Amica PGX6510 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
13
SZANOWNY KLIENCIE
Płyta Amica to połączenie wyjątkowej łatwości obsługi i doskonałej efektywności. Po prze czy ta niu instrukcji, ob-
sługa płyty nie będzie problemem.
Płyta, która opuściła fabrykę była dokładnie sprawdzona przed zapakowaniem pod wzglę dem bezpieczeństwa i
funkcjonalności na stanowiskach kontrolnych.
Prosimy Państwa o uważną lekturę instrukcji obsługi przed uruchomieniem urządzenia. Przestrzeganie zawartych
w niej wskazówek uchroni Państwa przed niewłaściwym użyt ko wa niem. Instrukcję należy zachować i przechowywać
tak, aby mieć ją zawsze pod ręką. Należy dokładnie przestrzegać instrukcji obsługi w celu uniknięcia nieszczęśliwych
wypadków.
Uwaga!
Urządzenie obsługiwać tylko po przeczytaniu / zrozumieniu niniejszej instrukcji.
Urządzenie zostało zaprojektowane wyłącznie jako urządzenie do gotowania.Każde inne jego zastosowanie
(np. do ogrzewania pomieszczeń) jest niezgodne z jego przeznaczeniem i może być niebezpieczne.
Producent zastrzega sobie możliwość dokonywania zmian nie wpływających na dzia ła nie urządzenia.
SPIS TREŚCI
Przyłączenia kuchenki do butli z gazem płynnym lub do istniejącej instalacji
może wykonać wyłącznie uprawniony instalator z zachowaniem wszystkich
przepisów bezpieczeństwa.
Masz wątpliwości? Nie wszystko, co przeczytałeś w instrukcji jest zrozumiałe -
za dzwoń do Centrum Serwisowego, gdzie uzyskasz wszechstronną pomoc.
tel. 801 801 800
ŚRODOWISKO
Urządzenie na czas trans por tu zostało
za bez pie czo ne przed uszko dze niem
przez opa ko wa nie. Po roz pa ko wa niu
urzą dze nia pro si my Pań stwa o usu nię-
cie ele men tów opa ko wa nia w spo sób
nie za gra ża cy śro do wi sku.
Wszystkie materiały za sto so wa ne do
opa ko wa nia nie szko dli we dla śro-
dowiska na tu ral ne go, w 100% nadają się do odzysku i
oznakowano je od po wied nim symbolem.
Uwaga!Materiały opa ko wa nio we(wo recz ki po li ety le no we,
kawałki sty ro pia nu itp.) na le ży w trakcie rozpakowywania
trzy mać z dala od dzieci.
ROZPAKOWANIE USUWANIE ZUŻYTYCH URZĄDZEŃ
To urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dy-
rektywą Europejską 2002/96/WE oraz polską
Ustawą o zużytym sprzęcie elektrycznym i
elektronicznym symbolem przekreślonego
kontenera na odpady.
Takie oznakowanie informuje, że sprzęt ten,
po okresie jego użytkowania nie może być
umieszczany łącznie z innymi odpadami
pochodzącymi z gospodarstwa domowego.
Użytkownik jest zobowiązany do oddania go
prowadzącym zbieranie zużytego sprzętu elektrycznego
i elektronicznego. Prowadzący zbieranie, w tym lokalne
punkty zbiórki, sklepy oraz gminne jednostki, tworzą
odpowiedni system umożliwiający oddanie tego sprzętu.
Właściwe postępowanie ze zużytym sprzętem elek-
trycznym i elektronicznym przyczynia się do uniknięcia
szkodliwych dla zdrowia ludzi i środowiska naturalnego
konsekwencji, wynikających z obecności składników
niebezpiecznych oraz niewłaściwego składowania i prze-
twarzania takiego sprzętu.
PL
ŚRODOWISKO 13
WSKAZÓWKI ODNOŚNIE BEZPIECZEŃSTWA 14
OPIS WYROBU 16
INSTALACJA 17
OBSŁUGA 20
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA 22
GWARANCJA, OBSŁUGA POSPRZEDAŻNA 22
POSTĘPOWANIE W SYTUACJACH AWARYJNYCH 23
14
WSKAZÓWKI ODNOŚNIE BEZPIECZEŃSTWA
Uwaga.Urządzenie i jego dostępne części stają się gorące
podczas użycia. Możliwość dotknięcia elementów grzejnych
powinno być objęte szczególną troską. Dzieci poniżej 8 roku
życia powinny trzymać się z daleka, chyba że są pod stałą
opieką.
