DÅTID OV10 KARTA URZĄDZENIA
PL
5019 610 01067
OV D00
RUHUSKCZPL
FIDKNOSE
ITPTESNLFRGBDE GR
Uwaga: temperatury i czas pieczenia dotyczą 4 porcji.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
0 Piekarnik wyłączony -
OŚWIETLENIE
Włączenie żarówki wewnątrz piekarnika.
FUNKCJA STATYCZNA
Funkcja odpowiednia do pieczenia każdego rodzaju potrawy na jednym poziomie. Nagrzać piekarnik do
żądanej temperatury i włożyć potrawę, gdy pojawi się sygnalizacja osiągnięcia ustawionej temperatury.
Zaleca się piec na drugim lub trzecim poziomie. Funkcja ta nadaje się również do podgrzewania
mrożonek. Należy przestrzegać wskazówek dotyczących przygotowania podanych na opakowaniu
mrożonek.
WENTYLATOR
Do pieczenia ciast z płynnym nadzieniem (słonych i słodkich) oraz pizz na jednym lub dwóch
poziomach. W razie potrzeby zaleca się odwrócić potrawę, aby zapewnić jej równomierne upieczenie.
Nie trzeba nagrzewać piekarnika (za wyjątkiem pizzy i focacci).
GRILL
Do grillowania antrykotu, szaszłyków, kiełbasek, warzyw oraz przyrumieniania chleba. Nagrzewać
piekarnik przez 3 - 5 min. Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być zamknięte. Podczas pieczenia
mięsa dolewać nieco wody do ociekacza na pierwszej półce. W ten sposób zmniejszy się ilość dymu i
rozpryskiwanie się tłuszczu. Zaleca się obracać potrawę w czasie pieczenia.
TURBOGRILL
Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef, pieczenie). Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą
być zamknięte. Podczas pieczenia mięsa dolewać nieco wody do ociekacza na pierwszej półce. W ten
sposób zmniejszy się ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu. Obracać mięso w czasie pieczenia.
ROZMRAŻANIE
Z funkcji tej można korzystać do przyspieszenia rozmrażania żywności w temperaturze pokojowej.
Pozostawić potrawę w opakowaniu, aby uniknąć wysuszenia.
TURBOWENTYLATOR
Do pieczenia na jednym poziomie, np. owoców, ciast, warzyw, pizzy, drobiu.
TERMOWENTYLATOR
Do pieczenia na jednym lub kilku poziomach, bez nagrzewania piekarnika, potraw, które wymagają takiej
samej temperatury pieczenia (np.: ryby, warzywa, ciasta) bez wzajemnego przenikania zapachów.
GRZAŁKA DOLNA
Z funkcji można korzystać do kończenia pieczenia nadziewanych ciast oraz do większego
zagęszczania zup. Włączać na ostatnie 10/15 minut pieczenia.
PRZEPIS FUNKCJA
NA-
GRZEWANIE
POZIOM
(od dołu)
TEMP.
(°C)
CZAS
(min.)
