7
PL
Urządzenie na czas trans
por tu zostało za bez pie czo ne
przed uszko dze niem. Po
roz pa ko wa niu urzą dze nia
pro si my Pań stwa o usu nię
cie ele men tów opa ko wa nia
w spo sób nieza gra ża ją cy
śro do wi sku. Wszystkie materiały za sto so
wa ne do opa ko wa nia są nie szko dli we dla
środowiska na tu ral ne go, w 100% nadają
się do odzysku i oznakowano je od po
wied nim symbolem. Uwaga! Materiały
opa ko wa nio we(wo recz ki po li ety le no we,
kawałki sty ro pia nu itp.) na le ży w trakcie
rozpakowywania trzy mać z dala od dzieci.
ROZPAKOWANIE WYCOFANIE Z EKSPLOATACJI
Po zakończeniu okresu użyt
ko wa nia nie wol no usuwać ni
niej sze go produktu po przez
nor mal ne odpady ko mu nal ne,
lecz na le ży go oddać do punk
tu zbiór ki i re cy klin gu urzą dzeń
elek trycz nych i elek tro nicz nych. In for mu je
o tym sym bol, umiesz czo ny na pro duk
cie, in struk cji ob słu gi lub opa ko wa niu.
Zastosowane w urządzeniu tworzywa
na da ją się do powtórnego użycia zgodnie
z ich ozna cze niem. Dzięki powtórnemu
użyciu, wykorzystaniu materiałów lub
in nym for mom wy ko rzy sta nia zużytych
urządzeń wnoszą Państwo istotny wkład w
ochronę naszego śro do wi ska. Informacji
o właściwym punkcie usuwania zużytych
urządzeń udzieli Państwu ad mi ni stra cja
gminna.
USUWANIE / ZŁOMOWANIE ZUŻYTEGO SPRZĘTU
ŚRODOWISKO
Kto korzysta z energii w spo sób od po wie dzial ny, chroni nie tylko do mo wą
kasę, lecz działa świa do mie na rzecz śro do wi ska na tu ral ne go. Dla te go
po móż my, oszczę dzaj my ener gię elek trycz ną! A czyni się to w na stę pu
ją cy spo sób:
● Stosowanie pra wi dło wych naczyń do go to wa nia.
Garnki z płaskim i grubym dnem po zwa la ją zaoszczędzić do 1/3 energii elek
trycz nej. Na le ży pamiętać o po kryw ce, w prze ciw nym ra zie zużycie energii elek
trycz nej wzrasta czte ro krot nie!
● Dobranie naczyń do gotowania do po wierzch ni pola grzejnego. Naczynie do
gotowania nie po win no być ni gdy mniejsze od pola grzejnego.
● Dbanie o czystość palników, rusztu, pły ty podpalnikowej. Zabrudzenia zakłócają
prze ka zy wa nie cie pła – silnie przypalone za bru dze nia da się czę sto usunąć już
tylko środ ka mi sil nie ob cią ża ją cy mi śro do wi sko naturalne. Szczególną czystość
należy zachować przy otwo rach płomieniowych pierścieni pod koł pa ko wych oraz
otworach dysz palników.
● Unikanie niepotrzebnego „za glą da nia do garnków”.
● Wyłączanie w porę i wykorzystywanie ciepła szczątkowego. W przypadku długich
czasów gotowania wyłączać pola grzejne na 510 minut przed końcem gotowania.
Oszczędza się przez to do 20% energii elektrycznej.
● Nie wbudowywanie płyty w bez po śred niej bli sko ści chło dzia rek/za mra ża rek.
Zużycie energii elektrycznej przez nie, nie po trzeb nie wzrasta.
JAK OSZCZĘDZAĆ ENERGIĘ