Niniejszy sprzęt może być używany przez dzieci w wieku od
8 lat i wyżej i osoby z ograniczeniami zycznymi, czuciowymi
albo umysłowymi albo brakiem doświadczenia i wiedzy, jeśli
odbywa się pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją użytko-
wania sprzętu, przekazanej przez osoby odpowiadające za
ich bezpieczeństwo. Należy zwracać uwagę na dzieci, aby
nie bawiły się sprzętem. Sprzątanie i czynności obsługowe
nie powinny być robione przez dzieci bez nadzoru.
Uwaga. Gotowanie bez nadzoru tłuszczu lub oleju na płycie
kuchennej może być niebezpieczne i doprowadzić do pożaru.
NIGDY nie próbuj gasić ognia wodą, ale wyłącz urządzenie i
wtedy przykryj płomień np. pokrywką lub niepalnym kocem.
Uwaga. Niebezpieczeństwo pożaru: nie gromadź rzeczy na
powierzchni do gotowania.
Urządzeniem nie należy sterować zewnętrznym zegarem
lub niezależnym układem zdalnego sterowania.
Do czyszczenia płyty nie wolno używać sprzętu do czysz-
czenia parą.
Kto korzysta z energii w spo sób od po wie dzial ny, chroni nie tylko do mo kasę, lecz działa świa do mie na
rzecz śro do wi ska na tu ral ne go. Dla te go po móż my, oszczę dzaj my ener gię elek trycz ną! A czyni się to w na-
stę pu cy spo sób:
l Stosowanie pra wi dło wych naczyń do go to wa nia.
Garnki z płaskim i grubym dnem po zwa la ją zaoszczędzić do 1/3 energii elek trycz nej. Na le ży pamiętać o po kryw-
ce, w prze ciw nym ra zie zużycie energii elek trycz nej wzrasta czte ro krot nie!
l Dobranie naczyń do gotowania do po wierzch ni pola grzejnego. Naczynie do gotowania nie po win no być ni gdy
mniejsze od pola grzejnego.
l Dbanie o czystość palników, rusztu, pły ty podpalnikowej. Zabrudzenia zakłócają prze ka zy wa nie cie pła – silnie
przypalone za bru dze nia da się czę sto usunąć już tylko środ ka mi sil nie ob cią ża cy mi śro do wi sko naturalne.
Szczególną czystość należy zachować przy otwo rach płomieniowych pierścieni pod koł pa ko wych oraz otworach
dysz palników.
l Unikanie niepotrzebnego „za glą da nia do garnków”.
l Wyłączanie w porę i wykorzystywanie ciepła szczątkowego. W przypadku długich czasów gotowania wyłączać
pola grzejne na 5-10 minut przed końcem gotowania. Oszczędza się przez to do 20% energii elektrycznej.
l Nie wbudowywanie płyty w bez po śred niej bli sko ści chło dzia rek/za mra ża rek.
Zużycie energii elektrycznej przez nie, nie po trzeb nie wzrasta.
JAK OSZCZĘDZAĆ ENERGIĘ
ŚRODOWISKO
PL
15
Przed pierw szym użyciem płyty grzejnej na le ży prze czy tać in struk cję użyt ko wa nia. W ten spo sób za-
pew nia my sobie bez pie czeń stwo oraz unikamy uszko dze nia pły ty.
Należy zwracać uwagę na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem.
Szczególnie gorące palniki nawierzchniowe, ruszta, ustawione naczynia z gorącymi płynami mogą być
przyczyną poparzenia dziecka.
Należy uważać, żeby elektryczny przewód przyłączeniowy zmechanizowanego sprzętu nie dotykał
gorących części kuchenki.
Wtyczka przewodu przyłączeniowego powinna być dostępna po zainstalowaniu kuchenki.
Zabrania się instalować kuchenkę w pobliżu urządzeń chłodniczych.
Nie należy pozostawiać kuchenki bez nadzoru podczas smażenia. Oleje i tłuszcze mogą się zapalić z
powodu przegrzania.
Uważać na moment zagotowania, by nie dopuścić do zalania palników.
Jeżeli nastąpi uszkodzenie kuchenki to można ponownie używać po usunięciu wady przez fachowca.