AKCESORIA
I UWAGI
Ciasta drożdżowe X 2 160 - 180 35 - 55 ruszt + forma
Kruche ciasteczka/Rogaliki X 3 170 - 180 15 - 40 blacha do pieczenia
Chleb/Pizza/Focaccia X 3 190 - 230 30 - 40 ociekacz lub blacha do pieczenia
Baranina/cielęcina/wołowina/
wieprzowina
X 2 190 - 200 90 - 110 ociekacz lub ruszt + naczynie żaroodporne
Kurczak/królik/kaczka X 2 190 - 200 65 - 85 ociekacz lub ruszt + naczynie żaroodporne
Ryba pieczona/w folii (filet, w
całości)
X 2 180 - 200 50 - 60 ociekacz lub ruszt + naczynie żaroodporne
Lasagna/Zapiekany makaron/
Cannelloni/Zapiekanka
X 2 190 - 200 45 - 55 ruszt + naczynie żaroodporne
Tosty X 4 200 2 - 5 ruszt
Kiełbaski/Szaszłyki/Kotlety/
Hamburgery
X 4 200 30-50 ruszt+ociekacz z wodą na poziomie 1,
obrócić w połowie pieczenia
Ciasta z nadzieniem
(sernik, strucla, szarlotka)
X 1 180 - 200 50 - 60 ociekacz lub ruszt + naczynie
żaroodporne
Tarta warzywa+mięso
(tarty warzywne, quiche)
X 1 180 - 200 35 - 55 ruszt + forma
Warzywa faszerowane (pomidory,
papryki, cukinie, bakłażany)
X 2 180 - 200 40 - 60 ruszt + naczynie żaroodporne
Tarta warzywa+mięso
(tarty warzywne, quiche)
X 1 i 3 180 - 190 45 - 55 ruszt + naczynie żaroodporne
Zmienić poziomy w połowie pieczenia
Pizze/Focacce X 1 i 3 230 - 250 12 - 30 blacha do pieczenia + ociekacz
Zmienić poziomy w połowie pieczenia
Kurczak pieczony - 2 200 55 - 65 ruszt + ociekacz z wodą na poziomie 1
Krwisty rostbef - 3 200 30 - 40 ruszt + ociekacz z wodą na poziomie 1
Kruche ciasteczka/Rogaliki - 1 i 3 160 - 170 20 - 40 poziom 3 blacha do pieczenia
poziom 1 ociekacz
Paszteciki/Ciasto francuskie - 1 i 3 180 - 200 20 - 40 poziom 3 blacha do pieczenia
poziom 1 ociekacz
1. Panel sterowania
1.1. Pokrętło przełącznika funkcji
1.2. Zegar analogowy
1.3. Pokrętło termostatu
1.4. Czerwona kontrolka termostatu
2. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
3. Górny element grzewczy
4. Element grzewczy grilla (regulowany)
5. Oświetlenie tylne piekarnika
6. Okrągły element grzewczy (niewidoczny)
7. Wentylator
8. Dolny element grzewczy (niewidoczny)
9. Zimne drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
JAK URUCHOMIĆ PIEKARNIK
Ustawić pokrętło wyboru funkcji na żądaną funkcję. Zapali się oświetlenie piekarnika.
Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądanej temperaturze. Zapala się czerwona kontrolka termostatu.
Kontrolka się wyłączy w momencie osiągnięcia wybranej temperatury. Po zakończeniu pieczenia obrócić pokrętła w pozycję “0”.
ZEGAR ANALOGOWY
Zegar analogowy umożliwia:
1) Wyświetlanie aktualnej godziny. Aby zmienić godzinę, należy pociągnąć przycisk (B) i obrócić go w kierunku zgodnym z
ruchem wskazówek zegara, aby ustawić aktualną godzinę.
2) Zaprogramowanie czasu rozpoczęcia pieczenia. Czas rozpoczęcia pieczenia można zaprogramować z maksymalnym
wyprzedzeniem 12 godzin.
3) Zaprogramowanie czasu pieczenia Dzięki zaprogramowaniu czasu pieczenia zapewnia się pracę piekarnika (przy dowolnej
funkcji) przez określony czas, po upływie którego piekarnik samoczynnie się wyłącza. Maksymalny czas pieczenia, jaki można
ustawić, to 180 minut.
Upewnić się, że na początku każdego cyklu pieczenia w okienku pojawia się (C) symbol 0 lub (pozycja WYŁ.).
PIECZENIE RĘCZNE (bez zaprogramowanego czasu rozpoczęcia i czasu pieczenia)
1) Pociągnąć przycisk (A) i obracać go, dopóki wskazówka (D) nie znajdzie się na godzinie wskazywanej przez zegar (wskazówka godzinowa).
2) Obracać przycisk (A) w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara (bez pociągania go), dopóki nie pojawi się symbol | lub w okienku (C).
3) Ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbolu żądanej funkcji. Zapali się oświetlenie piekarnika.
4) Ustawić żądaną temperaturę, obracając pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara. Zapali się czerwona kontrolka termostatu.
5) Po zakończeniu pieczenia ustawić ponownie pokrętła (wyboru funkcji i termostatu) w położeniu WYŁ.-0 lub • (w zależności od modelu)
6) Aby powrócić do pozycji 0 lub (pozycja WYŁ.), należy obracać przycisk A w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara.
