93
Komora lodówki
∙ Efekt chodzenia w czci lodówkowej nie jest taki sam we
wszystkich miejscach. Stosunkowo najcieplej jest w strefi e
w pobliu drzwi u góry, a najchodniej jest w pobliu tylnej
cianki na dole komory.
∙ Dlatego zaleca si przechowywanie ywnoci wedle
nastpujcego systemu:
∙ Na półkach w komorze (od dou w gór): pieczywo, dania
gotowe, nabia, miso, ryba oraz wdliny/kiebasa.
∙ W komorach na warzywa: warzywa, saatki i owoce.
∙ Na półkach w drzwiach (od dou w gór): maso, ser, jaja,
soiki (np. z musztard), niewielkie butelki, due butelki,
mleko i kartony z sokami.
∙ Pyny oraz ywno o intensywnym zapachu lub tak,
która atwo pochania zapachy (np. ser, ryba, maso) naley
przechowywa
w osobnych, hermetycznie zamknitych
pojemnikach.
∙ Ciepłą żywność należy pozostawić do ostygnięcia do
temperatury pokojowej przed włożeniem do lodówki.
∙ Naley dba o to, by drzwi byy dokadnie zamknite i by
pomidzy ich uszczelk a ram lodówki nie dostawaa si
ywno przechowywana w lodówce.
Komora zamrażarki:
∙ Komora zamraarki przeznaczona jest do zamraania i
dugoterminowego przechowywania zamroonej ywnoci
oraz do wytwarzania lodu.
∙ Aby ywno nie utracia swoich wartoci odywczych i
witamin, naley j zamrozi jak najszybciej. W tym celu
naley umieci przygotowan ywno w komorze
szybkiego zamraania, ukadajc j w odpowiednich
odstpach, w jednym lub dwóch rzdach. Komora szybkiego
zamraania w zamraarce oznaczona jest napisem Fast
Freeze. Zaleca si wkadanie ywnoci przeznaczonej
do zamroenia najpierw do tej komory w celu szybkiego
zamroenia, a nastpnie przeoenie zamroonego produktu
do innej (odpowiedniej) czci po 24 godzinach.
∙ W celu zapewnienia odpowiedniej
cyrkulacji chodnego powietrza
naley zachowa co najmniej
3-centymetrowy dystans
pomidzy zespoem parownika a
tack z ywnoci przeznaczon
do zamroenia.
∙ Niezamroona ywno nie moe styka si produktami ju
zamroonymi.
∙ Ostrzeżenie! Nie przekracza maksymalnej, dopuszczalnej
masy do zamroenia na dzie. W tabeli danych
technicznych, na kocu niniejszej instrukcji, znajduje si
informacja o maksymalnej, dziennej masie do zamroenia.
∙ Chcc szybko zamrozi produkt, naley ustawi regulator
temperatury w pozycji Max. Po 24 godzinach, kiedy
ywno bdzie ju odpowiednio zamroona, regulator
temperatury mona ustawi z powrotem na poprzedni
pozycj.
∙ Czas zamraania mona skróci dzielc ywno na
mniejsze porcje.
∙ Odpowiednim materiaem pakunkowym na mroon
ywno s przeroczyste (nie kolorowe) woreczki
plastikowe lub folia aluminiowa. Przed uyciem
naley dobrze przewietrzy materia opakunkowy, a
przed wo
eniem do zamraarki naley sprawdzi czy
zamknicie jest szczelne. Zaleca si opisywanie kadego
pakunku przechowywanego w zamraarce odpowiednimi
informacjami, jak rodzaj ywnoci, data zamroenia i data
przydatnoci do spoycia.
∙ Nie zamraa napojów gazowanych, ciepej ywnoci ani
napojów w butelkach.
∙ Zamroon ywno mona rozmraa w lodówce. Dziki
temu ywno rozmraa si wolniej i zachowuje swój
smak. Poza tym zamroona ywno uatwia utrzymanie w
lodówce wymaganej temperatury.
W poniższej tabeli podano okresy przydatności do
spożycia (w miesiącach) mrożonej żywności.
∙
Nie naley przekracza podanych tu okresów
przechowywania.
∙ Ponadto naley zawsze przestrzega daty wanoci
mroonki podanej przez producenta.
∙ W przypadku odczenia urzdzenia od zasilania na duy
czas (np. w wyniku przerwy w dostawie prdu), nie otwiera
drzwi – dziki temu w komorze utrzyma si stosunkowo
najnisza temperatura. W tabeli danych technicznych
znajduje si szczegóowa informacja o maksymalnym,
bezpiecznym okresie przechowywania w przypadku
awarii. Nawet nieznaczne podwyszenie si temperatury
wewntrz spowoduje skrócenie dopuszczalnego okresu
przechowywania ywnoci.
Półka zamrażarki
Póka zamraarki umoliwia delikatne zamraanie wraliwych
produktów, jak zioa czy owoce, zapobiegajc ich stykaniu
si. Umieszcza pojedynczo na póce produkty przeznaczone
do mroenia i w ten sposób zamraa je. Po 8-10 godzinach
zdj zamroone produkty z póki i umieci je w odpowiednich
pojemnikach.
Przygotowanie lodu
Do przygotowywania lodu zaczono specjaln tack. Napeni
tack w ¾ pitn wod i wstawi na kilka godzin do zamraarki.
Kostki lodu bdzie mona atwiej wyj, kiedy pozostawi si
najpierw tack w temperaturze pokojowej na 5 minut.