Nie otwierać kurka na przyłączu gazu lub zaworu na butli bez uprzedniego sprawdzenia czy wszystkie
kurki są zamknięte.
Nie dopuszczać do zalewania palników oraz ich zanieczyszczania. Zabrudzone oczyścić i wysuszyć
natychmiast po wystudzeniu.
Nie wolno stawiać naczyń bezpośrednio na palnikach.
Nie ustawiać naczyń na ruszcie nad jednym palnikiem o masie większej niż 5 kg, natomiast na całym
ruszcie max. 25 kg. Nie dopuszcza się stawiania jednego naczynia na dwóch palnikach jednocześnie.
Nie uderzać w pokrętła i palniki.
Zabrania się dokonywania przeróbek i napraw kuchenki przez osoby nie przeszkolone zawodowo.
Zabrania się otwierania kurków kuchenki nie mając w ręce zapalonej zapałki lub urządzenia do zapalania
gazu.
Zabrania się gasić płomień palnika przez dmuchanie.
Zabrania się samowolnego dokonywania przeróbek kuchenki na inny rodzaj gazu, przenoszenia
kuchenki w inne miejsce oraz dokonywania zmian w instalacji zasilającej. Czynności te może wykonywać
uprawniony instalator.
Nie dopuszczać do kuchenki małych dzieci oraz osób niezapoznanych z instrukcją użytkowania.
W RAZIE PODEJRZENIA ULATNIANIA SIĘ GAZU NIE WOLNO:
zapalać zapałek, palić papierosów, włączać i wyłączać odbiorników elektrycznych (dzwonek lub
włącznik oświetlenia) oraz używać innych urządzeń elektrycznych i mechanicznych powodujących
powstawanie iskry elektrycznej lub udarowej. W takim przypadku należy natychmiast zamknąć zawór
na butli z gazem lub kurek odcinający instalację gazową i przewietrzyć pomieszczenie, a następnie
wezwać osobę uprawnioną do usunięcia przyczyny.
W każdej sytuacji spowodowanej usterką techniczną należy bezwzględnie odłączyć zasilanie elektryczne
kuchenki (stosując powyższą zasadę) i zgłosić usterkę do naprawy.
Nie wolno przyłączyć do instalacji gazowej żadnych przewodów antenowych, np. radioodbiorników.
W przypadku zapalenia się gazu uchodzącego z nieszczelnej instalacji należy natychmiast zamknąć
dopływ gazu przy pomocy zaworu odcinającego.
W przypadku zapalenia się gazu uchodzącego z nieszczelnego zaworu butli gazowej należy: na
butlę zarzucić mokry koc, w celu ostudzenia butli zakręcić zawór na butli. Po ostudzeniu należy butlę
wynieść na otwartą przestrzeń. Zabrania się powtórnej eksploatacji uszkodzonej butli.
W przypadku kilkudniowej przerwy w użytkowaniu kuchni należy zamknąć zawór główny na instalacji
gazowej, natomiast przy korzystaniu z butli gazowej po każdorazowym użytkowaniu.
Uwaga! Jeżeli przewód zasilający nieodłączalny ulegnie uszkodzeniu, to powinien on być wymieniony
u wytwórcy lub w specjalistycznym zakładzie naprawczym albo przez wykwalikowaną osobę w celu
uniknięcia zagrożenia.
Użytkowanie urządzenia do gotowania i pieczenia powoduje wydzielanie się ciepła i wilgoci w
pomieszczeniu, w którym jest zainstalowane. Należy upewnić się, czy pomieszczenie kuchenne jest
dobrze przewietrzane; należy utrzymywać otwarte naturalne otwory wentylacyjne lub zainstalować
środki wentylacji mechanicznej (okap z mechanicznym wyciągiem).
Długotrwałe intensywne używanie urządzenia może wymagać dodatkowego przewietrzania, na
przykład otwarcia okna lub bardziej skutecznej wentylacji, np.zwiększenia wydajności wentylacji
mechanicznej, jeśli jest stosowana.
PL
16
OPIS WYROBU
Kuchenka gazowa PLG4.0ZpZtR / PGX 6510
1,2,3 - palniki nawierzchniowe
4 - pokrętła palników z
włącznikiem iskrownika
5 - ruszty pod naczynia
DANE TECHNICZNE
l wysokość 120 mm
l głębokość 500 mm
l szerokość 580 mm
l masa kuchenki 11,2 kg
Kuchenka wyposażona jest w palniki:
1 - palnik duży, obciążenie cieplne - 3 kW
2 - palnik mały, obciążenie cieplne - 1 kW
3 - palniki średnie, obciążenie cieplne - 1,75 kW
Kategoria urządzenia: PL: II2E3B/P
Kuchenka posiada przyłącze rurowe - G1/2˝ ISO 228-1
1
PL
1
2
3
4
5
3
17
Poniższe instrukcje przeznaczone do wykwalikowanego specjalisty in sta lu ce go urzą dze nie. Instrukcje te mają
na celu zapewnienie możliwie najbardziej pro fe sjo nal ne go wy ko na nia czyn no ści zwią za nych z instalacją i kon ser wa cją
urzą dze nia.
Ustawienie kuchenki
l Pomieszczenie kuchenne po win no być suche i prze wiew ne oraz po sia dać spraw ną wentylację zgodnie z obo wią-
zu cy mi przepisami tech nicz ny mi.Pod sta wą praw ną, w oparciu o którą oceniami przydatność pomieszczenia do
za in sta lo wa nia w nim kuchenki gazowej, jest Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwiet nia 2002r.
w sprawie warunków tech nicz nych, jakim powinny od po wia dać budynki i ich usy tu owa nie.
l Pomieszczenie powinno być wy po sa żo ne w system wentylacji odprowadzający na zewnątrz spaliny powstałe
podczas spalania. Instalacja ta powinna się skła dać z kratki wentylacyjnej lub okapu. Okapy należy montować
zgodnie z wska zów ka mi podanymi w dołączonych do nich in struk cjach obsługi.
l Pomieszczenie powinno również umoż li wiać dopływ powietrza, które jest nie zbąd ne do właściwego spalania gazu.
Dopływ powietrza powinien być nie mniej szy niż 2m3/h na 1 kW mocy palników. Powietrze może być dostarczane
w wy ni ku bez po śred nie go prze pły wu z ze wnątrz przez kanał o przekroju min.100cm2 , bądź po śred nio z są sied-
nich po miesz czeń, które wyposażone są w kanały wen ty la cyj ne wychodzące na zewnątrz.
l Odległość pomiędzy palnikami nawierzchniowymi a odciągiem kominowym powinna wynosić min. 750 mm
(Rys.3).
OPIS WYROBU
3
INSTALACJA
Instalowanie kuchenek gazowych
l przygotować miejsce (otwór) w blacie mebla wg szkicu montażowego (rys 6),
l minimalna przestrzeń jaką należy zostawić wolną pod płytą gazową wynosi 130 mm,
l przykleić taśmę (zał. przez producenta) jedną stroną do krawędzi płyty, od strony spodniej płyty,
l dokonać podłączenia kuchenki do sieci gazowej i elektrycznej zgodnie z instrukcją obsługi kuchenki,
l oczyścić blat z kurzu, odkleić papier zabezpieczający taśmę, włożyć płytę w otwór i mocno docisnąć do blatu,
l ustawić uchwyty mocujące (rys 4) prostopadle do brzegu kuchenki i dokręcić do oporu,
l po zamontowaniu kuchenki w blacie należy sprawdzić jej działanie, a szczególnie zabezpieczenie przeciwwypływowe i
zapalacz.
1 - Blat
2 - Wkręt
3 - Uchwyt mocujący
4 - Kuchenka do wbudowania
Sposób przykręcenia uchwytów mo cu cych do blatu
4
350mm
350mm
250mm
250mm
750mm
50mm
50mm
Min 300
850mm
PL
18
INSTALACJA
Wskazówki dla instalatora
Instalator powinien:
l posiadać uprawnienia gazowe
l zapoznać się z informacjami znajdującymi się na tabliczce znamionowej kuchenki o rodzaju gazu do jakiego jest
przystosowana. Informacje porównać z warunkami dostawy gazu w miejscu instalowania.
l sprawdzić
skuteczność wietrzenia tj. wymiany powietrza w pomieszczeniu.
szczelność połączeń armatury gazowej.
skuteczność działania wszystkich elementów funkcjonalnych.
l dla prawidłowego działania zapalaczy i zabezpieczenia przeciwwypływowego, wyregulować ustawienie pokręteł
gazowych przy pomocy załączonych podkładek,
l sprawdzić działanie zapalaczy i zabezpieczenia przeciwwypływowego,
w przypadku nieprawidłowego działania zdjąć pokrętło, wykonać regulację przez włożenie podkładki (pod-
kładek) na trzpień zaworu,
sprawdzić działanie zapalaczy i zabezpieczenia przeciwwypływowego,
po wykonanej regulacji układ zabezpieczyć podkładką zaciskową i założyć pokrętło.