PIECZENIE RĘCZNE (z zaprogramowanym czasem rozpoczęcia pieczenia, ale bez czasu pieczenia)
1) Pociągnąć przycisk (A) i obracać go, dopóki wskazówka (D) nie ustawi się na godzinie, o której chce się rozpocząć pieczenie
(np. o godzinie 6 - tak, jak pokazano na rysunku).
2) Obracać przycisk (A) w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara (bez pociągania go), dopóki symbol | lub nie pojawi się w okienku (C).
3) Ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbolu żądanej funkcji. Oświetlenie piekarnika nie włączy się, dopóki godzina pokazywana przez wskazówki nie
będzie odpowiadać tej, którą ustawiono na wskazówce D.
4) Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądanej temperaturze. Czerwona kontrolka termostatu nie
zapali się, dopóki godzina pokazywana przez wskazówki nie będzie odpowiadać tej, którą ustawiono na wskazówce D.
5) Po zakończeniu pieczenia ustawić ponownie pokrętła (wyboru funkcji i termostatu) w położeniu WYŁ.-0 lub • (w zależności od modelu)
PIECZENIE ZAPROGRAMOWANE (z zaprogramowanym czasem rozpoczęcia pieczenia i czasem pieczenia)
1) Pociągnąć przycisk (A) i obracać go, dopóki wskazówka (D) nie ustawi się na godzinie, o której chce się rozpocząć pieczenie
(np. o godzinie 6 - tak, jak pokazano na rysunku).
2) Obracać przycisk (A) w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara (bez pociągania go), dopóki w okienku (C) nie pojawi się czas pieczenia (1 - 180 min.).
3) Ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbolu żądanej funkcji. Oświetlenie piekarnika nie włączy się, dopóki godzina pokazywana przez wskazówki nie
będzie odpowiadać tej, którą ustawiono na wskazówce D.
4) Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądanej temperaturze. Czerwona kontrolka termostatu nie
zapali się, dopóki godzina pokazywana przez wskazówki nie będzie odpowiadać tej, którą ustawiono na wskazówce D.
5) Po upływie zaprogramowanego czasu pieczenia rozlegnie się sygnał dźwiękowy i piekarnik samoczynnie wyłączy się.
Aby wyłączyć sygnał dźwiękowy, należy obracać przycisk (A) w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara (bez pociągania go), dopóki w okienku
nie pojawi się symbol 0 lub .
6) Jeżeli po upływie zaprogramowanego czasu pieczenia chce się przedłużyć pieczenie, należy postępować zgodnie z powyższymi
wskazówkami dotyczącymi programowania lub przejść do procedury pieczenia ręcznego.
PIECZENIE ZAPROGRAMOWANE (z zaprogramowanym czasem pieczenia, ale bez czasu rozpoczęcia pieczenia)
1) Pociągnąć przycisk (A) i obracać go, dopóki wskazówka (D) nie znajdzie się na godzinie wskazywanej przez zegar (wskazówka godzinowa).
2) Obracać przycisk (A) w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara (bez pociągania go), dopóki w okienku (C) nie pojawi się czas pieczenia (1 - 180 min.).
3) Ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbolu żądanej funkcji. Zapali się oświetlenie piekarnika.
4) Obrócić pokrętło termostatu w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądanej temperaturze.
Zapali się czerwona kontrolka termostatu.
5) Po upływie zaprogramowanego czasu pieczenia rozlegnie się sygnał dźwiękowy piekarnik samoczynnie wyłączy się.
Aby wyłączyć sygnał dźwiękowy, należy obracać przycisk (A) w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara (bez pociągania go), dopóki w okienku
nie pojawi się symbol 0 lub .
6) Jeżeli po upływie zaprogramowanego czasu pieczenia chce się przedłużyć pieczenie, należy postępować zgodnie z powyższymi
wskazówkami dotyczącymi programowania lub przejść do procedury pieczenia ręcznego.
Pierwsza
Ostatnia
poziom
poziom
1 Ruszt:
1 Blacha
do ciast:
2 Panele
katalityczne:
1 Tacka do
ociekania: