczesnego przygotowywania
dużej ilości składników i doskonale
nadaje się do przygotowywania ryb,
warzyw i kebabów.
Rozgrzać grill w pozycji zamkniętej
do chwili wyłączenia się wskaźnika
świetlnego.
Otworzyć grill, następnie unieść
górny uchwyt i opuścić górną płytkę
do tyłu aż do położenia jej płasko na
blacie.
Umieścić składniki na powierzchni
płytek grillujących i wyregulować
temperaturę do żądanej wysokości.
W połowie czasu grillowania
przewrócić składniki na drugą stronę.
101
Pozycja C (pozycja grillowania)
W tej pozycji pomiędzy płytkami
grillującymi jest przerwa, co
umożliwia przygotowywanie
większych i grubszych kawałków.
Rozgrzać grill w pozycji zamkniętej
do chwili wyłączenia się wskaźnika
świetlnego.
Trzymając za uchwyt, unieść płytkę
górną i umieścić składniki na płytce
dolnej.
Unieść płytkę górną w rowku
prowadzącym, a następnie opuścić,
aż oprze się na wspornikach pozycji
grillowania.
Tabela zalecanego czasu i temperatury grillowania
Wartości podane w tabeli służą jedynie za wskazówkę i będą różne w
zależności od konkretnej wielkości i grubości grillowanych składników.
Składniki mrożone przed grillowaniem rozmrozić.
Typ
składników
Pozycja grillowania
Czas gotowania
(Minuty)
Ustawienie
temperatury
A B C
Cienkie
kawałki
mięsa
l l
W zależności
od osobistych
preferencji oraz
od grubości
mięsa
4-5
Filety
z piersi
kurczaka i
indyka
l l
15-25 4-5
Pomidory
Cebula
Pieczarki
l l
3-6 2-3
Kebaby
l l
8-10 3-4
Kanapki
grillowane
l
4-6 4-5
Filety/steki
rybne
Łosoś
Pstrąg
Makrela
l l
5-8 3-4
101 102
Wskazówki
Czerwone mięso wymaga wyższej
temperatury i krótszego czasu
grillowania.
Ryby powinny być grillowane w
niższej temperaturze przez dłuższy
czas.
Nie grillować mrożonej żywności.
Bardziej odpowiednie do
grillowania są miękkie partie tuszy,
dlatego najlepiej grillować tego
rodzaju mięso. Najlepiej unikać
grillowania twardych partii tuszy.
Najlepsze wyniki daje grillowanie
cieńszych składników i składników
wnej grubości.
Podczas grillowania kiełbasy
i burgerów należy zachować
ostrożność, ponieważ może z nich
pryskać i wyciekać nadmierna ilość
tłuszczu/oleju.
Grillowanie w pozycji otwartej
trwa dłużej, ponieważ składniki
trzeba w połowie czasu gotowania
przewrócić na drugą stronę.
Przed podaniem należy zawsze
sprawdzić, czy potrawa jest
dobrze upieczona. Mięso i drób
należy grillować aż do chwili, gdy
wypływające z niego soki będą
przezroczyste i klarowne.
czyszczenie
Przed czyszczeniem wyłączyć
grill, wyjąć wtyczkę z gniazda
zasilającego i zaczekać, aż grill
całkowicie ostygnie.
Aby utrzymywać urządzenie w
czystości i dobrym stanie, należy je
czyścić po każdym użyciu.
Użyć ręcznika papierowego do
wytarcia ewentualnego nadmiaru
oleju/tłuszczu i drewnianej lub
plastikowej łopatki do usunięcia
wszelkich resztek składników z
płytek grillujących.
Nie używać preparatów
zawierających środki ścierne ani
druciaków, ponieważ niszczą
one powłokę zapobiegającą
przywieraniu.
Zewnętrzną część urządzenia
wytrzeć wilgotną szmatką, a
następnie wysuszyć.
płytki grillujące
Wyjąć płytki grillujące, pociągając
zatrzaski blokujące
8
do przodu,
a następnie unosząc płytki i
wyjmując je.
Umyć płytki w gorącej wodzie
z dodatkiem płynu do naczyń.
Można je także myć w zmywarce
do naczyń.
Przed ponownym zamocowaniem
płytek w grillu należy je dokładnie
wysuszyć.
Zamocować płytki w grillu:
najpierw umieścić tylną krawędź
płytki w odpowiednim miejscu,
a następnie opuścić i przycisnąć
płytkę, by zablokować ją w
odpowiedniej pozycji.
Przechowywanie
Przed odłożeniem grilla do
przechowania zabezpieczyć przewód
zasilający za pomocą zaczepu
7
w
spodniej części urządzenia.
103
serwis i punkty obsługi
klienta
W razie wszelkich problemów
z obsługą urządzenia, przed
wystąpieniem o pomoc
prosimy o odwiedzenie strony
www.kenwoodworld.com.
Prosimy pamiętać, że niniejszy
produkt objęty jest gwarancją,
która spełnia wszystkie wymogi
prawne dotyczące wszelkich
istniejących praw konsumenta oraz
gwarancyjnych w kraju, w którym
produkt został zakupiony.
W razie wadliwego działania
produktu marki Kenwood lub
wykrycia wszelkich usterek prosimy
przesłać lub dostarczyć urządzenie
do autoryzowanego punktu
serwisowego firmy KENWOOD.
Aktualne informacje na temat
najbliższych punktów serwisowych
firmy KENWOOD znajdują się na
stronie internetowej firmy, pod
adresem www.kenwoodworld.com
lub adresem właściwym dla danego
kraju.
Wyprodukowano w Grecji.
WAŻNE INFORMACJE DOTYCZĄCE
PRAWIDŁOWEGO USUWANIA
PRODUKTU, ZGODNEGO Z
WYMOGAMI DYREKTYWY
WSPÓLNOTY EUROPEJSKIEJ
W SPRAWIE ZUŻYTEGO
SPRZĘTU ELEKTRYCZNEGO I
ELEKTRONICZNEGO (WEEE)
Po zakończeniu okresu użytkowania
produktu nie wolno wyrzucać razem z
innymi odpadami komunalnymi.
Należy go dostarczyć do
prowadzonego przez władze miejskie
punktu zajmującego się segregacją
odpadów lub zakładu oferującego tego
rodzaju usługi.
Osobne usuwanie sprzętu AGD
pozwala uniknąć szkodliwego
wpływu na środowisko naturalne
i zdrowie ludzkie, wynikającego z
nieodpowiedniego usuwania tego
rodzaju sprzętu, oraz umożliwia
odzyskiwanie materiałów, z których
sprzęt ten został wykonany, a w
konsekwencji znaczną oszczędność
energii i zasobów naturalnych. O
konieczności osobnego usuwania
sprzętu AGD przypomina umieszczony
na produkcie symbol przekreślonego
pojemnika na śmieci.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134

Kenwood HG2100 Instrukcja obsługi

Kategoria
Grille
Typ
Instrukcja obsługi