Wydać użytkownikowi świadectwo podłączenia kuchenki gazowej i zapoznać go z obsługą.
UWAGA! Przyłączenia kuchenki do butli z gazem płynnym lub do ist nie cej in sta la cji może wy ko nać
wyłącznie uprawniony instalator z za cho wa niem wszyst kich prze pi sów bezpieczeństwa.
Kuchenka posiada rurowy króciec gwintowany o średnicy G1/2” służący do pod łą cze nia do instalacji gazowej. W wersji
na gaz płynny (propan-butan) na króciec nakręcona jest koń ców ka do węża 8 x 1 mm. Przewód doprowadzający gaz
nie powinien dotykać metalowych elementów osłony.
ZWRÓCIĆ UWAGĘ: na zachowanie szczelności połączeń.
Po zakończeniu instalacji kuchni na le ży sprawdzić szczelność wszyst kich po łą czeń stosując do tego np. wodę z
mydłem.
Do sprawdzenia szczelności nie wol no stosować ognia.
Prosimy o szczegółowe zapoznanie się z treścią instrukcji obsługi i postępowanie zgodnie z zawartymi w niej wska-
zówkami.
Mamy do czynienia z gazem. Dlatego kuchenka powinna być pod łą czo na do in sta la cji gazowej do takiego rodzaju
gazu do jakiego została fa brycz nie przy sto so wa na.
Kuchenka powinna być podłączona wyłącznie przez instalatora po sia da ce go stosowne uprawnienia.
Informacja o rodzaju gazu do jakiego przystosowana jest kuchenka fa brycz nie, znaj du je się na tabliczce zna-
mionowej.
Przystosowanie kuchenki do okre ślo ne go rodzaju gazu
Czynność ta może być wykonana tylko przez instalatora z odpowiednimi uprawnieniami.
Jeśli gaz, którym ma być zasilana kuchenka różni się od gazu przewidzianego dla ku chen ki w wersji fabrycznej tzn.
G 20 (GZ 50) 20 mbar, na le ży wymienić dysze palnika i prze pro wa dzić regulację płomienia.
5
PL
19
INSTALACJA
Wymiana dyszy palnika- dy szę wykręcić za pomocą spe cjal ne go klucza nasadowego 7 i wymienić na
nową odpowiednio do rodzaju gazu (patrz tabela powyżej).
Po zakończeniu przezbrajania, należy umieścić nalepkę z opisem rodzaju gazu, do jakiego kuchenka jest
przystosowana.
Regulacja zaworów
Regulacji zaworów należy dokonywać na zapalonym palniku w położeniu „płomień oszczęd ny”.
- należy zdjąć pokrętło a następnie cienkim wkrę ta kiem wpro wa dzo nym w trzpień zaworu wy re gu lo wać wiel kość
płomienia (Rys. 7),
7
W celu sprawdzenia płomienia należy wygrzać palnik na pełnym płomieniu przez ok. 10 min., a następnie przekręcić
pokrętło zaworu na płomień oszczędny. Płomień nie powinien zgasnąć ani przeskoczyć na dyszę. Gdy jednak tak się
stanie należy powtórzyć regulację zaworów.
Uwaga!
Przestawienie urządzenia w celu dostosowania go do gazu, innego niż wynika to z oznakowania wytwórcy na
tabliczce znamionowej kuchenki lub zakupu kuchenki na inny rodzaj gazu niż jest zainstalowany w mieszkaniu,
leży wyłącznie w gestii użytkownik - instalator.
Kuchenki dostarczone przez wytwórcę posiadają palniki przy sto so wa ne fa brycz nie do spalania gazu podanego
na tabliczce zna mio no wej oraz w kar cie gwa ran cyj nej.
Tabliczka znamionowa znajduje się na spodzie osłony dolnej z informującą do ja kie go rodzaju gazu prze zna-
czo na jest kuchenka.
W celu przystosowania kuchenki do spalania innego rodzaju gazu na le ży do ko nać:
l wymiany dysz (patrz tabela ze sta wie nio wa),
l regulacji zmniejszonego przepływu zaworów.
Przezbrojenie kuchenki na inny rodzaj gazu
RODZAJ GAZU
OZNACZANIE ŚREDNICY DYSZY
MAŁY ŚREDNI DUŻY
2H G20/20mbar 0,72 2 x 0,97 1,15
3+ G30/28÷30/37mbar,
3B/P G30/37mbar
0,5 2 x 0,65 0,85
Palniki Płomień
Przezbrojenie kuchenki
z gazu płynnego na gaz
ziemny
Przezbrojenie kuchenki
z gazu ziemnego na gaz
płynny
Palniki
nawierzchniowe
Pełen
płomień
Dyszę palnika wy mie nić na
od po wied nią wg. Ta be li 1
Dyszę palnika wy mie nić na
od po wied nią wg. Ta be li 1
Płomień
oszczędny
Iglicę regulacyjną(Rys.7)
lekko wykręcić i wyregulować
wielkość płomienia
Iglicę regulacyjną(Rys.7) lekko
wkręcić,sprawdzić wielkość i
stabilność płomienia
PL
20
OBSŁUGA
Dobór płomienia
Prawidłowo wyregulowane palniki posiadają płomień koloru jasnoniebieskiego o wyraźnie zarysowanym stożku
wewnętrznym. Dobór wielkości płomienia zależy od ustawienia pokrętła palnika.
- palnik włączony
duży płomień
- palnik włączony
mały płomień (oszczędny)
palnik wyłączony
8
Na przykładzie obsługi palnika pokazano prawidłową obsługę polegającą na doborze płomienia (Rys.8). Prawidłowy
sposób gotowania polega na ustawieniu pokrętła palnika w pozycji ,,duży płomień’’ - w celu zagotowania potraw i
przestawienia w pozycję ,,mały płomień’’ (oszczędny) dla podtrzymania procesu gotowania. W zależności od potrzeb
można płynnie ustawić wielkość płomienia.
Zabrania się regulacji płomienia w zakresie między pozycją palnik wyłączony i pozycją duży płomień.
Umiejętna obsługa, dobór odpowiednich parametrów użytkowych oraz naczyń, pozwalają na uzyskanie znacznych
oszczędności energetycznych.
Oszczędności energetyczne wynoszą odpowiednio:
l do 60%, przy właściwym doborze naczynia,
l do 60%, przy prawidłowej obsłudze, polegającej na właściwym doborze płomienia w trakcie gotowania.
Oszczędności te uwarunkowane są utrzymaniem palników w stałej czystości (szczególnie otworów płomieniowych i
dysz).
Odpowiednie naczynia do gotowania
Dobór naczynia
Należy zwrócić uwagę, żeby średnica dna naczynia była zawsze nieco większa od korony płomienia palnika, a samo
naczynie było przykryte pokrywką.Zaleca się, aby śred ni ca garnka była około 2,5 - 3 razy więk sza od średnicy palnika,
tzn. dla palnika:
l małego, naczynie o średnicy od 90 do 140 mm,
l średniego, naczynie o średnicy od 140 do 220 mm,
l dużego, naczynie o średnicy od 200 do 240 mm
l tzw. WOK, naczynie o średnicy od 220 do 260 mm
l wysokość garnka nie powinna być większa od jego średnicy
Źle DobrzeŹle
9
Pokrywka garnka:
Pokrywka na garnku zapobiega uciecz ce cie pła i w ten sposób skra ca czas nagrzewania.
PL
21
OBSŁUGA
Użytkowanie kuchenki wyposażonej w zapalacz w pokrętle (oznaczenie „Zp”)
Czynności:
l wcisnąć pokrętło kurka wybranego palnika do wyczuwalnego oporu i przekręcić w lewo do pozycji „duży płomień”
l przytrzymać do czasu zapalenia gazu
l po zapaleniu płomienia palnika zwolnić nacisk na pokrętło i ustawić wymaganą wielkość płomienia.
Użytkowanie kuchenki wyposażonej w zabezpieczenie przeciwwypływowe (oznaczenie „Zt”)
zabezpieczenie
iskrownik
W modelach kuchenek wyposażonych w zabezpieczenie przeciwwypływowe palników nawierzchniowych należy
podczas czynności zapalania przytrzymać przez ok. 10 sek. wciśnięte do oporu pokrętło w pozycji „duży płomień”
celem zadziałania zabezpieczenia.
W przypadku niepowodzenia próby powtórzyć ww czynność.
Zabezpieczenie przeciwwypływowe powoduje odcięcie dopływu gazu przy zaniku płomienia w czasie
do około 60 sek.
Dopływ gazu do palników nawierzchniowych jest otwierany i regulowany kurkami z zabezpieczeniem
przeciwwypływowym (wersja Zt).
Postępowanie w sytuacjach
zagrożenia wypływu
niespalonego gazu
1 - instalacja gazowa
2 - zawór odcinający instalacji
gazowej
A - zawór ,,włączony”
B - zawór ,,wyłączony”
10
11
W każdej sytuacji zagrożenia należy
l wyłączyć palniki
l wyłączyć zawór odcinający instalację gazową (Rys.9.B)
l przewietrzyć pomieszczenie kuchenne
l zgłosić naprawę w punkcie serwisowym lub do instalatora gazowego posiadającego stosowne uprawnienia
l wyłączyć kuchenkę gazową z eksploatacji do momentu usunięcia usterki.
Niektóre, proste usterki eksploatacyjne może usunąć sam użytkownik, postępując zgodnie z zaleceniami
instrukcji.
PALNIK NAWIERZCHNIOWY nie zapala się, czuć ulatniający się gaz
l należy zamknąć zawory palników
l zamknąć zawór odcinający na instalacji przed kuchnią
l przewietrzyć pomieszczenie
l wyjąć palnik
l oczyścić i przedmuchać otwory płomieniowe
l założyć palnik
l ponowić próbę zapalenia palnika
NIE PALI SIĘ? ZGŁOŚ NAPRAWĘ!
PL
22
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Dbałość użytkownika o bieżące utrzy ma nie płyty w czy sto ści
oraz wła ści wa jej kon ser wa cja, wywierają zna czą cy wpływ
na wy dłu że nie okresu jej bez a wa ryj nej pracy.
Do czyszczenia nie może być uży wa ny sprzęt do czysz cze-
nia parą.
Przed rozpoczęciem czyszczenia, należy kuchenkę
wyłączyć (wszystkie przełączniki ustawić na
,,0’’) i poczekać aż wystygnie. Następnie wytrzeć
kuchenkę miękką szmatką z niewielką ilością
płynu do mycia naczyń. Nie wolno używać ostrych
środków do szorowania.
W przypadku zanieczyszczenia palników i rusztu,
należy te elementy wyposażenia zdemontować
i umyć w ciepłej wodzie z dodatkiem środków
zmywających tłuszcze i brud.
Następnie należy je wytrzeć. Szczególną czystość
należy zachować przy otworach płomieniowych
pierścieni stabilizujących. Otwory dysz palników
przeczyścić, używając wyłącznie do tego celu cien-
kiego drutu miedzianego.
12
Płyta robocza
l emaliowaną płytę roboczą czyścimy tylko przy pomocy ciepłej wody z dodatkiem niewielkiej ilości płynów do mycia
naczyń. Silne zabrudzenie można usunąć wyłącznie płynami delikatnymi do szorowania naczyń.
Przeglądy okresowe
Poza czynnościami mającymi na celu bie żą ce utrzy ma nie płyty w czy sto ści na le ży:
l przeprowadzać okresowe kon tro le dzia ła nia ele men tów ste ru cych i ze spo łów ro bo czych płyty. Po upły wie gwa-
ran cji, przy naj mniej raz na dwa lata, na le ży zle cić w punk cie obsługi serwisowej wy ko na nie prze glą du tech nicz ne go
płyty,
l usunąć stwierdzone usterki eks plo ata cyj ne,
l dokonać okresowej konserwacji ze spo łów ro bo czych płyty,
GWARANCJA, OBSŁUGA POSPRZEDAŻNA
Gwarancja
Świadczenia gwarancyjne wg karty gwarancyjnej
-Producent nie odpowiada za jakiekolwiek szkody spowodowane nieprawidłowym po stę po wa niem z wyrobem.
Obsługa posprzedażna
W przypadku gdy zaistnieją jakiekolwiek problemy związane z użytkowaniem sprzętu Ami ca to nasze CENTRUM
SERWISOWE zapewni Państwu szybką i w pełni profesjonalną pomoc. Chcemy bowiem wszystkim, którzy zaufali
marce Amica zagwarantować pełen komfort ko rzy sta nia z naszego wyrobu.
Palniki nawierzchniowe
Elementy palnika muszą być zawsze suche, ponieważ cząstki wody mogą zahamować wypływ gazu i powodować złe
palenie się palnika
PL
23
POSTĘPOWANIE W SYTUACJACH AWARYJNYCH
W każdej sytuacji awaryjnej na le ży:
l wyłączyć zespoły robocze płyty
l odłączyć zasilanie elektryczne
l zgłosić naprawę
l niektóre drob ne usterki użyt kow nik może usunąć sam kierując się wska zów ka mi po da ny mi w ta be li poniżej,
zanim zwró cą się Pań stwo do działu ob słu gi klien ta lub serwisu należy spraw dzić kolejne punk ty w tabeli.
PROBLEM PRZYCZYNA POSTĘPOWANIE
1.Urządzenie nie działa - przerwa w dopływie prądu
-sprawdzić bezpiecznik in sta la cji
domowej, prze pa lo ny wymienić
2.Palnik nie zapala
- zabrudzone otwory
płomieniowe
- zamknąć zawór od ci na cy gazu,
zamknąć kur ki pal ni ków, prze wie-
trzyć po miesz cze nie, wyjąć pal nik,
oczy ścić i prze dmu chać otwory
płomieniowe
3.Zapalacz gazu nie za pa la
- przerwa w dopływie prądu
- sprawdzić bezpiecznik in sta la cji
do mo wej, prze pa lo ny wy mie nić
- przerwa w dopływie gazu - otworzyć zawór dopływu gazu
- za nie czysz czo ny(za tłusz czo ny)
za pa lacz gazu
- wyczyścić zapalacz gazu
- pokrętło kurka wciśnięte nie wy-
star cza co długo
- przytrzymać wciśnięte po krę tło
do czasu peł ne go pło mie nia wo kół
ko ro ny palnika
4.Płomień przy zapalaniu pal ni ka
gaśnie
- pokrętło kurka zwolnione za szyb-
ko
- przytrzymać wciśnięte po krę tło
dłużej w pozycji „duży pło mień”
Oświadczenie producenta
Producent deklaruje niniejszym, że wyrób ten spełnia zasadnicze wymagania wy mie nio nych poniżej dyrek-
tyw europejskich:
- dyrektywy niskonapięciowej 2006/95/WE,
- dyrektywy kompatybilności elek tro ma gne tycz nej 2004/108/WE
- dyrektywy ekoprojektowania 2009/125/WE
- dyrektywy “urządzenia gazowe” 2009/142/WE
i dlatego wyrób został oznakowany oraz została wystawiona dla niego deklaracja zgodności
udostępniana organom nadzorującym rynek.
PL
25
INFORMACJE O PRODUKCIE
Informacje o produkcie podano zgodnie z rozpordzeniem Komisji (UE) nr 66/2014 uzupełniającym
dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/125/WE w odniesieniu do wymogów dotyccych
ekoprojektu dla domowych piekarników, płyt grzejnych i okapów nadkuchennych
Domowe płyty grzejne gazowe
Identykator modelu
PGX 6510
PLG4.0ZpZtR
1106056
Typ płyty grzejnej (elektryczna / gazowa / gazowo-
-elektryczna)
O / V / O
Liczba palników gazowych 4
Efektywność energetyczna dla każdego palnika
gazowego (EE gas burner)
FL 53,5
FR 53,5
RL 53,5
RR 53,5
C -
Efektywność energetyczna płyty grzejnej gazowej (EE gas
hob)
53,5
W celu ustalenia zgodności z wymaganiami ekoprojektu zastosowano metody pomiarowe i obliczenia
z następujących norm:
PN -EN 60350 -1. Elektryczny sprt do gotowania do ytku domowego część 1: Elektryczne kuch -nie, piekarniki,
piekarniki parowe i opiekacze. Metody badań cech funkcjonalnych.
PN -EN 60350 -2. Elektryczny sprt do gotowania do użytku domowego część 2: Płyty kuchenne. Metody badań
cech funkcjonalnych.
PN -EN 15181. Metoda pomiaru zużycia energii piekarników gazowych.
PN -EN 30 -2 -1. Domowe urdzenia gazowe do gotowania i pieczenia - Część 2 -1: Racjonalne wykorzystanie energii
- Postanowienia ogólne.
Amica Wronki S.A.
ul.Mickiewicza 52
64-510 Wronki
tel. 67 25 46 100
fax 67 25 40 320
www.amica.com.pl
IO 01020/2
(07.2015)
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Amica PGX6510 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

w innych językach